2K
2020-10-26 61 瀏覽
紅磡寶其利街多小店 去開嗰度 我會買啲小吃或外賣飲品 支持本區 今日幫襯嘅呢間台式飲品店 有紅綠茶🍵奶茶☕️鮮奶🥛古早同芋頭類別 款式多籮籮-🥤#芋香珍珠奶露 (中杯 $35)我鍾意芋奶 佢帶芋頭香 又媲美鮮奶嘅滑溜 最正嘅係杯飲品裏面夾雜芋泥碎粒 增強口感 芋香珍珠口感Q彈 飲落香甜兼有芋香椰香-🥤#小笠原抹茶鮮奶 (中杯 $28)加黑糖珍珠 ($4)抹茶控必試 茶香比較明顯 黑糖珍珠味道深沉有嚼勁 黑糖同抹茶非常協調 加埋鮮奶 變成茶香加奶滑仲有黑糖清甜 味道層次非常豐富-📍#芙蓉同源紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖

🥤#芋香珍珠奶露 (中杯 $35)
🥤#小笠原抹茶鮮奶 (中杯 $28)
加黑糖珍珠 ($4)
📍#芙蓉同源
紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖
⭐️芙蓉同源⭐️又係飲台式飲品既時間😍😍 以前細個係紅磡住, 周圍都係好舊好舊既店鋪 今日同男朋友去黃埔諗住去搭下船去北角🙆🏻‍♀️ 錦試船之前就緊係要買杯野飲😍試網search 到呢一間台式茶飲店 芙蓉同源😍 報名已經好特別⭐️⭐️ 然後再比佢既芋頭飲品吸引到😍😍就即刻去試試佢我就叫左芋香珍珠奶露 $35店員介紹我飲微糖少冰 錦我就聽佢講😍 首先外貌已經好出色 😍 我最鍾意就係佢紫色嘅珍珠 好彈牙 有啲似芋頭👍🏻👍🏻👍🏻 然後奶味香濃 仲有唔少芋頭粒喺入面 口感豐富男朋友就想飲d fresh d 既, 就叫左橙香檸檬蜜 $28佢話味道好清新,裏面有新鮮嘅檸檬同橙🍊🍋 解渴一流❤️❤️
⭐️芙蓉同源⭐️

我就叫左芋香珍珠奶露 $35

佢話味道好清新,裏面有新鮮嘅檸檬同橙🍊🍋 解渴一流❤️❤️
  • 橙香檸檬蜜
2020-10-21 61 瀏覽
又到我帶下大家係紅磡搵食先😆 今次要講呢間喺台灣開過黎嘅台式飲品店~ 咁岩經過見到有學生優惠,仲要指定飲品係半價🤩即刻買杯嚟試吓先黑糖珍珠奶茶(半價後 $14)飲品有分中同大兩個size,L size真係大杯好多🤣廢是飲唔晒就叫咗中杯😚 呢到嘅黑糖珍奶同平時好出名嗰啲略有不同,佢只係喺啲珍珠加入黑糖一齊浸🤨 黑糖珍珠食落口感Q彈有咬口,充滿黑糖香味,而且份量都好多🤤飲到尾都仲有!奶茶味道不過不失啦,少甜仲有啲甜💩茶底濃啲會仲正!不過呢個價錢仲平過sharetea/其他連鎖店,所以都唔要求咁多,好滿意啦!🥳見到鋪頭仲有好多唔同嘅學生優惠比幾間中學同埋Poly學生,經過可以試下😆-芙蓉同源 (紅磡)📍紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖抵食指數:😚😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚/5

黑糖珍珠奶茶(半價後 $14)

芙蓉同源 (紅磡)
📍紅磡寶其利街53號寶利閣地下4號舖

抵食指數:😚😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚/5
2020-10-19 57 瀏覽
芙蓉同源經開又有新開張茶飲, 原來是台灣過江龍芋香珍珠奶露芋頭和珍珠混在一起,口感味道一流就算走甜都不會沒味道。紫色的芋頭珍珠幾煙韌成杯野都好豐富芙蓉仙草鳥龍茶草用上蜂蜜有啲似食緊龜苓膏口感幾好又唔苦開張期間有買2送1,甚至可以whatsapp下單外送
芙蓉同源
經開又有新開張茶飲, 原來是台灣過江龍

