2012-06-04 85 瀏覽
每次天時暑熱最鍾意黎飲杯冰凍豆漿!石磨處理特別正!飲過呢度的豆漿,以後唔想飲第二度的,呢度清甜得黎,有豆味,又無渣!超正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正正每次都叫炸燒賣,外脆內軟,豉油甜甜的,滋味!門口重有得泊車!方便到爆炸!
每次天時暑熱最鍾意黎飲杯冰凍豆漿!石磨處理特別正!

每次都叫炸燒賣,外脆內軟,豉油甜甜的,滋味!

門口重有得泊車!方便到爆炸!
題外話/補充資料: 雖然老板看似粗聲粗氣的,但其實你黎多幾次,佢見到你已經會記得你食乜!重會打招呼! 再選卡位,看看貼在磚上的報紙雜誌訪問,你就會知道老板娘更多! 飲豆漿時,你會發現入面有陣人情味添家!
  • 炸燒賣
2012-04-30 139 瀏覽
午飯後跟老友專程來這裡找回我們的回憶,回想當年紮著馬尾,穿著校服,走來食下午茶,hea 一 hea 的情景,還瀝瀝在目,想看一看她現在變成什麼樣子了? 下午三、四點,人流一樣那麼多,坐下後發覺因日久失修的關係,連椅背都鬆鬆垮垮的,差點便掉下來了,但雖然如此並不減退專程來尋找美食的人龍,趕快叫了 ..... 豆腐花、豆漿 ..... 好香豆味、好滑溜,並非一般店舖可比,現今世人對大自然的破壞力,想食雞有雞味、食豆有豆味,可能已經是奢求了,但是在這裡, 噢!無言青椒三寶 ..... 只叫了一碟,為的就是當年分甘同味的感覺,青椒爽甜、豆腐香酥、茄子肥美,魚肉更不用詳述,不然也不會如此多人慕名而來啦。買單時不忘 ..... 一枝大號豆漿行街,唔該!

豆腐花, 豆漿
青椒三寶

買單時不忘 ..... 一枝大號豆漿行街,唔該!
5 分鐘 (堂食)
豆腐花, 豆漿
青椒三寶
2011-09-27 65 瀏覽
小時候在九龍城返學, 都沒發現這豆花店~ 今次在九龍城買東西, 行經街市附近, 見到豆花店有煎韭菜餅賣, 立刻買個來吃吃~ 外脆又乾身, 超香~ 多菜少肉, 超濃韭菜味, 內裡很JUICY, I LOVE IT~ 如果以前細個一早知, 實會常來吃, 很街坊的感覺~
韭菜餅
外脆又乾身, 超香~
豐富的韭菜

如果以前細個一早知, 實會常來吃, 很街坊的感覺~
2011-08-26
3 分鐘 (外賣自取)
豐富的韭菜
韭菜餅
  • 韮菜餅
2011-09-18 39 瀏覽
超...喜歡"飲"食"^^豆漿..痴!! 成日周圍試飲好味豆漿..呢間係我飲過最好飲架一間!!我個人覺得真正好飲豆漿要有"濃"黃豆味重..呢間就係有落足材料整,好香濃郁味!!唔會好似出面無良心鋪,唔新鮮,d豆漿又淡而無味,又勁甜!!!好損害身體!!所以我都特登去義香買豆漿外賣飲,支裝又放便!!
2011-09-18
2 分鐘 (外賣自取)
2011-08-18 37 瀏覽
與友人在九龍城吃過午飯, 閒逛了一會, 正想回家時, 想起此區有出名吃豆腐花店子, 當然要試吓啦. 熱豆腐花 (@$6) - 上桌時, 先發覺豆腐花已加上黃糖. 好彩下手不重. 甜度還可接受. 豆腐花微溫, 可以評為不凍不熱 . 豆腐花都可以話滑, 不過真係唔覺有豆味. 應該係如果無落黃糖, 真係如"吃"白開水. 炸釀三寶(青椒、茄子、豆腐) ($12) - 即炸, 熱騰騰但非常油膩, 魚滑薄薄一片, 炸後非常脆口. 三寶遇上豉油, 先可以有味.你會感覺店員(貌似老板的女子)粗聲粗氣, 但其實她都幾風趣, 一知上錯枱就會識急轉彎 講句"你最遲來, 未到你." 漏單又會頻頻講"鎖你". 其實店員俾少少腦力, 記記各客人落單要求, 再不是嘅, 用手寫記錄, 都可以改善上錯枱或漏單情況.

