2024-06-17 6826 瀏覽
๛前菜  有精緻的三道,分別有鬆露鮮鮑片,北海道帶子和椒香口水雞  鮑片很貼心的已經幫你切好片了,鮑魚肉質鮮嫩,還帶有濃鬱醇厚的松露香氣✨️  新鮮的帶子有兩片,配上精心調製的調味料,味道鮮甜  口水雞調味香辣,肉質鮮嫩,吃起來很開胃😋   ๛黑椒和牛酥  大愛這個和牛酥,外層酥皮層次分明,十分酥脆,而內裡的優質和牛配以濃鬱鮮美的黑椒調味,味道很突出💁🏻‍♀️   ๛竹炭魚香鹹水角  這道竹炭魚香鹹水角以獨特的黑色竹炭色澤已經十分吸引眼球,外層炸得香脆軟糯,口感層次豐富   ๛京式龍蝦  一上的時候被新鮮精緻的龍蝦驚艷了,以京式烹調手法令龍蝦的肉質彈牙,調味也剛好特出龍蝦肉的鮮味🔥   ๛雞油慢煮鱈魚  超!級!好!吃!這道雞油慢煮鱈魚肉質超級嫩滑,配以鮮香的雞油慢煮,令鱈魚徹底吸收了雞香精華,人生首次吃到如此驚喜的慢煮魚❤️   ๛老干媽雞絲炆伊麵  以中式老乾媽醬汁調配的伊麵香辣惹味   ๛燕窩楊枝甘露  非常高級的甜點,楊枝甘露很香甜,以此甜點為整個餐點畫上完美句號💕
๛前菜
有精緻的三道,分別有鬆露鮮鮑片,北海道帶子和椒香口水雞
新鮮的帶子有兩片,配上精心調製的調味料,味道鮮甜
口水雞調味香辣,肉質鮮嫩,吃起來很開胃😋

๛黑椒和牛酥

老干媽雞絲炆伊麵

๛燕窩楊枝甘露
燕窩楊枝甘露
雞油慢煮鱈魚
每年兩度由DiningCity鼎食聚舉辦「香港餐廳周」,可以用滙豐信用卡以優惠價叫指定晚餐。今次就黎胡同試下。(OpenRice食評新丁,請多多包涵,全自費)胡同裝飾用上獨特中式古老裝式再有現場的DJ調音樂配上陰暗燈光,幾有feel。又可以食住邊䏲180度維港夜景。日子對的話能夠邊用餐邊欣賞無人機表演,今次遇上無人機彩排,增添了一絲驚喜。指定餐單(詳細在文末)上的川菜絕對是這裡的一大亮點。從大紅燈籠高高掛到霸王蝦,每一道菜都睇得又食得。一埸黎到,無優惠價都叫左花鵰酒同火焰胡椒片皮鴨。如果有外地朋友黎都可以一試,因為會有師傅係你面前點火燒同即場切鴨,係唔錯既表演。(火焰胡椒片皮鴨同花鵰酒唔包指定餐單稼)前菜、主食:口水雞、雞摐菌香煎北海道帶子、海皇脆筒、黑椒和牛酥、霸王蝦、青花椒鱈魚、醬香雞煲、大紅燈籠高高掛 飯、麵:薑米蟹肉露筍蛋白炒飯、擔擔麵甜品:龍井奶凍、焦糖海鹽朱古力糯米糍

(火焰胡椒片皮鴨同花鵰酒唔包指定餐單稼)

前菜、主食:

