餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2016-06-17 1281 瀏覽
今天來金鐘同朋友食飯,因為朋友之前腸胃炎想食得清淡D,就選擇了金鐘的翡翠拉麵小籠包。我office在中環,12點準時出門到金鐘已經是12:15。排了30分鐘隊終於到我們,坐落點菜望見菜牌D價格O咗咀⋯⋯估唔到幾個月無來光顧,價格漲了這麼多⋯因朋友身體不適,我們點了一個菜肉餛飩湯,一個蒸鮮肉包和一個原盅雲吞雞湯。菜肉餛飩上到來,D餛飩明顯浸得太耐,餛飩皮已經脹到就黎溶食落去又無味,果一刻真係灰到呀⋯然後原盅雲吞雞湯上菜,望見個Size我亦係幾乎暈低⋯個湯盅,差唔多係茶樓D茶杯咁細⋯呢餐飯等咗30分鐘,食咗$178⋯我真係想暈低⋯
呢餐飯等咗30分鐘,食咗$178⋯我真係想暈低⋯
2016-05-28 991 瀏覽
Crystal Jade 有food gulu app,離開office 時已禁定app排住隊今日lunch 我點左嫰雞燴面我好中意佢個湯底,夠濃夠多,同個面食好配合另外雞雖然係雞粒,但都好入味另外有好多菜,啱哂我😋😋
今日lunch 我點左嫰雞燴面
我好中意佢個湯底,夠濃夠多,同個面食好配合
另外雞雖然係雞粒,但都好入味
另外有好多菜,啱哂我😋😋
10 分鐘 (堂食)
2016-04-17 1135 瀏覽
今晚同韓文朋友們考完MID-TERM, 所以要自我大家慶祝一下, 其實金鐘真係唔係好多選擇, 加上放學已經好夜, 上次朋友生日想吃這間, 但竟然碰著洗冷氣早關, 真是不好運, 今次就吃到了, 十點前可以LAST ORDER, 我們放學就衝過去了, 其實夜晚都多人吃及外賣, 平時下午雖然在公司附近, 但真係唔會等到位~~~大家一坐低就唔駛點諗叫叫叫~~~因為都大約知道有什麼款式, 雖然是三人行, 但時間已不早, 所以都唔可以叫咁多, 女人總是想吃又怕肥吧……小籠包~~~呢樣唔可以唔叫啦, 主打來的嘛, 而且大家都好鍾意吃, 所以要叫兩籠之多, 呵呵!! 皮薄多汁, 熱烘烘好好味!!!雞絲粉皮~~~又係很喜歡的小吃, 好多青瓜絲及粉皮, 再加雞絲及勁多麻醬, 好野味, 平時我唔太鍾意吃青瓜, 它不是我的朋友, 但混埋這款中我又覺得幾清新, 幾夾, 所以一齊吃埋!!!紅油抄手~~~其實個名點來的呢?? 真係唔太知, 但又真係好鍾意的一款, 因為個汁辣辣地配上雲吞好好味, 不過係會愈吃愈辣的一款, 吃完要飲多點茶解下先得……糖醋排骨~~~繼續係小吃專利, 又係個汁太吸引人, 酸酸甜甜好開胃,

雞絲粉皮及小籠包

紅油抄手
糖醋排骨
糖醋排骨~~~繼續係小吃專利, 又係個汁太吸引人, 酸酸甜甜好開胃, 而且份量都幾多, 每人都吃了不少, 肉幾淋同入味, 所以好開胃…..
上海粗炒
上海粗炒~~~當晚餐吃當然唔可以只吃小食, 要來一個主菜, 朋友喜歡的粗炒, 雖然材料唔算好多, 都係麵同菜多一點, 但味道還不錯, 亦不會太咸!!

