2011-06-22 332 瀏覽
約左個好耐無見既小學同學黎睇戲,仲有好耐時間先開始做,就周圍行下。甘岩見到有冰食,而且感覺上好似都唔算貴所以就買左。一個人加埋大約$12,如果我無記錯,加雪糕係加+3 ,姐係如果咩野都唔加就$9。 (大約係甘。叫左士多啤梨味既冰加綠茶雪糕,果雪糕好正!不過果冰就麻麻,我以為佢真係會搞碎士多啤梨果啲,點知原來係人工士多啤梨汁。(我諗太多拉T_T食完成個人都涼哂 同埋果位姨姨人好nice
約左個好耐無見既小學同學黎睇戲,
仲有好耐時間先開始做,就周圍行下。
甘岩見到有冰食,而且感覺上好似都唔算貴所以就買左。
叫左士多啤梨味既冰加綠茶雪糕,果雪糕好正

食完成個人都涼哂
 同埋果位姨姨人好nice
2011-05-07
5 分鐘 (外賣自取)
2010-08-25 125 瀏覽
$22 完有 笑來美餅,雪糕 & 紅豆蓉,,,抵笑來美餅選了黑豆粉,,雪糕要了朱古力味黑豆粉味的笑來美餅很好吃,,之後食過抺茶&朱古力味都覺得苦,,芝麻味都OK,,最好味都係黑豆粉味,,笑來美餅分量不少,,抵食雪糕球好大個,,仲有朱古力粒係個雪糕度,,好味紅豆蓉可以要 OR 唔要,,,我覺得加紅豆蓉會好味D
$22 完有 笑來美餅,雪糕 & 紅豆蓉,,,抵

笑來美餅選了黑豆粉,,雪糕要了朱古力味

雪糕球好大個,,仲有朱古力粒係個雪糕度,,好味

紅豆蓉可以要 OR 唔要,,,我覺得加紅豆蓉會好味D
2010-08-24
1 分鐘 (外賣自取)
  • 黑豆粉味笑來美餅
  • 朱古力雪糕
2010-08-04 73 瀏覽
週日到吉之島逛街,看食評知道芭蕉堂有美味雪糕,買了 2 杯品嘗。 現在雪糕做緊 $9 一杯,一般日本雪糕都要十多元至二十多元,所以這個價錢也很相宜。 店舖暫時沒有威化餅,取而代之是香脆口感的 Ice cream cone!點了:士多啤梨味:很普通,和牛記沒有什麼分別,no good ! 芒果:很正!啖啖芒果清香,吃落口感也算軟滑。雪糕都很大舊,感覺很抵!下次可能試其他味,但一定不要士多啤梨味了!

點了:
士多啤梨味:
很普通,和牛記沒有什麼分別,no good !
 芒果:很正!啖啖芒果清香,吃落口感也算軟滑。

2010-08-01
外賣自取
六月下旬‧晴想先說的,就是這裡賣的是笑來美餅,日文名字叫warabi-mochi(わらび餅),或簡單的蕨餅也是一樣。但絕不是之前某食評說的mochi,請留意。Mochi是糯米做的,日文就是「餅」,跟這個是大不同。其實是關西小吃,也是京都名物之一。去那邊的什麼什麼寺,你會在離開時,看到撐著一把大紅傘,人們就坐在下面跟苦過dd的綠茶,吃的不是甜到痺的羊羹,也有吃這個わらび餅的。不說太多了,再說又有某人彈出來說我「正字」,我只不過想以我所知,跟大家分享一下而已。熱天就想起吃這種涼快小吃的了,在香港也是得這裡有得賣。わらび餅本身沒有味道,靠的只是後加什麼粉去調味。是日要了兩款味道,就是芝麻及黑豆粉。放棄了綠茶及可可粉,因為覺得,都太苦了。只見阿姐在盤中切出一大條わらび餅,再切小粒,混和兩款味道的粉,做起上來,感覺幾似我們的花生糯米滋。包裝很美的,兩款味道分兩個獨立膠兜分開,吃起來企理之餘,其實送禮也毫不失禮的。吃起來口感涼涼的,爽爽腍腍的,當然不會如mochi般煙韌,你道是吃糯米滋嗎?有時吃,都真的要知吃的是什麼才好。個人而言,喜歡芝麻味道的,幾香,跟わらび餅的口感很配合。黑豆粉都粗粗糙糙的,
六月下旬‧晴

想先說的,就是這裡賣的是笑來美餅,日文名字叫warabi-mochiわらび餅),或簡單的蕨餅也是一樣。但絕不是之前某食評說的mochi

,吃的不是甜到痺的羊羹,也有吃這個わらび餅的。

熱天就想起吃這種涼快小吃的了,在香港也是得這裡有得賣。わらび餅本身沒有味道,靠的只是後加什麼粉去調味。是日要了兩款味道,就是芝麻黑豆粉。放棄了綠茶及可可粉,因為覺得,都太苦了。只見阿姐在盤中切出一大條わらび餅,再切小粒,混和兩款味道的粉,做起上來,感覺幾似我們的花生糯米滋。

