2017-10-18 1072 瀏覽
最近天氣開始有涼意 本來約好同朋友們去打邊爐 諗住可以慢慢食慢慢傾 點知係經過佐敦吳松街既時候 老四川既門突然打開 哇 好香啊可能因為放工時間 大家都好肚餓 所以決定放棄原先計劃 直接入店內坐底 睇下有咩好食👇🏻水煮桂花魚 味道濃 一開始見到咁多辣椒以為會好辣 結果剛剛好食桂花魚最好就係無骨 不過略嫌配料太少 例如青瓜 大豆芽👇🏻辣子雞 識食一定食佢 配啤酒一流👍🍺佢炸得夠 可以連骨都咬爛 😁外面有d餐廳炸得唔夠 骨頭要整出黎😭👇🏻尖椒回鍋肉 最搶手竟然係呢碟 d肉炸到脆得黎又夠煙韌👇🏻蛋黃蝦 呢間餐廳煮蝦既方法好多 有開邊蒜蓉蒸 有白灼 呢d平時都食到 所以今次試下蛋黃蝦 脆卜卜 好正 蛋黃味好夠 不過放涼左d油開始出 所以記得趁熱食👇🏻蔥爆羊肉 呢個無乜特別 因為唔辣 羊肉好碎 但夠騷 👍👇🏻滄炒番薯葉 因為本人唔食番薯 所以對於番薯xx 既食物都無興趣 不過朋友話叫黎試下 咁就試下啦 😅結果 原來番薯葉係無番薯味架🤣食落仲好好味 唔會好似芥蘭咁硬 但又無菜心苗咁甜☺️最後我地4個人 連埋飲品都係食左7百幾 平均每人都係$180 真係好抵👍

食桂花魚最好就係無骨 不過略嫌配料太少 例如青瓜 大豆芽

👇🏻尖椒回鍋肉 最搶手竟然係呢碟 d肉炸到脆得黎又夠煙韌

👇🏻蔥爆羊肉 呢個無乜特別 因為唔辣 羊肉好碎 但夠騷 👍

叫左個酸辣土豆絲同半隻口水雞。通常第一次去一間餐廳都會叫小辣因為各間餐廳辣度不同,為左唔好辣到飛起而家做。先上土豆絲,淨係食到酸味而且仲係好酸嗰隻,完全唔辣。咁就問佢有無辣醬啦,佢就ee or or, 仲同廚房話明明係我自己嗌小辣。之後佢拎返碟野入去幫我加辣,唔知係佢有心加到好辣定點,酸味完全無哂。口水雞係食哂一大碟土豆絲後再等左至少五分鐘先上枱,其間樓面追單但係廚房又係咁話無單,拉扯左一大輪。睇落好似好辣,不過食落又無咩辣味。個碟好大,隻雞比想象中細。總括黎講,我未食過咁難食嘅四川野。兩碟餸加兩罐野飲盛惠兩舊,性價比都幾低。
叫左個酸辣土豆絲同半隻口水雞。
2015-12-21 1203 瀏覽
兩個人夜晚7點幾去食唔駛等位! 地方比較迫。 叫咗孜然羊肉,干扁大腸,冷面,窩筍絲,尖椒鵝腸。羊肉有莞茜打底好香,羊肉算不過不失,大腸夠彈口但唔算入味,冷面好似處理得唔夠熟( i mean 冷凍前),所以食落有啲唔熟咁嘅“面粉質感”,窩筍絲幾鮮甜,值得一吃,鵝腸完全敗北,好似係浸咗落油嘅少少爽口嘅一條帶,係完全無鵝腸嘅味,衰過cheap cheap 任食邊爐嘅鵝腸,失望至極點。叫咗兩個汽水,4百幾蚊埋單!不過要讚嘅係staff態度好好!
兩個人夜晚7點幾去食唔駛等位! 地方比較迫。
叫咗兩個汽水,4百幾蚊埋單!
不過要讚嘅係staff態度好好!
2015-08-20 895 瀏覽
今日本來想去一間四川辣店,點知因為開瓶費關係取消吾去,另找地下...行下行下見到老四川,開瓶費只需$20,所以今日3個人膽粗粗去試下!~一入到去,衞生一般,坐的位置都是比較迫,但因為吾想煩關係照食左先。今次我地叫左5樣野食,每人都係$110價錢都抵,但味道係吾覺辣的存在。有點失望。鳯爪:已經吾可以用辣黎形容,仲有點酸的味道。好似過左期咁,食左一隻已經吾想食。酸菜魚:叫了中辣之後再加辣,但一點都不辣,只有酸味,魚好大片,但勁多骨,只可說吾辣但味道吾差的酸菜魚。青瓜:冇晒皮咁滯,所以勁淋,但吾入味,吾辣,份量都多。包心菜:已經加辣,但同用水煮差不多,冇辣冇炒的感覺。油泡田雞:竟然最辣的餸(但都是小辣),田雞老左,但幸好入味,菜都入晒味吾錯,係整餐飯食晒的食品。只可說吾難食,但吾會再去的小店,味道一點辣都冇,衞生又好一般。

