2024-10-31 0 瀏覽
近期到長洲必飲嘅飲品藍莓乳酪好有驚喜😍佢地係用新鮮藍莓做,藍莓好新鮮,真係會食到果肉,又唔會好甜,味道岩岩好,真係好岩小朋友飲。另外仲要左一杯朱古力伯爵奶茶,呢個味道都ok,但朱古力比較淡冇乜朱古力味,但都唔差都好飲嘅,岩唔鍾意飲甜野嘅人飲。地方雖少唔多坐位,但坐得都舒服,就係因為唔多位,所以岩哂行到累想靜靜休息下嘅人入得坐下抖下,佢地仲有飲品打卡位,萬聖節期間黎,仲有糖果桶比小朋友拎糖,小朋友好開心。
近期到長洲必飲嘅飲品

藍莓乳酪好有驚喜😍

2024-06-06 120 瀏覽
再遊長洲見到一間新嘅清新小店。平日嘅關係鋪頭無其他客人,炎炎夏日可以坐低慢慢啖下清新飲品同涼下冷氣好正。叫左芝芝葡萄,冰度係固定嘅。因為係碎冰嘅關係一啖飲落涼氣直冲上頭,正呀!杯底有粒粒似蒟蒻嘅波波。提子味又夠清新

胖伴芝芝葡萄
胖伴芝芝葡萄
2024-04-04 169 瀏覽
佢嘅裝修以小清新粉紅色為主,好吸睛又舒適,你可以坐喺度悠閒地享受飲品,亦都可以拎走帶走。我哋叫咗朱古力伯爵茶,佢嘅甜度適中,有朱古力同伯爵茶嘅結合,味道香濃又濃郁,真係好好飲!如果你鍾意芒果,一定要試下佢嘅胖芝芝芒果。佢有芝士奶蓋嘅層次感,再加埋新鮮芒果沙冰,食落去滋味鮮甜,夏日飲一杯真係消暑又解渴。另外,胖胖嘅奶蓋茉莉花茶都係一個唔可以錯過嘅選擇。佢將奶蓋同茉莉花茶融合喺一齊,奶香同花香交織,帶出一份清新嘅味道,飲落去順滑又芬芳,真係令人陶醉。

• 朱古力伯爵茶
  • 胖芝芝芒果
2024-04-03 142 瀏覽
長洲旅程第二擊,穿梭於長洲大街小巷,穿進一道小巷好不起眼(胖伴)店舖名字好cute,店舖裝潢簡潔,💨💨空調勁清爽,在遊走一輪長洲嗌咗三杯透心涼飲品🧋🧋🧋降吓温❣️胖芝芝芒果奶油芝士的濃郁滑順和芒果的甜美。芝士奶的香濃與蒟蒻的Q彈完美結合,帶來獨特的口感享受。清新的芒果香氣和奶味相融合,令人回味無窮。這款飲品絕對是夏日解渴的最佳選擇❣️朱古力伯爵奶茶伯爵茶的芳香和朱古力的濃郁,帶來一種獨特的順滑口感,茶香和朱古力的風味交織在一起❣️胖伴芋泥鮮奶飲品結合了濃郁的芋頭風味和香濃的鮮奶,口感綿密順滑。芋泥的香氣撲鼻而來,帶來香濃的芋頭味道,而鮮奶則賦予了飲品的濃郁和柔滑感。

❣️胖芝芝芒果

❣️朱古力伯爵奶茶

❣️胖伴芋泥鮮奶

2024-04-02 68 瀏覽
在長洲逛街,真的是特別熱,想找一間環境既舒適又有冷氣,更有靚靚座位打卡,還有凍飲提供的手搖店,這店絕對是很推介!黑糖珍珠鮮奶,甜度及冰度都是固定的,奶味香濃,黑糖珍珠的甜度更是剛剛好,軟彈QQ帶腍軟!黑糖珍珠芋泥鮮奶比想像中更好喝,是黑糖珍珠鮮奶的升級版,特別加入了芋泥,令整體味道更香及更有層次!胖胖水果茶,可自選茉莉綠茶或四季春茶做茶底,最後選了四季春,茶味清香,水果也很足料,喝起來很清涼解渴!

