2009-04-29 1694 瀏覽
一顿早餐一百多元姑姑吃完饭悄声问我他们可以天天这样吃吗?我不知道但我知道,我不会自己来因为我亲手做的爱心早餐丰盛美味且合算的多————————————果壳苏三饕餮走四方 餐厅名称 美心皇宫 餐厅地址 香港旺角太子道西193号新世纪广场8楼 交通 旺角东站新世纪广场直梯坐上去 餐厅电话 00852-26289668 营业时间 07:30-23:30 就餐时间 2009 年 1 月 27 日 9 时第几次用餐 第 1 次 可否刷卡、八達通 现金 共几人用餐 3人 总花费 差不多140元 如何知道该餐厅 姐姐姑姑住在帝京酒店,在新世纪广场吃了好几次。 用餐目的 早餐 菜名 肠粉 糯米鸡 叉烧包 肉肠卷 还有一个粥 价格 每一个的价格不太清楚,反正五样东西加在一起连服务费是140块。 评价 已经不记得肠粉的馅儿了,应该是牛肉或者猪肉吧。没什么印象,因为味道很一般,我对肠粉也不感冒。 糯米鸡很好吃,小小糯糯的,味道咸甜适中,软糯不黏牙。 正常叉烧包,比一般的大一点,一笼只有两个。 肉肠卷里面的肉肠是腊肠,真好吃,我以后也要自己做这个给老公吃。 粥的名字也不记得了,碗非常大,三个人分都够了。 环境
一顿早餐
一百多元
姑姑吃完饭
悄声问我
他们可以天天这样吃吗?

我不知道

但我知道,我不会自己来
因为我亲手做的爱心早餐

餐厅电话 00852-26289668
营业时间 07:30-23:30
就餐时间 2009 年 1 月 27 日 9 时
第几次用餐 第 1 次
可否刷卡、八達通 现金
共几人用餐 3人
总花费 差不多140元
用餐目的 早餐
菜名 肠粉 糯米鸡 叉烧包 肉肠卷 还有一个粥
环境如何 好大啊,几百桌,老头儿老太太们好多人啊——大家都爱喝早茶啊。我们隔壁桌的一个老先生穿着西装打着领带看报纸,姐姐看他觉得很好笑,穿得那么正式喝早茶看报纸。嘻嘻,这也许是老一辈香港人的生活态度吧。
服务如何 没有等位置,当时去的时间好多香港人都还没起床呢。点心车来来回回就那几个,服务员听的懂普通话,有的不知道是什么东西,问她们,会很认真的介绍。结帐很快。
卫生间如何 没有去卫生间。
餐厅特色 不是冲着餐厅特色去的,就是一个吃饭的地儿。
用餐后的感觉和建议 没事应该不会再去了,城市大学的中餐厅下午时段比较便宜好吃啊。
2009-01-27
$50 (早餐)
星期日12點同未來姐夫&家姐&阿媽黎飲茶, 多人等位到嘔, 等左2個鐘先有位, 真係誇張~蟹粉小籠包(完全冇湯任何一家食肆都好過佢)柚皮排骨(入味又唔太肥but not my favourite, 食柚皮好d)帶子腸粉(一粒帶子都食唔到, 又唔覺特別滑)脆麻花(炸到好乾, 一d都唔鬆化)菜苗餃(得3隻冇我份食佢地話冇特別)珍珠雞(都係有3隻, 好似叉燒味碎肉, 糯米太過少!!不過食落幾軟熟)燉奶(唔太甜都滑, 成餐最好食係佢)烚芥蘭(爽脆清甜唔油)燒賣(幾實肉冇呃秤算ok啦)P.S. 最想黎食既麻蓉飽等極都冇, 想食叉燒飽又冇....如果可以比我落order就好喇...呢餐茶埋單$3xx, 如果貴得黎好味唔緊要, 要等位得黎要值得先得, 依家乜都唔係, so呢間野真係要bad list左佢先得~未來姐夫其實黎過幾次飲茶都話好架, 我相信佢係今次係失準啦~

