2024-08-08
進入一間仿似深山森林設計既酒店大堂。先去樓下芊彩餐廳食午餐。點咗份 Set Lunch。雜菜湯 + 香煎盲鰽魚柳 + 意式雪糕配水果 + 熱奶茶。間餐廳橫裝極似歐洲式旅館餐室。雜菜湯 – 美味。放入新鮮焗爐出品既餐包。食到最新鮮雜菜湯味加餐包味。香煎盲鰽魚柳 – 賣相滿分。魚肉清新入口。入口即溶。食得出廚師先煎熟魚皮七成熟,再翻煎魚肉。魚皮入口香脆。魚肉鮮嫩。廚師用此手法去煎魚肉,用多咗時間。但食得出肯付出心機。大部份西廚用 Water Bath 去煮。但個魚皮就唔夠香脆。意式雪糕配水果 – 每粒水果我都檢查過。全部無雪壞或過期。全部頂級新鮮水果。意式雲呢拿雪糕英文名稱為 Gelato Vanilla Ice Cream。入口香滑。食唔到有人工香精及甜味劑。牛奶及忌廉含量比美式雪糕低。個賣點係食咗唔會肥。熱奶茶 – 杯熱奶茶味道唔係重點。重點係餐廳職員知道我習慣飲英式奶茶係唔會放糖。所以今次職員無附加糖給我。入餐廳前,前枱已有職詢問我個人電話號碼。查過後相信佢已知我個人飲食習慣。一間小小西餐廳,都可以有郵輪水準既CRM data base。佩服!職員Rex 及 Ken 眼明手快。我一舉
職員Rex 及 Ken 眼明手快。我一舉手馬上招呼我。清枱空碟乾乾淨利落。笑臉常掛給人一種親切感。我去過多間五星級酒店食西餐,職員都係目無表情。整間餐廳給人一種朝氣勃勃之感。
題外話/補充資料: