上星期同朋友嚟咗呢度食飯鐘意佢哋嘅食物好味之餘份量又足我叫咗杯白桃綠茶幾清新㗎朋友嘅熱姜汁奶佢話甜度剛剛好蒜香台灣腸呢個係我嘅至愛比起生蒜片,我更加鍾意炸脆咗嘅蒜片因為更加之香口台灣腸好香甜,好食!芋泥咸蛋黃蛋餅睇個賣相已經好吸引上面撒咗d紫薯粉,蛋黃碎仲有煉奶味道好豐富咸蛋黃嘅咸香加埋芋泥同練奶嘅香甜芋泥口感亦非常細滑綿密蛋餅皮煙韌Q彈帶蛋香,好好味我哋覺得佢似甜品多啲溏心蛋魯肉飯魯肉肥瘦適中又夠香軟魯水汁夠哂入味香甜非常之下飯,好快就比我清哂嚕朋友叫嘅黑蒜牛肉寬粉絲(另外可以揀刀削麵)我試咗少少,黑蒜味非常香濃惹味又唔會過咸寬粉QQ爽爽咁又唔會過淋,我幾鍾意個口感啱啱好掛住d湯汁一齊食佢上面d炸過嘅松蟲花都好香口
上星期同朋友嚟咗呢度食飯

鐘意佢哋嘅食物好味之餘份量又足

我叫咗杯白桃綠茶
幾清新㗎

朋友嘅熱姜汁奶
佢話甜度剛剛好

蒜香台灣腸

呢個係我嘅至愛
比起生蒜片,我更加鍾意炸脆咗嘅蒜片
因為更加之香口

台灣腸好香甜,好食!

芋泥咸蛋黃蛋餅

睇個賣相已經好吸引

上面撒咗d紫薯粉,蛋黃碎仲有煉奶

味道好豐富
咸蛋黃嘅咸香加埋芋泥同練奶嘅香甜

芋泥口感亦非常細滑綿密

蛋餅皮煙韌Q彈帶蛋香,好好味
我哋覺得佢似甜品多啲

溏心蛋魯肉飯

魯肉肥瘦適中又夠香軟

魯水汁夠哂入味香甜

非常之下飯,好快就比我清哂嚕

朋友叫嘅黑蒜牛肉寬粉絲(另外可以揀刀削麵)
我試咗少少,黑蒜味非常香濃惹味又唔會過咸

寬粉QQ爽爽咁又唔會過淋,我幾鍾意個口感

啱啱好掛住d湯汁一齊食

佢上面d炸過嘅松蟲花都好香口
  • 黑蒜牛肉麵
  • 髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
  • 溏心蛋魯肉飯
2020-11-29 387 瀏覽
中環常聽到一家台式餐廳,打卡一流,今日難得出香港區便去試一下。外觀已挺吸引,霓虹燈大大的在店面,裡面分佈有吧枱區,卡位和高枱區,有不同感覺。蒜香三式台腸台灣腸細細一口,3種口味,黑色比原味濃厚,另外兩種油香味更多,口感都煙韌,蒜片惹味。☺️髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅推介不能不吃的蛋餅,伴碟精美,預先切好,份量頗大。芋泥質感細滑,味道濃郁,餅皮夠薄,配上蛋香味厚的熟蛋和濃厚鹹蛋味道,值得推介。💋手繪雙式鹽酥雞想念台式的味道,即叫即炸,巨型的雞塊肉汁依然鮮嫩,真正做到外脆肉軟,外皮香脆得來很薄,分別有黑松露和柚子醬,黑松露醬特別,重味但不會搶過油香雞味,柚子醬開胃☺️☺️☺️☺️Oreo奶奶麻糬甜品來了,台灣必食之一,麻糬帶微香奶味,夾起來再捲它幾下便會容易斷開,不會過韌,加上脆口oreo粹,口感更豐富,微涼口感不會過甜帶假味。😍玫瑰荔枝梳打油膩食品不可少的一杯清爽飲品,杯外型手感特別,玫瑰荔枝一向配搭得宜,清甜荔枝味加上微香玫瑰,過癮!🌸🌸會再推介朋友來,一個舒服的聊天環境配上特色台式fushion菜!👧🏻

