2022-10-06 406 瀏覽
中環手工腸粉,岩晒拎返office食,方便又唔heavy😌----------沙茶牛肉腸粉 $37呢款出面都比較少見,腸粉嫩滑,牛肉都幾多,差唔多啖啖都食到餡😋沙茶好夠味,豉油就唔洗落禁多啦😉 粢飯 $21餡料充足飽滿,有油炸鬼、肉鬆、榨菜🤗口感好軟糯,包得夠實,唔鬆散😁 凍鮮果茶袋 $20揀左粉紅西柚,茶底低糖,茶味好出,帶少少柚香🍊 豆漿咖啡 $20呢個配搭幾有趣,本身豆漿應該係低糖,再加上咖啡就多左啲咖啡香同苦味😂
中環手工腸粉,岩晒拎返office食,方便又唔heavy😌
----------
沙茶牛肉腸粉 $37

粢飯 $21

凍鮮果茶袋 $20
揀左粉紅西柚,茶底低糖,茶味好出,帶少少柚香🍊

豆漿咖啡 $20
凍鮮果茶袋
豆漿咖啡
2022-10-05 183 瀏覽
外卖自取显示12:45,等到1:15也没拿到食物。店家是在我12:45到达时才把online order加入queue。will never come back again

2022-09-30 1318 瀏覽
即將邁進🔟月,真係一如天文台所料咁會打風落雨,所以lunch hour都唔係唔落去食☔️簡簡單單係公司樓下買野食就夠,利源東街有唔少隱藏係排檔後面既外賣小店就最合適,今次就揀咗幫襯呢間專食石磨腸粉同麵食🍝餐牌同鋪頭一樣用咗紅當當幾顯眼,簡單分咗兩類主食📕即製石磨腸粉同麵食,仲有d小食同埋自家飲品例如豆漿同鮮果茶,有個特別優惠就係買第二同第三樣野就可以有優惠價💰所以最抵就係2個人夾買3樣野食share🐓麻醬青瓜手撕雞腸粉 | $39 落單後見到師傅即刻拉開櫃桶上油再落米漿,感受到果種新鮮熱辣,返到office打開就先聞到清爽青瓜味🥒淡黃色既腸粉皮都幾滑有咬口,加埋佢地經過肉汁祕制既豉油就仲惹味,雞絲藏係入面每啖都有,仲有點鮮嫩唔柴😚🐂沙茶牛撈麵 | $36(優惠)顏色雖然唔係好深,但沙茶香料味慢慢滲出😝將麵底同沉底既醬汁撈埋就啱啱好,牛肉食落幾似打邊爐既鮮牛肉,份量合理🍘粢飯 | $17(優惠) 一望幾似盒子飯團,餡料就黎多到爆出黎,有經典既油炸鬼同肉鬆😋煙煙韌韌咁咬落去,兩個share一份當小食真係一個滿足既午餐

🐓麻醬青瓜手撕雞腸粉 | $39

🐂沙茶牛撈麵 | $36(優惠)

🍘粢飯 | $17(優惠)
2022-09-30
5 分鐘 (外賣自取)
👉Lunch 唔知食咩好,喺堆menu見到「即製石磨腸粉」。。。仲🉑️WhatsApp預先落單,省時方便。。👍店舖喺利源東街排檔入面,都揾咗一陣⋯😳📌鮮味豬肉腸粉 $32 ~ 腸粉係手刮皺皮腸粉,粉皮比一般酒樓食開嘅薄好多,米香特濃,自家製豉油唔會過咸。豬肉餡料🈵️🈵️,好抵食。。。👏✅點了腸粉,第二、第三件產品,🉑️以用優惠價購買❗️🥳📌酸辣蒸米粉(豬肉+炸魚片)優惠價$36 ~ 配料🈶️豬肉碎、炸魚片條。👉米粉Q彈不過腍,酸辣味道唔會太濃,我就覺得啱啱好。。女士份量,男士應該會唔夠!!☺️📌粢飯 $21 ~ 份量比一般的細小,但餡料依然豐富:豬肉鬆、油炸鬼、炸菜少不了,作為下午茶剛剛好。。😉📌微糖豆漿(凍)優惠價$12 ~ 少少🤏甜,重豆香,夠濃稠,好味道!😍

