2024-08-16 267 瀏覽
今日中午呢繼續喺深水埗覓食,咁就搵到呢一間泰國餐廳啦,咁我見個侍應呢都係泰國人嚟嘅,感覺覺得好似唔錯就入咗去坐啦咁我就叫咗呢個雞肉炒金邊粉啦,咁咪炒得幾香嘅有少少甜甜地又泰國嘅風味,都算係十分之好食。而且$60呢個價錢,我覺得絕對物有所值啦,仲要包埋一杯泰式檸檬茶添!絕對推介推介大家嚟食呀。
2024-02-19 1044 瀏覽
我諗我食咗呢間泰國餐廳不少於20次😂 多數都係食午市嘅,鍾情佢嘅冬陰功金邊粉或者豬肉船河。 最喜歡嘅係佢無論門面又或者係廚房都係由泰國人士主理,味道亦都好似喺泰國當地地道嘅餐廳咁,唔會話特別為咗香港人而改口味,真正保留住泰國嘅風味。午市冬陰功金邊粉包一杯飲品68蚊冇加一, 冬陰功湯底好濃厚,感覺同散叫一碗湯嘅感覺一樣,另外仲有幾隻蝦,大量肉碎芽菜,仲有隻煎太陽蛋😋 每次冇乜胃口或者宿醉之後就特別喜歡過嚟食呢一碗粉,食完好開胃😂

Intro: 呢一間隱世泰國小店真係番工嘅食堂,好多餐都係即叫即炒,仲會送埋泰式奶茶/檸檬茶,不過位置同人手比較少,有時放lunch會好快無位。___________________🍽 辣肉碎煎蛋飯💰 58 (送凍泰式奶茶)⭐️9/10✍🏻 正常坊間嘅肉碎煎蛋飯都係預先準備,但呢到係會即叫即炒,所以黎到嘅時候會喺熱辣辣咁食;✍🏻呢到嘅肉碎炒得好惹味,仲帶點辣,連埋豆角辣椒同埋九層塔一齊炒,好適合撈飯;✍🏻 肉碎煎蛋飯最緊要係隻蛋,至於今次嘅蛋就比較熟,冇乜好靚嘅流心效果;✍🏻 整體份量偏多,足夠一個男人嘅份量。___________________🏠 imaroi thaifood no.21📍 深水埗營盤街118號⭐️ 9/10___________________
🍽 辣肉碎煎蛋飯
💰 58 (送凍泰式奶茶)⭐️9/10
✍🏻 整體份量偏多,足夠一個男人嘅份量。
🏠 imaroi thaifood no.21
📍 深水埗營盤街118號
⭐️ 9/10
___________________
Intro: 長沙灣深水埗一帶有好多隱世嘅細舖,今次再試呢到嘅炒飯,今次就試左賣相好吸引嘅豬頸肉炒飯,只係貴少少,但都只係60蚊,但呢到開店時間好唔同,而且店內位置少,食唔食到就睇下好唔好彩啦~___________________🍽 豬頸肉炒飯 ⭐️8.5/10💰 63(包凍飲)✍🏻 食得出係燒嘅豬頸肉,黎到嘅時候聞到幾香,大約有8塊豬頸肉;✍🏻 每塊豬頸肉都好厚肉,肉汁夠容易咬開,再沾特制酸汁,特別地道;✍🏻 炒飯炒得粒粒分明,今次炒得偏乾身,個人最愛,而配料有豆角、蛋碎、少洋蔥同香料;🍹凍泰式檸檬茶 ⭐️8/10💰 +0 (包凍飲)✍🏻 泰式檸茶嘅茶底係特別嘅甜;✍🏻 雖然無香港嘅甜澀味,但飲到獨有嘅檸檬味同更香嘅茶葉味,而整體甜度岩岩好。___________________🏠 Imaroi thai foods📍 深水埗元州街213號美居中心2座地下21號舖⭐️ 8.5/10 (thai food)___________________
🍽 豬頸肉炒飯 ⭐️8.5/10
💰 63(包凍飲)

