2024-11-27 0 瀏覽
好難食… 比錢食飯唔係問題,但希望係正常好味嘅嘢🥲1. 水煮牛- 完全冇味,辣味都冇,得一大層油- 啲牛係冰超市美國肥牛,冇味,咬都咬唔開- total 得4條薯粉,唔想講有幾難食,邊個想食油浸超市肥牛歡迎去食2. 辣子雞丁- 冇雞咁濟,可以話係麵粉炸麵粉 🙂- 一開始上菜是凍的,淰的,仲要啲油溢味- 完全冇味,冇辣冇鹹0誠意辣子雞丁,雞都冇粒,仲要收$128,去KFC食巴辣雞粒好過 😀3. 老北京亂燉- 正正常常,至少有味好過份嘅餐廳,野食0誠意,又唔平,第一次食到一半忍唔住走 :)
好難食… 比錢食飯唔係問題,但希望係正常好味嘅嘢🥲

1. 水煮牛
- 完全冇味,辣味都冇,得一大層油
- 啲牛係冰超市美國肥牛,冇味,咬都咬唔開
- total 得4條薯粉,
唔想講有幾難食,邊個想食油浸超市肥牛歡迎去食
水煮牛肉  唔知食緊咩

2. 辣子雞丁
- 冇雞咁濟,可以話係麵粉炸麵粉 🙂
- 一開始上菜是凍的,淰的,仲要啲油溢味
- 完全冇味,冇辣冇鹹
沒有雞 嘅辣子雞粒

3. 老北京亂燉
- 正正常常,至少有味

2024-11-22 0 瀏覽
與朋友相聚去嘗試家鄉的味道,偶然走進了這間小店,出奇地找回了家鄉的味覺。想不到在銅鑼灣中也有這種隱世小店。裝修風格唔錯,幾舒服,亦有私隱空間。首先,我們點了京菜必不能少的招牌菜。北京烤鴨(半隻) $258烤鴨的肉質鮮嫩,油而不膩,皮貼着肉,比其他店舖更為嫩滑爽脆,不會有皮尖着很多肉的情況,極為好吃。二食:津白鴨骨湯 $100使用烤鴨的鴨骨熬製的津白湯,不油不膩,鴨味十足, 十分適合一邊吃烤鴨一邊飲用,蔡香味和鴨油香混合在一起,鮮味十足。雞絲粉皮 $88這道傳統的京式小食製作得非常用心,計時十分嫩滑,配上特製的醬汁和冰冷的粉皮,使人十分開胃。宮保雞丁 $128雞丁與腰果混合一起進行爆炒,香味十足,雞丁與腰果的氣味混合,再加上辣椒,又辣又香,屬於必叫之選。老北京炒麵 $128傳統的北京炒粗麵,香味濃郁,鹹甜適中,具有家鄉的風味。滿足滿足
想不到在銅鑼灣中也有這種隱世小店。

裝修風格唔錯,幾舒服,亦有私隱空間。

首先,我們點了京菜必不能少的招牌菜。

北京烤鴨(半隻) $258

二食:津白鴨骨湯 $100

雞絲粉皮 $88

宮保雞丁 $128

老北京炒麵 $128
傳統的北京炒粗麵,香味濃郁,鹹甜適中,具有家鄉的風味。

滿足滿足
2024-11-06
2024-11-19 0 瀏覽
.今日同朋友出開銅鑼灣買野順便同朋友去咗一間特色嘅京菜館lunch🙌🏻一出𨋢門見到個招牌好有特色,好耐都未見過古色古鄉嘅feel👍🏻餐廳裝修都好懷舊有古代feel✅佢哋嘅set lunch都好抵👍🏻半自助餐咁❣️食物亦都好出色糖醋排骨食菜一定係食糖醋排骨必點😋最鐘意酸酸甜甜咁非常開胃😋 肉質鮮嫩多汁,外焦裡嫩。獨特的糖醋醬汁由優質醋、天然糖和秘密調味料精心調製而成,酸甜適中麻婆豆腐🌶️麻婆豆腐,最經典既川菜,以其濃烈的麻辣風味和滑嫩的豆腐著稱。選用新鮮的嫩豆腐,搭配豐富的牛肉末,再以特製的豆瓣醬、花椒粉和蒜末調味,讓每一口都充滿層次感青瓜🥒涼拌粉皮新鮮既青瓜切絲,搭配Q彈的粉皮,淋上特製的醬汁,酸甜適中,令人一口接一口。每一口都係清新的滋味紅豆沙我覺得有少少特別呢碗紅豆沙比平時好食好多‼️經典既中式甜品,選用上等紅豆,經過細心熬煮,煮至軟糯香甜,口感滑順📍老北京 (渣甸中心) (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓

糖醋排骨

麻婆豆腐🌶️

青瓜🥒涼拌粉皮

紅豆沙

📍老北京 (渣甸中心) (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓
2024-11-08 269 瀏覽
原來宜家老北京都做緊午市套餐!半自助㗎幾抵食💁🏼‍♀️除咗主菜之外仲會有多款京式凉菜、蕃薯、粟米及例湯!佢哋嘅菜式都都係正宗北京菜嘅!如果喜歡食北京菜嘅話值得一試⚡️葱爆牛肉味濃香口,爽脆的京葱成功吊出牛肉香,整個配搭用來佐飯實在惹味不已。⚡️酸菜魚酸菜味道鹹酸,有助增進食慾、幫助消化,還可以促進人體對鐵質的吸收。真係好好食呀!又惹味非常開胃嘅菜式。湯底亦都濃郁滋味。半自助位置都有涼菜,冬瓜湯,糖水白飯!任食真不錯
原來宜家老北京都做緊午市套餐!半自助㗎幾抵食💁🏼‍♀️
除咗主菜之外仲會有多款京式凉菜、蕃薯、粟米及例湯!
佢哋嘅菜式都都係正宗北京菜嘅!如果喜歡食北京菜嘅話值得一試

⚡️葱爆牛肉

⚡️酸菜魚

半自助位置都有涼菜,冬瓜湯,糖水白飯!任食真不錯

2024-11-04 524 瀏覽
和幾個友人相聚,來到這一間京川菜館,餐廳裝飾走古色路線,燈光環境較暗,即使當晚坐滿客人,也沒感覺嘈吵,很適合三五知己共聚一餐-老北京炒飯(京蔥蛋炒飯) $108金黃色的炒飯,炒得顆粒分明,吃得出每粒飯都沾有蛋汁,充滿鑊氣,蛋蔥香味四散,十分開胃-北京烤鴨 $258(半隻)吃京菜最著名一定是北京片皮鴨,我們點了半隻試試,份量頗多,片皮鴨鴨香味十足,外皮酥脆鬆化,肉質嫩且滑,個人喜歡這裏的餅皮偏薄,加入青瓜和甜醬等配菜口感十分豐富,朋友們都讚好!-二食:津白鴨骨湯 $100他們的二食是用剛才片皮鴨的鴨骨熬湯,這是一道出乎意料之外好渴的湯!湯是非常濃稠的奶白色,真材實料湯裏有鴨骨和鴨肉使湯汁更入味,加上津白令湯味更清甜-老北京炒麵 $128炒麵濕潤、多汁,面質偏彈牙,有點像烏冬或拉麵,有椰菜絲、紅蘿蔔絲,簡單配料卻又很有惹味,很好吃!-宮保雞丁 $128雞丁麻香微辣,雞肉嫩而不油,加上脆口的花生,充滿香氣,配以白飯十分開胃
老北京炒飯(京蔥蛋炒飯) $108

北京烤鴨 $258(半隻)

二食:津白鴨骨湯 $100

老北京炒麵 $128

宮保雞丁 $128

2024-10-28 530 瀏覽
銅鑼灣有間北京菜餐廳🥢✨除左菜式香辣惹味,店內裝修更是優雅,充滿中國風格,濃厚文化氣息🏮🍃餐廳已經有一段時間,吸引左好多熟客,食物質素不錯🤩🍽️餐廳半自助餐形式,享受不同美食。今日我有鴨湯🍜紅豆蕃薯糖水,各式各樣的薯菜同新鮮水果🍉🍊任食酸菜魚🐟鮮香酸辣,魚同酸菜口感鮮嫩,湯汁濃厚宮保雞丁🍗雞肉、花生同青椒製成,味道香辣可口,色澤鮮艷老北京 (渣甸中心)📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓

酸菜魚🐟
鮮香酸辣,魚同酸菜口感鮮嫩,湯汁濃厚

宮保雞丁🍗
雞肉、花生同青椒製成,味道香辣可口,色澤鮮艷

老北京 (渣甸中心)
📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓
2024-10-24 485 瀏覽
心血來潮想食片皮鴨朋友上網見到呢間好似食唔錯於是一齊試吓去到地方好細,比較雜亂而且人手不足,揾個人落單都難(不過職員好有禮貌)上菜非常之慢,唔講以為自己去咗食法國菜😑每道菜之間相隔勁耐整體食物麻麻,特別係主角片皮鴨,非常失望唔會再有下次
心血來潮想食片皮鴨
朋友上網見到呢間好似食唔錯
於是一齊試吓

去到地方好細,比較雜亂
而且人手不足,揾個人落單都難(不過職員好有禮貌)
上菜非常之慢,唔講以為自己去咗食法國菜😑
每道菜之間相隔勁耐
整體食物麻麻,特別係主角片皮鴨,非常失望
唔會再有下次
2024-10-23
雞絲粉皮
1K
2024-10-16 661 瀏覽
今晚同朋友去了間特色京菜館,這間餐廳位於銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心5樓,一出升降機就見到個古色故鄉嘅大招牌老北京,餐廳內裝修就很等色,很傳統,好有中式客棧感覺朋去發板,先來酸辣土豆絲作為醒胃前菜,口感清脆、帶著辣香與醋酸的雙重風味,隱約有陣濃厚北方口味另一個就是老北京必吃的賽螃蟹,賽螃蟹是著名的北京菜,但材料中沒有一絲蟹肉,最主要以蛋白模仿蟹肉,「賽」是「媲美」的意思,入口味道及質感,師傅煮比得上蟹肉的鮮甜及細嫩蒜泥白肉,食時用筷拌合蒜蓉,隨著熱氣,一股醬油、辣椒油和大蒜組合的香味直撲鼻端,使人食慾大振。蒜味濃厚,肥而不膩北京烤鴨(半隻),烤至金黃香脆的外皮,上枱時已香氣撲鼻! 口感脂香鬆脆,夾在鴨肉中的油脂香而不膩,鴨肉軟嫩,配搭青瓜、香蔥包著一口吃下,加上一齊入口味道十分配合宮保雞丁,夾一筷宮保雞丁入口,舌尖先感覺微麻、淺辣,而後衝擊味蕾的是一股甜意和酸酸的感覺,雞肉鮮嫩、花生香脆,使人欲罷不能最後加埋個甜品拔絲鴛鴦,以幼身糖絲,在蘋果和香蕉上打圈,入口唔會太甜,又唔會黐牙,拔絲鴛鴦有蘋果和香蕉,外邊脆甜,蘋果味道微酸,作為今晚結尾十分完滿,對於喜歡食京菜嘅朋友,絕對多一個選擇
作為今晚結尾十分完滿,對於喜歡食京菜嘅朋友,絕對多一個選擇
2024-10-13 736 瀏覽
朋友網上隨機搵到銅鑼灣尼間‘老北京’食肆,約埋我這個老北京人,一起來幫襯。地方不大,有啲似私房菜,客人多,飯點要等位噠!1)北京烤鸭 HKD258/半隻 (半價優惠) (9/10)- 鴨肉嫩,鴨皮味道香,又唔會硬👍)- 配的甜面酱比较正宗👌- 薄餅既薄又韌,容易包料,薄薄的皮餅唔會讓人早早飽肚👍2)東華門羊肉串 HKD158/6串 (9/10)烤羊肉依然多汁鮮嫩!因為朋友唔食辣,所以羊肉串冇撒辣椒粉,否則更加惹味👍3)焦溜丸子 HKD178.- (7.5/10) 👇🏿👇🏿图上半部是網上正宗焦溜丸子圖下半部是‘老北京’的焦溜丸子,太多配菜,丸子不夠,配菜來補😅,雖然配菜的味道也不錯,但喧賓奪主了,我要的是丸子😅4)老山東燻手撕雞 HKD158.- (6/10)北京有燻雞,也有(山東)德州扒雞,但北京沒有山東燻手撕雞😅,这里應該是香港‘老北京’廚師自創的如果在北京食燻雞或德州扒雞,不會淋汁同埋加配菜,只係撕開或切塊食雞肉,因為雞肉已經夠曬味!唔需要淋汁👇🏿圖中,上半部是香港老山東燻手撕雞下左是北京燻雞/下右是山東德州扒雞來對比,感覺唔一樣了吧😀5)芫爆里脊絲 HKD148.- (8.5

