紫醉軒 🌙諗住去食中菜,去到餐廳門口以為去錯地方😂 新穎嘅霓虹燈裝修,配埋流行曲背景音樂🎶 有酒吧同露天用餐位置🍾餐枱唔見有茶壺🫖 反而有兩枝sparkling同still water🚰 仲唔係bar&grill嘅格局🎊唔打開menu都唔知係中菜餐館🍲 菜式都係一樣行新派路線,以創新嘅烹調方法炮製傳統菜式⏲蒜香凍螺🐚甜甜地嘅醬汁充滿蒜香🧄 煮得岩好好,用竹籤輕輕一挑就挑到螺肉出嚟🥢 已經冰浸過後嘅肉質會更加爽脆,食到停唔到口🤤陳皮鬼馬咕嚕肉🔸好鬼馬咁用左油炸鬼😂 咕嚕肉無骨啖啖肉,都冇乜肥膏,但又好滑嫩🐖 灑左細細粒嘅陳皮係面,以果香襯托酸酸甜甜嘅醬汁🍊咕嚕肉又點可以冇菠蘿呢🍍 餐廳雖然冇將菠蘿同肉一齊炒,而係配搭一片菠蘿乾伴碟,好似細個食啫喱糖插住嘅油紙傘 ☂️惹味醬爆蝦球🍤唔好俾大大隻嘅原隻辣椒乾嚇親🌶️ 唔係真係咁辣😂 XO醬爆香蒜頭、珍珠洋蔥同埋甜椒,微辣惹口♨️ 蝦球就係貪佢起曬肉仲挑埋腸,懶人最愛😎濃湯花膠津白🥬濃味嘅蝦球梗係要配返道清爽嘅蔬菜啦😌 雖然話係濃湯,但係食得出冇乜味精😋 花膠厚身唔腥,食落口滑滑嘟嘟又彈牙🐋 冬季出產嘅津白就最鮮甜❄️ 吸咗濃湯之後,津白質感軟嫩👍🏽
紫醉軒 🌙

陳皮鬼馬咕嚕肉
惹味醬爆蝦球
濃湯花膠津白
2022-11-24 19 瀏覽
位於油麻地的紫醉軒可為中西合璧的hangout 好地方, 除左系新派中菜廳, 紫醉軒仲系一間酒吧, 室外露台有座位供客人靜靜地飲酒傾計。室內環境打造成紫色浪漫情調, 亦坐得舒服。厚厚的紫色drink menu, 威士忌及各式各樣的烈酒、紅酒、白酒、清酒、啤酒、cocktail 丶Mocktail........食物餐牌主打以現代烹調手法製作傳統中菜為主, 比較新派。羊肚菌松茸燉老雞 ($108)燉湯花瓶夠晒吸晴, 打開花瓶已聞到濃濃的羊肚菌香味, 呢個燉湯十分足料, 湯料有老雞、豬骨、羊肚菌、松茸片、紅棗及雞腳, 湯頭清甜唔油膩, 菌味特出, 飲完覺得潤潤的, 滋補而不燥氣。陳皮咕嚕肉 ($128)配料咕嚕油炸鬼, 油炸鬼脆卜卜, 沾滿咗甜酸醬汁, 好好食喔, 咕嚕肉是走骨的, 啖啖嫩肉, 酸酸甜甜醬汁, 很開胃, 個汁簡直可以飛走晒油炸鬼及肉的油膩感。花雕醉雞煲 ($198)醉雞煲湯料有當歸、淮山、玉竹、杞子黨參、沙竹, 聞到好香嘅藥材味道, 但飲落湯頭藥味又唔系太重的, 輕型版藥膳雞湯, 放下雞件慢火浸熟, 雞件有淡淡的花雕酒及藥材香, 雞肉嫩滑可口, 食完雞, 可以撇走油層, 飲

室內環境打造成紫色浪漫情調, 亦坐得舒服。

食物餐牌主打以現代烹調手法製作傳統中菜為主, 比較新派。

羊肚菌松茸燉老雞 ($108)

陳皮咕嚕肉 ($128)