2024-03-27 69 瀏覽
NASA 同朋友仔去長洲玩,朋友介紹我去依間好有 #文青 feel 嘅手工飲品店 #胖伴 chill 番吓 。胖伴芋泥麻糬鮮奶芋泥呈淡紫色,不僅顏好,而且口感軟軟糯糯,細膩濃稠 ,同Mochi 柔軟煙韌簡直係Perfect match💜黑糖珍珠奶茶🧋奶茶味道香甜、入口滑溜,Q彈嘅珍珠,無人能抗拒😍胖芝芝芒果🥭新鮮芒果打成沙冰,用料十足!而且入面有寒天波波,入口好過癮,芝士🧀奶蓋十分出色,超級綿密,大愛呀👍🏻

胖伴芋泥麻糬鮮奶

黑糖珍珠奶茶🧋
奶茶味道香甜、入口滑溜,Q彈嘅珍珠,無人能抗拒😍

胖芝芝芒果🥭
2024-03-27 47 瀏覽
近日,我去長洲玩,跟朋友在肥伴點了飲品做下午茶,有肥芝芝芒果甘露、肥伴芋泥麻糬鮮奶和肥伴水果茶肥芝芝芒果甘露,這款飲品絕對是芒果愛好者的天堂。它的口感順滑,滿滿的新鮮芒果果肉融入了濃郁的鮮奶中,甜度適中,帶有一絲微妙的酸味,使整個口味更加豐富。頂部的芝士奶蓋則增添了濃厚的奶香和綿密的口感,與芒果的鮮甜完美融合。這杯肥芝芝芒果甘露絕對是夏日消暑的最佳選擇。肥伴芋泥麻糬鮮奶,以紫薯泥和QQ麻糬為主要原料,搭配濃郁的鮮奶混合而成。一口喝下去,首先感受到的是濃郁的紫薯香氣,隨後是麻糬的彈牙口感。鮮奶的加入使整個飲品更加順滑和濃郁,並且與紫薯的甜味形成了完美的平衡。肥伴水果茶就以新鮮水果和茶葉為基礎,結合了自然的甜味和清新的茶香,非常清爽,是一個理想的解渴選擇。肥伴的店內的環境舒適,能夠讓我放鬆享受飲品同睇下新買既書

肥伴的店內的環境舒適,能夠讓我放鬆享受飲品同睇下新買既書
  • 胖伴芋泥麻糬鮮奶
諗住去歷史文物長洲劇院打卡影相,但天氣太熱要飲杯野解下渴,發現途經北社街有間叫「胖伴」得台式飲品店,就試試其最有名的芋泥鮮奶。黑糖珍珠鮮奶(HKD 34): 黑糖珍珠鮮奶可選擇重黑糖、重鮮奶兩種品味法,各具特色,可依個人喜好挑選。 手炒的黑糖珍珠加入新鮮濃縮牛乳,使珍珠飽滿吸收鮮奶濃郁的香氣,融合了黑糖的氣味,一口喝下,能嘗到令人十分滿足的香甜滋味與富有嚼勁的口感,不愧為咀嚼控必點飲品🥤胖伴麻糬芋泥鮮奶(HKD 42):芋泥打至幼滑帶顆粒感,增加口感同時又品嚐到芋泥肉的獨有香味。芋泥溶微甜與奶脂重的濃郁鮮奶撞擊,完美混合,麻糬反之然是軟糯米糕口感,富一點點回彈性,增加整體滿足度。胖芝芝葡萄🍇(HKD 40): 軟糯的多肉葡萄和新鮮果粒,清雅的茉莉花茶香和葡萄的清新果香沁人心脾,表層則以咸甜的海鹽芝士奶蓋作結,清新葡萄加啫喱等有咬口之餘,奶蓋中和其甜度,相得益彰。總結:長洲高質台式飲料店大推特色芋泥麻糬鮮奶