🍹凍泰式檸檬茶 ⭐️8/10
💰 +0 (包凍飲)
✍🏻 泰式檸茶嘅茶底係特別嘅甜;
🏠 Imaroi thai foods
📍 深水埗元州街213號美居中心2座地下21號舖
⭐️ 8.5/10 (thai food)
2023-06-01 1174 瀏覽
朋友住附近成日食推介話要食既泰國餐廳今次終於食到喇!好地道嘅泰國小店位唔多但夜晚都坐滿的泰式炒寬粉炒得有鍋氣!粉又有Q彈感好好食😋!泰式船面呢個更出色 好有驚喜 金邊粉軟度煮得剛好香濃既泰式湯 香料配菜都夠但又唔會覺得係合成味 只係辣左少少 明爐泰式烏頭但今日冇烏頭轉左鰂魚但魚肉都好滑嫩 但個人覺得湯唔夠酸
朋友住附近成日食推介話要食既泰國餐廳
今次終於食到喇!

好地道嘅泰國小店

明爐泰式烏頭
但今日冇烏頭轉左鰂魚
但魚肉都好滑嫩 但個人覺得湯唔夠酸

2023-04-29 870 瀏覽
收工約咗住深水埗朋友去食飯,大約晚上6點見到有間细細間泰國餐廳,睇吓門口餐牌,價錢好抵食,又見到店內全部泰國人主理,又唔使等位,一於試吓,餐廳環境細,大約150尺,有大約四張四人枱,全部摺檯及圓凳,裝修簡單整潔。冬蔭功湯(細碗$ 69)冬陰功湯好足料熱辣辣,入邊有六至七隻蝦,蝦都好大隻,有兩至三種不同菇類,配合:辣椒辣味、青檸酸味、香茅、蕃茄、椰香及乾蔥頭等配料,味道十分好,飲完好開胃,正宗泰國冬陰功湯口味,兩個人都分到兩大碗。綠咖喱配雞肉及白飯 $59(可以配豬肉、雞肉及牛肉),(額外可以選以下其中一樣:白飯、薄餅或蒜蓉包)綠咖喱唔辣並帶甜味,清新可口,雞肉嫩滑,雞肉份量都有七至八件,好足料配合蔬菜、矮瓜、長青豆,綠咖喱汁送飯絕配。馬拉盞炒通菜 $52,正常馬拉盞味道,唔太鹹。串燒拼盤 $79,六串(豬、牛及雞),串燒火候適中,唔會太乾,保留到肉汁,一小碟沙嗲醬味道香濃,少少椰香味及少少花生碎,完全泰國味道。飲品:椰青$38,新鮮清甜。青檸梳打$25,青檸及糖漿甜味適中,正常味道。環境及餐枱,座椅普通,但以這個價錢食到泰國菜,由泰國人處理的正宗味道,十分抵食,我第一枱客入座後,大概3

冬蔭功湯(細碗$ 69)

