2025-05-16 0 瀏覽
特意來到位於海港城的CHECK IN TAIPEI旗艦店朝聖!餐廳裝修以柔和的粉色調為主,天花裝有引人注目的天燈燈飾,搭配著木質桌椅,營造出一種溫暖而舒適的氛圍~✨招牌魯肉飯魯肉肉質嫩滑,吃得出還加入了少量的豬軟骨!米飯亦變得肉香四溢,讓人忍不住一口接一口~✨麻辣牛肉麵麵底選了掛汁能力高的寬粉絲!牛𦟌軟腍入味!麻辣純牛骨湯底充滿了麻辣及牛脂的香氣!還有蟲草花脆脆及百頁豆腐去增添整體的口感~✨手撕牛腱酸菜蛋餅蛋餅包著惹味的手撕牛腱及清新的酸菜,口感極豐富~✨海苔炸魷魚炸魷魚外層香脆,嚼勁十足,配搭海苔的香氣,魷魚的鮮味更加突出~✨九層塔鹽酥雞鹽酥雞外脆內嫩,鹹香可口,味道非常經典~✨手工鳳梨酥麻糬蛋撻用酥脆的手工鳳梨酥做撻皮,餡料是嫩滑的雞蛋跟牽絲麻糬,味道及口感都十分多元化~✨OREO奶奶麻糬沿用了源自淡水的名物奶奶麻糬的配方,絕無添加糯米粉,卻做到牽絲的效果,口感超讚的~✨綠豆沙牛乳綠豆沙跟牛乳的比例恰到好處,還能喝到綿密的綠豆沙~✨芭樂牛乳芭樂跟牛乳這個搭配有種令人煥然一新的感覺~店員態度親切服務好,還會主動介紹奶奶麻糬的吃法👍🏻真是一家與別不同的台灣菜~

✨招牌魯肉飯

✨麻辣牛肉麵
麻辣牛肉麵

✨手撕牛腱酸菜蛋餅
蛋餅包著惹味的手撕牛腱及清新的酸菜,口感極豐富~

✨海苔炸魷魚

✨九層塔鹽酥雞
鹽酥雞外脆內嫩,鹹香可口,味道非常經典~
九層塔鹽酥雞

✨手工鳳梨酥麻糬蛋撻
手工鳳梨酥麻糬蛋撻

✨OREO奶奶麻糬
OREO奶奶麻糬

✨綠豆沙牛乳
綠豆沙跟牛乳的比例恰到好處,還能喝到綿密的綠豆沙~
綠豆沙牛乳

✨芭樂牛乳
芭樂跟牛乳這個搭配有種令人煥然一新的感覺~
芭樂牛乳

麻辣牛肉麵
九層塔鹽酥雞
手工鳳梨酥麻糬蛋撻
OREO奶奶麻糬
綠豆沙牛乳
芭樂牛乳
吃過了好幾次,依然念念不忘,再訪當然是因為這裏的新派台灣菜夠創新和美味🙌🏻🐟原條鰻魚起司玉米蛋餅 $178店員即席用火槍炙燒鰻魚面層的芝士,客人則可自己加上木魚為這道蛋餅添加口感和日本風味!啖啖肉的照燒鰻魚,搭配濃郁的起司與甜美的玉米,口感層次分明,蛋皮外皮Q彈,讓人一口接一口,充滿幸福感🥰🦆慢煮三杯鴨胸粉絲煲 $175粉絲吸收了充滿菇菌的濃郁湯汁,而本身已經可享用的慢煮鴨胸肉質軟嫩,份量亦不少。放到粉絲煲中輕輕加熱,味道同樣鮮美,而且更加入味😋💚拉花開心果芋泥糊 $86 + 福元黑芝麻湯圓 $18開心果的香氣與芋泥的細膩相得益彰,灑上開心果碎,再搭配軟糯的馳名福元黑芝麻湯圓,讓這道甜品充滿了溫暖的回憶。只是價錢真的有點貴,那所謂的拉花不是有個心或者有朵花那種拉花,純粹就是很隨心的拉花🙈🍑白桃綠茶/百香果綠茶 $38前者白桃的果香與綠茶的清香相互交融,味道清新可口。後者酸甜的百香果與綠茶的搭配,清爽又解渴解渴,令人心情愉悅

