2020-01-03 103 瀏覽
本身係出名食片皮鴨嘅中菜店要等埋朋友先可以入座,咪周圍下行發掘下有咩新奇食店。點知見到依間芋圓一,有聽過下佢D芋圓幾出名,所以就諗住同朋友食完飯去食糖水。9點左右入座,都差不多滿座(講緊平日仲要依度咁偏僻)我叫左個傳統仙草芋圓($36)等左5~7分鐘就上檯,佢排得好靚,真係打卡一流呀~內面有芋圓,仙草,紅豆,薏米,白玉同黑糖,好多配料。芋圓好有咬口,仙草同其他又好好味。食晒成碗好似食左碗飯咁,好飽呀,雖然價錢係比較貴,但配料本身高質素,所以都係值嘅~

9點左右入座,都差不多滿座(講緊平日仲要依度咁偏僻)
我叫左個傳統仙草芋圓($36)
等左5~7分鐘就上檯,佢排得好靚,真係打卡一流呀~

內面有芋圓,仙草,紅豆,薏米,白玉同黑糖,好多配料。

芋圓好有咬口,仙草同其他又好好味。
2019-12-19
$40 (宵夜)
2019-12-27 179 瀏覽
"芋圓一" 呢個舖名,顧名思義最出名嘅就係芋圓😍,作為一個煙韌控,一定會聽過呢間糖水舖既大名😂。傳統仙草芋圓($36)芋圓、仙草、紅豆、薏米、白玉、黑糖芋圓比出面其他糖水舖既大粒,咬落都幾煙韌,芋圓有5隻顏色,應該係代表有5隻唔同嘅味,芋頭味同埋蕃薯味道極香濃👍🏼👍🏼,仙草好滑好有質感,珍珠亦都好Q彈,不過黑糖甜得有啲over左🤪。呢碗糖水材料十足,食完之後勁飽,如果食完飯之後建議兩個人share一碗😂。
傳統仙草芋圓
傳統仙草芋圓($36)
芋圓、仙草、紅豆、薏米、白玉、黑糖
2019-05-03
10 分鐘 (堂食)
$36 (宵夜)
傳統仙草芋圓
我真係好鍾意食芋圓㗎,未食呢間芋圓一之前,我認為全港最好食既芋圓就係深水埗嘅康瑞甜品。食咗呢一間之後,食第一次後都覺得佢同康瑞甜品有得fight,食埋今次就覺得都係康瑞口甜品好食啲!👉🏻 成件事都幾靚,連個碗都靚埋,佢出五顏六色嘅芋圓排喺碗邊,中間就放仙草,配搭幾靚🤤👉🏻 煙靭度夠,款式似乎比康瑞甜品還要多🤤👉🏻 份量都大🤤👉🏻 敗筆在於粉味。😖食落口好有麵粉嘅味道同埋粉感,呢個感覺第一次食嗰陣都唔覺得咁重,今次有啲嚴重👉🏻 $36 有啲貴嘅,雖然幾靚,性價比都不及康瑞甜品👉🏻 夜晚七點前食有折,呢個時間食甜品要專登遷就👉🏻 唔知係咪因為我早食,鋪頭員工好似自己喺度開party咁😖
👉🏻 煙靭度夠,款式似乎比康瑞甜品還要多🤤
👉🏻 份量都大🤤
👉🏻 $36 有啲貴嘅,雖然幾靚,性價比都不及康瑞甜品
👉🏻 夜晚七點前食有折,呢個時間食甜品要專登遷就
2019-12-18 98 瀏覽
芋圓一的芋圓共多種口味,全是在店裡人手製作,製作過程真係不容易,店內以芋圓作主打,每款糖水都會附配芋圓、地瓜圓及紫薯圓,可以品嚐不同口味!芋圓味道濃郁,不會被糖水蓋過。真係好想可以提供生芋圓供顧客買回家自己下廚,想吃就吃,可惜冇呢。芋圓帶有很真實的芋頭味道,而且芋圓本身不帶甜味,毫不膩滯。地瓜圓的味道較芋圓甜,同樣帶有真實的蕃薯味。芋圓及地瓜圓彈牙又有嚼勁,同時不黏牙,亦不帶粉狀顆粒。其他地方的芋圓常有一層晶瑩的、黏黏的木薯包裹,但這裡的芋圓並沒有這種情況,吃起來十分wonderful。

