2022-08-14 144 瀏覽
港島西食評系列 ~關鍵詞:1個人、工作日午餐第13站:爹核士街28號店名:Sofia餐廳類型:素食提前訂座:有繼續1個人在港島西尋覓美食,今次到了堅尼地城爹核士街,爹核士街不算長,但餐廳/食肆挺多的,可以多來幾次。我在爹核士街的第1個午餐,吃素,試試素菲亞的午餐,點了Set lunch 包括以下的:#餐湯:粟米忌廉湯,粟米味濃,配2小塊麥包,不錯。#沙律:蔬菜新鮮,配芝麻醬,不錯。#主食:黑松露野菌寛條麵,黑松露、菌菇、寬條麵,很合拍的組合,今天午餐只有3枱共5個客人,4人(包括我)點了這個主食,很受歡迎,味道確實不錯。#甜品:另加28元配了鮮果奇趣杯,雜果、奇雅籽、啫喱,份量足,吃得很飽。#餐飲:無糖茉莉花冰茶,清新,適合夏天喝的飲料。總體感覺:裝修簡約,感覺舒服;食物味道天然,感覺健康。p.s. 港島西獨食記,第1間寫食評時已經業的餐廳,素菲亞是家挺好的素食餐廳,以後吃不到,可惜!
港島西食評系列 ~
關鍵詞:1個人、工作日午餐

第13站:爹核士街28號
店名:Sofia
餐廳類型:素食
提前訂座:有

#餐湯:粟米忌廉湯,粟米味濃,配2小塊麥包,不錯。
#沙律:蔬菜新鮮,配芝麻醬,不錯。
#餐飲:無糖茉莉花冰茶,清新,適合夏天喝的飲料。

總體感覺:裝修簡約,感覺舒服;食物味道天然,感覺健康。

2021-09-09
在上年我的生日7月份,我們一行3人,一位好姊妹補祝另一位好姊妹7月頭生日及預祝我生日!很客氣請我們食生日 lunch!多謝她的心意!7月頭生日那位好姊妹,建議食素食;為了遷就星期六上環返工的我,專登選擇方便我的地區,最終,她挑選了位於西環堅尼地城的西式素食 Cafe <Sofia 素菲亞>!這裡環境寧靜,舒適優雅!Menu以價錢、食物質素、份量及服務態度,性價比高!午市套餐:沙律新鮮爽脆的沙律菜,配日式胡麻醬,清新開胃!是日餐湯:蘑菇湯蘑菇湯除了菌味濃郁之外,還夾雜蘑菇碎!真材實料!紅酒汁素雞腿伴薯蓉 $128以腐皮卷加支雪條棍,既驚喜又有創意心思!黑松露野菌闊條麵 $118都幾足料,醬汁跟蘑菇湯口味有幾分相似, 就算 3人 share,食完都覺得溜!和風玉子芥末照燒牛肉漢堡配薯條 $148選用 Beyond 牛肉,我們不食牛肉也無有怕嘞!色澤及質感,跟真牛肉又相似!芝士可能都是素芝士,感覺味道怪怪地!薯條炸至金黃,火候剛好!香脆薯味濃郁!是日甜品:芝士蛋糕 $28賣相也不錯!表面及底部都是曲奇餅質地,質感、味道也啱大家口味!
很客氣請我們食生日 lunch!
多謝她的心意!

這裡環境寧靜,舒適優雅!
Menu
以價錢、食物質素、份量及服務態度,性價比高!
午市套餐:
沙律
新鮮爽脆的沙律菜,配日式胡麻醬,清新開胃!
沙律
是日餐湯:蘑菇湯
蘑菇湯除了菌味濃郁之外,還夾雜蘑菇碎!真材實料!
蘑菇湯
紅酒汁素雞腿伴薯蓉 $128
以腐皮卷加支雪條棍,既驚喜又有創意心思!
紅酒汁素雞腿伴薯蓉
黑松露野菌闊條麵 $118
都幾足料,醬汁跟蘑菇湯口味有幾分相似,
就算 3人 share,食完都覺得溜!
和風玉子芥末照燒牛肉漢堡配薯條 $148

芝士可能都是素芝士,感覺味道怪怪地!
薯條炸至金黃,火候剛好!香脆薯味濃郁!
和風玉子芥末照燒牛肉漢堡配薯條
是日甜品:芝士蛋糕 $28
賣相也不錯!

