1天前 0 瀏覽
佢哋晚市有啲非常值得一試嘅菜式,特別適合健身人士或者想飲食健康嘅朋友。餐廳晚市係由下午六點開始供應,菜單上有幾樣我覺得超級推薦嘅菜,真係好抵食!😋晚飯時段加套餐係非常之抵食配熱飲凍飲+$3及活蜆茶碗蒸 免費升級 肆柒燴雜菜✏️ 汁燒鹽滷豆腐(2串)$21每一串豆腐都係現點現燒,食落去口感非常好,外表香脆,內裡軟滑。搭配上特製嘅醬汁,味道更添風味,真係一個唔錯嘅開胃小食!而且,豆腐富含蛋白質,對於健身人士嚟講,真係一個健康嘅選擇!🍽️🥦✏️ 串燒雞軟骨(2串)$23雞軟骨嘅口感非常好,咬落去有啲嚼勁,配上燒烤醬,味道更加出色!🍢🔥 鳥軟骨通常都唔容易做到咁好味,呢度的串燒真係值得一試,唔單止味道好,仲可以令你食得開心。😋-如果你想試下健康美味嘅晚市,記得嚟呢間餐廳!喺享受美食之餘,仲可以保持身形,真係一舉兩得!😍 唔好錯過呢啲美味,約埋朋友一齊嚟,享受一個愉快嘅晚餐時間!🎊

晚飯時段加套餐係非常之抵食

• 泰式海南雞飯 配手工泰雞汁 $78
  • 汁燒鹽滷豆腐(2串)$21
  • 串燒雞軟骨(2串)$23
2024-10-15 558 瀏覽
三色芝士肉醬撈烏冬配BBQ燒雞扒下午茶新品呢間啲烏冬一向好食口感順滑呢碟都保持到水準沒有因為煮法唔同而口感變差 醬汁味道及份量都恰到好處唔太膩又剛好讓每條烏冬都沾到足夠醬汁雞扒都好好食嫩滑香口唔會乾味道適中只是欠了一點BBQ味價錢認真超值包茶飲都只係50蚊雖然以下午茶嚟講唔算貴但係好夠飽朂近食肆生意慘淡好多人都wfh商業區人頭湧湧光景已不復再所以俍肆真係要諗多啲新意呢個下午茶真心推薦不過寫話限供應唔知係真還是marketing策略但無放係門口宣傳就有啲可惜如果除咗雞扒之外可以再換其他肉則更理想更有encore嘅理由
下午茶新品

如果除咗雞扒之外
可以再換其他肉則更理想
更有encore嘅理由

2024-10-02 731 瀏覽
由於朋友極度推介呢間餐廳,推薦咗幾個菜式俾我,於是我想試晒全部菜式。今次朋友推介雪菜肉絲米粉,發現雪菜係鮮雪菜唔係一般醃製唔知擺咗幾耐嘅雪菜。味道好好食,仲食得出湯底有少少黑椒調味鹹淡適中唔會過鹹,食完都唔會頸渴。跟餐仲有滑蛋同多士,兩樣都好好食,滑蛋好香,多士份量適中。下次有機會嘅話食下午茶會加埋奶醬多士,咁就最吸引好好食。呢間餐廳有免澱粉套餐,適合唔同人士嚟食,定你位置又方便,價錢又適中, 10分推介
跟餐仲有滑蛋同多士,兩樣都好好食,滑蛋好香,多士份量適中。
下次有機會嘅話食下午茶會加埋奶醬多士,咁就最吸引好好食。
2024-10-02 637 瀏覽
因為喺附近有嘢做,成日都會喺觀塘,不過最近先知道朋友介紹嘅呢一間飯堂,好近自己平時工作嘅地方。餐廳環境舒適,座位都闊落,好新淨唔舊。有好多座位,等位都唔需要等好耐。朋友極度推薦雞扒煎蛋飯,煎蛋係脆邊有太陽蛋十分之好食,雞扒望落平平無奇,調味好足夠,塊皮都好脆,食落有驚喜。因為太為食,仲叫左個奶醬多士,好多醬而且價錢親民。成餐飯食得好滿足。下次再去會再試其他,見到menu有無澱粉、沙律揀,其實有好多選擇。
2024-09-28
2024-09-09 612 瀏覽
星期六啱啱喺附近工廈做完嘢就求其行咗入去呢間餐廳入面,意外發現觀塘工廈區唔顯眼嘅新式茶記,水準唔錯啵~嗌咗個多士餐包杯嘢飲,呢個多士嘅口味比較貼合年輕一代,同以往傳統茶記嘅奶油、奶醬口味相比,佢多咗個黑芝麻味選擇,喺好奇心嘅驅使底下,即刻叫咗份嚟試試佢。 好多人會怕黑芝麻醬好膩好滯,成份厚多個面都搽滿薄薄嘅醬料,雖然味邊唔算好突出但勝在夠出奇不意,最滿意嘅係喺創新嘅同時,又保留到舊式茶記對多士嘅執著。呢份厚多士出爐熱辣辣,用餐刀就可以輕易咁將佢切開,咬落麵包邊脆口,麵包心就軟綿綿,好香口🤤食落好滿足。仲有呀,佢仲提供咗跟餐加配嘅選擇,有得㨂鹽酥雞或者薯條,價錢由6蚊起,我加多咗份薯條,一個人份量剛剛好,值得一讚嘅係薯條係新鮮炸起仲出緊煙嘅。好少去觀塘做嘢,竟然撞手神咁入咗間唔錯嘅茶記,希望再來訪嘅時候可以試到佢嘅午餐,睇下其他食物嘅水準。
2024-08-31
  • 厚多士
  • 薯條
食個午餐都不愉快,只係食左20分鐘都冇不斷俾同一個姐姐叫坐埋一邊 但冇人等緊位! 起初都冇理佢繼續食飯,只係想同屋企人快快食完個午飯,佢再一次同我哋講嘅時候,我就同佢講後面嗰張卡位都係兩個人坐點解你唔叫人移開呢 佢講唔出原因 食物質素還可 但食個午餐 $60幾蚊 仲食得唔舒服過麥當勞! 咁既服務態度唔ok!
食個午餐都不愉快,只係食左20分鐘都冇
不斷俾同一個姐姐叫坐埋一邊 但冇人等緊位!
點解你唔叫人移開呢
佢講唔出原因

