餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2021-11-20 117 瀏覽
典型既中菜餐館 提供滬菜(上海菜)☺️☺️今次冇嗌主打既拉麵同小籠包 😉宋嫂魚羹 ($65)細細一碗既宋嫂魚羹已經要65蚊 🤭可以見到用料豐富 😋有魚肉絲 冬菇絲 蛋絲 口感順滑 👍但淨係食到滿滿既醋味 真係有啲可惜 🥲上網google過 宋嫂魚羹係浙江既一道傳統名菜 做法一啲都唔簡單 步驟多而繁複 🧐💭💭下次一定要少醋 咁樣先食到真正宋嫂魚羹既味道😙😙

宋嫂魚羹 ($65)

💭💭下次一定要少醋 咁樣先食到真正宋嫂魚羹既味道😙😙

外賣自取
2021-10-20 846 瀏覽
秋風起又係食蟹嘅季節 呢排見到好多人食大閘蟹🦀唔想自己拆蟹又想食蟹料理最好就係有大廚煮埋依家翡翠拉麵小籠包又推出咗個滋味蟹粉套餐😋當然約埋一家人去開餐啦.💫滋味蟹粉套餐 ($798 / 4人餐).🌟酸辣湯酸辣湯大大碗  豐富足料😙酸辣味道刺激味蕾 夠晒開胃.🌟自選三式拼盤燒椒小皮蛋: 上次都食過覺得好好食所以encore一啖一口嘅小皮蛋做到流心嘅效果🤤 仲有花一樣嘅滑豆腐真係好食到停唔到雞絲粉皮: 雞絲同青瓜🥒都切到好幼細再加埋麻醬同粉皮 感覺非常清新美味燻魚: 魚肉好實淨 味道食落酸酸甜甜🤓.🌟花雕醉雞雞肉嫩滑 而且仲有好濃郁嘅花雕酒味🍶好欣賞大廚斬雞嘅size預得好好 所以好易食又唔會咬到碎骨.🌟蟹粉鍋貼黎到重點之一嘅蟹粉菜式—蟹粉鍋貼!😍鍋貼咬落就食到啖啖蟹粉味🥟而且入邊仲有好多湯汁我食嘅時候唔為意令到湯汁飛左去對面個位.🌟蟹粉蝦球鍋巴呢個鍋巴真係非常有特色仲好好味添🤪脆口嘅鍋巴上面鋪滿蟹粉🥰然後上面再加隻好彈牙厚肉嘅大蝦🍤而且仲好細緻咁加上乾蔥條 成個配搭真係好夾 好似濃縮晒海鮮嘅精華好值得一試😝.🌟重慶水煮牛肉之前食過呢度嘅酸菜魚 今次想試下水煮牛肉但係我地因為怕辣🥵 所以就
秋風起又係食蟹嘅季節 呢排見到好多人食大閘蟹🦀
唔想自己拆蟹又想食蟹料理最好就係有大廚煮埋
依家翡翠拉麵小籠包又推出咗個滋味蟹粉套餐😋
當然約埋一家人去開餐啦

💫滋味蟹粉套餐 ($798 / 4人餐)

🌟酸辣湯

蟹粉豆腐煲

上枱就見到成碟都係金黃色🤩
就知到有好多蟹粉加埋豆腐
平時係普通餐廳食嘅蟹粉豆腐都係蛋黃味🤭
但係呢度真係真材實料 所以味道完全唔同 鮮味十足 用黎送飯一流
🌟豆沙鍋餅