花雕醉雞煲 ($198)
雞煲湯料有當歸、淮山、玉竹、杞子黨參、沙竹, 聞到好香嘅藥材味道, 但飲落湯頭藥味又唔系太重的, 輕型版藥膳雞湯, 放下雞件慢火浸熟, 雞件有淡淡的花雕酒及藥材香, 雞肉嫩滑可口, 食完雞, 可以撇走油層, 飲半碗藥膳雞湯再補一補身。
羊肚菌松茸燉老雞 ($108)
陳皮咕嚕肉 ($128)
花雕醉雞煲 ($198)
2022-11-23 10 瀏覽
今日同閨蜜嚟到油麻地 想食一啲新派中菜搵到呢一間樓上嘅中菜 一入到黎餐廳嘅裝飾有少少酒吧feel 幾chill 仲有個室外嘅露台 我哋坐室內卡位 環境唔錯!睇睇個Menu 朋友想飲湯 於是我哋試咗佛跳牆同埋椰子雞湯~成盅熱辣辣上枱😃 佛跳牆好多料 有大大隻鮑魚~ 椰子雞湯好清甜 老椰子好香值得一讚餸菜方面我哋揀咗幾款 各有特色茄子煲砂鍋熱辣辣上枱 好香送飯一流招牌八寶石岐乳鴿 係用八寶鴨嘅做法炮製 乳鴿來塞滿好香嘅糯米飯 乳鴿用特製醬汁燜熟 我同朋友都好鍾意糯米飯另外叫咗其靈龍躉球 龍躉彈牙 配埋金華火腿冬菇蛋白茨汁 鮮味十足叫咗杯cocktail 賣相同味道都唔錯~值得一讚嘅係呢度嘅服務好好 呢度嘅室外露台幾好feel 下次試下嚟happy hour ~
今日同閨蜜嚟到油麻地 想食一啲新派中菜

我哋坐室內卡位 環境唔錯!

值得一讚

餸菜方面我哋揀咗幾款 各有特色
茄子煲砂鍋熱辣辣上枱 好香送飯一流

叫咗杯cocktail 賣相同味道都唔錯~

值得一讚嘅係呢度嘅服務好好

2022-11-23 15 瀏覽
呢間中菜館已經唔係第一次幫襯,環境雅緻舒適,菜式有特色且味道唔錯,好啱gathering😌.🥢黑磚豆腐($98)豆腐外型黑忟忟,但口感外脆內嫩,熱辣辣食真係好好食😌🥢紅棗雪梨燉排骨($78/位)燉湯真材實料,眼見有紅棗及排骨,雪梨則燉成蓉,入口紅棗味香濃,而且好清潤😌🥢椰子燉老雞($78/位)同樣又係真材實料,椰子及雞味都好突出,湯又唔會好油膩,又香又滋潤,依家呢個天氣飲真係好啱😌🥢花雕醉雞煲($198)湯底散發濃郁花雕酒及藥材香,感覺滋補又暖笠笠😌雞有半隻,食得出係新鮮雞,放入湯底煮過後,雞件入晒味,整體唔錯😌🥢鮮蘆筍百合雲耳($128)蘆筍鮮嫩無渣,與百合雲耳同炒,味道清清地幾好食😋
🥢黑磚豆腐($98)
豆腐外型黑忟忟,但口感外脆內嫩,熱辣辣食真係好好食😌

🥢紅棗雪梨燉排骨($78/位)

🥢椰子燉老雞($78/位)

🥢花雕醉雞煲($198)

🥢鮮蘆筍百合雲耳($128)
蘆筍鮮嫩無渣,與百合雲耳同炒,味道清清地幾好食😋

2022-11-21 11 瀏覽
最近得知這裏是新開的粵菜酒吧,今晚便專程來到了。紫醉小炒王$138,有腰果、蝦乾、白飯魚乾、魷魚鬚、菜脯和少許辣椒絲。其中以白飯魚炸得很香脆惹味,蝦乾亦蝦味十足。招牌八寶石岐乳鴿$168,用了八寶鴨的方法烹煮,乳鴿內的糯米吸收了乳鴿的味道,非常好味。椒鹽九肚魚$118,九肚魚外脆內軟,如果炸漿再薄一點更好。黑磗豆腐$98,看上去像黑炭一樣,原來是豆腐,外脆內軟,用來佐酒就非常適合。Mojito$78,薄荷葉味道十足,容易入口,和粵菜很配合。Nothing$68,酒精濃度不算很高,充滿了熱帶風情,非常好味。
最近得知這裏是新開的粵菜酒吧,今晚便專程來到了。