包裝很美的
,兩款味道分兩個獨立膠兜分開,吃起來企理之餘,其實送禮也毫不失禮的。吃起來口感涼涼的,爽爽腍腍的,當然不會如mochi般煙韌,你道是吃糯米滋嗎?有時吃,都真的要知吃的是什麼才好。個人而言,喜歡芝麻味道的,幾香,跟わらび餅的口感很配合。黑豆粉都粗粗糙糙的,不大好吃。不過據阿姐講,對腸胃很有益的,不過至少吃起來,還比餘下的綠茶及可可粉味道好

一盒七十元,毫不便宜。只此一家,又真的值得一試。
阿姐先切出適當份量的わらび餅
再混和不同味道
包裝很精美
吃起來清涼,是夏日炒品
3 分鐘 (外賣自取)
阿姐先切出適當份量的わらび餅
再混和不同味道
包裝很精美
吃起來清涼,是夏日炒品
  • 芝麻味的わらび餅
There weren't much dessert choices at my dinning place, so I went to Bashodo (芭蕉堂) to have a Ice Monaka. A typical Monaka is a Japanese sweet made of azuki bean jam(Ice-cream in this case) filling sandwiched between two thin crisp wafers made from mochi. There were a wide range of ice-cream flavours available, many are of my likings e.g. sesame, green tea, but in the end I chose Mango.I originally thought the ice-cream portion should be rather small as it should be served on the Monaka wafers as

I originally thought the ice-cream portion should be rather small as it should be served on the Monaka wafers as shown on pictures. Yet the store girl told us the Monaka wafers were sold out and asked whether we mind to have our ice-cream on cone. Since it cost only $9 which was of a great bargain considering the venue, we had it on cone.

Unbelievably the portion was HUGE! Despite a large scoop at the top, the ice-cream literally filled down to the bottom. The ice-cream was icing cold, just perfect for the crazy temperature. It had a strong mango taste and was only mildly sweet. The texture was smooth and melted quickly on your palate. The cone on the other hand, are very thin and crispy! Delicious!

Considering the price, I would not expect this quality and quantity! It is a must try! If you really love the ice-cream, try to ask them for a cone lol!
Classy Decor
Part of the Menu
Delicious Mango Ice-cream that filled down the cone
2010-07-08
5 分鐘 (外賣自取)
$9 (宵夜)
Classy Decor
Part of the Menu
  • Mango Ice-cream
2010-06-26 10 瀏覽
may 29, 10,嚟開呢頭食午餐,順道行吓吉之島,就買咗1小盒嚟試吓 : 1) 笑來餅 (hk$20)-其實經過好多次,但都無買嚟試過-今次有機會,又有得試食,所以最後買咗最細嘅size......-佢有4款粉,1種就喺我買嘅黑豆粉,另有抹茶,可可同芝麻,不過試晒之後,還是喜歡黑豆粉多d,可能喺種溫婉嘅豆香味比較特別,又清,同個笑來餅清中帶小甜嘅味道好夾-笑來餅喺由厥菜?做的,有點似蒟篛,但就比佢腍d,亦無咁煙韌,入口有點涼-不錯的小食jun 22, 10去完大酒店後,就坐電車來到吉之島,買埋好想試嘅抹茶飲品 : 2) green tea float (hk$16)-上次食完笑來餅之後,就發原來店子喺仲有其他配搭食笑來餅嘅方法-好似有呢個+入杯綠茶飲品度-我仲揀咗+埋個雪糕球添-質地微"杰",抹茶味中規中矩,甜度不高-最鍾意飲飲吓嘅時候吸到d笑來餅(無沾任味道何粉),軟滑,煙韌中帶點清甜-飲完後,還有個餘下嘅雪糕球(嗰日有6款味,因為喺配抹茶嘅關係,所以就揀咗雲呢嗱),幸店員搵到隻膠"羮"比我-個雪糕球嘅奶味都不錯

1) 笑來餅 (hk$20)
-其實經過好多次,但都無買嚟試過
-不錯的小食

2) green tea float (hk$16)
-好似有呢個+入杯綠茶飲品度
-我仲揀咗+埋個雪糕球添
-質地微"杰",抹茶味中規中矩,甜度不高
-個雪糕球嘅奶味都不錯

2010-06-22
$18 (其他)
2010-04-27 48 瀏覽
在場內吃過Sakura燒餅之後,便來到在貴網大比數好評的"芭蕉堂".最出名的Mochi,是用蕨菜製成,話似蒟篛?又不算,感覺淋一點,又滑一點.是次便試個芝麻味道,沾滿芝麻粉的Mochi,味道香濃又滑,小小份量賣$20,物有所值.綠茶也是混合了mochi在內,所以喝下去的感覺,有點點似楊協城的乜乜爽.時世轉易,康山吉之島的內容,比我當年在附近上班時精彩得多,唉,唯有嘆一句時不予我.

