2019-04-19 119 瀏覽
沒想過突然會下這麽大雨 (只怪自己經常不帶遮), 走入商場避雨閒逛時發現了新開了一間茶店, 剛好又是TEA TIME, 便點了兩杯茶, 吃個小吃抖一抖。來自台南的翰林茶棧自稱是首家發明珍珠奶茶的......我就不太理會這些, 只要好吃合口味, 誰發明先對我又沒有影響 (笑)新開的茶店裝修優雅, 看起來比一般的高格調, 而且還有幾個坐位可以一邊飲茶一邊抖抖, 不錯。我們每一各點了一杯凍茶和關冬煮, 茶的包裝不錯, 未知道味道如何。黑白珍珠熊貓奶茶是這兒的招牌飲料, 以鮮奶茶沖調外, 加入了黑白兩色珍珠。較小的白珍珠晶瑩剔透, 較滑有點像西米的口感; 而黑糖珍珠則相對比較大粒, 口感較煙韌。兩者交織出多層口感, 飲起來更有趣。而且茶味較濃也帶少甜, 是我們喜愛的味道。草莓果粒紅茶香港限定的冷泡茶, 以原片茶葉沖製,味道較為香醇。草莓酸酸甜甜的加進茶裏, 味道清爽, 剛好掃走春天的濕熱悶熱。而且沒有多加糖水, 就是飲最基本的水果茶,  自然更健康, 很適合女生呢我們還點了個關東煮小食, 清湯果然味道很清淡....有貢丸和豆卜等....與我們想像和日式那些不太一樣, 反而像打邊爐吃丸子般。加上

我們還點了個關東煮小食, 清湯果然味道很清淡....有貢丸和豆卜等....與我們想像和日式那些不太一樣, 反而像打邊爐吃丸子般。加上份量不多, 下次應該只點茶品好了。

可以在旺角找個地方歇一歇飲杯好茶, 為自己注入動力, 又可以繼續行街了!
下午茶
2019-04-12 153 瀏覽
依家珍珠奶茶舖真係多過7仔 總有一間係附近行街偶然發現雅蘭中心地下轉角位(都幾隱蔽)開咗一間翰林茶棧見到Menu 整體來講價錢都算貴既然飲得就試下招牌推介野!佢有一個極濃國宴珍奶($58)貴係貴咗啲 但係都一試無妨嘅另外仲叫咗一杯熊貓鮮奶茶 ($38)平時飲珍珠奶茶都叫開半糖或者微糖 但店員建議飲正常份量 所以就好乖聽話飲原味可能我個人麻麻哋太奶嘅飲品⋯⋯我嫌呢個國宴珍奶 鮮奶偏多 搞到冇乜茶味 成杯都好稀 似就咁飲緊鮮奶溝水咁 同Menu講嘅“極濃‘’真係差得遠~所以飲完第一啖真係有啲失望同場仲有關東煮($38)、茶葉蛋($12)等等嘅小食 啱晒口痕又唔係好肚餓嘅人!
依家珍珠奶茶舖真係多過7仔 總有一間係附近

行街偶然發現雅蘭中心地下轉角位(都幾隱蔽)開咗一間翰林茶棧

見到Menu 整體來講價錢都算貴

另外仲叫咗一杯熊貓鮮奶茶 ($38)

可能我個人麻麻哋太奶嘅飲品⋯⋯

同Menu講嘅“極濃‘’真係差得遠~
所以飲完第一啖真係有啲失望

同場仲有關東煮($38)、茶葉蛋($12)等等嘅小食
啱晒口痕又唔係好肚餓嘅人!
2019-04-09 85 瀏覽
經過雅蘭中心搵個地方歇歇腳,有飲品有小吃,open area既座位 ,高櫈高檯 旁邊又有擺設 ,感覺幾舒服!黑糖系列既都飲得多,見到主推國宴珍奶 每日限量,聽個名好架勢堂!飲落又幾特別wo,濃郁茶同奶味,帶點紅茶葉餘香!(睇介紹係兩種不同既奶混合)黑糖珍珠嚼口十足!*點了微糖,對於唔太愛甜既我,味道剛好愛果茶既朋友,點了芒果紅茶,唔會係果d假芒味,鮮鮮甜甜,幾解渴!關東煮🍢湯底清甜 ,內有獅子狗、貢丸、蘿蔔軟硬適中,我將豆卜索多d湯再食 超豐富!最後係一啖湯都無剩~~~*耐熱碗 好貼心如果拎走仲好細心有個紙手挽

