餐廳: 翠豪園餐廳
資訊:

2024-05-27 299 瀏覽
星期六和朋友到這間食肆晚餐, 包括: 西蘭花炒班球, 羅漢齋上素, 魚香茄子煲. 各式小菜味道適中, 味道未算太鹹。 西蘭花斑球, 班片塊厚切, 完全吃到石斑魚塊的味道。 羅漢齋上素味道清淡, 適合我呢啲少鹽的人進食。魚香茄子煲一般水準, 未算多油和太鹹, 完全可以接受。整體來說係一間平民化的中式小菜食肆, 配埋兩個飯,例湯和凍飲, 埋單計數只係$250. 完全係覺得超值。 下次會繼續支持。
。 羅漢齋上素味道清淡, 適合我呢啲少鹽的人進食
。魚香茄子煲一般水準, 未算多油和太鹹, 完全可以接受

整體來說係一間平民化的中式小菜食肆
, 配埋兩個飯
2024-05-25
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 西蘭花班球
2024-03-26 431 瀏覽
收銀的阿姨,彷彿是幾十年冤屈找到了發洩點,對客人瘋狂輸出今天中午吃午飯,付款後商家提供收據是合乎情理的吧。可是這家就偏不提供,還把我往外轟。很難理解這種做法,按理說更年期早就過了吧。這位阿姨對客人充滿了厭煩,我很奇怪這樣的餐館為什麼還會有客人。無意挑起任何爭端,是因為我說普通話的原因嗎?為什麼對客人的合理要求是這種態度。從解封我就在香港長期出差,這是我遇到過最離譜最誇張的一次。有沒有網友可以告知,這種情況該如何投訴。
收銀的阿姨,彷彿是幾十年冤屈找到了發洩點,對客人瘋狂輸出
2024-03-26
2024-03-19 357 瀏覽
今日放咗工之後喺附近行同事食飯去咗荔枝角呢間老字號嘅茶餐廳(類似大排檔)!入到去嘅環境好有懷舊茶餐廳嘅感覺,地方算大,平日晚上嚟講尚算多人!我哋叫咗四個小菜啫啫生菜🥬 :鑊氣唔錯,上到枱仲聽到啫啫煲仔嘅茲茲聲,鹹香好出色!脆鹹豬手:呢個份量比較少,表皮都炸得好香脆,如果諗住啤酒食都係一個唔錯嘅選擇!蜜汁薯仔牛柳粒:呢個整得比較出色,薯仔炸得香脆,牛柳都軟身椒鹽九肚魚:送酒一流,九肚魚肉質好滑,外表賺得鬆脆,配上好多蒜蓉粒喺面,值得推介

我哋叫咗四個小菜

蜜汁薯仔牛柳粒:呢個整得比較出色,薯仔炸得香脆,牛柳都軟身

2023-12-09 795 瀏覽
最近去咗間小店,心諗嚟個輕鬆食評,唔使咁多花巧詞藻。店面唔大,但係熱鬧得嚟,客人入出不絕。第一口嗌咗個叉燒飯,啖啖肉感覺好實在,叉燒甜中帶鹹,外皮微微焦香,咬落去彈牙又多汁🍖。幾碟小炒選咗個豉油皇炒麵,麵條彈滑得嚟唔油膩,每條麵都裹住醬香味,食落去咁滿足。再嚟杯鴛鴦,奶茶同咖啡個perfect比例,香濃得嚟唔太甜,幾杯都唔會厭😋。好彩,無望頭,一家舊舊格局但有味道嘅小店。呢次食嘅野,每一樣都給我紅心連連,絕對會再嚟!港式茶餐廳真係愈食愈有味,下次搵日再食過嚟分享🍽️。

2023-10-07 778 瀏覽
無嚟幾個月之嘛、點解差咗咁多 份量少得可憐、完全無鑊氣價錢又唔係平連遞菜嘅阿姐都話細碟成咁的確係少人咗嚟食似係啲餐廳準備執笠嘅表現本來好有期望見到你咁樣以後都唔便嚟啦⋯⋯
無嚟幾個月之嘛、點解差咗咁多

