2019-11-26 358 瀏覽
外賣自取見有openrice優惠咪試下,折完後有半價左右優惠,買左2個成80蚊既糖水,份量真係好1般,你問我正價一定唔會幫襯,半價都係覺得貴,堂食份量就唔知道。
外賣自取
2019-09-09 297 瀏覽
夜晚又找地方食宵夜,來到旺角見聰嫂,營業至深食一時。我和朋友都點了芒果,芒果布甸,$26,芒果幾鮮甜,布甸可以;芒果椰果冰,$45,沙冰很沙,雪花味;芒果涼粉,$39。芒果,可以推介。
夜晚又找地方食宵夜,來到旺角見聰嫂,營業至深食一時。

我和朋友都點了芒果,
芒果布甸,$26,芒果幾鮮甜,布甸可以;
芒果椰果冰,$45,沙冰很沙,雪花味;
芒果涼粉,$39。

芒果,可以推介。
2019-09-09
$40 (宵夜)
  • 芒果甜品
2019-09-03 102 瀏覽
聰嫂真係由將軍澳一開就食,原來宜家開多左好多分店,淨係旺角都有兩間啊~今次食都係叫番招牌既鮮果冰系列!芒果椰果冰($45)食落唔係好甜,有新鮮芒果打出黎既味道,但唔算好濃郁。面頭芒果粒都幾多,只係成碗沙冰個人覺個略嫌有點寡,下次會想叫D芒果冰底加其他配料既甜品,比如豆腐花咁啦~另一個叫左士多啤梨椰果冰($42)呢個士多啤梨冰底粉紅色,極吸引啊~食落有少少奶味,酸酸甜甜好好味!但係呢個冰融得比較快,遲過芒果冰上枱但快融過佢(OK既,唔太大影響🤣🤣)。兩款都好食,但我個人鐘意士多啤梨椰果冰多D!

今次食都係叫番招牌既鮮果冰系列!芒果椰果冰($45)
芒果椰果冰

另一個叫左士多啤梨椰果冰($42)
士多啤梨椰果冰
2019-08-26
芒果椰果冰
士多啤梨椰果冰
2019-08-15 95 瀏覽
以前讀科大,附近無野食,要到寶琳將軍澳才有糖水,那時常去聰嫂,現在旺角也開了兩間,也有一段時間了。一直推介的是龍眼椰果冰,蜜瓜水晶珠及榴槤水晶珠,這三款真的很好食!這次點了蜜瓜水晶珠,朋友點了龍眼椰果冰,水準沒有變,不過一定要盡快吃,因為水晶珠如果冰得太耐口感會改變。龍眼椰果冰的甜味很自然,吃了也沒有太多負擔。
龍眼椰果冰的甜味很自然,吃了也沒有太多負擔。
2019-07-27
  • 龍眼椰果冰
  • 蜜瓜水晶珠
  • 榴槤水晶珠
2019-06-20 204 瀏覽
和朋友吃晚飯慶生完的下場是吃甜品,我們到了旺角花園街的聰嫂私房甜品吃甜點。📍椰皇燉桃膠 $58這個可以稱上美容的補品。暖暖的燉椰皇,清潤美味。📍椰皇榴槤 $78整個椰皇內充滿牛奶布甸,更毫不吝嗇的加上一球榴槤蓉和透明爽脆珠珠,榴槤蓉香濃味美。美美的店主看到我們幾個女生在替朋友慶生,更送我們一碟密瓜味牛奶冰,更和我們一同唱生日歌給朋友聽,十分好客。甜品店乾淨企理,給人一種舒適的感覺。店員熱情好客,名副其實是甜甜的聰嫂,誠意推介。