黑糖珍珠嚼口十足!
*點了微糖,對於唔太愛甜既我,味道剛好

*耐熱碗 好貼心

如果拎走仲好細心有個紙手挽
  • 關東煮
2019-04-04 615 瀏覽
飲出茶的原味@翰林茶棧 我真係好鐘意飲珍珠奶茶,近年台灣多間珍珠奶茶都來香港開店,翰林茶棧就在雅蘭中心地下位置開了分店 翰林茶棧是自助形式的,先買飲料然後找位置坐,店位於人流集中的地段,店入面坐滿SHOPPING完的客人,行到攰就買杯飲料BREAK下咁 這裡主打台式的茶飲,也有小食供應,原本打算買些小食試試的,但因為太受歡迎賣清光了! 很別致的裝潢~ 店內聞到陣陣天然的茶香 國宴珍奶$58是店舖每日限量售賣的,雖然有點少貴,不過因為是每日限量售賣的,有錢也不是一定買到,因此就買來試下吧 國宴珍奶的味道好清,飲出其中的天然茶香,出面的珍珠奶茶一般都是用上奶精,而這裡的則用上天然的鮮奶,不會掩蓋了其茶底的清香,而珍珠口感也夠Q彈,份量也非常足夠 而朋友則點了熊貓鮮奶茶$38,入面的珍珠是黑色和白色兩種,(不過睇唔到)所以就叫做熊貓吧(黑色白色相間),我好奇下飲了一口,茶味道明顯比國宴珍奶淡一點,之不過也非常好飲性價比高 我再買了一瓶果莓果粒冷泡茶$38回家給老公飲,唔多唔少係因為被其包裝吸引而買的! 飲起來有淡淡的草莓香氣,但茶味會慢慢從中滲出,不會
飲出茶的原味@翰林茶棧

很別致的裝潢~
店內聞到陣陣天然的茶香
國宴珍奶

飲起來有淡淡的草莓香氣,但茶味會慢慢從中滲出,不會被香濃的草莓掩蓋其茶味!
冷泡茶是沒有加糖,也是健康之選
2019-04-04 85 瀏覽
今日約左朋友去旺角食飯,行過雅蘭見攰攰地我地就求其見到前面呢間飲茶嘅有位就二話不說坐㡳左😊😊望下個Menu, 見到大大隻字寫住"極濃限量", 知道應該係呢間鋪頭嘅主打-- 國宴奶茶,就試下你la! 我平時好怕珍珠奶茶好甜 ,所以叫咗微甜 ,的確佢嘅甜味係比坊間嘅少, 所以怕甜嘅叫小糖已經ok, 但係我今次叫咗微甜反而更加 飲得出佢杯紅茶同埋奶嘅味道, 紅茶濃厚, 另外黑糖珍珠好煙韌,好有咬口! 朋友就叫咗呢杯草莓果粒紅茶, 原來係冷泡茶來的, 有一個好靚嘅水樽, 係淡淡嘅草莓果香,感覺清新😃🌿最後忍唔住叫多個小食 : 麻辣關東煮❤❤❤辣味好夠麻!! 好入味!!! 辣得黎惹味又唔會好鹹 ~~ 內有豆卜、魚蛋、豬紅、菜、墨魚丸, 估唔到竟然小食會有驚喜😜

最後忍唔住叫多個小食 : 麻辣關東煮❤❤❤

2019-04-02
下午茶
2019-03-23 53 瀏覽
今日和友人經過旺角雅蘭中心,發現那處開了一間台灣過江龍翰林茶棧的台式茶店。見國宴珍奶是每日限量販售,及強調極濃郁的奶味和茶味。我就選了國宴珍奶。果然國宴珍奶的茶味濃,飲得出應該是上等的紅茶葉。而奶味亦濃。茶味和奶味互相輝映,入口醇滑,茶味的餘香留在口腔徘徊。没有叫少甜,但甜度適中,配上有嚼口的黑糖珍珠,甚有嚼勁。朋友點的熱熊貓鮮奶茶, 朋友說略甜,建議下次叫少甜。貓貓鮮奶茶有大粒和小粒的黑糖珍珠,口感甚豐富,不感單調。另外,茶店內有小食吃,分別有原味和麻辣味的關東煮和茶葉蛋。我們點了原味的關東煮。關東煮有蘿蔔,貢丸,芝士獅子狗,墨魚丸,豆腐卜,都幾多材料。

