2019-08-17 1843 瀏覽
說過要在石門試晒所有餐廳,我首先的目標,就是要試晒區內的各大小工廠飯堂。這一日,我又選擇了一間工友才會看得上眼的飲食地方。是門口長期有一塊未溶冰塊的《興記食堂》。當日,我看中一個上海式的回窩肉飯啊。出來的有大大碟肉同菜同一大碟飯,加上份回窩肉看似很美味,打了一支強心針。食落,這一份肉很多的回窩肉是令人滿意的,味道夠濃,有適中的辣味,雖然好油,但伴飯吃,又香又夠辣,令我感覺歡喜。奶茶也是很好的,香滑俱全,不給一個小讚是不行的。味道其實好好,只是飯堂的環境,吸引不到你我再入去。

奶茶也是很好的,香滑俱全,不給一個小讚是不行的。

味道其實好好,只是飯堂的環境,吸引不到你我再入去。
2012-07-21 1629 瀏覽
此間店之前食過都不敢再食, 但我見好耐無食咪再試下囉, 點知結果都係一樣, 佢地 D 味精好似唔洗錢咁, 每樣食物食完渴到爆, 仲好咸添, 根本好難食得落, 雖然平姐, 但都唔好用咁多味精丫, 食完真係好辛苦呀....
2012-07-01
外賣送餐
2011-04-01 1104 瀏覽
堂食環境不好, 有時d 員工仲講粗口...不過價錢平, 份量夠.炒既野食鑊氣都算唔錯.下午茶都係$20 左右, 仲有紅豆凍, 咁既價錢, 宜家真係少有.不過建議都係外賣好喇, 堂食真係有少少影響胃口....
堂食環境不好, 有時d 員工仲講粗口...
不過價錢平, 份量夠.
炒既野食鑊氣都算唔錯.

不過建議都係外賣好喇, 堂食真係有少少影響胃口....
2011-03-07
30 分鐘 (外賣送餐)
2010-07-01 1003 瀏覽
由於要在client 的office audit 幾天, 所以要在石門這個鬼地方搵食, 去年已經來過, 深知"無啖好食" , 想食好d都要搭車去沙田第一城, 但由於時間有限, 加上那幾日又時常落大雨, 所以被迫在附近搵食. 由於幾日前在金輝食完後胃痛了兩日, 所以友人建議我試下食興記, 這幾日我食了:2010-6-23: 干炒牛河這日我外賣自取, 只是等了五分鐘, 都算快, 不過食堂內的環境真的比較dirty, 而且大部份也是工人或三行佬. 收銀的阿嬸個樣好似好串, 但其實有禮貌, 地方也比較狹窄..我最怕在又dirty又狹窄的環境食飯, 所以都是外賣.上返office食飯, 干炒牛河很熱, 一定是即炒, 不是太乾身, 牛肉也算是稔, 幾好. 凍飲不用加錢, 我叫她少冰真的少冰. 讚.2010-6-25: 魚香茄子飯無時間出去食了, 所以打電話叫外賣, 都好快就送上來, 只是等了十分鐘. 出面有些魚香茄子飯很辡的, 但這次不太辡, 而且有很多汁來送飯. 飯有很多, 如果一般正常男仔都應該夠飽.2010-6-28: 日式鮮菇牛柳絲飯又是無時間出去食, 加上很大雨, 所以要叫外賣. 鮮菇

2010-6-23: 干炒牛河

2010-6-25: 魚香茄子飯

2010-6-28: 日式鮮菇牛柳絲飯
又是無時間出去食, 加上很大雨, 所以要叫外賣. 鮮菇其實是秀珍菇, 都幾好, 這種配搭我都是第一次食. 菇類是我喜歡的食物之一, 哈哈, 牛柳都稔, 不過又有好多汁.

食了三次, 雖然特價快餐都算多種類選擇, 但不知何解無意粉的. 是不是他們的食客多數喜歡食飯多過食意粉呢?
2010-06-23
2008-12-10 520 瀏覽
工廠地方..都係呢d咁既茶餐廳架喇..但無諗過會咁離譜囉:早餐: 蕃茄火腿蛋三文治烘底 + 凍檸檬茶 (p.s. 已叫小冰..因為天氣凍..唔想再咁凍喇)嘩..見到個樣就唔想食..油淋淋..咦..睇真d..塊多士仲要黑蚊蚊..(見圖) 想點呀..杯嘢飲仲唔掂..冰多到丫..飲完都成杯冰向度..唉...平嘢真係無好架..$15 一個早餐..係平..不過攪到自己無胃口..所以...no next time 啦...!!!
工廠地方..都係呢d咁既茶餐廳架喇..但無諗過會咁離譜囉:

杯嘢飲仲唔掂..冰多到丫..飲完都成杯冰向度..

$15 (早餐)
  • nothing
2007-05-27 227 瀏覽
這裡專門有道午餐是以齋菜奉客,標明是健康齋菜,試過三趟後仍覺清淡得宜之餘鑊氣真夠。純粹為簡單的菜心、牙菜、雲耳、黃牙白、白菜…,而加入了炸菜實情令到整碟齋菜生色不小,而最主要不油膩,這才是強項!
2006-10-19 96 瀏覽
是日太忙,又要Tealunch,醒起這裡真的不錯的鹽焗雞,而起碼有半年未有到來,馬上跑來坐低光顧。下午茶時段,點了鹽焗雞米線配涷鴛鴦小甜;鹽焗雞仍是水準之作,但配米線就覺過咸,加上加上薑油在面,油上加油,下次都係要走薑油;鴛鴦仍能保持水準,咖啡奶茶味道夠平衡。若不是太油賸,今次會有笑臉食評,但真的不俗的鹽焗雞,配米飯才是皇道。

2006-01-18 121 瀏覽
每間食肆,總有她的主打美食,到石門商業區,到興記食雞飯,是眾多這裡食肆中的不二之選!這裡的鹽焗雞飯其實不是正宗的鹽焗雞制法,極其量只是用鹽水浸熟,斬件後淋上沙薑汁,但強項就是水準很平均,雞肉就算胸部都很滑,有雞味。另外不能不提的是其例湯,完全沒有添加味精,足料,有時筆者亦因其例湯賣清而謝絕光顧。佈局是工商業區的快餐店格局,座位擠迫,有時會煙霧彌漫,但沒法,此帶就是這樣。
2005-11-05 108 瀏覽
去親工廠區,都係要食喱類飯堂,無辦法.叫個香茅豬扒飯,喱類飯堂o既特色係D飯一定夠晒大碟,今次仲係炒底,有驚喜,但比較油膩.豬扒炸得夠腍,夠入味,切成細細舊,易入口.上面加一pat由蔥,蒜蓉等整成o既醬,撈飯食相當開胃.但整體尼講比較油膩,宜改善.