📍椰皇燉桃膠 $58
這個可以稱上美容的補品。暖暖的燉椰皇,清潤美味。

📍椰皇榴槤 $78

2019-02-02 284 瀏覽
食完飯又到甜品時間,咁啱見到就入去,志在繼續吹水。今日唔想食凍野,熱既糖水選擇都唔係好多,最後食左佢呢個秋冬滋潤,暖心䁔胃系列。好快等左幾分鐘就黎喇,個糖水椰奶味幾香,不過唔係好熱只係暖暖地。個底d 蛋白好滑,不過夾埋d 糖水感覺愈食愈甜,而且仲要係凍既,蓮子夠腍都ok 多。如果佢可以減甜同埋熱番d 感覺會良好d, 年紀大開始唔想食咁甜,要養下身子..
食完飯又到甜品時間,咁啱見到就入去,志在繼續吹水。

2019-01-11 222 瀏覽
同班朋友行完街,又未諗到晚餐食咩好,正因為行過第一間聰嫂甜品地方又迫又窄,聽朋友講前面仲有間聰嫂裝修得好靚😍又坐得舒服☺,知道聰嫂有優惠,問下啫!D員工服務態度非常惡劣囉!我係嚟消費,唔係嚟受氣,價錢已經好貴,仲要受氣!😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2019-01-10
5 分鐘 (堂食)
2018-12-27 137 瀏覽
食完飯見時間尚早,諗住去旺角行陣街,見到有聰嫂甜品店新開張,剛好唔多人排隊等位,我地排10分就有位喇,望住甜品牌大家諗來諗去樣樣都想食,最後決定叫3個甜品一齊食。榴槤黑糯米,係我其中一個最喜愛嘅甜品, 黑糯米煙煙靭靭好有咬口,不過榴槤蓉太少, 但 好濃榴槤味。我朋友選擇了椰汁椰果西米露,好多椰果,反而西米比較小,唔太甜剛剛好。椰皇燉桃膠, 桃膠原來係冇味道,要配合椰汁一齊食先好味,朋友就話有美顏作用,下次我要自己食一個。

2018-12-27
10 分鐘 (堂食)
2018-12-21 96 瀏覽
吃飽飯來一碗糖水或吃一些甜品,是常識吧! 這天晚上和朋友們在旺角很早就吃好晚餐,閒逛一會才20:30,看到甜品鋪的人流尚不多,趕緊入座,省卻要輪候的時間吧!近日天氣稍涼,想吃一點和暖的水滋潤的甜湯,看到餐牌上有椰皇燉桃膠,正合心意。甜湯是原個椰皇上,內裡是香滑的燉蛋白發桃膠。桃膠本身不帶味道,全靠香甜的椰汁及蛋白混在一起吃,感覺很溫暖幸福。朋友點了芒果奶昔雙皮奶, 雙皮奶上鋪滿芒果及雪糕,真材實料。另外一客榴槤黑糯米亦絕不兒戲,一球大大的香濃的榴槤蓉配上軟糯的黑糯米,甜度適中,害我引不住偷吃了朋友的呢!

2018-12-12 85 瀏覽
天氣漸涼, 星期六晚上原本想食一個熱辣辣的椰皇燉湯丸的。三個人在門外等位, 等了又等, 終於有位了, 卻要我們坐長枱。原本是沒有問題的, 因為都預左要搭枱。但帶位的那位先生卻要我們一字排開地入座, 我們說不方便傾計交談, 才讓我們其中一個坐對面。好了, 再說食物, 落單時竟然說沒有椰皇了! 為何不在門口的大餐牌上貼上 "椰皇已售馨" 的字眼?! 因為椰皇是外面廣告牌的吸睛位。而且天氣漸寒, 很多人會傾向熱的甜品! 好了, 最後只好 order 3 碗熱蛋白杏仁茶, 來到又有些失望, 因為是用即棄膠碗裝的, 極之不環保。至於味道, 還可以的! 蛋白十分滑, 杏汁特別香濃! 😋
天氣漸涼, 星期六晚上原本想食一個熱辣辣的椰皇燉湯丸的。