飯、麵:
薑米蟹肉露筍蛋白炒飯、擔擔麵

甜品
龍井奶凍、焦糖海鹽朱古力糯米糍
2024-09-30
用餐優惠
信用卡優惠
  • 大紅燈籠高高掛
餐廳食物質素正常,侍應服務也不錯,經理態度很差!以下是讓人感到失望的用餐體驗大家評評理:家人特意訂了餐廳生日蛋糕給我,"白桃烏龍茶蛋糕"。侍應端蛋糕給我時,我們已經發現蛋糕很明顯破了,一條很深的凹痕(離譜程度請見before圖)拍照後通知侍應, 經理過來說蛋糕是朱古力面要噴漆是手工做蛋糕,一堆跟這個蛋糕破了的原因沒有關係的藉口, 但也決定拿回去看看廚師怎樣補救。經理拿着蛋糕回來,完全沒有道歉,就像生日蛋糕破掉了是應該的正常的,我吃個生日蛋糕也這麼委屈!大家看看所謂廚師的處理方法是如何,如果是你們你會接受嗎?價值$468的蛋糕,犯這種低級錯誤,質素比連鎖蛋糕店還要差!就算蛋糕店賣蛋糕時看到有這樣的破損,也不會賣給客人吧。這間餐廳竟然還是拿一個這樣的蛋糕給我,明明裝盤的時候肯定已經看到,然後所謂補救完跟沒有補有差嗎?一樣很糟糕!蛋糕味道: 完全沒有白桃味, 蛋糕有烏龍茶味,蛋糕有"雪味", 蛋糕面有倒汗水,整個蛋糕充滿茶葉,口感非常粗糙,一致認同是我們吃過最難吃的蛋糕!吃剩的蛋糕由於是家人訂的我還是硬着頭皮帶回家,餐廳就這樣用個膠餐盒裝着....這家餐廳算是走中高級路線吧,經理這樣處理事情
餐廳食物質素正常,侍應服務也不錯,經理態度很差!

以下是讓人感到失望的用餐體驗大家評評理:

爛的白桃烏龍慕絲蛋糕

大家看看所謂廚師的處理方法是如何,如果是你們你會接受嗎?
爛的白桃烏龍慕絲蛋糕

這家餐廳算是走中高級路線吧,經理這樣處理事情絕對不合格,當客人傻的嗎?如果你誠懇道歉我們也不會這麼生氣和委屈,可能真的沒有另一個新的蛋糕或其他補救方法,明白錯誤人人都會有,但這餐廳處理錯誤的方法真的不敢恭維!

以後絕對不會再來,也不會推薦給朋友!
2024-11-03
2024-10-08 1688 瀏覽
出尖沙咀午餐很多菜式選擇, 今次來個放題點心吧! 一個價錢就可以食到多款點心, 之前在舊店時吃過片皮鴨。-1. 吃得出跟普通市面的點心有點分別,這裡食材比較新鮮和相信是現場製作,溫度很熱辣辣香噴噴的。2. 炸物不會過火,香脆可口,吃不停。3. 現場還有表演環節,時段可向店員查詢。4. 食物可免費追加,不過我吃到最後已經很飽了。Total: $768+10%charge (Feng Wei Brunch, 120mins)-*環境勝人一籌,服務優質。*節日喜慶前來會更有氣氛。*如想喝酒精飲品,可點選其他套餐。*消費滿$600,可享商場免費泊車2小時。
2. 炸物不會過火,香脆可口,吃不停。
3. 現場還有表演環節,時段可向店員查詢。
4. 食物可免費追加,不過我吃到最後已經很飽了。

Total: $768+10%charge
(Feng Wei Brunch, 120mins)

*環境勝人一籌,服務優質。
*節日喜慶前來會更有氣氛。
*如想喝酒精飲品,可點選其他套餐。
*消費滿$600,可享商場免費泊車2小時。
2024-09-08
5 分鐘 (堂食)
  • 竹炭魚香鹹水角
喺得呢度食飯,明白個景已經係一種收費,但係收得我呢個價錢,啲嘢食個水準仲衰過屋邨酒樓就搞吾掂囉,成餐飯兩個人食左差唔多五千蚊,拎去求其三聖或者鯉魚門買海鮮冇咁嬲,真係邊食邊X,千祈吾好俾個食物樣呃到,但如果有人係純粹諗住用幾千蚊帶女仔去威下或者打下卡刷流量既,呢度完全符合閣下所求😤

川式香辣爆炒龍蝦
孜然羊肉串
巴蜀胡椒蟹
2024-10-03
是日同家人慶祝生日,喺Openrice 揾咗好耐睇到呢間中菜餐廳既環境同食物都好似唔錯,決定試一試佢。食物:我哋叫咗set,不同菜式配不同既飲品,我哋叫咗配無酒精飲品。味道同賣相認真唔錯、有汽飲品有濃濃既茶香,特別欣賞佢既火焰和牛叉燒有小小脆。服務:由預約開始,非常貼心地安排好一切,包括介紹有咩餐、有咩需要預約、枱既安排等等。到餐廳,由入門到食完走全程有人招呼,每一碟上枱既菜式都有介紹,職員會留意你枱上既情況同主動清走你用完既碟。環境:由於想坐窗邊位,原先預約既時間1830無位,結果安排咗1730時,食住飯睇日落,Nice!

