六月十六日, 係我且老公既紀念日, 所以都係出咗尖咀食餐飯興祝吓!行過呢間《翡翠拉麵小籠包》, 又想入去試吓!成日行過都見佢好多人喺問口排隊, 所以一直都想試吓, 就今晚啦!其實之前已經提議過班同事話 lunch 去試吓銅記果間, 但有個同事立即話唔好,因之前食過, 食到佢啲肉好勁雪味, 同埋又幾貴, 好唔抵食! 不過都係想親身試吓!當時係七點左右, 等兩張檯就有位, 好嘢!入到去坐底, 真係有啲失望, 一來張檯好細, 檯與檯之間又勁近, 感覺好迫,二來可能實在空間太細, 超嘈! 仲嘈過酒樓...............跟住坐底睇嘢食, 本由於佢啲名都幾複雜, 所以諗住映底個餐牌, 方便 check 噃,點知正想映第三版時, 幫我哋落緊單果位女職員好冇禮貌咁一手蓋上份餐牌,然後話 :「個餐牌唔可以映超過三張相架!!」我當時真係有少少畀佢嚇親, 然後應咗一句 : 「哦。」之後都已經冇再映個餐牌。點知落後單, 過咗一陣, 個女職員又行埋嚟, 懶喺有笑容同禮貌咁同我講 : 「小姐, 唔該你洗咗頭先果啲相佢吖!」嘩! 咩事呀!! 真係火都嚟! 我即時問噃佢 : 「你頭先又話唔可以映超過三張相
行過呢間《翡翠拉麵小籠包》, 又想入去試吓!

當時係七點左右, 等兩張檯就有位, 好嘢!

然後話 :「個餐牌唔可以映超過三張相架!!」
點知落後單, 過咗一陣, 個女職員又行埋嚟,
嘩! 咩事呀!! 真係火都嚟! 我即時問噃佢 : 「你頭先又話唔可以映超過三張相, 而家又要我洗晒佢?!!」
佢又話 :「公司規矩, 唔好意思。」呢個時候我立即睇吓佢個名, 原來係女部長叫 Winnie。
我知, 我知佢哋公司可能真係唔接受畀人映餐牌, 但佢可唔可以禮貌啲呢?
家吓搞到我好似做賊咁! 話晒我都係客喎!! 佢有冇睇劉華個廣告架!
我又唔係呢度職員, 點知有咩係唔做得呢?! 見到我發晒火都唔識做......
仲要呢間係食市喎! 一碟食物好唔好有時都講心情架!
冇心情, 食乜都差啲啦!! 佢咁樣做食市既職員真係唔合格囉!!

本來坐又坐得唔舒服, 又畀佢搞到一肚氣, 真係想起身就走 (我真係做得出!),
但諗諗吓, 點都要試吓呢度啲食物, 就算要話畀人知呢間嘢得唔得, 都係提供埋食物質素架!
而且老公已落好晒單, 最多食過今次已後都唔幫襯!!

先嚟「四川酸辣湯」 ($35), 嘩! 份量會唔會細得過份咗少少?!!
咁樣一碗仔嘢要 $35 ??? 酸辣湯咋喎!! 唔係魚翅羹喎!!
食落, 好普通啫... 同埋辣多過酸, 唔平均, 而且啲辣明顯係就咁加辣椒油 (見到啲油喺面),
《君滬鍋貼大王》、《唯一麵家》、《上海香港麵家》、《上海一品香菜館》、
甚至慈雲山鳳凰新村果間《上海美味齋飯店》都好食過佢好多喎......!! (佢哋既酸辣湯各有特式)
仲要每一次都平過佢好多囉! 份量係呢碗既一倍, 但價錢平衡係呢碗既一半囉...............

跟住係「上海小籠包」($26 / 四隻), 呢個都幾好食既, 但唔特出, 好多地方都食到。

呢個叫「乾隆粒粒炒年糕」($58), 都係果句, 唔係難食, 但又不見得好好食,
但個人覺得可以再辣少少, 多啲肉, 少啲年糕, 唔好咁多油 (真係超多油, 怕肥女仕千奇咪食!)
同埋多汁少少, 因為而家切到咁細粒, 又冇乜汁, 黐住晒, 舀起上嚟好麻煩,
可能得兩個人食, 食得多就覺得得個油字同埋好肥膩。

「脆鱔」 ($46), 嘩! 呢個份量又係勁少!!
老公話呢個幾好食, 我第一啖食都覺得幾得意, 脆既鱔第一次食,
不過食多幾條, 又係覺得太肥膩太熱氣, 唔想再食......

