餐廳: 翡翠拉麵小籠包
資訊:

2021-05-02 721 瀏覽
上個星期日跟父母來到這裏吃午餐,點了小籠包,生煎包,上海粗炒年糕和春卷。小籠包不過不失,生煎包卻令人感到有點失望,因為裏面沒有爆湯汁,幾乎是沒有汁。而上海粗炒年糕,看賣相不太行,首先份量不多,而且味道普普通通未有驚喜。至於春卷裏面沒有什麼餡料。整體來說以這個價錢是有點失望的。而且要收茶水和加一,有點不太經濟。但是服務和環境尚算合格,如果要輕輕鬆鬆坐在一起食飯,環境還是可以的。至於食物不要期望太高。
小籠包
上海粗炒年糕
春卷
生煎包
小籠包
2021-04-27 466 瀏覽
今日下雨天,想起公司同事說在附近食點辣,可以軀寒,就到這間店試試。已經有一段時間沒來,餐牌也不同了。疫情嚴峻時,價錢比較便宜及更多選擇。這間店長期都很多人排隊,特別是中午的時候,輪候等位較混亂,等了20分鐘才進店。店員推介新的櫻花餐牌,但我完全沒有興趣,感覺很伏,所以選擇了套餐。本來在擔擔面及炸醬麵中猶豫,最後揀了炸醬麵。炸醬麵,特意叫店員剪面。味道不錯。一大碗,吃不完。小食是跟餐的,揀了雞絲粉皮,花生醬味很香,很好吃,一點也不漏,廚師做得很出色。至於素餃,從前是可以揀小籠包和鍋貼的。但現在沒得揀,唯有揀素餃。可能沒有肉的原因,很難吃。溫度是夠熱,但非常難食,咬了一口就不想食了。另一個伏點,就是潤肺湯。員工是先上湯的,但我想留待最後,結果都涼了。湯油膩油膩的,十分後悔沒有揀飲品,竟然揀了湯。整體而言,面是出色的,雞絲粉皮也十分好。無奈的是,店舖收這個價錢,仍不願意落本,換回小籠包及鍋貼給客人揀。溫馨提示,強烈建議客人揀飲品,不要揀湯,否則整個口腔,吃完面後,油膩油膩的感覺。

炸醬麵
沙參玉竹湯
炸醬麵湯
素餃
2021-04-27
20 分鐘 (堂食)
炸醬麵
炸醬麵湯
你管这麻酱汤面叫正宗四川担担面???麻烦请你们的厨师Google一下担担面的图片,改良也不是改的面目全非OK?没啥辣椒味我忍了,毕竟这里吃不了辣,你加一堆麻酱几个意思,真当没四川人吃你菜呢🙃🙃🙃
🙃🙃🙃
四川担担面
2021-04-14
50 分鐘 (外賣自取)
午餐
  • 上海小笼包
2021-03-18 686 瀏覽
今日見識到,原來收取加一服務費係要自己做嘢🤬我們叫了幾個套餐,枱上面嘅餸,一碟碟都放咗有8成滿,職員為求放低碟餸即刻走人,佢竟然張放餐巾嘅碟攞起遞給我們🤬跟住再黎嘅餸菜都唔係佢執位,佢企起後面等我地推開先放低!套餐跟嘅白飯係微暖!一定唔會再去
套餐跟嘅白飯係微暖!一定唔會再去