總結:
長洲高質台式飲料店
大推特色芋泥麻糬鮮奶
2024-03-19 50 瀏覽
住喺長洲嘅朋友推薦我哋試吓呢間手搖飲品店,今日就喺佢嘅帶路之下嚟試吓!落左單大約五分鐘左右,飲品就整好左啦!芋泥鮮奶 $38芋泥係掛杯咁樣上,所以用左好多芋泥,好足料!😋 飲到啖啖都係芋泥,而且芋泥唔係完全整到爛晒,仲會保留到芋頭粒嘅口感喺度,飲晒成杯好飽啊!😆胖芝芝鳳梨 $40用新鮮鳳梨整嘅鳳梨沙冰好清爽呀😋 芝士奶蓋微鹹,而且芝士奶味突出😋 估唔到微鹹嘅芝士奶蓋會同酸酸甜甜嘅鳳梨沙冰咁夾。😆個打卡位好得意🙈

落左單大約五分鐘左右,飲品就整好左啦!

芋泥鮮奶 $38

胖芝芝鳳梨 $40

個打卡位好得意🙈

2024-03-12 49 瀏覽
好久沒到長洲小島逛逛,長洲小島開了很多新的店呢!朋友說這裏的芋泥很美味,一於試一試!😋單是芋泥系列的飲品就有足足三款,亦有其他果茶系列,芝士奶蓋系列,醇茶等等。我們點了兩款飲品,分別是芋泥麻糬鮮奶和蜜漬草莓梳打。芋泥麻糬鮮奶 $42很香芋頭的味道,芋泥相當軟滑,而且帶有芋頭的粒粒口感。牛奶麻糬軟糯之餘,不會似坊間某些飲品店要出盡力吸才吸得到入口,非常香滑。鮮奶方面,喝得出來店家沒有另外加糖,混合起黑糖珍珠(+$6)和芋泥,甜到剛剛好。蜜漬草莓梳打 $42到店的時候,看見上一位客人點了這杯梳打,我點一杯同款好了。😋 據店家介紹,蜜漬草莓是自家製的,加上梳打和幾片新鮮檸檬,入口清爽,甜度恰到好處。😋店中設有打卡位和座位,等候時間亦都不長。店員耐心介紹,來到長洲不妨一試! 😋

我們點了兩款飲品,分別是芋泥麻糬鮮奶和蜜漬草莓梳打。

芋泥麻糬鮮奶 $42

蜜漬草莓梳打 $42

2024-03-09 56 瀏覽
值得寫個好評比呢間茶飲店,因為呢間唔係亂hea沖出嚟嘅飲品🥹 同我之前喺其他地方飲嘅水果茶好唔同,真係見到間鋪好有heart咁整嘢飲🥤👏🏼香檸百香果冰茶(四季春)+ 黑糖珍珠我飲呢款,我同朋友都係飲四季春茶底,因為大家都好鍾意飲開呢款茶葉😆 我本身鍾意甜甜酸酸味道,再加上又開胃,所以檸檬加百香果啱哂我!留意到店主好貼心督埋啲檸檬,令我飲嘅時候每一啖都有檸檬肉🥹 唔同其他市面上流於表面嘅茶飲店。蜜漬蘋果冰茶(四季春)朋友飲呢款茶,佢話茶底濃郁,同蘋果係好夾,加上用心製作,每杯都有四五片蘋果同蜜漬蘋果肉😳😍 絕對係真材實料!而飲落口每啖都有一粒粒嘅蜜漬蘋果肉同綠茶凍,好豐富嘅口感所以真心大大推薦呢間鋪🥹💕

香檸百香果冰茶(四季春)+ 黑糖珍珠

蜜漬蘋果冰茶(四季春)