2019-03-22 61 瀏覽
今次嚟到翰林茶棧搵食!公司近海港城關係~早就試過翰林茶館~原來依家喺旺角開咗翰林茶棧依家周圍都係珍珠奶茶店~但有枱有櫈俾客人慢慢飲嘅真係唔多~要俾個like👍🏻國宴珍奶($58)之前一直唔捨得飲嘅國宴奶茶~趁住今日放假~就對自己好一點!點解佢叫國宴奶茶呢?因為原來翰林連續兩年都被台灣政府選為招待世界各國外賓的指定珍珠奶茶!這杯以雙倍濃度的一級紅茶為基礎~再以兩款鮮奶造出醇厚的香滑口感!不得不說句茶是國宴濃!而且珍珠仲隱若有D黑糖味~口感軟硬適中~不錯!草莓果粒紅茶 ($42)早就說過對於「限定」字眼好弱~所以另外買了這枝草莓果粒紅茶嘅冷泡茶~味道甘甜~雖然茶味濃郁但毫不苦澀因為冷泡茶係用低溫水泡出的茶~以低溫水泡茶能減輕茶的苦澀~而且草莓香氣更令人亦有嗅覺享受!關東煮($38)見有地方坐~所以再加個關東煮食吓有花枝丸、貢丸、芝士竹輪、豆腐卜、蘿蔔湯底比較清~食物普普通通~不過蘿蔔未夠入味~茶品比較出色~食品還有進步空間不過國宴珍奶真的茶味濃郁~值得推薦!
今次嚟到翰林茶棧搵食!
公司近海港城關係~早就試過翰林茶館~
原來依家喺旺角開咗翰林茶棧

依家周圍都係珍珠奶茶店~但有枱有櫈俾客人慢慢飲嘅真係唔多~
要俾個like👍🏻

國宴珍奶($58)
之前一直唔捨得飲嘅國宴奶茶~
趁住今日放假~就對自己好一點!
點解佢叫國宴奶茶呢?
而且珍珠仲隱若有D黑糖味~口感軟硬適中~不錯!
國宴珍奶

草莓果粒紅茶 ($42)
早就說過對於「限定」字眼好弱~
所以另外買了這枝草莓果粒紅茶嘅冷泡茶~
味道甘甜~雖然茶味濃郁但毫不苦澀
因為冷泡茶係用低溫水泡出的茶~
以低溫水泡茶能減輕茶的苦澀~
而且草莓香氣更令人亦有嗅覺享受!
草莓果粒紅茶

關東煮($38)
見有地方坐~所以再加個關東煮食吓
有花枝丸、貢丸、芝士竹輪、豆腐卜、蘿蔔
湯底比較清~食物普普通通~
不過蘿蔔未夠入味~
關東煮

茶品比較出色~食品還有進步空間
不過國宴珍奶真的茶味濃郁~值得推薦!
2019-03-14
1K
今天來旺角做體檢,旺角的體感溫度比其他地區高五度... 熱到不行,要過冷河,就來到翰林喝一杯。喝珍奶可以有一個地方坐著,真是挺愜意(終於不用喝咖啡了!) 喝一杯最貴國宴珍奶!不知道是否台灣貢品級的意思?(想象侵侵飲珍奶的畫面⋯⋯)$58,貴是貴,不過如果是國宴級,又好像是可以付得起的程度。(說起來翰林的杯子挺美的。) 我點了無糖,色澤比較淡,珍珠量特別多! 喝起來茶是比較清幽,不要期待有濃濃的茶味。無糖就顯得更清淡,奶味較重。珍珠彈牙,沒煮過龍,而且不甜,感覺是不錯的!至於值不值$58,只可以話一試無防。 老公點了熊貓鮮奶茶,熱飯是紙杯,而大概是溫的,沒有熱得燙手。奶茶比起國宴多了甘香,平$20,比較划算吧。正常甜度下,的確是稍甜過頭了,有點越喝越渴的感覺。熊貓奶茶其實是混有黑白大小珍珠兩種,熱飲看不到而已啦。 這裡還有一些台式小食,關東煮一份有各式丸類和蘿蔔。我想像的關東煮是日式甜豉油,而原來我錯了(笑)台灣的關東煮,湯頭是鹹的,個人覺得偏鹹,可能是用來平衡珍奶的甜吧。

