2015-04-22 346 瀏覽
沒事做同公司的同事午餐,一點午餐行好遠先有位,一去到翠華就有位係玻璃房,但係房入面好嘈,吾係我們一行七人嘈,係出面的聲大到入黎房。睇餐牌真係好亂,好奇怪?點解常餐係下午230先有?下午茶又係,錦即係常餐=下午茶?仲要午餐係餐牌得兩個餐,但門口黑板有第三個餐?餐牌又無,點叫啊???係房好難點菜,出菜有點慢。好了,我最後點左吉列魚柳公仔麵餐,份量都幾大份既,有多士、蛋、魚柳和公仔麵。個多士係酥皮,幾鬆脆。但是蛋不夠滑,魚柳粉薄鬆脆,吃不完,味道淡了一點。
2015-04-15
2015-02-14 651 瀏覽
Ordered this because we were filming a Food delivery challenge to see which restaurant was the most efficient and Tsui Wah was one of them.The noodles came prompty and it was good the noodles and broth were separated.As usual the sharks fin broth was delicious and msg free.
外賣送餐
2015-01-01 280 瀏覽
新嘅一年,新嘅開始。一早起身,當然要去食個早餐先。心思思想食個沙爹牛麵加凍奶茶,翠華喺不二之選。呢度嘅麵沙爹味香濃,不過麵質一般,偏淋!牛肉好有沙爹味,肉質唔錯,唔會話落左好多生粉去醃。炒滑蛋正,唔會水,夠滑有蛋味。係個牛油豬仔失色左少少,唔夠脆!奶茶水準亦可。
新嘅一年,新嘅開始。一早起身,當然要去食個早餐先。
心思思想食個沙爹牛麵加凍奶茶,翠華喺不二之選。

炒滑蛋正,唔會水,夠滑有蛋味。
係個牛油豬仔失色左少少,唔夠脆!
奶茶水準亦可。
2015-01-01
$33 (早餐)
  • 炒滑蛋
2014-01-23 448 瀏覽
同屋企人喺附近整野,肚仔有D餓,要諗食乜喺新蒲崗又唔知有乜食,經過翠華就入去啦!叫做穏陣啦午餐滑蛋豬扒飯~~~賣相唔太吸引,豬扒有D"鞋"奶油脆豬~~~但一D都唔脆喎!奶油脆豬唔脆只可以叫奶油豬,仲要十幾蚊真係唔值炒蛋豬仔包~~~蛋蛋炒得好滑,包包"UN UN"地,唔錯豬扒出前一丁~~~LEE件豬扒好味好多喎!豬扒煎得香香地,肉質外脆內軟滑牛撈烏冬~~~烏冬質素唔錯喎,配上旁邊的醬油好味喎!其實食物質素係好味,而且又穏陣,但真係太貴喇
同屋企人喺附近整野,肚仔有D餓,要諗食乜
喺新蒲崗又唔知有乜食,經過翠華就入去啦!叫做穏陣啦
滑蛋豬扒飯
午餐滑蛋豬扒飯~~~賣相唔太吸引,豬扒有D"鞋"
奶油脆豬
炒蛋豬仔包
炒蛋豬仔包~~~蛋蛋炒得好滑,包包"UN UN"地,唔錯
豬扒出前一丁
滑牛撈烏冬
滑牛撈烏冬~~~烏冬質素唔錯喎,配上旁邊的醬油好味喎!

其實食物質素係好味,而且又穏陣,但真係太貴喇
2013-11-18
豬扒出前一丁
2012-10-03 195 瀏覽
是日此區不想多想晚飯主意, 便到翠華看看這近子有何新搞作冰鎮奶茶就是了, 但新的賣相很有趣, 以一個透明膠質冰桶盛裝著, 內裡當然有冰, 奶茶樽有一個塞, 鐵線固定著, 很易打開奶茶方面, 都是有不錯的茶味及夠滑的奶, 都算不錯的港式港茶呢超香脆的跟餐豬仔包, 有很香濃的牛油, 跟餐的包都不會馬虎呢, 讚!真的很意外, 這有三大件羊架, 多肉少骨, 一點都羶, 差點兒忘記了這是羊, 算是很出色的出品!賣相比圖片遜色很多, 完全不吸引的實物, 味道是可以的, 但肉質太乾, 旁邊的炒飯還可以, 整體一般服務不錯, 職員反應快, 有禮貌!
是日此區不想多想晚飯主意, 便到翠華看看這近子有何新搞作
香檳奶茶
脆豬
鐵板羊架
松板牛肩肉

服務不錯, 職員反應快, 有禮貌!
2012-08-31
香檳奶茶
脆豬
鐵板羊架
松板牛肩肉
2012-09-13 109 瀏覽
難得放假同屋企人食下午茶, 去左屋企附近間翠華平日去唔算太多人。下午茶只有3款, 其中一款仲要賣哂免為其難點了魚蛋粉和豬扒包魚蛋粉味道一般, 跟普通茶餐廳一樣, 卻要34元豬扒包唔好食, 豬扒不夠軟, 味道不好奶茶不夠濃, 比一般茶餐廳還要差價錢貴, 只有杯碟好看, 食物質素不好, 下次不會再光顧了
難得放假同屋企人食下午茶, 去左屋企附近間翠華
平日去唔算太多人。