考完試吃餐飯真係成個人開心精神晒, 大家又要繼續努力好好讀書啦, 考完試大家再來吃, yeah FIGHTING!!!
2016-04-06
雞絲粉皮及小籠包
紅油抄手
糖醋排骨
  • 小籠包
  • 雞絲粉皮
2015-08-27 1748 瀏覽
不知有多少個年頭冇寫食評,其實我對食好挑剔,唔容易比食物一個讚。今次,這間我光顧過多次而曾經喜歡的店,質素實在每怳愈下,令我燃起寫低今次嘅食評。二人於這間環繞內地人嘅食店,國語此起彼落,令人心煩意亂。不太肚餓底下,揀左两樣最普通不過的食品:嫩雞燴麵+木須炒麵。我第一次食嫩雞燴麵在新加坡的crystal jade, 味道濃厚、將雞湯嘅精華完全鎖於湯入面,入味得嚟仍然保持清爽嘅感覺,麵底又夠多,令我留下深刻印象+愛上這貌似平平無奇嘅食品。反之香港這店,一拿出來,細碗都唔緊要,個湯一試:暖嘅。再試:清水煮出嚟的。無跨大,真係連鹹味都無,一碗用水煮+少許菜粒+少許雞粒。我食左一口,即刻無再食。成餐飯失望至極另外個炒麵,味道係有,但麵偏硬,而且伴料超少。description 話主菜係「木耳」,但可能走失左。真係可以差成咁。相比以前食開尖沙咀果間,真係差好遠,唔會再食crystal jade,反而上海婆婆有啲店仲食得過。

2015-08-27
2015-08-16 1495 瀏覽
翡翠拉麵小籠包呢個名就成日聽啦,但一直都搵唔到機會去食下。由於要去附近supermarket買明天party既材料。行過呢度終於有機會一嘗。酸辣湯拉麵,酸辣湯材料算多,酸辣湯酸味ok辣味非常少,兩者不夠平衡。拉麵較幼身,夾起時配上湯一起食更入味。小籠包皮薄,餡肉鮮甜,但4隻中只有一隻有湯汁,非常失望。自己期望過高,食完有點失望。
行過呢度終於有機會一嘗。
酸辣湯拉麵
拉麵較幼身,夾起時配上湯一起食更入味。
小籠包
小籠包皮薄,餡肉鮮甜,但4隻中只有一隻有湯汁,非常失望。

自己期望過高,食完有點失望。
2015-06-05
2015-04-29 1944 瀏覽
Honey話好想食小籠包,跟得男友XO仔當然係奉陪到底,收工立刻前往金鐘會合 ,一齊行去附近間「翡翠拉麵小籠包」。位於金鐘廊o既「翡翠拉麵小籠包」好方便,如果搭地鐡連街都唔洗出。店舖o既裝修用料、間隔同餐廳其他分店差不多,簡約、光猛、衛生,近窗及牆o既座位大多為梳化式卡位,舒適闊落,大堂中央o既六人散座就逼啲。兩口子其實係「翡翠」o既常客,只係未黎過金鐘分店而已。由於對餐牌內容都相當熟識,和藹o既服務生效率又高,所以不需多費時間已點好食物,小籠包亦於五分鐘內送到 。 上海小籠包($36):雖然連鎖店各分店提供o既菜餚都大同小異,但始終每個廚房o既師傅手勢有一定o既分別,同一款食品往往都有不同o既效果。金鐘「翡翠」o既小籠包外表看似冰冷無煙、皮層厚硬,但咬落卻又新鮮熱辣,外皮軟薄,餡料香嫩,湯汁量足 ,餐店主打點心果然冇失拖。 三鮮鯊魚骨湯泡飯($76):每次光顧「翡翠」,例必食嫩雞燴麵,不過honey話想轉吓口味試個泡飯,XO仔又點會異議呢 ?!所謂三鮮,原來係魚肉、蝦仁及海蔘;蝦仁同海蔘好爽脆,份量都好足。用鯊魚骨煮製o既泡飯味道清甜但較淡,小肥結果要加入其他餸菜o既蒜
,一齊行去附近間「翡翠拉麵小籠包」。

