2012-04-25 48 瀏覽
從很小的年紀就開始吃到美心西餅的包點,但有一點大家應該都會認同的, 就是近年來美心的包都是加了大量發粉,包子的樣子還是以往的大小, 但一拿起手時就會大吃一驚, 怎麼會這麼輕手呢? 食過之後還是要找東西填肚才可活命至午飯. 又從最經典的美心牛奶排包開始, 美心西餅近年的巿場焦點都是追趕新式的麵包點, 推陳出新. 已經有很多新的面孔出場了. 但今我我吃的早餐, 是靜悄悄的出品, 水準在一般之上, 分量也相當的大方. 其實它們有兩合共4種口味. 有腿蛋治, 餐蛋治, 腿蛋麥治, 餐蛋麥治. 今天相片中看到的就是腿蛋麥治. 叫價12元就好比茶餐廳的水準了. 當然超高的水準不是了, 但有些茶餐廳為求賺盡, 依然給予蛋皮做蛋治, 那麼這裡的就好得多了. 雞蛋的味道不差, 是下了鹽花和牛油製成, 牛油的金屬感出了, 但香氣還輕, 這是因為製蛋的方法有異. 食過之後, 我會認為它們的蛋不是炒出來的, 而家半蒸炒出來的, 就像平時4-5元的的餐蛋蛋一樣, 當然這個做得較好, 你會以為是炒蛋吧. 蛋身也叫厚了, 至少你會感到滿足. 而午餐肉也是煮過的, 不是一片生的就放入去, 所以較香和軟滑. 配合兩片軟

其實它們有兩合共4種口味. 有腿蛋治, 餐蛋治, 腿蛋麥治, 餐蛋麥治. 今天相片中看到的就是腿蛋麥治. 叫價12元就好比茶餐廳的水準了. 當然超高的水準不是了, 但有些茶餐廳為求賺盡, 依然給予蛋皮做蛋治, 那麼這裡的就好得多了. 雞蛋的味道不差, 是下了鹽花和牛油製成, 牛油的金屬感出了, 但香氣還輕, 這是因為製蛋的方法有異. 食過之後, 我會認為它們的蛋不是炒出來的, 而家半蒸炒出來的, 就像平時4-5元的的餐蛋蛋一樣, 當然這個做得較好, 你會以為是炒蛋吧. 蛋身也叫厚了, 至少你會感到滿足. 而午餐肉也是煮過的, 不是一片生的就放入去, 所以較香和軟滑. 配合兩片軟滑的麥方包, 味道果真不錯, 而麥方包部分也不是用快過期的方包渾水摸魚, 這點倒值得稱讚. 最後是重量, 一拿上手就知道它的斤两十足, 食完這個早餐後, 根本無痛等到午餐, 有時還令午餐吃少了. 這個分量是比滿意更滿意. 還有, 它通常都是熱呼呼的, 拿到公司時就是暖和的感覺, 這樣的一個蛋治, 是一向美心西餅無法給予的驚喜.
2012-04-25
外賣自取
$12 (早餐)
  • 餐蛋治
  • 腿蛋治
2012-03-11 15 瀏覽
美味美心紅莓朱古力螺包是曰早餐第一包表皮微硬,咬下有朱古力加上麵包的口感,雖然朱古力只在表面一層但是頗厚的一層吃上口有點像在吃朱古力配上酸酸的紅莓酸酸甜甜好味道
美味美心紅莓朱古力螺包
是曰早餐第一包

