2020-12-20 628 瀏覽
從牛腩到餛飩到河粉,從份量到味道到速度,都非常above average啊。咁樣一碗雙拼先36蚊,喺銅鑼灣簡直佛心❤️啦食完先望到呢間嘢喺open rice評分咁低嘅?!😲睇翻之前啲評論又話牛腩鞋,又話河粉碎濕濕,又話服務惡劣,完全唔會wor!牛腩,好軟爛wor河粉,好長wor,夾都唔會斷wor服務?可以有咩服務,出門口阿姐講咗句 '多謝,拜拜' 囖。唔通係今年大幅度加價(年頭雙拼28蚊)之後,所有嘢升級咗?冇比較唔知,不過宜家物超所值就得啦。

咁樣一碗雙拼先36蚊,喺銅鑼灣簡直佛心❤️啦

食完先望到呢間嘢喺open rice評分咁低嘅?!😲

牛腩,好軟爛wor
河粉,好長wor,夾都唔會斷wor
服務?可以有咩服務,出門口阿姐講咗句 '多謝,拜拜' 囖。

• 牛腩
2020-10-31 430 瀏覽
好耐冇食過雲吞麵,今日lunch就嚟咗呢間麵食舖😋「牛筋牛丸雲吞麵」 湯底超深色!係濃郁既滷水汁😍 雲吞粒粒飽滿,食得出係真材實料 ;牛筋mun到好林,好手入味,膠膠地既口感好好味👍🏻 麵係鹼水麵,食唔出有鹼水味,口感唔會太淋,我本身好鍾意食鹼水麵,對麵質嘅要求好高,淋少少都唔鐘意,依家係合格嘅👍🏻 lunch時間餐廳客人非常多,但侍應招呼周到,服務態度十分好,好少可,會繼續支持呢類中式麵舖👍🏻👍🏻
好耐冇食過雲吞麵,今日lunch就嚟咗呢間麵食舖😋

「牛筋牛丸雲吞麵」

2020-10-11 363 瀏覽
開工前冇咩時間食飯就簡簡單單入咗呢間面家食粉面。 個舖位較細冇咩位坐,一坐低就叫咗碗牛腩河多葱試試。嘢食算嚟得快,河粉湯底夠濃,唔會淡而無味,個面底唔算少夠食得飽,啲牛腩肉質唔韌,唔會咬極都咬唔到,份量都唔算少同埋都有少少牛筋可以試吓。間餐廳嘅食物粉面價錢都平民,喺銅鑼灣來講算係平,喺附近打工嘅打工仔不妨可以lunch試吓。
開工前冇咩時間食飯就簡簡單單入咗呢間面家食粉面。

口罩都唔帶,非常不衛生,重要不停對住食物講野,買左外賣,錢都比埋,但唔敢食。食魚蛋粉都唔會有咩要求,但疫情咁嚴重既時候,待應最基本帶口罩都無,令人非常反感,以後都唔會再去。
2020-07-04 443 瀏覽
在半年前,當時朋友在銅鑼灣返工,陪他晚上 10:30 收工食宵夜!他帶我到希慎廣場附近的一間粉麵店 <肥仔記麵家>!由於,當晚我食飽蛇宴才見他!只好陪他食麵,我什麼都沒有點! 一於找個星期六中午來幫襯!見到餐牌,以銅鑼灣區,粉麵價錢合理!單併:$30雙併:$36三併:$42配熱飲 +$7/ 凍飲 +$9亦可選擇全日粉麵套餐 $42 (包括:單併粉麵、油菜及豆漿) 轉熱飲/ 凍飲/ 汽水 +$5這裡地方淺窄,坐得迫狹!原先我想點鳳城水餃,可惜賣哂!牛腩河 $30牛腩份量不少,肉質柔軟,河粉滑溜又入味!湯底鮮香濃郁!

由於,當晚我食飽蛇宴才見他!只好陪他食麵,我什麼都沒有點!
 一於找個星期六中午來幫襯!

見到餐牌,以銅鑼灣區,粉麵價錢合理!
單併:$30
雙併:$36
三併:$42
配熱飲 +$7/ 凍飲 +$9

轉熱飲/ 凍飲/ 汽水 +$5
這裡地方淺窄,坐得迫狹!

原先我想點鳳城水餃,可惜賣哂!