- 鴨肉嫩,鴨皮味道香,又唔會硬👍)
- 配的甜面酱比较正宗👌
- 薄餅既薄又韌,容易包料,薄薄的皮餅唔會讓人早早飽肚👍
北京烤鴨(半隻)

2)東華門羊肉串 HKD158/6串 (9/10)
東華門羊肉串

3)焦溜丸子 HKD178.- (7.5/10) 👇🏿👇🏿
图上半部是網上正宗焦溜丸子
焦溜丸子

4)老山東燻手撕雞 HKD158.- (6/10)
👇🏿圖中,上半部是香港老山東燻手撕雞
下左是北京燻雞/下右是山東德州扒雞來對比,感覺唔一樣了吧😀
老山東燻手撕雞

5)芫爆里脊絲 HKD148.- (8.5/10)
鍾意食芫茜的一定要試,仲要係趁熱食,因為豬里脊絲要過油,和芫茜一起爆炒,熱辣辣,鹹鮮味!正👍
芫爆里脊絲

6)老醋折頭 HKD138.- (6.5/10)
醋和糖落的不夠,海蜇頭仲未被‘殺’出鮮味😅,138啲價格也偏高,唔抵。
老醋折頭

7)老北京芝麻醬糖餅 HKD90.- (10/10)
🥇🎖️
滿分💯,意外驚喜😍😍 酥軟香甜(小甜)唔油腻,都係要趁熱食!👍👍
老北京芝麻醬糖餅

買單👇🏿,應該會再幫襯,因為menu裡仲有好多想試,下次先😅
2024-10-10
慶祝紀念
生日
北京烤鴨(半隻)
東華門羊肉串
芫爆里脊絲
老北京芝麻醬糖餅
2024-10-13 478 瀏覽
最近喜歡追劇玫瑰的故事,突然好想食北京菜,然後一班姊妹相約到銅鑼灣,渣甸中心老牌餐廳,老北京。好口碑,今晚訂了VIP房,可以容納十多人的大圓枱,可能大家股票賺到錢,晚飯時段滿座,好熱鬧。氣氛好好,開支紅酒,慢慢看 menu 吃名菜。我們點了很多好吃的,有烤鴨半隻、羊肉串、黑醋黃魚,全部都係北京名菜,味道正宗,一流好食。蒜泥白肉 首先係我很喜歡的涼菜,蒜泥白肉用上五花腩,肥瘦相間,肉質軟嫩,輕輕捲着青瓜片,再鋪上大量生蒜和蒜泥。粉皮吸收了蒜香和醬油,很惹味,微微的香辣和肉的鮮香非常配合,入口滋味無窮。手撕雞很開胃的前菜,手撕雞味道香濃,口感夠爽脆。清甜配菜,加上鮮甜味美的雞肉,吸入了芹菜的香氣美味。北京烤鴨半隻北京出名的烤鴨,皮脆兼且充滿油香,上枱時香噴噴,燒鴨皮脆,薄薄的肉少脂肪,滲出陣陣烤鴨香,入口沒有半點膻味。卷上粉皮、香蔥、青瓜條和醬汁,味道層次更好,調味也不錯,肉質鬆軟,肥瘦適中,食過返尋味。鐵板牛肉 滿滿的牛肉,鐵板上磁磁聲先至過癮,牛肉調味好,份量也很多,肉質鮮嫩,時間煮得剛剛好,肉滑又新鮮,鮮味十足,確是滿意!老北京疙瘩湯貨真價實,老北京有廚藝,入口香味佳,味道濃郁,雞蛋