表皮微硬,咬下有朱古力加上麵包的口感,

雖然朱古力只在表面一層

但是頗厚的一層
吃上口有點像在吃朱古力

配上酸酸的紅莓

酸酸甜甜好味道
$6.5
2012-01-30 4 瀏覽
每年農曆正月初七,根據中國傳統習俗,當日為眾人生日。根據漢代東方朔《占書》記載,農曆新年的首八天為人和不同畜牧作物的生日,依次序為「一雞,二狗,三豬,四羊,五牛,六馬,七人,八穀。」因此,盡情慶祝吧~盤滿砵滿...最吸引是有兩隻特頭「芒」鮑、一粒粒紅紅绿绿的寶珠、黃燦燦的金元寶等等眼睛吃得飽滿但那舌頭就有點點兒吃苦因為「芒」鮑是極酸, 只宜賞心悅目 其他生果也不見很新鲜蛋糕是罐頭什果餡, 忌廉很濃郁很豐富, 不過海绵蛋糕就較乾, 吃幾啖已经飽
每年農曆正月初七,根據中國傳統習俗,當日為眾人生日。

因此,盡情慶祝吧~

眼睛吃得飽滿但那舌頭就有點點兒吃苦

因為「芒」鮑是極酸, 只宜賞心悅目
其他生果也不見很新鲜

2012-01-29
慶祝紀念
生日
2011-05-19 22 瀏覽
大家睇吓......菠蘿包與叉燒包的愛情結晶品終於誕生 佢有菠蘿包的外型但內在卻是义燒包的模樣 咬一啖糖酥皮都沒有散開, 而且依然厚厚硬硬地緊靠在一起。 义燒餡又大粒又豐當, 而且也很蜜汁, $7一個包算較好呢
大家睇吓......菠蘿包與叉燒包的愛情結晶品終於誕生
佢有菠蘿包的外型但內在卻是义燒包的模樣
2011-05-18
$7 (早餐)
  • 菠蘿叉燒包
2011-03-28 22 瀏覽
姑仔買了Opera mini 法國千層mini 給各人分享$88, 貫徹了李治廷拍攝「友情1/3」廣告, 廣告slogan是「你的支持,增添我1/3股勇氣。你的音符,塡補我1/3份靈感。剩下來的1/3,就跟我分享這驚喜的mini cake來滿足吧﹗」, 表達美心mini最適合與摯友知己隨時隨地分享驚喜滋味。袖珍包裝令我對它有多一分的憐愛, 蛋糕不捨得放入口裏 面層的一層薄薄而亮麗的朱古力醬與金箔互相輝映, 感覺有一種莊嚴肅穆的神情(亦即是第一啖先会感覺到朱古力濃甘口味)朱古力醬下面便是濕潤的咖啡海綿蛋糕, 咖啡味香濃而且蛋糕內也有些香甜軟滑的忌廉, 令海綿蛋糕帶點嬌柔。 直至最底是一層朱古力脆脆, 一層頗堅硬的朱古力脆脆...脆濃甜的感覺就好似一個鋼鐵造的盾, 我要這個堅硬的盾去保護我那心愛的海綿蛋糕小姐。請和我在那莊嚴肅穆的地方去共渡一刻吧!(吞咗落肚啦)
袖珍包裝令我對它有多一分的憐愛, 蛋糕不捨得放入口裏

請和我在那莊嚴肅穆的地方去共渡一刻吧!(吞咗落肚啦
2011-03-27
外賣自取
$20 (宵夜)
2010-09-26 11 瀏覽
今年的中秋節,本來只購買一盒奇華金腿月餅給爸爸。殊不知在對上一個星期六下午有親戚探訪,並送上一份意外的禮物 - 美心雙黃白蓮蓉月餅。經過一個星期時間,只剩下最後一個,其餘三個已經先後送給鄰居。星期四晚上家姐放工回家,切左呢個月餅。切開左之後,我已經聞到咸蛋黃的油香味。引述家姐的說話(我唔係幾喜歡食甜野),白蓮蓉好滑而甜度適中,同時咸蛋黃的油香亦滲入蓮蓉內。小弟從外表看來,月餅外皮烘得好金黃。而且在產品的包裝上,也覺得美心是花了不少的心思。響我影完呢幾張相之後,媽媽見家姐食得津津有味,亦加入戰團,同樣吃了1/4角。看來月餅的吸引力,真是隨時會迷到不少人呢!!