表面及底部都是曲奇餅質地,質感、味道也啱大家口味!
芝士蛋糕
2021-07-10
$140.7 (午餐)
慶祝紀念
生日
蘑菇湯
紅酒汁素雞腿伴薯蓉
和風玉子芥末照燒牛肉漢堡配薯條
芝士蛋糕
2022-02-26 171 瀏覽
因為疫情,因為工作,很久沒有踏足港島區了。有一天的週末,交低小朋友給長輩照顧,兩口子就以 "很久沒有踏足港島區了" 為名,過海去食下野,行下街。同太太出門飲食,首選當然是一些帶特色的素食店啦。當日,我們尋食的的方向是西環,最後,選中了一間啱晒大家心意的素食店,就是位於堅尼地城的《素菲亞》 (Sofia)。《素菲亞》 ,做的是意大利菜,用的是 organic 的食材,而餐廳的主題同風格,就是年青、健康同素食。一入到來,我倆除了一 feel 就 feel 到這一餐會十分健康之外,也令我們二人的心情都年輕起來。餐前沙律,以口味清新,新鮮的蔬菜來迎,只加了故麻味的日式沙律醬來伴。口感很香,酸味味的味道比起意大利醋更醒胃。是一個完美的開胃小食。餐前另有一個湯,而當日的 today soup,是意式蕃茄湯。濃茄味,酸甜並重的蕃茄湯。感覺暖和,而清甜中帶少少酸的味道,同樣,也是會令人胃口大開的啊。除套餐的前菜同湯之外,我們另點了一份小食。素蟹餅配芒果芫茜莎莎,感覺就是一份泰式的西餐。素蝦餅加上芫茜芒果醬,味道有點甜,也有點香口。在炎炎夏日吃此小點,如再配上一個冰凍特飲,會是更完美。主食之一,是黑松露
主食之一,是黑松露野菌寬條麵。麵條的質感,一吃就吃得出,這不是以乾麵條發大後再煮的。新鮮的寬條麵意粉,口感更煙韌,吃起來其麵粉味更香。黑松露的味道不濃烈,沒有蓋過此寬條麵本身的香口味道。淡淡的,卻帶有菇香,就是這一個意粉的特別之處。
泰式冬蔭意大利飯,明顯地,是一個 fusion 的菜式。因為是泰式,也因為是冬蔭公,所以整個飯都充滿了辣勁。配上的素海鮮,雖是一般在素食食材店也能找到的急凍品,但他們選用都是仿真度高、味道同口感都好的,辣中帶鮮,很是不錯。更特別的,就是有無花果伴碟,一甜解百辣啊。
不加錢叫特飲了,因為我們視這一個跟餐的士多啤梨荔枝茶為該店的特色飲品。不過,味道卻是怪怪的,有荔枝香,也有士多啤梨香,但飲落口,就只覺得是一般的甜茶,荔枝同士多啤梨的味道都不明顯。
環境好,服務好,食物好,芳名《素菲亞》的這一家素食小店,可真會令茹素的朋友去迷上啊。值得專程一來。
2022-01-06 94 瀏覽
Staff好nice,樓面得佢一個,好勤力又好好人嘢食高質又健康又好食又多選擇 超鍾意 仲要坐得好舒服好鬆動 唔會好迫 環境好靚好鍾意個火鍋餐牌寫:打邊爐先啦唔係咩呀🤣🤣🤣🤣好想用修哥把聲唱出嚟🤣🤣🤣🤣🙈🙈第一次食純素火鍋,真係好好食‼️‼️‼️‼️仲有純素咖喱農夫包超級好食‼️‼️‼️‼️‼️仲有個純素朱古力蛋糕都超好食💛💛雖然住九龍,但都一定會特登再嚟食💛💛‼️‼️🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩🤩
Staff好nice,樓面得佢一個,好勤力又好好人
嘢食高質又健康又好食又多選擇 超鍾意
仲要坐得好舒服好鬆動 唔會好迫 環境好靚
第一次食純素火鍋,真係好好食‼️‼️‼️‼️
仲有純素咖喱農夫包超級好食‼️‼️‼️‼️‼️
仲有個純素朱古力蛋糕都超好食💛💛
  • 冬蔭素鍋米線
2021-12-29 98 瀏覽
今日到西環工作, 很久沒有走到這區, 附近的食肆與店鋪都變得很有文化特式, 跟愛素食的同事走進其中一間 fusion素食店- 素菲亞, 記得之前都book mark了大角咀那店, 今天就剛好可以到西環試試簡單的點了香辣茄汁野菌炒意粉, 想不到素食的意粉會如此香濃, 沒有特別期待下意粉更加好吃, 茄汁味道很鮮明, 辣味惹味但沒有over, 整碟意粉連野菌的調味都十分滿意同事點的是素鍋米線, 餐牌內示湯底有蕃茄昆布湯底, 泰式冬蔭公或清湯, 不過冬蔭公湯底要大角咀店才有, 所以同事點了蕃茄昆布; 偷喝了一啖, 本以為只是淡淡的素湯, 但蕃茄味很鮮, 湯底也有碎蕃茄, 令整鍋的素材都帶著蕃茄的鮮甜; 除了米線, 還可選烏冬, 材料有冬菇, 金菇, 素蝦及素魷魚, 精巧的一鍋, 一個人吃就剛剛好飲品配了青蘋果茉莉綠茶/菠蘿賓治 十分清新解渴
飲品配了青蘋果茉莉綠茶/菠蘿賓治 十分清新解渴
2021-12-26 110 瀏覽
境裝修清新,闊落空間感十足店內走清新田園風,以綠白跟木色為主,牆身加了些植物跟鵝卵石作為點綴。門口是落地玻璃配有白色框架,白天應該採光充足,晚上也能看看街景,白色框架分隔了街外店內。店內有約十張枱,頗為寛敞。以西式素食選擇,意粉、意麵、意大利飯、pizza 都有, 更有酒類,可以提供有紅白酒和啤酒,手工啤酒。食物可走蛋奶可走五辛, 照顧不同素食者。每個套餐只是一百元左右, 每天會有不同的餐湯。今日是粟米湯粒粒配法包。鬼馬肉醬意粉 $98用上新豬肉,新鮮嘅蕃茄, 茄醬不太酸且意粉軟硬度適中素肉醬和正常肉醬意粉口感味道沒什麼分別。黑松露野菌闊條麵$118黑松露香和非常濃郁忌廉白汁,同樣是大量的野菌,磨菇闊條面厚身且好彈牙,加上有燕麥襯托,口感有層次黑松露野菌意大利飯 $118黑松露味香濃,略有白酒味, 加上雜菌多,飯吸滿哂汁, 且飯軟硬程度剛好荔枝青檸梳打+$25和坊間的梳打不同, 入面有兩粒荔枝, 充滿果香味無糖茉莉花茶很健康的無糖茶!茶味略淡。素菲亞 (安發大廈) (西環)📍西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖爹核士街有紅白酒和啤酒,手工啤酒
境裝修清新,闊落空間感十足

