2024-07-31
興華茶餐廳 在興華邨的最後一日。作為柴灣老街坊,地點似唔就腳,其實在裕興樓(巴士站)坐架lift 上17樓行過去好近。因成日上山落山會經過,大潭水塘跑步返柴灣,在「猛鬼橋」(峰華邨) 落嚟有咩近得過呢間食肆? 返落柴灣站,除了耀東豬扒大王(又執埋),水準同佢拍得住只有「樂翠茶餐廳」(一樣唔就腳及選擇少。),澤記只係大份,但食物水準係唔入流。「蔥油雞脾」係興華嘅名物,但其實我咁多次都冇食過,我次次都係炒嘢,師傅炒功一流,但今日係最後一日,等都要等蔥油雞脾試試,因唔知仲有冇機會再食。店主話結業原因係媽媽做了幾十年,廚房師傅又年紀大想退休,但其實新一代店主及佢班後生拍檔朋友,個個有心有力,上年我至幫趁過兩次佢地啲巨型大閘蟹,幾OK喎 (見圖),新一代攪飲食有呢份心,在香港已見少賣少了。
題外話/補充資料:
剛才坐低跟熟客傾開,應該係店內消防及裝修要翻新,咁至續到食肆牌,果度要幾十萬,茶餐廳賣幾十蚊個餐,仲要係同商業區唔近嘅半山屋邨上面,扣埋各位人工,幾耐至搵得番幾十萬?
外面租話貴過興華邨好多,但而家食肆咁多結業潮,其實在新舖頂手番一間仲有著數,只要唔好作發達夢,不斷擴張,做好一間便夠。
這間嘢有啲攪笑經歷,兩年前上去午飯食炒飯,有個後生黑黑地面,但茶餐廳係唔會要求好好態度,食飽就走,跟住上社交媒體網站專頁睇,原來少店主都知呢位朋友,後尾聽講果位黑面伙計好似冇做,我覺得好少後生做飲食咁有心睇住檔嘢,這便是我們香港人的精神,才換到咁多粉絲捧場。
如果店東唔係移民,希望佢地會找到另一位置再營業,其實移民都好,你在英國開,我地都好多香港人有機會去光顧㗎。