芋香珍珠奶露
芋頭和珍珠混在一起,口感味道一流
就算走甜都不會沒味道。
紫色的芋頭珍珠幾煙韌
成杯野都好豐富

芙蓉仙草鳥龍茶
草用上蜂蜜有啲似食緊龜苓膏
口感幾好又唔苦

開張期間有買2送1,甚至可以whatsapp下單外送
2020-10-14 68 瀏覽
住左喺土瓜灣都一段時間,一直都覺得紅磡個生活圈比較吸引,所以好多時都會行15分鐘過黎紅磡搵野食。最近發現台式飲品店又多左一間,心思思又想試下。益埋細佬,一次過買左兩杯。我叫左芙蓉奶紅,芙蓉奶茶係可以揀奶紅、奶綠、奶青同奶烏,都係唔同茶底配上鮮奶。細佬叫左個台灣四季青。芙蓉奶茶系列都幾值得推介,我偷偷裝入去見到佢真係用鮮奶開嘅,唔係用奶粉。第一次試唔知咩水準,淨係叫左個中杯裝,下次可以叫大杯裝,貴三兩蚊就多好多,抵好多!
2020-10-09
$25 (宵夜)
2020-10-12 70 瀏覽
和朋友在黃埔附近吃飯後想買點飲品到她家坐下,經過見到這間充滿詩意的飲品店,就提議買點喝的。飲品選擇也頗多的,有珍珠奶茶、烏龍茶、奶蓋類的飲品,也有傳統中式糖水飲品!如果是學生的話,更有85折/9折優惠,可惜我和朋友都不是學生了🙈🙈買飲品時聽到旁邊的polyu學生不斷說有折扣好抵呢!🌟御賜杏仁茶:朋友選擇了比較傳統的杏仁茶,說得為「御賜」,果然水準也不錯。奶白色的杏仁茶散發淡淡的杏仁香,而且飲落去質感好滑,亦不會太甜,好飲過好多糖水舖~🌟芋香綠奶茶:而我就比較喜歡試新的,這個新出的芋香綠奶茶亦相當有質素,喝下去先會喝到綠茶的香味,隨之而來的是奶滑和芋香味,好有層次感,甜度亦剛剛好!最驚喜的是,原來茶杯上有句詩句,真的要喝一口好茶,慢慢回想一下詩句的意思。

• 芋香綠茶奶茶
2020-10-06 37 瀏覽
收工熱辣辣又行到口乾,梗係買番兩杯台式飲品番歸飲啦~小笠原抹茶鮮奶$31(大)抹茶粉絲既我當然要叫呢杯抹茶鮮奶。抹茶味幾香濃加埋鮮奶既幼滑,正!😗野梅歸綠$26(大)叫左微糖~綠茶既清新同酸梅既味道幾夾,飲落好解渴👍推介大家比梅子浸耐d,味道會更佳🙌

收工熱辣辣又行到口乾,梗係買番兩杯台式飲品番歸飲啦~

小笠原抹茶鮮奶$31(大)

野梅歸綠$26(大)
2020-10-06
2020-09-20 86 瀏覽
紫米芋頭燒微甜少冰,好足料,大約有3/4杯為紫米、芋頭蓉,飲落好有飽肚感,紫米口感軟腍,食落好有咬口,芋頭蓉口感綿密、幼滑,味道獨特、清甜、芳香。小笠原抹茶鮮奶加配黑糖珍珠少甜少冰,分層效果分明,小笠原抹茶味道濃厚、清香、帶有甘甜,鮮奶味道醇厚,口感細滑,黑糖珍珠經炒製後,黑糖味道更加濃郁、突出,而且帶有淡淡焦香,口感煙韌,依款飲品手搖均勻後,鮮奶中和抹茶濃度,整體口感更加順滑,兩者比例調配適中。