下午茶只有3款, 其中一款仲要賣哂
免為其難點了魚蛋粉和豬扒包
魚蛋粉味道一般, 跟普通茶餐廳一樣, 卻要34元
豬扒包唔好食, 豬扒不夠軟, 味道不好
奶茶不夠濃, 比一般茶餐廳還要差

價錢貴, 只有杯碟好看, 食物質素不好, 下次不會再光顧了

2012-09-10
2011-12-16 89 瀏覽
他們的海南雞飯是店裡的招牌菜雞肉非常的軟嫩, 香飯不太油膩卻有淡淡的雞油味配上濃黑醬油和辣醬那就是正宗的海南雞飯竟出奇地在茶餐廳找到玉蘭炒飯是另一主打每粒飯都炒至適中的軟度配上清爽的菜莖一軟一硬, 天衣無縫奶油豬也是翠華另一神奇的食物可能是香港最好吃的奶油豬下午茶的恩物可惜近年不斷加價令regular customer 卻步
他們的海南雞飯是店裡的招牌菜
雞肉非常的軟嫩, 香飯不太油膩卻有淡淡的雞油味
配上濃黑醬油和辣醬
那就是正宗的海南雞飯
竟出奇地在茶餐廳找到
玉蘭炒飯是另一主打
每粒飯都炒至適中的軟度
配上清爽的菜莖
一軟一硬, 天衣無縫
奶油豬也是翠華另一神奇的食物
可能是香港最好吃的奶油豬
下午茶的恩物
可惜近年不斷加價
令regular customer 卻步
星期二同朋友又去新蒲崗上堂,我地又要搵食,因果日天氣好熱,我就話想食d冇咁熱既嘢,行下行下朋友就話不如去翠華,因為夠大又夠冷氣,坐得舒服一些,在翠華對面見到又另一間茶餐廳,朋友話都好味的,不過我地想坐得舒服一點所以最終都係選擇左呢度.食物既選擇都有好多的,我們分別都叫左唔同既嘢,我叫左咖喱雜菜蛋飯,朋友叫左海南雞飯,另一個則叫左魚腐墨丸河,海南雞飯好快就嚟,因我地坐正係個出咖喱及海南雞飯counter前面,賣相都好吸引喎,有一碟三小格的醬汁及酸菜,一碗白飯,一碟雞,一盅湯,朋友俾左件雞我試,都好滑喎,好味.朋友好肚餓所以成份食晒好飽.我的咖喱雜菜蛋飯,份量都唔少架,一碟飯,一碟咖喱,賣相都好靚架,有隻太陽蛋放係面,隻蛋煎得好靚呀,另外,咖喱的配菜都好多,有西蘭花,矮瓜,蕃茄,薯仔等等,咖喱汁好香濃,都幾辣的,不過同埋d飯一齊食就冇咁辣,我都好開胃呀,食晒成碟飯,但食完個口充滿咖喱味道.另一個朋友的墨丸魚腐河粉都有四粒墨丸,四件魚腐的,份量都唔算少,賣相都吸引,個湯係魚湯奶白色的,好似好好味咁.我地一路食一路傾計,唔使趕住走.

我地一路食一路傾計,唔使趕住走.
2011-07-26
2011-01-04 71 瀏覽
午餐由$39加到$44, 米線也由$26加到$31.離譜! 午餐由$39加到$44, 米線也由$26加到$31.離譜! 午餐由$39加到$44, 米線也由$26加到$31.離譜! 午餐由$39加到$44, 米線也由$26加到$31.離譜!

2011-01-03
2010-10-13 63 瀏覽
初到貴境, 是要來試下D穩陣地方,沒有食SET LUNCH食了CURRY雞飯, 幾得, $40, 沒有野飲, 真是貴左D朋友食了豬軟骨撈公仔麵麻麻矣, 另一個朋友叫了瑞士雞翼汁, 似在家整果D無咩分別, 整體只有CURRY好味道座位多, LUNCH時間也未見有爆滿情形給附近細小老字號的茶餐廳相比當然是乾淨D同靚DSERVICES也是一般尚可.食物也好快上D人多數食$36/SET, 下次試下, 好似抵D
初到貴境, 是要來試下D穩陣地方,
沒有食SET LUNCH

朋友食了豬軟骨撈公仔麵麻麻矣,

另一個朋友叫了瑞士雞翼汁, 似在家整果D無咩分別,

整體只有CURRY好味道

座位多, LUNCH時間也未見有爆滿情形
給附近細小老字號的茶餐廳相比當然是乾淨D同靚D
SERVICES也是一般尚可.
食物也好快上
D人多數食$36/SET, 下次試下, 好似抵D
2010-10-11
2010-06-29 63 瀏覽
今日中午同朋友去左新蒲崗翠華,諗住睇下有冇好野食,但都係比較失望。 今餐叫左奶油朱, 焗芝士海鮮炒飯。 前者唔錯,好味,而且賣相亦都幾好!~ 但後者就低於水準,海鮮是足料的,賣相亦不錯,但成個飯食落口冇咩味,完全食唔到  有芝士同海鮮的味道。 另外,餐廳的環境是頗舒適及衛生,員工態度亦算友善,但某些食物的質素卻有待改善!!

