2024-06-16 922 瀏覽
I always like the authentic homemade flavor of Mi Dam. It’s different from those chain stores and popular IG shops. I feel soothing every time eating at Mi Dam. When it was still located beside the cable car station, the food, the environment and the ambience are perfect for a relaxing weekend gathering with families and friends. The current location brings quite a number of restraints to the restaurant, say smaller kitchen size, fewer seatings and choices of dish. I understand that all these ma
The current location brings quite a number of restraints to the restaurant, say smaller kitchen size, fewer seatings and choices of dish. I understand that all these makes it a hurdle to maintain the quality it used to have. But the very recent visit really makes me feel rather sad.
I ordered L17, 砂鍋牛肉湯飯, which I remembered it used to be a full bowl of beef in rich flavored sweet soup. But now it is a rather clear soup with a few slices of beef and rice cake, and some veggies. It still tastes good but no longer gives that satisfaction. I don’t mind paying at a higher price, if that helps with maintaining the good quality as before. And actually, one of the staff is quite impolite, and if I am not mistaken, she orders 사장님 to deal with the Korean customers.
20:45入店,寫紙仔落單寫錯咗刪咗,個阿姐叫我下次唔好咁寫,下次刪咗係隔離寫個啱,咁樣會誤導佢,嘩~唔知以為我打你工,你要咁樣理解到我刪咗個位係個1字咁我都無辦法,何況你有口,可以問21:30就不停 ,係不停行過嚟問啲碟收得未,唔緊要,轉頭直情兜口兜面行埋嚟叫我哋食快啲真係第一次,我地其實9個字時間都食得7788,唔係齋吹唔食嗰種點知之後仲勁,係每隔幾分鐘就唔同樓面行埋嚟再次叫我哋食快啲😊轉頭又再嚟問啲碟收得未!WOW!嚟呢度食飯妹仔大過主人婆,希望老闆伯伯會睇到🙂埋單3個人900蚊但譚仔阿姐都妹態度過佢哋好多☺️

我地其實9個字時間都食得7788,
唔係齋吹唔食嗰種
轉頭又再嚟問啲碟收得未!
WOW!嚟呢度食飯妹仔大過主人婆,
希望老闆伯伯會睇到🙂
埋單3個人900蚊但譚仔阿姐都妹態度過佢哋好多☺️

2023-12-26 1869 瀏覽
印象中以前開係360東涌纜車站附近,無咩人食,仲以為執咗。都好仲有機會食,不過lunch無啲燒肉餐就有啲失望。我哋兩個人食叫咗兩個餐加一碟煎餅,附上四款小菜。蔬菜煎餅好香口,蔬菜份量正常,外邊脆脆地,口感豐富。燉牛肋骨啲牛肉有牛味,都淋,易食,不過唔係好入味。其他配料就入哂湯啲味😋辣海鮮湯,有4隻青口,章魚碎,4舊豆腐。辣度岩岩好,個湯配飯食好開胃,最岩冬天食。
我哋兩個人食叫咗兩個餐加一碟煎餅,附上四款小菜。

蔬菜煎餅好香口,蔬菜份量正常,外邊脆脆地,口感豐富。

2023-10-30 1467 瀏覽
可以帶🍗去食嘅🐶東涌隱世正宗韓國餐廳陀地識食就知餐廳原址喺係東涌游泳池隔離老闆一家都係韓國人黎架🥰🍽️海鮮蔥餅(必點!⭐️⭐️⭐️)🍽️水冷麵🍽️韓式辣海鮮湯配🍚*附送韓式五小碟(係韓國住家味道,食到停唔到口😋)🌟依家韓國餐廳幫襯咗好多年,開頭佢開喺泳池旁邊,特登去食佢嘅韓式炸🐥,相當驚喜!!!其他菜式都非常之正宗,經濟又實惠!點知佢突然裝修,然後話結業😮‍💨好彩佢係搬咗新鋪,位於海濱路,附近好多西式餐廳,所以設有露天位置,可以帶寵物一齊享用韓國菜🤗推介海鮮蔥餅同水冷麵,另外佢有韓式燒肉可以三五成群一齊圍爐,正正正👍🏻
可以帶🍗去食嘅🐶
東涌隱世正宗韓國餐廳
陀地識食就知餐廳原址
喺係東涌游泳池隔離
老闆一家都係韓國人黎架🥰