2011-08-14
$12 (其他)
2011-08-15 31 瀏覽
朋友話義香比公和好, 今日就等我驗證一下 凍豆花 - 果然好滑, 好少凍食保留到軟滑感, 不過豆香不足, 平手! 炸豆卜 - 即叫即炸, 好脆口, 細細粒, 釀魚肉較少, 特別一讚豉油調較得很好味, 不過個人較喜歡大口大口咁食, 所以.......公和稍勝! 凍豆漿 - 非常濃豆香, 感覺creamy, 以餐酒術語表達, 即係full body, 義香壓到勝!義香有太多七彩大菜糕, 亦有各式各樣小食, 有好多新意, 不過, 略嫌不夠傳統老板態度不甚有善, 樣子兇神惡剎, 影響我用餐心情若果以味道比拼, 兩邊打成平手如果考慮到環境, 氣氛, 服務態度, 我會揀公和
朋友話義香比公和好, 今日就等我驗證一下

老板態度不甚有善, 樣子兇神惡剎, 影響我用餐心情

若果以味道比拼, 兩邊打成平手
如果考慮到環境, 氣氛, 服務態度, 我會揀公和
2011-08-14
2011-08-11 17 瀏覽
因為岩岩放學所以都唔係有太多人係到首先,豆腐花其實麻麻地不過豆漿真係好正,比起豆腐花豆味更濃又夠凍炸魚蛋仲正。又彈牙又夠大粒加上送到黎個陣仲係暖暖地唔會話凍哂又唔會話太熱食唔落口正!!
因為岩岩放學所以都唔係有太多人係到

首先,豆腐花其實麻麻地
不過豆漿真係好正,比起豆腐花豆味更濃
又夠凍炸魚蛋仲正。
又彈牙又夠大粒
加上送到黎個陣仲係暖暖地唔會話凍哂
又唔會話太熱食唔落口
正!!
2011-07-06
  • 炸魚蛋
我係一個超鐘意食豆腐嘅人,今日放假就C6去試吓依間好多人都話OK嘅豆花店,我叫咗個熱豆花、凍豆漿、煎釀豆腐及碗仔翅......先講過豆花先;都算滑但就冇咩豆味囉,反而個豆漿就有豆味,煎釀豆腐即叫即整熱辣辣,但都係冇咩豆味,個碗仔翅超唔掂;千祈唔好食,D人服務態度又唔得,一味得個急同亂,唔掂。
先講過豆花先;都算滑但就冇咩豆味囉
,反而個豆漿就有豆味
2011-05-01
2011-02-26 25 瀏覽
每次經過都忍唔到口,青椒三寶,新鮮炸出黎,熱辣辣又香,豆腐最好味,外面脆入面軟,好滑.豆花,暖暖地,好滑,好香既豆味,豆漿,好濃既豆味,但同時又有陣燶味,好怪!仲有大菜糕多奶,終於呢個好難整得唔好味,但可能依家好少地方有,所以特別覺得好味!
每次經過都忍唔到口,

豆花,暖暖地,好滑,好香既豆味,
豆漿,好濃既豆味,但同時又有陣燶味,好怪!
外賣自取
  • 青椒三寶
  • 豆花
2011-02-21 35 瀏覽
一家三口啱啱食完餐好難食嘅日本菜後,唔係好飽,所以諗住嚟此店tea一tea。聽人講這店所做嘅豆製品好出名,咪走去試吓囉!!食過後,覺得味道一般,豆花,豆漿同黑豆漿滑就滑,不過冇乜豆味,反而青椒三寶,同煎釀豆腐,新鮮炸起,熱辣辣就幾好味。唉!!暫時我都未到一間好得過日本嘅豆品店了。
2011-02-13
  • 煎釀豆腐
2010-12-28 21 瀏覽
有朋友告訴我,九龍城有很多美食。其中一間就系義香荳腐食品店!!!!尼度格局幾懷舊......佢幫我嗌左野飲同3樣小食黑豆漿:味道清甜,口感幼滑,仲會聞到荳香(哈,系味自家製關系呢)炸豆腐,炸魚蛋,炸腐卜:即叫即炸,冬天襯熱食,正!(魚蛋堅系好食,同埋一碟10粒既腐卜只系$7!!?)埋單,3杯黑水同3樣小食都只系41$..........下次經過,一定再黎(仲有好多未試....)住系尼頭既街坊真有口福....

尼度格局幾懷舊......
佢幫我嗌左野飲同3樣小食

炸豆腐同黑水(黑豆漿)

腐卜!堅正

埋單,3杯黑水同3樣小食都只系41$..........
下次經過,一定再黎(仲有好多未試....)