、矮瓜、長青豆,綠咖喱汁送飯絕配。

馬拉盞炒通菜 $52,正常馬拉盞味道,唔太鹹。

飲品:
椰青$38,新鮮清甜。
青檸梳打$25,青檸及糖漿甜味適中,正常味道。

環境及餐枱,座椅普通,但以這個價錢食到泰國菜,由泰國人處理的正宗味道,十分抵食,我第一枱客入座後,大概30分鐘後,餐廳已坐滿人客。

椰青及青檸梳打
椰青及青檸梳打
冬陰功湯
綠咖喱配白飯
2023-04-26 657 瀏覽
收工都九點半多,想搵嘢都唔係好多選擇,同事帶我去咗一間唔起眼舖頭細細嘅泰國菜館食😋👉串燒拼盤叫佐半打,雞,牛,豬,各2串....豬肉燒完之後口感一啲都唔係乾柴柴,仲可以保留肉汁🤤牛肉佢燒到連個邊仲DD燒焦脆感,好香口 😋雞肉串都燒得好香好嫩滑, ,淡淡的炭香味,連同D沙嗲醬汁真係好正丫🤤🥢馬拉盞炒通菜, 炒出嚟熱辣辣連同馬拉盞嘅惹味,我哋好快K0佐碟通菜👍🥢泰式炒寬粉(豬肉)感覺很有泰國特色的寬粉,炒出嚟夠濕潤不會太乾,寬粉似寬嘅河粉好薄好滑,意料之外嘅好味,略嫌細碟咗啲😅真係好正宗泰國地道style!
收工都九點半多,想搵嘢都
唔係好多選擇,同事帶我去咗一間
唔起眼舖頭細細嘅泰國菜館食😋

👉串燒拼盤
叫佐半打,雞,牛,豬,各2串....
豬肉燒完之後口感一啲都唔係乾柴柴,
仲可以保留肉汁🤤
連同D沙嗲醬汁真係好正丫🤤

🥢馬拉盞炒通菜,
炒出嚟熱辣辣連同馬拉盞嘅惹味,
我哋好快K0佐碟通菜👍

🥢泰式炒寬粉(豬肉)
感覺很有泰國特色的寬粉,炒出嚟
夠濕潤不會太乾,寬粉似寬嘅河粉
好薄好滑,意料之外嘅好味,略嫌細碟咗啲😅
真係好正宗泰國地道style!

2023-04-25
$130 (宵夜)
2023-02-02 734 瀏覽
經常都去深水埗的我,現在才知道有這店,店舖雖小, 但每個細節都有着泰國色彩! 店主是泰國人, 食住野聽他們說泰文, 感覺更似去了泰國! 食物有水準, 樣樣都色香味, 價錢又貼地,menu 上所有我都想食,食了一次忍不住第二天又去, 我花了連續兩日去,但因為得2人一次不能叫太多 , 所以都未試食完,當中還有其他款沙拉我必須要食,留返下次再去!😻😻😻😻😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋
泰國菜
泰國菜
  • 明爐烏頭冬陰功湯底
Intro: 長沙灣深水埗一帶有好多隱世嘅細舖,舖位比較少位,呢一間主打泰菜,set lunch大約60蚊內,有差唔多成12個餐揀~老闆都似係地道嘅泰國人,而今次就選擇左食蝦醬炒飯!___________________🍽 蝦醬炒飯 ⭐️8.5/10💰 55 (包凍飲)✍🏻 賣相好吸引,有太陽蛋、肉鬆、青瓜蕃茄仔,同埋炒飯都加左豆角去炒✍🏻 炒飯炒得粒粒分明✍🏻 每啖炒飯都好淡淡嘅蝦醬味,但就炒就冇咁乾身,可能泰式炒飯係偏濕身🍹凍泰式奶茶 ⭐️8/10💰 +0 (包凍飲)✍🏻 泰式奶茶嘅茶底係特別嘅香甜✍🏻 奶茶落嘅奶嘅甜味港式嘅更突出✍🏻 而整體甜度岩岩好___________________🏠 Imaroi thai foods📍 深水埗元州街213號美居中心2座地下21號舖⭐️ 8.5/10 (thai food)___________________
🍽 蝦醬炒飯 ⭐️8.5/10
💰 55 (包凍飲)
✍🏻 炒飯炒得粒粒分明