蟹粉小籠包(完全冇湯任何一家食肆都好過佢)
帶子腸粉(一粒帶子都食唔到, 又唔覺特別滑)
脆麻花(炸到好乾, 一d都唔鬆化)
菜苗餃(得3隻冇我份食佢地話冇特別)
燉奶(唔太甜都滑, 成餐最好食係佢)
烚芥蘭(爽脆清甜唔油)
燒賣(幾實肉冇呃秤算ok啦)

2008-09-11 545 瀏覽
放學後與家人相聚家人已在旺角美心飲茶中....午飯時間門口多人排隊,幸好家人已有位子,不用等位!此處的點心選擇比屯門的美心皇宮多「泰式檬粉」,與明星相比,這兒的水準極高!上至魚蛋,下至檬粉都好好味!魚蛋爽口彈牙,雞翼入味!不過價錢較貴....「鮮蝦韮菜餃」,四隻字形容,皮薄料多又夠靚,精瑩通透,味道也很好,蝦肉爽口彈牙~一貫水準!「瑤柱蘿蔔糕」,蘿蔔份量出奇的多,比屯門及小西灣美心的蘿蔔糕更多多多,瑤柱多多多,蘿蔔味道清甜!真係好好味!真目前為止最好味的蘿蔔糕!「三豆糕」,這個點心是我在美心必吃的甜品,不過似乎水準大跌,上回於屯門吃到的很差,今日在此處吃的也很差,啫喱很淡,沒有彈性,豆太淋,沒有口感。差!3人埋單$125四個點心算貴...不過吃得高興!
放學後與家人相聚
家人已在旺角美心飲茶中....

午飯時間門口多人排隊,幸好家人已有位子,不用等位!

此處的點心選擇比屯門的美心皇宮多

3人埋單$125
四個點心算貴...不過吃得高興!
2008-08-22 247 瀏覽
上星期五美國對中國,雖然中國輸咗,但戰況十分激烈,我同老公一邊係美心食飯,一邊睇直播.先嚟個鮑魚海皇羹--比較清的一個羹,幾多鮑魚絲,有蝦,亦有唔少魚,好好味的一個羹.再叫一個得奬的酒香蝴蝶蝦,一嚟到已有很香及很濃的酒味,有蟹子係面,豆腐襯底,很滑,蝦雖然不差,但鮮味略嫌不夠.但整體上還是不錯的.最後叫個甜品三色併,綠茶糯米滋幾夠味,夏枯草凍糕,幾大舊,亦有夏枯草味,杞子糕,亦做得很晶營通透,可惜比較甜.

2008-07-16 206 瀏覽
好耐無試過飲早茶.便到左呢間試下.wah,估唔到咁大間.可能係9:00幾.都幾多人.如果鍾意推車仔.呢度都會係一個唔錯既選擇.
好耐無試過飲早茶.
便到左呢間試下.
wah,估唔到咁大間.
可能係9:00幾.都幾多人.
如果鍾意推車仔.
呢度都會係一個唔錯既選擇.