上海小籠包
,餐店主打點心果然冇失拖。
上海小籠包
?!所謂三鮮,原來係魚肉、蝦仁及海蔘;蝦仁同海蔘好爽脆,份量都好足。用鯊魚骨煮製o既泡飯味道清甜但較淡,小肥結果要加入其他餸菜o既蒜泥及醬汁加以調味。
三鮮鯊魚骨湯泡飯
花雕醉雞($62):醉雞已去雞毛,感覺衛生。雞皮香滑,肉質軟嫩,加上味道甘醇,比起其他分店做得更為出色。
花雕醉雞
蒜泥白肉青瓜卷($58):一客八件o既蒜泥白肉,外觀整潔鮮艷,每卷白肉皮層肥瘦分明,雪白晶瑩,蒜泥充足,卷中o既青瓜絲清脆爽口,美味尤甚
蒜泥白肉青瓜卷
砂窩粉皮魚頭($98半份):Honey別號「辣椒魚后」,男友卻怕辣又怕魚,所以依味砂窩粉皮魚頭煲佢一早預咗自己要搞掂
。小肥只敢少試滑嘟嘟o既粉皮,同用咗少少汁液送泡飯,覺得個味道都好香口,無奈情人略嫌窩物辣味欠奉,好明顯二人口味極之不同。
砂窩粉皮魚頭(半份)
食過咁多間「翡翠拉麵小籠包」,每間分店o既環境、服務、衛生及食物水平均屬高等,價格合理,似乎有一定o既信心保證。
2015-04-24
花雕醉雞
蒜泥白肉青瓜卷
2015-04-29 1164 瀏覽
又累又想不到吃甚麼,所以沒有多想在朋友的建議下到翡翠拉麵用餐。小籠包每次到翡翠拉麵用餐,小籠包都是必點的。小籠包求一如以往,皮薄餡靚,充滿香濃的肉汁。豆瓣莧菜莧菜幼嫩鮮甜,帶蒜蓉香而不會被蒜蓉香蓋過莧菜的甜味。雖然這個是簡簡單單的一道菜,但盡顯不凡。三鮮湯泡飯以往時不時都吃這個泡飯,但今次泡飯的湯底是我喝過最鮮甜的。三鮮湯底清甜美味,喝完也絕沒有越喝越口乾的情況出現,相信這個不是味精湯呢。由於湯底做得出色,令整個泡飯層次感倍增,有畫龍點精之作用。是次晚飯出色,只可惜我們一點也不餓,不然我們可試更多美味可口的菜式。

2015-04-25
2014-12-04 1560 瀏覽
一直得覺得翡翠拉麵小籠包係心中穩陣之選,今次又要失望了呢度都有七彩小籠包,不過當然無咩興趣叫番正正常常小籠包穩陣,但奇怪了,為什麼只有好少湯汁在內?實在估唔到.味道是幾有鮮味的,但比起正常湯汁份量少得多,實在不合格.現在香港做小籠包既店水準已經好好,隨意選一間也不差.估不到翡翠的出品係差了那麼多魚湯泡飯,嚐得出的魚鮮的白色湯,浸咩都好食既.欣賞佢放左不少菜粒,感覺健康跟住出場既油爆蝦又真估佢唔到,味道就只有一個字--甜.好似食緊冰糖蝦....完全無咸味.如果當佢係甜品我覺得仲好!我諗呢度既水準要再提高,實在比唔到合格分數
一直得覺得翡翠拉麵小籠包係心中穩陣之選,今次又要失望了
呢度都有七彩小籠包,不過當然無咩興趣