椒鹽九肚魚$118,九肚魚外脆內軟,如果炸漿再薄一點更好。

2022-11-18 721 瀏覽
有時想食中菜但又唔想環境太嘈吵,我會諗起呢度。大大個酒水吧位,放滿吸睛嘅各式酒類,紫紅色傢俱主題,亦有戶外露台區可以出去飲杯野。雖然唔知冬天究竟幾時先來臨,但補身就幾時都需要。叫番個羊肚菌松茸燉老鷄 ($108),吸睛器皿,原盅燉,營養滿分。松茸羊肚菌雞湯,有養顏養胃、滋陰益氣嘅功效。兩款都係很珍貴嘅食用菌,配合埋老鷄一齊燉,入口鮮甜無比,熱度滿分,飲完成身䁔晒~上次食過嘅黑磚豆腐 ($98),今晚再次被"點燈"就知佢咩料啦?!炸物當然要趁熱食,入口先有惹味香脆嘅外皮,與內裏嘅嫩滑豆腐相輔相成,呢個黑白配果然無叫錯。之後到蔥油脆皮鷄 ($238)上場,顏色相當靚仔,呢客應該係半隻份量鷄皮下只有少量脂肪,入口香脆之餘亦食到鷄油香味; 肉質保持嫩滑,無論就咁食還是點甜豉油都正喎。食到中間發現有芋泥,甜甜地; 而綠色嘅就係蔥油,用黎加少少落白飯一齊食無浪費。一向鍾情食海皇濃湯粉絲雜菜煲 ($148),一煲有齊多樣蔬菜及海鮮,有濃湯濕濕地易入口,簡單又健康之選海鮮包括有帶子,魚塊,魷魚,蝦球及蝦乾; 西蘭花,椰菜花,娃娃菜,紅蘿蔔及鮮菇,仲有粉絲,份量十足。坐得舒服,上菜速度適中,侍應不時主動
有時想食中菜但又唔想環境太嘈吵,我會諗起呢度。

坐得舒服,上菜速度適中,侍應不時主動加水,無論兩口子或時三五知己上黎happy hour完再開餐都適合。
2022-11-17 19 瀏覽
今晚老公話比個驚喜我😁BOOK咗旺角彌敦道譽發廣場4樓有間好有情調紫醉軒高級西餐廳,一開lift就見到藍紅2色為主好有情調嘅紫醉軒,裡面設有Bra枱方便中意飲酒客人我同老公唔飲酒坐咗入面卡位坐.一坐低有位男職員好有禮貌好Nice 招呼,我哋叫咗椒鹽鮑魚,迷你佛跳牆,陳皮鬼馬👻咕嚕肉,奶香黃金蝦🍤, food punch🍹,熱奶茶,每一度菜都用心制作👍🏻別具心思♥️椒鹽鮑魚炸到熱辣辣香噴噴😍鮮甜爽口又彈牙😋😋😋正到不得了👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻迷你佛跳牆器皿非常獨特🌹好靚!裡面真材實料!花膠,飽魚,冬菇,鷄腳…湯亦唔會濃!滋補又有益⭐⭐⭐⭐⭐陳皮鬼馬👻咕嚕肉估唔到咕嚕肉會有油炸鬼👻,真係好鬼馬,熱辣辣脆卜卜,咕嚕肉爽口嫩滑😋醬汁裡面有陳皮香味,好特別👍🏻超好味😋好食到停唔到口⭐⭐⭐⭐⭐奶香黃金蝦🍤金黄大蝦球🍤好大隻🤩,鮮甜可口👍🏻唔止食落去有奶香味😍仲有咸蛋黃嘅味道,味道層次分明,另人回味無窮!實在太好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻food punch🍹 奶茶☕food punch 🍹好靚😍好迷人!有新鮮菠蘿粒粒🍍,飲落去唔會太甜👍🏻啱啱好!好好飲⭐⭐⭐⭐⭐
今晚老公話比個驚喜我😁BOOK咗