食物可走蛋奶可走五辛, 照顧不同素食者。

每個套餐只是一百元左右, 每天會有不同的餐湯。
今日是粟米湯粒粒配法包。

鬼馬肉醬意粉 $98
用上新豬肉,新鮮嘅蕃茄, 茄醬不太酸且意粉軟硬度適中
素肉醬和正常肉醬意粉口感味道沒什麼分別。

黑松露野菌闊條麵$118
黑松露香和非常濃郁忌廉白汁,同樣是大量的野菌,磨菇
闊條面厚身且好彈牙,加上有燕麥襯托,口感有層次

黑松露野菌意大利飯 $118

荔枝青檸梳打+$25
和坊間的梳打不同, 入面有兩粒荔枝, 充滿果香味

無糖茉莉花茶
很健康的無糖茶!茶味略淡。

素菲亞 (安發大廈) (西環)
📍西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖

爹核士街
有紅白酒和啤酒,手工啤酒
2021-12-23 59 瀏覽
近幾年「素食」已經成為左一個”趨勢”已經唔再係淨係「Green Monday」咁簡單一日三餐都唔係問題 而且菜式選擇有好多🤩今次黎到西環同朋友慶生,🍴1. 素蝦野菜沙律配蜜糖芥末汁 $78蜜糖芥末汁帶起哂成個沙律既味道😍😍甜甜酸酸清腸胃一流🍴2. 泰式肉碎生菜包 $88 大肉碎用咗新豬肉,基本上同「真係肉」既生菜包一模一樣,可能仲好食啲,因為冇咁Heavy😜🍴3. 邪惡芝士脆薯角 $58唔知係餐廳特色、定係真係林左,因為唔脆的😳🍴4. 鬼馬肉醬脆片 $58岀親去食飯 Nachos 真係一班人必點黎share🤤🤤呢個脆得黎,調味粉又唔會過鹹 正😋🍴5. 黑松露野菌闊條麵 $118 淡淡既黑松露味道,麵條煙韌有咬口連唔食黑松露嘅朋友,都食左兩啖🍴6. 牛油果素蝦沙律配和風胡麻汁 $78呢個同蜜糖芥末汁真係天同地比🙈🙈雖然沙律嘅配料係差唔多但係個汁完全可以影響整個outcome下次要食兩個芥末汁先得😂🍴7. 咖喱海鮮農夫包 $128好得意 帶子係用雞髀菇整架🤣🤣包入邊仲有充滿咖喱汁既薯仔車厘茄等等食完呢個超飽..🍴8. 豆腐英雄配薯條 $128豆腐餡做嘅漢堡包,真係第一次食😋開頭我諗緊會唔會
近幾年「素食」已經成為左一個”趨勢”
已經唔再係淨係「Green Monday」咁簡單
一日三餐都唔係問題 而且菜式選擇有好多🤩

今次黎到西環同朋友慶生,

🍴1. 素蝦野菜沙律配蜜糖芥末汁 $78
蜜糖芥末汁帶起哂成個沙律既味道😍😍甜甜酸酸
清腸胃一流

🍴2. 泰式肉碎生菜包 $88 大

🍴3. 邪惡芝士脆薯角 $58
唔知係餐廳特色、定係真係林左,
因為唔脆的😳

🍴4. 鬼馬肉醬脆片 $58
岀親去食飯 Nachos 真係一班人必點黎share🤤🤤
呢個脆得黎,調味粉又唔會過鹹 正😋

🍴5. 黑松露野菌闊條麵 $118
淡淡既黑松露味道,麵條煙韌有咬口
連唔食黑松露嘅朋友,都食左兩啖

🍴6. 牛油果素蝦沙律配和風胡麻汁 $78
呢個同蜜糖芥末汁真係天同地比🙈🙈
雖然沙律嘅配料係差唔多
但係個汁完全可以影響整個outcome
下次要食兩個芥末汁先得😂

🍴7. 咖喱海鮮農夫包 $128
好得意 帶子係用雞髀菇整架🤣🤣
包入邊仲有充滿咖喱汁既薯仔車厘茄等等
食完呢個超飽..