🍽️海鮮蔥餅(必點!⭐️⭐️⭐️)
🍽️水冷麵
🍽️韓式辣海鮮湯配🍚
*附送韓式五小碟(係韓國住家味道,食到停唔到口😋)

海鮮蔥餅
水冷麵
海鮮蔥餅
水冷麵
2023-09-10 1212 瀏覽
由公園搬去海堤灣畔樓下,美談細左好多,環境無以前咁闊落。好彩禮拜六午餐時間黎都唔需要排隊。自己寫餐點編號落紙度,店員會俾你揀茶或水,然後成壺上,自己隨便斟。lunch set 送的前菜:泡菜、油豆腐腸仔、芽菜、菠菜。味道是不錯喇,但仔細一看,菠菜上面一粒白色波波,是發泡膠🥴 相信是裝菜的發泡膠箱掉落的。希望餐廳可以小心洗菜。辣芝士拉麵,有少許紅蘿蔔椰菜。拉麵不太辣,芝士半融化,配合麵食非常惹味。炸醬麵,賣相有點可怕,攪拌後就正常點。味道很不錯!適合重口味人士。經營餐廳談何容易,以味道來說美談其實不錯,只是衛生和服務都有待改善,可謂美中不足。

2023-08-06 988 瀏覽
星期六的午市時段,雖然一人,但可坐一枱(四人位),當然寬敞舒適。店員放低一壺凍水,有助散熱。餐牌食物款式都多,有肉伴飯類、湯飯類、拉麵等。我就叫了辣豬肉飯,店員送上兩小碟,一是薯仔,另一是秀珍菇。薯仔調味好,我次次都點著要這。平時秀珍菇少食,許多店都只是給泡菜或菠菜。很快就上主菜,還有一碗湯。辣豬肉一點都不辣,有啲甜,我不愛好韓國菜,因為感覺調味醬多而濃。豬肉份量都不少。飯就細碗啲,如果男士未必夠,飲埋碗湯飽晒。埋單,午市不用加一,$68。在這邊來說,不算貴。
2023-08-05
2023-06-24 1125 瀏覽
2 個人晚餐,大約食咗$700 幾。叫左一碟豬一碟牛,肉一般。炸雞最出色,夠脆,必叫。配菜多,服務好。韓國人開既餐廳,老闆有禮貌。下次會再黎,同一大班朋友很合適。環境 4/5食物4/5服務5/5價錢4/5
2 個人晚餐,大約食咗$700 幾。
叫左一碟豬一碟牛,肉一般。
炸雞最出色,夠脆,必叫。
配菜多,服務好。
韓國人開既餐廳,老闆有禮貌。
下次會再黎,同一大班朋友很合適。

環境 4/5
食物4/5
服務5/5
價錢4/5

韓式炸雞
韓式炸雞
2023-06-22 939 瀏覽
第二日係端午節,前一日當然又去食好西之前聽聞呢間炸雞好好食,當然要試一試啦😋訂枱既時候,餐廳會問你會唔會燒肉,我呢個食肉獸當然會叫燒肉🤣🤣🤣叫左三款牛,牛小排,牛肋肉連骨,牛舌。牛小排油花好靚,正👍牛舌就正正常常,如果有厚切就好了牛肋肉事先已調味,都幾好味,同埋份量都幾多🥩炸雞,真係好好食,又唔會炸到好乾,炸粉同出面其他炸雞唔同,而且啖啖肉,配啤酒一流🍗有個小插曲,Asahi比我地飲哂,要轉其他啤酒🤣其他菜式都好適合送酒🍺不過餐廳10點就打烊,如果可以開夜啲就好
第二日係端午節,前一日當然又去食好西