$60 (早餐)
2008-07-06 72 瀏覽
一行5人到美心食下午茶兼傾偈。一行入去就見到有阿嬸推住點心車,very impressed, 因為而家都好少會仲有推車仔。食咗都幾多點心。蘿蔔糕:呢樣簡單點心竟然唔得,入口"o拿o拿"地,又不料,煎得也未夠時候。牛肉球:呢個幾好,芫茜份量適中,令牛肉的味道更出;口感彈牙,不俗。春卷:個皮薄又炸得脆,內裡的豬肉餡也夠多。糯米卷: 用芋頭薄皮代替傳統包皮,食落無咁漏,亦較香燒賣:豬肉與蝦的份量均稱,豬肉有少許肥豬肉牛柏葉:整得入味,且不會吃到chemical 的味道鮮蝦菜苗餃:蝦新鮮,菜亦嫩,唯做得不好是個皮,雖有彈性但太厚了楊枝金露:very fresh 呀,有好多mango 粒同西柚,夠凍夠爽
一行5人到美心食下午茶兼傾偈。
食咗都幾多點心。
春卷:個皮薄又炸得脆,內裡的豬肉餡也夠多。
糯米卷: 用芋頭薄皮代替傳統包皮,食落無咁漏,亦較香
燒賣:豬肉與蝦的份量均稱,豬肉有少許肥豬肉
牛柏葉:整得入味,且不會吃到chemical 的味道
2008-03-25 31 瀏覽
復活假期等了半句鐘多一些便有位,可以接受。看看價錢,$9位茶,小點十幾,大點要廿蚊,似乎不便宜,不過吃了9款點心,大多是中點,埋單平均$60有找,在這個企企理理的地方又不算貴。更重要的是食物普遍不錯,狀似箱壓壽司的珍珠雞、茨汁看似濃杰的鮮竹卷、熱辣軟熟但一籠只得兩個的叉燒包,以及隻隻外表完整而質地腍軟的鳳爪,味道都濃淡適中。菜餃、山竹牛肉、煎腸粉,以至甜點的蛋散及綠豆沙亦沒有失手的地方,其中尤以蛋散新鮮鬆軟最為討好。繁忙時段沖茶收籠未夠勤快是可理解,推車仔的姐姐嬸嬸笑容可恭而不硬銷,自然稱心滿意。
復活假期等了半句鐘多一些便有位,可以接受。

2008-01-31 33 瀏覽
1月25日,學會一年一度晚宴,當晚好熱閙,見翻一D舊同事,菜式同一般洒席差不多,有乳豬,瑤柱甫,炸蟹鉗,炸子雞,鮑片鵝掌,大海斑,糯米飯,伊麵,糖水及甜品,除左隻乳豬唔夠熱之外其他食物都好味,份量又大碟,甜品都有二款,我哋12人都食唔晒D食物,好多都打包,可能枱都係女士掛?尤於有贊助所以每人只須付$100又有小禮物又有抽獎,我就有$100超市禮卷,所以覺得好抵呀!唔記得講反D侍應服務就一般啦,好似機械人咁做,一D笑容都無!個笑臉係比個學會嘅。
1月25日,學會一年一度晚宴,當晚好熱閙,見翻一D舊同事,菜式同一般洒席差不多,有乳豬,瑤柱甫,炸蟹鉗,炸子雞,鮑片鵝掌,大海斑,糯米飯,伊麵,糖水甜品,除左隻乳豬唔夠熱之外其他食物都好味,份量又大碟,甜品都有二款,我哋12人都食唔晒D食物,好多都打包,可能枱都係女士掛?尤於有贊助所以每人只須付$100又有小禮物又有抽獎,我就有$100超市禮卷,所以覺得好抵呀!唔記得講反D侍應服務就一般啦,好似機械人咁做,一D笑容都無!個笑臉係比個學會嘅。
(非會員)
2007-12-18 63 瀏覽
昨天是我母親生日, 我同d親戚去美心食午飯, 我地明明book左一點鐘張生十位,我係第一個去到, 咁我就更係攞位先啦!刻情開始啦!首先, 我同叫咪個位姐姐講:book左張生十位, 佢叫我入去同同事講就得啦!好正常, 我就入左裡面, 見到個女侍應, 再同佢講張生十位, 佢好似未瞓醒咁問我:咩話?我第二次同佢講:book左張生十位,佢話:三十位呀? 我啤一聲, 佢聽唔到, 我第三次唯有大聲d同佢講:係book左張生十位, 佢先同我講:哦!訂座你行去前面問返d帶位, 我唔知呀! (咁你唔好晒我咁多時間啦!問完一輪得個桔, 但我前後加埋己經總共講左四次:book左張生十位), 好啦, 我行去前面問帶位:唔該!我book左張生十位架, 個帶位話:三十位? 我第二次同個帶位講:張生十位, 個帶位話:哦!係咪王x緍宴三十位個度呀?(下午一點就有緍宴?緍宴通常唔係夜晚先去架咩, 可能係我見識少啦)我見佢又係’撞聾’我唯有大聲d, 我第三次講:我係話book左張生十位呀!(講到我都躁躁地, 好似背書咁)佢又嫌我大聲過頭, 鎖起眉頭盯住我(嘩!咩服務態度呀!好似想打我咁,我都未俾色你睇, 你反而俾面色睇)