今餐叫左奶油朱, 焗芝士海鮮炒飯

前者唔錯,好味,而且賣相亦都幾好!~

奶油朱
焗芝士海鮮炒飯
2010-06-29
奶油朱
2009-09-10 35 瀏覽
翠華的食物, 又一次的給了我驚喜, 茶餐廳之中, 翠華的質素, 是不錯的今次食係佢地碗海蝦冬蔭功湯米, 加一碟韮菜花, 而家我食湯粉, 翠華已經係我首選, 因為比好多粉麵店更加好食四隻海蝦, 係有蝦肉的味, 唔係玻璃蝦球只係得個爽字那一種, 有少少海水味, 好好食冬蔭功的湯底, 唔可以同泰國餐廳的比較, 但味道絕對唔會差, 酸, 辣味都好恰當, 仲食到有點出汗呢韮菜花好甜, 又爽, 一句講哂, 好食!大家如果去翠華食, 可以放心, 食物係唔錯架

韮菜花好甜, 又爽, 一句講哂, 好食!
大家如果去翠華食, 可以放心, 食物係唔錯架
2009-08-22 27 瀏覽
講起翠華,太公印象最深刻的,是其奶油豬 (奶油豬仔飽);每次來,都不敵其誘惑。是日午膳也出現相同情況;和同事去翠華,太公攞住個餐牌,由第一頁揭到最尾果頁,再由最尾果頁揭返第一頁,來回幾次,牆上餐牌又望咗無數次,同事都叫好午餐,連餐湯都送上,我仍然決定唔到食乜。最後,決定:我要奶油豬 + 奶茶!最多唔夠食掃街!新蒲崗這家翠華之前未光顧過;猶幸,這奶油豬水準相當平穩 – 烘得鬆脆的豬仔包之上,趁熱塗上份量不少的牛油,再加上一層煉奶;牛油都融於豬仔包裏,加上煉奶,望落已是嬌艷欲滴,咬落更是香甜鬆脆又美味。不過奶茶就唔多好飲, 茶味唔夠濃但奶都唔算香滑,唔係我杯茶奶油豬此物,有如魔鬼般,邪惡得很 (美味背後, 有如此多的牛油和煉奶);但偶一為之,絕對能令人有回味無窮,心曠神怡之感!

最後,決定:我要奶油豬 + 奶茶!最多唔夠食掃街!

不過奶茶就唔多好飲, 茶味唔夠濃但奶都唔算香滑,唔係我杯茶

嬌艷欲滴奶油豬
唔係我杯茶
2009-08-05 15 瀏覽
打風之夜在翠華食晚餐, 這間翠華人客唔多, 裝修好靚, 唔知係唔係d街坊覺得高級得滯呢?睇云哂全部的食物, 都係食返文昌雞飯, 即係海南雞飯, 張相就影得好靚, 實物唔知得唔得? 不過見佢地有個專用地方做碟雞飯, 覺得好似好認真咁雞肉十分之嫩滑, 雞皮同肉之間有層薄薄的油膏, 隻雞真係靚, 又有雞味, 六大件雞肉, 好食又抵食! 油飯有椰油的香味, 味道都唔錯, 又唔會太硬, 整體好夠水準!碟雞飯比起好多間所謂海南雞飯專門店的水準有過之而無不及了

碟雞飯比起好多間所謂海南雞飯專門店的水準有過之而無不及了
2009-04-22 22 瀏覽
是日睡意超濃, 好不容易先捱完今朝的工作.. (尋晚場經典 4:4, 五點先訓..) 到中午份外覺得肚餓!所以午餐都少有地用了七十二蚊幫襯翠華個黑椒牛柳餐, 個餐包括左一個別至的圓型牛油豬仔包, 一碗羅宋湯, 黑椒牛柳扒一份, 白飯一碟以及餐茶一杯, 都算得上很豐富牛油豬仔包表面有點像英式的muffin, 有好多白色的粉未, 但係質地很脆, 口感很好, 羅宋湯味道不會太重, 之前飲過好多間都太酸了, 但這裡的就很不錯黑椒牛柳有兩大件, 肉是淋了, 五成熟都做到了, 但可是有點覺得比較淡, 無論是汁或是牛柳, 都覺不夠味, 牛柳的牛味偏淡, 食得唔夠過癮呢凍奶茶很滑, 很夠茶味, 奶跟茶取得了平衡, 可取!貴是貴了一點, 但食完又可以精神地工作了

凍奶茶很滑, 很夠茶味, 奶跟茶取得了平衡, 可取!

貴是貴了一點, 但食完又可以精神地工作了