2008-06-01 23 瀏覽
明明餐牌係寫個海膽價錢同實收個價錢唔同後來問返老闆娘佢聲稱,可能有d食客多手搣左個新貼o既價錢牌後來食完,見到佢大門口個大餐牌都冇update過個價錢大佬呀……咁即係加左幾多係任你up?
明明餐牌係寫個海膽價錢
同實收個價錢唔同
後來問返老闆娘
佢聲稱,可能有d食客多手搣左個新貼o既價錢牌

後來食完,見到佢大門口個大餐牌都冇update過個價錢
大佬呀……咁即係加左幾多係任你up?
2008-05-03 16 瀏覽
昨晩提早慶祝母親節,因媽咪喜歡食日本菜,所以選址嚟咗呢度食。地方其實偏細,成個場一眼已經能夠望得晒,座無墟席,所以亦較為嘈吵。人多點咗好多嘢食,有壽司卷物及刺身、串燒雞翼、雞腎及雞軟骨、雜錦天婦羅、冷稻庭烏冬、和牛炒飯、芝士焗生蠔等。壽司卷物及刺身幾好,刺身算新鮮,壽司卷物有綽頭,改名為“唔知點卷”、“掂卷”等,有新鮮感又幾好味,可惜其他食物好一般,尤其是和牛炒飯,真係後悔柯打咗。價錢其實唔算平,但亦唔算貴,七個人埋單$1330。最後老闆每人送我哋一客雪糕,有芝麻、豆腐、柚子雪葩、蕃薯等,試勻晒款款味道都好正。

價錢其實唔算平,但亦唔算貴,七個人埋單$1330。

• 壽司卷物刺身
餐廳: 翹壽司味工房 地址: 銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓2008-04-30 8pm thinking of having Japanese with friends. Wanted to try some new venues, came across this place, so gave it a try espcially no need to wait. You know usually long dinner queues in CWB everywhere at that time of hour. After settled down, asked the waiter to recommend some restaurant special right away, and so he did, "1. fluorescent squid sashimi (picture center), 2. ‘chi yu’ (pond fish) sashimi (picture left), 3. all our sushi and sashimi are ve
餐廳: 翹壽司味工房
地址: 銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓

2008-04-30 8pm thinking of having Japanese with friends. Wanted to try some new venues, came across this place, so gave it a try espcially no need to wait. You know usually long dinner queues in CWB everywhere at that time of hour. After settled down, asked the waiter to recommend some restaurant special right away, and so he did, "1. fluorescent squid sashimi (picture center), 2. ‘chi yu’ (pond fish) sashimi (picture left), 3. all our sushi and sashimi are very very good too.” So, we ordered the recommended fluorescent squid, ‘chi yu’ sashimi, ‘freestyle’ roll (scallop and minced tuna roll, pictured right), beef hot pot (not pictured) and uni (sea urchin) fried rice,(not pictured) before ordering other sushi and sashimi.

Here comes the food and the shocking, rip off truth. As you can see from the picture, they all look like ‘almost done’ dishes but actually that’s what were served to us.

1. Fluorecent squid (center): $55 for TWO mini, tiny, squid. Worst is they taste so bad, only fishy and stale taste. Although this dish is not very common, I know it’s not the right taste since I had this many times at other Japanese restaurants, even in Japan, they all came with 4-5 squids for that price, and most of all they should not be stale.

2.‘ chi yu’ (pond fish, left): $100 for 5 paper thin slices, as shown in the picture. I was so shock since they look like some left over bits of sashimi. Taste-wise, ok, fortunately, at the very least no stale taste like the squid.

3. freestyle roll (right): $66, 4 pieces, taste ok and best overall.

After these 3 dishes, our dinner came to an halt for 20 minutes, we had to follow up twice to have the rest dishes to come, possibly missed order.

4. beef pot (not pictured): $70, nothing special, tastes normal, only 3 thin slices of frozen, tasteless ‘fatty beef’, tofu, and mixed greens. Not even enough to share among us four.

5. Uni (sea urchin) fried rice: $118. Another major disappointment, after couple of spoonful, we couldn’t find any traces nor taste of uni within what so ever. Just a normal fried rice and don’t know if they are trying to trick us on charging $118 for a plain fried rice.

So I enquire the woman in charge about the fried rice, to my another surprise, without delays, she immediately picked up the spoon and stirred around our plate of fried rice, and after couple rounds of stirs back and forth. Finally, realizing there’s really no trace of uni, she put up a straight face and told me in bluntly, “ok, I will take it off from the bill”, and took it away, without even apologizing for their mistake. As a result, I was really piss, didn’t want to stay another minute in this place, called the bill, paid $300 something dollars without really eating anything and left with 4 empty but ‘gas-filled’ stomachs.