所以我地係呢度食得好舒服 真係共聚天倫嘅好地方🤗
蟹粉蝦球鍋巴
蟹粉豆腐煲
2021-10-15 174 瀏覽
早排我哋一家四口去利東街影完靚相,就去咗附近翡翠拉麵小籠包,食近排好多人介紹嘅尋菇記 😍呢款menu每期都會因應唔同嘅當造食材去推出,今期就係「牛肝菌篇」。小菜、湯品都有辣有唔辣,大人小朋友都會啱食。❤️滋味牛肝菌四人套餐✨自選三式拼盤雞絲粉皮、鎮江餚肉、鎮江排骨~可以自選,寶寶就揀咗佢哋最鍾意嘅呢三款😄,款式精緻,都係開胃嘅前菜👍🏻✨牛肝菌小籠包~黑色外皮,餡料係豬肉和牛肝菌,成件都充滿肉汁,睇得出廚師嘅精湛技術😍✨花雕醉雞~雞件滑溜,無雪味。酒香濃郁,都幾入味。✨椒麻酸菜魚~用上脆鯇魚,口感特別,湯底唔算辣,反而係酸菜嘅味道比較重,越食越開胃添!😄✨牛肝菌炒雞柳~香味濃郁嘅汁料係秘製牛肝菌醬,配上無骨雞柳,香濃惹味又富營養✨金銀蛋浸時蔬~用上時令嘅津白,感覺清新!✨酸辣湯~辣得黎好刺激❤️愛辣人士之選。✨宋嫂魚羹~有金華火腿既香味,口感滑溜。✨有豆沙鍋餅做甜品~小朋友見到已經心心眼😍,外皮香脆,而且出奇地唔油膩,內裏嘅豆沙唔會太甜,唔錯👍🏻

小菜、湯品都有辣有唔辣,大人小朋友都會啱食。

❤️滋味牛肝菌四人套餐

✨自選三式拼盤

✨牛肝菌小籠包

✨花雕醉雞
~雞件滑溜,無雪味。酒香濃郁,都幾入味。

✨椒麻酸菜魚

✨牛肝菌炒雞柳

✨金銀蛋浸時蔬
~用上時令嘅津白,感覺清新!

✨酸辣湯
~辣得黎好刺激❤️愛辣人士之選。
✨宋嫂魚羹
~有金華火腿既香味,口感滑溜。

✨有豆沙鍋餅做甜品
2021-08-19 214 瀏覽
是次係晚餐,擔擔面有好香花生味,有啲辣,適合濃味的人。菜肉雲吞麵比較清,適合小朋友。籮白絲酥餅,皮比較厚,下次不了。原味小籠包、雪菜蝦仁炒飯及煎鍋貼不過不失。職員有禮貌,清潔方面合格。

2021-08-08 675 瀏覽
最近約返舊同事食飯, 揀左大家都方便既位置 - 灣仔食~今次黎到灣仔大有 商場食翡翠拉麵小籠包!見到有新MENU, 原來今個7月佢地推出全新菜式「尋菇記-黑虎掌篇」!我地4個人點左呢個黑虎掌滋味套餐(4人餐)先黎黑虎掌小籠包+百步香蔥油餅~黑虎掌小籠包: 熱辣辣既黑虎掌小籠包睇落精緻飽滿,餡入面仲有粒粒肉質肥厚既黑虎掌,有咬口惑,仲散發啖啖菇菌香味!百步香蔥油餅: 香蔥味好勁, 食落非常脆口, 正~湯有宋嫂魚羹, 魚肉壓成蓉, 混合薑絲、葱絲、冬菇絲、火腿絲等熬成羹,加左醋同胡椒所以帶有酸辣滋味~主食有黑虎掌蝦仁炒飯, 黑虎掌既菇香加埋爽彈既蝦仁, 食落仲充滿鑊氣, 極力推介=]小菜我地揀左黑虎掌扣肉、椒麻酸菜魚、乾煸四季豆~黑虎掌扣肉: 腩肉食落肉質有彈性, 而且絕不膩口; 再配上肉質肥厚既黑虎掌,濃郁菇菌味夾雜腩肉既甘香,真係齒頰留香!椒麻酸菜魚: 魚既份量好多, 食落夠辣夠酸,味道非常豐富.乾煸四季豆: 四季豆口感清脆.最後豆沙鍋餅甜甜地, 又夠熱, 好滿足!
最近約返舊同事食飯, 揀左大家都方便既位置 - 灣仔食~
今次黎到灣仔大有 商場食翡翠拉麵小籠包!

我地4個人點左呢個黑虎掌滋味套餐(4人餐)

先黎黑虎掌小籠包+百步香蔥油餅~

百步香蔥油餅: 香蔥味好勁, 食落非常脆口, 正~

小菜我地揀左黑虎掌扣肉、椒麻酸菜魚、乾煸四季豆~

椒麻酸菜魚: 魚既份量好多, 食落夠辣夠酸,味道非常豐富.
乾煸四季豆: 四季豆口感清脆.

