2008-07-14
六月十六日, 係我且老公既紀念日, 所以都係出咗尖咀食餐飯興祝吓!行過呢間《翡翠拉麵小籠包》, 又想入去試吓!成日行過都見佢好多人喺問口排隊, 所以一直都想試吓, 就今晚啦!其實之前已經提議過班同事話 lunch 去試吓銅記果間, 但有個同事立即話唔好,因之前食過, 食到佢啲肉好勁雪味, 同埋又幾貴, 好唔抵食! 不過都係想親身試吓!當時係七點左右, 等兩張檯就有位, 好嘢!入到去坐底, 真係有啲失望, 一來張檯好細, 檯與檯之間又勁近, 感覺好迫,二來可能實在空間太細, 超嘈! 仲嘈過酒樓...............跟住坐底睇嘢食, 本由於佢啲名都幾複雜, 所以諗住映底個餐牌, 方便 check 噃,點知正想映第三版時, 幫我哋落緊單果位女職員好冇禮貌咁一手蓋上份餐牌,然後話 :「個餐牌唔可以映超過三張相架!!」我當時真係有少少畀佢嚇親, 然後應咗一句 : 「哦。」之後都已經冇再映個餐牌。點知落後單, 過咗一陣, 個女職員又行埋嚟, 懶喺有笑容同禮貌咁同我講 : 「小姐, 唔該你洗咗頭先果啲相佢吖!」嘩! 咩事呀!! 真係火都嚟! 我即時問噃佢 : 「你頭先又話唔可以映超過三張相
行過呢間《翡翠拉麵小籠包》, 又想入去試吓!
當時係七點左右, 等兩張檯就有位, 好嘢!
然後話 :「個餐牌唔可以映超過三張相架!!」
點知落後單, 過咗一陣, 個女職員又行埋嚟,
嘩! 咩事呀!! 真係火都嚟! 我即時問噃佢 : 「你頭先又話唔可以映超過三張相, 而家又要我洗晒佢?!!」
佢又話 :「公司規矩, 唔好意思。」呢個時候我立即睇吓佢個名, 原來係女部長叫 Winnie。
我知, 我知佢哋公司可能真係唔接受畀人映餐牌, 但佢可唔可以禮貌啲呢?
家吓搞到我好似做賊咁! 話晒我都係客喎!! 佢有冇睇劉華個廣告架!
我又唔係呢度職員, 點知有咩係唔做得呢?! 見到我發晒火都唔識做......
仲要呢間係食市喎! 一碟食物好唔好有時都講心情架!
冇心情, 食乜都差啲啦!! 佢咁樣做食市既職員真係唔合格囉!!
本來坐又坐得唔舒服, 又畀佢搞到一肚氣, 真係想起身就走 (我真係做得出!),
但諗諗吓, 點都要試吓呢度啲食物, 就算要話畀人知呢間嘢得唔得, 都係提供埋食物質素架!
而且老公已落好晒單, 最多食過今次已後都唔幫襯!!
先嚟「四川酸辣湯」 ($35), 嘩! 份量會唔會細得過份咗少少?!!
咁樣一碗仔嘢要 $35 ??? 酸辣湯咋喎!! 唔係魚翅羹喎!!
食落, 好普通啫... 同埋辣多過酸, 唔平均, 而且啲辣明顯係就咁加辣椒油 (見到啲油喺面),
《君滬鍋貼大王》、《唯一麵家》、《上海香港麵家》、《上海一品香菜館》、
甚至慈雲山鳳凰新村果間《上海美味齋飯店》都好食過佢好多喎......!! (佢哋既酸辣湯各有特式)
仲要每一次都平過佢好多囉! 份量係呢碗既一倍, 但價錢平衡係呢碗既一半囉...............
跟住係「上海小籠包」($26 / 四隻), 呢個都幾好食既, 但唔特出, 好多地方都食到。
呢個叫「乾隆粒粒炒年糕」($58), 都係果句, 唔係難食, 但又不見得好好食,
但個人覺得可以再辣少少, 多啲肉, 少啲年糕, 唔好咁多油 (真係超多油, 怕肥女仕千奇咪食!)
同埋多汁少少, 因為而家切到咁細粒, 又冇乜汁, 黐住晒, 舀起上嚟好麻煩,
可能得兩個人食, 食得多就覺得得個油字同埋好肥膩。
「脆鱔」 ($46), 嘩! 呢個份量又係勁少!!
老公話呢個幾好食, 我第一啖食都覺得幾得意, 脆既鱔第一次食,
不過食多幾條, 又係覺得太肥膩太熱氣, 唔想再食......
「百頁結烤肉」($62), 呢個係我最期待試既菜, 睇餐牌張相已經想食,
可惜......... 食落去味道又係勁普通, 屋企都煮到果隻, 啲肉太肥同唔夠入味,
我諗唔鍾意食補湯肉既人 (身邊有三個女性朋友都唔鍾意食) 一定覺得佢啲肉好嚡唔會食!
啲百頁結都幾得意, 但食落都係普通啦! 可能自己對腐皮之類既食物興趣不大啦!
同埋呢張檯真係勁細, 嚟到第五個菜時, 因為已經冇晒位,
果碗酸辣湯要立即食埋佢畀人拎走先有位放囉...
仲有, 映完呢張相後十分鐘左右, 四碟餸食淨一半時, 約入座計坐咗 30 分鐘左右,
竟然聽到另一位行過既女職員望一望我哋啲餸, 就 call 收銀位話 : 「廿四號檯埋(單)!」
嘩!! 咩事呀! 我都未食完, 又冇講過埋單, 同埋唔畀我哋再加單既咩???! 家吓趕客呀!
呢道啲食物又唔係平, 二百幾蚊兩個人, 想我哋坐四十分鐘就走? 唔怪得之啲菜上得咁快啦!
雖然佢冇立即過嚟畀張單我哋埋咗先, 可能只係諗住計定數, 但都唔應該畀我哋聽到囉!
啲職員仲要成日喺我面前將一大個灰色濕漉漉既收碗碟盆行嚟行去, 好似去咗手排檔食飯咁!
因為佢哋收碗碟係收咗就放係我三、四個身位既小櫃上面,
但由於講過檯與檯之間好近, 所以條路好窄, 佢哋個收碗碟盆又好快滿,
所以坐喺度唔夠一個鐘, 已經見職員將果盆污糟碗碟拎出拎入四、五次!
大佬呀! 睇住啲污糟同其他食客食淨既食物一堆咁, 個盆又水滴滴, 點有胃口食嘢呀...........
再加上試過幾道菜都係普通料, 雖然我食唔到雪味, 但一啲都唔吸引囉!
樣樣都做到好似大排檔咁, 仲要收咁既價錢, 真係好唔掂喎...............
我諗就算唔係果位 Winnie 咁差既服務態度, 我都唔會再嚟幫襯囉!
同埋, 就算知道佢既食物質素有改善都好, 啲職員既服務咁差, 都一樣唔會再幫襯!
更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=8660