🍴8. 豆腐英雄配薯條 $128
豆腐餡做嘅漢堡包,真係第一次食😋
開頭我諗緊會唔會一pat野
但原來係可以好實淨㗎 😜😜

🍸 荔枝青檸梳打 $24
好好飲,荔枝甜,青檸酸,一凹一凸嘅配搭
幾乎成枱都係飲呢個
我個朋友一個人叫左兩杯🤣

素食既餐廳,我覺得好新奇、每一樣野上台,我都會唸下佢係咩材料代替肉😋😋
全晚食到好飽,好開心
一定要讚下員工好幫得手,好友善💪🏿💪🏿推介

希望將來為大家繼續發掘更加多素食嘅餐廳👏🏻

牛油果素蝦沙律配和風胡麻汁
咖喱海鮮農夫包
  • 鬼馬肉醬墨西哥脆片
2021-12-21 23 瀏覽
🤍#正常味20211219搭車免費同女朋友行咗個大運 去咗西環食素食店 餐廳整體食物質素都好好 可以回頭再試其他🍽 素雞漢堡配薯條 $75首先嗰漢堡包唔係hea包 唔係嘉頓最濫嘅漢堡包 有誠意 包烘到好脆但又唔乾 好多芝麻 芝麻香味出晒嚟 素雞有兩塊炸到好脆同口感好似雞肉 漢堡包整體好好 係醬汁唔夠特別 要係用現成千島醬同茄汁 薯條方面 好脆好乾身 唔油膩🍽 南瓜素蝦松子仁意大利飯 $68意大利飯啱啱好 唔會太熟好淋或太生好硬 軟硬適中食落略有嚼口 每粒飯都吸收晒南瓜汁香甜 入口creamy 另外素蝦好彈牙 似魚蛋多過蝦 但都好好食📍素菲亞 (安發大廈)西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖#20211219
🤍#正常味

🍽 素雞漢堡配薯條 $75

🍽 南瓜素蝦松子仁意大利飯 $68

📍素菲亞 (安發大廈)
西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖

#20211219
2021-12-19
2021-12-13 26 瀏覽
呢排食左咁多好野,係時候要食下素,健康啲。最近先知原來堅尼地城有一間素食嘅餐廳,我竟然一路都未試過,所以今次就同朋友特登過嚟食啦。野菌忌廉湯+$18呢碗係是日餐湯,味道好濃郁,入口幼滑creamy而又有好多野菌碎,好味。鬼馬肉醬意粉$98鬼馬嘅原因係佢唔係用左豬肉碎,而係用左omnipork。但食落同真嘅豬肉好似,唔講都唔知原來係素豬肉。同埋呢個肉醬意粉比起平時嗰啲唔同嘅係佢有幾重嘅香料味,聞落去同埋食落去都比起平時嗰啲惹味好多,食唔停口。黑松露野菌闊條麵$118闊條麵口感唔錯,煮得幾彈牙。黑松露味道都幾濃郁,配埋為數不少嘅野菌粒,食完都好飽。諾曼第蘋果撻+$38呢款蘋果撻好特別,食落會有少少蛋香,又唔會好甜,配埋清甜嘅蘋果片,幾值得一試。薑母茶薑味濃郁,不過唔會太辣,飲落好暖胃養生。青蘋果茉莉綠茶呢杯好好飲,唔會好甜,飲落好清香,我幾鍾意。

野菌忌廉湯+$18

鬼馬肉醬意粉$98

黑松露野菌闊條麵$118

諾曼第蘋果撻+$38

薑母茶
薑味濃郁,不過唔會太辣,飲落好暖胃養生。

青蘋果茉莉綠茶
呢杯好好飲,唔會好甜,飲落好清香,我幾鍾意。
2021-12-06 38 瀏覽
清新素食店平時出街成日都大魚大肉,好易食滯!朋友提議食下素食,諗住中餐素食成日都好油膩,不如食下西餐的素食餐廳!試左西環呢間又幾有驚喜窩!餐廳好乾淨企理,又明亮,叫左兩個餐,一個黑松露野菌寬條麵,一個鬼馬肉醬意粉,個餐湯幾好飲,野菌湯,味道好重野菌味,又多野菌肉,好full .我朋友就好中意個鬼馬肉醬意粉,酸酸甜甜,意粉彈牙,好飽肚,另外黑松露寬條麵好香黑松露味,呢度既意粉質量不錯!最後上多個甜品檸檬tart ,味都好清新。特飲係冬瓜熱茶同檸檬綠茶,都幾好飲,感覺健康又好味的一餐飯!
清新素食店