🐟原條鰻魚起司玉米蛋餅 $178

🦆慢煮三杯鴨胸粉絲煲 $175

💚拉花開心果芋泥糊 $86 + 福元黑芝麻湯圓 $18

🍑白桃綠茶/百香果綠茶 $38
2025-04-04
20 分鐘 (堂食)
  • 原條鰻魚起司玉米蛋餅
  • 慢煮三杯鴨胸粉絲煲
  • 百香果綠茶
2025-03-16 1576 瀏覽
位於海港城內的「CHECK IN TAIPEI」是我喜愛的一家台灣餐廳之一,以少女的粉紅色作主調,卡位的梳化坐著很舒服,非常適合和朋友聚會聊天。每道菜都有台灣的特色,並添加了其他元素,使菜式精緻,味道豐富多層次,絕對值得推薦。髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅餐廳的招牌菜之一是「髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅」,這道菜看起來簡單,但味道卻十分出色。口感綿密的芋泥内夾著鮮嫩的蛋餅,再加上香濃的鹹蛋黃碎,讓整道菜色香味俱佳,令人回味無窮。除了髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅之外,我們還點了招牌牛肉麵和滷肉飯。招牌牛肉麵麵類可選手工刀削麵或台灣寬粉絲。我就選了寬粉,口感十分彈牙。湯底十分豐富,帶點甜味,牛肉份量豐富,肉質煮得軟嫩,碗邊還有一撮牛油可以與湯底混合,增添香味,令人食指大動。牛肉則被切成薄片,口感柔嫩,跟脆炸蟲草花一起吃,口感多層次。讓人不自覺地一口接一口。松露魯肉飯我們點了松露魯肉飯。這道菜的肉質軟嫩,魯肉入口即化,滷汁香濃而不油膩,滲透每一絲肉纖維。魯肉香濃但不過於強烈,調味恰到好處。飯粒軟硬適中,吸滿了滷汁的精華,每一口都是味蕾的享受。配菜有糖心蛋,蛋黃半熟,拌飯非常美味。明太子甜不辣將甜不辣製成漿狀再炸,口感酥脆有

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

除了髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅之外,我們還點了招牌牛肉麵和滷肉飯。

招牌牛肉麵

松露魯肉飯

明太子甜不辣
將甜不辣製成漿狀再炸,口感酥脆有彈性,加上明太子作為醬汁,明太子的鹹香提升了炸魚肉的味道,將平民小食提升到另一個層次。

在飲品方面,我們點了苦爪汁大王-芭樂苦瓜汁:真材實料的苦瓜汁配上芭樂,味道不會太苦,反而喝一口後有種回甘的感覺,甜甜的味道令人回味。

整體而言,CHECK IN TAIPEI 是一家高質量的台灣餐廳,環境精緻舒適,服務有禮,菜式精緻多層次,非常值得推薦。如果你想嚐嚐新派台菜,又想打卡留念,這裡是個不錯的選擇。不過,餐廳內人流比較多,建議提前預訂位置。

2025-02-25
2 分鐘 (堂食)
  • 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
2025-03-12 530 瀏覽
路經這家裝潢設計很美! 原來是間賣台灣菜式的店!一起來嘗嘗看!😍我們點了這些店員推薦菜式!酸辣雲耳蓮藕蓮藕爽脆 酸酸辣辣的!鰻魚起司玉米蛋餅 原條火焰🔥 = 上菜時會烤一烤表面的焦糖漿!鰻魚好大條 蛋餅裡面起司玉米份量都足!很好吃的小菜! 擔擔牛肉麵 刀削麵加入擔擔醬口味的一款!風味較紅燒牛肉麵不同 花生🥜味比較出!酸辣牛肉麵 寬粉絲酸酸辣辣的! 很開胃!加入了特製的牛脂油 令到湯底味道更好!記得要在上菜時拌勻先!寬粉絲吸收了酸辣湯底的精髓!很美味!而且兩碗牛肉麵都有牛腱肉 很好吃!入口即化!重牛味! 又有豆腐仔!開心果麻糬蛋撻它家的最新產品! 好濃郁的開心果味! 蛋撻灑滿了很多開心果碎!🤍 裡而全是開心果漿跟麻糬 超好吃! 大家必須要點一份吃吃看!木瓜牛乳 超重的木瓜味道!豐胸姐妹可喝一喝🥳我愛台妹(普洱茶酒)杯子設計比較特別 像鳳梨🍍 普洱茶酒第一次喝! 好喝極了!配荔枝肉食更捧!👍🏻
路經這家裝潢設計很美!
原來是間賣台灣菜式的店!
一起來嘗嘗看!😍

我們點了這些店員推薦菜式!
酸辣雲耳蓮藕
蓮藕爽脆 酸酸辣辣的!