我諗呢度既水準要再提高,實在比唔到合格分數
2014-11-05
2014-10-06 1625 瀏覽
翡翠小籠包一直都係我好鐘意去嘅餐廳。餐廳無論服務定係食物都係好優秀。佢哋嘅員工永遠落單執嘢都係好快手快腳。而且有唔洗點等位,所以去翡翠食嘢真係好啱香港嘅都市人去。講到食物,當然要食小籠包。翡翠嘅小籠包皮薄而且肉汁豐富,咬落去真係好好食。自己就叫咗碗,個湯底好香辣味適中,亦好重花生嘅香味,麵質亦都好彈牙。友人就叫咗碗雞絲煨麵,雖然好簡單,但都唔錯幾好食。
2014-09-16
5 分鐘 (堂食)
  • 小籠包;
  • 擔擔麵
2014-09-19 1245 瀏覽
放LUNCH去lab concept食晏, 周圍都好多人係正常既~等左15分鐘可以入去, 環境超嘈就係意料之外....因為台與台之間距離太少, 樓底都唔夠高, 所以好焗促都好嘈...order左四色小龍包 (芝士, 口水雞, 黑松露, 四季豆)醉雞, 蔥油餅, 仲有擔擔面....醉雞好食~夠凍, 酒味濃郁, 雞肉都爽口同埋夠滑...雞皮唔會好厚, 皮同肉既比例都好好, 唔會太肥太油~~擔擔面, 個湯唔夠濃郁, 唔夠結身, 好似水份太多溝稀左...個面都幾爽口, 煮得岩岩好唔會太淋身, 可惜面係冇湯汁既味...蔥油餅, 唔熱既, 唔好食, d粉太多, d蔥唔夠多,唔夠香... 凍左既蔥油餅就算整到點神乎其奇都係覺得差咁d野...四色小龍包, 我試左芝士(黃色)同埋黑松露(黑色)...友人試左口水雞同埋四季豆(綠色)....60幾蚊4隻都幾貴...芝士果個有濃郁芝士味, 不過唔香, 黑松露果個有好大陣菇味, 我覺得好香好濃郁...友人試既口水雞話真係同口水雞一樣味, 好似食得口水雞咁樣~四季豆就好清新, 真係有陣"青"味...好得意wor~~總括來講, 個皮都算薄同埋煙un~夠熱, 同埋湯

等左15分鐘可以入去, 環境超嘈就係意料之外....

醉雞, 蔥油餅, 仲有擔擔面....

醉雞好食~夠凍, 酒味濃郁, 雞肉都爽口同埋夠滑...
雞皮唔會好厚, 皮同肉既比例都好好, 唔會太肥太油~~

凍左既蔥油餅就算整到點神乎其奇都係覺得差咁d野...

四色小龍包, 我試左芝士(黃色)同埋黑松露(黑色)...

芝士果個有濃郁芝士味, 不過唔香,
黑松露果個有好大陣菇味, 我覺得好香好濃郁...
友人試既口水雞話真係同口水雞一樣味, 好似食得口水雞咁樣~
四季豆就好清新, 真係有陣"青"味...好得意wor~~

總括來講, 個皮都算薄同埋煙un~夠熱, 同埋湯汁都濃郁&多...
d肉唔會好鞋, 有肉汁, 不過唔算新鮮...所以不過不失啦~~
2014-09-19
15 分鐘 (堂食)
2013-10-14 1878 瀏覽
下午茶時段來吃我因為 OT 而錯過的午餐,由於是公共假期又非正餐時段不需要等位,在金鐘算是罕見了。點了一個擔擔面,一個紅油抄手,一個酸辣湯。我是愛吃辣之人 擔擔面份量剛好,湯頭的花生味濃郁,辣度恰到好處,麵也煮得很有咬勁,也比外邊一般川菜館的少油,算得上健康。紅油抄手的皮有一點硬  ,幸好餡料可口,味道有點像小籠包的餡,可惜辣汁是一味的辣,一點香味都沒有,比我記憶中的翡翠紅油抄手水準差了許多。酸辣湯不太稠,又是一味的咸辣,不夠香,料也普通,$48 一碗覺得略貴。最糟糕的是服務,先是端上的中國茶完全不是滾燙的,像放置在空調裡半小時的貨色,讓伙計換一杯又是一臉的不甘願,點菜的時候非常沒有禮貌,買單更是經典,我問他有什麼信用卡折扣沒有(兩月前記得匯豐有9折),侍應生的回答是一句極不耐煩的:”一早冇啦!“如果是繁忙時段還可原諒,這個時間整個餐廳也只有三五桌客人,算什麼態度?以這種價格,不如到對面一風堂歡一碗熱騰騰的赤丸拉麵來的舒服痛快。

