2013-02-01 327 瀏覽
與父母和小朋友去美心飮下午茶 。現在很少酒樓有推點心車的姨姨! 所以這間很有懷舊氣氛! D點心都是一般的點心,無新款的點心! 所以蝦餃燒賣一定唔少得! 他們大大隻,味道好! 很久無食的棉花雞也很好! 雞滑和魚肚多又軟淋淋!好正! 我們也叫了一碟夏門炒米!非常好味又多料又乾身!有驚喜! 雖然唔係食咗好多嘢,但都很滿意所有的食物!
2013-01-31
15 分鐘 (堂食)
2012-07-19 211 瀏覽
大家看到我的標題.心中一定有疑問,我係咪傻.美心大酒樓都係舊式酒樓?在天耀邨係.我認識呢間酒樓至少有10多年.沒有大裝修過,店內還有舊式酒樓的龍鳳公仔.不過環境保養一流經過多年,環境仍相當衛生.四周也乾淨.我坐的位置近燒味部,看到呢幾隻雞相當就吸引,就來一碗切雞瀨切雞瀨:瀨粉大大碗,湯底都算熱.但雞賣相什差.差不多全部都骨.沒有肉.幸好不至於沒有雞味,雞肉凍凍地,肉質也鮮甜.鮑汁雞腳:雞腳尚算新鮮.因為雪藏雞腳煮完會散同味道薄弱,但這碟雞腳除了鮑汁入味,肉質也有彈力,味道鮮甜.川芎白芷魚雲:味道好強,每一塊魚都帶川芎白芷的苦味.味道真的不俗.但略缣太油.吃到最後的油光的.啫喱:軟硬度恰到好處.夠味就行,雨傘啫喱是童年的回憶.我很久都無見過埋單169元..服務又不俗,坐得舒服.價錢也合理.
引我食雞

我坐的位置近燒味部,看到呢幾隻雞相當就吸引,就來一碗切雞瀨

埋單169元..服務又不俗,坐得舒服.價錢也合理.
用餐優惠
其他
2011-12-04 93 瀏覽
寶寶出生後,媽媽可說是苦難無窮(食評中不詳述了,有興趣可見媽媽blog),就連生平最大的嗜好---食,也真的沒胃口了...  然後媽媽也不知如何終於捱過一個月,雖然真的很辛苦,但這總是值得慶祝及紀念的大日子;即使志不在食,但當晚卻是媽媽產後首次出街晚餐,也值得記錄一下。寶寶滿月宴只簡單邀請了兩邊的父母,當晚一行十人前往天耀美心大酒樓用餐,由於在場都是親人,也沒點甚麼名貴的鮑參翅肚,只當吃頓家常便飯,菜式包括:廣式片皮鴨-同樣是美心集團,這裡的出品與八月軒的差不多,不過比例上,這裡片得較多肉,感覺沒有那麼膩,是為優點;但吃到最後,薄餅皮不太夠,是為失分點。 薑蔥爆鴨件-是晚的片皮鴨選了二食,兩個選擇中由老公拍板點了這味。這碟炒得不夠惹味,味道較淡,鴨肉又嚡嚡的,不太吸引。  柱侯蘿蔔牛腩煲則是出乎意料的好吃,皆因蘿蔔十分清甜,極受歡迎,極速清光! 同場的牛腩與牛筋滋味也不錯,但與蘿蔔襯在一起就被比下去。整體來講令人滿意,值得推介! 金瑤琵琶豆腐也是令人回味的菜式,軟滑可口的豆腐,混和了蛋及魚肉後滋味變得豐富,再配以惹味的冬菇絲,及爽脆可口的菜芯,又是很快清光!叉燒-回憶中美心的叉燒質素不

叉燒-回憶中美心的叉燒質素不俗,可當晚的出品有點失色,除了肉質較實,蜜味也不足,反而墊底的蜜豆更為美味。

老媽子蒸肉餅也是令人跌眼鏡的菜式,除了肉餅肥膩令人卻步,鼓油也不夠香甜,水準比快餐形式的美心香港地要差許多呢!

滑蛋蝦仁賣相平庸不起眼,但炒蛋十分滑溜,蝦仁也算鮮爽,簡單得來見真章,好味道!