📌鮮味豬肉腸粉

✅點了腸粉,第二、第三件產品,🉑️以用優惠價購買❗️🥳

📌粢飯

📌微糖豆漿(凍)
2022-09-02
📌粢飯
📌微糖豆漿(凍)
2022-08-20 244 瀏覽
即叫即整~(已經係Openrice嗌定,都係要等下🙈🙈)正正因為甘,所以拎到返公司食都仲係熱辣辣架(👅我過2條馬路就返到)雞蛋腸粉 (+2酸菜)腸粉以新鮮石磨米漿製作,一盒腸粉有大概五條腸粉,又薄又滑,再加埋雞蛋既蛋香味 口感更加香滑, 醬油就算倒曬落去,都會太鹹,鹹中帶甜,甜中帶香。加左酸菜仲惹味左(👅我太重口味)沙茶牛肉撈麵 (+$36)  超多沙茶汁,汁濃夠香夠惹味,麵條又滑又有蛋香,撈埋一齊食,真係夠邪惡👅👅👍總括黎講,中環區性價比高,下午茶黎講 又飽肚又平 食埋撈麵真係勁飽🤪🤪

雞蛋腸粉 (+2酸菜)
沙茶牛肉撈麵 (+$36)
2022-08-18 183 瀏覽
中環返工搵嘢食終於有新鮮皺皮腸粉!第一次試了沙茶牛肉腸粉$37(加粟米🌽+$4加椰菜+$4)。拿到回公司還是熱騰騰。豉油是自家製的,很香又不太鹹,和腸粉是絕配。沙茶醬偏清淡,加了辣(照片裏橙色醬)味道小辣,嗜辣者要再加。關鍵是腸粉皮薄有米香,滑滑的,很好。第二次試了算啦手撕雞腸粉$38(好像沒有要吃出酸辣)但整體是好吃的。雞絲有點雞味,不錯。另外買了秶飯$17(飯質和餡料都剛好,比銅鑼灣老店好吃)和魚蓉燒賣$12(比一般街邊好,有魚味,皮薄,醬汁已加小辣)。腸粉癮發作時有救!滿意。
中環返工搵嘢食

終於有新鮮皺皮腸粉!

腸粉癮發作時有救!滿意。
2022-07-18 1977 瀏覽
潮式嘅皺皮石磨手刮腸粉早排如雨後春筍般興咗一輪,後尾股熱潮無咁勁,但都見不時有新店開張。今日幫襯嘅「耘」,就唔喺新開張,不過,隱身於利源東街呢條橫巷仔,一直都無為意。到最近有食友推介,所以,先至試吓試吓。石磨手刮腸粉講到明喺即點即蒸,所以,製作需時,故最便捷嘅方法喺以whatsapp落單,到店即取。除主打嘅手刮腸粉之外,仲有好幾款撈麵、蒸米粉、燒賣、粢飯……等等,並提供好幾款特色飲品,小店就會有啲咁嘅心思。而早餐或下午茶時段,又會有啲另外着數。沙茶牛肉腸粉 $37、凍鮮果茶袋 $16眾多款式中,都喺心繫沙茶牛肉,腸粉份量都幾多,填滿整個食物盒,而腸粉內就混有好多沙茶牛肉同蔥花,所以,味道算喺幾惹味;刮腸粉有別平常晌酒樓食到嗰種講求滑溜嘅腸粉,外觀皺晒皮,似扭麻花咁,食落帶種煙韌感,米香算OK啦。凍鮮果茶袋共有3款口味,選上雙檸,即喺檸檬加青檸,由於喺雪到冰凍,唔喺靠加冰,所以,飲到尾茶味一樣咁幽香,唔會溝淡咗,而且,又有種酸酸爽爽嘅感覺,夏天飲就特別正,不過,檸檬味較出,青檸味就隱約啲。晌中環食個晏普遍都50左右,咁今次手刮腸粉又有啲特色,價位都差不多啦,都可以一試。
沙茶牛肉腸粉 $37、凍鮮果茶袋 $16