之前聽聞呢間炸雞好好食,當然要試一試啦😋

叫左三款牛,牛小排,牛肋肉連骨,牛舌。

牛小排油花好靚,正👍

牛舌就正正常常,如果有厚切就好了

牛肋肉事先已調味,都幾好味,同埋份量都幾多🥩

有個小插曲,Asahi比我地飲哂,要轉其他啤酒🤣

其他菜式都好適合送酒🍺

不過餐廳10點就打烊,如果可以開夜啲就好

2023-06-21
  • 無骨炸雞
2023-02-13 1361 瀏覽
以前美談喺360附近舊舖,行完山都會幫襯呢間正宗韓國菜,原來搬咗過去海堤灣畔。雖然離車站好遠又有點隔涉,一班朋友都覺得要去新舖試下,東薈城盡頭接駁天橋可以行過去。無訂枱6點去到好彩仲有位。新舖分別有室內餐區和戶外燒烤區。 點餐方法同以前一樣,自己用紙仔寫低,再交俾店員。五位入坐總共有7碟前菜,樣樣好味,記得無得添食前菜。炒粉絲暖暖的,再加埋香濃既麻油👍素菜都好好味無骨炸雞,大大份好多件,每件炸雞都脆卜卜,但又唔會巉口,雞肉又嫩又多汁,個辣雞醬微辣輕甜,非常出色,配埋醃漬剛剛好既蘿蔔粒👍👍辣薯仔排骨菜乾湯,一大煲,好多舊排骨,好味但可惜好唔方便食。第一次點辣菜乾湯,菜乾好出味,再加埋辣辣既湯底,咸香辣好特別,估唔到都好夾👍紫菜包飯/海鮮葱餅/Makgeolli*記得要訂位。餐廳位置雖然隔涉,但星期日晚6點幾已經無位。

五位入坐總共有7碟前菜,樣樣好味,記得無得添食前菜。
前菜

炒粉絲暖暖的,再加埋香濃既麻油👍素菜都好好味
炒粉絲

無骨炸雞

辣薯仔排骨菜乾湯

紫菜包飯/海鮮葱餅/Makgeolli
紫菜飯卷

海鮮煎餅

Makgeolli

*記得要訂位。餐廳位置雖然隔涉,但星期日晚6點幾已經無位。

2023-02-12
炒粉絲
無骨炸雞
辣薯仔排骨菜乾湯
紫菜飯卷
Makgeolli
2023-02-05 1215 瀏覽
由東薈城經行人天橋往藍天海岸方向再下電梯,地點不太就腳。餐廳由韓籍夫婦主理,正宗韓國料理餐廳。平日和假期也沒有加價,良心老闆。餐廳區分室內和室外區域,環境不錯,光猛衛生。有多款套餐選擇送韓式三小碟,泡菜味道濃郁,非常正宗。---韓式海鮮煎薄餅---即叫即煎,熱辣辣上枱,略帶乾薄脆的口感,再加香葱,魷魚的味道,非常香口---韓式牛肉石頭鍋飯--豆芽菜,紅蘿蔔絲,菠菜,牛肉,再加韓式辣醬,拌勻入口,绝配但牛肉切條,份量不多,略乾,影響了口感,但整體仍然很好味。
由東薈城經行人天橋往藍天海岸方向再下電梯,地點不太就腳。
餐廳由韓籍夫婦主理,正宗韓國料理餐廳。
平日和假期也沒有加價,良心老闆。
餐廳區分室內和室外區域,環境不錯,光猛衛生。