一品發財素菜盤-看似十分大盤,實而盤身極淺,份量並不多;味道方面,水準也是很普通,除了粉絲較為入口,其餘一點火花驚喜也無。
韭黃鮮菇炆伊麵-印象中點伊麵是好意頭的,故又加點一份;但其實席間每人都點了白飯(包括變大食了的媽媽),加上味道又平庸,後來吃剩大半,給爸爸打包了走。

欖仁馬拉糕-平日飲茶吃的都是小件裝,這裡卻有巨大版,十分吸引! 而且這馬拉糕甜度適中,夠鬆軟又潤澤,十分美味,席間不嚐甜的也被它大大迷倒呢!
壽桃包-少不了的壓軸菜式,個子小小的很易就吞掉一個,雖然味道普通,但蓮蓉甜甜的滋味,以及祝願寶寶健康的心願,就成了這晚圓滿的句點。

雖然水準一般,但勝在上菜夠快,好讓寶寶與媽媽都盡早回家休息;而因老公的AE白金卡優惠,這頓飯有75折,十分抵食! 滿月過後,另一個里程碑就是百日宴,然後就是一歲、二歲、三歲.... 想著想著,還真期待呢!
2011-11-13
  • 金瑤琵琶豆腐
  • 滑蛋蝦仁
  • 欖仁馬拉糕
2011-09-02 48 瀏覽
是晚主打順德菜正好是家鄉菜望上去既menu 份外熟悉順德香口小食當然少不了脆牛耳。食出應該有兩款口味, 一係南乳, 另一個應該係原味(因為無咩味)。不過可能有d 漏氣, 所以林左究竟古法有幾何方神聖?! 外表看上去平平無奇, 仲要放係個細碗入面。份量極少。底部加墊左一層厚厚既燒番薯, 脆脆的~ 至於主角燒鱔配相信係「古法」既秘汁, 雖然食唔出係咩, 但甜甜的其實個送幾好味, 最可惜係portion 少…最想痛罵既一味送乳豬同切雞都係無肉的!! 乳豬皮又超un…厚度完全唔知有無2cm 既涼瓜餅?!?! 涼瓜好苦, 而且只係用左好少蛋既份量去炒…前幾味送都好難食.. 突然好surprised 地呢味炒牛乳係超讚~ (應該唔係因為之前太差所以另眼相看) 牛乳挺滑身, 炒米粉做底令味蕾同口感都好夾~ 不過諗深一層, 呢個style 其實即係賽磅蟹既造法, 只係蛋白變牛乳而已~ 不過牛乳唔係好甜, 幾好~另一比較入味有好評之作。用瓦煲盛載著炆鯰魚~ 雖用左大量蒜子炒香鯰魚, 但唔會太濃既蒜味~ 鯰魚好滑~ 惜過多既紅椒調味, 太辣了睇上去係一pat 野既咖哩牛腩煲, 但食落去係好香濃既咖哩~ 牛
是晚主打順德菜
正好是家鄉菜
望上去既menu 份外熟悉
脆牛耳
古法燒鱔
乳豬拼切雞
最想痛罵既一味送
乳豬切雞都係無肉的!! 乳豬皮又超un…
三水涼瓜餅
厚度完全唔知有無2cm 既涼瓜餅?!?!
涼瓜好苦, 而且只係用左好少蛋既份量去炒…
炒牛乳
炆鯰魚
咖哩牛腩煲
睇上去係一pat 野既咖哩牛腩煲, 但食落去係好香濃既咖哩~ 牛腩亦都做得好林身, 配白飯一流~

依家美心雖然密左轉新菜
但唔代表貴得有理
真係唔多抵食!!
咖哩牛腩煲
炒牛乳
2011-07-20 74 瀏覽
睇黎睇去個MENU 轉晒客家菜做主打完全零concept 同興趣, 唔識點選擇最後唯有「屈服」於片皮鴨冬瓜盅孖寶加小菜...片皮鴨 一直係小妹既至愛。點解叫「屈服」只因為緣於減肥進行中既小朋友, 呢個送會係大破計劃既凶手!! 片皮鴨真係做得好好, 皮脆厚肉, 配上熱辣辣春卷皮, 一流!!~~ 個甜醬恰到好處, 有d海鮮香。之後仲加左$38 做埋二食。銀芽炒鴨絲 就是前段所指既「二食」。但其實我地唔多信呢d鴨絲就係原隻自己既片皮鴨既「前身」!! Anyway, 銀芽炒得唔差, 不過好油.. 冬瓜盅 個湯好清, 味道好淡。鮮有一兩條瑤柱碎。芽菜炒雞蛋包 呢個「包」個味其實係牛脷酥未炸前既味道, 好甜。雞蛋炒得好老。咁樣包既食汰好唔match! 再配埋勁辣xo 醬, 完全爛作!! 花膠魚頭煲 最素菜既外形, 卻是最高評價之列。魚頭好新鮮又多肉; 花膠大概有五塊算係唔錯, 仲做到有彈性tim~ 個湯好有魚味既鮮甜, 湯底仲有鹹排骨墊湯更加帶出個味~ 連隔離檯都問侍應係咩送, 要叫返個一樣的品嚐~ 大家再望下個煲... 下面係用火爐滚住, 好似打邊爐咁~~~ 呢個做型好出呢!~ 睇上去
睇黎睇去個MENU 轉晒客家菜做主打
完全零concept 同興趣, 唔識點選擇
最後唯有「屈服」於片皮鴨冬瓜盅孖寶加小菜...

