2017-07-05 798 瀏覽
地點: 北角英皇道406-408號康威大廈地下03號舖 交通指引: 港鐵北角站 B1 出口, 步行約3分鐘 電話: 2877 9411 話說,「聰嫂.原素」是全香港我最希望可以開在我家樓下的素食餐館。燈光美、氣氛佳,上菜快,好吃,乾淨,實惠,CP值超好。有這樣一家店在樓下,每天都不用做菜,就去吃聰嫂就好。 今天來吃聰嫂的 全日英式早餐,All Day Breakfast (HKD 48) 大大的一盤,只要HKD48,有一片吐司,上面有奶油,還有素雞塊(豆類製品),還不錯吃,聖女番茄一顆,生菜一叢,豆子一匙,還有炒磨菇,和素香腸(加工製品,一般般),還有香港早餐不可或缺的炒蛋。 外加一杯冰檸檬茶,要加HKD2,總共HKD50,免一成。吃得好開心。詳見 早餐拼盤如下。下次還想再來吃不同風味的早餐。^_^
地點: 北角英皇道406-408號康威大廈地下03號舖
交通指引: 港鐵北角站 B1 出口, 步行約3分鐘

電話: 2877 9411

地點: 北角英皇道406-408號康威大廈地下03號舖 交通指引: 港鐵北角站 B1 出口, 步行約3分鐘 電話: 2877 9411 「聰嫂.原素」是全香港我最希望可以開在我家樓下的素食餐館。燈光美、氣氛佳,上菜快,好吃,乾淨,實惠,CP值超好。有這樣一家店在樓下,每天都不用做菜,就去吃聰嫂就好。 這是吃素的朋友介紹給我的。大家一聽到聰嫂就想到甜點,沒想到聰嫂新開了一家素食快餐店。朋友說,聰嫂家人每天都念一遍地藏經,很虔誠。開素食快餐店是為了服務,不是為了賺錢,非常發心。 這菜單的價錢,都好發心唷~ 這裡的環境主要是吃快餐為主,若是朋友要聚會聊天,不會是個好選項。是個吃快餐又享受美食的好地方。 干煎虎皮尖椒雜菌 (HKD 62) 我跟朋友都愛吃辣味,所以叫了有辣椒標示的這道菜。口味很夠,有辣(香港菜單常常放辣椒但是不太辣),不油,很好吃,很下飯。 麻婆豆腐 (HKD 55) 豆腐新鮮,很意外不油,很爽口,不辣,依舊下飯好吃。 白飯 + 跟餐港式奶茶 (HKD 10+2) 因為以上兩道菜很下飯,所以叫白飯。叫了白飯,都要HKD10,附飲料,就叫了我很愛喝的港式
地點: 北角英皇道406-408號康威大廈地下03號舖
交通指引: 港鐵北角站 B1 出口, 步行約3分鐘
電話: 2877 9411

這菜單的價錢,都好發心唷~

干煎虎皮尖椒雜菌 (HKD 62)

麻婆豆腐 (HKD 55)
豆腐新鮮,很意外不油,很爽口,不辣,依舊下飯好吃。

白飯 + 跟餐港式奶茶 (HKD 10+2)
因為以上兩道菜很下飯,所以叫白飯。叫了白飯,都要HKD10,附飲料,就叫了我很愛喝的港式奶茶。很大杯,超有誠意。我愛聰嫂。

以上,要找時間去吃好多次,吃早餐,吃下午茶,還有午餐跟晚餐。下次要嘗試煲湯。^_^

• 干煎虎皮尖椒雜菌
2017-06-18 392 瀏覽
十五食齋!因為唔想食麥芝蛋包,唔想食海皇炸兩炒麵雙拼,唔想食茶仔的芝蛋治,唔想食豆卜+腐竹米線......遂睇下 OPENRICE 有邊間相宜的齋舖,見到有間 <聰嫂。原素> (佢同 <聰嫂甜品> 有冇關係架呢?),最吸睛的是佢有英式素早餐?咁囂張?等我去試下先!約 3 點去到,客人也坐滿八成。由於我一個人,所以都易搵位 / 搭檯。唔計 TEA TIME,其實本身佢都有好多款食物可揀,屬素菜的 FUSION,心大心細的情況下,我都係揀個英式素早餐 (連餐飲,$48)。好快野食就端來了,大大碟,賣相唔輸蝕,就好似喺赤柱或諾士佛臺的西餐廳 / 西式 BAR 咁。呢個餐包括:牛油多士兩片,炒蛋,素腸一條 (可選素煙肉),茄汁豆,芝麻醬沙律菜,炸咖哩薯餅兩件,菇,車厘茄。要讚的是,每樣食物都唔馬虎,譬如多士唔會得一毫子咁多的牛油,係塗得均勻香口。芝麻醬唔會唔夠;炒蛋上有黑松露,炒得好嫩滑唔過火。個咖哩薯餅幾香口別致,好好食。成碟每樣都有 D,其實都幾飽!另外,杯咖啡係即磨那種,香濃醇厚。呢個價錢,絕對推介!

