2010-07-18 19 瀏覽
早已久聞聰嫂的大名,但始終冇時間去幫襯,今日終於的起心肝同大食友人去試!由於大食友人住將軍澳附近,所以佢成日泥聰嫂,佢推介左幾款比我最後我擇左薑汁芒果豆腐花清甜的芒果配上霸道的薑味,食味出奇地夾!吃完有點喜出望外~彈牙的芒果jelly及西米帶來豐富的口感~不錯不錯!底部的豆腐花很滑但豆味不重!整體來說好味,有驚喜~大食友人點左龍眼椰果冰十分之清甜,椰茸味很重,質感綿綿的!入口十分之fresh!!!不愧為推介之作!
最後我擇左
薑汁芒果豆腐花
大食友人點左
2010-06-15 15 瀏覽
幫襯過N次聰嫂,自從第一次試過之後,令我難以忘懷,想吃甜品就會想起聰嫂,成為我至愛的甜品店!新都城和厚德店都食過幾次,個人覺得分別不大。極力推介--榴槤水晶珠:好多榴槤肉,感到整碗都是果肉,與冰混合,食落好冰涼,加上榴槤香味,水晶珠大大粒,有口感,亦令賣相更美。每次去到都想食,但又想試其他,好難抉擇!榴槤黑糯米:同榴槤水晶珠相近,只是將水晶珠變成黑糯米,而且比較飽肚。龍眼椰果冰:不愧為招牌甜品!好清甜,好多龍眼肉,冰和果肉的份量適中,還有粒粒椰果,好足料!夏天吃最適合,喜歡龍眼的人必試!可以一試--榴槤pancake:榴槤肉和cream的比例剛好,如果大件些就好了,哈哈。杏汁芒果豆腐花:有芒果肉,整碗香濃芒果汁,豆腐花滑溜,杏汁是一驚喜,好香,與芒果豆腐花又幾夾。薑汁意大利涼粉:像意粉形狀的涼粉,幾特別,又有口感,好似食麵。我最怕薑太辣,這裡的薑味適中。可以不試--開心樂園:只是生果/椰果/水晶珠等混合,沒特別。紅/綠豆Q果:落單時店員建議才試,賣相精緻,水晶皮厚,內餡也不特別,而且味淡了些。糯米滋:OK,糯米軟熟,餡亦多,好飽肚,建議食其他甜品更好。楊枝金露:普通,有好香濃芒果汁,但

新都城和厚德店都食過幾次,個人覺得分別不大。

極力推介--

可以一試--

可以不試--
開心樂園:只是生果/椰果/水晶珠等混合,沒特別。
楊枝金露:普通,有好香濃芒果汁,但沒特別,不用特別試。

聰嫂除了甜品整得好食,而且每款都好足料,絕不欺場,而且價錢合理,抵食好食!每逢假期夜晚門口好多人等位,只能匆匆吃完離座。平日夜晚少人些,就可以慢慢歎了。座位較迫,入座離座都要小心翼翼。

每次入去都有好大陣榴槤味,不喜榴槤的人士要留意了。
  • 榴槤水晶珠,龍眼椰果冰
2010-06-13 16 瀏覽
款式比較特別最出名既龍眼個甜品冇得賣我叫左紅豆茸果個冰冰唔記得朋友仔果個係咩野真係好大碗,都幾好味但食左一半已經食唔落不過將軍澳太遠啦好彩佢銅鑼灣開左分店~haha
款式比較特別
最出名既龍眼個甜品冇得賣
我叫左紅豆茸果個冰冰
唔記得朋友仔果個係咩野
真係好大碗,都幾好味
但食左一半已經食唔落
不過將軍澳太遠啦
好彩佢銅鑼灣開左分店~
haha
超足料,足料到食唔晒,真係嘥料......
唔記得左呢碗係乜東東,不過都ok既~
2010-05-29
$30 (其他)
超足料,足料到食唔晒,真係嘥料......
唔記得左呢碗係乜東東,不過都ok既~
一大班人最鍾意去聰嫂食甜品今次有人請重叫到一枱都係班cake 3款叫晒: 芒果,香蕉,榴槤榴槤好夠多重叫左雜果涼粉哈密瓜西米露芒果豆腐花楊枝甘露芒果雙皮奶埋單170幾真係好食次次去到都係叫芒果咁滯真係好夠芒果汁同埋好夠凍夏天同班fd食至啱
一大班人最鍾意去聰嫂食甜品