住系尼頭既街坊真有口福....
2010-12-28
炸豆腐同黑水(黑豆漿)
腐卜!堅正
  • 炸腐卜
2010-12-10 21 瀏覽
晚上約了家人在九龍城區食晚飯,需然已經係晚上五點幾,但...既然嚟得九龍城,當然係要來探吓"義香"的...食物囉~我愛這兒的,不單是食物本身的味道,而是陪著我們成長的"味道"及這店老闆娘的人情味同囡囡叫了一碟三寶 -->>依然的好味~一件蘿蔔糕 -->>又大又厚,味道也沒變~一碗熱豆腐花 -->快要滿瀉的豆花,仲要滑過亞女塊面呢~一杯崩大碗 -->>呢杯飲品,每次來到,我一定叫的,因為,唔係同圍都有得飲, 即使有得飲,那些青草藥味都唔夠呢間好~ 埋單$30蚊,好滿足的離開,當然..下次再來九龍城的話,我仍是會再來的~
晚上約了家人在九龍城區食晚飯,需然已經係晚上五點幾,

及這店老闆娘的人情味

同囡囡叫了一碟三寶 -->>依然的好味~

一件蘿蔔糕 -->>又大又厚,味道也沒變~

一碗熱豆腐花 -->快要滿瀉的豆花,仲要滑過亞女塊面呢~

即使有得飲,那些青草藥味都唔夠呢間好~

2010-12-09
$15.00 (下午茶)
  • 崩大碗
2010-11-29 16 瀏覽
九龍城兩間荳品店,我還是鍾情義香.黑豆漿豆香味濃,感覺比白豆漿更為強烈.吃豆花從來愛吃凍多過熱.義香的豆花較為硬身,如果你喜歡澳門李康記,義香一定不是你所愛.但吃下去的感覺,都香滑.煎釀豆腐即煎,還是那句:好難做得差,豆腐外脆內軟,魚肉味道濃郁.豆漿豆花加豆腐,三豆便是一頓晚餐.在九龍城書節上,見到眾年青人,拿自己的家當擺地攤,與朋友拿著木結他,一邊擺檔一邊唱歌.真恨不得遲出生十年八年,去追回昔日青春.但是在義香,對著城寨公園,又有點恨自己為何不是早十年出生,我真的想拿部相機,到九龍城寨行一轉呢.城寨拆卸之時,我剛升中,點識得太多?人就是如此地矛盾.吃完最後一件豆腐之後,放低二十塊錢,步出店外,還是要向前行.
九龍城兩間荳品店,我還是鍾情義香.
黑豆漿豆香味濃,感覺比白豆漿更為強烈.

2010-10-31 18 瀏覽
今晚會去「德國啤酒節」所以不想吃午飯,去九龍城行街街, 經過「義香荳腐食品」順道幫襯下。環境老派風格,店舖並沒有什麼裝修,地方細細, 老店感覺..食物 我們叫了豆腐花 - 水準依舊,有荳香煎釀三寶 -青椒、茄子及豆腐,即叫即炸,抵食夾大件 每樣兩件,大大件韮菜餅 -潮洲小食,勁香韮菜味,大家不防一試﹗價錢一般般服務服務可能不是好好 ,街坊老店﹗﹗整體而言:我歡喜的老店味道及感覺。
今晚會去「德國啤酒節」所以不想吃午飯,
去九龍城行街街, 經過「義香荳腐食品」順道幫襯下。

老派風格,店舖並沒有什麼裝修,地方細細, 老店感覺..

食物

我們叫了

豆腐花 - 水準依舊,有荳香
煎釀三寶 -青椒、茄子及豆腐,即叫即炸,
抵食夾大件 每樣兩件,大大件
韮菜餅 -潮洲小食,勁香韮菜味,大家不防一試﹗

價錢
一般般

服務可能不是好好 ,街坊老店﹗﹗

整體而言:
我歡喜的老店味道及感覺。

2010-10-30
下午茶
  • 煎釀三寶
2010-09-08 16 瀏覽
每次去九龍城都會幫襯呢家小食店‥雖然地方細細... 但好有大家庭的感覺..叫的食物都是即叫即炸..新鮮!服務員蠻不錯,可能人多..手腳會慢一點。燒賣、三寶、米粉都好正~大家不防一試﹗^^
每次去九龍城都會幫襯呢家小食店‥
雖然地方細細... 但好有大家庭的感覺..
叫的食物都是即叫即炸..新鮮!
服務員蠻不錯,可能人多..手腳會慢一點。
燒賣、三寶、米粉都好正~大家不防一試﹗^^
2010-09-04
10 分鐘 (堂食)
下午茶