2023-12-11 349 瀏覽
喺灣仔行行吓俾我見到呢一間傳統麵包舖,突然間嘴痕想食吓糯米糍就俾我見到一款黑芝麻花生醬糯米糍!身為一個花生醬控嘅我就忍唔住買咗一粒,一粒先$7,非常之經濟實惠!本身都冇乜抱有特別期望嘅我,一咬開佈滿椰絲嘅外皮,口感極度煙靭又有黑芝麻味,絕對唔係得個色!而個餡就一定要大讚!因為係有好濃嘅花生醬,係爆漿湧出嚟!而花生醬唔係得醬好滑口個款咁簡單,而係充滿着花生粒,香口得黎又有口感超好食!下次經過我一定唔止買一粒!
2023-08-29 521 瀏覽
🔥花生迷必訪🥜 世一爆漿糯米糍、港版花生捲 crossover雞尾包 🥥 🐭 米奇老豬Vol. 387 🐷[美麥多飽餅屋 ]你無睇錯!又係美麥多😆 利申 絕對唔係打手 個個都係真金白銀買嘅😎雖然之前Vol. 371 同 377已經介紹過佢地嘅花生醬糯米糍個餡真心世一 🏆但今次又比老豬發現左個寶藏 所以又要出post介紹啦 🤭.🐖🐖 《花生醬包》🐖🐖 💰$10💰包體微甜 食落軟綿綿 ☁️雖然係一噤就會扁果種但係好傳統、好港式麵包係回憶嘅口感同味道 🤤呢個係港式嘅「肉桂捲」每一層都塗🈵️醬 然後再疊捲埋夾層嘅醬係粗粒花生醬溝左小小椰蓉仲見到好多烤焗過嘅原粒花生 🥜個椰蓉只係增添左濕潤感 平時唔食雞尾包嘅老豬都接受到!個醬好杰身 所以唔會出油 唔膩 😍花生控絕對一定會滿足 👏🏻我宣布美麥多嘅所有花生製品必屬佳品 🉐️.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.4/10 服務:N/A環境:N/ACP值:✴️ 中高 ✴️ENCORE:✅.自費️⭕/試食.📍 美麥多飽餅屋 📍灣仔灣仔道162-164號.#米奇老豬_灣仔區#米奇老豬_蛋糕#美麥多 #花生醬包 #花生包 #灣仔美食 #灣仔餐廳 #跑馬地美食 #大坑美食 #班蘭蛋糕

🐭 米奇老豬Vol. 387 🐷
🐖🐖 《花生醬包》🐖🐖
💰$10💰
包體微甜 食落軟綿綿 ☁️
雖然係一噤就會扁果種
但係好傳統、好港式麵包
係回憶嘅口感同味道 🤤

呢個係港式嘅「肉桂捲」
每一層都塗🈵️醬 然後再疊捲埋
夾層嘅醬係粗粒花生醬溝左小小椰蓉
仲見到好多烤焗過嘅原粒花生 🥜
個椰蓉只係增添左濕潤感
平時唔食雞尾包嘅老豬都接受到!
個醬好杰身 所以唔會出油 唔膩 😍

環境:N/A
CP值:✴️ 中高 ✴️
ENCORE:✅

#米奇老豬_蛋糕

#美麥多 #花生醬包 #花生包 #灣仔美食 #灣仔餐廳 #跑馬地美食 #大坑美食 #班蘭蛋糕 #椰汁糕 #糯米糍 #班蘭糕 #花生湯圓 #芝麻湯圓 #花生控 #花生醬 #花生糯米糍 #花生麻糬 #芝麻花生 #蒸蛋糕 #香港蛋糕 #香港麵包 #港式麵包 #古早蛋糕 #古早味蛋糕 #香港蛋糕店 #灣仔好去處 #芝麻控 #芝麻糊 #pandanchiffoncake #pandancake