2024-07-16 795 瀏覽
#肆柒食堂門口雖少,但一進入店就會發現有很大嘅空間。港式餐廳,價$相議,上餐快速,是打工仔嘅飯堂。今次嗌左以下:✨️《吉列魚柳和風沙律》$62魚柳1厘米厚、大大塊、炸到脆卜卜。下面有新鮮的蔬菜、栗米、小蕃茄、瓜片。流心蛋黃煮得啱啱好,非常滑溜。✨️《日式活蜆茶碗蒸》$16內有一隻蜆,蛋味香濃,蛋内仲有點香菇,蛋上有香葱調味。✨️《糖漬柳橙梳打》+$9味道偏甜杯内有鲜橙粒和檸檬,梳打水是罐裝玉泉牌。📍觀塘
#肆柒食堂
門口雖少,但一進入店就會發現有很大嘅空間。

港式餐廳,價$相議,上餐快速,是打工仔嘅飯堂。

今次嗌左以下:

✨️《吉列魚柳和風沙律》$62

✨️《日式活蜆茶碗蒸》$16
內有一隻蜆,蛋味香濃,蛋内仲有點香菇,蛋上有香葱調味。

✨️《糖漬柳橙梳打》+$9
味道偏甜杯内有鲜橙粒和檸檬,梳打水是罐裝玉泉牌。

📍觀塘
2024-05-09 984 瀏覽
今日發現,凍飲無少甜,正常甜,上兩星期都有。少甜好難攪咩?唉.....香港食肆真係......點解唔俾少甜?幫店主省錢都唔得?跟住我聽到隔離枱又叫少甜,又無話唔可以。我立刻叫那位侍應過嚟,問唔係無得少甜咩?她說,所有凍飲都已經少甜咗喎!!!唔知邊個真、邊個假。
今日發現,凍飲無少甜,正常甜,上兩星期都有。
少甜好難攪咩?
唉.....香港食肆真係......
點解唔俾少甜?
幫店主省錢都唔得?
跟住我聽到隔離枱又叫少甜,又無話唔可以。
唔知邊個真、邊個假。
2024-04-23 621 瀏覽
食過以下兩個午餐:L1. 溏心蛋牛蒡雞丼L2. 溏心蛋牛蒡雞丼 配燒五花豚肉 (貴少少)L1俾一塊大雞扒你,L2一塊雞扒都無,變成肉碎!?我問侍應,為何雞扒變了肉碎,他答是雞肉碎???食完結賬,對收銀反映意見,收銀說,這是日式寫法,雞丼即是(雞)肉碎,第一,如果是這樣,為何L1給我雞扒?第二,肉碎沒有雞味。之後收銀快快打發我走。各位,千祈唔好叫L2,真係無雞扒嫁!
食過以下兩個午餐:
L1. 溏心蛋牛蒡雞丼
L2. 溏心蛋牛蒡雞丼 配燒五花豚肉 (貴少少)

L1俾一塊大雞扒你,L2一塊雞扒都無,變成肉碎!?
我問侍應,為何雞扒變了肉碎,他答是雞肉碎
???
各位,千祈唔好叫L2,真係無雞扒嫁!