🍹凍泰式奶茶 ⭐️8/10
💰 +0 (包凍飲)
✍🏻 泰式奶茶嘅茶底係特別嘅香甜
✍🏻 奶茶落嘅奶嘅甜味港式嘅更突出
✍🏻 而整體甜度岩岩好

🏠 Imaroi thai foods
📍 深水埗元州街213號美居中心2座地下21號舖
⭐️ 8.5/10 (thai food)
2022-07-22 758 瀏覽
10點鐘夜媽媽搵野食,行過見到呢間泰國小店,一於去試下店面唔大,大概3張4人枱,企企理理,鋪頭播住泰文歌,掛住啲泰國人相,店員全部係泰國人,好似真係去左泰國咁坐低叫左一個蝦金邊粉,一個金不換炒辣肉碎配白飯加煎蛋,沙嗲雞串,豬串,燒雞翼各一,再加左杯芒果沙冰同泰式奶茶。泰式奶茶同港式奶茶唔同,有陣淡淡嘅香草香料味,但又無印度拉茶咁重味,多左層次又唔會太過濃郁,特別又好飲芒果沙冰就應該係用芒果糖水整嘅,好似舊時細個食嘅果啲雪條味,都幾懷念個辣肉碎就幾啱香港人口味,清香嘅金不換加上微辣嘅豬肉碎,少少豉油蠔油,咸甜適宜,加隻脆邊煎蛋,送飯一流蝦金邊粉應有嘅都有,不過佢既味道無其他鋪頭咁濃重,適量嘅酸甜味唔會令人覺得好膩,我地2個人食到隻碟乾乾淨淨到個串燒同雞翼,意料之外嘅好味雞串同豬串都好juicy、好腍,表面仲甜甜地,做到蜜汁串燒咁;而雞翼就多左陣焦香,好有風味食完大滿足,埋單200蚊都唔使,呢餐宵夜食得好滿意題外話:可能店面較細,好多人叫外賣,咁啱有個客人拎完外賣返返轉頭,問店員拎多1個外賣碗得唔得,泰國姐姐最後俾左2個佢,錢都唔收仲問夠唔夠,好有人情味
10點鐘夜媽媽搵野食,行過見到呢間泰國小店,一於去試下

到個串燒同雞翼,意料之外嘅好味

;而雞翼就多左陣焦香,好有風味

食完大滿足,埋單200蚊都唔使,呢餐宵夜食得好滿意

題外話:

2022-07-21
2022-06-18 778 瀏覽
美居中心多野食應該好多人都知今次就揾到呢間隱藏既泰國美食🤣就咁睇個餐廳名可能會覺得好搞笑😆但原來真係名符其實既美味的泰國餐廳除左係泰國人開之間, 味道同菜式都好正宗🤣餐廳鋪面唔算太, 大約坐到20人左右當日明明落大雨, 但我地一路食, 出面都keep 住有人問有無位, 同埋好多外賣單而我地因為太想泰國, 所以都主要嗌返d泰國特色菜冬蔭功湯🍲🍤香料味勁重, 而酸辣程度適中, 海鮮勁足料就算唔太食得辣的我都接受到😌因為我地4個人食, 所以就叫左個大size 平均每人都可以飲到1碗幾🤣泰式大炒金邊粉係泰國的味道, 好多花生碎, 勁似泰國街邊即炒個d金邊粉串燒拼盤🍢不過不失的串燒拼盤, 有齊豬, 牛, 雞有淡淡的炭香味, 肉汁配埋沙嗲汁正宗泰式烤魚🐟🐟🐟真係勁正宗! 勁正宗! 勁正宗! 一揭開塊皮就係勁滑溜既魚肉, 魚肉唔”鞋”, 勁多肉汁, 加埋d泰式醬汁, 勁開胃芒果糯米飯芒果係甜既😂雖然份量唔多, 但椰汁味好濃, 份量岩岩夠唒全份芒果糯米飯
美居中心多野食應該好多人都知
今次就揾到呢間隱藏既泰國美食🤣
就咁睇個餐廳名可能會覺得好搞笑😆
但原來真係名符其實既美味的泰國餐廳
除左係泰國人開之間, 味道同菜式都好正宗🤣
餐廳鋪面唔算太, 大約坐到20人左右
而我地因為太想泰國, 所以都主要嗌返d泰國特色菜