鰻魚起司玉米蛋餅
原條火焰🔥 = 上菜時會烤一烤表面的焦糖漿!
鰻魚好大條 蛋餅裡面起司玉米份量都足!
很好吃的小菜!

擔擔牛肉麵 刀削麵
加入擔擔醬口味的一款!
風味較紅燒牛肉麵不同 花生🥜味比較出!

酸辣牛肉麵 寬粉絲
酸酸辣辣的! 很開胃!
加入了特製的牛脂油 令到湯底味道更好!
記得要在上菜時拌勻先!
寬粉絲吸收了酸辣湯底的精髓!很美味!

而且兩碗牛肉麵都有牛腱肉 很好吃!
入口即化!重牛味! 又有豆腐仔!

開心果麻糬蛋撻
它家的最新產品! 好濃郁的開心果味!
蛋撻灑滿了很多開心果碎!🤍
裡而全是開心果漿跟麻糬 超好吃!
大家必須要點一份吃吃看!

木瓜牛乳
超重的木瓜味道!豐胸姐妹可喝一喝🥳

我愛台妹(普洱茶酒)
杯子設計比較特別 像鳳梨🍍
普洱茶酒第一次喝! 好喝極了!
配荔枝肉食更捧!👍🏻
2025-03-10
臺北棧今次要介紹一間喺尖沙咀港威商場有一間台灣菜餐廳叫「臺北棧」,輪椅人士要預留多少少時間去呢間餐廳,因為要搭「升降台」,要商場職員用鎖匙開先可以用,大約要預早15至20分鐘,去到「臺北棧」餐廳入面所有店員都好nice,佢哋會介紹熱門菜式比我揀,最吸引我就係開心果麻薯蛋撻,鍾意食開心果嘅你不妨試下啦!1. 酸辣牛肉麵$128(9/10)呢碗酸辣牛肉麵個麵揀咗台灣寬粉絲,寬粉絲晶瑩剔透,彈牙又吸哂酸酸辣辣嘅牛味濃湯,酸酸辣辣好過癮,仲放咗大量蟲草花,三大塊肉質好軟淋嘅牛肉,整體份量都算多,唔錯!2. 松露滷肉飯$85(8.5/10)呢碗松露滷肉飯有淡淡松露味,滷肉汁唔會過咸又唔會過甜,不過滷肉嘅肉比較硬咗少少,唔夠肥美,飯非常軟熟,有飯味香,仲有半隻溏心蛋,唔錯!3. 開心果麻薯蛋撻$65(10/10)呢一個開心果麻薯蛋撻上面真係勁多開心碎,切開入面仲見到一層好厚嘅麻薯同開心果醬,開心果醬係採用100%意大利開心果醬,而開心果碎就係用咗美國開心果,咬落有三層口感,滿口充滿了開心果味,必叫之選!4. 開心果芋泥糊$68(9/10)呢一碗芋泥糊成碗都係芋泥,仲有一小兜開心果碎,開心果碎係用咗
臺北棧

1. 酸辣牛肉麵$128(9/10)

2. 松露滷肉飯$85(8.5/10)

3. 開心果麻薯蛋撻$65(10/10)

4. 開心果芋泥糊$68(9/10)
呢一碗芋泥糊成碗都係芋泥,仲有一小兜開心果碎,開心果碎係用咗美國,特別新鮮脆口,食完芋泥糊真係飽到上心口!

5. 鹹蛋黃芋泥球$78(9/10)
呢一碟一共有5粒鹹蛋黃芋泥球,每一粒都外脆內軟,入面係滿滿芋泥,出面黃色一點應該就係鹹蛋黃醬,鹹蛋黃唔算太咸,唔會搶過芋泥嘅香,唔錯!

6. 三色鹽酥雞$128(9.5/10)
點解叫做三色鹽酥雞係因為有三種醬汁可以比你點嚟食,第一種醬汁係黑松露,第二種係柚子,第三種係冬陰功,一碟入面有6大舊炸雞炸雞炸到外脆肉嫩,非常好食!