食物:

服務:

環境:
2024-09-25 2033 瀏覽
上次聽講呢度環境唔錯,食物都OK所以朋友慶祝生日就來左呢度餐廳係好貼心WhatsApp confirm booking 如果唔知食咩好,又唔想諗佢哋個dinner tasting menu 都唔錯有齊晒肉類海鮮菜&甜品我哋仲加左半隻火焰胡椒片皮鴨佢哋既cocktail 都值得一飲另外佢個桂花陳酒都係要點來飲😍我哋3個人飲可以每人分到3杯 (3杯擺一齊影有點奇怪,所以影相只影左2杯😂)因為太餓😂 所以頭盤無大頭,但好食既👍🏻 之後要打卡既我覺得就要叫火焰胡椒片皮鴨✨師傅會即場燒下佢再片 龍蝦都幾好食!不過呢個我個人就麻麻地,應該係我個人喜好問題甜品都好食係桂花慕絲加烏龍茶雪糕好fresh 壽星都好滿意,地點都方便所以整體都好好服務都非常好👏🏻
上次聽講呢度環境唔錯,食物都OK
所以朋友慶祝生日就來左呢度

如果唔知食咩好,又唔想諗

佢哋個dinner tasting menu 都唔錯
有齊晒肉類海鮮菜&甜品
我哋仲加左半隻火焰胡椒片皮鴨

佢哋既cocktail 都值得一飲

另外佢個桂花陳酒都係要點來飲😍
我哋3個人飲可以每人分到3杯

(3杯擺一齊影有點奇怪,所以影相只影左2杯😂)

因為太餓😂 所以頭盤無大頭,但好食既👍🏻

之後要打卡既我覺得就要叫火焰胡椒片皮鴨✨

師傅會即場燒下佢再片

龍蝦都幾好食!

不過呢個我個人就麻麻地,

應該係我個人喜好問題

甜品都好食
係桂花慕絲加烏龍茶雪糕

好fresh

壽星都好滿意,地點都方便
所以整體都好好
服務都非常好👏🏻

• 火焰胡椒片皮鴨
2024-09-11 2527 瀏覽
胡同。高價中菜廳。位於尖沙咀中間道,餐廳個裝修華麗雅致充滿古典既氣息,可以一覽維多利亞港既景緻,景色非常開陽。當日餐廳,唔少遊客,應該都系受望住維港景色食中菜依個賣點所吸引,因此胡同既定位價錢都係比較高。—-火焰胡椒片皮鴨 whole $980 / half$490片皮鴨我地預先打電話預留左一隻,因為餐廳提醒最早預留避免售罄,原隻片皮鴨上菜時,廚師會係客人面前用火焰燒原隻鴨,然後片皮,儀色感十足。味道食落去就無咩特別驚喜,無胡椒味,一隻與普通餐廳無異既片皮鴨,蒸籠上既皮,未到熱辣辣只系暖暖地,所以都好快凍哂,性價比麻麻,可能價錢就貴於火焰燒鴨表演啦—黑毛豬叉燒 $398叉燒做得幾好,半肥瘦既叉燒,少少焦香感,肉質彈牙,唔係乾柴叉燒,味道啱啱好,適中既調味—松露鮑魚 鮑魚爽口彈口,不過味道都無普通—瑤柱焗釀蟹蓋唔夠蟹味,普普通通—蟹肉露荀蛋白炒飯$228有唔少蟹肉,炒飯粒粒分明,味道可以,不過唔特別—松露素菜炒麵$218有松露味,有菇同菜增加口感,味道足夠海龍皇 $168 per person簡單一個蟹肉湯,味道正常—精選甜品拼盤 $428-焦糖海鹽朱古力糯米糍 -芋蓉鍋餅-自家製雪糕-