同埋好夠凍
夏天同班fd食至啱
2010-05-18
2010-05-24 20 瀏覽
晚上,吃完晚飯後, 我從雪櫃取出芒米攤涼也有十五分鍾, 一打開蓋, 只見一”pet pet” 好杰的橙色, 好似一個煮送的” 獻”, 用匙羹”but” , 有四, 五粒手指頭咁大的芒果, 但吾甜, 吾實, 吾好味既, 吾新鮮囉, 之後, 我倒了一小合另外附上的西米, 攪了攪, 再吃一口, 嘩!好難吃囉!點解有一些西米唔熟, 整粒是白色的, (好像亞媽煲湯的川貝), 而且, 仲有一些結冰的” 獻”, 真的無下次囉!
一 pet pet
2010-05-24
$20 (宵夜)
2010-05-13 23 瀏覽
第一次同朋友叫左一個芒果奶昔燉雙皮奶&一個榴槤水晶珠~<芒果奶昔燉雙皮奶>好多新鮮芒果o係面~下面個雙皮奶都好滑~<榴槤水晶珠>入面好多榴槤肉~材料十足!!上面既水晶珠既口感好特別,咬落去好似脆脆地咁,好得意!一個字:正!!!唯一唔好既係環境比較迫...同埋好趕~因為經常都有好多人排隊一定會再幫襯
第一次同朋友叫左一個芒果奶昔燉雙皮奶&一個榴槤水晶珠~

<芒果奶昔燉雙皮奶>
好多新鮮芒果o係面~
下面個雙皮奶都好滑~

<榴槤水晶珠>
入面好多榴槤肉~
材料十足!!
上面既水晶珠既口感好特別,咬落去好似脆脆地咁,好得意!
一個字:正!!!

唯一唔好既係環境比較迫...
同埋好趕~
因為經常都有好多人排隊

一定會再幫襯
芒果奶昔燉雙皮奶
榴槤水晶珠
$25 (宵夜)
芒果奶昔燉雙皮奶
榴槤水晶珠
  • 榴槤水晶珠,芒果奶昔燉雙皮奶
2010-04-11 19 瀏覽
BBQ完之後,返到將軍澳,還有點意猶未盡未盡,於是大黟兒去了厚德的聰嫂食糖水。這是聰嫂的第二分店,除了是名人效應之外,其實這裡的甜品亦有一定水準~所以經常都會見到很多人在店外輪候。是晚我同女友叫咗一個鮮什果椰汁涼粉($28)share食,以椰汁涼粉作底,再配以多種新鮮水果如哈蜜瓜、香蕉、蜜瓜、芒果及士多啤梨,及一粒粒口感爽爽,食落"索索"聲的透明珠,口感豐富,而且份量蠻大,啱晒餓鬼咁嘅我!~

蠻抵食的鮮什果椰汁涼粉
2009-10-04
$14 (宵夜)
蠻抵食的鮮什果椰汁涼粉
2010-03-28 7 瀏覽
一大班fds 去完西貢燒o野食,尾場就來了這裡食糖水用科大學生證有折,果然我呢個"超齡學生"永遠袋住張學生證實無死要了芝麻合桃露,芝麻味無咁苦濃,其實濃o的重手o的反而覺得會足料o的合桃味就突出o的整體甜度適中十一二人進佔一角,過了愉快的半天
一大班fds 去完西貢燒o野食,尾場就來了這裡食糖水

合桃味就突出o的
整體甜度適中
十一二人進佔一角,過了愉快的半天
2009-12-27
2010-03-16 41 瀏覽
嘻嘻...甜魔莎莎第一次寫食評...........果晚特登去左將軍澳睇戲為o既就係要食聰嫂......我地2個人叫左佢地其中3款之HoT iTeM↓↓龍眼椰果冰→好FrEsH........不俗....好特別...出面未食過喲!榴槤水晶珠→出奇地本身對榴槤有D反感既我地都覺得好食喲!!!!!只係甜左少少姐...但都sUpEr YuMmY!!!必食!!!mAnGo西米露→一般貨式....無咩特別......下次想試埋佢地Q果子&MaNgO班戟...不枉此行喲,,,,,
嘻嘻...甜魔莎莎第一次寫食評...........

mAnGo西米露→一般貨式....無咩特別......

下次想試埋佢地Q果子&MaNgO班戟...