冬瓜盅 個湯好清, 味道好淡。鮮有一兩條瑤柱碎。

睇上去好似唔係好多送
但每款都菜厚, 食到大家都攬住個大肚仔走人~
片皮鴨
銀芽炒鴨絲
芽菜炒雞蛋包
花膠魚頭煲
片皮鴨
花膠魚頭煲
2011-05-28 11 瀏覽
放假同屋企人嘆個靚茶除左最正路既燒賣牛肉外, 今次有D 想share 就係以下既..炸釀蟹鉗 個賣相係靚既, 不過無論係底部既蝦片同埋主角蟹鉗都好油。微暖既蟹鉗, 好厚粉既外層。作為頂點既佢, 有d 唔值.. 馬拉糕 係等唔到我至愛既流沙奶黃包, 唯有退而求其次要另一愛蔣。第一次試黑糖馬拉糕, 比平時既甜好多好多倍!! 唔知係咪用左黑糖整, 比前鞋口左好多。聽說黑糖有豐富既鈣同鐵, 比其他蔗糖更有益; 但係又甜又鞋口, 完全大扣分!!其他既都可以吧, 不過依家美心既水準真係一直下滑, 而且服務態度越黎越差。無人收野, 埋單無人理.. 唉.. 咁既服務態度
放假同屋企人嘆個靚茶

炸釀蟹鉗
馬拉糕
2011-04-01 63 瀏覽
早前一個星期,返咗大陸按摩,臨落嚟收到電話.女黑俠要我同佢一齊"得閒飲茶",佢就話唔出九龍.叫我過去搵佢.於是就搭B1過去JOIN埋佢.話就話星期日好多人.都要等咗十五鐘到.2:45.好肚餓.睇吓有咩食先.叫咗....鴨脾瀨$38.3.5分:左脾正.但D湯少D魚湯鮮竹卷:4分.有淮山浸住,唔錯唔錯.素粉果:4分:清清地鳳爪.牛肉.叉燒包.一貫大集團水準.招呼就一般.唔會太主動.不過客氣D叫阿姐加水都唔會黑面整體唔係食好多野.傾計大於一切埋單每人$110度.OK,預備後日既火鍋夜.
早前一個星期,
返咗大陸按摩,臨落嚟收到電話.
女黑俠要我同佢一齊"得閒飲茶",

佢就話唔出九龍.
叫我過去搵佢.
於是就搭B1過去JOIN埋佢.
話就話星期日好多人.
都要等咗十五鐘到.
2:45.好肚餓.
睇吓有咩食先.
叫咗....
鴨脾瀨$38.3.5分:左脾正.但D湯少D
魚湯鮮竹卷:4分.有淮山浸住,唔錯唔錯.
素粉果:4分:清清地
鳳爪.牛肉.叉燒包.一貫大集團水準.
靚茶清香
招呼就一般.唔會太主動.
不過客氣D叫阿姐加水都唔會黑面
整體唔係食好多野.傾計大於一切

埋單每人$110度.
OK,預備後日既火鍋夜.
2011-03-27
15 分鐘 (堂食)
靚茶清香
2011-03-14 40 瀏覽
雖然常說美心飲茶昂貴但又真係幾好食既加左柚皮好味d又特別d夠深色, 又夠入味雖然精點$39/6只但仍然好多人叫都真係幾濃味入味既較健康無油既白鳳爪點泰式酸醋汁唔算突出清甜味好香黑芝麻味既芝麻卷唔濕又香又滑幾特別既咖啡糕唔係道道有得食嫁
雖然常說美心飲茶昂貴