咖哩薯寶
2017-05-17
咖哩薯寶
2017-06-04 391 瀏覽
聰嫂甜品就食得多啦,但素食就真係第一次。星期六中午都要排隊眯嚟好似幾好食咁 嗌左個黑松露炒菜,窩蛋牛肉飯同豬扒飯。上菜時間都幾快,最早到係豬扒飯,茄汁偏甜似係就咁吱一堆蕃茄汁上去就算咁,但個素豬扒又幾好食。黑松露炒菜就幾香但咸左dd,跟小茶嘅湯就冇乜味。素窩蛋牛肉飯就真係似窩牛飯,好大碟啖啖都撈到隻蛋同d素肉 另外我地加左碗杏汁湯,略嫌稀左d但杏汁味都好重嘅 佢2半開始傳下午茶,見到好多人特登嚟食tea,下次可以再嚟試試
另外我地加左碗杏汁湯,略嫌稀左d但杏汁味都好重嘅
2017-06-03 409 瀏覽
舊同事聚會食清清地。擇左聰嫂原素!去到都full...不過我地book左位。唔駛等!5個人。但佢地好細食。點左5樣野鬆化芋頭魚 $45其實幾細條。不過真係幾鬆化!鮮竹銀杏百合浸白菜$60好奶。古法南乳粗齋煲 $58好送飯。都幾大煲!候頭菇扒西蘭花 $68候頭菇好好食!加左兩個白飯 $10/個!凍奶茶 $2 再跟三個湯雖然無肉。但都好夠甜!有豆。菇。蜜棗!薑粒欖菜野菌炒飯 $55 雖然唔薑。但欖菜炒出嚟幾好味!5個人 $310。不過我覺得份量唔夠!同埋有啲迫。同熱。成餐飯一路食一路流汗
舊同事聚會
食清清地。擇左聰嫂原素!

去到都full...不過我地book左位。
唔駛等!
5個人。但佢地好細食。
點左5樣野

鬆化芋頭魚 $45
其實幾細條。不過真係幾鬆化!

鮮竹銀杏百合浸白菜$60
好奶。

古法南乳粗齋煲 $58
好送飯。都幾大煲!

候頭菇扒西蘭花 $68
候頭菇好好食!

加左兩個白飯 $10/個!
凍奶茶 $2

再跟三個湯
雖然無肉。但都好夠甜!
有豆。菇。蜜棗!

薑粒欖菜野菌炒飯 $55
雖然唔薑。但欖菜炒出嚟幾好味!

5個人 $310。
不過我覺得份量唔夠!
同埋有啲迫。同熱。
成餐飯一路食一路流汗

2017-05-26 445 瀏覽
我和男友係無人不知既「食肉獸」、今晚被好友神秘安排呃咗去食素菜!如果事前知道、我倆肯定會預先打底!😝😝香港素菜館暫時只是比較接受「貴德宮」!對於一些老牌素菜食肆、如「功德林」「三德」.....的素菜就不敢恭維!次次食完都覺得油淋淋兼會反胃!😳今晚竟然有驚喜!👍🏻😘😘是晚晚餐:七色豆猴頭菇栗子湯杏汁榆耳燉湯 (好夠杏味)薑茸蒸鮮腐竹 (好有驚喜要偷師)咕嚕肉 (點解猴頭菇口感可以咁似肉、又夠爽脆!甜酸味適中、正!)芋頭魚 (一點不油膩)沙嗲粉絲金菇炒翠玉瓜(金菇拆絲炒、毫不馬虎、粉絲夠乾身)黑松露炒飯 (夠香、飯粒夠乾身)👍🏻咖喱薯仔鮮腐竹粒煲(加咗碗白飯 )😝干炒素肉片河(碟上竟然一滴油都冇)最欣賞佢最後嗰杯咖啡、我一向接受唔到茶餐廳嘅咖啡、因為香港用煉奶、呢間竟然用咖啡奶!👍🏻👍🏻😘
今晚竟然有驚喜!👍🏻😘😘
是晚晚餐:
七色豆猴頭菇栗子湯
杏汁榆耳燉湯 (好夠杏味)
薑茸蒸鮮腐竹 (好有驚喜要偷師)
芋頭魚 (一點不油膩)
沙嗲粉絲金菇炒翠玉瓜(金菇拆絲炒、毫不馬虎、粉絲夠乾身)
黑松露炒飯 (夠香、飯粒夠乾身)👍🏻
咖喱薯仔鮮腐竹粒煲(加咗碗白飯 )😝
干炒素肉片河(碟上竟然一滴油都冇)
中午十二點幾去到,已經坐滿曬人,同朋友落咗單等足半個鐘都未有野食,上菜超級慢。其間伙記戇烚烚,落咗單又唔俾單你。過左十幾分鐘,又另一伙記過嚟問你落咗單未,我話落咗,佢反問我點解冇單向枱面,我點知呀⋯⋯大佬😥,之後又突然調你枱。食物上時,第三個伙記問我點解冇單,再質問我碟飯係咪我叫既⋯⋯💧食物超鹹重味精,食完超囗渴⋯⋯又一靠名氣、掛住素食牌頭扮健康既偽素食餐廳。伙記冇溝通加超冇禮貌,絕對冇下次!!💢