首先, 我同叫咪個位姐姐講:book左張生十位, 佢叫我入去同同事講就得啦!好正常, 我就入左裡面, 見到個女侍應, 再同佢講張生十位, 佢好似未瞓醒咁問我:咩話?我第二次同佢講:book左張生十位,佢話:三十位呀? 我啤一聲, 佢聽唔到, 我第三次唯有大聲d同佢講:係book左張生十位, 佢先同我講:哦!訂座你行去前面問返d帶位, 我唔知呀! (咁你唔好晒我咁多時間啦!問完一輪得個桔, 但我前後加埋己經總共講左四次:book左張生十位), 好啦, 我行去前面問帶位:唔該!我book左張生十位架, 個帶位話:三十位? 我第二次同個帶位講:張生十位, 個帶位話:哦!係咪王x緍宴三十位個度呀?(下午一點就有緍宴?緍宴通常唔係夜晚先去架咩, 可能係我見識少啦)我見佢又係’撞聾’我唯有大聲d, 我第三次講:我係話book左張生十位呀!(講到我都躁躁地, 好似背書咁)佢又嫌我大聲過頭, 鎖起眉頭盯住我(嘩!咩服務態度呀!好似想打我咁,我都未俾色你睇, 你反而俾面色睇)跟住佢好晦氣咁話:咁你企埋一邊等下啦,我唔清楚,我揾同事幫你,咁我訧開始罰企, 企左幾分鐘, 有個叫阿娟既帶位就來了, 跟住仲精彩, 佢來到第一句唔係講唔好意思, 亦都唔係幫我安排座位, 而係同我講:小姐, 我地本身無訂位架!不過我同張生熟, 先留俾佢咋, 你講野唔好咁大聲呀!(咁啫係咩意思呀?’好心施捨張枱俾我架咋, 你唔好咁多聲氣呀,想要枱呀,求下我先啦’咁呀)
咁佢地訧成班帶位圍住我,我問果個阿娟:點解我講一句’我book左張生十位要講咁多次都未埋到位?你地好似聽唔到咁不斷話三十位三十位, 頭先果個帶位訧即刻博嘴啦,我唔知你之前同邊個講喎, 總知你來到問,我我就話唔知,唔關我事,(呢d說話係人講架咩, 不負責任, 你改姓唔啦笨, 跟住阿娟訧話我地無訂枱架,所以我d同事唔知,唔我地同張生熟先同佢留枱, 你唔好咁大聲講野, 俾其他人聽到唔好,但佢到目前為止都無意思帶我入座, 依然繼續擾嚷,我都無佢咁好氣,我問佢, 咁你依家係咪無位俾我呀, 我係咪走得呀?阿娟話:咁又唔係,咁你跟我來啦, 我到此刻才可入座,

到左我d親戚來了, 帶位阿娟竟然向我的親戚張生投訴我,話我講野大聲無禮貎, 張生都無佢咁好氣,(服務生投訴客人--史無前例,不知所謂)

我地買左個生日餅, 遲遲都無人來幫我地攞去雪, 得到我地三嗺四請先有人來攞去雪,我地食完d點心籠無人收, 堆到成座山咁,成堆骨碟無人收, 唔知以為D侍應收晒工添!

食到尾聲, 我地想食旦生日餅, 叫個部長(黑色西裝)幫我攞個旦糕出來, 佢揾左一大輪,返來問我地個旦糕交左俾邊位同事, 我地鬼知佢叫咩名咩,我地個個AREA又九世都無一個侍應行埋來, 想指俾個部長睇都唔得啦, 又再揾左一輪,佢終於攞到個旦糕出來,一開...個旦糕拆晒,同個部長講, 佢竟然話:我只係攞出來咋喎,我無開過喎, 我唔知呀!(咪就係你攞出來或者你同事放得唔好先會整拆個旦糕啦,如果你開過來睇就唔會拆左都攞出來啦,仲要一唔好意思都無,)我地都沒好氣,叫佢攞旦糕佢就真係只攞旦糕,唔會攞碟和义俾我地,更加唔好講話會執枱呀,最後我地自己將D點心碟,點心籠,污糟碟放入下欄盆,真係自助式,做埋佢地個份,但係佢地份糧就到足,真係不知所謂,