沙茶牛肉腸粉 $37、凍鮮果茶袋 $16
沙茶牛肉腸粉
凍鮮果茶袋(雙檸口味)
2022-07-07 590 瀏覽
以前喺中環返工,間唔中都會嚟利源東西街搵食,不過自從公司搬遷後,已經有好幾年無嚟過。最近見好多人推介呢間石磨手刮腸粉專門店「耘」,趁今日要嚟中環辦點事,就特意過嚟一嚐。店舖主打外賣,不設堂座,不過店內亦設有少量位置供客人立食。腸粉嘅選擇好豐富,足足有成 14 款,全部都係即叫即蒸,而且買腸粉仲可以用優惠價選購額外兩款產品,非常抵食!鮮味豬肉腸粉 ($32)  腸粉以新鮮石磨米漿製作,食落口感好滑溜,晶瑩又富米香。豬肉餡鮮味得嚟又有肉汁,而且份量亦頗多,配上自家製嘅豉油,鹹中帶甜,美味。沙茶牛肉撈麵 (+$36)  牛肉嫩滑腍身,沙茶汁濃香惹味,麵條爽滑有蛋香,撈勻一齊食,啖啖滋味。粢飯 (+$17)  粢飯拎上手時仍然係暖笠笠,而且外形望落去好工整,絕不鬆散。入面塞滿了肉鬆、榨菜同油條等,口感好豐富。糯米飯嘅比例亦啱啱好,唔算多,不會太飽肚,適合胃口較細嘅女士。店員服務態度唔錯,仲叫我下次嚟可以預先電話落單,到店後便可即取,咁又幾方便喎!
2022-06-30 241 瀏覽
一直超鍾意食石磨皺皮腸粉,但無奈港島真係少之又少。咁啱發現中環竟然有一間,一於決定試試佢。我平時比較懶寫食評,除非真係好好食或者超難食。呢間我畀LIKE!食第一啖已經有驚喜,個腸粉夠薄而好滑,醬油我全部倒曬落去,唔會太鹹或者太甜。今次叫佐牛肉腸同豬肉腸加蛋,個人覺得牛肉香D,不過豬肉加蛋都好味😋下次可能我會要牛肉加蛋😆今次體驗好滿意,不枉我專登係西環出黎中環買👍老闆娘都好友善,祝生意興隆,長做長有!我會多D黎幫襯嘎。
豬肉腸粉加蛋,牛肉腸粉
5 分鐘 (堂食)
豬肉腸粉加蛋,牛肉腸粉
  • 牛肉腸粉
  • 豬肉腸粉加蛋
2022-06-27 264 瀏覽
今日約左去朋友間美容院做facial,佢間鋪喺中環開,我地就喺附近搵下好野食,我同佢都鍾意食清淡啲嘅野,所以就揀左呢間手工石磨腸粉試吓😋佢呢到除左腸粉,重有米粉,撈麵同粢飯等等,飲品選擇都有幾款養生類嘅熱飲,凍飲個包裝重印左佢哋鋪頭名💕誠意十足👍🏻❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎❣︎蜜汁叉燒腸粉+椰菜絲✍︎︎呢到啲腸粉真係好滑好薄,外表晶瑩剔透,入口超好味😋,同平時酒樓食個啲好唔同,义燒份量多,加埋椰菜絲食口感一流👍🏻香嫩牛肉腸粉+栗米✍︎︎牛肉嫩滑,加埋栗米來食好正,我食晒啲栗米🤭其實睇圖就知啲腸粉真係薄到起摺👍🏻秘製醬油燒賣✍︎︎燒賣大粒彈牙,買第二件產品起都係加$12咋👍🏻有6粒秘製醬油蒸米粉(豬肉+魚片)蒸米粉食落爽口,魚片同豬肉份量都多,有埋椰菜絲,清清地好岩我口味👍🏻凍鮮果茶袋(雙檸)而家天氣真係好熱,飲一啖即刻消暑解渴👍🏻

蜜汁叉燒腸粉+椰菜絲✍︎︎

香嫩牛肉腸粉+栗米✍︎︎

秘製醬油燒賣✍︎︎
燒賣大粒彈牙,買第二件產品起都係加$12咋👍🏻有6粒

秘製醬油蒸米粉(豬肉+魚片)

凍鮮果茶袋(雙檸)
而家天氣真係好熱,飲一啖即刻消暑解渴👍🏻

2022-06-27
  • 香嫩牛肉腸粉+栗米
2022-06-26 115 瀏覽
之前係附近行個時成日見到呢間,所以就黎試下。佢外賣個時,醬同腸粉會分開放,唔會浸住啲腸粉,啲醬係麻醬加豉油,所以味道唔會太單調。而且餡料係有冬陰功味,之前未試過 ,但係完全唔會覺得奇怪
冬陰功豬肉碎腸粉
2022-06-23
2022-06-23 101 瀏覽
香滑石磨腸粉經過中環見到呢個鋪都有幾個人等緊羅外賣,好奇睇下,原來有腸粉賣,都好耐冇食過,叫左兩客試吓。蜜汁叉燒腸粉,好好食,又多叉燒,腸粉好滑又薄,淋埋醬汁食到好滋味!另外仲叫左牛腸,牛腸最緊要牛肉要滑,吾好老,呢度完全及格!牛肉好滑,好好味!好推介牛腸!好好胃口仲叫左個粢飯,大大個,入面包住油炸鬼同肉鬆,好好味呢。見天氣近排都好熱,叫多個西柚茶,入面有西柚切片,大大包,好香西柚味,消暑一流呢!
香滑石磨腸粉
2022-06-22 89 瀏覽
今朝早我同朋去咗上環 行行下肚餓想食早餐見到一間石磨手刮腸粉入去買黎試下於是買咗香嫩牛肉腸粉,蜜汁义燒腸粉一杯熱豆漿,一枝凍咖啡去到公園好想快d試下嘩!一打開熱辣辣!試下香嫩牛肉腸粉先😄真係好多牛肉,份量仲好多!牛肉好嫩滑👍🏻腸粉滑嘟嘟,加埋醬汁好好味😋再加埋杯熱豆漿就最夾!然後再打開熱辣辣蜜汁义燒腸粉嘩,勁多义燒🥰义燒好爽口大大粒!腸粉嫩滑!真係要大大淡食!好正!再加凍咖啡一流👍🏻大家不妨去試下石磨手刮腸粉包你食到嘴舐舐😋😋😋
今朝早我同朋去咗上環 行行下肚餓想食早餐
見到一間石磨手刮腸粉入去買黎試下