所以真心大大推薦呢間鋪🥹💕
2024-02-04 58 瀏覽
自從上次進來長洲有段時間了,原來長洲又有新的茶飲店開幕!這間茶飲店比較細,但是用料更豐富,相當邪惡!🧋胖伴芋泥麻糬鮮奶$42招牌!芋泥濃郁得需用力攪拌才能混和,麻糬幼滑不難嚼,走甜已是很邪惡,超飽足🧋胖芝芝凍頂烏龍$30非常邪惡的芝士奶蓋,鹹/甜交雜的組合與甘澀的高質茶飲實在非常相襯!🧋胖伴水果茶四季春$35即使走甜已經在水果的果糖下喝到了相當的美味,蘋果🍎香橙🍊菠蘿🍍熱情果帶出層次感,夠清新意外地有質素,濃 中 清三種茶飲都值得一試胖伴 (長洲)長洲北社街56號地舖

自從上次進來長洲有段時間了,原來長洲又有新的茶飲店開幕!

這間茶飲店比較細,但是用料更豐富,相當邪惡!

🧋胖伴芋泥麻糬鮮奶$42

🧋胖芝芝凍頂烏龍$30

🧋胖伴水果茶四季春$35

意外地有質素,濃 中 清三種茶飲都值得一試

長洲北社街56號地舖
2024-01-31 42 瀏覽
📍🐈 胖伴 -長洲🐈‍⬛📍#chowweisik 甜#chowweisik長洲長洲小清新果茶店又多一間高質嘅選擇🧋🥤入長洲就係開啟不停食野turbo一🐾 鮮橙葡萄柚冰茶(茉莉綠茶/四季春)|$38喺生果入面葡萄柚襯茶 個人係最愛會立即有refreshing嘅感覺估唔到普通冰茶入邊都會有綠茶凍‼️成件事開心咗好多🐾 胖芝芝芒果🥭|$40依個同沙冰嘅芒果味道嚟得有實感唔似糖水鋪頭個種味道😳又有寒天tgt ‼️個日就算凍 都係咁好飲😌一 🚏胖伴 (長洲)長洲北社街56號地舖
📍🐈 胖伴 -長洲🐈‍⬛📍

個日就算凍 都係咁好飲😌

🚏

長洲北社街56號地舖
2024-01-28 36 瀏覽
胖伴 (長洲).長洲嘅的茶飲店😍可愛休閑風。睇得出設計好有心思。行到攰坐底飲杯嘢傾吓傾,呢個季節有微風,係小巷嘅寧靜,🤗好不惬意。.黑糖珍珠椰奶(M)$34,見到有椰奶又幾特別喎。黑糖掛杯嘅賣相好靚,珍珠香甜,椰奶加珍珠嘅咬口,😂有啲覺得自己食緊椰子糖咁嘅感覺。.香橙葡萄柚冰茶(M)$34Fresh 之選,平時唔太飲甜嘢嘅我揀微甜,啱啱好😍果肉一粒粒好新鮮飽滿,就好飲飲果粒橙果種感覺。茶底拼咗四季春,🤩同鮮果好夾,我個人好鐘意呢杯。.胖伴芋泥麻糬鮮奶 (M) $42揀咗熱飲!好欣賞佢隻杯咁靚,好有質感。多料飽飽之選。充滿住芋泥同麻糬大約都佔咗半杯!🤓芋泥同麻糬細滑,一吸,芋泥同麻糬就充滿咗吸管~好有滿足感。唯一係溫度只係微微溫😂如果想有杯熱嘢揸手可能要request 熱啲嚕。.

香橙葡萄柚冰茶(M)$34

胖伴芋泥麻糬鮮奶 (M) $42
揀咗熱飲!好欣賞佢隻杯咁靚,好有質感。

2024-01-24 25 瀏覽
在海旁行嘅時候 見到佢地嘅廣告版被可愛的logo吸引咗過去😂個logo真係勁cute cute🥰門口嘅顏色都係好少女風格 一眼就會被佢吸引入去🤭·🍹胖芝芝四季春勁足料的芝芝蓋在面層🥰味道也很重🥰茶底:四季春 都是很濃郁😋·🍹四季春+鮮草凍加咗鮮草凍 口感都好正😊
在海旁行嘅時候 見到佢地嘅廣告版
被可愛的logo吸引咗過去😂