🏆️全港最正 🥜 爆漿花生醬糯米糍 🤤 一試愛上 😍 鬆軟班蘭蛋糕、芝麻椰汁糕同樣出色 👍🏻🐭 米奇老豬Vol. 377🐷之前Vol. 371 介紹過佢地嘅班蘭蛋糕之後老豬再訪嘅時候 店員都話突然大賣😂今次再買左另外兩款糕點個糯米糍簡直就係相逢恨晚🥹個餡真心世一 🏆.🐖🐖 《班蘭蛋糕》🐖🐖🛑 8.4/10 🛑 💰$12💰⚠️ 新鮮出爐好食一千倍 🔥㊙️ 通常係中午一點半左右 🤭班蘭味道明顯、自然 唔會有香精嘅aftertaste👍🏻蛋糕皮微韌 本體超鬆軟 ☁️口感似棉花糖/蒸蛋糕/梳乎厘嘅混合體甜度係啱啱好 🤏🏼所以食曬成大舊都唔會膩 .🐖🐖 《芝麻椰汁糕》🐖🐖🛑 8/10 🛑 💰$7💰芝麻味明顯 有起沙似固體版芝麻糊 🖤搭配濃而不甜嘅椰汁啱啱好 中和返美中不足係口感唔煙韌 食落有d削(?).🐖🐖 《黑芝麻花生糯米糍》🐖🐖🛑 9.2/10 🛑 💰$7💰雖然芝麻皮唔算煙韌 係薄而軟糯而且仲有輕微芝麻嘅沙沙口感重點來啦🌟個花生餡🥜一般市面上通常都係花生、椰絲、砂糖但呢個係好似花生醬嘅漿咁 超濃稠一食就爆漿 😍而且有大大粒烤過嘅粗粒花生 好crunchy推薦左比同事之後 佢地一致好評 👍🏻而家老豬每

🐭 米奇老豬Vol. 377🐷
🐖🐖 《班蘭蛋糕》🐖🐖
🛑 8.4/10 🛑 💰$12💰
⚠️ 新鮮出爐好食一千倍 🔥
㊙️ 通常係中午一點半左右 🤭
班蘭味道明顯、自然 唔會有香精嘅aftertaste👍🏻
蛋糕皮微韌 本體超鬆軟 ☁️
🛑 8/10 🛑 💰$7💰
芝麻味明顯 有起沙
似固體版芝麻糊 🖤
搭配濃而不甜嘅椰汁啱啱好 中和返
美中不足係口感唔煙韌 食落有d削(?)
🐖🐖 《黑芝麻花生糯米糍》🐖🐖
🛑 9.2/10 🛑 💰$7💰
雖然芝麻皮唔算煙韌 係薄而軟糯
而且仲有輕微芝麻嘅沙沙口感
重點來啦🌟個花生餡🥜
一般市面上通常都係花生、椰絲、砂糖
但呢個係好似花生醬嘅漿咁 超濃稠
大埔滑嘟嘟
荃灣民豐行
元朗驊記

味道:8.5/10
服務:8/10 (大部分媽媽級嘅店員都好nice,但有其中一個中年女人好西😅)
環境:8/10
CP值:✴️ 高 ✴️
ENCORE:✅ (已encore無數次😎)

灣仔灣仔道162-164號

其他分店:(唔肯定有無)
跑馬地成和道8號B地舖

#米奇老豬_蛋糕

#美麥多 #灣仔美食 #灣仔餐廳 #跑馬地美食 #大坑美食 #班蘭蛋糕 #椰汁糕 #糯米糍 #班蘭糕 #花生湯圓 #芝麻湯圓 #花生控 #花生醬 #花生糯米糍 #花生麻糬 #芝麻花生 #蒸蛋糕 #香港蛋糕 #香港麵包 #港式麵包 #古早蛋糕 #古早味蛋糕 #香港蛋糕店 #灣仔好去處 #芝麻控 #芝麻糊 #pandanchiffoncake #pandancake