• 芋香仙草芋圓
  • 原味梳乎厘班戟
2019-12-17 105 瀏覽
雖然食完晚飯好飽,但向來對女仔黎講食甜品永遠都有第二個胃😂 但今日真係食得太飽,於是叫左外賣拎返屋企食。我自問係一個煙un控,對所有煙un野都好著迷。亦都因為咁,亦試過好多唔同芋圓店,但我依然最鍾情大角咀這間甜品店,今日叫左兩款甜品外賣。1)傳統仙草芋圓紅豆、薏米、珍珠、三色芋圓、湯圓、紅豆、仙草OMG!!! 芋圓同珍珠好煙un 😍 好有QQ的感覺。所有配料夾埋好好味,珍珠有少少黑糖味道,食完感覺很幸福🥰2)芋香仙草芋圓鍾意食芋頭一定要試芋香仙草芋圓,好香濃的芋頭味。配料跟傳統仙草芋圓大致相同。兩種甜品都好好食,下次有機會想試下呂宋芒仙草芋圓,但是只限定星期六和星期日,要食就要早啲去排隊!

1)傳統仙草芋圓
紅豆、薏米、珍珠、三色芋圓、湯圓、紅豆、仙草

2)芋香仙草芋圓

外賣自取
2019-12-03 196 瀏覽
平時都好鐘意食芋圓,琴日食飽飽之後,就想即刻搵間好好味既芋圓食。 竟然比我係大角咀一條街搵到呢間都幾多人排隊既芋圓。見咁多人排隊,都係等左10分鐘!一去到,問了店員,佢話推介呢個傳統芋圓。嘩,食物一到,估唔到同餐牌一樣放得咁靚。見到呢個糖水,當然要即刻飲下佢既汁,唔係假甜, 好有涼粉清香!跟住仲食一食唔同既芋圓,每一粒都好有咬口! 最鐘意食紫色既,因為超有咬口,好有芋香。不過紅豆就無乜驚喜,普通咁。店員好有禮貌,值得下次再去!
竟然比我係大角咀一條街搵到呢間都幾多人排隊既芋圓。

見咁多人排隊,都係等左10分鐘!

一去到,問了店員,佢話推介呢個傳統芋圓。

不過紅豆就無乜驚喜,普通咁。

店員好有禮貌,值得下次再去!
2019-12-02
2019-11-19 104 瀏覽
行過大角嘴,突然好想食pancake , OpenRice 下,見到呢間店!估唔到!店舖仔居然做出的pancake 可以媲美排2 小時食嘅日本pancake . 超超超超好食
2019-11-16 170 瀏覽
👧🏻我真係個煙un控😂難得入大角咀緊係搵下附近仲有咩正野食啦🤞🏿見到有人推薦呢間芋圓🍧就搵路去試下🤩🍧入面有超多料,手工芋圓<我淨係食到芋頭果粒有芋豆味😅其餘食唔到乜味🧐但全部都好煙un👌🏿>,仙草< ɴᴏʀᴍᴀʟ>,紅豆<小甜一粒粒起哂沙>,薏米<好有咬口>,白玉<小丸子D朋友帶微甜夠煙un>,黑糖(我走左🤣)🎈好彩我走左黑糖🤞🏿成碗野都好夠甜,如果加左黑糖我應該甜到食唔到😅🌼整體來講係不錯的🙂份量都幾多我自己一個人食唔哂🤗可以兩個人sʜᴀʀᴇ食👍🏿

2019-11-16
2019-11-15 85 瀏覽
i used to explore this area all the time, and this has always been on my list to try for the longest time, so it’s finally time 😍! Ordered the original taro dessert, along with a fruity mango one, both are pretty mellow but the mango pomelo sago was definitely more sweet which is probably why I favour this one more - I do prefer my taro balls to be less soft but it depends on your preference (maybe I went at a really late time; keen to try for a second time 🍡). But lovely end to my wholesome birth-actual-day!
Original  Herbal  Jelly  with  Taro  Balls
Mango  Pomelo  Sago  with  Taro  Balls
2019-11-06
$36 (其他)
2019-11-08 79 瀏覽
咁啱同班女仔黎左大角咀,我就諗起呢度有間耳圓專門甜品店,一於食完飯去試下。埃華街附近有好多食肆,啱晒做飯後甜品。舖頭唔算多位置,晚上9點半時已經坐滿晒😎😎我哋分別叫左3款唔同口味嘅一齊試下,有仙草,芒果同芋泥。全部甜品都有我哋期待嘅芋圓😍 賣相都夠晒靚,食落都食得出係用真材實料,好煙韌好好味。個芋泥我就略略覺得有點漏⋯⋯好飽呀!其實3個甜品各有特色,3個都好味呀!😋仙草就fresh 啲!😋 黎開附近嘅可以一試~