胡同。高價中菜廳。

—-

火焰胡椒片皮鴨 whole $980 / half$490

黑毛豬叉燒 $398

松露鮑魚
鮑魚爽口彈口,不過味道都無普通

瑤柱焗釀蟹蓋
唔夠蟹味,普普通通

蟹肉露荀蛋白炒飯$228
有唔少蟹肉,炒飯粒粒分明,味道可以,不過唔特別

松露素菜炒麵$218
有松露味,有菇同菜增加口感,味道足夠

海龍皇 $168 per person
簡單一個蟹肉湯,味道正常

精選甜品拼盤 $428
-焦糖海鹽朱古力糯米糍
-芋蓉鍋餅
-自家製雪糕
-自家製雪葩
—-

總括而然,食景既餐廳,味道對比價錢非常地一般,有啲失望
2024-05-05
午餐
2024-09-03 2783 瀏覽
傳統中式韻味嘅裝修再加無敵維港靚景絕對係胡同嘅標誌🏮 今個九月香港胡同同杜拜胡同聯手打造嘅八道菜四手晚宴 以現代中菜嘅方式演繹上海菜同四川菜😻  其中我最喜歡嘅菜式係椒麻鱈魚筍😽 鱈魚嫩滑多汁 伴隨嘅醬汁麻香味重 火焰和牛叉燒選用A5和牛ribeye位 咬落超肥美帶酒香☺️ 而主食西班牙紅蝦龍蝦湯泡脆米就令人幸福感滿滿🉐  另外超級推薦佢哋嘅無酒精pairing✨ 除咗兩款清涼好飲嘅 Saicho sparkling tea 之外 仲有三款自家調製嘅高質茶底mocktail 同食物亦好匹配👍🏽 _ 🔖 《海納百川》四手晚宴 (HK$998 p.p.)  🔸茶燻乳鴿 🔸點心拼盤(臥虎藏龍餃|養生桃膠素餃|和牛青椒餃) 🔸響油㸆鱔絲 🔸椒麻鳕魚筍 🔸火焰和牛叉燒 🔸宮保辣肉乳豬件 🔸西班牙紅蝦龍蝦湯泡脆米 🔸招財進寶
傳統中式韻味嘅裝修再加無敵維港靚景絕對係胡同嘅標誌🏮
今個九月香港胡同同杜拜胡同聯手打造嘅八道菜四手晚宴

以現代中菜嘅方式演繹上海菜同四川菜😻

其中我最喜歡嘅菜式係椒麻鱈魚筍😽
鱈魚嫩滑多汁 伴隨嘅醬汁麻香味重
而主食西班牙紅蝦龍蝦湯泡脆米就令人幸福感滿滿🉐

另外超級推薦佢哋嘅無酒精pairing✨

_

🔖 《海納百川》四手晚宴 (HK$998 p.p.)

🔸茶燻乳鴿

🔸點心拼盤(臥虎藏龍餃|養生桃膠素餃|和牛青椒餃)

🔸響油㸆鱔絲

🔸招財進寶

用餐優惠
試食活動
2024-08-25 2929 瀏覽
朋友生日,所以揀咗間超好氣氛嘅中菜餐廳🥢為左坐到窗邊位,所以提早book左枱,可以望住成個海景食,好浪漫🌹依度環境好靚好有特色,燈光比較暗,夜景好靚冇得輸!真系好岩慶祝影相打卡📸🦤火焰胡椒片皮鴨 $540為左萬無一失,預先電話預訂咗半隻必食既招牌片皮鴨咗,基本每臺都會叫,如果怕walk-in 冇,記得要打電話預訂先上片皮鴨嘅時候,廚師會喺隔離用火焰燒隻鴨,然後切皮大紅燈籠高高掛$498其實係炸軟殼蟹,椒鹽加少少辣,好香口本來朋友係為左食片皮鴨,點知食完依個直接愛上,一直話好食想再去食🐟花椒金湯桂花魚$588我覺得只係高級版酸菜魚,無咩特別,唯一優點係唔會好油甜點🍮龍井奶凍$68因為朋友生日想寫happy birthday,雖然好飽但都特登點左個甜點儀式感要有,奶凍幾滑,好重奶香S.Pellegrino $75Sparkling water 原來要另外計錢,下次叫free water算

