2024-01-22 197 瀏覽
勁想同大家講講,昨晚去食咗個海南雞飯,啲飯真係香到彈,雞皮又滑又彈,咬落去肉汁四溢,我都忍唔住多夾咗幾塊嚟滿足下自己。食完雞飯,我哋又叫咗碗芝士撈伊,想點一下後場。呢啲芝士,真係夠哂濃香,黐笠笠咁,一夾起,啲芝士絲拉得老長,個伊麵又啱啱好,唔會太腍,食落去滋味真係正👍😍。跟住呢,又試咗燒牛脷,真心唔抵擋,外層微酥,咬落去肉質鮮美,啱啱哋嘅鹹香,食咗一串仲想再一串!晚晚都咁嘆,宵夜都咁正,難怪呢度成晚都人流湧湧,我已經諗住下次再拜訪啦,皆因食得開心,心情都特別靚了!👌🌙
2021-08-08 729 瀏覽
我住果區 附近冇咩糖水舖 🥣大家經過想食糖水可以試下😆但今日係想藉呢家舖頭同大家講故仔🗣長話短說 就係 貪食姊妹夜晚搵食記📒.我做咗foodie之後發現呢區有唔少野食😚而呢間舖頭 我都係日頭經過多☀️我一直以為佢係空置嘅舖頭🙈但後尾先知原來佢係夜晚先開🌙所以我地就趁屋企人冇為意就「鼠」出去買🐁.我就本身想買2碗糖水 同吖妹一人一碗🛍點知買左3碗番黎😂好在最後都算食得哂😋.分別係腐竹雞蛋糖水🥚雖然冇一舊舊嘅腐竹 但飲落幾清甜 🍃💰$18.芋泥椰汁西米露🥥芋泥幾大舊 唔係好甜 連埋椰汁西米露啱啱好👍🏻💰$26.芒果椰汁西米露🥭雖然芒果粒唔算多 但幾新鮮 唔會好甜🤪椰汁都幾香 西米份量都有唔少🧐💰$26.之後擇日再戰 只係買左佢地嘅雞髀🍗佢地嘅雞髀 即叫即炸🔥只係層炸皮會有味😀不過隻雞髀 好大隻 而且好嫩 好滑 🤩食完成隻唔會覺得好油 🤤💰$25.回頭率💫: 🌕🌕🌕🌕🌘.#yms_糖水 #yms_馬鞍山
我住果區 附近冇咩糖水舖 🥣

💰$25

回頭率💫: 🌕🌕🌕🌕🌘
#yms_糖水 #yms_馬鞍山
2019-12-27 720 瀏覽
晚上若上夜了回家, 十時後到這店吃滑蛋叉燒飯, 另加鹽焗雞髀。這店誠心炮製,有回家吃晚飯的感覺。叉燒粒先行炒香再加上滑蛋蔥花。鹽焗雞髀雖看似簡單,但雞肉鹹香入味。比一般茶餐廳更有光準。這些雖然是街坊食物,但這店也同心制作。食客要在路邊簡單座椅用膳。但晚間輕風吹送,看著各晚歸街坊,享受一簡便宵夜或糖水。也覺心滿意足。
2019-12-27
$50 (宵夜)
2018-05-16 837 瀏覽
啲野賣得貴都算 上次買個芝士豬扒包 豬扒變漢堡扒 唔會再幫襯 反而佢格離果間小食店啲野食又平又好食 食得過 ..............................
2017-12-30 673 瀏覽
馬鞍山無咩嘢食~得意揸車黎買外賣👍🏻👍🏻👍🏻不錯的糖水鋪,好多人食,所以外賣都需要等一段時間。如果買外賣可以先打電話落單,再拎。方便👍🏻👍🏻👍🏻
2017-09-08 702 瀏覽
呢間餐廳好近我屋企,所以我夜晚成日都會去買糖水食餐廳開夜晚9點後,平時日光日白係無嫁!西瓜涼粉西米露,天氣禁熱,當然要食下西瓜,消下暑西瓜凍冰冰,好正呀凍綠豆沙,可能雪得太耐,所以有少少結冰既口感平時食糖水多,今次見到有個新推介,所以就試下麻香雞翼尖呢個雞翼尖完全唔辣,超重既麻油香味
呢間餐廳好近我屋企,所以我夜晚成日都會去買糖水
餐廳開夜晚9點後,平時日光日白係無嫁!

