2024-03-31 165 瀏覽
真係第一次遇到呢啲情況😅因為「太忙」而拒絕訂單,搞到退錢都要等10-15日😅😅同埋我行過去睇見到店員勁休閒咁沖面前兩杯,又唔見枱上/label機有其他訂單嘅收據😅真係未試過與呢啲狀況😅其實唔介意等耐少少,但係直接俾人取消咗就係因為「太忙」係咪請員工返工倒米?😅
2023-07-23 569 瀏覽
臻.茶 (Mikiki) (新蒲崗)新蒲崗太子道東638號MikikiG樓G28號舖呢間周圍都有分店,都飲咗好多次。佢不定期都會有飲品9折,周不時會轉menu。佢最多嘅人都係奶蓋果茶。有時都好多人蝦,最好早啲落單。$38芝士青提 半糖$38芝士哈哈 半糖呢兩杯都有折,折咗之後再平多幾蚊一杯。哈哈個杯觀塘咗之後都仲係好甜,請睇個杯反而就好酸😅但整體嚟講都OK題外話,就係店員唔記得咗九折,俾錢時候要提佢先記得😅
臻.茶 (Mikiki) (新蒲崗)

新蒲崗太子道東638號MikikiG樓G28號舖

$38芝士青提 半糖
$38芝士哈哈 半糖

題外話,就係店員唔記得咗九折,俾錢時候要提佢先記得😅
2023-03-14 714 瀏覽
當時得一個人做嘢,要等耐啲都預咗。5分鐘後一個男仔施施然喺後欄出嚟,冷莫地望一望等緊落order 嘅我然後著返圍裙之後,行過嚟我面前然後另轉面同同事大聲講嘢,都係冇第一時間settle 排緊隊嘅客先。仿佛同事間傾計係最重要。都算。跟住落order, 粗聲嘈氣問我 『要咩?仲有冇?$32!』攞drinks 嘅時候我問佢有冇袋。『冇喎!』我話頭先個客有嘅?『膠袋$1』我話$1 吓話?即係有啦係咪呀?跟住呢個態度惡劣嘅員工頭向地下眼球向上望住我兩秒,然後收$1 比個膠袋我。跟住一飲,哈哈。。。。正宗一杯有珍珠嘅奶水。無補充。好想比負分,但係最低都只可以比一星。。。。
當時得一個人做嘢,要等耐啲都預咗。

都算。

攞drinks 嘅時候我問佢有冇袋。
『冇喎!』
我話頭先個客有嘅?
『膠袋$1』
我話$1 吓話?即係有啦係咪呀?

跟住一飲,哈哈。。。。正宗一杯有珍珠嘅奶水。無補充。

好想比負分,但係最低都只可以比一星。。。。
2023-03-04
10 分鐘 (外賣自取)
2023-03-02 516 瀏覽
Nice 呢間臻茶都聽好多人推薦過平日經過Mikiki 這間都幾多人排隊等緊, 受歡迎度都好高👏🏻 今日有幸試一試.!我見都有好多款飲品做緊折啦 見有芒果肯定揀芒果啦,!叫咗一杯芒果先生, 員工服務態度都幾好👍🏻 好有耐心同我講呢杯嘢喺 “芒果肉+椰奶” 仲建議我可以加5蚊轉大杯咁就轉咗大杯裝。飲品味道🌟🌟🌟🌟芒果愛好者的福音, 芒果肉好多!!!我見佢哋全部都喺用新鮮水果製作, 有機會一定會再試下其他水果的飲品~
Nice
呢間臻茶都聽好多人推薦過

平日經過Mikiki 這間都幾多人排隊等緊,
受歡迎度都好高👏🏻 今日有幸試一試.!
我見都有好多款飲品做緊折啦
咁就轉咗大杯裝。

飲品味道🌟🌟🌟🌟
芒果愛好者的福音, 芒果肉好多!!!

2023-02-18 280 瀏覽
i ordered brown sugar pearls in fresh milk, and there was so little pearls, so little brown sugar. even the milk wasn’t very great, just tastes like water and there’s no brown sugar flavour. also the pearls are hard and i just got one big lump of pearls which wasn’t separated.
2023-01-16 330 瀏覽
行過新蒲崗,想買杯嘢飲,見到有臻茶,記得有人讚過,一於試吓。睇咗一陣Menu。種類都算好多,不過熱飲就唔算多,果茶沙冰基本上都有嘅。最後都係揀咗奶茶,大紅袍奶茶。因為怕太甜,最尾揀咗微糖。點知味道好淡,亦都冇茶味,雖然話係奶茶但亦都冇奶味,整杯野好淡口,就好似一杯溶咗冰嘅奶茶,有啲失望🙍。