蒜泥白肉
手撕雞
北京烤鴨半隻
鐵板牛肉
老北京疙瘩湯
貨真價實,老北京有廚藝,入口香味佳,味道濃郁,雞蛋番茄健康清新,酸酸甜甜,疙瘩湯是老北京的家常菜,值得保留,是一次愛上的味道。
拔絲鴛鴦
甜品是很有特色的拔絲鴛鴦,賣相討好,蘋果和香蕉,充滿果香,爽口彈牙。
  • 北京烤鴨
  • 拔絲香蕉
  • 京燒羊肉
2024-10-13 409 瀏覽
每次聚會最希望可以找到有房間提供的,因不想影響他人及保有私隱,這食店可滿足我們的要求。蒜泥白肉,蒜泥辣辣的配上醬油跟帶點油脂的腩肉味道不錯,肉質帶咬口,粉皮是重點來的,質地很滑溜,而且很索汁。老山東燻手撕雞,雞肉已經撕了出來,吃來很方便,雞肉很有煙燻的味道,而且還有少許麻辣的地味道。老醋蜇頭,海蜇很爽脆,配上酸辣汁使人食慾大增,青瓜很清甜。北京烤鴨,師傅的刀工不錯,鴨皮及鴨肉的比例平均,鴨皮油香滿滿,鴨肉酥香味美,用上薄皮包住鴨皮+鴨肉+京蔥+青瓜加上少許甜醬,這味道很出色。宮保雞丁,雞丁肉很嫩滑,師傅做到鹹甜酸辣味也很平衡,味道層次豐富。東華門羊肉串,羊肉嫩滑可口,加上孜然粉味道更佳,這個的騷味不會太濃,份量十足,可以說是一串接一串停不。味道: 值得一試環境: 給予房間有私隱衛生: 整潔服務: 殷勤價錢: 合理
老醋蜇頭,海蜇很爽脆,配上酸辣汁使人食慾大增,青瓜很清甜。

味道: 值得一試
環境: 給予房間有私隱
衛生: 整潔
服務: 殷勤
價錢: 合理
2024-10-10 378 瀏覽
位於銅鑼灣「老北京」餐廳,以地道傳統北京風味為核心,經典菜餚同地道風味聞名蒜泥白肉配埋濃烈嘅蒜泥醬,呢種味蕾衝擊絕對係愛蒜人士福音🤟🏻下面嘅涼皮吸收晒醬料精華非常好食。爽脆嘅海蜇頭加上香酸老醋,清新解膩,前菜必order。老山東燻手撕雞(半隻)燻香四溢雞肉嫩得黎好入味,醬料偏鹹甜口感,幾款前菜都做得好出色。呢個東華門羊肉串非常驚艶,完美復刻之前去北京食串燒嘅味道,超Juicy嘅羊肉串,秘製醃料同炭火嘅完美結合,羊肉嘅油脂配合得恰到好處又唔膩,我一個人都可以食4串😆辣中帶甜嘅宮保雞丁,雞肉鮮嫩加埋花生嘅脆口,忍唔住要叫碗飯🤤賽螃蟹呢道菜係假蟹肉真風味,雞蛋整出嚟嘅「蟹」味,香滑細膩,味道真係有驚喜,但記得一定要配合陳醋😎拔絲鴛鴦(香蕉/蘋果)喺舖頭嘅signature甜品,外脆內軟嘅拔絲鴛鴦,睇相都知道好考功夫每道菜都真材實料,食埋甜品係好滿足😋