冬蔭功湯🍲🍤
香料味勁重, 而酸辣程度適中, 海鮮勁足料
就算唔太食得辣的我都接受到😌
因為我地4個人食, 所以就叫左個大size
平均每人都可以飲到1碗幾🤣

冬蔭功湯

泰式大炒金邊粉
係泰國的味道, 好多花生碎, 勁似泰國街邊即炒個d金邊粉
泰式大炒金邊粉

串燒拼盤🍢
不過不失的串燒拼盤, 有齊豬, 牛, 雞
有淡淡的炭香味, 肉汁配埋沙嗲汁
串燒拼盤

正宗泰式烤魚🐟🐟🐟
真係勁正宗! 勁正宗! 勁正宗!
一揭開塊皮就係勁滑溜既魚肉, 魚肉唔”鞋”,
勁多肉汁, 加埋d泰式醬汁, 勁開胃
正宗泰式烤魚

芒果係甜既😂
雖然份量唔多, 但椰汁味好濃, 份量岩岩夠唒全份芒果糯米飯
冬蔭功湯
串燒拼盤
正宗泰式烤魚
芒果糯米飯
話說今日工人姐姐經過依間餐廳,見到好多人嗌外賣,即刻攞咗張傳單返嚟俾我哋,知我地喂食睇左食評咁我哋三個人就落去食,嗌咗一個蝦醬炒飯,炒寬粉,炸蠔餅,馬拉盞通菜,串燒拼盤,生蝦第一款到既系炸蠔餅,我坐嗰個位係啱啱好可以睇到廚房即刻炸嗰個蠔餅勁新鮮😍好多飯蠔系入,d蠔吾臭吾腥,好好味啊😚不過一定要即刻食晒佢,如果唔係好快佢就會林晒,就會覺得好油架啦!第二款就係蝦醬炒飯,一擺到落黎,即刻哇左出黎😂真系好大份超抵食,4人食都得,味道鹹淡適中,都有好多肉鬆同埋腸仔喺上面,炒飯唔會黐埋一舊,粒粒分明出色!好推薦大家食再嚟就係炒寬粉,佢比我嘅感覺係廣東腸粉攤開拎咗去炒咁樣,個面系好有彈性,佢係我第一次食泰國嘢食到嘅新品,因為個人認為都屬於比較偏門少少,平時見開都係炒金邊粉或者河粉,雖然味道都好不錯,我唔係幾鍾意呢種粉,但味道系好食的,鐘意依種粉既朋友可以試試生蝦同埋串燒拼盤終於到咗🤭生蝦新鮮連埋蒜頭同埋辣椒食個汁好正,食唔到辣嘅朋友千祈唔好食佢粒辣椒,會噴火🥵串燒拼盤好值得一讚,無論係肉嘅質地同埋肉嘅調味仲有沙嗲個醬汁,都係非常之出色,入面有六吋,兩雞兩牛兩豬,嗰兩串豬肉燒完之後口感竟然仲可以保留好

生蝦同埋串燒拼盤終於到咗🤭生蝦新鮮連埋蒜頭同埋辣椒食個汁好正,食唔到辣嘅朋友千祈唔好食佢粒辣椒,會噴火🥵串燒拼盤好值得一讚,無論係肉嘅質地同埋肉嘅調味仲有沙嗲個醬汁,都係非常之出色,入面有六吋,兩雞兩牛兩豬,嗰兩串豬肉燒完之後口感竟然仲可以保留好多汁水,一啲都唔係平時嘅燒到乾柴咁!我差啲以為自己食緊雞串!😆
牛肉佢嘅調味有少少似我哋平時食嘅牛肉乾,好正啊 個邊仲有少少🤏蕉脆感🤭雞肉串都ok好嫩滑,但推薦豬同牛多d