2017-05-05
午餐
2017-04-26 593 瀏覽
每次經過都好多人排隊,真係好想試試今日早d放lunch就去試下先!又係好多人等位,不過咁啱等左10分鐘就有啦魚香茄子素肉飯-望上去同普通魚香茄子真係無分別啊!而且好香,雖然等左起碼20分鐘先食到,懷疑係漏單!不過係ok既,但好咸,好似放多左鹽咁素火腿蘑菇意粉-味道好普通,而且同事話佢唔夠食😂😂😂😂食落好dry,因為素火腿好少,茄醬味道都一般,整體佢話唔值呢個價錢整體黎講,如果下次再等咁耐應該唔黎了。
每次經過都好多人排隊,真係好想試試
今日早d放lunch就去試下先!

又係好多人等位,不過咁啱等左10分鐘就有啦
整體黎講,如果下次再等咁耐應該唔黎了。
2017-04-24 566 瀏覽
My first review on openrice so I am not very familiar with this and how photos are inserted.I am currently using the ipad app and i cant even see what i am typig.Went here for dinner sd i was visiitig friends in the area. Started with the chow mein with had a lovely fermenyed tofu taste but quite oily.What spoilt it was my cofffe, i found a lemon pip in it. That is so gross . Hope it wasnt left from the previous cup of lemontea.The restaurant was packed and busy and one of my dishes got sent to
The restaurant was packed and busy and one of my dishes got sent to other table.
Sorry for the typ0s because the ipad app is difficult to use.
2017-03-27 967 瀏覽
喺北角返工,每一日都留意緊附近有咩新野未試過有同事話聰嫂開左,仲要慢幾步都分分鐘冇位今日一試都真係幾誇張,12:30飛落黎行慢少少就連最後一張二人枱都冇埋同行另外兩位同事都係食肉獸,所以對於素扒好驚奇圖中左上焗豬,中間係三絲烏冬,右邊係咖哩牛腩以上所有嘅肉其實都係同一種素扒,配落唔同嘅汁入面焗豬份量夠,茄飯底值得一讚炒烏冬就普通左,唔wow咖哩汁微辣,多薯仔,飯量可以少d價錢一般,相對其他茶餐廳貴d我都唔係對素食好有研究,不過扮肉呢下我就麻麻地或者係要迎合市場需求?服務態度好好,但睇得出唔係熟手樓面,而且店內都幾迫,一唔小心好易撞到人,似乎有d潛在危險呢.
喺北角返工,每一日都留意緊附近有咩新野未試過

有同事話聰嫂開左,仲要慢幾步都分分鐘冇位

同行另外兩位同事都係食肉獸,所以對於素扒好驚奇

圖中左上焗豬,中間係三絲烏冬,右邊係咖哩牛腩

以上所有嘅肉其實都係同一種素扒,配落唔同嘅汁入面

焗豬份量夠,茄飯底值得一讚
炒烏冬就普通左,唔wow
咖哩汁微辣,多薯仔,飯量可以少d

價錢一般,相對其他茶餐廳貴d

我都唔係對素食好有研究,不過扮肉呢下我就麻麻地

或者係要迎合市場需求?

2017-03-21
2017-03-12 807 瀏覽
経素食朋友推薦,今天偶然路過,便入去試試,原來踫岩係十五添,人山人海!因為是下午茶時段,叫了星州炒米,附送熱飲,米粉炒得頗乾身,有旦絲,素墨魚,不油,有微辣,很爽囗及惹味!$40!看見鄰枱的下午茶餐是迷你西多配薯條,份量大,西多及薯條皆金黃色很誘人,垂涎三尺!2個人share都夠食,包熱欽,$32!
2017-03-05 775 瀏覽
見食評不錯又同honey 去試新野,呢間素食店鋪頭細細(少逼),有點像茶餐廳格局。但晚餐種類都頗多,價值又合理。起碼比其他素食店又要加一,茶芥等相宜得多。晚餐有湯(可以轉 飲品),+10$有白飯。Set dinner 份量ok, 味道亦不錯。是日例湯(七色豆猴頭菇湯)清淡,幾好。員工都有禮貌,加水快。用心製作的一間小店。推介