朋友生日,所以揀咗間超好氣氛嘅中菜餐廳🥢

🦤火焰胡椒片皮鴨 $540
為左萬無一失,預先電話預訂咗半隻必食既招牌片皮鴨咗,
上片皮鴨嘅時候,廚師會喺隔離用火焰燒隻鴨,然後切皮
大紅燈籠高高掛$498
其實係炸軟殼蟹,椒鹽加少少辣,好香口

🐟花椒金湯桂花魚$588
我覺得只係高級版酸菜魚,無咩特別,唯一優點係唔會好油
甜點🍮
龍井奶凍$68
儀式感要有,奶凍幾滑,好重奶香

S.Pellegrino $75
2024-08-22 2770 瀏覽
HuTong !🥢同朋友慶祝生日🎂第一次食呢間ʙʀᴜɴᴄʜ👯‍♀️𝘚𝘵𝘢𝘯𝘥𝘢𝘳𝘥 𝘉𝘳𝘶𝘯𝘤𝘩 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘔𝘦𝘯𝘶 $798𝟷𝟸𝟶 ᴍɪɴᴜᴛᴇs ғʀᴇᴇ-ғʟᴏᴡ sᴀɪɴᴛ-ʟᴏᴜɪs, ʙʟᴀɴᴄ ᴅᴇ ʙʟᴀɴᴄs ʙʀᴜᴛ, ɴ.ᴠ sᴏᴍᴍᴇʟɪᴇʀs sᴇʟᴇᴄᴛɪᴏɴ ᴏғ sᴀᴋᴇ, ᴄʜɪɴᴇsᴇ ᴡɪɴᴇ, ᴡʜɪᴛᴇ & ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ sᴇᴀsᴏɴᴀʟ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟs, ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ, ʙᴇᴇʀ, sᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ ᴛᴇᴀ, sᴏғᴛ ᴅʀɪɴᴋ & ᴊᴜɪᴄᴇs點心頭盤係任食的👅但係你一坐低佢會全部俾咗一份你先👯‍♀️-蜜汁叉燒包🐷-泡椒蝦餃🦐-魚籽燒賣-紅油抄手🥟-心內美蘿蔔絲酥餅-蓮藕海鮮餅-竹碳魚香咸水角-籐椒鮮鮑片-椒鹽大墨🦑-香酥脆茄子🍆-紅菜頭野菌餃🍄‍🟫-黃耳野菌素春卷🍄‍🟫自己本身都好鍾意食點心所以基本上樣樣我都覺得幾好食比較出色嘅有脆茄子,佢係好似椒鹽炸咁,一開頭我以為係椒鹽脆豆腐,點知原來係茄子😂😂另外個椒鹽墨魚都好出色,佢唔會好難咬,好腍好入味同埋個椒鹽真係好香🤤主菜就係以下揀四款-川式香辣爆炒龍蝦🦞-豆酥鱈魚🐟-糖醋
HuTong !🥢