牛腩河 $30
牛腩份量不少,肉質柔軟,河粉滑溜又入味!湯底鮮香濃郁!

牛腩河
2019-11-23
牛腩河
2020-06-28 276 瀏覽
又係去咗銅鑼灣嘅一日,今日又係行行吓街求其搵一間嘢食。🍭🍭今日去咗肥仔記😋😋😋,肥仔記主打嘅係雲吞粉麵同埋一啲牛雜麵🐂🐂🐂。今次嗌嘅雲吞麵做得非常之出色,更餐亦都有一個菜送,而我就叫咗菜心,同一時間佢亦都有豆漿送🥛🥛。首先講吓雲吞味道,蝦米同豬肉味都好濃、加上佢塊皮一啲都唔厚,食落去每一啖都好滿足。佢嘅面亦都唔會好重鹼水味,不過因為本人鍾意酸酸地咁食,所以都加咗少少醋落去。喺度推薦一下俾大家去試食!
又係去咗銅鑼灣嘅一日,今日又係行行吓街求其搵一間嘢食。🍭🍭
喺度推薦一下俾大家去試食!
2020-04-04 258 瀏覽
其實幫襯左呢間好多次,每一次諗唔到食乜嘢,或者想隨便食啲野但係又想好食嘅,都會嚟食呢間。我最鍾意就係呢度嘅牛筋米線多青,真係好好食,腩汁底,牛筋又夠多,米線嘅份量亦都唔錯,包保你一定食得飽。最緊要嘅係佢嘅牛筋炆得好琳,同埋啖啖都係軟林林嘅筋,食落去好似食緊骨膠原同埋膠質咁樣,真係覺得皮膚都好啲。佢個藍汁亦都好香濃, feel到落咗好多材料去熬製而成,真係好有誠意架。最緊要係呢度嘅姐姐好好,好有人情味。真係好鍾意呢一間餐廳。

最緊要係呢度嘅姐姐好好,好有人情味。真係好鍾意呢一間餐廳。
2020-02-07 246 瀏覽
之前喺西營盤店食過兩次,當時仲係賣緊$20碗單拼、$25雙拼,大大碗飽肚抵食 黎到灣仔店發現加咗價,雖然話就話兩三蚊姐,但其實成10%,都咪話唔少 好彩食物質素無下降,鳳城水餃一碗有三粒,依舊飽滿多汁,幾好味

鳳城水餃米粉
月頭洗多左,去到銅鑼灣呢D地方,係時候搵d平d既野食啦!竟然比我係呢到搵到一間平平地既麵店, 入到去,我就叫左個牛腩米線。 牛腩米線緊係要牛腩汁啦☺️一黎到,緊係要先試試佢既牛腩,佢既牛腩面咁平,估唔到都係好嫩,好有牛腩要有既鮮味!再試下佢D米線, 都幾彈牙,唔似其他大型面店咁普通,發覺佢應該有用心整過d面☺️☺️店員態度都好唔錯, 問我地洗唔洗要水呀,又問我地好唔好食,值得下次再去食呢間既面,下次想試下佢地既河粉! 期待😜😜
月頭洗多左,去到銅鑼灣呢D地方,係時候搵d平d既野食啦!
牛腩米線緊係要牛腩汁啦☺️
2019-11-29 383 瀏覽
社會動盪的日子,想不到,人在銅鑼灣,只是差不多10時,在街上竟然找不到什麼好吃。🥶第一,連鎖餐廳可能都差不多關門,特別的餐廳,又或是希望提早讓員工離開,因為交通可能阻塞。🤢明明天氣不冷,於是唯有越行越遠,結果終於行到來渣甸坊這邊,看見那一間中式辣東西食店,又幾乎關掉,於是越行越遠才來到這間肥仔記車仔麵。只有一名年輕的小夥子在樓面,看來不算太友善,但服務態度還相當不錯。車仔麵的款式其實不太多,只有米粉、河粉、米線、幼麵,沒有看到其他什麼;配料也不算太多,好像上面只寫了10多款配料,以車仔麵來說,的確不夠多。米線普普通通,不算太過彈牙,我又再次點了魚肉春卷,但魚肉春卷和平時的魚腐卷有點不同,它的魚肉春卷,中間好像有幾層腐皮的,質感比較特別,另外又吸湯,還算不錯。反正車仔麵店的牛腩也不會比起我平時吃的清湯腩好吃,於是就點了鵝腸,鵝腸長條型,中間完全沒有骯髒物,彈牙而不算太過韌,亦都沒有苦味,還算特別。豬潤的質地也比較綿滑,切得夠厚,不會又乾又老又鞋。銅鑼灣的晚黑沒有剩下什麼食肆,來到吃碗麵,都不消$50 ,可以吃到三餸麵,即使沒有贈送飲料或豆漿,在銅鑼灣這個商業社會也不算太過貴吧。