2021-03-18
2021-03-15 593 瀏覽
因為有時代廣場嘅coupon,星期六夜晚大概8:50嚟到,已經停止左拎飛,職員話可以喺門口等一等安排入座,大概等咗10幾分鐘就有位,職員都溫馨提示要盡快落單。叫咗平時一定叫嘅小籠包,紅油抄手,雞絲粉皮,嫩雞煨麵同豆沙窩餅。我印象中時代嘅翡翠係比一平時分店冇咁好食,點知今次更加嚴重,除咗個小籠包叫做正常之外其他全部都係難食🤢🤢🤢。個雞絲粉皮嘅粉皮好厚,一啲都唔滑,麻醬完全掛唔到上啲粉皮度嘅。紅油抄手,好明顯係啱啱淥起,雲吞仲係勁濕就掉咗落去啲紅油,啲皮林晒又唔入味。嫩雞煨麵個湯底係好稀好水嘅,平時雖較淡味嘅湯底都變咗無味。豆沙鍋餅,個餅係硬晒好似餅乾咁...最難食。唔知係咪趕收工就質素可以差到咁,我諗我寧願食麵包都唔會再係呢間分店食,太差!食物: 2/10環境: 7/10服務:9/10性價比: 2/10
嫩雞煨麵個湯底係好稀好水嘅,平時雖較淡味嘅湯底都變咗無味。
豆沙鍋餅,個餅係硬晒好似餅乾咁...最難食。

食物: 2/10
環境: 7/10
服務:9/10
性價比: 2/10
2021-02-20 746 瀏覽
好久沒吃上海小籠包,同老婆行完街,便去時代廣場地庫翡翠拉麵小籠包吃下午茶,除了小籠包,還點了百步香葱油餅,醉豬手和酸莱牛肉冷麵。祇有小籠包保持水準!小籠包有四隻,豬肉餡有肉汁,葱油餅葱蓉頗多,熱度不足,而食落感覺十分油膩,醉豬手無肉,冇乜花雕味,豬手皮爽脆,但份量太少,酸莱牛肉冷麵,麵質較腍,有酸菜、青瓜絲、紅蘿蔔絲和牛肉絲,牛肉絲數得出10條也不夠🤔除了食物質素下降外,收銀員的服務態度也待改善,對呢間餐廳有少少失望🙄
2021-02-02 748 瀏覽
今日去了翡翠拉麵小籠包的時代廣場分店,想用3張時代廣場優惠卷。係門口看餐牌時,職員告知用優惠卷只可點1人餐或2人餐,看了餐牌都有興趣所以入座。點餐時,我想點2個$78的1人餐,但職員話要用原價$108。既然坐低左,又要趕在6點前離坐,只好點餐。食物來到,小籠包味道正常,蔥油拌麵醬汁較淡要另加辣椒油調味,但擔擔麵只有很淡的辣味,沒有甜酸麻味,只食了兩口,真的很難食!一來使用優惠卷太多規限,二來食品質素很差,曾經是米芝連推薦的餐廳竟然落得如此田地。
自從同事有了時代廣場的優惠卷之後,我們lunch time都走到時代覓食。奈何實在太多人,所以只好買外賣回公司吃🥲,最終到了這餐廳叫上海菜。由於我們是用coupon的關係,所以必須要以正價購買套餐。🙂我挑選了小籠包、酸辣麵,而它就附送了一粒超大粒的芝麻湯圓。小籠包很抵讚因為爆汁得很,汁飛至桌上。🤣酸辣麵很貼心地分湯,酸辣湯有層次,不是死酸或死辣,濃度適中。😆而最驚喜是芝麻湯圓,大大粒size像乒乓波,咬下去芝麻餡很甜,加上姜湯很驅寒。🥰由於我們是用時代coupon,所以要以正價$88買一個餐,三個餐減去兩張coupon,每人只是$55一個餐,實在太抵了!用coupon的話,性價比是不錯的。🥰
自從同事有了時代廣場的優惠卷之後,
我們lunch time都走到時代覓食。
奈何實在太多人,
所以只好買外賣回公司吃🥲,
最終到了這餐廳叫上海菜。
由於我們是用coupon的關係,
所以必須要以正價購買套餐。🙂

我挑選了小籠包、酸辣麵,
而它就附送了一粒超大粒的芝麻湯圓。
小籠包很抵讚
因為爆汁得很,
汁飛至桌上。🤣

酸辣麵很貼心地分湯,
酸辣湯有層次,
不是死酸或死辣,
濃度適中。😆

而最驚喜是芝麻湯圓,
大大粒size像乒乓波,
咬下去芝麻餡很甜,
加上姜湯很驅寒。🥰

由於我們是用時代coupon,
所以要以正價$88買一個餐,
三個餐減去兩張coupon,
每人只是$55一個餐,
實在太抵了!
用coupon的話,
性價比是不錯的。🥰