點了一個擔擔面,一個紅油抄手,一個酸辣湯。我是愛吃辣之人

紅油抄手的皮有一點硬

2013-10-14
2013-10-07 1547 瀏覽
我跟爸爸一天晚上到金鐘的翡翠拉麵小籠包去吃晚餐。我們一共點了三道菜因為我們兩個人都不太餓。我們點了一個上海小籠包,蔥油拌麵,和乾煸四季豆。這三道菜都很美味,特別是蔥油拌麵。我們本來想點上海排骨拉麵,但是因為我們怕吃不下所以就沒有點。我覺得上海小籠包還不錯,但是我夠地道。我以前住在上海的時候,他們的小籠包裡面湯多得不得了,可是我覺得這裡的湯不夠。我特別喜歡蔥油拌麵因為他們做的蔥很香,麵很有口感。最後他們做的乾煸四季豆也很好吃,我覺得他們的肉做得很香,很咸,所以我覺得特別好吃。我對這家餐館很滿意,我下次一定會再光顧的。
乾煸四季豆
蔥油拌麵
上海小籠包
20 分鐘 (堂食)
乾煸四季豆
蔥油拌麵
2013-08-22 1583 瀏覽
世事難料!緣份更是不到最後不知結果!  在我的朋友堆當中,有一對情侶!兩年前開始拍拖,兩者條件好!感情要好!我還一直期待他們的婚宴!  怎料早前大約 6月中,我突然在 Facebook 收到她的觀禮邀請!她結婚了!當然可喜可賀!  卻嫁給另一個他!  我們一班朋友也感愕然!  而且,傳出這個好消息實在突然!覺得她急住嫁!那麼!大家都會有其他想法!....既然朋友一場,還是俾面出席吧!我們到達時中環紅綿道,陽光普照!  整個觀禮過程大約半小時,十分倉促!  怎料觀禮後傾盆大雨!我們等待細雨後才離開!連第三對新人也進場準備!這裡擠迫得水洩不通! 我們一行 6 人還要共用兩把雨傘,甚為狼狽!  於是,我們沿著天橋,行過 ICBC 大廈、中銀大廈、然後,行到金鐘廊!大家都覺得 <翡翠拉麵小籠包> 適合口味! 下午大約 4:30,這一帶星期日人流稀少,我們一行3人馬上安排入座,早已餓透的我們也忍不住立即打開印刷精美的餐牌!  大家看著數頁的餐牌,選擇多多!真令人有點煩惱!最後還是選擇大家想食的東西吧! 店內裝潢簡約型格,闊落舒適!而且,地點方便! 桌子上調
世事難料!緣份更是不到最後不知結果!
 卻嫁給另一個他!
 我們一班朋友也感愕然!

既然朋友一場,還是俾面出席吧!

我們到達時中環紅綿道,陽光普照!
 整個觀禮過程大約半小時,十分倉促!
 我們一行 6 人還要共用兩把雨傘,甚為狼狽!

店內裝潢簡約型格,闊落舒適!而且,地點方便!
桌子上調味料齊備!
由於桌子夠闊大,就算所有食物到齊也容納得到!

雪菜毛豆百頁 $69
一條條白雪雪的百頁,其實是豆腐皮!
 食起來略帶嚼感!雪菜切得頗為幼細,淡口的百頁可中和重口味的雪菜,互相輝映!混合毛豆;整體口味清新!也值得一試的!
雪菜毛豆百頁
鯊魚骨海鮮拉麵 $72
先來一啖湯,奶白色的湯底有鯊魚骨熬制增強層次,鮮味突出!
 而且少油!確實不錯!還可預防骨質疏鬆!
 海鮮包括魚肉、海參等,份量算是交足貨!
 魚肉鮮滑美味!海參則爽身!
鯊魚骨海鮮拉麵
魚肉鮮滑美味!