2021-12-06 35 瀏覽
趁住前日朝早唔使返學,約咗朋友嚟到堅尼地城呢間素食西餐廳~佢嘅裝修設計都好靚,坐得幾舒服~午市套餐大概$100幾,包埋沙律🥗餐湯,主菜同飲品~餐湯忌廉蘑菇湯有好多蘑菇碎碎,飲落幾香幾creamy,幾好飲薑母茶近排天氣幾凍,好適合飲一杯熱嘅薑母茶~辣辣地甜甜地,好暖胃青檸蘋果茶有淡淡嘅青檸味,配埋清香嘅茶味🍵夾雜着蘋果嘅香甜,凍凍地,幾清新~鬼佬肉醬意粉一大碟肉醬意粉🍝酸酸甜甜嘅醬汁,意粉食落幾爽口,仲有啲肉粒嘅感覺,仿真度幾高,食落覺得好好味😋Risotto好多醬汁嘅意大利飯,食落感覺幾creamy,仲有好多蘑菇粒粒,好適合我哋鍾意食蘑菇嘅人~調味幾正檸檬撻跟餐只需要加$28就有甜品撻,食落酸酸甜甜,有檸檬🍋嘅清香,撻皮幾香脆,好好味😋餐廳職員嘅服務態度好好,幾適合鍾意食素食嘅人嚟試吓~

餐湯
忌廉蘑菇湯有好多蘑菇碎碎,飲落幾香幾creamy,幾好飲

薑母茶
近排天氣幾凍,好適合飲一杯熱嘅薑母茶~辣辣地甜甜地,好暖胃

青檸蘋果茶

鬼佬肉醬意粉

Risotto

檸檬撻

餐廳職員嘅服務態度好好,幾適合鍾意食素食嘅人嚟試吓~
2021-12-03
午餐
十一月份的生日內吃過不少豐富的生日飯,踏入12 月份將會迎接多個節目,基本上都離不開吃喝,所以襯平時盡量食清淡啲。住堅尼地嘅朋友推薦左依間素食餐廳俾「素菲亞」餐廳裝修我一般Cafe差唔多,地方較寬敞,簡約風,沒有多餘嘅裝飾,切合餐廳主題。落單時店員會問你需唔需要走奶蛋或五辛,客人就按自己嘅喜好選擇。朋友間唔中會來,佢特別推介咗「鬼馬肉醬意粉」$98賣相和平時食到嘅肉醬意粉差唔多,蕃茄濃汁超豐富、以素肉代替肉醬,基本上食唔出分別,味道濃郁酸酸甜甜,富芝士香,醬汁掛麵,意粉富彈性,健康又美味。另外點左一份午市套餐 午餐大約價錢由$98 - $148頭盤包括是日餐湯「野菌湯」質感濃稠,感覺原汁原味野菌香味濃縮而成,如果可以熱啲就更好。精選沙律「素鹽酥雞野菌小堂菜意大利飯」素鹽酥雞以素肉代替,口感較有靱性,炸皮又酥又香,味道不會比下去。配菜亦甚豐富,有本菇、白菌、小棠菜、洋蔥、蒜頭和黃醃清蘿蔔等,各式各樣蔬菜和口感軟稔意大利飯放入口,沒令人感到太飽濟,味道傾向清淡, 份量亦夠飽足。應該頗合乎素食者嘅口味。薑母茶暖胃化氣,冬日之選。青蘋果茉莉綠茶只係賣 $12 淡淡的果味,舒服。檸檬撻甜度和酸度

