同朋友食完個媽咪雞蛋仔又黎食甜品🥰,好耐無食呢間所以黎幫襯下,因為呢間好坐過鮮芋仙又少人啲🤣~叫完5min都有得食😌🔅仙草2號 ($45)刨冰係偏粗粒,加左煉奶同黑糖~配料幾多,仙草大大粒、約10粒芋圓、紅豆同黑糖珍珠🔅豆花2號 ($45)豆花有一大舊,大概百福正方形size咁上下😃,味道都似似地🤣,幾滑唔會太甜。芋圓都係約10粒,好有咬口好好𡁻😆,仲有啲粉條(?)、黑糖珍珠同寒天,夠晒豐富。錫蘭奶茶就正正常常💬本身其實想食返上次既芋圓4號(仙草+珍珠+粉粿),但無晒粉粿,淨係俾多份仙草😂,建議無配料可以俾人轉其他,唔使食2份仙草🤪

仙草2號
🔅仙草2號 ($45)

豆花2號
🔅豆花2號 ($45)

豆花2號
垃圾 ! 完全唔知食緊咩!份量比雀仔食?!心唸買份豆花返去食 結果大失所望,嫐到po 負評味道方面:湯底極甜 真係‘糖‘水味!,配料:其他材料少,一望就數得晒,而且份量都唔算好多,唔值呢個價錢主料豆花一般 糖水就一大大兜我食豆花定飲糖水?買左兩碗豆花一號($45碗)第一碗 一打開 💥豆花碎晒 (提前幫客人攪?唔知以為人哋食剩低 匙羹尋寶咁撈 食得糖水味 完全無豆花味第二碗 正常豆腐磚 食時 食到入面有生綠豆!?( 有無煮熟街邊店十幾蚊碗豆花 都多過你

味道方面:湯底極甜 真係‘糖‘水味!,
主料豆花一般 糖水就一大大兜
我食豆花定飲糖水
買左兩碗豆花一號
($45碗)
第二碗 正常豆腐磚 食時 食到入面有生綠豆!?( 有無煮熟
街邊店十幾蚊碗豆花 都多過你
2024-04-02 247 瀏覽
其實都聽過呢間甜品店好一段時間見到啲食評好壞參半今日想食甜嘢就終於試試佢😋🥣仙草3號 $45仙草唔係一大pat鋪喺底 反而係切成一塊塊四方形口感超級滑溜軟嫩 帶好淡淡嘅回甘味芋頭有兩大舊 口感軟綿顆粒感唔重唯一就係略顯芋頭味唔突出 只係淡淡芋頭香芋圓係芋頭圓mix蕃薯圓 都有十幾粒前者保留到綿密口感嘅芋頭粒粒 後者就比較香甜口感煙韌而且就算放咗一陣都唔會話軟爛或者黐埋一齊紅豆份量好多 不極都仲有😂保持到粒粒分明形狀又唔會太硬或者咬唔開雖然餐牌上淨係寫著以上三款食材 但其實仲有大量粉粿粉狀同粒狀都有 兩者都係爽脆煙韌口感同樣份量好多 不極都仲有 食完都好有飽足感
其實都聽過呢間甜品店好一段時間

粉狀同粒狀都有 兩者都係爽脆煙韌口感
同樣份量好多 不極都仲有 食完都好有飽足感
外賣自取
仙草3號
約左屯門牛朋友唔知食咩好,搵到呢間有芋圓食就黎試下🤭。舖頭喺時代廣場嗰邊(近輕鐵站嗰個商場),喺7-11同M記附近,十年都無經過過呢邊真係唔知開左呢間甜品店🤣。價錢同鮮芋仙差唔多,memu選擇都差唔多,不過仲有蛋餅同麵🍜。呢間環境就好啲(因為無咩客😂),坐得舒服啲。🔅芋圓4號 ($45)有仙草、珍珠、粉粿,配黑糖桂圓紅棗茶。茶唔算好濃,不過配埋咁多配料啱啱好~最緊要係超足料,有成16~18粒芋圓😍!咬落幾煙韌,食到有少少芋頭粒。🔅熱燒仙草 ($48)有芋圓、紅豆、珍珠,配埋燒仙草,口感煙韌軟糯。不過料就唔夠另一碗多,有對比有傷害😂。💬整體都唔錯,環境都ok,價錢合理又夠足料,下次想食應該會揀呢間多過鮮芋仙😳。

芋圓4號
🔅芋圓4號 ($45)

熱燒仙草
🔅熱燒仙草 ($48)