最後都係揀咗奶茶,大紅袍奶茶。因為怕太甜,最尾揀咗微糖。

2023-01-15 259 瀏覽
行開mikiki有啲頸渴,又見到呢度有手搖飲品,係網上都好似幾多好評,咁就試下啦叫左水果茶,大紅炮奶茶,芝士油油果,暖心芋頭水果茶好普通,正正常常重點想講芝士油油果,牛油果🥑沙冰加芝士奶蓋,芝士奶蓋鹹鹹地,偏杰,唔差既都幾多,牛油果沙冰份量都好足,味道好濃,就好似鳵係牛油果整爛不黎食咁既味道,鐘意既會好鐘意,但我始終覺得去配一啲嘢嚟食好過用飲既,配埋芝士奶蓋就更奇怪,漏加漏,唔係太舒服,但微甜就啱啱好
叫左水果茶,大紅炮奶茶,芝士油油果,暖心芋頭

水果茶好普通,正正常常

見你哋一個二個話個茶底好香,我睇openrice其他分店都有人咁講,咁我路過就買一杯試下啦,點知杯黑糖大紅袍珍珠奶茶令我超級失望!!!完全冇茶味不但止,D珍珠仲要係硬嘅,亦都飲唔到黑糖味,唔好講話黑糖嘅香味啦…細細杯仲要賣$29, 換算起平時大杯裝嘅話,呢杯已經要$39喇!唔會再番轉頭! 如果各位要飲珍奶嘅話唔好考慮呢間,否則你絕對會後悔!如果唔係今日打風我冇得喺街舖買(遮都反埋,唔好講等嘢飲),我真係唔會試…

2022-11-01
5 分鐘 (外賣自取)
2022-09-17 365 瀏覽
話說我飲奶蓋產品通常都係配無糖茶底,因為我覺得奶蓋本身已經好濃味同heavy,配返茶底清清地兩者中和返就啱啱好不過今次見到menu有得配水果梳打好似比較少見, 加上啱啱食完炸嘢想飲番啲有汽既飲品就叫咗呢杯芝士提提梳打, 估唔到又有驚喜wo😋首先入口嘅奶蓋咸香味足夠, 雖然奶蓋唔算厚但質地都幾杰身, 所以唔會攪兩攪就同下面既飲品融為一體提子梳打係食得出有一粒粒嘅果肉, 唔用茶底改用梳打水又反而有另一種清爽既感覺,唯一美中不足嘅就係冰度係固定左,如果有得揀少冰就更加好啦😬
芝士提提梳打
2022-09-17
10 分鐘 (外賣自取)
芝士提提梳打
2022-07-03 481 瀏覽
我係荷里活廣場果間飲過芝士瓜瓜覺得好好味,芝士奶蓋好有芝士味,所以經過mikiki見到又再買黎飲,不過西瓜味同芝士味都好淡,味道差好遠好失望,不會再係mikiki果間再買。
2021-12-31 607 瀏覽
於openrice 17:00已經落單,20:45黎到,openrice有notification話可以拎得,去到舖頭,有人排隊等緊,20:45第一次問店員可以拎未,佢話要等,等左15min,我再問店員可以拎未,佢話要等,而那些遲過本人買飲品,剛排隊冇耐既人都已經拎埋飲品走埋人,去到21:10,本人再三查問,然後店員話已經整完,態度差,但係我見到人地先開始剛剛整我張單,時間管理非常差,之前幫襯開,經過呢次,唔會再幫襯!!
2021-12-31
30 分鐘 (外賣自取)
2021-10-24 446 瀏覽
今日同男朋友有啲事要做,所以去新蒲崗mikiki 入面行下。食完野有啲口渴,經過見到間臻茶,見到桃系列飲品幾吸引,所以就試下。我男朋友就比較養生,唔飲奶蓋同凍飲。左邊係芝士桃桃,即係奶蓋桃茶(?)又唔似沙冰,整體上個味道係唔錯,不過一直飲都飲唔到啲奶蓋,可能係因為啲奶蓋太實? 我個人喜歡啲奶蓋水狀啲,一路飲會慢慢同杯飲品融埋一齊。呢杯唔會,飲到底仲有啲奶蓋係到😅 最底有啲粒粒桃,唔知係因為唔當造定點,啲桃比較實又唔甜完全冇味🤔右邊係熱嘅暖暖紫薯,我男朋友話見到佢用紫薯粉,而唔係用新鮮嘅紫薯,我飲過一啖,甜度都適中,唔會太甜或者太淡,飲飲下仲飲到啲類似番薯根嘅嘢,一路飲嘅時候都飲到啲紫薯落口,所以我真係唔知佢到底係用紫薯定係紫薯粉,不過呢杯野宜家涼涼地飲就啱晒,下次我可能會飲呢一個。

