2021-10-15 65 瀏覽
見到呢度有啲菜式仲可以走蛋奶同走五辛配合到唔同客人既需要👏🏻👏🏻👏🏻鬼馬肉醬脆片 $58 鬼馬肉醬意粉 $98唔講真係唔知係新豬肉 連個質感都好似茄醬唔會太酸 仲有好多茄肉 意粉亦都軟硬適中黑松露野菌意大利飯 $118超級多雜菌 d飯吸哂汁 好正仲食到有陣白酒味添咖哩海鮮農夫包$128農夫包外表焗得好脆 一定要趁熱食咖哩汁就似係泰式 素海鮮有杏鮑菇扮既帶子魷魚 蝦仁 食落就似白魚蛋既質地 荔枝青檸梳打+$25無花果綠茶 $30
見到呢度有啲菜式仲可以走蛋奶同走五辛

荔枝青檸梳打+$25
無花果綠茶 $30
  • 黑松露雜菌意大利飯
2021-10-10 45 瀏覽
近年香港多了很多西式素食餐廳,這間素菲亞是多國菜fusion的素食餐廳,除了西式,還有東南亞元素的菜式。令我驚訝的是素食餐廳居然有紅白酒和啤酒。環境在爹核士街,附近有不同類型的餐廳,作為素食餐廳,店內走清新田園風,以綠白跟木色為主,牆身加了些植物跟鵝卵石作為點綴。門口是落地玻璃配有白色框架,白天應該採光充足,晚上也能看看街景,白色框架分隔了街外店內。店內有約十張枱,頗為寛敞。食物點了個牛油果素蝦沙律配和風胡麻汁作頭盤,蔬菜都很新鮮,素蝦口感偏粉,不太像真蝦,不過味道不錯。泰式冬蔭意大利飯,意大利飯粒粒分明,跟正宗意大利飯的濃稠質地有點不同,但這種質地更近大部份香港人的口味。芝士雞寶蕃茄羅勒醬農夫包,農夫包我覺得是必食的,一來香港較少機會吃到,而素的農夫包更少見。這道菜份量很多,有素芝士跟雞塊,甚為豐富,覺得芝士可以加多點,或是醬汁可以再多點,雞塊反而可以減少,不過很久沒吃農夫包的我吃完這個已經覺得很滿足。紅餐酒易入口,而且比在一般餐廳喝到的大杯,以38元這個價錢來說,真的超值。餐後點了兩個甜品,純素焦糖芝士蛋糕和檸檬撻。兩個甜品的甜度算低,吃了也不會增添罪惡感,是健康又口痕之選。

食物

芝士雞寶蕃茄羅勒醬農夫包

2021-09-21
  • 芝士雞寶蕃茄羅勒醬農夫包
2021-10-09 55 瀏覽
《咖喱海鮮農夫包》- HK$128望落好吸引,有蝦,有魷魚,有帶子,佢地口感都差不多,似蒟蒻, 但魷魚真係有啲魷魚味,幾得意。咖喱味濃同偏辣,佢個包都好好味,香口,煙煙韌韌。《鬼馬肉醬意粉》- HK$98啲醬偏甜,意粉煮得啱啱好,彈牙。啲肉唔講會以為係真肉,不過就少咗啲,多番啲肉就Perfect啦。《黑松露野菌闊條麵》- HK$118黑松露味濃厚,都幾多菇下,味道不會過鹹,醬汁creamy,我鍾意食。《精選甜品-火龍果芒果啫喱》+ HK$28極度推介,好refreshing,火龍果芒果大菜糕。開頭見到佢咁粉紅,以為落色素,侍應話係紅色火龍果,不落色素。