-紅菜頭野菌餃🍄‍🟫
-黃耳野菌素春卷🍄‍🟫

自己本身都好鍾意食點心
所以基本上樣樣我都覺得幾好食
比較出色嘅有脆茄子,佢係好似椒鹽炸咁,
一開頭我以為係椒鹽脆豆腐,點知原來係茄子😂😂

主菜就係以下揀四款
-麻婆豆腐
-乾煸四季豆🫛
-野菌生菜包🍄‍🟫
-鮮淮山百合銀杏炒蘭度

我哋就揀咗炒龍蝦,炒黑毛豬,牛小排同埋麻婆豆腐👅

炒龍蝦,基本上我見到台台都有嗌😂個龍蝦係超好食,佢炒得好香🤤龍蝦肉好爽口好彈牙🩷

黑毛豬個汁都好香嘅,肉質方面都好腍,不過嗰陣時已經好飽,基本上唔係好食得落任何嘢🥲

個牛小排相對會比較失望咗,因為有啲難咬好韌😢

個麻婆豆腐都好香🤤啲豆腐超滑🩷
麻香味都夠,佢唔會做到好辣
所以基本上唔太食到辣嘅人都會食到😂即係我😗

甜品方面
佢會係一個廚師嘅推介甜品拼盤🍰🍰
去到甜品其實根本上我已經食唔落任何嘢😢
甜品唔算好突出,普普通通👅

食到一半嘅時候會有有人嚟做表演,咁啱企喺我哋前面嗰個係一個外國人黎,我自己覺得外國人着旗袍係特別另有一番風味,佢着得勁靚🩷🩷

環境方面🩷
佢樓底做到好高,所以成個感覺好開揚同埋好闊落,旁邊全部做晒落地玻璃,所以喺訂枱嘅時候亦都可以同返同事講睇吓可唔可以盡量安排到窗邊位,打卡都會靚啲😂😂
Hutong  Brunch👯‍♀️
2024-08-17
Hutong  Brunch👯‍♀️
今次想介紹嘅係呢間望住維港夜景去享受美食嘅中菜館「胡同」 餐廳裝修得非常有古代風格特色 我地去食個晚基本上已經full house咗 放工之後要放鬆吓會享受下美食同美景 亦都好啱啲朋友過嚟慶祝生日 一定難以忘懷 我地點嘅係胡同夜宵menu “Ye Xiao Late Dinner” 🦞 豆酥龍蝦呢個係招牌菜所以基本上係必點的 一上碟已經嘩一聲真係好正呀 擺盤十分精緻 拎開蝦殼就會見到有好多龍蝦肉 呢個做法真係第一次試😍龍蝦肉好鮮嫩彈牙 好香脆食落特別香口 🐟本幫鱈魚呢個擺盤同樣精緻 非常喜歡佢嘅肉質 比較厚身同整得好香脆 🍚 龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯呢個菜式都唔係成日食到😍有好香嘅龍蝦湯味同配有洋蔥做調味 而脆米飯加入到龍蝦湯非常之夾 脆卜卜咁好好味 湯底非常濃郁🥟姫松茸灌湯餃好鍾意佢個湯底有松茸味道非常鮮甜 灌湯餃都非常高質餡料十足🥩糖醋五花肉卷呢個糖醋五花肉卷上面有啲薑絲作點綴 糖醋汁酸酸甜甜 特別開胃📍胡同(尖沙咀)尖沙咀中間道15號H Zentre 18樓

🦞 豆酥龍蝦

🐟本幫鱈魚
呢個擺盤同樣精緻 非常喜歡佢嘅肉質 比較厚身同整得好香脆

🍚 龍蝦湯西班牙紅蝦脆米泡飯

🥟姫松茸灌湯餃
好鍾意佢個湯底有松茸味道非常鮮甜 灌湯餃都非常高質餡料十足

🥩糖醋五花肉卷

📍胡同(尖沙咀)
尖沙咀中間道15號H Zentre 18樓
2024-08-12 3281 瀏覽
通常啲人嚟「胡同」, 都係食佢哋個 Tasting Menu, 今次挑戰下佢哋嘅 A La Cart 菜單, 睇下係咪一樣咁有水準。個無敵維港景唔使多講, 全港數一數二!好鬼鍾意佢哋個 Wine List, 封面係紅雙喜火柴, 好有懷舊感覺!(暴露年齡系列🧓)「聖旨到」冷盤, 蟶子好粗壯, 啲蒜蓉味啱啱好, 冇蓋過蟶子嘅鮮味!👍🏼「花椒金湯桂花魚」價錢都幾貴, 調味非常之好, 辣味溫和, 花椒麻口嘅感覺啱啱好, 只係略嫌佢啲魚唔係好夠滑, 但鮮味十足!個「鹹肉津白」擺盤真係一流, 成朵蓮花咁樣, 你影完相之後, 侍應先至會切開佢畀你食, 可能因為要做到咁嘅外形, 個菜頭比較硬, 醬汁亦都係比較稀, 唔會好似平時啲奶油津白咁醬壞壞!我反而鍾意咁樣嘅口感!薑米蟹玉蘆筍蛋白炒飯啲飯炒得幾好, 絕對唔油膩, 其實唔係好食到啲薑味, 但蟹肉同蘆筍處理得非常好, 味道令人回味!原來呢度啲甜品都有返咁上下!以為佢嘅酸梅雪葩好鬼酸, 但點知好好食!啲梅味好自然, 配埋啲生果, 感覺輕盈!荔枝雪葩正常發揮;白桃烏龍桂花mousse配烏龍茶雪糕味道都唔錯, 只係略嫌佢哋嘅烏龍茶雪糕茶味唔係太濃;反而個楊枝

個無敵維港景唔使多講, 全港數一數二!