「百頁結烤肉」($62), 呢個係我最期待試既菜, 睇餐牌張相已經想食,
可惜......... 食落去味道又係勁普通, 屋企都煮到果隻, 啲肉太肥同唔夠入味,
我諗唔鍾意食補湯肉既人 (身邊有三個女性朋友都唔鍾意食) 一定覺得佢啲肉好嚡唔會食!
啲百頁結都幾得意, 但食落都係普通啦! 可能自己對腐皮之類既食物興趣不大啦!

同埋呢張檯真係勁細, 嚟到第五個菜時, 因為已經冇晒位,
果碗酸辣湯要立即食埋佢畀人拎走先有位放囉...
仲有, 映完呢張相後十分鐘左右, 四碟餸食淨一半時, 約入座計坐咗 30 分鐘左右,
竟然聽到另一位行過既女職員望一望我哋啲餸, 就 call 收銀位話 : 「廿四號檯埋(單)!」
嘩!! 咩事呀! 我都未食完, 又冇講過埋單, 同埋唔畀我哋再加單既咩???! 家吓趕客呀!
呢道啲食物又唔係平, 二百幾蚊兩個人, 想我哋坐四十分鐘就走? 唔怪得之啲菜上得咁快啦!
雖然佢冇立即過嚟畀張單我哋埋咗先, 可能只係諗住計定數, 但都唔應該畀我哋聽到囉!

啲職員仲要成日喺我面前將一大個灰色濕漉漉既收碗碟盆行嚟行去, 好似去咗手排檔食飯咁!
因為佢哋收碗碟係收咗就放係我三、四個身位既小櫃上面,
但由於講過檯與檯之間好近, 所以條路好窄, 佢哋個收碗碟盆又好快滿,
所以坐喺度唔夠一個鐘, 已經見職員將果盆污糟碗碟拎出拎入四、五次!
大佬呀! 睇住啲污糟同其他食客食淨既食物一堆咁, 個盆又水滴滴, 點有胃口食嘢呀...........
再加上試過幾道菜都係普通料, 雖然我食唔到雪味, 但一啲都唔吸引囉!
樣樣都做到好似大排檔咁, 仲要收咁既價錢, 真係好唔掂喎...............
我諗就算唔係果位 Winnie 咁差既服務態度, 我都唔會再嚟幫襯囉!
同埋, 就算知道佢既食物質素有改善都好, 啲職員既服務咁差, 都一樣唔會再幫襯!

更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=8660
差, 唔掂既酸辣湯
差,乾隆粒粒炒年糕,麻麻
差,百頁結烤肉,冇水準
差,全部都唔吸引!
2008-06-23 13 瀏覽
到達海港城已差不多兩時,就到“小龍貓”碰碰運氣。今天比較幸運,不用多久就能進內用餐。已很饑餓,所以迅速點了兩個麵食,再加一客小籠包。鯊魚骨湯珍菌拉麵 ── 湯與麵分開上。手製拉麵一向是“小龍貓”拿手好戲,這個不用多說。不過,整齊有致的麵條,彎彎曲曲的停在碗中,未吃下已心動。湯裡的菌還真多款,有鮮冬菇、草菇、蘑菇、秀珍菇和鮑魚菇片,可謂非常認真。整體味道清新,除了鯊魚骨湯外,就是吃素的感覺。不過,價錢一點也不便宜,多謝HK$42。炸醬拉麵 ── 一大碗麵,上面鋪滿火紅色的,由肉碎、豆干碎、紅辣椒碎混成的甜辣醬,再附上一木匙清綠香蔥。顏色對比強烈、碗內陳設分明,在假日中午繁忙時段,仍然堅持食物賣相品質,這就是誠意。難怪這店總是大排長龍,中外遊客皆追捧。麵跟醬一同遞送到口中,一種綿密的感覺盪漾在口腔之內,慢慢品嚐則可視之為一種享受;味道不算太辣,合大眾口味。小籠包 ── 肉湯濃郁,配以浙醋,就是好吃,也就是中國飲食智慧的重要遺產。小汀的最大難題就是要比較鼎泰豐、小南國跟“小龍貓”做的小籠包,誰最好吃......

炸醬拉麵,態度誠懇!
炸醬拉麵,態度誠懇!
2008-06-04 54 瀏覽
很久沒有到這裡了,必叫的「蘿蔔絲酥餅」和「小籠包」保持一貫水準!蘿蔔絲酥餅外脆內濕,熱烘烘的,必定 order!另叫了「紅油牛肉拉麵」,中辣,很惹味!還點了「菜肉雲吞湯」,皮滑,湯又清香,不錯!
蘿蔔絲酥餅外脆內濕,熱烘烘的
,必定 order!
另叫了「紅油牛肉拉麵」,中辣,很惹味!

還點了「菜肉雲吞湯」,皮滑,湯又清香,不錯!
小籠包
蘿蔔絲酥餅
紅油牛肉拉麵
菜肉雲吞湯
2008-06-02 3 瀏覽
經朋友介紹這裡的上海菜不錯見到很多外國旅客都惠顧呢~晚飯等位時間較長,不過都不用等太久^__^試過的菜式1)炸醬麵第一次試炸醬麵就愛上了!!!!!有少少辣,加少許上湯已經足夠肉碎+炸醬感覺超好~~~真的食過返尋味!!!!YUMMY!!!!(2)小籠包2種小籠包也試過,都係傳統最好味,口感一流熱呼呼,最喜歡小籠包中的湯汁,超正(3)雞絲粉皮夏天吃不錯,加上麻醬好好食!!!(4)荳沙鍋餅皮太厚了~如果薄D更好味!!!(5)紅油炒手太辣了…我真的吃不下…(6)酸辣湯因為個人只是吃得少辣開頭飲太辣,不過飲落又辣得過癮XD(7)上海炒年糕YUMMY,D年糕炒得不錯啊!!!!唯獨不好的是我食過這兒炒飯D飯太硬了.....現在每次去尖少咀也會惠顧該店^_____^
經朋友介紹這裡的上海菜不錯
見到很多外國旅客都惠顧呢~
晚飯等位時間較長,不過都不用等太久^__^

試過的菜式:
(1)炸醬麵
第一次試炸醬麵就愛上了!!!!!
有少少辣,加少許上湯已經足夠
(2)小籠包
2種小籠包也試過,都係傳統最好味,口感一流
熱呼呼,最喜歡小籠包中的湯汁,超正
(3)雞絲粉皮
夏天吃不錯,加上麻醬好好食!!!
(4)荳沙鍋餅
皮太厚了~如果薄D更好味!!!
(5)紅油炒手
太辣了…我真的吃不下…
(6)酸辣湯
因為個人只是吃得少辣
開頭飲太辣,不過飲落又辣得過癮XD
(7)上海炒年糕
YUMMY,D年糕炒得不錯啊!!!!

唯獨不好的是
我食過這兒炒飯D飯太硬了.....

現在每次去尖少咀也會惠顧該店^_____^
  • 炸醬麵
  • 小籠包
2008-05-31 4 瀏覽
一年一度嘅師公誕, 見好耐都冇黎過呢間食店, 加上師公都幾鍾意食, 所以師傅一早訂定位, 昨晚成家人黎呢度食餐晚飯慶祝! 一行五人, 由於一早訂左位嘅關係, 所以去到唔使直入! 坐底後即刻睇下有咩食, 商量一陣後, 師傅柯打左小籠包兩客, 炒蝦仁, 蒸炸銀絲卷各一客, 上海炒年糕, 上海粗炒麵, 糖醋魚塊, 雞煨麵, 肉碎炒豆, 再後加單肉雲吞湯同埋鮮肉鍋貼!小籠包真係招牌菜, 小籠包裡面d湯好多, 只要唔好夾穿, 熱辣辣真係勁好味, 直頭冇得頂, 正呀! 炒蝦仁d蝦都幾清爽唔油, 不過今次咸少少, 要扣d分; 蒸炸銀絲卷, 蒸比炸好, 蒸嘅夠鬆軟, 而炸嘅就幾脆, 不過就勁多油, 勁油膩; 上海炒年糕又係得, 年糕好好咬口, 煙煙韌韌好鬼過癮; 上海粗炒麵味道一流, 炒得唔油, 個麵係好好味, 掂呀; 糖醋魚塊嘅魚塊就外脆內鬆, 可惜今次就整得比較酸, 好彩冇雲種味, 都正呀; 雞煨麵師傅冇食過, 不過聽師母講話淡口d喎; 肉碎炒豆d豆炒得比較生, 但肉碎又香又好味, 可以啦; 菜肉雲吞湯嘅湯底好清冇味精, 好味, 而菜肉雲吞就皮薄餡靚, 勁好味; 鮮肉鍋貼煎得好香好脆, 肉質夠鮮唔