爽脆嘅海蜇頭加上香酸老醋,清新解膩,前菜必order。

每道菜都真材實料,食埋甜品係好滿足😋
2024-10-09 360 瀏覽
香港已經越來越少老北京菜,這間正正是我比較喜歡的一間。門口木招牌非常有氣派,充滿老北京風味。蒜泥白肉五花腩卷住青瓜片,再加上香蒜,味道非常配合,肉質軟嫩入口就能嘗到肉的鮮香氣味和蒜泥醬成就了一種對比,底層墊上粉皮,吸收了所有蒜蓉醬油香,零舍滋味。老醋蜇頭海蜇頭用特製老醋調味, 口感清脆爽口,拌上的青瓜爽脆清甜。酸辣土豆絲土豆去除了澱粉加入調味快炒,真的非常清脆,酸辣夠勁、爽脆又開胃。老山東燻手撕雞(半隻)雞肉的肉汁豐富兼非常嫩滑,入口有淡淡煙燻香氣,拌上紅蘿蔔、青椒等蔬菜增加甜品,可以讓鮮嫩多汁的雞肉更加清爽美味!黑醋黃魚黃魚煎的金黃酥脆,淋上酸甜的糖醋醬汁,能帶出魚的鮮美滋味,上桌後香氣四溢,令人胃口大開。老北京疙瘩湯雞蛋番茄麵疙瘩湯是老北京人最愛的兒時家常菜,疙瘩湯酸酸甜甜,鮮香可口,清淡爽口,讓人吃了就難以忘記它的味道。
香港已經越來越少老北京菜,這間正正是我比較喜歡的一間。

門口木招牌非常有氣派,充滿老北京風味。

蒜泥白肉

老醋蜇頭
海蜇頭用特製老醋調味, 口感清脆爽口,拌上的青瓜爽脆清甜。

酸辣土豆絲

老山東燻手撕雞(半隻)

黑醋黃魚

老北京疙瘩湯

2024-10-03 533 瀏覽
跟幾位成班舊同事相聚,選擇了重口味的老北京,實在是一次令人難忘的美食經歷。大蔥豬肉餡餅餡餅金黃鬆脆的外皮,裡面的豬肉餡汁多味美,與大蔥的清香相得益彰,恰到好處的鹹香讓人一口接一口。砂鍋雲吞雞半隻湯底濃郁,帶有雞肉的鮮甜,雲吞滑嫩可口,蔬菜吸收了湯汁十大美味😋北京烤鴨半隻外皮酥脆,色澤金黃,搭配甜醬、蔥條及薄餅,卷成一口,既有層次感又不失豐富的味道。肉質鮮嫩,油脂適中,讓人意猶未盡,絕對是北京菜的經典代表。老醋蜇頭蜇頭的脆感搭配特製的老醋醬汁,酸中帶著微微的甜,讓人胃口大開。期待下一次再再試別的菜式!

大蔥豬肉餡餅

砂鍋雲吞雞半隻

北京烤鴨半隻

老醋蜇頭

期待下一次再再試別的菜式!
2024-10-01 526 瀏覽
好耐沒有同一班朋友出去食過飯喇,朋友好耐沒有食北京菜、中菜,搵到間位於銅鑼灣老北京菜既地方,雖然地方不算好大,但都好有私人空間。坐底之後,都係要睇下有咩想食,發現都好多好想食既野,之後點幾道菜先,唔夠先再叫。【蒜泥白肉】喜歡有點蒜嗆味的感覺,蒜香比較突出,在底部仲有粗薯粉墊底,可和蒜泥白肉撈埋一起吃的香味。【老山東燻手斯雞(半隻)】手斯雞燻香肉嫩滑,再有甘筍絲、芫茜、青瓜絲等,加了秘製醬汁,帶點麻辣味道,非常惹味,估不到這道菜比想像中出色,仲要份量唔算細。【賽螃蟹】雖然食材裡沒有螃蟹,但卻吃上來比蟹肉更美味,利用了海鮮及蛋白炒到蟹肉質感,再加了蛋黃在中間,賣相已經吸引,之後再撈埋一起食,再加上鎮江醋,非常開胃。【東華門羊肉串(6串)】串燒烤得軟硬適中有肉汁,不算好乾,再加上獨特香料,聞的香味就覺得很美味。【老北京炒餅】這個炒餅我地真係未食過,炒餅是用餅皮切條切絲再加配菜一起炒,食落口感帶點煙煙韌韌。值得推介【拔絲鴛鴦(香蕉/蘋果)】到最後我地叫左甜品,表面有層脆脆糖漿,內裡軟淋,外觀又非常漂亮。

【蒜泥白肉】

【老山東燻手斯雞(半隻)】