總括而言,呢間酒樓侍應及帶位真垃圾,由其是個帶位阿娟,自己做得唔好仲竟然投訴反個客轉頭,史無前例 我諗佢唔知咩叫SERVICE囉,佢真係要再培訓呀,我係度奉勸大家免得過都唔好再去呢間酒樓呀!呢間野既服務評分,我俾1分都嫌多呀,

大家都係做飲食業,如果我D服務態度好似佢咁,我俾人炒左好耐啦!唉,美心皇宫D侍應真係....唉!!
2007-12-16 43 瀏覽
12/12(三) 12nn近月第x次拜訪美心集團的館子,歸根究底皆因coupon大限將至;抽離書呆子角色一會;跟男友到新世紀廣場的美心皇宮午茶.首訪此美心,其面積之大的確令我有點意外,環境相當闊落,金碧輝煌的格局!午茶點心價$14,$19,$22,$28,$32,山竹牛肉$14,蘿蔔糕$24,釀蟹鉗$32,素菜包$14,翡翠帶子腸$22,瑤柱鱸魚飯$32,叉燒飯$32山竹牛肉--反牛的我當然敬而遠之呢!蘿蔔糕--蒸原來比煎更為卓越,糕身軟滑,內有臘味及冬菇粒,增嚼勁;而蘿蔔絲絛絛粗幼分明,質感爽口帶黏卻非糊口,且有著份外的蘿蔔清幽!釀蟹鉗--頗奢侈的點心,三隻體型標準的蟹鉗色澤偏淡黃,而已富內在美,蟹鉗肉質彈口非常,鮮味突出,非雪藏品能並駕!素菜包--包身軟綿綿的,咬一口發覺菜餡極之清香,混入雲耳香菇,口感一流!翡翠帶子腸--腸粉厚度略甚,質地算軟滑,而被包卷著的帶子體積似乎比紅豆還要少,因此亦嚐不到何鮮之有;作為翡翠的水瓜及粟米粒跟帶子比例約四比一.瑤柱鱸魚飯--鱸魚件真的鮮美得很,夾雜著點點瑤柱香,飯粒韌度恰如其分,豉油也非瞎甜;吃下才驚醒這一小盎飯索價$32大洋!怪不得如斯美味.
12/12(三) 12nn

山竹牛肉--反牛的我當然敬而遠之呢!

瑤柱鱸魚飯--鱸魚件真的鮮美得很,夾雜著點點瑤柱香,飯粒韌度恰如其分,豉油也非瞎甜;吃下才驚醒這一小盎飯索價$32大洋!怪不得如斯美味...

叉燒飯--男友的晚餐;夾了一小件近邊位的嚐嚐;肉質鬆香而焦香,稍有微言是蜜香欠缺,鹹度過甚.

此處仍沿用傳統流動點心車,侍應會為客人把點心先端回桌,總算照顧周到,其態度均熱誠有禮,誠意可加.

美心的創意概念理應褒獎,唯傳統更應保留延續!
2007-12-03 29 瀏覽
參加婚宴, 每枱一個伙計, 我嗰枱個伙計相當出眾, 不斷問人"要唔要", 隻乳豬未食到一滿, 佢就急不及待過嚟分, 問兩句有無人要就成碟搬走.上鮑魚時, 佢表演雜耍, 成隻碟飛上枱, 之後頭也不回咁行咗去. 都隻雞仲攪笑, 當時新人玩緊遊戲, 個個只集中係枱上或電視機, 無人知隻雞嚟咗, 佢"呢呢臨臨"問係咪無人要, 使唔使包起佢. 佢咁既表現, 另我覺得佢係(1) 趕收工, (2) 博D人唔得閒食, 佢可以"原風不動"成隻雞攞返佢自己歎.其實佢都傻既, 婚宴嚟架, 預咗最快都要10:45pm先散架啦, 咁心急, 不如叫廚房一次過上晒所有菜連埋甜品比我哋呀!