椒鹽鮑魚

迷你佛跳牆

器皿非常獨特🌹好靚!裡面真材實料!
花膠,飽魚,冬菇,鷄腳…湯亦唔會濃!
滋補又有益⭐⭐⭐⭐⭐
陳皮鬼馬👻咕嚕肉

好食到停唔到口⭐⭐⭐⭐⭐
奶香黃金蝦🍤

food punch🍹 奶茶☕

2022-11-16 23 瀏覽
今日黎旺角覓食~樓上呢間中菜坐落環境都幾舒服,食物既質素都非常唔錯😋其靈龍躉球🐟食落感覺似係高級酒店宴席會有既味道😋肉質美味、新鮮,食落感覺好嫩~魚皮有厚厚既膠質冇腥味,上有煙肉同埋蘑菇,每條菜心都索到汁,好味😋黑椒茄子牛仔煲🐂擺上台個刻仲keep住啫~佐一段時間😂熱辣辣~聞到好香既黑椒同牛肉香味,牛仔骨肉多同埋煲得入味夠嫩,茄子索汁但味道清淡唔會好鹹☝🏻陳皮鬼馬咕嚕肉😋呢道係最佳開胃之選~酸酸甜甜啖啖肉,每舊肉都切到啱啱好一口size,冇好厚既炸皮但有唔少脆脆既油炸鬼增加口感👍唔錯四川雞絲荔枝炒飯🍚見唔見到充滿香氣既煙😍入面有多舊雞肉,外加少少辣椒刺激味蕾~但一啲都唔辣,可能加佐d香料係入面食落同普通炒飯唔同😛值得一試野飲嗌佐Virgin Colada🍹飲到菠蘿味,另外有加奶所以都有滑既口感,都幾好飲👍👍總括而言呢間餐廳選擇都幾豐富~適合同朋友黎聚餐😋

總括而言呢間餐廳選擇都幾豐富~適合同朋友黎聚餐😋
2022-11-15 92 瀏覽
如果你認為食中菜既地方大致上都係一樣,呢度應該可以比到新既體驗你。主打新派中菜,由裝潢、餐具到菜色都可以比到不一樣既感覺。整體環境好吸引我。以紫色紅色為主調,牆壁帶有霓虹燈既設計,好chill好有格調,而且好舒服。中西合璧,中式餐廳crossover酒吧,想同知己好友舉杯暢談又得,一次過滿足哂兩個願望😆[椒鹽九肚魚]第一個反應係:咁大條九肚魚既😳第二個反應係:啲魚肉滑到咁既😳連竹籤一齊炸,成條九肚魚既外層非常香脆,但感覺唔油膩。一咬落去,魚肉滑到好似食緊豆腐咁!應該係食過最滑既九肚魚,讚👍🏻配合埋炸蒜粒,非常香脆可口🫶🏻[黑磚豆腐]賣相好得意!黑忟忟既外層,初初仲估會唔會係黑芝麻,一咬落去發現陣陣炭香,原來係竹炭製成,好新穎。內裡既豆腐又熱又滑,呢個配搭非常好味🤤[陳皮鬼馬咕嚕肉]鬼馬在當中用左油炸鬼取代傳統既菠蘿/桃。咕嚕肉肥瘦適中,啖啖肉。酸甜味剛好。[冬菇滑雞煲仔飯]份量比想像中大煲😆一上菜就聞到陣陣焦香。飯粒分明,口感剛好。冬菇同雞既份量好足料。初初同媽咪兩個都諗住一定食唔哂,點知食下食下⋯😂想再chill啲?呢度仲有室外既位置。好有feel架☺️

主打新派中菜,由裝潢、餐具到菜色都可以比到不一樣既感覺。

[椒鹽九肚魚]
第一個反應係:咁大條九肚魚既😳
第二個反應係:啲魚肉滑到咁既😳

[黑磚豆腐]
內裡既豆腐又熱又滑,呢個配搭非常好味🤤

[陳皮鬼馬咕嚕肉]