最尾食晒啲嘢好飽先發現原來仲有個馬拉盞通菜,炒出嚟新鮮滾熱辣超好食,啲通菜係好嫩,唔係又老又粗又乾個種!
2022-06-01
2022-02-21 355 瀏覽
估唔到呢間餐廳可以叫做美味的泰國菜餐廳,真係一定要試吓!今次我哋係下午時段過到去,全部菜式都係50幾蚊左右,非常之抵食!今次我就叫咗呢個泰式炒闊粉!再配埋海鮮,呢度嘅闊河粉好好食,薄薄地,非常之有彈性!而且加埋吵得非常之有鑊氣香口,所以好好食!海鮮亦都好充足,我好鍾意食呢度嘅蝦肉同埋魷魚,好爽口!
估唔到呢間餐廳可以叫做美味的泰國菜餐廳,真係一定要試吓!

講起泰國菜總想起九龍城,今日要講講長沙灣呢間擺盤精繳、價錢又親民泰菜小店午餐$50-$55左右仲要奉送特飲,呢個價錢去邊搵供應時段:(一至六)12:00-3:00 菠蘿沙冰$28沙冰打得好細滑,飲到啖啖天然菠蘿嘅香甜味,值得一試!泰式奶茶 跟餐送傳統用chatramue 茶葉沖製而成,甜度適中!小食拼盤 $108(炸蝦餅、雞翼、春卷、炸雞捲)擺盤精美,熱辣辣脆卜卜!泰式炒寬粉 (海鮮)$55 寬河粉薄薄有彈性,海鮮好足料,蝦肉爽口、魷魚唔韌 整碟唔覺油膩芒果糯米飯$48糯米飯搓成一個飯團仔,糯米飯比出面的黏糯,帶點斑蘭味,好味芒果就一定要用番水仙芒先合格!香蕉煎餅$48一般煎餅餡料會夾在中間,呢個就放係上面再淋上朱古力醬,唔同嘅係呢個口感係會薄脆好多

午餐$50-$55左右
仲要奉送特飲,呢個價錢去邊搵
供應時段:(一至六)
12:00-3:00

菠蘿沙冰
沙冰打得好細滑,飲到啖啖天然菠蘿嘅香甜味,值得一試!

泰式奶茶 跟餐送
傳統用chatramue 茶葉沖製而成,甜度適中!

小食拼盤
(炸蝦餅、雞翼、春卷、炸雞捲)

擺盤精美,熱辣辣脆卜卜!

泰式炒寬粉 (海鮮)

香蕉煎餅
2021-12-04
  • 芒果糯米飯
  • 香蕉煎餅
2022-01-04 212 瀏覽
平日行開呢間美味的泰國菜餐廳都見到好多人食,雖然店舖細細間,得幾張檯仔,但成日都坐滿人,莫非真係咁美味,一於試過先知。 呢間餐廳係正宗泰國人主理,連啲職員都係泰國人,牆上都貼咗泰皇嘅照片,好似去咗泰國咁。 泰式大蝦炒金邊粉用個蛋網包住啲金邊粉,賣相相當吸引,大蝦爽口,味道甜中帶酸,再加少少青檸汁,加埋啲香脆花生,充滿住泰式風味。 炸蝦餅夠熱燙口,咬落去仲有煙出,蝦餅炸得金黃香脆,爽口彈牙。 燒豬頸肉真係必點㗎, 肉質好爽脆,亦有焦香,再配埋個泰式酸辣汁無得輸。 泰式沙嗲串燒係每次食泰國菜必點嘅菜式,豬牛雞各點咗一串,表面微焦,加埋啲沙嗲醬,真係非常滋味。 黃咖喱啱晒我呢啲唔食得辣,但又想品嚐下咖喱滋味嘅人去點,今次揀咗雞,有濃濃嘅咖哩香同椰香,配菜薯菜夠粉夠入味,淨係撈啲汁都可以食多兩碗飯啦。

2021-12-02