2024-04-22
1 分鐘 (堂食)
午餐
2024-03-28 976 瀏覽
從不寫食評但今次真係要分享一下,下午茶叫豬扒薯條嚟到得半塊豬扒都係第一次見,職員聽見即刻話因為件豬扒好大件所以要分一半😓真係聞所未聞,還是我孤陋寡聞? 其實商家可以選擇改餐價賣貴啲,咁樣比一半食客好似比人食過咁😔真係難怪香港人北上消費,感覺超級差不會再嚟了。
2024-03-28
2024-03-02 906 瀏覽
溏心蛋牛蒡雞丼 配 燒五花豚肉 扣底($54) ●●●●○幾特別嘅配搭 肉唔柴 不過所有嘢撈埋食有啲乾身燒翠玉瓜最好食,juicy又香喎整體表現正常啦但係送餐嘅時候成張單痴住我碗飯又冇幫我拎走,心入面扣好多分💢💢凍奶茶 少冰少甜少奶 (+$3) ●●●●○✍🏻 同事話佢哋叫嘅嘢食都唔錯,建議行過唔多人排隊就可以食📍肆柒食堂💰:●●●●○ 環境、服務:●●●◐○
溏心蛋牛蒡雞丼 配 燒五花豚肉 扣底($54) ●●●●○
幾特別嘅配搭 肉唔柴 不過所有嘢撈埋食有啲乾身
燒翠玉瓜最好食,juicy又香喎
整體表現正常啦

凍奶茶 少冰少甜少奶 (+$3) ●●●●○

✍🏻 同事話佢哋叫嘅嘢食都唔錯,建議行過唔多人排隊就可以食

📍肆柒食堂
💰:●●●●○
環境、服務:●●●◐○
2024-03-02 644 瀏覽
午飯時間過嚟試吓呢間肆柒食堂,點幾鐘都要排咗十分鐘隊。午餐選擇都非常多,以日式烹調為主,我叫了個BBQ燒雞扒煎蛋飯配一串燒翠玉瓜,雞扒燒得皮脆肉嫩加,燶邊流心蛋加上少許甜豉油,好味到隻碟都照鏡😂
2024-01-23 937 瀏覽
肆柒食堂一直都係我返工嘅食堂,基本上一個禮拜三餐走唔甩,但點解會話佢奇怪?原因係佢成日都有驚喜,你永遠想像唔到佢只係間工廈餐廳。例如佢日系裝修企企理理,但係有碟好正嘅海南雞;工廈食堂有燒到脆卜卜嘅雞扒飯,好多啲驚喜。但最驚喜係佢每日都有唔同嘅大廚推介,今日就食左個咖喱漢堡扒蛋蓋飯,呢個飯出邊最少都收88-128不等,當然視乎漢堡質素,用咩蛋等等。今日47呢個收$72,包湯包飲品,質素一啲都唔差,隻漢堡扒夠juicy,蛋又夠滑。咖喱亦都係一路食開嘅。加埋杯生薑蜜都係$84,呢個價錢,呢個配套,呢個質素,冇投訴啦!平時會見到有啲唔同款啲意粉都相當高質,所以話佢就一個奇怪而好食嘅存在
2024-01-23
5 分鐘 (堂食)
  • 咖喱漢堡扒蛋蓋飯
2023-12-13 975 瀏覽
之前食過一次,但食咗乜嘢就唔記得。今次就試咗個兩人shabu shabu套餐,(掛住食,連相都冇影,不過睇返其他板友都有貼)。加咗廿蚊叫牛肉,兩個人得一兜shabu shabu,預咗佢份量少㗎喇。所以叫多一份豬肉。味道不過不失,冇乜大驚喜。不過要提一提,佢啲烏冬真係好好食,又夠滑,應該唔係一般平價嘢,而且冇嗰陣酸味,可能用上湯淥過下,呢樣嘢要讚。套餐內包串燒,有豬肉串,雞軟骨,南瓜,同埋茄子,都好好食。茶碗蒸內得一隻蜆,都係一般貨色都係好食的。唔知係咪蒸得耐咗,啲蛋比較硬,呢樣可能要改善一下。總括嚟講,呢間餐廳都可以翻兜嘅。下次再試下第二樣。
總括嚟講,呢間餐廳都可以翻兜嘅。下次再試下第二樣。
2023-11-17 923 瀏覽
我係比較夜的時間去,無乜客人,但員工都唔係好理人咁,嘢食好一般,唔係特別好食或難食,推薦嘅自家製嘢飲好淡,就係比水有味一點點,如果有得揀就唔會再去囉👎🏻👎🏻👎🏻