蒜香三式台腸

手繪雙式鹽酥雞

Oreo奶奶麻糬

玫瑰荔枝梳打

• 雙色鹽酥雞
  • 髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
  • Oreo 奶奶麻糬
2020-11-26 69 瀏覽
今日放工約了好友於中環吃晚飯,Check in Taipei 之前一直想試,今晚就約佢一試。裝橫新簇簡單,舒適,播住台灣歌手嘅歌。招牌牛肉麵 $108麵條揀了刀削麵,口感Q彈煙韌。先呷一口湯,鮮香有牛味,亦帶點藥材味,麵上有點蟲草花,增加口感。牛肉都幾厚,超級軟嫩,牛味濃郁手繪雙色鹽酥雞 $88如乒乓波大的鹽酥雞新鮮炸起,有兩款醬汁,柚子和黑松露。我比較喜歡柚子醬,酸酸地又清新,中和一下炸雞的油膩感雞肉嫩滑juicy奶奶麻糬 花生 $75奶味嘅麻糬,看圖以為如糖不甩般煙韌的,原來不是,入口冰涼順滑,幾特別,配花生碎好正伯爵茶凍QQ芋圓 $68有番薯和芋頭芋圓,珍珠,蒟蒻,煙韌有嚼勁亦有好濃伯爵茶味嘅啫喱,配花奶很不錯。
今日放工約了好友於中環吃晚飯,
Check in Taipei 之前一直想試,
今晚就約佢一試。
裝橫新簇簡單,舒適,播住台灣歌手嘅歌。

招牌牛肉麵 $108
麵條揀了刀削麵,口感Q彈煙韌。
先呷一口湯,鮮香有牛味,亦帶點藥材味,

麵上有點蟲草花,增加口感。

牛肉都幾厚,超級軟嫩,牛味濃郁

手繪雙色鹽酥雞 $88
如乒乓波大的鹽酥雞新鮮炸起,
有兩款醬汁,柚子和黑松露。
我比較喜歡柚子醬,酸酸地又清新,
中和一下炸雞的油膩感

雞肉嫩滑juicy

奶奶麻糬 花生 $75
奶味嘅麻糬,看圖以為如糖不甩般煙韌的,
原來不是,入口冰涼順滑,幾特別,
配花生碎好正

伯爵茶凍QQ芋圓 $68
有番薯和芋頭芋圓,珍珠,蒟蒻,
煙韌有嚼勁

亦有好濃伯爵茶味嘅啫喱,配花奶很不錯。

2020-11-19 78 瀏覽
幾年前我就嚟過呢間台式料理, 覺得好正, 最近重臨, 有啲改變,但喺素質仍然保持,而且選擇更多喎! 櫻花蝦烏醋茄子($48)茄子份量比相像中大好多, 櫻花🌸蝦好香脆,茄子吸哂醬汁,味道香濃。台式肉鬆榨菜蛋餅~古早味($68)我好似係第一次食🧐 , 肉鬆榨菜好惹味, 蛋餅夠煙韌。鹹蛋黃芋泥乒乓球($72)紫色圓轆轆好吸引嘅外型,打卡一流。 外皮炸得好脆但一啲都唔油膩。 內餡滿滿的香芋泥,仲有我最鍾意香味濃郁嘅鹹蛋黃😋招牌牛肉麵($108)個湯都還可以,幾香濃, 牛肉係厚切,筋肉分明,肉質嫩滑。 我要在刀削麵,麵條比較厚,更有嚼勁!綠豆沙牛乳($55)鮮芭樂苦瓜汁($58)

櫻花蝦烏醋茄子($48)

台式肉鬆榨菜蛋餅~古早味($68)
我好似係第一次食🧐 , 肉鬆榨菜好惹味, 蛋餅夠煙韌。

鹹蛋黃芋泥乒乓球($72)