小籠包真係招牌菜, 小籠包裡面d湯好多, 只要唔好夾穿, 熱辣辣真係勁好味, 直頭冇得頂, 正呀! 炒蝦仁d蝦都幾清爽唔油, 不過今次咸少少, 要扣d分; 蒸炸銀絲卷, 蒸比炸好, 蒸嘅夠鬆軟, 而炸嘅就幾脆, 不過就勁多油, 勁油膩; 上海炒年糕又係得, 年糕好好咬口, 煙煙韌韌好鬼過癮; 上海粗炒麵味道一流, 炒得唔油, 個麵係好好味, 掂呀; 糖醋魚塊嘅魚塊就外脆內鬆, 可惜今次就整得比較酸, 好彩冇雲種味, 都正呀; 雞煨麵師傅冇食過, 不過聽師母講話淡口d喎; 肉碎炒豆d豆炒得比較生, 但肉碎又香又好味, 可以啦; 菜肉雲吞湯嘅湯底好清冇味精, 好味, 而菜肉雲吞就皮薄餡靚, 勁好味; 鮮肉鍋貼煎得好香好脆, 肉質夠鮮唔會實的的, 好味!

總括黎講食物質素都維持到水準, 不過師傅覺得有d退步咁, 環境舒服地方清潔, 價錢就唔貴, 每人唔使百二, 食咁多野都叫抵食, 不過服務又好似差左, 話說師傅加單, 點知等左好耐最後一個鮮肉鍋貼都未到, 於是同個伙計查詢下, 點知佢話由落單起要等廿分鐘, 但佢落單時又冇同師傅講, 已經忟忟地, 再等一陣又再催, 就話四分鐘, 又唔比取消, 再過一陣問又話四分鐘, 師傅真係火都黎, 四分鐘後又四分鐘, 係咪玩野呀? 最後要三催四請先至等到個鮮肉鍋貼, 雖然係好味, 但師傅覺得咁嘅服務係不能接受呀! 下次都應該會再黎, 但希望d食物質素唔好再退步, 而服務質素就不斷進步, 繼續前進!
2008-05-17 23 瀏覽
二人食了宮保雞丁$58 (有小小甜味,有點怪,但雞肉好嫩)紅油牛肉麵 $38 (spicy,牛肉幾好味)三鮮鍋貼 $28 (唔好味,d皮好粉又厚)
二人食了

宮保雞丁$58 (有小小甜味,有點怪,但雞肉好嫩)
紅油牛肉麵 $38 (spicy,牛肉幾好味)
三鮮鍋貼 $28 (唔好味,d皮好粉又厚)

2008-05-15 13 瀏覽
同女友及個friend 去咗尖沙咀分店食。小籠包抵讚。皮薄多汁肉甜。好食。雞湯都好飲但有啲奇怪。俾埋啲雞碎肉我哋。雞火炒飯Okay但飯有啲硬。個脆膳太脆。冇膳味。醉燻乳鴿Okay, 但我哋唔習慣啲燻味。整體幾好。

• 小籠包
2008-04-11 1 瀏覽
睇完海港城Fendi展來這裡晚飯! 醉雞- 細細碟,還是霸王山莊的較入味,如果去左骨會更好。雞絲粉皮- 旁邊兩桌都有叫,麻醬夠,雞絲和粉皮味夾。小籠包- 來這裡都算係必食,小籠包內湯汁鮮甜,皮薄餡唔錯。擔擔麵- 幼麵尚算彈牙,合格,湯底濃及偏辣!鯊魚骨海鮮麵- 麵同上。鯊魚骨湯底另上,算有誠意。其實海鮮只有蝦和魚。高力豆沙- 豆沙好不太甜,但蛋白做得不夠挺,下塌了小許。
睇完海港城Fendi展來這裡晚飯!