外賣自取
👉每到用餐時段,門外總係企🈵️人在等外賣,乜真係咁好食咩?.📌自選小菜一人餐 $68 ~ 小籠包、回鍋肉 ~ 菜、肉份量比例適中,味道很不錯,下飯一流。但小籠包始終跟堂食🈶️啲距離!📌自選小菜一人餐 $68 ~ 雞絲粉皮、糖醋魚柳 ~ 魚柳大塊厚身啖啖肉,酸汁夠開胃。雞絲粉皮靈魂 ~ 芝麻花生醬超足料,爽口好味👍📌自選拉麵一人餐 $68 ~ 鍋貼🥟、四川擔擔拉麵 ~ 擔擔麵湯汁好香花生🥜味,少少辣🌶,麵底好大份,叮返熱食超正。鍋貼仲keep到脆邊,小心啲汁從嘴邊滲出⋯🤤👉$68自選組合真係幾抵食,又好味😋,難怪晚晚排晒長龍 ~ 下次記得預早落定order到取!
👉每到用餐時段,門外總係企🈵️人在等外賣,乜真係咁好食咩?
上海小籠包

糖醋魚柳

自選拉麵一人餐
四川擔擔拉麵
薑茶湯丸

2021-01-12
30 分鐘 (外賣自取)
糖醋魚柳
自選拉麵一人餐
四川擔擔拉麵
2021-01-18 405 瀏覽
放假日在時代廣場覓食,見倒翡翠最近做緊小菜套餐,飯+小菜+小食幾十蚊諗得過窩!平日單點太貴,性價比唔算高。呢間連鎖店質素唔係好平均,時代廣場呢間味道算較好。至少當日食回鍋肉醬汁香濃,豬肉肥瘦合適,唔會太“en”。小籠包一如既往,皮算薄餡汁多,唔會腥。最緊要坐得算舒服,環境乾淨企理。
幾十蚊
2021-01-14 275 瀏覽
發現鼎食聚、香港旅遊發展局,連同200+家酒樓、餐廳,推出We Love Dining promotion。第8站,是翡翠拉麵小籠包,有很多分店可選,我預訂了銅鑼灣時代廣場店。We Love Dining 午餐,118元/位:#點心:2選1 其實我小籠包和生煎包,都想吃!終於選了上海小包籠,1份有4隻,好味!#拉麵:也是2選1,選了紅油牛肉拉麵,餐牌上標示辣度是3隻辣椒,真的辣,但吃得過癮!#桂花酒釀丸子:吃完辣的吃甜的,讚!#豆漿:有冷或熱可選,我點了熱豆漿,好味!很滿意的一餐,給滿分!

We Love Dining 午餐,118元/位:
#桂花酒釀丸子:吃完辣的吃甜的,讚!
#豆漿:有冷或熱可選,我點了熱豆漿,好味!

很滿意的一餐,給滿分!
2020-11-27
2020-11-05 1034 瀏覽
今晚同朋友第一次泥呢間食,兩條友叫左5樣野食,真誇張!水煮牛肉拉麵真心推介,因為我本身吾食開麻辣都覺得佢好食,佢又吾係好辣,紅油抄手又係值得推介嘅一樣野食!又係好食的👍🏻
2020-09-19 894 瀏覽
先來招牌有份的上海小籠包,共有4隻,一口一隻的size,皮唔算太薄,未至於可看見包內的湯汁但好處是夾起來不易破。雖如此,仍不會影響其多汁湯包的味道。雞絲粉皮,份量不多,青瓜絲、雞絲和麻醬撈凍闊身的粉皮。可粉皮亦不失滑滑的。上海炒粗麵,看見多油感覺肥膩得很,可吃起上來就唔覺,反而是令依依韌韌的粗麵,除很有咬勁外,多了一重滑溜口感。蘿蔔絲酥餅,外皮鬆酥,內餡有很多蘿蔔絲。百步香葱油餅,餅是鬆化,百步香就有些名過其實,葱是多,但無乜香味。
先來招牌有份的上海小籠包,