西瓜涼粉西米露,天氣禁熱,當然要食下西瓜,消下暑
西瓜凍冰冰,好正呀

凍綠豆沙,可能雪得太耐,所以有少少結冰既口感

平時食糖水多,今次見到有個新推介,所以就試下
麻香雞翼尖

呢個雞翼尖完全唔辣,超重既麻油香味

2015-09-29 1030 瀏覽
食完兩間宵夜,朋友又帶我行返出去食海南雞飯嗰頭,又坐響街邊啲櫈度,再叫一碗芝士撈伊,$28,兩串燒牛脷,$28(每串$14),碗芝士撈伊一上枱,真係好香濃芝士味,芝士仲好杰身,再將煙韌又彈牙嘅伊麵撈埋一齊食,真係好滿足;燒牛脷燒得剛熟,夠入味又好咬口,怪不得叫兩串,可以一人一串,原來呢度收凌晨二點,真係宵夜好地方。

芝士撈伊
牛脷串燒
$28 (宵夜)
芝士撈伊
牛脷串燒
2015-07-09 816 瀏覽
之前有人話香港無宵夜,咁究竟係真定假?凌晨1點半,瞓醒走去食宵夜,唔夠50米範圍已經有3間宵夜食店,兩間收凌晨3點,呢間自家甜品收凌晨2點,是有心之小店,老闆之前在Apple Green任廚,幾年前開了此甜品店,蛋糕同甜品水準不錯的,但礙於營業時間不夠客源,所以轉戰晚上營業至凌晨2點,主打食物芝士撈麵、烏冬、公仔麵、炸物、果汁、飲料、甜品、中西式糖水等。點了芝士撈伊麵,芝士汁夠濃夠香,不會太稀,芝士汁可掛於伊麵,伊麵夠彈牙,不會太淋;另點了兩串串燒:牛肉及牛脷,燒得剛熟,味道不錯,再加支蒸餾水$60,算幾抵,是3間宵夜中幫襯最多一間,誰說香港無宵夜?

牛肉、牛脷串燒
芝士撈伊麵
$60 (宵夜)
牛肉、牛脷串燒
芝士撈伊麵
2015-03-31 604 瀏覽
上年去過食下午茶好好食,今日又去不過夜晚。八點幾未開門,心谂"唔係撞板呀嘛!"於是打電話問。原來改左九點先開門。一場泥到唔甘心,天氣又涼所以行左一個鐘再去(如果係夏天就走人)。去到好多野食無左但多左好多熟食。叫左朱古力棉花冰,朱古力慕士,同朱古力雪糕火鍋($98)。朱古力棉花冰同以前一樣朱古力味濃但唔夠棉。好似細碗左,唔知係米錯覺?之後朱古力慕士,好難食!同以前相反,以前又軟又濃又滑,而家又硬又油又漏,食左半杯無食。最後個火鍋,食得出係用平價朱古力,唔知點解會痴牙同埋好甜。點埋d雪糕食陣味好怪。d雪糕一吉就裂,浸落d朱古力就不知所終。我谂如果d雪糕係圓形應該會好好多。下次應該唔會再泥!
。好似細碗左,唔知係米錯覺?
朱古力棉花冰

之後朱古力慕士,好難食

朱古力慕士

。我谂如果d雪糕係圓形應該會好好多。
朱古力雪糕火鍋

朱古力雪糕火鍋

下次應該唔會再泥!
2015-03-25
10 分鐘 (堂食)
$30 (宵夜)
朱古力棉花冰
2014-04-11 566 瀏覽
之前係openrice見到呢道食評唔錯就前來一試,點知冇開門撞板(仲特登坐馬鐵去),之後下個禮拜同友人去,終於開門!去道係外賣店不過有摺檯係店外食,首先介紹第一樣1.芒果拿破侖,非常鬆脆,用叉食碎哂根本食唔到,用手遂層食但都係非常容易碎,有d狠狽,中間係超級多cream,食完有d滯。2. 芒果班戟。食評的評價搞到我對班戟好高期望,點知食落同食評廣的係完全相反,個皮一d都唔煙un,食得出放過夜,好細舊,好難食!3. 朱古力棉棉冰,香濃朱古力味,好特別既囗感,好大碗,有d O左嘴,正呀!4.益力多棉棉,酸酸甜甜甘,幾開胃,條條分明。大碗夾抵食。5.朱古力慕思,非常香濃朱古力味,好滑,好大杯6.椰汁西米露,好香椰子味,唔會太甜,好足料。7.藍莓芝士蛋糕(原本想叫朱古力味但冇哂),芝土果part就好有cream cheese味,好好食,不過夾埋一齊食上面慨藍莓醬太多蓋左個芝士味同埋細件左d,整體都幾好食
芒果pancake
,正呀!
朱古力綿綿冰
4.益力多棉棉,酸酸甜甜甘,幾開胃,條條分明。大碗夾抵食。
益力多綿綿冰
5.朱古力慕思,非常香濃朱古力味,好滑,好大杯
朱古力慕斯
6.椰汁西米露,好香椰子味,唔會太甜,好足料。
2014-03-27
朱古力綿綿冰
益力多綿綿冰
朱古力慕斯
2013-01-05 222 瀏覽
這店在巷仔內,當初是一個在富安居住的親戚帶我來,否則我相信我並不會找到它。這次是第二次惠顧,兩次光顧都是吃心太軟,我都有同一評價:還欠一點熱。問題在於熔岩,可能是那軟心當初雪得太凍?還是其他原因?面層的蛋糕很熱很香,火候剛好,但那熔岩雖然"大部份"都溶了,但還有小部分的凝漿和吃下有一點是不熱的 (但未至於冰凍),這一點要改進。伴碟的雪糕,有黏性,可能是 gelato?面頭的糖塊連雪糕一起吃,十分美味。還有一段小插曲,離開後才發現留下了物品,折返後原來店主在收檯時發現,替我收好,十分誠實。
心太軟連雪糕
熔岩
2013-01-04
心太軟連雪糕
熔岩
2012-08-29 115 瀏覽
大埔食完宵揸車返屋企嘅時候..😍想再令自己滿足加滿足👏等左五分鐘終於入倒去啦,叫左招牌菜芒果班戟同法式焦糖燉蛋,其實個班戟不錯,可惜芒果酸左少少,朋友嘅焦糖燉蛋都0K,燉蛋幾滑,又吾太甜👍今天大滿足😍❤
大埔食完宵揸車返屋企嘅時候..😍想再令自己滿足加滿足👏
今天大滿足😍❤
5 分鐘 (堂食)
  • 法式焦糖燉蛋
2012-06-27 106 瀏覽
其實呢間鋪的甜品年頭已經試過, 不過懶懶地,上次冇寫食評。所以而家先同大家分享(也因為應承左店主如果好味要寫寫食評) , 初初見到店鋪不大,但甜品種類也不少, 由於我是甜品愛好者, 於是第一次買了4款甜品:1) 芒果pancake : 一盒有3件 (好抵食), 食左之後,pancake皮好煙韌呀, 雖然唔夠滿記d皮滑,但佢地d皮好香勝在煙韌, 呢樣係好過滿記好多囉, d cream好香滑,芒果可能啱時候,所以都好甜好新鮮呀, 呢個真係抵食夾大件2) 朱古力puff : 呢個真係要讚,d朱古力味好濃,店主落足料,個朱古力皮好脆,口感一流3) blueburry cheese cake : 我本身係cheese cake魔, 呢個cheese cake絕對好過好多出名cheese cake shop囉,真係超出色, 一定會再來4) 1) 白酒提子jelly : 呢個我抱住試試的心態,點知一試就找到最愛,白酒味好正,食完有d high high 地,好鬼好feel, 提子又好脆好甜,原來白酒同提子整jelly都好夾ga bor試左第一次已經知道會有第二次, 於是一期之後再去過, 今次買了4個