招牌牛肉麵($108)

綠豆沙牛乳($55)
鮮芭樂苦瓜汁($58)

• 招牌牛肉麵
  • 台式肉鬆榨菜蛋餅
  • 鮮芭樂苦瓜汁
2020-11-19 64 瀏覽
而家無得去台灣玩,咁就食下台灣菜啦。中環呢間食台灣野幾正,唔係傳統果個台式餐廳,裝潢比較modern,幾切合中環既形象。明太子甜不辣平時都係食好似薯條狀既甜不辣,扁狀好似一塊餅咁真係第一次食。佢唔係加平時既辣粉之類,而係加左明太子,即刻多左少少日本feel。明太子少少辣辣地同甜不辣甜不辣幾夾。火焰原條鰻魚玉米蛋餅鰻魚足足9寸長!!呢個真係必點!除左打卡一流之外,味道仲好好食!平時食蛋餅都係肉鬆,芝士之類的配料,估唔到同鰻魚碰撞出黎個味道係咁match!口感層次好豐富,鰻魚夠肥美,一口咬落去味道好rich。蟹肉麻婆豆腐撈麵蟹肉份量都幾多,不過我覺得個麻婆豆腐既辣有少少over,已經蓋過晒蟹肉既鮮味。而且個辣唔係麻辣果種,似係辣椒油果種辣。如果係鐘意辣的人可以點呢個會食得好過癮。
而家無得去台灣玩,咁就食下台灣菜啦。

明太子甜不辣

火焰原條鰻魚玉米蛋餅

蟹肉麻婆豆腐撈麵

2020-11-18 59 瀏覽
中環扶手電梯盡頭,左邊小路行出馬路過對面就到,比想像中方便👍而且門口還大大隻字寫著 "我愛台妹",真的說出了不少男仕的真感受🤣🤣豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵~很香濃的鯊魚湯,湯底很濃厚,不鹹也不腥,豬軟骨有3大件,其中2件還超級大件,足足有手掌連手指般長,麵上還有炸過的蟲草花,很香口台式菜脯蛋~菜脯很好吃,鹹味剛剛好,伴飯吃簡單而好吃招牌鹽酥雞~表面乾身而不油,罪惡感卸掉🤣,而炸雞內裡能保持水份,粉漿很脆不厚椒鹽花枝丸~不油膩,花枝丸乾身櫻花蝦烏醋茄子~烏醋汁酸酸甜甜,很開胃,櫻花蝦超多,很香胡麻涼拌秋葵~少辣的,很惹味,令秋葵變得一點也不寡還蠻好吃珍珠奶茶~點了半糖,茶味很香很突出香滑豆漿(無糖)~豆味濃郁,無糖也好喝