Now from what you see, besides a RIP OFF restaurant, it’s down right RUDE. Throughout the years, having been to so many Japanese restaurants, from very expensive to economical, I thought this is the most RIP OFF and RUDE restaurant I have come across. I strongly feel obligated to let others know about these bad shames in HK.

Poor taste, poor quality, poor presentation 差!
2008-04-13 4 瀏覽
日期:2008年4月12日滑蛋鰻魚飯定食:麵豉湯,蒸蛋,前菜,鰻魚飯麻麻地.海鮮炒烏冬:有d鹹,唔太好.
日期:2008年4月12日
滑蛋鰻魚飯定食:麵豉湯,蒸蛋,前菜,鰻魚飯麻麻地.
海鮮炒烏冬:有d鹹,唔太好.
2008-03-30 1 瀏覽
擒日約左個朋友6點幾0既時候去銅鑼環食飯。諗住去大和,因為個poster0既“波子壽司”影得好靚。點知唔覺意去左7樓0既"翹”。入到去都覺得人都唔多個。睇餐排時,搵黎搵去都搵唔到“波子壽司”,先知自己去錯鋪頭。想走又唔好意思,因為已經叫左個男伙記俾兩杯清水我地。心想,是但啦,因為覺得相中“OK卷”個樣都幾ok。我最鍾意鰻魚,想叫個鰻魚壽司,但餐排冇。問下個waiter & waitress,兩個都唔係好肯定,但答有。我問”即係餐排冇寫唧可?咁幾錢呢?”佢地就要去check下。之後想叫個菜.又再問下個waitress,個小姐話“食唔食沙律呢?”本身我唔係一個沙律人黎0既,咁就問“有冇0的熟架?”小姐答冇。不過我朋友終於0係個餐排到搵到“黑豚肉炒雜菜”。我就答個小姐,原來有炒雜菜喎。佢即刻冇聲出。我地想要淨炒雜菜。個waiter就黎幫手,個小姐就又去check有冇淨炒雜菜,結果係有0既。個waiter都ok,不過個waitress就真係唔係好得喇擒日約左個朋友6點幾0既時候去銅鑼環食飯。諗住去大和,因為個poster0既“波子壽司”影得好靚。點知唔覺意去左7樓0既"翹”。入到去都覺得人都唔

之後想叫個菜.又再問下個waitress,個小姐話“食唔食沙律呢?”本身我唔係一個沙律人黎0既,咁就問“有冇0的熟架?”小姐答冇。不過我朋友終於0係個餐排到搵到“黑豚肉炒雜菜”。我就答個小姐,原來有炒雜菜喎。佢即刻冇聲出。我地想要淨炒雜菜。個waiter就黎幫手,個小姐就又去check有冇淨炒雜菜,結果係有0既。個waiter都ok,不過個waitress就真係唔係好得喇擒日約左個朋友6點幾0既時候去銅鑼環食飯。諗住去大和,因為個poster0既“波子壽司”影得好靚。點知唔覺意去左7樓0既"翹”。入到去都覺得人都唔多個。睇餐排時,搵黎搵去都搵唔到“波子壽司”,先知自己去錯鋪頭。想走又唔好意思,因為已經叫左個男伙記俾兩杯清水我地。

之後想叫個菜.又再問下個waitress,個小姐話“食唔食沙律呢?”本身我唔係一個沙律人黎0既,咁就問“有冇0的熟架?”小姐答冇。不過我朋友終於0係個餐排到搵到“黑豚肉炒雜菜”。我就答個小姐,原來有炒雜菜喎。佢即刻冇聲出。我地想要淨炒雜菜。個waiter就黎幫手,個小姐就又去check有冇淨炒雜菜,結果係有0既卷。waiter 0既服務都ok,不過個waitress就真係唔係好得喇...

講完服務,就講下0的食物喇。先黎一客(1)ok卷同(2)掂卷。個樣都ok,不過食落就完全唔得,因為0的紫菜係完全淋哂,真係一0的都唔ok同唔掂!跟住出場0的係價值HK$30/4件0既三文魚刺身同希靈魚刺身。嘩唔好講笑,0的三文魚0的肥膏多過肥豬肉.真係完全唔掂呀!希靈魚我本人就唔係好識欣賞喇...

然後再黎全場最可靠0既鰻魚壽司(HK$40/2件)。個樣好靚仔,味道亦係合格0既!再黎就係個炒雜菜,都係好保險0既一碟!