但好處是夾起來不易破。

雖如此,仍不會影響其多汁湯包的味道。

雞絲粉皮,份量不多,

青瓜絲、雞絲和麻醬撈凍闊身的粉皮。可粉皮亦不失滑滑的。

上海炒粗麵,看見多油感覺肥膩得很,可吃起上來就唔覺,

反而是令依依韌韌的粗麵,除很有咬勁外,多了一重滑溜口感。

蘿蔔絲酥餅,

外皮鬆酥,內餡有很多蘿蔔絲。

百步香葱油餅,

餅是鬆化,

百步香就有些名過其實,葱是多,但無乜香味。
1976 瀏覽
2027 瀏覽
2015 瀏覽
  • 上海小籠包
2020-08-08 1075 瀏覽
As there was no dine in service after 6 and I was  not sure what to make for dinner for boyfriend, we just decided to order take away. After glancing at our choices, we decided on Crystal Jade.They were offering a take away bento sets that change weekly. All include a ddrink of either a soft drink or soy milk. Menu is in English and Chinese. As it's take away, there is no 10% service charge and there is a discount for self-pick up.They also offer  other sets for those that don't want the bento o

They also offer  other sets for those that don't want the bento options.

This is set A  ($62) which included sauteed French bean with minced pork, fried la mian with minced pork and black fungus, braised Shanghai bok choy with black mushroom and drunken pork knuckle as the cold appetizer.  The take away box was nicely constucted to separate each section and held together well. They even wrapped the drink tightly in another plastic bag to make sure it didn't spill.

The drunken pork knuckle was really boozy to the point it was almost bitter. The beans were pretty good and savory. The noodles were a bit oily but well seasoned. The bok choy was seasoned though I couldn't find any mushrooms in it.

This is set B ($65) which included sweet and sour fish fillet, braised Shanghai bok choy with black mushroom, braised eggplant in special sauce and rice. The sweet and sour fish was a bit stingy. But it tasted ok though a bit on the sour side. The eggplant was really salty. I felt a bit too salty. The bok choy again didn't have mushrooms.

Food was ok and for this price rather reasonable. I'd probably order this again if the week's selections looked interesting.
2020-07-29
20 分鐘 (外賣自取)
2020-06-22 1007 瀏覽
翡翠拉麵小籠包不嬲都係我中學嘅回憶,以前成日去IFC嗰間度食,人大左食嘅分店都唔同左。依家就食金鐘同銅鑼灣分店比較多。·講完啲題外話,今日嚟到銅鑼灣時代廣場地下嘅呢一間分店食返上海菜,午市來講都唔算多人唔使等位就有得直接入。·咁我哋四個人就嗌左都唔少野,不過重點影相呢就唔算多,以下係部份嘅嘢食:--除咗乾扁四季豆仲保留原有質素之外( 不過呢碟野咁易煮基本上又好難煮得難食💩),其餘食物我覺得都有明顯嘅差別。朋友抄手一啲都唔辣,反而醋味有啲強勁,唔講仲以為食緊醋雲吞🤡;總之茄子就多油,結果食咗一舊就好濟😹;雞絲粉皮係要讚嘅係青瓜絲切得好又細,但係麻醬已經唔係以前食嗰隻味,記得以前即係苦苦重麻香,今次食呢碟反而就是偏水狀~·另外叫咗個上海炒粗炒、嫩雞燴麵,就正常發揮,冇乜上海feel,好似港式咗唔少。·整體來講,我差異嘅係同以前食既相比有落差,要知道呢個價位比普通上海嘢食定得有啲高,我自然會expect再高啲嘅質素。-上海粗炒嫩雞燴麵紅油抄手醬燒茄子乾扁四季豆雞絲粉皮-翡翠拉麵小籠包銅鑼灣時代廣場B221號舖-

紅油抄手

醬燒茄子