7. 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅$88(10/10)
呢碟鹹蛋黃芋泥蛋餅入面個餡料非常豐富,食落有滿滿芋泥,鍾意食芋泥嘅你一定要試下啦!

8. 宇治抹茶牛乳$55(10/10)
呢杯宇治抹茶牛乳顏色好分明,白色同綠色係分開,牛乳非常香滑,宇治抹茶非常香濃,味道帶苦甘,非常好飲!

9. 芭樂苦瓜汁$52(9/10)
呢杯芭樂苦瓜汁最初以為會好苦,原來芭樂同苦瓜係咁夾,芭樂嘅微甜夾埋苦瓜嘅微甘,好唔錯!

2人總共價錢$822,其他有加一服務費!

個人口味總評分:9.33/10

@checkintaipeihk

地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2204-6號舖

#臺北棧 #台灣菜 #香港美食 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #hkig #hkboy #hkkol #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 開心果麻糬蛋撻
2025-05-22 0 瀏覽
難得與舊同事夾到時間相聚, 選了這間地點方便, 環境優雅, 座位寬敞舒適的台灣餐廳吃晚飯芭樂鹽水雞 $95台式鹽水雞融合了清甜的芭樂香氣, 搭配軟嫩雞肉, 既有果香的清爽, 又保留了鹽水雞的咸香, 還配有青瓜及椰菜, 感覺清新的醒胃菜養生田園豆腐煲 $138以非常精緻的火鍋套裝盛著這道菜, 還有一個計時沙漏, 提示合適關火時間, 一個非常好的互動體驗豆腐的細膩口感與多種田園蔬菜及雜菌的鮮甜交融, 帶來溫和滋補的感受, 尤其是湯汁醇厚, 令人回味無窮擔擔手工餃 $68手工餃內餡充滿香氣, 搭配濃郁醬汁(醬汁可要求分開上), 每一口都是層次分明的味覺享受松露起司玉米蛋餅 $98松露香氣撲鼻, 與蛋餅的香甜完美融合, 起司有拉絲效果, 甜甜的玉米粒更增添了層次感, 整體口感順滑飽滿, 好味又實在松露滷肉飯 $78傳統滷肉飯與松露的結合完全是創意融合, 滷肉的鹹甜香與松露的獨特菇菌香氣, 交織出一種高尚且富層次的風味開心果麻薯蛋撻 $65蛋撻外皮香脆, 最上層為香味濃郁的開心果碎, 中層為100%意大利開心果醬, 最底層為充滿奶香味的Q彈麻薯, 口感層次豐富純磨開心果糊+湯圓 $83細滑的開心

芭樂鹽水雞 $95

養生田園豆腐煲 $138

擔擔手工餃 $68

松露起司玉米蛋餅 $98

松露滷肉飯 $78

開心果麻薯蛋撻 $65

純磨開心果糊+湯圓 $83
細滑的開心果糊口感極佳, 搭配軟糯的湯圓, 甜而不膩

木瓜牛乳 $52
味道清甜, 果香濃郁

紅豆沙牛乳 $48
奶香與豆沙的完美配搭, 口感厚實

喜歡這裡的菜式以傳統風味與精緻食材融合, 由前菜到甜點, 每一道菜都充滿創意及獨特風格, 展現了廚師對味道的細膩掌控, 完全滿足了視覺、嗅覺及味覺, 令人留下深刻印象
餐廳環境靚,高級,但卡位偏細,4人坐會好逼,曾要求換位,餐廳亦有其他空座位,但服務員話要留給6人,直至離開張枱都沒有其他客人。明明訂了枱吃母親節飯,但被迫坐在擠迫的卡位,體驗差,食物望落精緻但味道整體一般,令人失望。1. 明太子甜不辣味道: 7/10 性價比: 7/10推薦: 7/10 甜不辣煙韌,明太子醬好出,熱辣辣食得出係新鮮整的,整體好味👍🏻2. 三色鹽酥雞味道: 7/10性價比: 7/10推薦: 7/10炸雞都脆大舊,肉質正常有肉汁,但三隻醬點完都無咩味,明明寫住有柚子,松露和冬陰功,但全部既味都好淡,少失望,炸雞正常發揮。3. 鹹蛋黃芋泥球味道: 5/10性價比: 5/10推薦: 5/10唔算難食但完全無味的炸球,明明入面應該有鹹蛋但食唔出,而且入面重係凍的,樣係好靚,但又無芋頭味又冇鹹蛋味,不推薦。4. 松露起司玉米蛋餅味道: 6/10性價比: 6/10推薦: 6/10蛋餅都算大份,cheese拉絲,但調味不足,完全食唔出松露味,蛋果淡,粟米粒算多但整體不融合,好似幾樣嘢放咗入口咁🤔 賣相幾靚但味道一般。5. 慢煮三杯鴨胸粉絲煲味道: 6/10性價比: 6/10推薦: 6/