青瓜:冇晒皮咁滯,所以勁淋,但吾入味,吾辣,份量都多。
包心菜:已經加辣,但同用水煮差不多,冇辣冇炒的感覺。

2015-08-13
2015-05-25 745 瀏覽
标榜四川菜!我们点了四川泡菜,水煮桂花,剁椒田鳮。先说四川泡菜,不是太辣,很爽口,很快便吃完一碟,越吃越开胃;跟着是水煮桂花,例牌的,份量很足,魚肉很滑很嫩,配菜也很夾,有青瓜,大豆芽和薯粉,辣度勁,老公要不停包云吞,我当然不用啦……最后是剁椒田鸡,不太辣,不太油,有鲜味,好吃!埋單不用300,抵!
标榜四川菜!我们点了四川泡菜,水煮桂花,剁椒田鳮。
  • 水煮桂花
2015-05-21 479 瀏覽
最滿意便是這道菜,份量很足,味道也不錯。三個人吃飽後,還剩下一盤可以打包。辛辛辣辣的,十分溫暖。最差勁便是這道菜了,跟白恰南瓜沒有兩樣,失望極透,只是湊上了小小蛋黃。跟本不應存在在菜單上。這道便菜的味道也不過不失不過價錢也蠻實惠的。
最滿意便是這道菜,份量很足,味道也不錯。
三個人吃飽後,還剩下一盤可以打包。
辛辛辣辣的,十分溫暖。

這道便菜的味道也不過不失

不過價錢也蠻實惠的。
2014-03-24 1214 瀏覽
諗住搵間野打邊爐就入左咦間野試下...一入到去我叫左個雞煲先...因為一心就係諗住想食雞煲..之後再叫野食啦...叫咩無咩...叫個桶蠔無..手切肥牛無..響鈴又無..我刻我覺得中左伏...心裡團火即刻著哂 ..仲要佢地好環保呀...用完既落單紙..再返用呀..但係係比人畫花哂....冷氣又唔開..有無咁Q孤寒呀..我投訴佢話老板會咁做...我做做員工都唔想..但態度係超差囉.. 我忍唔住叫佢買單剩係比返野飲錢...佢唔比算數....我諗住可能個雞煲可以拎返我心裡面既分數..點知一出大件事...雞無味又唔麻又唔辣...我個刻發誓我永遠都唔會黎咦間野食野...請都唔會黎囉...
諗住搵間野打邊爐就入左咦
題外話/補充資料: 想一肚氣可以試一試...
2014-03-19
2014-01-13 433 瀏覽
因中意食辣,早知佐敦有好多辣嘢食。走出地铁便进入寻找心目中食物的快境三五知己行到吴松街97号,朋友发现是新开的川菜馆(以前是日式烧烤),商量一试其水准一坐低,侍应生即送来一大碟山椒凤爪拼四川泡菜,后朋友们又加了两份泡菜都一扫而光干煸田鸡:肉质外酥内嫩,青尖椒香味扑鼻毛血旺:食材新鲜,鸭血滑嫩囍沙肉:咸甜适中,垫底的糯米更加入味后加一碟青椒土豆丝,及回锅肉餸饭,买单不到HK400。超抵

干煸田鸡:肉质外酥内嫩,青尖椒香味扑鼻

毛血旺:食材新鲜,鸭血滑嫩
囍沙肉:咸甜适中,垫底的糯米更加入味

后加一碟青椒土豆丝,及回锅肉餸饭,买单不到HK400。超抵
2014-01-11