住堅尼地嘅朋友推薦左依間素食餐廳俾
「素菲亞」

餐廳裝修我一般Cafe差唔多,地方較寬敞,
簡約風,沒有多餘嘅裝飾,切合餐廳主題。

落單時店員會問你需唔需要走奶蛋或五辛,
客人就按自己嘅喜好選擇。

朋友間唔中會來,佢特別推介咗
「鬼馬肉醬意粉」$98

另外點左一份午市套餐
午餐大約價錢由$98 - $148

頭盤包括
是日餐湯

精選沙律

「素鹽酥雞野菌小堂菜意大利飯」

味道傾向清淡, 份量亦夠飽足。
應該頗合乎素食者嘅口味。

薑母茶

暖胃化氣,冬日之選。

青蘋果茉莉綠茶
只係賣 $12

淡淡的果味,舒服。

檸檬撻

甜度和酸度較一般檸檬撻低,感覺亦都冇咁甜,撻皮略為重分感,欠香脆。

2021-12-03 17 瀏覽
同食素既朋友黎左依間素食西餐廳,餐廳環境寬闊~ 係簡單餐廳的小店~ 餐廳職員服務好好我地叫左2個主食+2個飲品+2個蛋糕主食叫左黑松露忌廉雜菌意大利飯,鬼馬肉醬意粉飲品叫左荔枝青檸梳打同另一個梳打~ 甜品叫左檸檬撻黑松露忌廉雜菌意大利飯既雜菌好香口,配埋濃濃既黑松露一齊食真係好好味😋鬼馬肉醬意粉係用新豬肉做架~ 新豬肉同真豬肉食落無異,仲要無左真豬肉既蘇味,個意粉煮法真心唔錯!茄汁味同新豬肉配配搭得宜!荔枝青檸梳打唔會太甜,味道唔錯!檸檬撻真係要大贊!非常清新美味,都唔會有人做色素既假味~ 真係一定要試!
餐廳職員服務好好
我地叫左2個主食+2個飲品+2個蛋糕

荔枝青檸梳打唔會太甜,味道唔錯!

2021-12-02 42 瀏覽
中午來到堅尼地城,係🚇港鐵店附近見到🤩呢間感覺好休閒嘅🌿素食餐廳🥰。入面裝修感覺🌱清新得來又幾 warm,水泥牆飾面又帶少少🤏型格風😎。忌廉🍄蘑菇湯🥣好多蘑菇碎,cream 唔係太多,感覺比較清爽🤤。鬼馬🤪肉醬意粉🍝係用咗 omnipork 整,肉醬香濃惹味充滿🍅蕃茄鮮味🥰,omnipork 新豬肉口感真係好似真豬肉😜,咬落去幾有彈性,撈埋個醬一齊食😋真係唔講唔知係素!黑松露🍄野菌闊條麵🥰份量都幾大😆,黑松露🍄好香,闊條麵幾厚身同彈牙🤤,野菌新鮮香滑。紅莓🍎蘋果撻🥧有粒雕咗花🌹嘅士多啤梨🍓做裝飾🥰幾靚,個撻好重紅莓嘅香甜🤤又唔會酸,食完再😋呷一口茶🫖感覺休閒滿足😌。

2021-12-01 42 瀏覽
今日係十齋日…又係食素嘅節奏…咁啱今日同個食肉獸嘅朋友約晚飯….我就話帶佢去一間驚喜素餐廳…包佢食咗都唔知自己食素當你見到佢哋嘅餐牌…會發現有別於一般素食店…呢間素食餐廳食品比較新穎新派…而且帶有西式味道我同老友一人叫咗一個主食….只需要加多$18…就有即日嘅美味餐湯….而且好夠份量我哋叫咗一個鬼馬肉醬意大利粉…真係有驚喜因為我不嬲唔食牛肉…所以根本唔會叫肉醬意粉….但係呢個肉醬意粉真係不得了…味道嘅像真度連我老友都話好似真係食緊肉🧐🧐🧐另外我哋都叫咗一個黑松露野菌寬條麵….啱晒我呢個黑松露控…因為佢真係有濃濃嘅黑松露味✌🏻✌🏻✌🏻最後我哋加咗$38要多一個檸檬撻兩份食…真係食到飽一飽而且佢哋仲有三款唔同嘅批任君選擇
我哋叫咗一個鬼馬肉醬意大利粉…真係有驚喜
最後我哋加咗$38要多一個檸檬撻兩份食…真係食到飽一飽