份量少得可憐、完全無鑊氣
價錢又唔係平

以後都唔便嚟啦⋯⋯
黑椒薯仔牛柳粒
西蘭花XO醬炒蝦球
2023-02-24 1979 瀏覽
在長沙灣住左成年,都有聽過街坊提過呢間餐廳晚市小菜咕錯,尋晚終於行左入去試下。餐廳環境係一般茶餐廳,兩個人叫左3碟餸,分別係咕嚕肉,野菌茄子煲,薯仔牛柳粒。試完之後覺得味道很好,餐廳偏向大件夾抵食,唔太明點解評分咁低😹三碟餸都熱辣辣上菜😋好夠鑊氣,咕嚕肉個汁調得夠酸,好野味。野菌茄子煲夠晒熱,食左成20分鐘都仲覺得辣口,雖然成碟係素食,但調味幾好。薯仔牛柳粒食到一半先記得影😹牛肉食得出係比較下價,但調味調得好好所以都好好食,師傅落黑椒落得夠好野味,冧得黎都仲keep到牛肉味,講真收你70~80蚊算係咁!二條友食左3碟餸埋單231蚊,平均一碟餸唔使80蚊,份量好多,味道好好,我哋都食到好飽。唔係餐嘅可以加10蚊轉餐有飯有野飲,仲有碗湯送,好味又抵食😋下次一定會再戰!🤪

咕嚕肉
薯仔牛柳粒
2023-02-23
咕嚕肉
  • 薯仔牛柳粒
2023-02-08 963 瀏覽
垃圾餐廳 食過十次有多 外賣等45分鐘 堂食無岩過 落單你未講完就走左最差係 無論你錯佢錯無人錯 佢都會鬧你叫正餐食物 比下午茶size問清楚 就話岩 有咩問題問老闆之後唔出聲就取消你野飲 當解決左 鬧足你半個鐘 整番出黎仲要話食死你
垃圾餐廳 食過十次有多
外賣等45分鐘 堂食無岩過 落單你未講完就走左
最差係 無論你錯佢錯無人錯 佢都會鬧你

叫正餐食物 比下午茶size
問清楚 就話岩 有咩問題問老闆
之後唔出聲就取消你野飲 當解決左

鬧足你半個鐘 整番出黎仲要話食死你
2022-11-20 1232 瀏覽
呢間都做左幾年, 之前同位置一直做唔住, 無記錯上手仲要係椰林閣不過轉左呢個翠豪園生意好似唔錯佢地本身有午餐, 不過入黎其實係想食D唔同既野因為生意好, 所以幾迫下, 黎幾次都係撘枱響大門口入去就有個牌, 佢地既招牌係湯飯王55蚊包一湯一菜二餸, 白飯或米線,加餸+10, 餐茶+10, 所以我只係點左個普通湯加飯佢地個湯飯本身有豬潤, 豬腰, 牛肉, 雞肉, 田雞, 黃鱔今次點既係紫菜, 豬腰加黃鱔, 飯同鼓油分開上湯底: 味似豬骨湯,  當然唔及老火湯, 都OK既, 我飲左大半碗都唔覺口渴, 中午無不斷飲水豬腰: 新鮮, 超爽口, 加D辣椒鼓油真係好正黃鱔: 我自己鐘意食鱔, 同樣都係爽既, 無乜雪味, 不過今次仲有少少腥, 可能洗得唔清紫菜: 我本身喜歡西洋菜, 但西洋菜唔熟好危險, 所以改叫紫菜, 潛湯之後原來口感味道都好特別白飯: 好似硬左少少整體55蚊, 一般午餐價, 但食到半時少食既野今次已經係第三次返黎食, 除左坐得唔舒服, 味道方面係合格以上
不過轉左呢個翠豪園生意好似唔錯
佢地本身有午餐, 不過入黎其實係想食D唔同既野

因為生意好, 所以幾迫下, 黎幾次都係撘枱
響大門口入去就有個牌, 佢地既招牌係湯飯王
55蚊包一湯一菜二餸, 白飯或米線,
加餸+10, 餐茶+10, 所以我只係點左個普通湯加飯
今次點既係紫菜, 豬腰加黃鱔, 飯同鼓油分開上