最後豆沙鍋餅甜甜地, 又夠熱, 好滿足!

2021-08-05
2021-07-21 245 瀏覽
今天想吃上海菜,便到翡翠拉麵小籠包試試,位於大有商場的分店不用排隊,店內不是很多顧客,環境舒適。🌟四川擔擔拉麵 $65味道不錯,我們喜歡將辣汁另上,可自行加入適合自己口味份量的醬汁。🌟嫩雞煨麵 $70 味道清淡,不會太重口味,唯配料太少。🌟凍豆漿 $22🌟上海小籠包(四隻)$43太好味了,忘記影相就把它們吃掉了。

🌟四川擔擔拉麵 $65

🌟嫩雞煨麵 $70
味道清淡,不會太重口味,唯配料太少。

🌟凍豆漿 $22
🌟上海小籠包(四隻)$43
太好味了,忘記影相就把它們吃掉了。
2021-07-21 255 瀏覽
就黎到小編爸爸生日🥳 而佢就最鐘意食中菜所以就搵下有特色得黎又健康嘅中菜一家人一齊食返餐好☺️發現原來翡翠拉麵小籠包最近有以菇做主題嘅套餐早排做完松茸 而今次嘅主角就係黑虎掌菇呢種菇聽落有d陌生 但原來又係一種隱世健康食材😯所以我地就即刻book枱去尋菇🤗💫滋味黑虎掌套餐  ($688/4人用)🌟宋嫂魚羹首先打頭陣嘅係適合夏天飲嘅魚羹🥣大廚採用左白醋 所以味道酸酸地 非常開胃湯入邊有魚肉、豆腐絲同薑絲 好考師傅刀工特別係落左薑絲 所以冇魚腥味同唔怕寒涼.🌟自選三式拼盤套餐仲包左前菜 可以自由選擇:- 燒椒小皮蛋🥚小皮蛋係用咗鵪鶉蛋醃製 一啖一口 入面仲係溏心中間仲有一精美嘅朵豆腐花- 醉豬手🍖豬手好有酒香味 煮得軟硬適中 老人家都唔怕難咬- 鎮江排骨 🍖排骨肉質嫩滑又腍 調味亦都好夾.🌟百步香蔥油餅呢個蔥油餅同一般嘅唔同 佢嘅外型似一個冬甩外層酥皮鬆化 中間包住好多蔥 一人半個都唔係好夠食🤤.🌟黑虎掌小籠包呢道菜絕對係我地黎嘅理由!🤩小籠包外皮係啡色 令人聯想起裏面嘅黑虎掌菇食落好多肉汁 仲多層黑虎掌菇嘅香味食落其實有d似黑松露味而且皮薄又賣相精緻 個人覺得唔點醋都好夠味😋.🌟黑虎掌扣肉
就黎到小編爸爸生日🥳 而佢就最鐘意食中菜
所以就搵下有特色得黎又健康嘅中菜一家人一齊食返餐好☺️
發現原來翡翠拉麵小籠包最近有以菇做主題嘅套餐
早排做完松茸 而今次嘅主角就係黑虎掌菇
呢種菇聽落有d陌生 但原來又係一種隱世健康食材😯
所以我地就即刻book枱去尋菇🤗
💫滋味黑虎掌套餐  ($688/4人用)
🌟宋嫂魚羹
宋嫂魚羹
首先打頭陣嘅係適合夏天飲嘅魚羹🥣
大廚採用左白醋 所以味道酸酸地 非常開胃
宋嫂魚羹
湯入邊有魚肉、豆腐絲同薑絲 好考師傅刀工
特別係落左薑絲 所以冇魚腥味同唔怕寒涼