️ 超鬆軟雲朵班蘭蛋糕 🍰 街坊價$12大大舊 🤑 懷舊港式麵包舖 仲有芝麻花生糯米糍、椰汁糕 🤩🐭 米奇老豬Vol. 371 🐷呢間係老豬成日都經過嘅街坊麵包舖心思思想試佢地嘅芝麻花生糯米糍同芝麻椰汁糕 🖤點知上次去到賣曬 😫臨走之際聞到超香嘅班蘭味原來撞正新一底班蘭蛋糕出爐仲飆緊煙 🔥就手刀購入!.🐖🐖 《班蘭蛋糕》🐖🐖 💰$12💰班蘭味道自然 唔會有香精嘅aftertaste👍🏻蛋糕皮微韌 本體超鬆軟 ☁️口感似棉花糖/蒸蛋糕/梳乎厘嘅混合體甜度係啱啱好 🤏🏼所以食曬成大舊都唔會膩 仲想即刻encore多舊添💞.❣️🐭總評分🐷❣️味道:8.4/10 服務:N/A環境:N/ACP值:✴️ 高 ✴️ ENCORE:✅.自費️⭕/試食.📍 美麥多飽餅屋 📍灣仔灣仔道162-164號其他分店:(唔肯定有無)跑馬地成和道8號B地舖#米奇老豬_灣仔區#米奇老豬_蛋糕#美麥多 #灣仔美食 #灣仔餐廳 #跑馬地美食 #大坑美食 #班蘭蛋糕 #椰汁糕 #糯米糍 #班蘭糕 #梳乎厘 #棉花糖 #蒸蛋糕 #香港蛋糕 #香港麵包 #港式麵包 #古早蛋糕 #古早味蛋糕 #香港蛋糕店 #蛋糕控 #戚風蛋糕 #海綿蛋糕

🐭 米奇老豬Vol. 371 🐷
環境:N/A
CP值:✴️ 高 ✴️
ENCORE:✅

灣仔灣仔道162-164號

其他分店:(唔肯定有無)
跑馬地成和道8號B地舖

#米奇老豬_蛋糕

#美麥多 #灣仔美食 #灣仔餐廳 #跑馬地美食 #大坑美食 #班蘭蛋糕 #椰汁糕 #糯米糍 #班蘭糕 #梳乎厘 #棉花糖 #蒸蛋糕 #香港蛋糕 #香港麵包 #港式麵包 #古早蛋糕 #古早味蛋糕 #香港蛋糕店 #蛋糕控 #戚風蛋糕 #海綿蛋糕 #紙包蛋糕 #菠蘿包 #灣仔好去處 #香港美食 #芝麻控 #pandanchiffoncake #pandancake
2023-03-22 563 瀏覽
呢間麵包舖簡直係同我相逢恨晚!.超級鍾意食呢啲小麵包,細細個可以食幾啖,個口大啲嘅一口過都仲得~ 價錢實惠,$13有3個,甜鹹都有,可以食到唔同嘅款式,非常之適合我呢啲貪心嘅人!.我嗰日咁啱撞正新鮮出爐,pizza包軟熟好好食🤤 椰絲包就典型係嗰種傳統麵包店嘅cream,同新式麵包舖好唔同,好鍾意呢種懷舊嘅感覺。 另外食到比較少有嘅鹹牛肉包,仲有正正常常嘅吞拿魚包,餐肉包,同埋芝士火腿包。.以呢個性價比嚟講非常出色,以後應該會經常幫襯🤣
呢間麵包舖簡直係同我相逢恨晚!
以呢個性價比嚟講非常出色,以後應該會經常幫襯🤣
2022-11-25 663 瀏覽
🌟糯米控可試——多款糯米製品🌟行過灣仔見到舊式麵飽舖門口位平時啲舖頭賣曲奇位置就唔見有曲奇反而有一大堆糯米造既糕點🫶🏼如果糯米控就要試啦今次試左其中一款🍡黑芝麻椰汁糕食得出糯米皮好軟糯可拉扯😍一咬都會斷開唔會食到好污糟糯火口感ok!黑芝麻味就唔太重既不過我主要係見黑芝麻椰汁糯火糕好少見一黎試下新品二黎想試佢啲糯米咩口感之後再決定遲下要唔要掃晒啲糯米糍🤣所以黑芝麻唔重味都唔緊要(個人好鍾意時代豆業既黑糍😍)所有糯米製品都係$7/件椰汁糯米糕得2️⃣款口味🔸芒果🥭🔸黑芝麻糯米糍就多啲揀有4️⃣款🔸黑芝麻花生🥜🔸芒果奶黃🥭🔸花生🥜🔸豆沙試左糯米糕之後覺得唔乾夠軟糯唔死甜下次經過會想各買一粒糯米糍試🤩📍美麥多飽餅屋灣仔灣仔道162-164號
🌟糯米控可試——多款糯米製品🌟