台式菜脯蛋~菜脯很好吃,鹹味剛剛好,伴飯吃簡單而好吃

椒鹽花枝丸~不油膩,花枝丸乾身

櫻花蝦烏醋茄子~烏醋汁酸酸甜甜,很開胃,櫻花蝦超多,很香

胡麻涼拌秋葵~少辣的,很惹味,令秋葵變得一點也不寡還蠻好吃

珍珠奶茶~點了半糖,茶味很香很突出

香滑豆漿(無糖)~豆味濃郁,無糖也好喝
2020-11-16 867 瀏覽
今晚朋友帶我去食一間佢好想食好耐嘅店舖,要沿住中環扶手電梯上去,位於大館附近,行近已經望到門口已經有勁多人排隊等位,餐廳入面仲要滿座,環境舒服😊職員又勁nice 手繪雙色鹽酥雞🐣 $88未見過比乒乓波仲要大嘅鹽酥雞,仲要係即叫即炸,每一舊都好熱,雞肉肉質嫩滑又多汁,食到停唔到口;外層又脆又薄;拌黑松露醬及柚子醬,我覺得同黑松露醬比較香濃;柚子醬就比較酸酸甜甜 台式肉鬆榨菜蛋餅 $68外層煙煙韌韌包住,肉裡嘅肉鬆及榨菜,蛋煎得香,榨菜又脆口,好夾嘅配搭 牛汁滷蘭花干 $48蘭花干比較鬆軟,牛骨湯加入自家製嘅牛油去燙熟蘭花干,牛香味完全滲入豆腐干內,夠哂入味(放入口時要小心,真係好熱架) 奶奶麻糬 Oreo $85滑捋捋嘅麻糬,用筷子夾起上嚟嘅感覺好特別,再混合Oreo曲奇碎,就變得好有咬口;放入口涼涼地,帶有QQ口感;外形好似白雪雪嘅雪山🗻 綠豆沙牛乳🍵 $55濃濃嘅綠豆沙配上牛乳好滑又夠香,攪勻一齊飲就會滲出綠豆清香味 鮮薑汁撞奶🥛 $55今次我揀咗凍飲,下次可以試下熱飲😍薑汁味仲好香濃,帶有少許薑本身有嘅辣,奶又好滑,混埋一齊真係超香,好好飲 Check-In Taipei中環蘇豪荷

手繪雙色鹽酥雞🐣 $88

台式肉鬆榨菜蛋餅 $68

牛汁滷蘭花干 $48

奶奶麻糬 Oreo $85

綠豆沙牛乳🍵 $55

鮮薑汁撞奶🥛 $55
今次我揀咗凍飲,下次可以試下熱飲😍

Check-In Taipei
中環蘇豪荷李活道27號地舖

台式肉鬆榨菜蛋餅

牛汁滷蘭花干

鮮薑汁撞奶

綠豆沙牛乳

2020-11-11
20 分鐘 (堂食)
台式肉鬆榨菜蛋餅
牛汁滷蘭花干
鮮薑汁撞奶
綠豆沙牛乳
  • 奶奶麻糬Oreo
  • 手繪雙色鹽酥雞
2020-11-13 67 瀏覽
髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅,這個新式的食法在餐單上有標着,雖然很想要傳統的薯麗芝士蛋餅但這個10分特別,芋泥控的我, 當然要試,蛋餅里的蛋黃很足, 芋泥很綿很黏, 相當飽肚。再嚟一個黑蒜牛肉麵,牛肉麵可選刀削麵或者寬條面,牛肉麵有豆腐,有蟲草,有半熟蛋,黑蒜牛肉麵相當少見,上枱時,一邊是很濃的黑蒜,一邊是牛肉湯底味,兩者混合感覺相當特別。湯底很夠味,牛肉夠厚身。豆腐口感煙韌,難怪要排成半個鍾先可入坐。再來一個糖心蛋滷肉飯, 份量小巧,賣相可愛, 也不錯。最後來一個小食,手繪相色鹽酥雞,混合了黑松露醬和沙律醬,一上枱賣相吸引眼球,鹽酥雞很大份, 炸得很酥,內里肉質保持juicy. 總括而言, 台式食物水準高, 但限了每人最低消費150, 位於中環, 還要是晚巿,價錢而言也算合宜。 場內播著台灣歌, 服務員態度友善, 疫情間想令台灣的人, 不妨到此一試。

再來一個糖心蛋滷肉飯, 份量小巧,賣相可愛, 也不錯。

無得去台灣,就去食台灣灣野啦,依間唔係好多位,最好訂位先啦,因為訂咗位都要排隊㗎!我哋食啲基本野鹵肉飯,牛肉麵,鹽酥雞,加個試過嘅麻薯,雖然基本卻有驚喜手繪雙色鹽酥雞 - 鹽酥雞超大件,外面酥脆內裏軟滑多汁,加柚子醬甜甜地,降低油膩感,加添清新感另一隻係黑松露醬,添加陣陣黑松露味溏心蛋滷肉飯-滷肉飯我比較鍾意有咬口,所以肉碎加肉粒係完美嘅滷肉飯組合,依個滷肉就擁有依兩個原素,飯加肉汁亦唔會過淋爆蔥牛肉麵-超鍾意爆蔥,又乾蔥又有青蔥粒,侍應會介紹先試牛肉湯味,湯味濃,然後介紹唔怕辣可以試吓加辣牛油,添加牛肉湯濃味,咩係辣牛油呢?係用牛骨熬製出純牛油再加香料辣椒,唔係太辣,唔食得辣都可以加少少一試,好特別奶奶麻薯花生味-餐廳有特別介紹依個甜品,強調無糯米,QQ得呢,入口即溶,仲好好玩!鮮薑汁撞奶-超驚喜,薑汁濃而不辣,牛奶味濃,少甜,好啱女仔飲,但我老公都鍾意飲