基本上我地兩個係食飯飯飽,味道就差差地,而且服務又麻麻地。環境都尚可,只係怪怪地有兩個電視(有聲0既)但同一時間又播音樂,好怪...

埋單加埋一係HK$293,每人HK$146.50.
1/25, 今日由於太忙, 都冇時間諗定食啲咩,到lunch hour 行咗出街, 行到去金百利先諗食乜,最後揀咗嚟呢間上次都想試既「翹壽司味工房」!(上次結果去咗「大和」, 金百利5 樓)睇完晒成個餐牌, 大家都只係想試下佢個「東京魚生飯定食」,成個定食仲跟麵豉湯、日式蒸蛋同前菜一小碟, 個飯都幾大碗, 啲飯都幾好食, 餸都算多,不過刺生類唔夠新鮮, 同埋過份多熟既餸!麵豉湯ok 啦! 至於個蒸蛋就比預期中好食, 但又唔算好好...個定食本身已經貴, 成$65, 但仲要加一囉!而且呢個已經係比較平果個定食, 其他仲貴呀!!咁既價錢, 真係去噃「千秋樂」, 或樓下5 樓間「大和」好過! 以呢個價, 係「大和」差唔到食到兩次添呀!!至於呢度既服務... 唔太好, 唔好禮貌差, 而係招呼我哋坐既座位唔夠體貼,明明有位(四人位, 不過可以拉開張檯), 但都係要我哋坐近門口,我開到口, 堅持兩次, 先同我哋轉檯, 點知坐唔夠一陣, 見到有張兩人檯埋咗單, 又要求我哋轉檯,但個張檯旁邊係半身櫃, 放咗好多水樽、大圓盆、抺檯布等等,個大圓盆仲要放到突咗出嚟, 感覺唔係咁舒服囉.........我諗
1/25, 今日由於太忙, 都冇時間諗定食啲咩,
到lunch hour 行咗出街, 行到去金百利先諗食乜,
最後揀咗嚟呢間上次都想試既「翹壽司味工房」!
(上次結果去咗「大和」, 金百利5 樓)

睇完晒成個餐牌, 大家都只係想試下佢個「東京魚生飯定食」,
成個定食仲跟麵豉湯、日式蒸蛋同前菜一小碟,
個飯都幾大碗, 啲飯都幾好食, 餸都算多,
不過刺生類唔夠新鮮, 同埋過份多熟既餸!

個定食本身已經貴, 成$65, 但仲要加一囉!
而且呢個已經係比較平果個定食, 其他仲貴呀!!
以呢個價, 係「大和」差唔到食到兩次添呀!!

我開到口, 堅持兩次, 先同我哋轉檯,
點知坐唔夠一陣, 見到有張兩人檯埋咗單, 又要求我哋轉檯,
但個張檯旁邊係半身櫃, 放咗好多水樽、大圓盆、抺檯布等等,

我諗我哋都冇機會再嚟食架喇!

2008-01-21 1 瀏覽
食左個set lunch (Ba Ra魚生飯+ 麵豉湯+ 飲品) $55, D飯唔夠味,飲品叫左杯檸蜜(杯野得6成滿, 有冇攪錯),麻麻地好食,又嘈.d服務員見其他人落得多order就送呢樣0個樣,離譜.唔會再去.
21/11,跟同事一起到此午膳.我點了六件自選壽司,麻麻地.唔算太好同新鮮.還有一件蛋,還可以.最好味還是那個烏冬,到現在仲回味不已服務也不錯

服務也不錯
2007-10-30
2個人點了芝士焗蠔, 煙肉蕃茄卷和魚生飯:芝士焗蠔: menu上的圖片是用窩上的, 真正上桌時, 卻是一個直徑約4吋的迷你窩, 蠔, 只有一隻.煙肉蕃茄卷: 像街邊的煙肉卷, 只是內裡由腸仔換成小蕃茄罷了.魚生飯: 也算不錯, 只是以這價錢應有更好選擇.結賬2百元, 2人都不飽.
2個人點了芝士焗蠔, 煙肉蕃茄卷和魚生飯:

魚生飯: 也算不錯, 只是以這價錢應有更好選擇.

結賬2百元, 2人都不飽.
2007-09-11
朋友介紹邊這間食, 所以都決定一試。入到鋪..唔多人喎(我地7:30pm 上到去), 有個Windows seat 喎~~~又唔錯喎!! 唔知是否waiter 太少, 成日想搵waiter 時都冇人既! 不過, 食物真係好好味~~壽司又新鮮呢! 我地食左咩:- 1) 翹壽司拼盤–因為唔想諗食咩, 所以叫一個拚盤算了。魚生好新鮮, 好好味!! 2) 蟹子沙律- 青瓜切得好幼細, 蟹子新鮮! 好味! 3) 鹽燒牛利–推介之選, 我地encore 多一次..真係好好味!4) 鹽燒雞軟骨–一般啦~~冇乜驚喜5) 炸蝦天婦蘿–好好味….又脆! 但唔油膩! 推介! 6) 野菜牛尾骨煲–湯底似金寶牛尾湯, 牛尾又炆得唔太淋…麻麻地啦! 7) 腐皮鰻魚壽司–普通壽司..ok 啦!8) 龍蝦沙律蛋包壽司–蛋皮煎得唔錯! 不過, 冇驚喜!
朋友介紹邊這間食, 所以都決定一試。

我地食左咩:-

2) 蟹子沙律- 青瓜切得好幼細, 蟹子新鮮! 好味!

4) 鹽燒雞軟骨–一般啦~~冇乜驚喜

5) 炸蝦天婦蘿–好好味….又脆! 但唔油膩! 推介!

7) 腐皮鰻魚壽司–普通壽司..ok 啦!

8) 龍蝦沙律蛋包壽司–蛋皮煎得唔錯! 不過, 冇驚喜!

2007-09-01 16 瀏覽
weekday dinner,2個人叫左.....一黎叫左個,幾好,有得比你揀2/4/6件,入面有好鮮甜又唔細舊既帶子,甘蝦同埋一pat橙色既...唔知咩,但我覺得好好味!3文魚sushi 2件都$20,以為會好厚or好長果d,但原來好一般海膽,3文魚,油甘魚刺身各半份- 抵讚! d份量可以比你揀一份or半份,唔駛驚食唔晒~~3文魚- 好味and厚過sushi果d海膽真係好好味!!唔係一板板既貨色,係平時o係大型supermarket見到一份有四個白色格,每格有大約一大塊海膽果隻,半份既份量有2格多d,$85 only!!我覺得好好味!!好鮮甜!!油甘魚- 好正!!好肥美!!食完海膽同油甘魚真係覺得不枉此行~~清酒煮蜆- 冇想像中咁大隻and咁好味...個鍋入面有好多菜....向好果方面諗就可以健康d~唔好既就令到蜆既分量相對減少tempura烏冬餐- 烏冬好煙un,但都係鍾意豬骨豬底多d...佢呢個唔知係面豉湯底or what,總之係深啡色果隻啦!tempura都幾好味~尤其係隻蝦~仲有碗麵豉湯~but我冇飲~埋單2個人$436actually食完都唔算好飽,跟住行左一陣就去食糖水.
weekday dinner,2個人叫左.....

一黎叫左個[唔知點卷],幾好,有得比你揀2/4/6件,入面有好鮮甜又唔細舊既帶子,甘蝦同埋一pat橙色既...唔知咩,但我覺得好好味!

3文魚- 好味and厚過sushi果d
油甘魚- 好正!!好肥美!!
食完海膽同油甘魚真係覺得不枉此行~~

埋單2個人$436
actually食完都唔算好飽,跟住行左一陣就去食糖水...
小插曲:全單加左一之後自動有9折,但原來個tempura set係冇9折的!同埋記住要check單.....因為有d價錢可能同menu有出入....

店入同左一個比較似老闆娘既女士外,所見到既男女侍應都好似just畢業出黎做野果d.....都唔pro既,講野又細聲到好似同自己講咁,問佢又乜都唔知
餐牌所見, 各款壽司小食皆不算便宜, 一碟兩件的壽司要$30-$50, 比起一般的中檔迴轉壽司還要貴哩! 雖然貴, 但差不多全店滿座, 心想一定不差吧?! 所以最後括出去叫了最貴的二人餐<<食住先>>($348); 初時以為份量偏細, 食到最後才發覺足夠兩位女士享用有餘。前菜: 一共有3款; 八爪魚、螺頭裙邊及類似軟骨的白色東西(其實不知道是甚麼)。前兩不過不失, 反而那些似軟骨的東西十分爽口、吃得過癮!!小柱露荀沙律: 有位廚師走過來說沒有露荀, 要轉蟹籽蟹柳代替, 初時我不太願意(因為太普通了), 我問有沒有其他選擇, 他二話不說”沒有”便想走開, 服務稍欠禮貌; 後來他可能見我有些不悅才說會多給我一些蟹籽作補償! 沒有露荀吃心情已經不爽, 到吃沙律時更加不爽! 一個字形容: 咸!! 其實材料本身尚算新鮮, 但加了那些沙律汁(不是白色那種沙律醬, 而是日本醬油)後一切只被咸味所掩蓋, 非常失敗!! 天婦羅雜菜蝦餅(蝦、蕃薯、南瓜、茄子): 不合格! 不是四款食物分開炸, 而是四款堆埋一起來炸! 試問又怎能吃出各款食物的味道?! 而且炸粉很厚、材料太少

天婦羅雜菜蝦餅(蝦、蕃薯、南瓜、茄子): 不合格! 不是四款食物分開炸, 而是四款堆埋一起來炸! 試問又怎能吃出各款食物的味道?! 而且炸粉很厚、材料太少, 像是在吃粉皮而已, 比起一般天婦羅有天壤之別!!