豬腰: 新鮮, 超爽口, 加D辣椒鼓油真係好正
白飯: 好似硬左少少

整體55蚊, 一般午餐價, 但食到半時少食既野
題外話/補充資料: 記得以前落街市行個圈, 好容易搵到火腩大鱔煲 想唔到香港退化到連大鱔都食唔起, 而家連田雞都好少見, 都咪話禾花雀 唉..............................
2022-11-18
  • 豬腰
  • 黃鱔
2021-06-13 3460 瀏覽
今日朋友請我黎呢度食生日飯,老實講我好少去長沙灣食飯,而且呢間餐廳亦是我第一次黎,首先老板送左幾個側湯比我地飲,真係好熱,好足料,冇味精(因我對味精有敏感),因朋友經常光顧,佢同老板講我地中意食海鮮 ,佢整左蒜蓉粉絲蒸大元貝 ,白灼蝦,醉鮑魚 ,呢三樣平時食開嘅海鮮。但呢度煮我好有心機,就算係普通嘅白灼蝦,都落薑蔥去灼,連椒絲豉油都好好味。醉鮑魚真冇得彈,我對酒味麻麻都覺得好夠味,鮑魚好大隻,肉質超彈牙。原來老板日日都去街市自己揀海鮮,有時應人客預訂菜式去找尋新鮮食材。跟住再回來睇舖。老板樣樣親力親為,難怪食物水準咁高,比好多酒樓還要好得多。跟住我地叫左黃金豆角,咕嚕肉,豉椒鵝腸,梅菜蒸菜心 ,椒鹽九肚魚都非常惹味,我地全部清哂,我地自來蛋糕,老板好細心幫我地雪起,到我地食時還比啲碟同叉我們,呢種咁貼心嘅服務而家係今時今日香港真極少見。
2021-05-24 2080 瀏覽
朋友睇到報紙介紹想食呢間海鮮之前曾經到店快食左個小菜晚餐已經覺得好唔錯~*今次訂定位 預定海鮮四位 七餸一湯 兩個白飯 三杯野飲 每人埋單先$270 抵食到無朋友*食物質素方面新鮮 厚肉 夠大份 好味道!*推介 醉鮑魚、蒜蓉粉絲蒸蟶子王超滿足無得輸*最值得一提既係啲Staff 態度真係好好席間我地不停Say thank you佢地亦不停講唔洗客氣老闆親自介紹時令海鮮久違了被問「啲野食ok嘛?」*超滿意好似食左餐高質屋企飯咁希望無論食物質素同服務態度都可以保持😊😊😊😊*唯一少少詬病係馬拉盞炒雜菜得一款菜😂不過味道都係唔差既
朋友睇到報紙介紹想食呢間海鮮
之前曾經到店快食左個小菜晚餐已經覺得好唔錯~
今次訂定位 預定海鮮
四位 七餸一湯 兩個白飯 三杯野飲
每人埋單先$270 抵食到無朋友
食物質素方面
新鮮 厚肉 夠大份 好味道!
推介
醉鮑魚、蒜蓉粉絲蒸蟶子王
超滿足無得輸
最值得一提既係
啲Staff 態度真係好好
席間我地不停Say thank you
佢地亦不停講唔洗客氣
老闆親自介紹時令海鮮
久違了被問「啲野食ok嘛?」
超滿意
2021-05-23
醉鮑魚
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子王
2021-04-17 1672 瀏覽
琴日朋友話係網上見到介紹黎間餐廳話晚市有海鮮食. 於是打去定位. 順便問價錢. 老闆話1條細老虎斑差唔多200幾蚊,鮑魚一個30蚊. 於是我地就訂左1條細老虎斑同咪4隻30蚊鮑魚.到餐廳既時候,都等左差唔多25分鐘. 海鮮味道ok. 魚新鮮同咪蒸得好.本來話可以下次再去. 點知買單既時候發現鮑魚價錢係70蚊一隻. 話係南非鮑魚,爽口既. 不過我地訂既係30蚊個隻. 到餐廳既時候完全無話鮑魚轉左. 大佬,我地都唔識啦. 鮑魚一擺係檯就當係我地訂果隻. 所以雖然食物味道ok, 我地都唔會再去因為覺得老闆做生意唔老實. 要我地俾貴d都話聲我地知俾我地有得選擇. 鮑魚已經入左肚先話係南非鮑魚,貴d有鬼用. 大家如果去就要小心啦.
大家如果去就要小心啦.