《咖喱海鮮農夫包》- HK$128

精選甜品-火龍果芒果啫喱
咖喱海鮮農夫包
精選甜品-火龍果芒果啫喱
2021-10-08 33 瀏覽
前排去西環做嘢,同朋友去咗呢間純素餐廳Sofia,午餐嚟食嘅選擇都好多。我唔係素食者只係偶爾食清淡,但同店員傾偈之後明白佢哋會好配合素食者嘅需要。鹽酥雞意大利飯 $118朋友一開始唔記得呢間係素食餐廳,仲話啲雞好正!其實只係素雞,但係我都覺得幾似真嘅雞喎!個飯都幾creamy,又唔會太鹹。呢個係午市套餐,仲有餐湯同沙律。今日嘅湯係雜菜湯,酸酸甜甜味道適中,菜都幾多好做料。鬼馬肉醬意粉 $98用咗OmiPork好鬼馬,素肉醬食落去同平時啲肉醬意粉冇咩分別。新鮮嘅蕃茄令到味道更加豐富。呢個就加$18就有餐湯。鮮果奇趣杯 (+$28)喺用大菜糕做嘅火龍果啫喱,撈埋椰汁幾爽口。店員話椰汁唔夠可以再加添!青檸荔枝梳打 (+$24)有兩粒荔枝可以食埋,抵!佢哋好環保冇提供飲管嘅,我一開始以為之匙羹係飲管吸咗幾下,笑死。無糖茉莉花茶無糖茶夠健康!茶嘅味道都唔會好淡。

鹽酥雞意大利飯 $118

鬼馬肉醬意粉 $98

鮮果奇趣杯 (+$28)

青檸荔枝梳打 (+$24)

無糖茉莉花茶
無糖茶夠健康!茶嘅味道都唔會好淡。
2021-10-08 25 瀏覽
朋友今日帶我去堅尼地城嘅Sofia食素!環境舒適簡潔!食物種類頗多! 鹽酥雞risotto 幾特別! 鹽酥雞雖然係用素整,但係好似真肉! 份量有點小 🥲 Risotto 香草味濃!😋 鬼馬肉醬意粉番茄醬不錯, 意粉烹調得很好食! 🍝 鮮果奇趣杯用大菜糕整,冇用魚膠粉,食落比較散,但朋友幾種鍾意食!😋 飲品係無糖茉莉花茶同青檸荔枝梳打🥤, 很解渴!

鹽酥雞risotto

鬼馬肉醬意粉
番茄醬不錯, 意粉烹調得很好食! 🍝

鮮果奇趣杯
用大菜糕整,冇用魚膠粉,食落比較散,但朋友幾種鍾意食!😋

飲品係無糖茉莉花茶同青檸荔枝梳打🥤, 很解渴!
呢間位於堅尼地城嘅小店主打創意素食,佢有「咖喱海鮮農夫包🦞」、「未來漢堡🍔」、「焗意粉🍝」等,環境以木色系為主,店員好nice💕~Vegan Cafe:-1️⃣「紅酒草莓汁素鴨胸伴薯蓉🍓($128)」鴨胸做得好好,超香口,個味都好似,只係差左正常鴨胸嘅個層皮!薯蓉都ok滑🙈~Vegan duck breast w/ mashed potato and wine strawberry sauce-2️⃣「青瓜薄荷梳打🥒🌱 (+$25)」青瓜同薄荷兩樣都好青新,比想像中好~Vegan cucumber and mint soda-3️⃣「椰汁水果凍❤️(+$28)」呢款個果凍有d實,面頭係椰汁🥛🥥~Fruit jelly with coconut milk
1️⃣「紅酒草莓汁素鴨胸伴薯蓉🍓($128)」
2️⃣「青瓜薄荷梳打🥒🌱 (+$25)」
3️⃣「椰汁水果凍❤️(+$28)」
2021-09-29 34 瀏覽
老公吃素已有二十年,我地偶然都會抛低小孩,找素兼拍下拖👫 今次試嘅西環素菲亞,休閒清新風格,西餐菜式選擇好多!素鹽酥雞惹菌小棠菜意大利飯鹽酥雞好香口,經過烘焗外皮好酥脆👍🏻 我都有用開呢款素肉入廚,但就整唔出酥脆感👉🏻👈🏻黑松露野菌闊條麵上碟賣相討好,黑松露同野菌香味濃郁,醬汁濃稠適中,順滑唔creamy,食完沒有滯膩感覺,清新✨甘筍餐湯配沙律,湯底好鮮甜 creamy。飲品其中一杯青瓜薄荷青檸梳打很不錯🍹三青蔬果夠Fresh又醒神。甜品鮮果奇趣杯,大菜糕冰涼彈滑,口感我愛。微甜之中仲有果肉,好好食😋落單時可要求✖️走蛋奶/走五辛,照顧到唔同素食程度嘅需要❣️食飽飽,行出街口附近有間裸賣店,各式油糧、食具器皿、衣服日用都係環保又文清風,十分好逛。