一黎試下新品
二黎想試佢啲糯米咩口感
之後再決定遲下要唔要掃晒啲糯米糍🤣
所以黑芝麻唔重味都唔緊要
(個人好鍾意時代豆業既黑糍😍)

所有糯米製品都係$7/件

試左糯米糕之後覺得唔乾夠軟糯唔死甜
下次經過會想各買一粒糯米糍試🤩

📍美麥多飽餅屋
2022-08-03 552 瀏覽
早前經過灣仔,見到呢間幾舊式嘅麵包鋪,心諗質素應該唔錯,所以就買嚟食吓為食貓見到佢除咗有賣麵包之外,重有d凍嘅糕品,好似好吸引😍😍於是就買咗個芒果椰汁糕同埋拿破崙麵包芒果椰汁糕為食貓本身以為個芒果椰汁糕係真芒果嚟,因為宜家好多麵包舖都做得好出色但點知好失望……係假芒果嚟,係芒果布甸粉個種…真係一點都唔好味,唔值得買拿破崙至於個拿破崙就正正常常,但一d驚喜都無下次為食貓都唔會再試其他麵包😂唔值得試

芒果椰汁糕
芒果椰汁糕

拿破崙
拿破崙

至於個拿破崙就正正常常,但一d驚喜都無

下次為食貓都唔會再試其他麵包😂唔值得試
2022-06-29 383 瀏覽
舊式麵包店🍞,現在很少有,他們只收現金💰,任何支付平台都不適用😅。之前喜歡食佢嘅菠蘿包,現在就比較喜歡食佢嘅雞批(HKD13),再配埋杯espresso,簡直Perfect嘅一天又開始。雞批雖然不是熱辣辣,間中會暖暖哋,但咬落去個皮脆,餡料多,又不會太 “漏”,一個就剛剛好,所以間中都會專程去買來食。😋
2022-06-22 317 瀏覽
間中都會去美麥多買麵包做早餐蔥油雞包真係好好食😋好重手 而家輕飄飄既麵包真係無得比試過有次買番公司食同d同事講起佢地都覺得好吸引😆而家佢地一星期會有一兩日都買黎做早餐今次諗住試下其他野見到原來糯米糍都好被受推介就試下$7一個 唔算平不過一樣好足秤有四款口味花生🥜黑芝麻皮花生餡芒果奶黃紅豆🫘四款味都唔算好甜食落個皮好軟熟最好食真係黑芝麻花生好有咬口👍🏻👍🏻推介希望遲d鋪頭可以研發多d健康類既中式糕點咁就食得多都唔怕🫣
間中都會去美麥多買麵包做早餐
推介
希望遲d鋪頭可以研發多d健康類既中式糕點
咁就食得多都唔怕🫣
2019-10-30 1068 瀏覽
又是去紅磡開會的日子,下午茶時間有同事買咗呢款甜品比我哋做下午茶小休一會,紙盒係好舊派港式麵包店,好豔麗奪目食物相片紙盒(好娘)打開紙盒是放滿一盒的芒果糯米糍🥭,每個糯米糍都有紙托,鮮黃色有灑上椰絲,尺寸幾大隻,表皮有厚度幾Q彈,入面是同表皮黃色的忌廉狀餡,芒果味不強,不過不太確定有芒果肉,食唔到鮮芒果嘅酸甜味,幸好餡料忌廉不太甜,若喜歡食糯米糍QQ的皮都可以一試,加上椰絲香味(個人本身不太喜歡椰絲)幸好椰絲不會太多!整體ok