• 紫米芋頭燒
2020-09-09 90 瀏覽
芋香珍珠奶露$35呢杯招牌飲品吸引左我 顧名思義係芋頭蓉加鮮奶同珍珠 店員建議走甜 因為芋頭蓉同珍珠本身都有調味 飲落甜度又適中 珍珠軔度十足 重食到唔少芋頭粒粒 成杯野都好豐富 有啲似食緊中式糖水 都幾飽肚架🤗😋
芋香珍珠奶露$35

2020-09-08 77 瀏覽
今日食完飯,同事話想買返杯野飲,仲話請埋我我地黎左附近既手搖店,款式都幾多!我要左杯店員推薦既“香芋珍珠奶露”HKd$35仲可以以自己既口味調節冰度同甜度而同事就要左杯大杯裝既“小笠原抹茶鮮奶”HKd$31店員哥哥好熟手,眨下眼就沖好兩杯既賣相都好唔錯我呢杯香芋珍珠奶露有芋泥同香芋珍珠香芋珍珠好chewy,飲落仲有淡淡既椰奶香,兩者味道好夾而同事話佢杯抹茶鮮奶都好順滑下次要試下茶類/古早類飲品先得
今日食完飯,同事話想買返杯野飲,仲話請埋我

我地黎左附近既手搖店,款式都幾多!

我要左杯店員推薦既“香芋珍珠奶露”HKd$35

仲可以以自己既口味調節冰度同甜度

而同事就要左杯大杯裝既“小笠原抹茶鮮奶”HKd$31

店員哥哥好熟手,眨下眼就沖好

兩杯既賣相都好唔錯

我呢杯香芋珍珠奶露有芋泥同香芋珍珠

香芋珍珠好chewy,飲落仲有淡淡既椰奶香,兩者味道好夾

而同事話佢杯抹茶鮮奶都好順滑

下次要試下茶類/古早類飲品先得
外賣自取
2020-09-07 63 瀏覽
行街嘅時候買杯手搖飲品係常識😝,雖然好似係藉口,但係見到芋頭嘅手搖飲品真係不能抗拒😚。🔻芋香珍珠奶露 $35🔻見到張poster就對杯野充滿期待😝,成杯都係紫色㗎,好靚呀😍,連平時黑色嘅珍珠都變成紫色😍。影完相就急不及待要試下。正吖🥰,超香濃既芋頭味,除咗芋泥之外,仲有粒粒嘅芋頭肉😌,連個珍珠都真係芋頭味架👍🏻,唔講以為自己食緊芋圓🤣🔻芙蓉仙凍奶茶 $31(L)🔻唔好睇杯茶咁淺色以為奶味會多過茶味🤔。事實上,入口有香濃茶味👍🏻,加上差唔多有成半杯既仙草,簡直就係perfect match🤩。佢地既仙草用上蜂蜜作配搭,個人覺得有啲似食緊龜苓膏(口感姐,唔苦架)🤣。唔好甜既可以揀半糖或者少糖。

2020-09-05 50 瀏覽
👩🏻‍💻今日嚟到紅磡,見到呢間飲品店名溫文爾雅🌸本來想飲「芋香珍珠奶露」,但最後都係決定試佢哋新出嘅水果茶🍹柚柚蜂蜜青,聽店員講呢款新鮮水果茶系列係上星期新出😍就即刻叫嚟飲‼️​​店員詢問甜度時,習慣微甜的我,店員卻細心講解飲品成份,務求讓我喝到最好的味道☺️👍🏻💕​​🍹柚柚蜂蜜青​🌟飲品色澤鮮艷,拎起嗰一刻,已經見到杯頂浮滿密密嘅新鮮葡萄柚粒粒😍入口清涼香甜,會有忍唔住啜多幾啖既衝動🤣👍🏻茶味甘香,甜甜既蜂蜜味,中和咗柚子甜中帶苦既味道,食過葡萄柚既人都會知道佢既苦味有助抑制食慾,容易有飽足感👍🏻減肥既人都識佢;整體味道豐富有層次感😋今次只係叫咗半糖,加埋本身既蜂蜜味甜度適中👍🏻😋口渴消暑,低卡又健康嘅選擇💕😋