另一隻係黑松露醬,添加陣陣黑松露味

2020-11-10 213 瀏覽
髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅 屬於鹹點的蛋餅,在香甜的芋泥和金黃的鹹蛋黃撞在一起,他們發揮岀與別不同的化學作用,將台灣特色的蛋餅,展現出另一番風味。小編沉淪了! 招牌牛肉麵依碗麵雖然睇落普普通通,但系佢其實內有乾坤。由佢上高既蟲草花到牛肉到底底既刀削麵,佢地配埋熬製左好多既牛肉湯底,佢既殺傷力一啲都唔惹少。蟲草花口感鬆脆,味道方面似細個食既媽咪麵😂。牛展煮得軟淋,但夾起戈一刻唔會好易散,食得好濃味。麵可以揀刀削麵或者寬粉絲,小編我揀左刀削麵,佢口感q 彈而且唔難消化。而湯頭好清,睇得岀煮左好耐。佢有得加佢地既秘制辣牛油,但我就喜歡原味多d喇!而且佢隻蛋一尼到已經走左樣🙃,味道就一般。而佢既豆腐都系普通,不過不失。

木瓜鮮奶
2020-10-09
25 分鐘 (堂食)
2020-11-09 53 瀏覽
SOHO 區既橋底轉角店面,喺大館對面,易去的平時都幾多人食,要肯排下隊,不過我地嗰日落雨人少所以唔洗等Menu option 唔算多,都易揀😂所以嗌左呢幾個先黎個黑蒜牛肉麵,揀左寬粉絲有好軟既牛腩,都多牛然後正路流心蛋,寬粉絲好彈牙,滑lukluk,唔似粉絲上面既炸蟲草花,呢個真心好食!左手既招牌辣油,好香牛油香,食落唔辣,就算我唔食辣,都食到,忍唔住落左好多!綠豆牛乳,綠豆好濃好杰,不過偏甜左啲芋泥鹹蛋黃蛋餅呢個真係超好食!蛋餅多數係咸食,脆口既蛋餅,一攞擺入口就個大腦黎個大衝突😂蛋餅入口係軟棉棉熱熱的,一咬就bik曬啲甜甜芋泥出黎,出面既鹹蛋黃同芋泥一撞,好夾!如果鍾意芋泥,真係必食!奶奶麻糬搭粗花生粒,再加細花生粒,再加啲糖粉個麻糬用木薯粉加奶mix,好淋身有啲考技巧算比較有特色,好啱成班人分享Overall啲野都喺香港其他台灣餐廳比較少食到既,再加啲localization,每樣都好正,會再黎試其他choice!
SOHO 區既橋底轉角店面,喺大館對面,易去的

平時都幾多人食,要肯排下隊,不過我地嗰日落雨人少所以唔洗等

Menu option 唔算多,都易揀😂所以嗌左呢幾個

先黎個黑蒜牛肉麵,揀左寬粉絲
有好軟既牛腩,都多牛
然後正路流心蛋,寬粉絲好彈牙,滑lukluk,唔似粉絲
上面既炸蟲草花,呢個真心好食!

綠豆牛乳,綠豆好濃好杰,不過偏甜左啲

芋泥鹹蛋黃蛋餅
呢個真係超好食!
蛋餅多數係咸食,脆口既蛋餅,一攞擺入口就個大腦黎個大衝突😂
如果鍾意芋泥,真係必食!