季節雜錦刺身(吞拿魚、三文魚、希露魚、劍魚、墨魚): 尚算新鮮, 三文魚最肥美! 不過以此價錢來吃墨魚就不值了!!

安格斯肉眼照燒: 合格! 雖然有一兩塊是靱了些少, 但整體是不錯的。

清酒煮雪場蟹: 只是勉強合格! 清底幾清, 飲完沒有口渴感覺。不過蟹肉不夠滑而且很黐殼, 很困難才夾到少少蟹肉, 即使用手也不易。斯斯文文的女孩子會吃得比較論盡兼尷尬!!

海膽鰻魚炒飯: 算是合格! 但海膽碎得體無完膚, 幾乎吃不出海膽味道來; 對喜歡海膽的人來說又一次失望而回!

甜品: 只有雪糕供應, 但選擇頗多; 柚子、檸檬、綠茶、黑芝麻、豆腐……等等(還有一些已忘記)。我吃最穩陣的黑芝麻味, 不賴! 家姐要了檸檬味貪夠清新醒胃, 醒胃是夠了, 但檸檬不夠新鮮, 以致帶苦澀味。

後記: 大家一致好評, 我懷疑散叫會不會比套餐好?! 此套餐款式雖多, 份量亦夠, 奈何水準未能令人返轉頭, 只此一次罷了!!
2007-05-20
幾個月之前來過食晚飯,食物很新鮮,特別是卷物。不過有幾個侍應是新手,招呼就一般啦。上星期午市再來,壽司魚生都keep 到水準,又試到個魚餅,so good (午市不加一,比晚市更抵)。希望佢o地可以一直保持,愈做愈好。
因為要出金百利,所以突登搵呢間來食,下面有解釋。因為之前個晚打邊爐食得好多肉,今次唔係好好胃口,所以一開始點咗個牛肉拉麵午餐。個餐個麵size唔係好大,d湯同麵雖然好似日本版清仔豬骨湯麵,但係味道同口感又真係好岩feel,而且上面仲有d炒得好香嘅菇同菜,牛肉又嫩滑,仲要加杯唔錯嘅咖啡,$28真係好抵!當然身係男士,得個麵又真係唔係太夠,所以叫咗兩件每件$5嘅壽司,其中件吞拿魚都好新鮮,另一件「醡」鯖魚d醋落得剛剛好,真係又好味又抵食。最後埋單無加一$38,呢個價錢食咁嘅水準嘅日本野真係好難得。一定會再來,但係希望佢唔好咁快又搬...P.S. 對上個次搵到呢位師傅都係兩年前嘅事,當時佢仲係响屋企做私房菜,我仲好開心咁四圍叫人去幫襯。點知呢兩年,由老婆大肚,到個囡出世,到而家個囡都已經一歲,中間都真係忙到無時間出銅鑼灣食晚飯,而呢個師傅亦都已經係06年尾搬到金百利。如果唔係佢嘅招牌菜「唔知點捲」,都好難搵得返佢。大家可以睇返以前嘅記錄就知佢真係搬得好密吓:http://www.openrice.com/big5/sr2.htm?shopid=4103
因為要出金百利,所以突登搵呢間來食,下面有解釋。

三文魚親子卷$ - 外面又厚又鮮甜的三文魚,跟裡面包裹著的鹹鹹的魚子,形成有趣的對比。不要小看這sushi,可要嘴嚼很久才能把它完全送進胃裡。奇怪,不比峰sushi 差哩,但其他款式就不太清楚了。這sushi 很好吃,很有滿足感~~~!!!=================================芝士焗蠔$38 - 趁熱吃較好,不然放涼了,芝士結成硬硬的一層,跟蠔分開了,不能跟蠔共融在一起吃。蠔很新鮮! 很鮮味呀! 而且軟軟的很好吃~~~=================================鵝肝雜菌炒飯伴魚子醬$103 - 熱呼呼的上桌~ 直冒煙~~~ 飯粒乾身不黏,總的來說,這炒飯不錯,很香很好吃~~~