看來月餅的吸引力,真是隨時會迷到不少人呢!!
今年的包裝有心思
又大又圓
咸蛋黃
正呀!!
2010-09-23
外賣送餐
$282 (其他)
今年的包裝有心思
又大又圓
咸蛋黃
正呀!!
  • 雙黃白蓮蓉月餅
2010-08-16 18 瀏覽
七月上旬.晴不知是我的錯覺,還是真有其事,天使蛋糕已經漸變了美心的主角。雖然舊年推出「魔鬼」,但還是喜歡「天使」多一點。耐不時,也要進行「清餅咭」的行動,就用三張餅咭,加四元,就可以換一個天使蛋糕。其實都是一個好吃的Crunch Cake來的,蛋糕雖然看上去不是非常的鬆軟,但吃起來很香蛋味,也軟綿綿的好吃,相信是因為流量快,新鮮之故。忌廉不算厚,也幼滑,加上另加的crunch,很輕易的就幹掉一大件。唯一要彈的,就是crunch有點焦味,不夠香甜,只此而已。而一百四十多元一個忌廉蛋糕,我覺得是划算的。
七月上旬.晴

唯一要彈的,就是crunch有點焦味,不夠香甜,只此而已。

而一百四十多元一個忌廉蛋糕,我覺得是划算的。
雪白的天使
鬆,軟
可惜的是crunch帶點焦味
外賣自取
$148 (其他)
雪白的天使
鬆,軟
  • 天使蛋糕
2009-05-31 42 瀏覽
我係napoleon既超級fans!食過paris既作品~一試愛上..誓要尋找最好食既拿破崙!好食既宗旨係:新鮮既酥皮唔會有水氣~要crispy鬆化脆口+蛋香奶油味既custard!而非cream+sponge cake!因為朋友話美心12蚊既香芒拿破崙ok~由於上次我食過一次8蚊既朱古力拿破崙...難食到呢~~所以我鼓起勇氣決定去美心叫一個黎試~不過我見唔係間間都有~可能佢呢隻係好食d~快d沽清~今日見到有~就買左一件芒果雪果拿破崙賣相都比起8蚊既令~之但係佢同8蚊既係有唔同嫁喎真係!12蚊呢件係上下都用千層酥餅包住~而入面就用左一層海綿+一層cream+一層類似cutsard既野mix左一片芒果隔住另外一層海綿+一層cream+一層類似cutsard既sauce+一片mango...面頭再1上香芒蝴蝶結同custard加香草??嘩!雖然同我食過既zoe,mimosa, fine foods,teresa festival果d係冇得比~因為美心呢件根本唔算得上係法式napoleon cake!咁我就同佢比港式既比~即係ppg伯伯嘉奴果d呢~嗯.....我個人認為ppg既出色d!可能我

因為朋友話美心12蚊既香芒拿破崙ok~
由於上次我食過一次8蚊既朱古力拿破崙...難食到呢~~
所以我鼓起勇氣決定去美心叫一個黎試~
不過我見唔係間間都有~可能佢呢隻係好食d~快d沽清~
今日見到有~就買左一件
芒果雪果拿破崙
賣相都比起8蚊既令~
之但係佢同8蚊既係有唔同嫁喎真係!
咁我就同佢比港式既比~即係ppg伯伯嘉奴果d呢~嗯.....我個人認為ppg既出色d!可能我比較少吃港式掛~(p.s我早幾日見到ppg出左隻拿破崙係法式既~酥皮+custard!不過佢cut cake唔見有~我見得whole cake~問個staff,佢居然答我其他果幾隻拿破崙咪一樣!所以我冇試到走左...)
不過呢12蚊都算係抵啦~而且都唔算難食..但唔好期望咁高啦~酥皮就腍腍地..custard都好水既...所以唔知係咪custard...我又唔覺有牛油/奶油味既香~可能係蛋+水