奶奶麻糬
搭粗花生粒,再加細花生粒,再加啲糖粉
個麻糬用木薯粉加奶mix,好淋身有啲考技巧
算比較有特色,好啱成班人分享

• 黑蒜牛肉麵
  • 芋泥鹹蛋黃蛋餅
2020-11-07 183 瀏覽
聽過呢間餐廳好耐,竟然到咗而家先係第一次嚟!原條鰻魚起司蛋餅 ($148)軟糯嘅蛋皮,上面有原條鰻魚,上菜時店員再用火槍將鰻魚上嘅芝士燒到半溶,蛋皮入面仲包住好多粟米,超多重口感!!!招牌牛肉麵 ($108)店員有介紹佢哋自家製,加咗特選香料及辣椒嘅辣牛油,不過我都係怕辣,而且湯底係用超過二十公斤嘅牛骨慢熬十二小時,就咁飲就咁食都已經好清甜!仲加入蟲草花脆脆及溏心蛋,令平凡嘅牛肉麵變得不平凡。刀削麵仲好煙韌,牛肉又夠軟腍,完美!!!雙色鹽酥雞 ($88)等咗一陣先有,好有驚喜,從未見過有咁大舊嘅鹽酥雞!仲有黑松露醬及酸甜柚子醬,因為啲雞係即叫即炸,所以熱得好緊要!不過炸漿夠薄身,而且唔算油,好好味!我比較鍾意點柚子醬,酸酸甜甜咁好夾店員態度非常好,又坐得舒服,今次食唔落甜品,下次嚟一定要食返!
聽過呢間餐廳好耐,竟然到咗而家先係第一次嚟!

原條鰻魚起司蛋餅 ($148)
原條鰻魚起司蛋餅

招牌牛肉麵 ($108)
招牌牛肉麵

雙色鹽酥雞 ($88)

2020-11-06 75 瀏覽
想當年,還在念書當學生的時候,常常追看綜藝節目跟台劇那時候真的很喜歡台灣這個地方,到現在還是很喜歡💕現在去不了旅遊,就在本地找回台灣的感覺吧!當天晚上7點多(不是假日),等了大半個小時才能入座溫馨提示:餐廳只收現金爆蔥牛肉寬粉絲$118感覺比麵條健康,喜歡他們可以讓客人多一個選擇❤️配料的蟲草花乾吃起來味道好像童星點心面😂牛肉是用了牛𦟌的部分,有口感滷肉飯$55跟台灣吃的一樣,味道適中如果醬汁再多一點會更好價錢略貴薯泥起司松露蛋餅$78樣子有點醜😂而且跟台灣起的不一樣不過味道不錯,裡面有馬鈴薯的顆粒,超有飽腹感,松露醬的香味配合蛋餅淡淡的味道異常的搭👍🏻👍🏻👍🏻手繪雙色鹽酥雞$88有兩種醬分別是松露醬,跟柚子醬雞是即點即做,酥脆可口伯爵茶凍QQ芋圓$68👎🏻好失望🤦‍♀️芋圓沒口感只是在吃一團麵粉跟一碗超甜的奶而已跟茶凍一點都不搭本身這餐廳甜點就選擇不多,都可以做的那麼差
想當年,還在念書當學生的時候,常常追看綜藝節目跟台劇
那時候真的很喜歡台灣這個地方,到現在還是很喜歡💕
現在去不了旅遊,就在本地找回台灣的感覺吧!
當天晚上7點多(不是假日),等了大半個小時才能入座
溫馨提示:餐廳只收現金

