2024-11-05
西菁街間老掌櫃是我經常光顧既東北菜館 今晚帶埋個朋友去食飯 由於天氣開始轉涼 朋友又係羊肉發燒友 我地索性叫左個全羊宴🐑:孜然京蔥炒羊肉、羊腩煲、羊肉水餃👨🏻🍳孜然大蔥炒羊肉 $96非常推薦既一道菜 炒得十分惹味 無論係羊肉定配菜都好入味 廚師落足料 以大量大蔥、洋蔥、青蔥咁同羊肉一齊爆炒再配上適量既辣椒 令菜式味道簡直無得頂 如果係中意食蔥既朋友黎道菜一定要試下 而且餐廳所選用既都羊肉都係味道較濃既 即使加左大量配菜亦唔會掩蓋羊肉味道 反而令菜式味道更上一層樓 🍲東北黑山羊煲(小) $188冬天才有的限定菜式!這是我今個秋冬的第一煲😆 首先餐廳絕對不吝嗇 羊腩煲非常之足料 有大量的枝竹、冬菇、馬蹄同不少份量既羊肉(仲要全部大大嚿)而且羊肉本身質素好 羊味濃厚 肉質嫩口 再加上每舊都大大舊 食起上黎啖啖肉 但又夠腍 另外羊腩煲個汁底好濃郁 又是送飯一流 個底仲加了薯粉 所以細煲其實都夠3-4人食🥟京蔥羊肉餃(10隻) $56平實正常發揮的餃子 水餃咬開羊肉餡味道濃厚 肉汁豐富 可惜水餃皮略嫌較厚 否則會更理想其實我仲想食豆沙窩餅同高力豆沙 但係已經飽到要拎走餃子 所以都係要多啲人一齊
👨🏻🍳孜然大蔥炒羊肉 $96
🍲東北黑山羊煲(小) $188
🥟京蔥羊肉餃(10隻) $56
其實我仲想食豆沙窩餅同高力豆沙 但係已經飽到要拎走餃子 所以都係要多啲人一齊食先可以試多幾款菜式