不枉此行喲,,,,,
mAnGo西米露
龍眼椰果冰
2個人食左3樣野....FuLl....
宵夜
mAnGo西米露
龍眼椰果冰
2個人食左3樣野....FuLl....
2010-01-20 16 瀏覽
一直聽人講聰嫂d甜品有幾好食. 上個月終於有機會一試! 嗌左碗豆腐花...但食得出係百福豆腐個d黎好失望!要食百福豆腐自己落街買都得啦..!同行友人嗌左個芒果水晶珠既物體D芒果OK甜既!下次試下其他甜品先BTW 依間既裝修唔錯環境幾好 但唔夠大...次次行經都見排勁長龍..仲有服務唔錯~
一直聽人講聰嫂d甜品有幾好食.
上個月終於有機會一試!
嗌左碗豆腐花...
但食得出係百福豆腐個d黎

好失望!

要食百福豆腐自己落街買都得啦..!

同行友人嗌左個芒果水晶珠既物體
D芒果OK甜既!
下次試下其他甜品

BTW 依間既裝修唔錯
環境幾好 但唔夠大...
次次行經都見排勁長龍..
仲有服務唔錯~
2010-01-03 19 瀏覽
同朋友係附近行完街黎食.7點幾.無咩人.真係唔洗迫唔洗等.叫左strawberry豆腐花同mango涼粉!strawberry豆腐花好好味!!!先係佢面個層muss... 好好味.有d似雪糕雪芭...豆腐花又很滑很甜.match得好呀!朋友的mango涼粉我食左1啖.都唔錯呀! mango沙冰的1層唔會太甜太冰太淡. gd!廿幾蚊可以係呢d地方係到甜品真係好ok!
同朋友係附近行完街黎食.
7點幾.無咩人.真係唔洗迫唔洗等.

叫左strawberry豆腐花同mango涼粉!

strawberry豆腐花好好味!!!
先係佢面個層muss... 好好味.有d似雪糕雪芭...
豆腐花又很滑很甜.
match得好呀!

朋友的mango涼粉我食左1啖.
都唔錯呀! mango沙冰的1層唔會太甜太冰太淡. gd!

廿幾蚊可以係呢d地方係到甜品真係好ok!
2009-12-23 16 瀏覽
士多啤梨椰果西米露有別於一般西米露甜品底是由新鮮士多啤梨打成雖是足料但士多啤梨卻十分酸味道有點似乳酪 不錯西米另上 但有一部份已拌入碗內已拌入碗內的西米十分硬 欠口感相信是甜品底用冰攪成所以把西米凍硬是次慕名而來 卻十分失望又酸又硬的甜品恐怕吃了會胃痛
有別於一般西米露

2009-12-23
慶祝紀念
聖誕節
2009-11-30 17 瀏覽
遠度而來,黎到將軍澳,緊係不會放過機會,去最多食評的店。可惜去到(寶琳分店),摸門釘!!!?開15:00!!!!太激氣喇!幸好朋友順路在坑口分店,應我想求,買左兜「榴槤水晶珠」給我。果然係聞名不如見面!o係軟綿綿的榴槤肉下,亦有著好杰的榴槤沙冰。弊在大家外出在即,我耍o係幾分鐘內,襯凍食晒佢!所以沙冰仍有冰粒,sorbet部份未夠mix well,睇黎要攤一陣,過一點冰氣先至食,好D。那些水晶珠有點o趙口,可能西米被雪過才有這水晶效果。呢兜野,連唔食榴槤既老公,都覺得好食,味道好真。
遠度而來,黎到將軍澳,緊係不會放過機會,去最多
好冰啊!
2009-11-29
下午茶
2009-11-27 8 瀏覽
補返之前既食評~個個都話呢度榴槤甜品出名, 又試下先榴槤水晶珠: 好濃郁既榴槤味, 好足料, 睇落好似好細碗, 但食完好飽, d水晶珠咬落卜卜脆好得意龍眼椰汁椰果: 成碗野好清甜, 上面舖左新鮮龍眼肉+椰果, 下面有椰汁+碎冰+碎龍眼肉, 啖啖都好有咬口消暑一流
補返之前既食評~

個個都話呢度榴槤甜品出名, 又試下先

消暑一流
  • 榴槤
2009-11-27 23 瀏覽
又一次食聰嫂這次介紹的是最常食的士多啤梨椰果西米露西米露是比較干的口味,好像食雪糕甜味挺重的椰果咬下是多汁的還在送西米一小碗可以一次放入西米露中,變硬好像食一些硬的果粒比稀稀的普通糖水可以有更長的享受時間
又一次食聰嫂

這次介紹的是最常食的
士多啤梨椰果西米露

西米露是比較干的口味,好像食雪糕
甜味挺重的
椰果咬下是多汁的
還在送西米一小碗
可以一次放入西米露中,變硬好像食一些硬的果粒
比稀稀的普通糖水可以有更長的享受時間

2009-11-26
$20 (宵夜)