同8蚊果件...好好多...所以我比返個笑佢啦~
2009-05-30 4 瀏覽
勁想食西餅 咁就拎左2張餅咭去轉~唔知係唔係我未與時並進 咁貴既... 個chocolate 條好似同拿破倫合體咁~ 不過唔好食 有d 淋個栗子杯杯好好食~ 佢個底仲有白色底係到~脆脆地真係好好食其他好睇~不過就好似jelly.. 下次都係買栗子杯杯食好!!
勁想食西餅 咁就拎左2張餅咭去轉~
唔知係唔係我未與時並進 咁貴既...
個栗子杯杯好好食~ 佢個底仲有白色底係到~脆脆地真係好好食
2009-05-27
2008-05-17
由美心第一日出NY cheesecake,已經覺得好好食~賣相雖然唔可以話精緻,但味道夠濃夠滑,中間介有少少藍莓夾心,$12來說係十分十分GOOD!!!(到今時今日都未加價)比起那些高級cake shop,這個大型連所店出品既係絕對抵食同好食=)對於我這個很喜歡蛋糕既人,口痕既時候就可以落樓下買件好味NY chesecake,很滿足!值得一提既係以前試過幾次去到已經賣晒,個sales就俾張卡片我叫我下次可以打電話去問下先,今日打電話,真係可以幫我keep起兩件,so good~
由美心第一日出NY cheesecake,
已經覺得好好食~

賣相雖然唔可以話精緻,
但味道夠濃夠滑,
中間介有少少藍莓夾心,
$12來說係十分十分GOOD!!!
(到今時今日都未加價)

比起那些高級cake shop,
這個大型連所店出品既係絕對抵食同好食=)

對於我這個很喜歡蛋糕既人,
口痕既時候就可以落樓下買件好味NY chesecake,
很滿足!

值得一提既係以前試過幾次去到已經賣晒,
個sales就俾張卡片我叫我下次可以打電話去問下先,
今日打電話,
真係可以幫我keep起兩件,
so good~
2008-01-26 4 瀏覽
因為年尾收了幾張紅色炸彈,也連帶多了幾張餅咭,心血來潮,就趁元旦之夜,用餅咭換個餅來吃。八時許去到餅店,賣相最好的就是這鮮果蛋白朱古力脆餅的了,就要這個。不要看只是大集團的西餅,但味道不錯的。蛋白蛋糕夾著鮮果及一點忌廉,不甜不膩,幾討好。餅底是朱古力脆脆及一層拿玻崙餅,還很脆口,不錯。這個蛋糕是創新得來又好吃的,原價145,應該係一磅,平平地都可以一試的。

2008-01-21 2 瀏覽
平時朝早有時間會去買早餐\, 腿蛋治, 波羅油同吞拿魚牛角包都好好味~最重要既係d店員都好好禮貌同笑容, 有提神作用^^
最重要既係d店員都好好禮貌同笑容, 有提神作用^^
1K
2004-04-29 3 瀏覽
上星期母親生日,大魔為買了生日蛋糕:香芋紅豆芒果蛋糕。用沾有了香芋粉的紅豆圍邊,上面佈滿芒果、奇異果、士多啤梨等。賣相好而餅底亦不錯,但個人覺得餅底始終比聖安娜差一點點。
2004-03-21 2 瀏覽
今日兩點幾在呢度門前等巴士,發現原來佢有一系列「新鮮出爐」出品擺在門前賣,其中有焗西米布甸。雖然細細杯,但價錢又只是5蚊,所以買左杯一路等車一路食。發覺同平時食開的有幾大的分別,口感實實地,唔滑,沒有牛油味。入面沒有蓮蓉或奶皇餡,所以亦唔係好甜,不過蛋味就幾濃,亦有幾多的西米,好似食緊焗熱左的蛋撻。在個人而言就覺得麻麻地,不過價錢夠平,一試無妨。
在個人而言就覺得麻麻地,不過價錢夠平,一試無妨。
2003-07-05 13 瀏覽
紅豆綠茶脆...椰汁紅豆包...蛋白脆..正到冇得頂...唔試真可惜...不過價錢唔太平...
不過價錢唔太平...