醉雞- 細細碟,還是霸王山莊的較入味,如果去左骨會更好。
雞絲粉皮- 旁邊兩桌都有叫,麻醬夠,雞絲和粉皮味夾。
小籠包- 來這裡都算係必食,小籠包內湯汁鮮甜,皮薄餡唔錯。
擔擔麵- 幼麵尚算彈牙,合格,湯底濃及偏辣!
高力豆沙- 豆沙好不太甜,但蛋白做得不夠挺,下塌了小許。
(非會員)
The other day me, my wife and my son went to this restaurant. We ordered a bowl of chicken noodle and of coz, someother good enough for us three. When the noodle comes, it was a bowl of filled softened soaked noodle with little bit of soup due to absorbtion by noodle and its not even hot!! I knew they are busy, so I was very gently ask the waitress that if we may have some noodle soup try to "de-thicken" the soup. But the waitress just reply us with this such attitude and said it is suppose to be like that, if you want noodle's soup, I will have to charge you $10 bucks.
I meant, I am gently enough not to ask you for an exchange and instead I ask for some soup to make up "your" fault and this is what I got?? It is not the problem of $10 buck, as a matter of fact, it is the business attitude. If chicken soup noodle can come with full bowl of soaked noodle and required $10 for extra soup, why not it comes cold and ask for $10 to heat that up for customer???
2008-04-07 3 瀏覽
從某人口中聞到這間店既小籠包唔錯,逛完街便走入去試試。見既然鋪頭名稱以小籠包及拉麵為名,心想必定有水準,二話不說就order了小籠包、生煎包、紅油牛拉麵及上海雲吞。小籠包肉汁多,豬肉新鮮,果然係招牌菜。生煎包就遜色得多,包皮太粉黏牙,同雪園的生煎包簡直沒得比,後者好吃得多,當然價錢亦相對地高。另外翡翠的拉麵根本不可以說是拉麵,麵太稔又不彈牙,一咬就知不是手打麵。不明為何口感如此差的拉麵也可當作招牌。相反上海雲吞弄得唔錯,雲吞皮大菜多,幾岩口味。總括黎講,小籠包和雲吞是不錯的,建議改名為翡翠雲吞小籠包,那個所謂的拉麵不吃也罷。

2008-03-30 14 瀏覽
i DUNNO why there are so many people. but I don\'t feel the food is that good, especially the \"wan ton\" chicken. We order two single porton. $45 per one. But there is only two \"wan ton\" in one bowl. is the \"wan ton\" that expensive?The \"small dumpling\" is so-so la. In overall, i think Kings\' Lodge is much better.

2008-03-09 3 瀏覽
於08年3月9日下午大約2點, 我同男友去到沙田呢間分店食飯, 因為我地之後有party要去, 所以係呢度食少少先, 最後我地兩個人食左~$77, 埋單時有個著黑色制服的人(應該係經理)黎收錢, 咁我俾左$80佢, 諗住等找錢喇~等左20-25分鐘, 都未有人理我地/ 找錢俾我地, then 帶位果個waitress 就問我地有咩需要, 我話等找錢, 佢就earphone通知左一位叫"fanny"的員工, 話俾佢知, 我地等找錢~點知呢位叫fanny o既人黎到我地個位, 好晦氣咁講左句:$77, 等找錢, 唔好意思wor, 要你地等tim~", 個一刻我打左個突, 因為佢d語氣好鄙視我, 完全係串緊我, 俾說話我聽, 串我地$3都要等找~我深深不憤, 究竟係咩服務態度呀, 佢地都已經加左一喇, 而且service都唔算好, 點解仲要suppose我個$3唔使找俾我呀~如果佢找返$3俾我, 我心甘情願俾tips佢就話者, 而家係佢地suppose我會俾tips wor, 唔找返錢俾我, 咁呢d行為就要不得喇~所以我一定要寫出黎俾大家知, 我以後都唔會幫襯呢間野~

所以我一定要寫出黎俾大家知, 我以後都唔會幫襯呢間野~
2008-01-23 5 瀏覽
食過依間幾次lu,覺得係同類菜中的top choice,不過今晚去食,失左少少水準..三個人叫左:2客小籠包-keep到水準,現時為止未食過好過佢ge鮮肉窩貼-不過不失啦五香牛肉拉麵-拉麵普通,但牛肉幾好味,最好味係湯底!好清甜,忍唔住飲左好多~蝦仁唔知咩穀飯-叫錯左,其實係想叫一個都係蝦仁但金黃色的炒飯,但唔知點解今次搵唔到=[ 依個穀飯有紅米等等,趁熱食係不錯的,但凍左就開始硬,比較難趙,同埋今次d蝦好細粒!糖醋魚柳-不錯,唔會太酸,d魚都幾好食高力豆沙-之前食係好好味架,但今次有d凍冰冰,而且個形狀怪怪地,有點四四方方咁= =overall黎講,都值一個笑面ge,但個飯同高力豆沙令我失望環境:始終怕同隔離table痴得好埋,隔離兩個女人講野幾大聲下>w<service:幾ok,主動加水,野食都幾快黎