於是買咗香嫩牛肉腸粉,蜜汁义燒腸粉

一杯熱豆漿,一枝凍咖啡
去到公園好想快d試下

嘩!一打開熱辣辣!
試下香嫩牛肉腸粉先😄

然後再打開熱辣辣蜜汁义燒腸粉

2022-05-25 798 瀏覽
腸粉是很多香港人喜歡的美食,尤其到酒樓嘆茶,一盅兩件,腸粉真是少不了的選擇。最近經過中環的利源東街,就偶然發現了這一家主打「刮腸粉」的小店「耘」。看到店內的石磨,就知腸粉都是即場製作,即叫即蒸,店主話午飯高峰時段,真是要耐心等候。除了腸粉,還有蒸米粉、撈米粉、粢飯、燒賣……等等,飲品就有豆漿、豆漿咖啡、凍鮮果茶袋、花茶,都頗特別的。腸粉款式非常之多,共有十二款,又可以加配料,揀了「沙茶牛肉腸粉」($37),因為即點即做,拿到回公司還是熱熨的,不要單看其貌不揚,腸粉的口感十分嫩滑可口,內裡加了大量沙茶牛肉,所以,十分惹味好吃,就算不下豉油也可以。另一款主食選了「粢飯」($20),包得紮實飽滿拿上手很具份量,切開看看,填滿了肉鬆、油炸鬼及榨菜,入口糯米飯很黏糯軟熟,味道及口感都豐富,確實很好吃。點了腸粉,可以以優惠價配其他美食,選上了凍鮮果茶袋(雙檸)(優惠價$16)及微糖豆漿(優惠價$12),前者清爽怡人,既有茶香,又有果香,天然健康;後者豆味濃郁,甜度剛好。初嚐刮腸粉,感覺真是很不錯,而其他食物做得亦具水準,難得以中環區而言,定價也不高。
,就算不下豉油也可以。
沙茶牛肉腸粉
,入口糯米飯很黏糯軟熟,味道及口感都豐富,確實很好吃。
凍鮮果茶袋(雙檸)及微糖豆漿
2022-05-23 212 瀏覽
👫喺中環行到餓搵到間抵食外賣店,$100夠兩個人食到超飽。🔸鮮味豬肉腸粉 $32🔸香嫩牛肉腸粉 $36腸粉米香味好重,口感夠滑,所以👩🏻覺得唔落豉油都ok。不過👦🏻慣咗落豉油,覺得甜甜地幾好味。肉餡份量幾多,豬肉甜少少,牛肉會濃味啲。🔸醬油燒賣$12/6(優惠價$10)燒賣大粒彈牙,個醬汁應該係豉油、醋、蒜再加少少辣。一食有少少唔慣,但食食下覺得幾開胃。🔸栥飯$20(優惠價$16)餡料主要係肉鬆同大大嚿油炸鬼。肉鬆份量多,啖啖都夠味。📍耘 (豐盛創建大廈) (中環)中環利源東街21號豐盛創建大廈地下6號舖
👫喺中環行到餓搵到間抵食外賣店,$100夠兩個人食到超飽。

🔸鮮味豬肉腸粉 $32
🔸香嫩牛肉腸粉 $36

🔸醬油燒賣$12/6(優惠價$10)

🔸栥飯$20(優惠價$16)
餡料主要係肉鬆同大大嚿油炸鬼。肉鬆份量多,啖啖都夠味。

📍耘 (豐盛創建大廈) (中環)
中環利源東街21號豐盛創建大廈地下6號舖