而且扣肉肥瘦適中 淋而鬆化 食落一啲都唔油膩🤓
扣肉嘅油香配埋跟餐白飯真係高級嘅享受
🌟椒麻酸菜魚
椒麻酸菜魚

近年大熱嘅酸菜魚係呢度都食到!
未食已經聞到好香嘅酸、麻、辣味🌶
湯底酸麻辣味非常豐富超足料

坐落又闊落仲可以保持衛生 店員亦都有禮
真係好適合小家庭聚餐🥰
生日
2021-07-03 690 瀏覽
翡翠拉麵小籠包一向質素唔錯,最鍾意食佢哋出品嘅招牌小籠包同手工拉麵🤤而灣仔嘅分店地方寬敞更舒適👍🏻最近新推出「尋菇記🍄松茸篇」激發矜貴滋味😋鍾意松茸菇香嘅朋友千祈唔好錯過喇💁🏻‍♀️有「蕈中極品」美稱嘅西藏野生松茸入饌嘅四款菜式會供應至7月中📅而「尋菇記🍄」系列更會連續三個月,至到8月精選各地珍味菇菌食材,大家密切期待‼️- 青蘋果柚子冰🍏🍹(𝗰𝗼𝗹𝗱$𝟯𝟮)- 柚子西柚茶 🍊🍹(𝗰𝗼𝗹𝗱$𝟯𝟮)兩杯$𝟱𝟱,推介嘅夏日特飲🍹透心涼💦感覺‼️- 招牌小籠包 $𝟰𝟯/𝟰隻- 松茸小籠包 $𝟱𝟬/𝟰隻原味小籠包一向係招牌之作,皮薄餡靚難怪榮獲年度最佳小籠包殊榮🏆新推出松茸小籠包肉餡包裹珍貴松茸,散發松茸菇香同時令濃郁湯汁更加提昇,鮮味可口🤤- 松茸菠菜炒魚片 $𝟭𝟬𝟴松茸炒過後香氣四溢,鮮嫩爽滑魚片🐟拌埋沾滿菠菜茨汁精華,估唔到三種食材幾配搭,口感層次豐富👍🏻- 松茸蝦仁炒飯 $𝟭𝟬𝟴要一讚佢哋嘅炒飯,鑊氣十足‼️飯粒粒粒分明加入清香嘅松茸同爽口彈牙嘅蝦仁,味覺嗅覺同時都滿足哂😋- 松茸菌醬蝦仁拌麵 $𝟴𝟴手製拉麵亦係佢哋招牌手作之一,以松茸調配而成嘅醬料,配埋彈牙拉麵同爽口蝦仁,睇落簡潔菜式卻能夠

最近新推出「尋菇記🍄松茸篇」
激發矜貴滋味😋鍾意松茸菇香嘅朋友千祈唔好錯過喇💁🏻‍♀️

- 青蘋果柚子冰🍏🍹(𝗰𝗼𝗹𝗱$𝟯𝟮)
- 柚子西柚茶 🍊🍹(𝗰𝗼𝗹𝗱$𝟯𝟮)
兩杯$𝟱𝟱,推介嘅夏日特飲🍹透心涼💦感覺‼️
- 招牌小籠包 $𝟰𝟯/𝟰隻
- 松茸小籠包 $𝟱𝟬/𝟰隻
- 松茸菠菜炒魚片 $𝟭𝟬𝟴
- 松茸蝦仁炒飯 $𝟭𝟬𝟴
- 松茸菌醬蝦仁拌麵 $𝟴𝟴
手製拉麵亦係佢哋招牌手作之一,以松茸調配而成嘅醬料,配埋彈牙拉麵同爽口蝦仁,睇落簡潔菜式卻能夠食到松茸最紮實嘅鮮美👏🏻👏🏻
2021-06-25
2021-06-25 231 瀏覽
翡翠拉麵小籠包最近推出新系列-「尋菇記-松茸篇」! 喜歡松茸嘅菇菌香味就唔好錯過啦😍 依四款菜式會供應至7月中😚 而「尋菇記」系列會由6月至8月舉行,之後會以唔同品種嘅菇為主題,大家記得要密切留意😆🍄 翡翠特選西藏野生松茸入饌,營養價值非常豐富,有助增強免疫力! .🌟松茸小籠包 $50d皮薄多汁嘅小籠包加入松茸,散發出獨特的香氣,令湯汁增添鮮美! 翡翠更榮獲MYTH FOCUS ,提供高質素美食👍🏼.🌟松茸菠菜炒魚片 $108: 松茸經拌炒後帶出香氣,魚片非常鮮嫩爽滑,每一片都沾滿菠菜茨汁的精華! 一口魚片再夾一整塊松茸,多重口感,提升魚片嘅層次感👍🏼.🍝松茸菌醬蝦仁拌麵 $88: 秘製以松茸調配而成的醬料,配上手製拉麵及爽彈蝦仁, 突顯松茸嘅鮮菌香氣!.🍚松茸蝦仁炒飯 $108:松茸的清香及爽彈蝦仁 配上鑊氣十足嘅炒飯,提升層次口感,讓味覺和嗅覺同時感受到松茸芳香☺️

🌟松茸小籠包 $50
d皮薄多汁嘅小籠包加入松茸,散發出獨特的香氣,令湯汁增添鮮美! 翡翠更榮獲MYTH FOCUS [年度最佳小籠包],提供高質素美食👍🏼

🌟松茸菠菜炒魚片 $108

🍝松茸菌醬蝦仁拌麵 $88

🍚松茸蝦仁炒飯 $108
「翡翠拉麵小籠包」除左抵食既午市套餐,仲有最新推出既「尋菇記-松茸篇」,係職員既推介下,今個LUNCH食豪啲😜餐廳有一大排窗戶,非常開揚,富時代感既設計,配以中式佈置,感覺非常時尚舒服!🚩 松茸小籠包 $50✣ 好耐冇食過咁高質既小籠包,皮薄多汁,仲用左珍貴的松茸做肉餡,湯汁仲有唔少松茸味,勁鮮甜!🚩 松茸菠菜炒魚片 $108✣ 依道菜特別矜貴,除左茨汁用菠菜烹煮,仲用左原片松茸,一啖魚片一啖松茸,三重滋味互相輝映!🚩 松茸菌醬蝦仁拌麵 $88✣ 雖然係白雪雪冇調味既手製拉麵,但係拉麵非常彈牙,仲用左松茸調配而成的醬料,配埋爽彈蝦仁,有著簡單紮實既鮮美!🚩 松茸蝦仁炒飯 $108✣ 師父落左唔少松茸粒,加上粒粒分明既飯粒同蝦仁,加埋滿滿鑊氣,絕對係提升左幾個層次!❥ 提外話:不得不讚,侍應的優秀,對自家每款出品有足夠的熟悉,所有問題都能流暢對答👍

松茸小籠包

松茸菠菜炒魚片
松茸菌醬蝦仁拌麵
松茸蝦仁炒飯
2021-06-06 321 瀏覽
就快出糧,當然想食餐好,所以今日就去咗灣仔大有廣場食,見翡翠拉麵比較少人排所以就去咗排呢間,入到去見到佢平時嘅午餐同其他分店唔係好同,依家就係大概八十八蚊有一碗麵加一個小菜加點心再加嘢飲,喺灣仔區嚟講都算係比較貴嘅消費, menu同之前去尖沙咀海港城嗰間一個麵配一個小菜有啲唔同,我就揀咗食五香牛肉麵再加春卷再加一個檸檬水,同埋一個雞絲粉皮食。份量都好足夠都好飽肚。不過略嫌雞絲粉皮啲麻醬覺得太多,食落去有少少膩嘅感覺。
2021-06-03
2021-05-04 496 瀏覽
翡翠拉麵小籠包想介紹一下這間位於灣仔的上海中菜餐廳,相信名字已經頗多人認識的, 不須多介紹,是一間比較平宜但又好吃的餐廳! 今次我們去到, 多了很多不同的套餐及推介, 真的是花多眼亂🙈🙈我們一行三人, 每人點了一個午市套餐, 已經全枱也是食物, 真心抵吃而又有質素的上海中菜餐廳。我們很喜歡來這。-瑤柱蔡螃蟹-金銀蛋莧菜-回鍋肉-上海小籠包-雞絲粉皮-木耳-老火燉湯-茄子-鮮肉鍋貼-大籠包真的吃不完,肚子脹脹的走,很滿足喔!