小點桂花糕
黑芝麻卷
咖啡凍糕
2011-01-04 23 瀏覽
久違了飲茶...非常懷念...今日難得儲齊腳終於可以去排隊飲茶...正正中午時間 非常之多人...好彩係度等緊人時已經派人上去拿位...之後 等齊人上到去已經有位lu~~呢度店心係用店心車 唔駛畫單...有好有唔好...唔好就係可能部車未到你個度你想食既野俾人拿晒...好就係懷舊好似去左以前咁...我個人來講就冇咩所謂既...有得食就得啦!! 今次叫左ok多野...但炸野有好多..冇計啦..最肚餓時出極都係炸野,其中尖堆見到個廚房師傅搬出來...好多人沖左上去...老實講d炸野真係幾好食..芋角呀,炸雲吞 蛋散都ok..而且有好耐冇食過既明蝦角...非常懷念點沙拉醬另外腸粉都幾滑幾薄,韮菜餃都夠多菜,鮮魷非常入味tim~ 本來仲有好多野食ga,但趕住下場同埋人未算夠多...再叫多d人再食過會好d

另外腸粉都幾滑幾薄,韮菜餃都夠多菜,鮮魷非常入味tim~

2011-01-02
10 分鐘 (堂食)
午餐
2009-09-30 15 瀏覽
其實以前我常去美心集團的各家茶樓喝茶,但近年選擇多了,如滿庭芳、羊城,便覺得美心酒樓實在太貴、且食物質素偏低。上兩個月曾經在天頌美心大酒樓用飯(午間),不評質素及味道,先論衛生,奶皇包入面有烏蠅,也都算了,因為只是小烏蠅,所以沒有太大反應。如果論場地,美心的確夠大,夠高,夠闊,坐的幾舒服,因為可能太少人去的緣故吧?食物比較『凍』,不新鮮,排骨有陣酸臭味。惟一可讚的是瑤柱蛋白炒飯幾入味,飯與飯之間分開得很細膩,也不會太油膩,飯炒得夠乾。而且食物價格偏貴,午市大約每人60大元,但又不算新鮮不算好食。我近來不會再選擇在美心用飯,反而羊城和滿庭芳頗不錯,想滿足茶癮的朋友,可以試試上述兩家。

食物比較『凍』,不新鮮,排骨有陣酸臭味。

2009-06-07 22 瀏覽
我地八個人叫左個六人餐加一隻片皮鴨,過得去咁啦冬瓜盅 呢個要加$38,我地八個人分都仲有好多冬瓜,味道都叫做可以乳豬拼盤 有乳豬, 叉燒同埋另外一個唔記得係咩,但係我無食,比唔到意見粉絲蝦煲 蝦普普通通,粉絲就反而好入味蝦醬炒通菜豬頸肉 又係一碟味道濃的菜式,唔算好油,拎D菜黎送飯都幾好魚 唔記得全名,魚肉唔鞋,但未至於滑。不過個套餐包埋,好過無啦炸奶京都骨 個"炸奶"係蜜果味的,幾得意,好唔好食就見人見智啦,我覺得麻麻。我無食京都骨,但係"炸奶"同"京都骨"好似唔多夾囉片皮鴨 因為好耐無食,所以食左好多。鴨肉無乜特別,至少唔鞋。薄餅係用蛋整的,唔係白色果D,整食薄餅都幾好味蓮蓉焗布甸 $12 餐唔包的,不過真係唔好試 個面成層o者o厘咁,成個布甸都重糖水味, 蓮蓉我更加係食唔出係蓮蓉味食物黎得好快,一定係整定,所有野都只可以話係暖,片皮鴨個薄餅竟然係凍的!!套餐$498, 轉冬瓜盅$38, 片皮鴨$108, 甜品, 飯, 米粉埋單大概$850八個人食到飽飽不過係同區黎講都算貴啦
我地八個人叫左個六人餐加一隻片皮鴨,過得去咁啦
粉絲蝦煲 蝦普普通通,粉絲就反而好入味

唔記得全名,魚肉唔鞋,但未至於滑。不過個套餐包埋,好過無啦
片皮鴨 因為好耐無食,所以食左好多

蓮蓉焗布甸 $12 餐唔包的,不過真係唔好試

埋單大概$850
八個人食到飽飽
不過係同區黎講都算貴啦
(非會員)
2008-11-12 14 瀏覽
以前差不多每個星期也光顧這間天耀邨美心大酒樓飲早茶的我, 有時候也會去吃個晚飯, 因為實在太方便了就在我家附近, 但我決定不再光顧這間不知所謂的酒樓轉而往其它地方飲茶了 我承認這間酒樓食物的質素尚算唔錯, 可惜的是樓面的服務質素實在太差及太慢, 樓面永遠不夠人手工作, 好不容易看準這個侍應生好像有空可以照顧一下我們, 誰知道向他揮手示意可以當作看不見, 大概因為他不是管這區吧, 不要緊再看看誰才是照顧我們這個區域的向他揮揮手吧, 失望的感覺一個比一個強烈, 算了還是走到他身旁輕拍他一下才得到一個確切的回應, 這間酒樓給我的感覺是 - 根本唔想我地黎食野 ( 那就算吧...... )

2008-06-25 34 瀏覽
飲茶嗌左好耐冇叫既炸蟹鉗真係好好味呀新鮮炸起不過要30蚊仲要加埋一都幾貴GA沙爹魷魚SO幾好WOR 唔會咬唔開沙爹味又夠!好好味不過已經好少黎喇因為有新既飲茶地點
飲茶嗌左好耐冇叫既炸蟹鉗
真係好好味呀新鮮炸起
不過要30蚊仲要加埋一都幾貴GA

沙爹魷魚SO
幾好WOR 唔會咬唔開
沙爹味又夠!