鹹肉津白

薑米蟹肉蘆筍蛋白炒飯

酸梅雪葩

荔枝雪葩正常發揮;白桃烏龍桂花mousse配烏龍茶雪糕味道都唔錯, 只係略嫌佢哋嘅烏龍茶雪糕茶味唔係太濃;反而個楊枝甘露千層酥有驚喜, 千層酥好脆, 楊枝甘露餡料令到成件事冇咁漏, 擺盤又好靚, 而且冇喺第二度見過!
楊枝甘露千層酥

維港夜景無敵, 雖然音樂好大聲, 但氣氛一流; 服務亦都非常體貼, 最好預先訂位留到窗邊位置, 咁成件事就會開心好多!
2024-08-08
鹹肉津白
薑米蟹肉蘆筍蛋白炒飯
酸梅雪葩
楊枝甘露千層酥
2024-08-05 2991 瀏覽
搬咗去中間道,第一次去幫襯,個景好靚,個場都好大,可能因為係咁,所以好多嘢都要將貨就價,$218嘅津白得三棵菜頭,真係第一次見,佢為咗雕朶花出嚟將最好食嘅部份切走咗,留返最硬嗰部份用嚟整朵花,上枱嘅時候我同朋友都對望咗一下,真係見到碟菜有啲俾佢嚇親,片皮鴨亦都唔見得好好,每一片切出嚟半隻手掌咁大塊,而且肉質都偏嚡口,一隻鴨𠄘惠$1080,其實貴少少真係唔緊要,但係問題你真係唔值,如果為咗呢個景夾硬要食呢啲嘢嘅,我情願唔去!
2024-08-04
2024-08-05 2813 瀏覽
胡同位於尖沙咀中間道H Zentre,係間高級中菜館!餐廳裝修雅致,景觀開陽,用餐同時可以欣賞維多利亞港景色,假日午市時間有Brunch set食,可以無限任點點心,另外可以揀四款主菜!🔻任食點心蜜汁叉燒包泡椒蝦餃魚籽燒賣紅油炒手心内美蘿蔔絲酥餅蓮藕海鮮餅竹炭魚香鹹水角籐椒鮮鮑片椒鹽大墨香酥脆茄子紅菜頭野菌餃黄耳野菌素春卷任食點心有好多款,款式較特別,平時唔多見到,可見設計菜單花上心思!泡椒蝦餃口感彈牙,蝦肉大大粒,味道帶有麻香。竹炭魚香鹹水角口感香脆軟糯,饀料飽滿!籐椒鮮鮑片爽口彈牙!香酥脆茄子外貌似足炸豆腐,香脆可口!🔻主菜 (可選4款)川式香辣爆炒龍蝦豆酥鱈魚金蒜汁燒牛小排大紅燈籠高高掛必點川式香辣爆炒龍蝦!擺盤精緻,龍蝦份量好多,肉質爽滑彈牙!豆酥鱈魚肉質嫩滑,無骨啖啖肉!大紅燈籠高高掛入面係酥炸軟殼蟹,炸得好香脆,帶點微辣,攞盤好夠氣勢!🔻甜品最尾送上甜品,有海鹽朱古力糯米糍、奶茶泡芙、奶黃味冬甩同桂花糕,款款賣相精緻,又唔會好甜,唔錯!🎨餐廳安排左彩虹書法畫家在場,為食客提供娛樂,好有心思,筆工生動活潑,色彩繽紛,據說能帶來好運喔

🔻任食點心
椒鹽大墨
香酥脆茄子
紅菜頭野菌餃
黄耳野菌素春卷

🔻主菜 (可選4款)
川式香辣爆炒龍蝦
豆酥鱈魚