[冬菇滑雞煲仔飯]

想再chill啲?呢度仲有室外既位置。好有feel架☺️
2022-11-14
2022-11-14 22 瀏覽
環境裝修高檔似西餐廳,但係係食中菜,而且搬盆精緻,視覺味覺同樣享受豉椒炒蘇格蘭聖子皇 $88隻聖子皇新鮮大隻,爽口鮮甜,而且豉椒炒得夠火喉,剛剛好熟梁溪脆鱔 $108將鱔魚切條炸到香脆,再用陳醋炒,酸酸地好開胃好味道紫碎小炒皇 $138內裏有魷魚,蝦仁,蝦乾,九菜花,上面更灑了炸腰果及白飯魚乾,配料十足,認真足料京蔥炒牛肉 $108大量京蔥炒牛肉片,牛肉片好淋好入味,份量仲好多添唔好以為似西餐廳,中菜一定唔好食,大廚好有實力,火喉控制得好好,上枱仲好快添

豉椒炒蘇格蘭聖子皇 $88隻
聖子皇新鮮大隻,爽口鮮甜,而且豉椒炒得夠火喉,剛剛好熟

梁溪脆鱔 $108
將鱔魚切條炸到香脆,再用陳醋炒,酸酸地好開胃
好味道

紫碎小炒皇 $138

京蔥炒牛肉 $108
大量京蔥炒牛肉片,牛肉片好淋好入味,份量仲好多添

紫醉軒👻高級中菜唔再係咁古板依間樓上鋪既中菜餐廳設計夠時尚得黎又不失中菜既風味仲會播啲英文歌添🤣.🔅糯米雞翼 HKD 128好考工夫既糯米雞翼拆哂啲骨啖啖肉入面釀咗糯米再拎去炸炸到金黃色咁樣夠哂脆口🔅金薯牛仔粒 HKD 148超級推介既一個餸外脆內軟到不得了外層有蜜糖甜甜地入面仲係軟腍既薯仔牛仔粒都係嫩又唔會韌好值得一試🤩🔅豉椒帶子煎米 HKD 118食炒米炒食得多煎米粉又另有一番風味上面仲加埋平時食開既豉椒汁濃味配米粉啱哂帶子都有好幾粒夠彈牙😛🔅魚湯花膠津白 HKD 138比較清既津白用魚湯去浸先有咁濃味津白吸哂啲魚湯花膠作為點綴健康又好味😆.整體黎講:高質中菜 大廚出色😚.🎈 紫醉軒 (旺角)旺角彌敦道560號譽發廣場4樓
紫醉軒👻

花膠作為點綴
健康又好味😆
整體黎講:
高質中菜 大廚出色😚
🎈 紫醉軒 (旺角)
旺角彌敦道560號譽發廣場4樓
2022-11-10 28 瀏覽
呢度走西餐既格局,但原來係中菜crossover 酒吧真係估佢唔到,環境幾有氣氛同埋坐得舒服。先黎個玫瑰花茶,d 玫瑰花鋪滿晒成個茶壺,真係勁誇張,玫瑰味好香。✨薑蔥生蠔煲:超耐無食過,先試條蔥個汁已經好惹味🤤。個蠔都幾大幾隻,炸粉薄薄一層唔會勁厚,食落微微脆,同埋蠔味好濃,juicy 唔腥,一煲有七隻。✨其靈龍躉球:原來呢個餸係蒸既,一片片既魚肉夾住冬菇同埋金華火腿. 加左金華火腿,魚既咸鮮味好突出,冬菇都入晒味。連個蛋白茨都好鮮味同滑溜。不過金華火腿就咁食都幾咸,配菜心同送飯食就啱啱好。✨花雕醉雞煲:個湯底酒味都幾濃,煲完雞之後飲好正, feel 到好滋補。個雞煲左一陣,但都已經入晒酒味,d 肉仲好嫩。