我男朋友就比較養生,唔飲奶蓋同凍飲。

2021-09-25 345 瀏覽
味道ok既,但真係唔知到底隻杯既設計者到底有幾反人類需要報復社會,亦唔理解點解個蓋要用膠紙貼住先得,開蓋要固定個蓋就成手都係,到飲就成咀都係,可以用飲管既,但個奶蓋就分開品嘗咁囉,冇野既呢d睇個人喜好。我就個人非常推薦駕駛人士買上車飲,設計者應該都係揸車既,否則個杯邊有設計得咁完美,又或者設計者本身同環保團體有d過節,手同咀都係既話,用多d紙巾仲可以報復埋地球添,再唔係就有員工串過佢,就特登整到個蓋咁反人類,包裝個d係咁痴膠紙,做到佢痴膠線,真心佩服設計者,飲品界七傷拳。猜測如有雷同,實屬不幸咁囉。

猜測如有雷同,實屬不幸咁囉。
2021-07-19 559 瀏覽
星期六我在「新蒲崗」,想趁晚餐時間還未來臨之前,在「新蒲崗」尋找食店享用下午茶,還有手調的台式飲品。結果我在商場「Mikiki」發現以前也曾經光顧的台灣飲品店「臻茶」。我以前曾經光顧過「臻茶」,但是以前光顧「臻茶」,只有為了享用鹹味芝士奶蓋,加甜味水蜜桃果汁而成飲品「芝士桃桃」,還有「桃子小姐」。很可惜「臻茶」現實中,偏偏沒有製造「水蜜桃紅茶」飲品。所以我現在再次光顧「臻茶」,再也沒有購買「臻茶」的手調「芝士桃桃」或者「桃子小姐」飲品,改為享用其他「臻茶」製造的手調水果飲品。恰巧我光顧「臻茶」的時候,「香港」正值六月尾,「暑假」也差不多已經開始了,天氣開始變得炎熱,夏季當造的水果例如「西瓜」也大派用場,就連「臻茶」也注意到熱賣「西瓜」飲品的需要。結果「臻茶」在店舖櫃檯的位置,為部分飲品包括手調冰凍西瓜汁「芝士瓜瓜」在內,推出了「限時優惠」八折折扣優惠,另一方面,「臻茶」另一個價目表又推出另一款新的桃汁梳打飲品「芝士桃桃蘇打」。「西瓜」是夏季當造水果,相反「水蜜桃」去到九月還是當造季節月份,所以我覺得我在六月尾「暑假」剛剛開始,享用甜味成熟程度剛剛好的「芝士瓜瓜」,或許比「芝士桃桃蘇打打

「西瓜」是夏季當造水果,相反「水蜜桃」去到九月還是當造季節月份,所以我覺得我在六月尾「暑假」剛剛開始,享用甜味成熟程度剛剛好的「芝士瓜瓜」,或許比「芝士桃桃蘇打打」更合適,所以我購買「芝士瓜瓜」。

「臻茶」廚房在我付款購票之後,很快就順利把我購買的芝士奶蓋西瓜飲品「芝士瓜瓜」製作完成,擺放在食店廚房跟食客之間的櫃檯位置。

雖然我沒有觀看「臻茶」廚房店員製作飲品的過程,但是我覺得「臻茶」「芝士瓜瓜」飲品裡面的「西瓜」果汁味道十分甜美,又有來自「西瓜」果肉的爽脆口感,飲品無論加不加糖漿,也沒有影響飲品的實際甜味濃度感覺。

至於「臻茶」鹹味的芝士奶蓋,則為甜味濃度十分高的「芝士瓜瓜」西瓜汁,製造出實際甜味濃度,跟味道效果感覺更加豐厚的手調冰凍西瓜汁飲品。
芝士瓜瓜

至於「臻茶」其他飲品包括果汁「芝士桃桃」跟梳打飲品「芝士桃桃梳打」,或者要等到下次再來「Mikiki」,有機會的話才購買和享用吧。
2021-06-26
2 分鐘 (外賣自取)
芝士瓜瓜
建議:有好幾款飲品都做8折,可以留意下岩唔岩心水/問下店員推介 係新蒲崗搵膠樽回收機,所以走左入去Mikiki 😌 太耐無黎過,原來已經多左好多唔同既食肆,仲有兩間茶飲店。一直以為淨係得地庫個間天仁茗茶,原來係停車場個邊既玻璃正門入去仲有另一間-臻·茶🥤今次試左:▫️芝士牛油果果 (微甜 HK$34)店員話牛油果果姐係牛油果沙冰。係open kitchen 見住店員放個牛油果入去攪拌機打碎,等左一陣一杯淡綠色既沙冰就ready 🥑👏👏飲落好綿,淡淡既牛油果味👍加埋面頭一層好濃既芝士奶蓋,飲落雖然有啲膩超飽,不過第一次試佢地既芝士奶蓋🧀 真係超濃,如果配茶類應該仲正👍

今次試左:
▫️芝士牛油果果 (微甜 HK$34)