2007-11-05 31 瀏覽
為左方便搭火車返學黎左mk呢一間美心酒樓飲早茶唔知係咪平時日子唔駛等位~坐低勁耐都未有人黎serve....美心出名係香港少有o既推車仔飲茶地方但係車仔數目就少得可憐搞到冇野好食得腸粉、粉果、煎糕、煎堆、包車....就係呢幾架車仔o係到推黎推去唔知係我個位唔好d車推唔到埋黎定係真係得咁少選擇坐左唔夠一個鐘已經每一架車都食過食唔到最想食o既蛋撻仔失望咁走左我諗下次要去美心飲茶都唔會再黎呢間分店囉!
為左方便搭火車返學
黎左mk呢一間美心酒樓飲早茶
唔知係咪平時日子
唔駛等位~
坐低勁耐都未有人黎serve....

美心出名係香港少有o既推車仔飲茶地方
但係車仔數目就少得可憐
搞到冇野好食
得腸粉、粉果、煎糕、煎堆、包車....
就係呢幾架車仔o係到推黎推去
唔知係我個位唔好d車推唔到埋黎定係真係得咁少選擇
坐左唔夠一個鐘已經每一架車都食過
食唔到最想食o既蛋撻仔
失望咁走左
我諗下次要去美心飲茶都唔會再黎呢間分店囉!
2007-10-21 40 瀏覽
dim sum: maxim's standard.seafood noodle: many seafood. worthy for moneypumpkin pudding: only few small pieces of pumpkin. luckily, not too sweet. but not hot enough.
dim sum: maxim's standard.

2007-08-30 23 瀏覽
前幾天晚上同家人到美心皇宮食晚飯。三個人叫了三個“食送”同一窩翅。天山菇扣鵝掌:天山菇其實只不過係大大隻嘅 “蠔菇”,無咩特別,幸好d菇都炆得好入味。有五隻鵝掌,size 頗大,炆得好入味好淋,不過食完一隻已經覺得好“漏”。下面d白菜仔吸晒D蠔油汁,唔錯。酒香蝴蝶蝦:menu 寫話係得獎名菜,但名過其實,唔係真係咁特別。蝦有用化學品招呼過,所以好爽。d蝦都有酒香味,不過唔濃。碟底係蒸水蛋(蛋白) ,好滑,中間仲有個咸蛋黃。翡翠珊瑚蚌:西蘭花翠綠爽口,珊瑚蚌都好爽口,無沙,好好味。竹笙花膠翅:三個人食實在好大窩,每人有整整兩大碗。夠熱同多料,有肉絲、竹笙同好多花膠絲,不過有D花膠個味怪怪,真係好似“膠”味。整體食物質素有保證,味道唔錯,材料新鮮。不過侍應生數量嚴重短缺,要落單同埋單都要等好耐先會搵到waitress。更不會期望佢地會幫你添翅。

翡翠珊瑚蚌:西蘭花翠綠爽口,珊瑚蚌都好爽口,無沙,好好味。

2007-08-28 43 瀏覽
星期六係嫲嫲生日,基本上每逄過時過節出去食飯首選都係呢度...因為比較就腳...其實中菜一向都係我杯茶...感覺上係好油好濃味...叫左個全包宴...食物方面正如上面所講,我都係覺得好油..所以全部都只係食左一件,叫做食左就算...唯獨是個紅豆沙,我反而食左3碗...一來係佢好細碗,食2-3碗至係平時o係糖水舖食o既份量...二來係佢整得唔係好甜好漏...食多2碗都無問題...而且佢落左好多好多豆...啖啖都係豆...啱晒我...^^
其實中菜一向都係我杯茶...
感覺上係好油好濃味...
叫左個全包宴...
食物方面正如上面所講,我都係覺得好油..
所以全部都只係食左一件,叫做食左就算...
唯獨是個紅豆沙,我反而食左3碗...
二來係佢整得唔係好甜好漏...食多2碗都無問題...
而且佢落左好多好多豆...啖啖都係豆...啱晒我...^^