三個人叫左:
2客小籠包-keep到水準,現時為止未食過好過佢ge
鮮肉窩貼-不過不失啦
糖醋魚柳-不錯,唔會太酸,d魚都幾好食

service:幾ok,主動加水,野食都幾快黎
2008-01-18 17 瀏覽
14/1是607 & 608的大美妞的20歲生日,可喜可賀!我們suite四人本打算去harbor city食California Pizza Kitchen,不料卻被通知要等一個鐘,有少少失落,於是轉戰翡翠拉麵小籠包,雖然都等了十幾分鐘,真心希望我們的壽星女能喜歡呵!好彩這裏的食物質素是令人滿意的,我們叫了以下:香煎素鵝($45)大家似乎對它反響一般,認為口感比較幹。不過我個人還是挺喜歡。腐竹皮炸得香脆,又不覺油,內裏的香菇餡料也很香很足。鎮江肴肉($48)壽星女說它就是“豬肉凍”,有點無奈,其實蠻香的,肥瘦均衡,配上薑醋更正,連我這不喜歡豬肉的都愛吃呢。四川擔擔麵($32)大美妞的最愛,吃了好幾細碗,還一直贊不停。麻醬味幾重,不算是很辣,不如我從前在四川飯店吃的好味。面頗細薄,口感倒是不錯。總之壽星女喜歡最緊要啦!京燒明蝦球($78)小妹的特別申請,只因之前在鷺鷺吃的茄汁燒明蝦很美味。這碟要差少少,蝦也相對細身很多,可畢竟價錢都差不少。總話是滿意的,蝦細身卻可以更入味,我又極喜歡酸甜口的醬汁。還好大家都喜歡這道菜,一點不剩。紅油抄手($32)又忍不住要了紅油抄手,難免要同又一棧的出

好彩這裏的食物質素是令人滿意的,我們叫了以下:

紅油抄手($32)又忍不住要了紅油抄手,難免要同又一棧的出品作比較。又一棧的餡料才比重較大,紅油有少少甜,但不算辣,這裏的則偏辣些,餡中肉比較多,也肥些,但是就更香口。其實兩間都算不錯。

上海小籠包($25)有食家話這裏的小籠包最好食,當然要一試。果真美味,汁很豐足,應該是雞湯,餡很細膩,屬肥美型,一小件就幾好,多則會覺得油膩。

蘿蔔絲酥餅($25)壽星女不喜歡蘿蔔,可又沒有說,真是不好意思。我就當然要試。蘿蔔餡是不錯的,不會很鹹,有比較濕,可油有點重。酥餅就比較差了,不夠酥脆。

雪菜蝦仁炒飯($58)侍應推薦的。本身是很美味的炒飯,蝦仁不算少,很鮮嫩。炒飯噴香,又一點都不油膩。可是“雪菜”去哪里了?只見其身,卻幾乎食不出其味。

價錢不便宜,不過味道還是幾滿意的。這裏菜肴的總體特徵是比較“肥”,很不利於減肥!少食會覺很美味,但量多了就會覺得膩了。

很成功又很飽的生日飯,可惜就是沒有個蛋糕,不過沒關係,我們去吃更美味的

2008-01-10 9 瀏覽
小籠包--個皮好薄,汁唔會好油,其實係幾清,d肉唔會好濃味白肉粉皮--個辣汁係另上的,d白肉分開幾層,肥同瘦肉各佔一半,d粉皮唔算軟四川抄飯--d飯抄得好乾同幾硬下,有幾隻蝦,麻麻地擔擔麵--個湯好重花生醬味,d麵煮得啱啱好賽螃蟹--落好多醋先好味,但係個蛋白都算抄得滑醉雞--10件左,都算ok有酒味,d肉都算滑蝦球(唔記得個名係咩)--個汁係橙紅色,個蝦球咬落去啖啖肉,好rigid香蕉拔絲--香蕉炸得泥唔會有好多炸醬,但係d糖好稀
小籠包--個皮好薄,汁唔會好油,其實係幾清,d肉唔會好濃味
四川抄飯--d飯抄得好乾同幾硬下,有幾隻蝦,麻麻地
擔擔麵--個湯好重花生醬味,d麵煮得啱啱好
賽螃蟹--落好多醋先好味,但係個蛋白都算抄得滑
醉雞--10件左,都算ok有酒味,d肉都算滑
香蕉拔絲--香蕉炸得泥唔會有好多炸醬,但係d糖好稀