2019-10-30 105 瀏覽
見成間鋪為專食芋圓,就諗住黎試下,叫左幾樣野食,覺得好一般。呢款芋圓同相一黎好唔同,二黎紫色芋汁好人工味,好甜,唔係幾鍾意。但芋圓係幾好食,每隻色既圓都有味,唔會太乾身,呢隻係煮得幾好。如果係自己整既再加分~另外叫左個冰,叫完先發現其實餡料同上一碗既好似,都係芋圓、仙草等等,早知叫呢個冰就唔叫其他。呢款冰係有咬口既,唔錯,又大碗。最後係梳乎厘,呢個最貴,即叫即做,但係蛋味唔出,唔夠軟熟,無咩特別。

2019-10-26 66 瀏覽
楊枝甘露芋圓好味!濃稠度適中,柚子和芒果肉清新,唔太甜,芋圓又煙韌!$38價錢公道!抵過去許留山是旦食一碗芒果野。但個芋香芋圓真係麻麻地⋯⋯建議你唔係好鐘愛芋頭味嘅都係唔好試。因為啲芋香醬太濃厚,又重味,感覺食緊成個芋頭加椰子入口,食幾啖已經飽左。由於芋香醬太重太甜,蓋過哂啲芋圓珍珠薏米味,已經唔知自己係飲緊醬定食芋圓⋯⋯🥴好後悔冇點傳統芋圓!值得一讚係份量都大碗嘅⋯⋯而且乾淨衛生,服務態度良好。去開大角咀會再返黎食。

$38價錢公道!抵過去許留山是旦食一碗芒果野。

2019-09-18 341 瀏覽
大角嘴舊區依邊其實都好多甜品店~ 主要就西式多喇 我自己就一直偏愛芋圓一 不斷encore再encore 平時通常係食飽飽就會黎take away一碗 今次晚飯食唔飽就黎堂食平時大多數都係叫傳統仙草芋圓 每粒芋圓都大大粒 勁好味 配合埋仙草 真係無得頂 今次堂食就叫左依碗椰汁燕窩芋圓 第一次叫就愛上了 我覺得食依個無咁滯 同埋椰汁好香又唔會太甜 配合芋圓都好好味 唯一要彈既地方就係坐個位好窄 好逼下 平時都係take away 唔多覺 不過真係好多人排隊~

唯一要彈既地方就係坐個位好窄 好逼下
平時都係take away 唔多覺 不過真係好多人排隊~
2019-09-07 231 瀏覽
芋圓夠煙un,出面有啲糖水鋪整得太甜,呢度唔會。估唔到原來熱食味道會甜過凍食,可能多左啲冰溶左溝減左,下次都係叫返凍食先,怕甜。第一碗係熱桃膠芋圓。第二碗係凍仙草芋圓,好味好多,因為多左啲仙草同丸子,口感豐富啲。

第一碗係熱桃膠芋圓。

2019-08-22 358 瀏覽
食完野散步行過,見倒佢好多人而且食物賣相吸引,就入左去試下。叫左三樣野:甘露芋圓、傳統仙草芋圓、原味梳乎厘班戟甘露芋圓類似楊枝甘露加芋圓,幾特別好似fusion一樣,但唔係好有驚喜。傳統仙草芋圓好足料,有幾種味道既芋圓、珍珠、仙草等等,用淡淡既黑糖浸住,好有台灣風味。呢個真係好值得推介!原味梳乎厘班戟都好好味,班戟夠鬆軟得黎好挺身,可以搖住住影Boomerang擺上IG。口感鬆軟得黎都唔會太甜,好香蛋白味。

叫左三樣野:甘露芋圓、傳統仙草芋圓、原味梳乎厘班戟
甘露芋圓

原味梳乎厘班戟

2019-08-04
10 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
甘露芋圓
原味梳乎厘班戟