1. 明太子甜不辣

5. 慢煮三杯鴨胸粉絲煲

味道: 6/10
性價比: 6/10
推薦: 6/10

鴨胸完全沒有調味,嫩度正常,鴨胸肉薄切,粉絲煲份量多,多菇類,酒味重,但同鴨胸好似2道菜咁,少失望。
慢煮三杯鴨胸粉絲煲

慢煮三杯鴨胸粉絲煲
2025-05-11
慶祝紀念
母親節
2025-05-14 0 瀏覽
呢間已經book mark咗超耐,成日俾佢個麻糬蛋撻吸引到,今次一早訂咗位,不過尖沙咀舖頭位置有啲隔涉,搵咗好耐時間先搵到,搞到遲過訂位時間到要再排過隊🤣髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88呢款蛋餅同一般食開嘅有啲唔同,因為佢係用鴨蛋做蛋皮,食落係甜味多過鹹味,入面有滿滿嘅芋泥,鍾意食芋泥嘅一定唔可以錯過,蛋餅表面會有滿滿嘅鹹蛋黃碎,但整體芋泥味多過鹹蛋味,食太多會有啲膩🤭招牌滷肉飯 $68我覺得正正常常冇乜特別,呢個價錢嚟講有啲細碗🤣三色鹽酥雞 $128呢款有三隻口味,但三隻口味唔係講緊舊雞有三隻口味,而係有三種醬料俾你去點,包括黑松露、柚子、水牛城(係有啲啲辣嘅幾有趣。)鹽酥雞炸得酥脆,肉質多汁,呢個價錢如果可以多幾嚿雞就好啦~開心果麻糬蛋撻 $68期待咗最耐嘅就係呢個麻糬蛋撻,佢係勁足料,拎上手好有份量!蛋撻表面鋪滿開心果碎,切開入面一層開心果醬,一層煙靭嘅麻糬,配埋個酥皮超滿足!🥰📍臺北棧 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2204-6號舖

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

招牌滷肉飯 $68
我覺得正正常常冇乜特別,呢個價錢嚟講有啲細碗🤣

三色鹽酥雞 $128

開心果麻糬蛋撻 $68

📍臺北棧 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場2樓2204-6號舖

2025-05-14 0 瀏覽
Fusion 台灣菜式好味😋香酥牛肚條$78牛肚經過滷水汁炆煮,再上炸粉,食落外層酥脆,裏面的牛肚食落煙煙韌韌有口感。花膠魯肉飯$148上面鋪滿大花膠非常足料,魯肉肥美軟糯,醬汁濃郁鮮味十足,配上滷水糖心蛋和醃製蘿蔔一齊食非常滿足。軟殼蟹麻婆豆腐撈麵$238原隻軟殼蟹好大隻,切開蟹身竟然爆膏,好有驚喜,食落外脆內軟,配搭麻婆豆腐一齊食,麻香十足,口感非常豐富。手工鳳梨麻糬蛋撻$58鳳梨餡不會太甜,切開裏面的麻糬有拉絲效果,軟軟糯糯的好好味。蘋果苦瓜汁$48苦瓜汁味道帶甘,配搭新鮮蘋果汁,入口好清新。黑糖苦瓜汁$48苦瓜功效多對身體好,如果怕苦可以試試黑糖口味。
Fusion 台灣菜式好味😋