有多款套餐選擇
送韓式三小碟,泡菜味道濃郁,非常正宗。

---韓式海鮮煎薄餅---

---韓式牛肉石頭鍋飯--
豆芽菜,紅蘿蔔絲,菠菜,牛肉,再加韓式辣醬,拌勻入口,绝配
但牛肉切條,份量不多,略乾,影響了口感,但整體仍然很好味。
2023-01-01 926 瀏覽
新一年的第一天,重臨這間餐廳已經坐落於新的地點,員工也有點面熟。點了燒烤,石頭飯等等,抱歉沒有拍照。燒烤方面性價比比較低,感覺有點像街市買啲普通肉類一樣,奈何我已經點了一個250蚊一碟的油肋骨,另外那一客豬腩肉,則普普通通。石頭飯就比較正常,也值得推介的。不過後尾要求再加生菜,原來要收50蚊,其實可以講一聲,讓客人有個預算。落單要自己寫在紙仔上面,不過在這個全自動的年代,也能接受的。總括而言,不推薦燒烤,散點其他CP比較高。地方有限,環境有一點點擠迫和侷促,不過衛生情況很理想。以上純屬個人意見。
2022-12-21 865 瀏覽
嗰日幾個同事一齊食飯,就去咗我哋嘅「公司飯堂」。我以前都有食過美談,不過係搬之前。今次係佢搬咗之後,我第一次食。鋪頭除咗有室內位之外,仲有室外食韓式燒烤嘅枱。一入到鋪內,除咗係室內變得比較溫暖,仲有嗰度嘅人同食物,啱晒哩幾日咁凍嚟食。講返啲食物,因為哩幾日都凍,所以我揀咗牛肋骨湯飯暖暖個胃,而我其中兩位同事都不約而同揀咗湯飯,一位揀咗石鍋飯。上牛肋骨湯飯時,老闆親自拎俾我,我遞隻手過去接,佢都要serve到我個位前面,真係好有愛。牛肋骨湯飯性價比極高,雖然要$80,但係滿滿一大碗,最重要係湯底無牛騷味。好快就俾我飲晒食晒。除咗主菜,佢會附送兩個配菜,因為我哋4個人,一人兩個,咁就幾乎所有配菜齊晒。炸雞無骨配上韓式甜辣醬,正!仲有泡菜煎餅都一樣唔太貴又好味,性價比高之作。我朋友整緊個石鍋飯嘅時候,老闆見到佢個飯撈得唔均,於是親手幫佢撈均,好warm。而且店員都不時同我哋噓寒問暖,係阿珠媽嘅愛呀。埋單以為會好貴,原來午市炸雞只係$80就有8件。

牛肋骨蘿蔔湯飯
T17
炸雞無骨配上韓式甜辣醬,正!
泡菜煎餅
仲有泡菜煎餅都一樣唔太貴又好味,性價比高之作。

2022-12-18
牛肋骨蘿蔔湯飯
T17
泡菜煎餅
2022-11-05 1918 瀏覽
卒之第一次帶了小嬰去迪士尼樂園,和我心中所猜想沒有分別,因為你在內裏逗留很久,始終難免要破費吃一餐。後來離開的時候都已經六七時,大家都有點兒肚子餓,結果反正等到回到大埔其實都沒有什麼好吃,不如在東涌這邊吃完才回家吧。於是我立即搭地鐵🚇到東涌站,然之後穿過商場天橋,內都裝修搬遷過後的美談。以前位於東涌纜車站下邊的公園入邊一個舖位,樓底又高,又有大電視播放韓國新聞,非常廣闊,如沒人幫你落單,你行去廚房都要點時間。現在,餐桌紙是長條型的,大概只有10多張桌子,令一邊就是廚房以及門口的收銀處及雪櫃。不過就會有些戶外的位置,相信在寒冬時間,在外邊吃韓式的辣東西喝韓啤,應該也挺好「夫」的。晚餐的餐牌好像和以前午餐的餐牌有所不同,以往我最喜愛那個辣味腩肉八爪魚飯,現在已經不見了這個選擇。前菜的泡菜,帶點辣;芽菜冇乜什麼特別;薯仔也是帶點甜辣,不算特別;另外我們查詢過餐牌沒有魚糕湯,餐前小食有個魚糕,似乎小嬰也挺為喜愛,像比較彈的魚蛋般。點了一個牛骨的湯,想不到這個牛骨湯比起海鮮湯更更甜。不過牛肉就比較尷尬,放在湯裏邊浸得耐又驚牛肉太熟,但是我打撈起上來,遲一點再吃,牛肉亦都是比較乾。不過湯入邊有啲粉
美談。

晚餐的餐牌好像和以前午餐的餐牌有所不同,以往我最喜愛那個
辣味腩肉八爪魚飯,現在已經不見了這個選擇
前菜的
泡菜,帶點辣;芽菜冇乜什麼特別;
像比較彈的魚蛋般。
點了一個
但是我打撈起上來,遲一點再吃,牛肉亦都是比較乾。不過湯入邊有啲粉絲,以及湯味道較甜,
因此比較可口。
另外的
海鮮湯麵,麵條尚算帶有少許彈牙,不過反而這個湯沒有那麼甜,相對比較失色。
另外還點了
韓式飯卷,有些肉、瓜、及其他配料在內,總不至於太過單寡。