素鹽酥雞惹菌小棠菜意大利飯

黑松露野菌闊條麵

甘筍餐湯配沙律,湯底好鮮甜 creamy。

素食減碳已經慢慢融入新一代潮流當中,好多素食西餐已經唔再似以前/中菜咁悶睇下素菲亞,走高檔西餐路線,淨係門口已經有好多人黎打咭店內簡約精緻,坐得舒服,餐牌有Pasta Burger等,賣相好吸引,廚房出餐亦非常快先上餐湯同沙律,沙律正常,餐湯淨係擺盤都睇得出心機,好靚黑松露蘑菇湯,好香好夾,蘑菇湯近乎無加水既濃厚,超驚喜素卡邦尼意粉,賣相仍然非常非常高質,係你會忍唔住要影相既級數好creamy既感覺,汁掛係每一條意粉上,相當好味素肉粒都好有口感,不過無煙肉個種咸香,但整體都係一個好好味既Pasta黑松露野菌闊條麵,賣相仍然一級份量好豐富,上枱已經聞到黑松露香一食非常creamy既白汁,黑松露同野菌當然好夾,好味既如果咸味可以多啲就會更好鬼馬肉醬脆片,好有Nacho feel但叫chip,拉絲芝士配肉醬配脆片當然好味,鬼馬肉醬少少酸辣,惹味唯一係素肉其實無真肉咁受得酸,所以酸味可以輕手返啲飲啖花茶又再食
睇下素菲亞,走高檔西餐路線,淨係門口已經有好多人黎打咭

先上餐湯同沙律,沙律正常,餐湯淨係擺盤都睇得出心機,好靚
黑松露蘑菇湯,好香好夾,蘑菇湯近乎無加水既濃厚,超驚喜
好creamy既感覺,汁掛係每一條意粉上,相當好味

忌廉蘑菇湯x沙律

素卡邦尼意粉

卡邦尼

黑松露野菌闊條麵,賣相仍然一級
份量好豐富,上枱已經聞到黑松露香
一食非常creamy既白汁,黑松露同野菌當然好夾,好味既
如果咸味可以多啲就會更好
唯一係素肉其實無真肉咁受得酸,所以酸味可以輕手返啲
飲啖花茶又再食

卡邦尼
鬼馬肉醬脆片
3K
2021-09-17 51 瀏覽
雖然我不是茹素者,間中也會和朋友去食一下,近幾年潮流興起來,特色的素菜餐廳越開越多,最近發現堅尼地城區也有一間,白色主調,木系傢俬,明亮乾淨,舒服感覺。青檸茘枝梳打天氣炎熱,凍飲是最佳選擇。入口清涼透心,酸酸咪咪,又帶有茘枝香,好飲。粟米菠菜闊條麵餐牌上寫上可走奶走五辛,如有需要可向店員説明,非常細心。芋頭片好特別,芋味濃厚。也有粟米的甜香。簡簡單單的,沒太花巧,味道取勝。鮮果奇趣杯有點似椰果啫喱。面層淋上了椰奶,配合啫喱好夾。

