2021-02-18 317 瀏覽
以前去長洲都會去比較有名的老牌餅店買平安包等傳統點心、今次誤打誤撞到了聯興、見到許多有趣的傳統餅、如江酥餅等、忍不住買了豬仔包、皮膚旦酥及紅豆餅、拿回家晚上吃仍然非常非常好吃。豬仔包翌日吃稍烘一下、仍很美味!值得推薦!其他還有糯米糍、腸仔包等都沒機會試、如果我家樓下有一間便好了!下次去長洲一定再去幫襯!老板娘很有耐性、我們選擇困難、她都耐心等候我們、還解釋各種餅及面包是什麼、很好!

2021-02-17
外賣自取
$25 (其他)
2012-08-26 599 瀏覽
婆婆睇到《小島怡情》介紹坪洲"麵包舖"做嘅芝麻餅話想食,剛好我去長洲執膠珠,就睇吓有無得賣,比佢頂吓癮先。由島北行到島南,揀左三間唔同嘅舖頭買左三包,點知唔夠三日佢就食哂! 三包芝麻餅呢包最少芝麻,最厚,其實唔係太似芝麻餅。另外買左花生曲奇同豆沙餅,花生曲奇夠脆,多花生,豆沙餅都幾多餡,我最喜歡食傳統餅食,未出到香港已經係船食哂!

三包芝麻餅呢包最少芝麻,最厚,其實唔係太似芝麻餅。
2012-08-14
2011-04-08 413 瀏覽
與c6 行完方便醫院..影完木棉花..沿橫街行回碼頭..無意中發現這間麵包店..舖面很舊式, 門外放滿一盤盤由焗爐出來的麵包另外亦有包裝中式餅:無餡的棋子餅, 芝麻餅, 花生糖, 合桃酥..雖然經過一輪掃街, 肚子已很飽, 還是低擋不住新鮮出爐麵包的誘惑..買了一個迷你雞尾包 @$1.5 ($2.5 for 2, $4 for 3)大啖d 兩啖可吃完..麵包部份一般, 熱呼呼一定軟熟..反而餡就有100% 驚喜..又多又濕滑..又不太甜..跟坊間賣的有點不同..後悔沒有外賣一些回家..見有很多街坊光顧, 有些仲特別要買紅豆包..迷你款式還有菠蘿包, 紅豆包, 硬豬仔另外仲有一些普通size 麵包最好笑有一盤應該是長餐包, 但果皮明顯焗過龍, 顏色偏黑了..有位伯伯應該是熟客仔, 跟店東開玩笑...問:是否輸了馬?男店東笑笑口回應..這裡服務很好..另一位女店東都是笑笑口..起初我們只買一個迷你包也沒有黑臉..低讚!最後我們還買了1包花生糖, 1包芝麻餅 @$5/包, 很便宜..回到家才吃..花生糖一包4件, 四方型, 花生很多..而且很煙un..可能麥芽糖也多..芝麻餅很大塊 & 厚身
與c6 行完方便醫院..影完木棉花..
沿橫街行回碼頭..無意中發現這間麵包店..
舖面很舊式, 門外放滿一盤盤由焗爐出來的麵包

大啖d 兩啖可吃完..
麵包部份一般, 熱呼呼一定軟熟..
反而餡就有100% 驚喜..又多又濕滑..又不太甜..

跟坊間賣的有點不同..
後悔沒有外賣一些回家..
見有很多街坊光顧, 有些仲特別要買紅豆包..
迷你款式還有菠蘿包, 紅豆包, 硬豬仔
另外仲有一些普通size 麵包
有位伯伯應該是熟客仔, 跟店東開玩笑...問:是否輸了馬?
男店東笑笑口回應..
這裡服務很好..另一位女店東都是笑笑口..
起初我們只買一個迷你包也沒有黑臉..低讚!

回到家才吃..
芝麻餅很大塊 & 厚身, 有一隻手掌大..可惜偏硬..這個麻麻地..

必食推介: 雞尾包
2011-04-03
3 分鐘 (外賣自取)
$11.5 (下午茶)