晚餐有湯(可以轉 飲品),+10$有白飯。

員工都有禮貌,加水快。用心製作的一間小店。推介

菠蘿咕嚕素肉,沙爹茄子鮮竹粒薯仔煲
菠蘿咕嚕素肉,沙爹茄子鮮竹粒薯仔煲
  • 菠蘿咕嚕素肉
聰嫂由甜品起家,原來已靜靜地起革命, 另一位親生仔已於北角自立門戶了。今晚一行四人為朋友慶生,好彩醒目訂左位,因為平日的晚上也全院滿位。店子以簡潔為主,沒有多餘的裝飾,燈光夠光猛,帶著一點點茶餐廳氣息。 大概看了一轉餐牌,也沒有令我有驚奇,這大概也是要吃素的原因,可以讓心境平靜一點,味蕾可以放輕一下,減輕腸胃的負擔。而我更加相信, 經常吃素會令皮膚好和皮氣得以緩和。但明明大家都清楚吃素的好處,但往往是知易難行。 因為在香港要吃到一餐美味而經濟的素食餐廳並不多。但當我品嚐過聰嫂的出品後,我明白其實美味和健康也可是等號的。加上經濟實惠,一個素食加一個白飯大約$60多,再經濟一點可以點個炒飯或粉麵又是健康的一餐。 我們當晚點了等。每一樣水準也十分平均,因為無加味精所以可能會有不習慣。但味道沒有想像中的清淡,因為大廚會以黑椒、黑松露醬、南乳等多種醬料調味,油份不會太Over。另外一點要讚的是大部份/所有的餸菜中沒有加入麵根。雖然麵根是豆製品,但經過油炸後,麵根是非常不健康的食物啊。取而代之用上較多的菌類, 口感上有一定的優勢。必喝    $45 杏仁味相當濃郁,口感順滑又稠,味道好Pure 。

我們當晚點了[南乳齋、荷葉蒸雞、南乳炒麵、杏汁愉耳燉湯、愉耳炒雜菌]等。

必喝  [杏汁愉耳燉湯]  $45
杏仁味相當濃郁,口感順滑又稠,味道好Pure 。而且加入大大塊愉耳 (扮花膠),愉耳口感相當爽脆,味道和雪耳一樣是零。但膠質重的愉耳已經可以補膠原再加上滋潤的杏仁, 但以經值回票價了。而唯一美中不足略欠咸香,如果略為提高咸度一點點感覺會更加像(咸)湯。

如果有機會再到北角,我一定會再拜訪聰嫂。
2017-02-10
  • 杏汁愉耳燉湯
2017-02-28 458 瀏覽
聰嫂甜品就食得過,但聰嫂素食就真係第一次~新開張無耐,同事話好想試下,咁岩係公司附近,正啊!裝修好有風格~好多選擇~我叫左窩蛋免治素牛肉飯,望落去真係好似真牛肉啊!上面仲有個蛋,食落去好夠味,有小小麵粉味,但口感真係好似牛肉啊~係分量比較細。同事叫左咖哩薯仔素牛腩飯,可以選擇辣度,我識左一舊,咖哩味好香,牛腩的口感唔太似真牛腩。不過都有7成相似啊!最後埋單都係一人$43,好抵哦!下次想食素菜會再黎!
聰嫂甜品就食得過,但聰嫂素食就真係第一次~

新開張無耐,同事話好想試下,咁岩係公司附近,正啊!
裝修好有風格~
好多選擇~
最後埋單都係一人$43,好抵哦!下次想食素菜會再黎!
2017-01-25
5 分鐘 (堂食)
2017-02-27 328 瀏覽
早排日日打邊爐又去食西餐唔係食豬就食牛,食肉食都悶晒唔係乾炒牛河就係星洲炒米丶咖喱豬扒飯⋯⋯都唔知晏晝去邊度食知道北角有一間聰嫂原素開業冇幾耐,就即管嗌外賣試吓啦⋯⋯我叫左一個番茄芝士豬扒焗飯,估唔到食落去好似真嘅豬扒一樣,豬扒咬落去完全覺得係真嘅一樣非常美味而且價錢非常經濟價值$48仲有奉送咖啡或茶添我嘅朋友仲選擇咗咖喱薯仔牛腩飯$42,干炒數三絲烏冬$45買單都唔使$150真係又好味有經濟,而且份量十足添
早排日日打邊爐又去食西餐唔係食豬就食牛,食肉食都悶晒
唔係乾炒牛河就係星洲炒米丶咖喱豬扒飯⋯⋯都唔知晏晝去邊度食
我嘅朋友仲選擇咗咖喱薯仔牛腩飯$42,干炒數三絲烏冬$45