🍹柚柚蜂蜜青​
2020-09-04
5 分鐘 (外賣自取)
  • 柚柚蜂蜜青
2020-09-03 35 瀏覽
而家天氣又曬又熱☀️真係要飲翻杯凍冰冰嘅飲先得消暑🥵見到芙蓉同源 有第二杯半優惠🤩就揀咗 2 杯試下.芋香珍珠奶露🥛粉色芋泥加紫色芋頭珍珠💜外表真係好靚😍呢杯飲品我嗌左走甜😌因為芋泥同芋頭汁令到牛奶本身已經飲到香濃芋頭味😋 芋頭珍珠香甜又帶淡淡嘅芋香味👍🏻滑順嘅鮮奶,加上芋頭粒同煙韌珍珠😆清新又好味.黑糖珍珠鮮奶🖤黑糖唔會落得太多☺️所以浸黑糖唔會蓋過奶味😋珍珠顏色啡得尼有啲金黃💛充滿黑糖味
2020-09-03 39 瀏覽
一試正宗台灣手搖店=ll芙蓉同源ll=招牌飲品——舉頭望明月。睇menu嗰陣就覺得好似港版楊枝甘露,今次就一於揀=ll🌚舉頭望明月🌝ll=,解解呢期無得食糖水嘅心癮。=ll🌚舉頭望明月🌝ll=混入大量新鮮橙肉及柚子果肉,當你咬到果絲時,都有「卟嗞卟嗞」聲音係口中傳出,不但口感上有滿足,果肉爆出嘅橘類特有嘅果香味令到飲品味道提升,完全滿足到想飲「肥嘢」但又想飲得輕盈啲,fresh 啲朋友!而友人就試新推出嘅=ll橙香檸檬蜜ll=,茶包淺嚐一口覺得由新鮮榨出黎嘅橙汁同檸檬汁調配嘅比例啱調配得啱啱好,甜酸適宜,啱晒天時暑熱想解解渴嘅朋友*茶包唔確定喺淡奶定係普通奶,但入口覺得似淡奶多小小,而且有一陣陣嘅芒果味。⠀⠀⠀⠀🔆食物分數率:7.5分(10分為滿分)💖comfort food:=ll🌚舉頭望明月🌝ll=(絕對重再嗌)⠀⠀=ll 芙蓉同源 ll=
地址:紅磡寶其利街53寶利閣4號地鋪

⠀⠀⠀⠀
🔆食物分數率:7.5分(10分為滿分)
⠀⠀
=ll 芙蓉同源 ll=
地址:紅磡寶其利街53寶利閣4號地鋪

#HK茶包日記 #茶包泡港島 #茶包泡九龍 #茶包泡新界 #hkfoodie #852girl #discoverhongkong #foodie #訪店日記 #茶包脂肪紀錄 #hkig #hkg #igfoodporn #hkfoodblog #yummylicious #thefeedfeed #instafood #hkfoodie #hkfoodblogger #芙蓉同源 #人文製茶 #芙蓉同源香港紅磡店 #珍珠奶茶 #FuRongTeaTaiwan #新品
2020-08-01 91 瀏覽
見OpenRice有七折優惠卷,買左杯仙草奶茶,去到加$3加左芋頭珍珠。奶茶係普通奶粉溝的奶茶,味道同貢x、歇x亭差唔多味道。仙草亦不過不失,無乜特別。😶😶但珍珠就真係唔多ok,佢地珍珠有兩種選擇:黑糖珍珠同芋頭珍珠。聽落芋頭珍珠幾特別咁,咁我就叫左。但珍珠食落毫無芋頭味道,除左顏色特別啲,味道真係無乜特別。重點仲要勁淋!勁無咬口!飲落真係分唔到飲緊仙草定珍珠。整體好普通,如果要飲珍珠類嘅飲品,建議過隔離街口歇x亭買,性價比仲高。

芙蓉仙凍奶茶加芋頭珍珠
2020-07-31
5 分鐘 (外賣自取)