芒果糯米糍
芒果糯米糍
2019-10-29
下午茶
2019-04-10 704 瀏覽
面包本身普普通通,只係因為呢類傳統包舖買少見少所以先物以罕為貴,但係入面啲女人,唔知係老闆定員工 ,態度極唔友善,雖然話賣包唔係賣笑容,但係一早對住呢啲咁既咀臉既人,真係咩心情都無丫,決定唔再幫襯
2019-01-30 711 瀏覽
同事請食美麥多既糯米滋一打開~嘩~好多款~都唔知揀邊款好最後揀咗黑芝麻花生糯米滋皮薄餡多 花生餡真係一d都唔吝嗇好香 仲食到粒粒花生添不過就蓋過咗黑芝麻味食一個已經飽咗😋同事揀既花生糯米滋都係一樣爆餡見呢兩個都咁正所以之後自己再去買埋其他味點知.........芒果糯米滋一向係我既大愛但呢個可能岩奶黃控 都係好多奶黃餡既~但偏向奶味呢個真係估唔到 係估唔到咁少餡囉好失望不過呢個係隔咗一日食 仲係好軟熟 帶點煙韌 係我中意既口感呢個同樣失望 少餡 無綠茶味都係黑芝麻花生糯米滋最正~
同事請食美麥多既糯米滋

食一個已經飽咗😋
同事揀既花生糯米滋都係一樣爆餡

見呢兩個都咁正
所以之後自己再去買埋其他味
點知.........

芒果奶黃糯米滋

好失望

不過呢個係隔咗一日食 仲係好軟熟 帶點煙韌 係我中意既口感

綠茶紅豆糯米滋

呢個同樣失望 少餡 無綠茶味

都係黑芝麻花生糯米滋最正~
黑芝麻糯米滋
2018-10-13 597 瀏覽
每次行過灣仔道都忍唔住要去美麥多買糯米糍,今日亦唔例外,毎次必食黑芝麻花生糯米糍,有時晏去會賣曬,所以今日見咁新鮮就買咗兩件,$5.5大大件好抵食,所以再買多件芒果奶皇同皮蛋酥試下,一咬落去個糯米糍D花生醬多到爆出黎,食完一個都已經好飽,除咗糯米糍,其實仲有蛋黃酥、叉燒酥、咖喱角、老婆餅同埋同酥等等中式餅,不過我至愛都係糯米糍😋
2018-10-13
2018-08-26 497 瀏覽
收銀員:很有禮貌,動作快。麪包:大部分麪包都是$5左右,價錢很平民。但是味道很意想不到,好好味,煙韌而且鬆軟,有彈性,暖暖的。😋😋😋😋😋好東西一定要懂得分享。
收銀員
很有禮貌,動作快。

麪包:
大部分麪包都是$5左右,價錢很平民。

好東西一定要懂得分享。

麪包
2018-08-25
麪包
  • 鷄尾飽
2018-08-18 251 瀏覽
说实话也是路过才会去找,离地铁站不算很近,但是少了不后悔,菠萝包的酥皮好好吃,价格好实惠,糯米糍虽然没那次在元朗买的好吃,但是市区范围内算很好吃了,好满足!喜欢推荐