2019-03-21 39 瀏覽
第一次寫食評因為呢間野真係影衰曬台灣嘅翰林。TST個間我第一日去,手忙腳亂都好,D服務都OK。呢間旺角嘅,真係算罷啦。收錢個個塊面黑過包青天,好似得罪佢全家咁。買2杯珍珠奶茶好似好唔應該咁。真係冇下次。
2019-03-21
15 分鐘 (外賣自取)
2019-03-20 25 瀏覽
同個friend嚟旺角行街,行過見到呢一間新開嘅珍珠奶茶湯,裝修都幾雅致🥳而且隔離仲有啲高台可以坐低行街街行到攰嘅我哋就決定買杯嘢飲啦☺️睇一睇餐牌原來呢間珍珠奶茶鋪除左茶類飲品,佢哋仲有小食添喎👍🏻👍🏻佢哋有關東煮或者茶葉蛋🎈兩樣嘢都係輕盈小食啱晒口痕嘅時候經過想食嘅人🤤就係我啦於是我就叫左一隻🎈茶葉蛋($12)茶葉蛋炆得非常之入味啊隻隻蛋都已經浸透曬👍🏻有嘢食又點少得嘢飲呢!話女仔見到「期間限定」或者「限量供應」呢啲字眼有點抵擋得住🥳國宴珍珠奶茶($58)超大杯🤣 超級多珍珠珍珠!Qq 珍珠愛好者一定開心死☺️🤣👍🏻茶底亦都好濃而且一糖度冰度亦可以自選😆熊貓鮮奶茶( $38 )可以轉豆奶😋 黑白珍珠兩款都好多😆而且可以轉豆奶就可以照顧埋乳糖不耐症嘅人☺️👍🏻下次想飲下佢哋嘅冷泡茶🤔🤔🤔🤔

睇一睇餐牌原來呢間珍珠奶茶鋪
除左茶類飲品,佢哋仲有小食添喎👍🏻👍🏻

佢哋有關東煮或者茶葉蛋🎈
兩樣嘢都係輕盈小食啱晒口痕嘅時候經過想食嘅人🤤
就係我啦於是我就叫左一隻🎈茶葉蛋($12)

茶葉蛋炆得非常之入味啊隻隻蛋都已經浸透曬👍🏻

有嘢食又點少得嘢飲呢!

國宴珍珠奶茶($58)
超大杯🤣 超級多珍珠珍珠!
Qq 珍珠愛好者一定開心死☺️🤣👍🏻
茶底亦都好濃

而且一糖度冰度亦可以自選😆

熊貓鮮奶茶( $38 )
可以轉豆奶😋 黑白珍珠兩款都好多😆
而且可以轉豆奶就可以照顧埋乳糖不耐症嘅人☺️👍🏻

下次想飲下佢哋嘅冷泡茶🤔🤔🤔🤔
2019-03-18 55 瀏覽
某天經過雅蘭中心地下發現新開左間茶飲店,叫做「翰林茶棧」,係台灣過江龍過黎的,提供多款特色茶飲,仲有小食供應添!店舖採用半開放式嘅座位,可以比客人歇歇腳餐牌標示可以免費轉換低脂奶,又或者係加$5轉豆奶,非常貼心啊關東煮估唔到茶飲店竟然會供應關東煮!湯底清甜台灣風味嘅關東煮材料有貢丸、墨魚丸、豆卜、芝士獅子狗同埋蘿蔔,都幾豐富國宴珍珠奶茶每日限量發售嘅國宴珍奶特別強調極濃郁的茶味與奶味,嚴選優質一級紅茶葉,加上兩種唔同奶混合而成的但由於我揀咗低脂奶,所以奶味唔算非常濃郁。底下有大量煙韌彈牙嘅黑糖珍珠,好有嚼勁,都幾飽肚!不過個人認為$58一杯,定價略高草莓果粒紅茶呢杯係香港限定的冷泡茶,紅茶味香濃,帶有陣陣草莓果香,味道唔錯

關東煮

估唔到茶飲店竟然會供應關東煮!湯底清甜