2023-09-05 386 瀏覽
係屯門想搵甜品店,一向傾向幫襯小店,多D新鮮感。Search到呢間,見D相都唔差就去左試。店面唔太多客,格局有幾張面壁思過枱,少少奇怪。芋圓4號 (仙草+珍珠+粉粿)個底揀左黑糖桂圓紅棗茶,有淡淡紅棗甜味,唔會甜到過火🤤原本想揀巨無霸芋圓可惜賣曬。份量真係好多,正餐食飽先黎幫襯應該食唔曬🤣黑糖芋圓波霸刨冰刨冰山好立體,側邊圍滿各種芋圓、珍珠等等甜點。食完透心涼,仲俾佢凍到敏感牙齒🥶真心好味同抵食,一定會再幫襯,但唔考慮外賣,堂食質素應該好D。
係屯門想搵甜品店,一向傾向幫襯小店,多D新鮮感。
Search到呢間,見D相都唔差就去左試。
店面唔太多客,格局有幾張面壁思過枱,少少奇怪。
芋圓4號 (仙草+珍珠+粉粿)
個底揀左黑糖桂圓紅棗茶,有淡淡紅棗甜味,唔會甜到過火🤤
原本想揀巨無霸芋圓可惜賣曬。
份量真係好多,正餐食飽先黎幫襯應該食唔曬🤣
黑糖芋圓波霸刨冰
刨冰山好立體,側邊圍滿各種芋圓、珍珠等等甜點。
食完透心涼,仲俾佢凍到敏感牙齒🥶

2023-09-03
黑糖芋圓波霸刨冰
  • 芋圓4號(仙草+珍珠+粉粿)
2023-09-01 252 瀏覽
好喜歡吃芋圓的我,見到這間就忍不住想要試試,有幾款湯底給你選擇。芋圓口感煙韌軟糯,嚼得起勁,剛從台灣旅遊回來,真的覺得很有台灣風味。 我選了芋圓4號(仙草+珍珠+粉粿)湯底是桂花茉莉綠茶(限冷/冰,但也可去冰)芋圓、粉粿、仙草、珍珠全是我最喜愛吃的!有一點桂花放在上面,好看又有清新感,但個人覺得不用再另加上旁邊的桂花蜜已夠甜度朋友選了芋圓1號(綠豆+薏仁+蜜花豆)湯底是錫蘭奶茶湯底不是太重錫蘭奶茶的味道,但是熱的湯底配豆類的口感也不錯

我選了芋圓4號(仙草+珍珠+粉粿)
湯底是桂花茉莉綠茶(限冷/冰,但也可去冰)

朋友選了芋圓1號(綠豆+薏仁+蜜花豆)
湯底是錫蘭奶茶湯底
不是太重錫蘭奶茶的味道,但是熱的湯底配豆類的口感也不錯
2023-05-18 380 瀏覽
我是台灣人到香港玩,在旅遊的這幾天,天氣很熱很想吃點甜的,剛好就去了這間店,口感很台式,是很道地的台灣口味~料也很豐富,比較有特色的是芋圓真的很大顆、湯底也可以自己選,在台灣目前還沒吃到這種甜點,店的風格是走比較清新可愛的感覺~整體來說很喜歡,畢竟在異地吃到這種家鄉味是件好幸福的事呀!!!!希望台灣也開一間!好吃!!
巨無霸芋圓
2023-05-10
巨無霸芋圓
2023-05-01 342 瀏覽
琴日先啱啱食完屯市嗰間鮮芋仙,排緊隊時候,見到裏面有兩張二人枱空咗,我問服務員點解唔安排入座,佢竟然話要等中間嗰張二人枱嗰位客人走咗之後,安排前邊六位入去先到我地。結果等咗15分鐘嗰位客人仲未走,然後等咗20鐘先入到,竟然都係坐返本身空左嗰兩張二人枱,真好笑!仲要比之前難食咗好多,叫咗熱的芋圓,嚟到竟然係常溫嘅溫度,唔想再幫襯了。今日經過見到依間好似新開冇幾耐嘅芋圓。諗住試吓,但係見佢裏面竟然空無一人,以為會唔好食中伏,點知發現原來味道比鮮芋仙好,份量又多,價錢又比較平。希望佢即使而家冇乜人幫襯都唔會咁快拜拜,因為我決定以後响屯門市中心食芋圓,都會食呢一間,不會去鮮芋仙了。
2022-11-14 730 瀏覽
芋見好圓有好多唔同嘅台式食品,e.g. 台式鐵鍋蛋餅🥞龍捲餅🌮、巨無霸芋圓🍬、招牌手工芋圓2號(桂花茉利綠茶)🍡、仙草2號(黑糖鮮奶底)🍧等等,包你好食到停唔到口☺️今次我就試咗仙草2號(黑糖鮮奶底)& 肉鬆蛋餅🥞仙草2號入邊有好多配料,有紅豆🫘、珍珠、仙草、芋圓,芋圓好煙韌,配埋黑糖鮮奶底真係好好食☺️ 肉鬆蛋餅煎得好香脆,肉鬆配蛋餅其實都好夾😌總括而言 (5個🧡係最高)好味指數 : 🧡🧡🧡🧡🤍服務態度 : 🧡🧡🧡🧡🤍環境打卡 : 🧡🧡🧡🧡🤍回頭指數 : 🧡🧡🧡🧡🤍📍芋見好圓屯門店🏢奧海城2期地下53號鋪🕗營業時間:11月5日及6日 中午12:00 #芋見好圓 #moonlike #台灣直送 #台式甜品 #奧海城美食 #3倍大芋圓 #鐵鍋蛋餅 #古早味 #甜品 #甜湯 #綠豆湯 #紅豆湯 #薏仁湯 #芋頭 #芋圓 #地瓜圓 #仙草 #芒果 #豆花 #台灣美食 #奧海城必食 #食好西 #美食