至於味道, 還可以的! 蛋白十分滑, 杏汁特別香濃! 😋

2018-12-11 62 瀏覽
自從知道聰嫂甜品喺旺角開左分店就好興奮, 因為終於可以喺平時成日去嘅旺角食到聰嫂~今次叫左龍眼椰果冰同埋冬日限定嘅豆漿蓮子薏米糖水 (我鐘意食熱野XD)招牌嘅龍眼椰果冰, 入到去見到幾乎枱枱都食緊, 龍眼冰上面係椰果同爆丸, 第一啖食落口, 就覺得非常非常重龍眼味! 就好似真係食緊龍眼一樣! 加上椰果同爆丸嘅口感真係一流, 鐘意食冰嘅大家可以一試!而熱嘅豆漿蓮子薏米糖水就岩哂冬天食, 暖笠笠! 食落其實好似腐竹雞蛋糖水(應該都係類似嘅野) 只係少左雞蛋haha, 薏米食落好有咬口, 豆漿味好香又唔會太甜! 唔鐘意食冰或者天氣凍想食暖野嘅你不防一試~

龍眼椰果冰

豆漿蓮子薏米糖水
2018-12-02
5 分鐘 (堂食)
豆漿蓮子薏米糖水
2018-11-26 63 瀏覽
心血來潮想食碗傳統糖水,見到聰嫂糖水就衝過去拎飛等位。等位期間都已經拿定主意想吃熱辣辣的糖水。我們倆就點了芝麻杏仁茶及黑芝麻湯圓糖水。芝麻杏仁茶上枱時,我忍唔住講左句「白中幾點黑」,因為完全察覺不到有芝麻糊既的存在,於是用匙撈一撈,即見有1/3碗為芝麻糊,可惜拌混後仍只感受到杏仁茶的味道,沒有芝麻糊的味道。接著我試試男友的薑汁湯圓糖水,薑汁味濃,甚至達到頗辣的境界,最後我連湯圓也沒有品嚐。整體來說,以這樣的質素來衡量下,價錢頗貴。

2018-11-24
個帶位真的系非常非常差的服務態度,自己無叫號碼就賴我哋,話已叫號,我哋一行8個人,馬上被佢誣賴成非常不受歡迎的客人,個樣衰又惡死,新舖未開張,就有咁嘅員工,只可以祝願長做長有,好差好差好差好差好差好差
2018-11-02
50 分鐘 (堂食)
宵夜
朋友提意去食甜品,因為新張買一送一。放工就去,無咩人,兩三枱。叫左榴槤水晶冰,榴槤味都夠,不過冰係好實個種,個人比較鍾意綿綿冰既質感。落單個時已經show比店員like左佢facebook同share,見單無顯示買一送一,店員話收錢時會自動減一個。咁咪放心繼續食。之後加多個榴槤班戟,見係出面個櫃已經整好,但等再十分鐘都未有人去攞,所以問另一店員,原來無落單,之後先見佢去攞。埋單時,要等入面唯一一個廚師出黎收錢,佢就照收兩分榴槤冰價錢,我地話like左facebook有買一送一,佢話要收錢時出示,剛好第一個店員食完煙行過,就話同左我地講收銀時出示,感覺好差,講一套做一套,而你本身都檢查左我地like左啦,又掛住食煩無落單,收銀見同事幫口,立即黑我地面囉,服務太差啦,買一送十都無咩興趣再黎囉。
朋友提意去食甜品,因為新張買一送一。
放工就去,無咩人,兩三枱。

2018-10-11 82 瀏覽
係旺角行行下,望到聰嫂,就入去試下啦!加上旺角新鋪就更加要去試下啦!去到門口等咗一陣,就有得入去食。望真D間舖真係超細。超迫夾,大家唔好shop完先入去,無位比你放。地方迫到員工行入嚟落單都冇位,要嗌出去落單。嗌都算啦,重覆左三、四次,個員工都好似唔知我地要咩咁,火都滾埋。指住個餐牌,個員工又左望右望,其實個餐牌真係唔係太多野,點解會咁都落唔到呢?等左一陣,甜品就黎到。甜品味道都保持聰嫂一向應有既水準,先消消氣。

#椰汁意大利涼粉 #芝麻杏仁茶
題外話/補充資料: NA
2018-10-07
2 分鐘 (堂食)
$32.5 (晚餐)
#椰汁意大利涼粉 #芝麻杏仁茶
  • #椰汁意大利涼粉