爆蔥牛肉寬粉絲$118
感覺比麵條健康,喜歡他們可以讓客人多一個選擇❤️
配料的蟲草花乾吃起來味道好像童星點心面😂
牛肉是用了牛𦟌的部分,有口感

滷肉飯$55
跟台灣吃的一樣,味道適中
如果醬汁再多一點會更好
價錢略貴

薯泥起司松露蛋餅$78
樣子有點醜😂而且跟台灣起的不一樣

手繪雙色鹽酥雞$88
有兩種醬分別是松露醬,跟柚子醬
雞是即點即做,酥脆可口

伯爵茶凍QQ芋圓$68👎🏻
好失望🤦‍♀️芋圓沒口感
只是在吃一團麵粉跟一碗超甜的奶而已
跟茶凍一點都不搭
本身這餐廳甜點就選擇不多,都可以做的那麼差
2020-11-05 72 瀏覽
2-3年前同朋友食過一次,有少少台灣新派菜式既感覺,估唔到最近有另一個朋友又約我去呢間,相隔左一段時間,餐牌都換上新菜式。建議大家可以預先訂位,嗰晚都有唔少Walk in。《麻婆豆腐手工餃 $72》Fusion菜式好得意,麻婆豆腐味道有d似滑豆腐配辣豆瓣醬,一碗5-6粒,餡料超多而且多汁,但餃子皮就有少少厚,整體口感不錯,特別推介比中意試新野既人。《明太子甜不辣 $68》明太子落重本,辛辣帶Creamy口感,甜不辣質感Chewy幾得意,不過有少少油膩。《雙色鹽酥雞 $88》份量大到有d嚇親,7件圓咕碌鹽酥雞,岩岩炸起新鮮熱辣,肉嫩多汁。有柚子同黑松露兩款醬汁,我比較中意柚子清新微酸的味道,亦中和一下膩感;黑松露醬鹽酥雞亦很不錯,有新鮮感,好香好Creamy。《爆蔥牛肉麵 $118》可以選擇刀削麵或寬粉絲,我地揀左寬粉絲,Q彈仲吸收曬湯底精華!配料豐富,有牛面、百頁豆腐、香蔥、炸蟲草花及溏心蛋,大大件的牛面煮得超腍,輕輕一撕已經分離,香蔥同炸蟲草花令整體味道更有層次,特別係炸蟲草花幾有驚喜,味道獨特,脆脆地好有質感。自己再加旁邊提供的辣牛油,用純牛脂肪、50斤牛骨及香料辣椒製成,微辣之餘

《麻婆豆腐手工餃 $72》

《明太子甜不辣 $68》

《雙色鹽酥雞 $88》

《爆蔥牛肉麵 $118》

自己再加旁邊提供的辣牛油,用純牛脂肪、50斤牛骨及香料辣椒製成,微辣之餘,食到濃郁的牛味,就好似牛精華咁,提升到湯底的香味,呢個好建議大家要落!

《手作芋泥牛乳冰 $58》
朋友話好好飲,芋泥加紫薯,仲有d椰汁,同時有椰子香同薯香。
2020-11-04 58 瀏覽
被「我愛台妹」的牌匾吸引了過去、今晚來趟台北之旅。 霓虹燈的裝潢帶點型格、藍調的燈光像去了台北夜店。台式肉鬆榨菜蛋餅、軟糯的餅皮夾著肉鬆榨菜等配料、口感豐富、鹹甜味道各自突出、說不出的美味、瞬間被這蛋餅俘虜了。爆蔥牛肉麵湯底香濃、牛腱厚身嫩滑、豆腐滑身、伴上蟲草花、香蔥味道更香濃、粉絲吸收了牛肉汁味道、幾有特色。糖心蛋滷肉飯 滷肉肥瘦適中、滷肉醬汁調得不錯、簡單美味。麻婆豆腐手工餃 豬肉水餃伴上麻婆豆腐醬辣辣的也挺夾。吃台菜怎可少了珍珠奶茶~沒得去台灣、都可以懷念一下台式滋味吧!

被「我愛台妹」的牌匾吸引了過去、今晚來趟台北之旅。
霓虹燈的裝潢帶點型格、藍調的燈光像去了台北夜店。

糖心蛋滷肉飯 滷肉肥瘦適中、滷肉醬汁調得不錯、簡單美味。

麻婆豆腐手工餃
豬肉水餃伴上麻婆豆腐醬辣辣的也挺夾。