2021-03-20 2246 瀏覽
首先有個例湯,天然沒加味精一碗又一碗之後來個黃金蝦,值得一食,上面蛋王比例剛剛好,清清地食個梅菜蒸菜心,好特別清甜,又來一個生炒骨,絶對係香港茶餐廳一個靈魂一定要食最後一個經典龍蝦,味道一流!
首先有個例湯,天然沒加味精一碗又一碗
醉乳鴿
黃金海蝦
梅菜蒸菜心
龍蝦
生炒骨
  • 上湯龍蝦米粉底,生炒骨,醉乳鴿
2020-11-19 1901 瀏覽
感謝朋友推介,我們來到了這家好像不太起眼的路邊轉角餐廳大飽一頓。秘製鬍鬚雞🐥 – 9/10通常雞和薑蔥都是分開上的,但這個鬍鬚雞,先用秘製的薑蔥鋪滿全隻雞再一起蒸,雞肉口感嫩滑,薑蔥味和雞味融為一體,這道菜真的必點!蒜蓉粉絲蒸聖子 – 8.5/10聖子蒸得恰到好處,大大隻而且好鮮甜!黃金四季豆 – 8.5/10甘香酥脆的鹹蛋黃外殼包裹著炸得熱辣辣又軟嫩的四季豆,重點是調味剛好,不會因為鹹蛋黃變得太鹹椰子🥥烏雞湯 – 8/10湯料大大碟真材實料,擺脫對茶計味精湯的印象!椒鹽鮮魷🦑 – 8/10台式三杯雞煲 – 7.5/10椒鹽茄子🍆 – 7/10清蒸紅斑🐟 – 7/10P.S. 餸菜太大份吃不完要打包走,我本來要將白飯和蒸魚放在同一個飯盒裡,餐廳姐姐馬上阻止我:「唔好呀要分開裝呀,啲汁溝埋啲飯第二日唔好食架,我地做阿媽嘅平時仔女帶飯就知道喇☺️」我忍不住滾動地說了句:「多謝阿媽😭」#人情味小店#最好味一定是人情味

秘製鬍鬚雞🐥 – 9/10

蒜蓉粉絲蒸聖子 – 8.5/10
聖子蒸得恰到好處,大大隻而且好鮮甜!

黃金四季豆 – 8.5/10

椰子🥥烏雞湯 – 8/10
湯料大大碟真材實料,擺脫對茶計味精湯的印象!

椒鹽鮮魷🦑 – 8/10

#最好味一定是人情味
2020-11-15
  • 秘制鬍鬚雞
2020-01-20 2471 瀏覽
一坐低,老闆十分好客地同我介紹今日嘅新鮮食材(有點受寵若驚)之後點咗佢嘅魚湯飯,配番茄、魚骨、豆卜、介菜,令到碗湯甜上加甜。個魚湯一啲魚腥味都冇!最後我仲要飲哂成碗湯都冇口渴☺️好滿足!!
個魚湯一啲魚腥味都冇!最後我仲要飲哂成碗湯都冇口渴☺️
好滿足!!
無味精魚湯飯
無味精魚湯飯
2019-10-18 1567 瀏覽
咁岩吾知食咩 就決定食茶餐廳啦咁結果係出乎意料之外嘅 因為一入去 感覺比較舊啦 好耐歷史咁 以後會麻麻地 點知係好扺好正好食佢哋有個2人晚餐set 咁只係120$而且有湯有野飲 平均一個60$ 同你平時食開50幾蚊果啲晚餐差唔多 咁就簡2款小菜啦 就簡左咕嚕斑腩同咖哩薯仔牛肉煲 斑腩外脆內軟 酸酸甜甜好有胃口 而且係一碟入面好多斑腩好抵食 咁咖哩薯仔牛肉煲呢 薯仔較少 牛肉好多!多到食吾唒 青椒都多既 咖哩汁都好食 配飯都好正 至於個湯就吾難飲 都係中湯
咁岩吾知食咩 就決定食茶餐廳啦
好抵食 咁咖哩薯仔牛肉煲呢 薯仔較少 牛肉好多!