試左第一次已經知道會有第二次, 於是一期之後再去過, 今次買了4個:

1) 萍果金寶 : 呢個係店主推介,食落面頭有d脆脆地, 裡面一粒粒萍果肉, 可能自已不大喜歡apple pie 的味道, 但老公同女女都讚不絕口

2) 朱古力毛士 : 因為上次試過朱古力puff好正,所以今次一定唔少得朱古力味啦, 都ok喎, 朱古力味都係好濃(頂瓜瓜),但好似甜左少少

3) 芒果拿破侖: 呢個都好底食夾大件,都好受歡迎喎, 因為我買時都好多人買,試過個皮好鬆化,好好味,但一口氣食左半件有d溜溜地, 都係少食多滋味

4) 原味cheese cake: 都話左係cake魔,梗係要翻炒cheese cake喇, 呢間d cheese cake真係要推薦比大家,百吃不厭

我一定會再幫襯, 咁捧場, 希望店主打個折就好喇,哈哈!!
2012-04-01 87 瀏覽
好難得踏足富安, 竟讓我發現街巿一間甜品小店, 甜品看來好吸引, 忍不住買了兩件餅回家慢用 Cherry Bailey Cheese Cake $28平日小店若然銷路欠佳, 鋪面的水果容易乾掉, 影響外觀又令味道減分,但這Cherry還算juicy, cheese cake味道其實不錯, 只是我expected的Bailey味道不太吃得出來, 有點失望~Crispy Mango Choco Sponge $20焦糖脆脆看起來, 吃下去都一樣好, 蛋糕有淡淡朱古力味之餘也算軟滑, 只是mango如果新鮮點更好~想要讚一下老板親力親為, 態度親切, 有機會會再來啊 !
Cherry Bailey Cheese Cake $28
Crispy Mango Choco Sponge $20

想要讚一下老板親力親為, 態度親切, 有機會會再來啊 !
2012-02-11
外賣自取
$48 (宵夜)
2011-05-28 124 瀏覽
真的想不到,屋村街市已經夠細,点估到有人會開這類甜品店,芝士餅、焦糖燉蛋、慕絲....等等。這也不錯,不再須要去沙田才可吃芝士餅 店內會有過"貨",每款只有一個,班戟、燉蛋就有2個,店內整潔,值得一讚焦糖燉蛋 x 2 - 燉蛋已整好,order後即加焦糖。蛋味欠少少,算合格芒果拿破侖 - 如果能再甜少少,加少許芒果醬,帶出少少酸味,那就更加好味芒果班戟 - 愛吃CREAM,就一定鍾意,真的好多CEAM四色puff - 已乾了,味道OK大家要多多支持!希望生意興隆。共121元

芒果班戟 - 愛吃CREAM,就一定鍾意,真的好多CEAM

四色puff - 已乾了,味道OK

大家要多多支持!希望生意興隆。

共121元
4色puff
焦糖燉蛋
芒果班戟
2011-05-28
1 分鐘 (外賣自取)
$31 (宵夜)
焦糖燉蛋
芒果班戟