2024-10-13
𓂃𖠚∗ᤲ𑀇· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ▎每次星期六、日 經過元朗ʏᴏʜᴏ去大馬路 「 芭堤雅泰國餐館 」都會有唔少人排隊等位 而平時同屋企人都會夜晚訂定枱 再出車過嚟食 難得今日同朋友中午嚟到 第一轉試佢地嘅午餐都可以話我地屋企心目中嘅元朗安樂路泰菜地標椰子雪糕杯 𖤘 香滑清甜 作為飯後甜品一流 配上兩大個椰子殼做基底 入邊仲有滿滿椰肉 係每次嚟到嘅必點甜品 食到連椰子肉都清埋飛天炒通菜 𖤘 又係每餐基本操作 必點菜式 ⚠通菜炒完都唔會太過辣 唔食辣嘅我地都接受到 份量十足 午市套餐有得加購 仲平晚市多多 ᴊᴇɴɢ乾炒大蝦金邊粉 𖤘 望落好吸引 蝦嘅擺盤賣相特別會用野串住幾隻爽口大蝦 配埋金邊粉同泰式配料 青檸汁必落 多幾份清香 跟餐仲有送湯同野飲 我地就加錢飲特飲 個人推薦 「 菠蘿沙冰 」啦 泰國豬頸肉船河 𖤘 湯頭惹味 呈深啡色 略未夠濃郁我地就揀咗燒豬頸肉 配泰式肥河粉 滑捋捋口感 贊奶茶雪山 𖤘 之後嚟就未食過 見牌面寫用厚奶蓋泰奶所以味道貼近香港口味 唔會太甜 富有泰式茶葉香味🜸▸ 椰子雪糕杯┅ HKD 58▸ 飛天炒通菜 ┅ HKD 45▸ 乾炒大蝦金邊
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
▎每次星期六、日 經過元朗ʏᴏʜᴏ去大馬路
「 芭堤雅泰國餐館 」都會有唔少人排隊等位
▸ 泰國豬頸肉船河 ┅ HKD 65
▸ 奶茶雪山 ┅ HKD 58 / 套餐加配
▸ 菠蘿沙冰 (C) ┅ HKD 45 / 套餐加配
▸ 百香果沙冰 (C) ┅ HKD 45 / 套餐加配
𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·
𓌈˒˒ ᴘᴀᴛᴛᴀʏᴀ ᴛʜᴀɪ ʜᴏᴜꜱᴇ 芭堤雅泰國餐館
❜ 元朗安樂路1-11號明珠樓地下1號舖
Shop 1, G/F, 1-11 On Lok Road, Yuen Long
— @pattaya_since2013
܀
܀ Follow @chillfood.basis for more 📸