2022-11-10 498 瀏覽
旺角譽發廣場一向食店林立,今日選擇享用一間位於4樓名為紫醉軒傳統中菜餐廳,雖則話傳統中菜,但環境卻係非常新潮西式。與友人2人到達後獲安排卡位就座,正正面對酒保位置,打卡一流。餐廳環境舒適,裝修新淨企理。除左室內環境特別之外,餐廳亦設有OUTDOOR位置,客人可以一邊享用食物一邊飽攬旺角繁華鬧市夜景。餐廳款式以傳統中菜之主,亦設有大排檔等惹味小炒,加上多款烈酒、Cocktail等等,中西合壁,食得舒適。🌟 椒鹽鮮魷椒鹽份量恰當好處,配上少少辣椒味,道道非常惹味。炸漿非常薄身,唔會滿口粉漿,咬落香脆可口。鮮魷肉質非常爽口煙韌,感覺新鮮。🌟 奶香黃金蝦黃金蝦球上枱香氣撲鼻,奶香及咸蛋香令人垂涎三尺。黃金蝦溫度十足,蝦肉,奶,咸強同樣香脆。大大隻蝦球肉質爽口彈牙,感覺用料絕不馬虎。🌟 其靈龍躉球每一件龍躉球入口嫩滑,加上金華火腿咸香味及花菇香氣,味道相當豐富之餘口感都好有層次,推薦。🌟 黑椒茄子牛仔煲砂煲燒到熱辣辣上枱,黑椒汁香氣四溢。牛仔骨嫩腍適中,茄子吸受哂濃郁黑椒汁非常惹味,送飯一流。🌟 PINA COLADA清新菠蘿汁配上冧酒當然係絕配,除此之外之配上牛奶令到成杯Cocktail今日清

🌟 椒鹽鮮魷

🌟 奶香黃金蝦

🌟 其靈龍躉球

🌟 黑椒茄子牛仔煲

🌟 PINA COLADA
清新菠蘿汁配上冧酒當然係絕配,除此之外之配上牛奶令到成杯Cocktail今日清新口感順滑,非常適合今日品嘗香口、惹味菜式後清新一下味蕾。

🌟 BLUE HAWAIIAN
餐廳所特別製作而成,除左原有酒精外,加上椰奶及牛奶,奶香味濃厚入口順滑,配上酒精味道非常特別。
2022-11-08
2022-11-09 25 瀏覽
餐廳環境真係唔錯,有戶外座椅可以飲酒談天,地點很方便,又在繁華的彌敦道上,地鐵站過去都好方便。兩個人叫左三餸一湯連個蒸鱔都高級過人,味道適中燉湯金薯牛仔粒,我最愛小炒皇
2022-11-07
  • 豉汁蒸白鱔
2022-11-08 15 瀏覽
今日同朋友黎到旺角大家都喜愛中菜但又唔想去傳統菜館就搵到呢間型格有格調既新式中菜館餐牌好多選擇,有魚蝦雞豬牛,太吸引另外亦有happy hour酒類提供可以同三五知己把酒談心黑磚豆腐黑色既豆腐都係第一次見火喉控制得好好做到外脆內軟黑色既皮咸度剛好唔洗再加調味料味道岩岩好荷芹油鴨片用上鴨片炒荷蘭豆鴨油好香口好好送飯,食到停唔到蜜桃沙拉明蝦筒外皮炸到酥脆,一咬開有鮮蝦同蜜桃咸咸甜甜好惹味鮮蝦好新鮮,推薦long island,pina colada2杯都係經典雞尾酒沖得好好,味道取得平衡酒味唔會太濃烈一定要encore!!
今日同朋友黎到旺角
大家都喜愛中菜
但又唔想去傳統菜館
就搵到呢間型格有格調既新式中菜館

餐牌好多選擇,有魚蝦雞豬牛,太吸引

另外亦有happy hour酒類提供

唔洗再加調味料味道岩岩好

荷芹油鴨片

用上鴨片炒荷蘭豆
鴨油好香口
好好送飯,食到停唔到

蜜桃沙拉明蝦筒

外皮炸到酥脆,一咬開有鮮蝦同蜜桃
咸咸甜甜好惹味
鮮蝦好新鮮,推薦

long island,pina colada

2杯都係經典雞尾酒
沖得好好,味道取得平衡
酒味唔會太濃烈
一定要encore!!