總括而言 (5個🧡係最高)
好味指數 : 🧡🧡🧡🧡🤍

🏢奧海城2期地下53號鋪
🕗營業時間:11月5日及6日 中午12:00

2022-11-03
2022-09-12 486 瀏覽
行街經過見到有間新開嘅甜品望落去好似幾正咁,我係勁鍾意食甜品所以就拉埋我啲friend一齊試下,我嗌咗個刨冰價錢又唔係好貴,我哋係食完飯之後去食嘅嗰陣時都比較多人,但係等咗唔係好耐就有喇,啲員工做嘢都幾快手👍🏻碗甜品到咗我同啲friend 都o咗啲料好足,完全可以食到好滿足咁走☺️啲芋圓又好食好煙韌同埋嗰冰食落去都好味唔會太甜,仲有佢哋員工嘅態度都好好😆下次一定會再去幫襯,試埋啲蛋餅好似幾吸引可以當下午茶🤤
2022-09-02
2022-09-04 482 瀏覽
💥屯門新開芋圓店📍老虎堂黑糖專賣前芋見好圓|屯門📍人均消費 $ 4 X#CL屯門 #CL四圍食 #CL甜品 ⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️屯門市中心新開嘅一間芋圓專賣點,係老虎堂開嘅所以喺正隔離🧏🏻‍♀️💟黑糖自選四種刨冰 $ 4 5揀咗芋圓地瓜圓愛玉同埋仙草凍,配料份量都幾多,除咗黑糖之外仲有少少奶移至整體來講唔會過甜,芋圓地瓜圓仙草都正常發揮比較特別嘅係愛肉有檸檬味💗🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑性價比🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑(十粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥屯門新開芋圓店

回頭率🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑🌑
(十粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2022-09-02 256 瀏覽
同朋友食完飯行過,見到新開緊係要入去試下啦,我地兩個女仔叫咗個綜合刨冰加左芋圓、同埋一杯茉莉綠茶碗刨冰勁足料,超多芋圓好大粒同埋都有芋香,唔會淡茂茂,黑糖加埋啲紅綠豆甜度剛好,兩個女仔差啲食唔晒,超級飽茉莉綠茶解甜解油膩very nice !整體來講 十分滿意,會再幫襯的,又係屋企附近。今次食完飯去冇留肚 得番個甜品胃,下次下午茶去試下啲小食同埋其他甜品,好似好吸引 肉鬆紫菜蛋餅 我見隔籬枱食 好多紫菜過兩日再過來試!
,兩個女仔差啲食唔晒,超級飽
過兩日再過來試!
2022-08-31
  • 古早味綜合刨冰
最近天氣咁鬼熱,行行下街頂唔緊,諗住是但坐低食下甜品消暑,入到黎點左個仙草黑糖刨冰(好似呢個名),d冰係勁細,唔會食到口好痺痛,入口溶得好快🤤🤤🤤🤤然後再點多左個3號仙草,奶茶做湯底,唔會太甜,亦都十分推薦,個到除咗甜品,仲有啲小食,睇到隔籬枱有點,好似都幾香,下次會再叫多幾個朋友黎試下💗希望能夠繼續保持到水準,下次仲想試埋其他刨冰🤭同埋唔限時,個日同朋友坐左成兩個鐘先走,店員完全冇黑面,亦都冇係咁執野好似趕客咁,幾耐冇試過呢種服務💗
2022-09-02 127 瀏覽
同frd行街路過見到有台式甜品,都一定會入去試下,今次就試下呢間~香港夏天真係太熱,所以直接同frd叫左個仙草愛玉黑糖刨冰解暑味道唔錯,清涼解暑,份量都好夠我地2個人食下次如果黎開屯門會再幫襯!

味道唔錯,清涼解暑,份量都好夠我地2個人食

下次如果黎開屯門會再幫襯!
仙草愛玉黑糖刨冰
仙草愛玉黑糖刨冰
2022-09-01 140 瀏覽
今日見到剛剛開張啲《芋見好圓》,行入去試吓新嘢,我點咗豆腐花2 號,錫蘭奶湯底,芋圓同地瓜圓覺得很Q彈..豆腐花很滑..好好味!😋😋😋仲有點咗醬爆吞拿魚雙式蛋蔥蛋餅外脆內Juicy..仲好多料,tuna 魚爆曬😃😃😃很久沒有吃過,這麼有風味的台灣食品,又靚樣又真係好味,所以今天是很滿足的一天🤓🤓
2022-08-31