翡翠拉麵小籠包

-老火燉湯
-茄子
-鮮肉鍋貼
-大籠包

真的吃不完,肚子脹脹的走,很滿足喔!
2021-04-17 442 瀏覽
去年年尾的時,感謝跳舞對社會的貢獻,再來第四波的疫情。為捉緊六點後暫停晚市的尾巴,我和同事們一行三人決定快快到附近商場吃頓麵食醫治肚子,最終便由同事選擇了位於大有廣場的翡翠拉麵小籠包,而由於限聚令的緣故,餐廳只開放一半場地,顧客亦比較稀疏。涼拌海蜇我們點選了涼拌海蜇作為小食前菜,上桌可見師傅特意加入少量蔥粒作點綴,食用時清涼爽口,煙韌彈牙,富有海蜇香氣,是道有嚼勁的開胃涼拌。五香牛肉麵五香牛肉麵奉上時已可聞到濃郁的牛味香氣,配料方面簡單用上肉筋相間的牛肉作主角,並加入大量蔥粒和芫荽點綴調味,賣相較為健康。而味道我沒有品嚐則不作評論了。招牌擔擔麵擔擔麵同樣是同事點選的,端上時已首先聞到一股辣香撲鼻而來,其湯底色澤紅通通的,並用上白芝麻、蔥粒、芫荽作為點綴,同事食用後表示花生味和辣香皆製作充足,對此麵食感到滿意。水煮牛肉麵此碗麵食是我點取的,牛肉麵湯底色澤雖然呈現深紅,但入口辣度和鹹味並不足夠,味道偏向清淡。而麵條亦沒有煮製熟透,口感偏硬且帶生。牛肉配料方面則比較可以接受,咀嚼時軟腍鮮嫩,牛味濃郁,唯一缺點是不夠入味,辣度過少。總結而言,餐廳當日只開放一半場地,並且客人稀疏,但卻入座一段時
涼拌海蜇
五香牛肉麵
招牌擔擔麵
水煮牛肉麵

總結而言,餐廳當日只開放一半場地,並且客人稀疏,但卻入座一段時間才有職員招待奉上茶飲,餐牌亦需要再次詢問才給予顧客,而且點取的蟹粉小籠包又遺忘沒有蒸製,可見職員不夠貼心且較為大意,服務態度甚為欠佳。菜餚麵食方面更是沒有煮熟,味道亦製得不夠濃郁入味,整體均有待改善。
2020-11-10 1254 瀏覽
近期它們推出的套餐抵食:我們落這樣的單👉一碗雲吞湯拉麵,一碟陳醋西芹黑木耳,一杯熱檸檬薏米水再另加一碟鎮江肴肉,合共$188左右,兩人份量,抵食噢!首先談套餐($78)👉約五粒雲吞,幾大隻又幾軟身,拉麵份量比較(正常價)的份量少一點點但若胃口不大的話,仍然夠吃的!至於黑木耳👉出奇地的軟身,有点兒爽呢!但美中不足是西芹👉比較硬身;陳醋味道很香及濃跟放在桌上的「醋瓶」很不一樣。友善店員很通容我們👉原先套餐飲品不包括檸檬薏米水的,但店員也照樣給我們下單,沒收額外費用,很是感謝。八塊肴肉($68)都幾軟,易咬的。整體而言,抵食又好味,值得試。
  • 鎮江肴肉
2020-09-27 1044 瀏覽
大有商場的翡翠拉麵,地方座位也算舒服,週日午市亦見客滿。上海菜式,叫了椒鹽小黃魚、水煮牛肉拉麵、瑤柱賽螃蟹、上海粗炒麵、小籠包,以及高力豆沙。小黄魚的晒士不算小,肉質鮮嫩,炸得也脆口。賽螃蟹以蛋白居多,瑤柱所蹤不尋,一道清簡清淡的菜,加少許醋可調味。不吃得辣的人未必承擔到小辣水煮牛肉拉麵,儘管是小辣,但口腔仍熱燙燙,脷根像燒灼般,但麵是爽口的。小籠包襯熱吃,內裝的湯剛好,肉團也不太大件,剛一口。高力豆沙是兩件傳統黃衣加兩件芝麻豆沙,餡料較吝嗇,切開只見一小塊豆沙,味道也較淡。服務員招呼很有禮貌,是一間可接受的食肆。
大有商場的翡翠拉麵,地方座位也算舒服,週日午市亦見客滿。
服務員招呼很有禮貌,是一間可接受的食肆。
2020-09-27