2024-12-12
#20241115 🤍📍 #綠怡咖啡廳 @greenscafe_hpnp 北角英皇道665號北角海逸酒店2樓➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#海洋珍味盛宴自助晚餐 #成人 $401/位 🥢 #前菜 💭 係#kkday @kkdayhk 見到有買一送一,用埋#Alipay @alipayhk 仲有$50 discount平,今次buffet主題係海鮮,果然連前菜都已經發現到好多海鮮既蹤影,泰式蝦沙律酸酸地好開胃,另外有個海鮮凍湯都幾特別,接受到凍湯既不妨一試🤗. 🥢 #凍海鮮 💭 坐低每人會送隻鮑魚食,無咩特別,係無得再食都唔會覺得可惜既感覺😅因為可以拎既海鮮都夠食,有蟹腳、有蝦、有蜆、有青口、當然唔少得最鐘意既生蠔,細細隻口感偏creamy,最正係師傅開蠔好快手,唔使等好耐就拎到🦪. 🥢 #熱食 💭 熱食都離唔開海鮮,有唔同風味既煮法,中式代表有蟹粥、粉絲蒸扇貝、辣酒煮花螺等等,西式既有白汁煮青口、蟹肉批🦀連印式啲咖喱都整做咖喱蝦,樣樣都好附合個主題,又有日式既天婦羅同串燒,不過款式偏少同埋感覺好似只係整熱左唔多似燒🍤唔多吸引,耐唔耐仲會有廚師敲鐘派啲出面無得拎既野食,大家一聽到鐘聲
📍 #綠怡咖啡廳 @greenscafe_hpnp
北角英皇道665號北角海逸酒店2樓
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#海洋珍味盛宴自助晚餐 #成人 $401/位
🥢 #前菜
🥢 #凍海鮮
🥢 #熱食
💭 熱食都離唔開海鮮,有唔同風味既煮法,中式代表有蟹粥、粉絲蒸扇貝、辣酒煮花螺等等,西式既有白汁煮青口、蟹肉批🦀連印式啲咖喱都整做咖喱蝦,樣樣都好附合個主題,又有日式既天婦羅同串燒,不過款式偏少同埋感覺好似只係整熱左唔多似燒🍤唔多吸引,耐唔耐仲會有廚師敲鐘派啲出面無得拎既野食,大家一聽到鐘聲就一窩蜂衝去拎,其實有時係派啲菠蘿炒飯既cheap野🔔
🥢 #甜品
💭 呢度地方所限都唔算好多地方擺野食,但按比例尼講甜品都算多,鐘意佢啲cake係成個拎出尼任人自己控制份量咁拎,雖然係會拎得唔多靚,但唔會浪費食物幾好👍🏼普遍既西餅大多數都有出現,值得一提係佢有師傅在場即整窩夫同crepe,新鮮整起熱辣辣實好味,同埋有好少見既蛋散,真係整得幾鬆化好味🧇
🥢 #飲品
💭 記得以前細個去食buffet啲野飲係逐杯計錢,估唔到依家已經進化到唔只有果汁或者coffee or tea,連罐裝汽水同紅酒白酒都任飲真係大癲🍷
#北角美食 #🐷在北角 #🐷_食