青檸茘枝梳打
天氣炎熱,凍飲是最佳選擇。
入口清涼透心,酸酸咪咪,又帶有茘枝香,好飲。

粟米菠菜闊條麵
餐牌上寫上可走奶走五辛,如有需要可向店員説明,非常細心。
芋頭片好特別,芋味濃厚。也有粟米的甜香。
簡簡單單的,沒太花巧,味道取勝。

鮮果奇趣杯
有點似椰果啫喱。
面層淋上了椰奶,配合啫喱好夾。

2021-09-17
2021-09-12 409 瀏覽
素菲亞 (安發大廈) (西環)📍西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖西環食咩好,西環海旁附近有間Fushion 素食餐廳,最想試餐廳既素食牛肉漢堡😍👉🏻素蟹餅配芒果莎莎 $48 酸酸微微既芒果粒配蔬菜,旁邊有吉列炸小丸子,開胃一流之選👉🏻黑松露野菌闊條麵$118好多磨菇及黑松露配闊條面,厚身得黎好彈牙,yummmy得黎夠多忌廉汁,凍左都好好食,面條配有蔥蒜,自家製的菌類醬,夠哂健康👉🏻未來肉醬牛肉漢堡配薯條$128用空運美國製的BYND(Beyondmeat)製造的素肉加埋蕃茄醬煮成,個漢堡包皮好多芝麻而且個皮極脆😍非常新鮮,當然個BYND肉唔會有平時食漢堡既味道,不過仿製度極似😍🍻手工啤酒👉🏻SL-L-DAN IPA (Abv:6.7%) $38 特色:口感清爽,複雜層次香氣,淡淡松香及柑橘味👉🏻Session IPA (Abv: 4.8%) $38 特色:口感豐滿,飽滿的麥芽酒體,充溢蜜瓜及松脂芳香 除左手工啤外,店舖仲有自家製枝裝水果茶同埋水果味既梳打加$18是日餐湯粟米湯粒粒配法包加$28精選甜品芝士蛋糕🍰餅底夠哂脆,連埋芝士層次分明,唔會太過肥膩,配埋朱古力醬點綴,不錯
素菲亞 (安發大廈) (西環)
📍西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖

👉🏻素蟹餅配芒果莎莎 $48
酸酸微微既芒果粒配蔬菜,旁邊有吉列炸小丸子,開胃一流之選

👉🏻黑松露野菌闊條麵$118

👉🏻未來肉醬牛肉漢堡配薯條$128

🍻手工啤酒
👉🏻SL-L-DAN IPA (Abv:6.7%) $38
特色:口感清爽,複雜層次香氣,淡淡松香及柑橘味

👉🏻Session IPA (Abv: 4.8%) $38
特色:口感豐滿,飽滿的麥芽酒體,充溢蜜瓜及松脂芳香

除左手工啤外,店舖仲有自家製枝裝水果茶同埋水果味既梳打

加$18是日餐湯
粟米湯粒粒配法包

加$28精選甜品
芝士蛋糕🍰
餅底夠哂脆,連埋芝士層次分明,唔會太過肥膩,配埋朱古力醬點綴,不錯的配搭

📢晚市來到位置坐滿了一半,岩哂素食同健康人士選擇,食物少油少租少糖,出街食得黎又非常健康,實在難能可貴,仲要甘好食

美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數:⭐️⭐️⭐⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️️⭐
翻兜指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
(滿分為 5⭐)
2021-09-09
素菲亞📍堅尼地城🥙豆腐英雄配薯條 $128面頭金黃色嘅係炸豆腐扒,一切開入面嘅黑松露蘑菇醬就流晒出嚟💦黑松露好香,配埋豆腐扒食香氣好濃郁🍄推薦程度:★★★★★☆🍝鬼馬肉醬意粉 $98用咗omipork代替豬肉,但係口感同真嘅豬肉冇分別🐷意粉煮到al dente,番茄醬偏酸,車厘茄好清新🍅推薦程度:★★★★★☆🍕鮮果奇趣杯 +$28上面白色嗰層係椰奶,底下就係雜果啫喱🥥雜果啫喱入面嘅水果偏酸,配埋椰奶可以中和到水果嘅酸味,如果啫喱再滑啲相信會更加smooth🤤推薦程度:★★★★☆☆🍹荔枝梳打 +$24梳打入面有粒粒荔枝,食落好清甜😋梳打好夠氣,夏天消暑一流⛄️推薦程度:★★★★★☆
素菲亞📍堅尼地城

🥙豆腐英雄配薯條 $128

🍝鬼馬肉醬意粉 $98

🍕鮮果奇趣杯 +$28
推薦程度:★★★★☆☆

🍹荔枝梳打 +$24
2021-09-05 76 瀏覽
周末下午茶時間幾個朋友去既。差唔多試曬成個午餐餐單 有餐湯前菜沙律主菜好食,吾係剩係用假素肉特飲飲品就一般般啦、加20$水果茶有驚喜(雖然個瓶吾環保)埋單先發覺匯豐銀行信用卡有九折附近停車難、但由於坐得舒服,服務又好會推薦encore 有心既餐廳
周末下午茶時間幾個朋友去既。
差唔多試曬成個午餐餐單 有餐湯前菜沙律
主菜好食,吾係剩係用假素肉