好好味不過已經好少黎喇
因為有新既飲茶地點
$80 (早餐)
2008-05-25 12 瀏覽
由於住在這一區的關係, 從我三歲起已經差不多每天來這裡飲茶。只不過近年少了, 由每天一次, 升上中學後一星期兩次, 再變成一個月一兩次左右。(暑假時也幾乎天天到這裡飲茶)不是我上了茶癮, 而是我爸爸真的上了茶癮!他沒有飲茶就會不自在。我對茶本身沒什麼好感, 也不太喜歡飲茶,去飲茶只是為了應酬爸爸,有時更加是爸爸'哀求'我陪他飲茶近來美心終於裝修了, 變得有格調了,不過間隔仍是沒有多變, 因此, 我認為裝修並不是必要的。當然, 食物價格也隨之提升, 蝦餃已經索價30大元了。然我認為食物質素仍是要講'彩數'的。以下是幾款我常吃的點心:1. 韮菜餃這裡的韮菜餃沒有豬肉, 正合我意, 又有一點蝦肉, 配合韮菜的獨特味道,是很不錯的!皮亦夠薄, 不會太黏。2. 炸蟹鉗假日時才會推出,味道可以, 新鮮炸起的,只是價錢太貴。3. 流沙奶皇包這裡的奶皇包並不是優質的奶皇包,雖然中間仍是有點流質及有咸蛋黃味,但不夠多, 不夠流質, 又不夠蛋黃香味,只可以用作頂肚。4. 煎腸粉多數都煎得不錯, 是最抵的食物之一。5. 各式各樣的炒粉面飯這裡的炒粉面飯質素很好,特別是炒飯炆飯, 如瑤柱蛋白炒飯,是一粒粒分明
只不過近年少了, 由每天一次,
升上中學後一星期兩次,
再變成一個月一兩次左右。
(暑假時也幾乎天天到這裡飲茶)

不是我上了茶癮, 而是我爸爸真的上了茶癮!
他沒有飲茶就會不自在。
我對茶本身沒什麼好感, 也不太喜歡飲茶,
去飲茶只是為了應酬爸爸,
有時更加是爸爸'哀求'我陪他飲茶

近來美心終於裝修了, 變得有格調了,
不過間隔仍是沒有多變, 因此, 我認為裝修並不是必要的。

當然, 食物價格也隨之提升, 蝦餃已經索價30大元了。
然我認為食物質素仍是要講'彩數'的。
以下是幾款我常吃的點心:

1. 韮菜餃
這裡的韮菜餃沒有豬肉, 正合我意,
又有一點蝦肉, 配合韮菜的獨特味道,
是很不錯的!
皮亦夠薄, 不會太黏。

2. 炸蟹鉗
假日時才會推出,
味道可以, 新鮮炸起的,
只是價錢太貴。

3. 流沙奶皇包
這裡的奶皇包並不是優質的奶皇包,
雖然中間仍是有點流質及有咸蛋黃味,
但不夠多, 不夠流質, 又不夠蛋黃香味,
只可以用作頂肚。

4. 煎腸粉
多數都煎得不錯,
是最抵的食物之一。

5. 各式各樣的炒粉面飯
這裡的炒粉面飯質素很好,
特別是炒飯炆飯,
如瑤柱蛋白炒飯,
是一粒粒分明的飯粒, 夠乾身。

服務員從小到大都仍是那班嬸嬸,
都挺熟絡的了~
不過有些新的的小伙子有時也會雞手鴨腳的。
服務整體來說不錯!

看來以後都仍然會到這裡飲茶,
盡一盡孝女的責任吧
$50-100 (午餐)
  • 煎腸粉
  • 韮菜餃
2008-05-21 12 瀏覽
新裝修後好似高檔了,價錢也提高了,好彩食物味道尚可
新裝修後好似高檔了,價錢也提高了,好彩食物味道尚可
$50 (早餐)
  • 煎腸粉,粟米蝦丸