香酥牛肚條$78

花膠魯肉飯$148

軟殼蟹麻婆豆腐撈麵$238

手工鳳梨麻糬蛋撻$58

蘋果苦瓜汁$48
苦瓜汁味道帶甘,配搭新鮮蘋果汁,入口好清新。

黑糖苦瓜汁$48
苦瓜功效多對身體好,如果怕苦可以試試黑糖口味。
  • 手工鳳梨酥麻糬蛋撻
2025-05-12 0 瀏覽
經過這餐廳好幾次,終於入去試試。叫咗櫻花蝦烏醋茄子、明太子甜不辣同埋冬瓜茶 … 菜式設計有新意,賣相亦都吸引。但係好耐冇試過成餐冇一味菜係食得落口,真係失望!櫻花蝦烏醋茄子賣相好靚、櫻花蝦超多。可惜茄子好油膩,烏醋醬汁亦都太濃太鹹… 都幾難食!明太子甜不辣咬落口感煙煙韌韌,不過明太子醬又係超級鹹!台南冬瓜茶就算杯冬瓜茶都係死甜!感覺有啲可惜 … 餐廳裝修本身頗有特色,不過環境好嘈。服務亦都唔合格… 應該冇下次!
經過這餐廳好幾次,終於入去試試。

櫻花蝦烏醋茄子

明太子甜不辣
咬落口感煙煙韌韌,不過明太子醬又係超級鹹!

台南冬瓜茶
就算杯冬瓜茶都係死甜!

櫻花蝦烏醋茄子
台南冬瓜茶
2025-05-07
2025-04-10 194 瀏覽
這間台式餐廳位於尖沙咀海港城, 裝修清雅予人悠閒感覺, 地方闊落。地道特色台灣餐飲美食, 用餐環境舒適。招牌魯肉飯香飯熱暖軟糯, 魯肉肥美有質感, 醬汁濃郁鹹香, 還有滷得入味嘅溏心蛋和甜酸蘿蔔, 滋味可口。擔擔手工餃餃皮幼滑, 饀料肉香鮮味, 配合濃郁花生醬汁, 具有擔擔風味特色。海苔炸魷魚薄薄海苔脆漿包著煙韌魷魚, 香脆有質感, 點配海苔沙律醬, 更加惹味香口。手工鳳梨酥麻薯蛋撻熱辣辣酥皮好鬆化, 手工麻薯雪白幼滑, 加上鳳梨蓉嘅果香, 甜蜜而充滿蛋香。芋泥牛乳芋泥綿滑軟糯, 加上幼滑牛乳, 令整體口感更加豐富。宇治抹茶牛乳幼滑牛乳配以芳香嘅宇治抹茶, 口感順滑有茶香。

地道特色台灣餐飲美食, 用餐環境舒適。

芋泥牛乳
芋泥綿滑軟糯, 加上幼滑牛乳, 令整體口感更加豐富。

宇治抹茶牛乳
幼滑牛乳配以芳香嘅宇治抹茶, 口感順滑有茶香。
2025-03-19 506 瀏覽
朋友知道我喜歡台灣菜,今日帶我來到臺北棧🥰這間餐廳有著濃厚的台灣風味,讓我馬上一解思念台灣美食的心情呀~~~🛎 明太子甜不辣甜不辣非常煙韌,口感極佳搭配明太子的濃郁醬汁❤️十分惹味🛎 松露起司玉米蛋餅松露超香!起司可以拉絲很邪惡😆蛋餅口感滑嫩,玉米甜甜的💖層次感十足🌽🛎 擔擔牛肉麵+溏心蛋麵的湯底濃郁,是比在台灣嚐到的更更更好吃!牛肉軟嫩,肥瘦適中😚搭配溏心蛋,非常入味~真是無法抗拒呀🍜🥚🛎 宇治抹茶牛乳抹茶的香氣搭配牛奶的絲滑,口感順滑💯濃郁的同時亦互相平衡~
朋友知道我喜歡台灣菜,今日帶我來到臺北棧🥰

🛎 明太子甜不辣
甜不辣非常煙韌,口感極佳
搭配明太子的濃郁醬汁❤️十分惹味

🛎 松露起司玉米蛋餅
松露超香!
起司可以拉絲很邪惡😆
蛋餅口感滑嫩,玉米甜甜的💖
層次感十足🌽

🛎 擔擔牛肉麵+溏心蛋
麵的湯底濃郁,是比在台灣嚐到的更更更好吃!
牛肉軟嫩,肥瘦適中😚
搭配溏心蛋,非常入味~真是無法抗拒呀🍜🥚

🛎 宇治抹茶牛乳
抹茶的香氣搭配牛奶的絲滑,
口感順滑💯
濃郁的同時亦互相平衡~
I booked for Saturday night at 6:30PM, and most of the tables were full. The environment was great with pretty decorations and soft Taiwanese music. The service was good that whenever we raised our hand, there was immediate reaction. We two people ordered rose bubble tea, lu rou rice, the newly issued pistachio egg tart, and taro paste egg roll. Overall, the food tasted okay, with surprises in the taro paste egg roll—it has salty floss on top of the slightly sweet taro paste, connected with egg

We two people ordered rose bubble tea, lu rou rice, the newly issued pistachio egg tart, and taro paste egg roll. Overall, the food tasted okay, with surprises in the taro paste egg roll—it has salty floss on top of the slightly sweet taro paste, connected with egg roll, and the combination is nice.