特飲飲品就一般般啦、加20$水果茶有驚喜(雖然個瓶吾環保)
埋單先發覺匯豐銀行信用卡有九折
附近停車難、但由於坐得舒服,服務又好
會推薦encore 有心既餐廳
2021-08-15
用餐優惠
信用卡優惠
  • 素蟹餅配芒果芫茜莎莎
  • 鬼馬肉醬墨西哥脆片
  • 是日餐湯
2021-08-16 513 瀏覽
今次來到<Sofia>,就是想見識一下西式素菜,平常比較少吃素的我,感覺有另一番體驗。餐廳供應多種西式素食選擇,意粉、意大利飯、pizza 都有,價格亦都吾貴,人均消費百多元左右,如果order主菜,已經送一杯飲品,另外亦可加錢要埋餐湯同甜品。仲有二人套餐供應。餐廳感覺都非常舒適,客人不算多,可以慢慢食吾洗趕。<卡邦尼亞意粉>意粉上面有些impossible meat,味道鹹鹹地,用來扮ham個味道都扮得幾似,意粉軟度適中,充滿濃郁嘅芝士味同埋忌廉味,個汁調教得好好食,值得推薦。<咖哩海鮮農夫包>咖哩嘅味道比我想像中辣同濃,不過配農夫包來講都不錯的。素菜類海鮮有蝦、帶子和魷魚,入口都幾彈牙,有d似魚蛋的口感,感覺都幾特別。<海鮮pizza>比較港式的pizza,有素蝦、粟米、cheese和菠蘿,有少少似食pizza麵包,味道是可以的,不過pizza的餅底厚得來但不夠脆,感覺一般。薯條非常新鮮,炸得好脆好食!跟餐送的桃味熱茶,茶味都幾清新。整體來講,我覺得卡邦尼亞意粉係最好食的,由於呢間餐廳嘅價錢本身定價不貴,西式素食嘅餐廳

仲有二人套餐供應。

餐廳感覺都非常舒適,客人不算多,可以慢慢食吾洗趕。

<卡邦尼亞意粉>

<咖哩海鮮農夫包>

<海鮮pizza>

薯條非常新鮮,炸得好脆好食!

跟餐送的桃味熱茶,茶味都幾清新。
整體來講,我覺得卡邦尼亞意粉係最好食的,由於呢間餐廳嘅價錢本身定價不貴,西式素食嘅餐廳又比較新穎同埋特別,都值得一試的。

• 卡邦尼亞意粉
2021-08-15 67 瀏覽
Sofia主打意粉、意大利飯同漢堡包。餐牌上列明邊D菜式可走五辛/ 蛋奶,落單時同店員講聲就可以,方便唔同需要嘅朋友。午市套餐頭盤-是日餐湯、精選沙律餐湯酸酸哋、有蕃茄味,食到有好細嘅紅蘿蔔粒。主菜-和風玉子芥末照燒牛肉漢堡配薯條 ($148)初頭睇到嗰名和風玉子,以為會係玉子燒之類嘅日式煮法,點先原來係煎太陽蛋。牛肉係用咗未來肉黎整,味道偏鹹。配料仲有蕃茄、純素芝士同生菜。飲品-無糖茉莉花茶 (凍)粟米菠菜闊條麵 ($88)其實就係粟米湯闊條麵,再加上切段嘅菠菜。表面插上香芋片,不過口感唔太脆口,尤其是沾上醬汁嘅部分。

午市套餐
頭盤-是日餐湯、精選沙律
餐湯酸酸哋、有蕃茄味,食到有好細嘅紅蘿蔔粒。

是日餐湯、精選沙律

主菜-和風玉子芥末照燒牛肉漢堡配薯條 ($148)

和風玉子芥末照燒牛肉漢堡配薯條

飲品-無糖茉莉花茶 (凍)

粟米菠菜闊條麵 ($88)

粟米菠菜闊條麵

2021-07-24
午餐
2021-06-06 326 瀏覽
位於堅尼地城, 一家不太起眼, 每次經過都比貨車遮住門口的素食餐廳. . 前後來過兩次, 食物質素確是不錯, 但飲品方便不太好, 偏淡。 . 服務亦沒有什麼特別, 愛理不理. . 優點是人流不多, 星期六都可以坐整個下午。