肥仔記車仔麵。

腐皮的,質感比較特別,另外又吸湯,還算不錯。

反正車仔麵店的
牛腩也不會比起我平時吃的清湯腩好吃,於是就點了
還算特別。

豬潤的質地也比較綿滑,切得夠厚,不會又乾又老又鞋。

2019-09-20 279 瀏覽
朋友個個都話佢d魚旦好正好有魚味, 當然啦, 每日早上路過都會見佢d師傅响到打魚旦架, 感覺好健康喔。所以我嚟親魚旦是我首選....但其實佢除左魚旦外, 牛根都好正架! 今天又來食魚旦牛根面 ~ 有三粒魚旦,魚旦的確係好有魚旦味, 而且好彈牙。牛筋切到細細件,食落好淋,老人家都食到呀而且牛根都入晒味, 面質都好爽口好味 呢度個湯夠晒熱,又唔會太咸...食完唔會有勁口渴就知冇落太多味精落碗湯到啦。四十三元一碗連凍飲感覺都幾低
朋友個個都話佢d魚旦好正好有魚味,
所以我嚟親魚旦是我首選....
但其實佢除左魚旦外, 牛根都好正架!
今天又來食魚旦牛根面 ~

有三粒魚旦,魚旦的確係好有魚旦味, 而且好彈牙。
牛筋切到細細件,食落好淋,老人家都食到呀
而且牛根都入晒味,
面質都好爽口好味
呢度個湯夠晒熱,又唔會太咸...
食完唔會有勁口渴就知冇落太多味精落碗湯到啦。
四十三元一碗連凍飲感覺都幾低
2019-07-19 244 瀏覽
I was having a feast here with my parents. Lol... 🤣 That's by far my favourite local place when I feel my having casual local food. Their beef tendor could be better though. Otherwise, wanton, pork liver, fish balls, etc... were all good! Wanton especially, delicious; wrapped with tasty shrimp inside, and bouncy.
2019-07-06 204 瀏覽
行過見到鋪面幾好就行左入去試。叫左個雙并 牛筋并豬潤米!都幾平$38?唔知有無記錯!豬潤爽口 但有一點怪味有4塊幾多!牛筋入味 但唔係好淋果種湯底普通 好在唔係淡老公食牛腩撈麵試左一舊 好淋 但似台灣牛肉麵果d牛肉多d算唔錯了
行過見到鋪面幾好就行左入去試。

牛筋豬膶米

叫左個雙并 牛筋并豬潤米!都幾平$38?唔知有無記錯!

豬潤爽口 但有一點怪味
有4塊幾多!
牛筋入味 但唔係好淋果種
湯底普通 好在唔係淡

老公食牛腩撈麵
試左一舊 好淋 但似台灣牛肉麵果d牛肉多d
算唔錯了
2019-02-10 382 瀏覽
今日下午去銅鑼灣,隨意選一間麵鋪食下午茶,竟然搵到一間仲係港幣$30就有一碗單併麵食!店面不大,座位不算多,下午茶時段不算多人。今日只是叫左碗魚片頭河粉。河粉是幼身河粉,不算太滑,湯底少味精,較為淡。但魚片頭很爽及彈牙。進食前加少許辣油,👍。值得再吃!

2019-01-22 236 瀏覽
銅鑼灣鬧市小巷中的一間麵舖,伙記非常煩忙也非常不耐煩,可能做到冇停手所以態度如此。希望食物可加分,可惜...湯底非常平淡,好似用鷄粉開水咁。一碗廣東麵食湯底係幾咁重要啊!那個粉红色的自稱墨丸真夠特別,唔知加左D乜,仲有那四洲炸春卷真係......求其食一次冇回頭了。附送菜蟲仔,沒有投訴的,出街食野時常會碰面吧!

求其食一次冇回頭了。

附送菜蟲仔,沒有投訴的,出街食野時常會碰面吧!