However, they are all too overpriced. One egg tart costs $65, bubble tea costs more than $40, a small lu rou rice costs about $100. I think most of the money paid for Gateway’s rent. Anyhow, the experience was okay.
我的寶藏台式餐廳,差不多每個月都要去🤣正宗台灣風味,都有好多創新,優質又美味,性價比超高!✨ 擔擔牛肉麵(刀削麵) 🍜濃郁嘅純牛骨湯底,配上手工刀削麵超彈牙,牛肉片燜煮得恰到好處,好好味!✨ 招牌魯肉飯 🍚果然係招牌!魯肉用慢火炆到啱啱好,肥瘦比例完美,入口超香,軟糯美味😋✨ 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 🥞賣相超吸引!芋泥餡料香濃軟滑,鹹蛋黃同芋泥完美融合,甜甜啲,層次豐富~✨ 手工鳳梨酥麻糬蛋撻 🥮三重美味融為一體,外層鳳梨酥酥皮,中間滑溜燉蛋,底層軟糯麻糬,完美平衡,唔會太甜~✨ 木瓜牛乳 🥛完全唔甜!只有濃濃奶香和木瓜清甜,滑順完美融合~✨ 蘋果苦瓜汁 🍏蘋果嘅天然甜味中和咗苦瓜嘅苦澀,健康之選

✨ 擔擔牛肉麵(刀削麵) 🍜

✨ 招牌魯肉飯 🍚

✨ 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 🥞

✨ 手工鳳梨酥麻糬蛋撻 🥮

✨ 木瓜牛乳 🥛
完全唔甜!只有濃濃奶香和木瓜清甜,滑順完美融合~

✨ 蘋果苦瓜汁 🍏
蘋果嘅天然甜味中和咗苦瓜嘅苦澀,健康之選
2025-03-11 464 瀏覽
台灣菜唔想好貴,但係又想食得好地道,超推介呢間嘅牛肉麵!🤩沙茶牛肉麵 沙茶湯底香氣十足,帶住濃郁嘅花生醬味同沙茶獨有嘅鹹香。牛肉煮得夠嫩滑,入口即化。至於刀削麵,口感煙韌又略帶彈性,吸湯能力好強,每啖麵都係滿滿湯底嘅精華😆😆😆🤩松露比斯玉米蛋餅松露香氣好突出,配合玉米嘅甜味同香滑嘅蛋餅,口感層次分明。比斯餅底帶有少少脆口嘅感覺,成件事好有創意,食落又唔會覺得太heavy,值得一試!🫡🫡🤩招牌滷肉飯滷肉飯真係招牌之選!滷肉煮得非常入味,肥瘦比例適中,唔會太油膩,加埋白飯一齊食,簡直係一個完美嘅搭配。而且飯粒煮得好分明,唔會過濕或者黏埋一舊。呢碗滷肉飯絕對係滿足感爆棚!❤️❤️🤩杜拜巧克力開心果麻糬蛋撻呢款蛋撻真係好有創意!巧克力嘅濃郁加上開心果嘅香氣,仲有麻糬內餡嘅煙韌口感,幾種材料堆砌出嚟嘅味道層次好豐富。撻皮夠酥脆,咬落去唔會太硬,完全係甜品控嘅福音🙌🙌🤩宇治抹茶牛乳抹茶味好濃郁,充滿宇治抹茶嘅香氣,甜度適中,唔會太膩,奶味亦都幾順滑。如果你鍾意抹茶,呢杯真係唔可以錯過!👏👏🤩芭樂苦瓜汁苦瓜味相當突出,但又唔會太過苦澀,反而有少少清甜嘅尾韻。呢杯飲品好適合想試啲健康又有特色嘅人👍👍
台灣菜唔想好貴,但係又想食得好地道,超推介呢間嘅牛肉麵!

🤩沙茶牛肉麵

🤩松露比斯玉米蛋餅