上海排骨拉麵 $60
排骨鮮炸口感一流!
 上海排骨即是豬扒,分開上能保持質感香脆可口!
 惹味得來不會一味死鹹!麵條滑溜又富有彈性!
上海排骨拉麵
麵條滑溜又富有彈性!
上海排骨即是豬扒,分開上能保持質感香脆可口!
上海小籠包 $38
每粒飽滿卻大小不一,共有4 粒!

用筷子夾起來沒有穿,很滿意!
一咬開薄而略帶柔韌的外皮,嘩!肉汁豐盈差不多滿瀉!
 略帶肥肉的新鮮豬肉!充滿鮮味!真令人回味!如蘸上醋會更有風味!
2013-07-07
鯊魚骨海鮮拉麵
雪菜毛豆百頁
上海小籠包
I went there for lunch with 3 other friends.  Food quality was not bad.  As I think they've adjusted for the taste of HK people, the food there was not as sweet as the authentic Shanghai food that one can get in Shanghai.小籠包retty good. Lots of soup inside and the skin was not too thick. Personally, I still like Ding Tai Fung's 小籠包 better.烤麩:Very good. Not too sweet with big pieces of mushroom too.朩須肉拉麵retty good.  I like the texture of the noodles which was pretty chewy.肴肉:Very good. Yummy.鷄火炒飯r

小籠包:
Pretty good. Lots of soup inside and the skin was not too thick. Personally, I still like Ding Tai Fung's 小籠包 better.

烤麩:

朩須肉拉麵:
Pretty good.  I like the texture of the noodles which was pretty chewy.

肴肉:
Very good. Yummy.

鷄火炒飯:
Pretty good.  It's nicely done as the fried rice was dry enough.  In terms of taste, it's just a little bit bland.  Would be perfect with a pinch of salt or soya sauce or some dried ham.

菜肉雲吞:
Not bad. Pretty standard. Nothing special.

高力豆沙:
Pretty good.  Not oily at all which was good.

There's nothing I can complain about the food. Could have been a perfect place for lunch in Admiralty as pricing was not too high. Unfortunately, service was unbelievably terrible. When we were half way through the lunch, a young waitor in a pair of black plastic-framed glasses came to our table. His uniform was a bit different from the other waitors so maybe he's a supervisor or something. He checked our bill and said, "has your food all arrived as you've to return the table soon." Then my friend said, "your colleague didn't mention that we've to return the table so quickly when we were seated. We still want to order dessert." Then the young supervisor said in a pretty rude attitude, "I'm sure my colleague had already told you when you were seated." Then my friend said, "Your colleague actually didn't mention that." To be honest, we would not argue if the receptionist did tell us to return the table but she really didn't as I was also there. Then the young waitor said in an even more rude manner, "I'm sure my colleague did tell you but I don't want to argue with you any more!" He walked away and brought a few new customers in and arranged them to sit next to us. He then yelled loudly to all of us in a sarcastic tone, “Sorry to make you wait for soooooooo longggggg as other customers are not willing to leave…..” To be honest, we all understood that we were not eating at the Four Seasons Hotel and we would return the table as soon as we finish our food. After all, we all had to head back to work right? But the young supervisor was way too rude especially the yelling in the end. He's so uncivilised. After all, Crystal Jade’s food is pretty good but it just needs to put more effort into training especially when they are opening more and more restaurants. Poor service could ruin the brand very quickly. I think that young supervisor with black plastic-framed glasses is urgently in need of further training before he can assume this supervisor/senior waitor role.
2013-07-25
2013-07-08 578 瀏覽
金鐘食飯人頭湧湧,買外賣也是一個好選擇,今天買了口水雞例牌, 擔擔麵1碗,本來是 $136.- 元,另加 $4元服務費(外賣有甚麼服務呢?)共 $140元,口水雞 ok, 擔擔麵是很細心的湯跟麵用2個碗分開。打開後發現麵竟然是凍的,湯只也不熱,根本不能把麵浸熱,擔擔麵唔熱點食呀! 唉,算啦,當冷麵食吧,點知麵條都未煮熟,迫於無奈、只好自己用微波爐叮熱。以為買貴外賣質素有保証,點知連快餐店都不如!
2013-07-08
15 分鐘 (外賣自取)