2010-04-03 13 瀏覽
睇戲前,想食點甜品,女友提議黎左呢到,就係想試個招牌笑來美餅。有4款味既配料任君選擇,今次要左cocoa粉配芝麻雪糕。見店員好似中式糯米糍禁樣撈下撈下,三兩下就有得食,賣相都唔錯。果舊mochi好軟好滑,cocoa粉很濃味,配個芝麻雪糕,味道更豐富,紅豆就比較甜,不合我心水。店員用心製作,服務一欄要加點分數。22蚊,路過吉之島,不妨一試。

店員用心製作,服務一欄要加點分數。
22蚊,路過吉之島,不妨一試。
$22 (其他)
  • 笑來美餅
2010-02-07 27 瀏覽
買完銅鑼燒同行埋超市之後,就去咗買笑來美餅。企喺櫃台前,個店員即刻叫我試食,試咗個黑麥味。起初話要細盒,個店員即話兩隻味抵d喎,多$25就可以多一個味。易於被人慫恿嘅我,就好聽話咁要咗中盒兩個味 ($70)。要了抹茶同黑芝麻。serve我嗰個店員其實係trainee,雞手鴨腳到不得了!由切餅、沾粉同包裝都係龜速。仲要將d餅切到好大粒。佢嘅龜速令個senior 都睇唔過眼。行過黎幫佢快切。senior 真係senior,快手快腳,仲切得size 適中。trainee 嘅1粒 = senior 嘅2粒,可想而之大得幾過份。搞到我食嗰陣要將佢地切番細粒d。講番d餅,味道同口感都好得意。睇個樣以為係好煙韌嗰種,但原來食落唔係。係軟軟稔稔,好似軟糖咁。芝麻味較甜,好多芝麻。抹茶就第一口覺得較苦,但食落又好好味。抹茶味濃,中和了餅本身的甜味。整體對食物滿意,只係個trainee服務差d。
買完銅鑼燒同行埋超市之後,就去咗買笑來美餅。
企喺櫃台前,個店員即刻叫我試食,試咗個黑麥味。
易於被人慫恿嘅我,就好聽話咁要咗中盒兩個味 ($70)。
要了抹茶同黑芝麻。

由切餅、沾粉同包裝都係龜速。
仲要將d餅切到好大粒。
佢嘅龜速令個senior 都睇唔過眼。行過黎幫佢快切。
搞到我食嗰陣要將佢地切番細粒d。

講番d餅,味道同口感都好得意。
睇個樣以為係好煙韌嗰種,但原來食落唔係。
係軟軟稔稔,好似軟糖咁。
芝麻味較甜,好多芝麻。
抹茶就第一口覺得較苦,但食落又好好味。
抹茶味濃,中和了餅本身的甜味。
整體對食物滿意,只係個trainee服務差d。
芝麻 & 抹茶
抹茶味
芝麻味 & 一粒走過界的抹茶
芝麻 & 抹茶
抹茶味
芝麻味 & 一粒走過界的抹茶
2009-07-27 10 瀏覽
每當心情不好時總想吃甜食,這次就想到了這個mochi。Mochi口感煙煙韌韌,而且多吃又不覺得頂肚。加上芝麻粒更香口,令人吃到停不了口。加上她有一個令人開心的名字,「笑來微餅」,真的令人覺得愉快。下次想試試黃豆粉,可是份量少少都賣得不便宜,不能作為時常的零嘴兒呢。
每當心情不好時總想吃甜食,這次就想到了這個mochi。

2009-07-09
2009-05-27 15 瀏覽
由於自己好中意食甜野~當然唔會唔喜愛黑糖既製品~於是今日黎到呢度試下佢既笑來美餅~其實店已經有得供人試食~是日有黑豆/芝麻粉2款味提供試食~而我揀黎揀去都未揀好要咩味因為佢有黑豆粉.綠茶粉.可可粉.芝麻粉4種味揀我試完又想試另外2隻~於是個店員都好好人另外切左d比我試食埋其餘2隻味~自己其實對芝麻"麻麻"~可可粉又好似成日都有綠茶都唔會係我杯"茶"於是都係決定黑豆粉~少有而且食落感覺最好食~佢有一小杯$22or一盒$45賣於是我就揀左一盒~因為佢話c傅撈埋就keep9日~自己diy就keep到1個月而我又諗住同男友分享~於是我選擇diy!就係呢個時候我發現原來黑豆粉一盒都有一隻係+了黑糖的~!而且都係賣$45!咁我買黑糖+黑豆粉咪仲岩我心意?好~終於買左!黑糖+黑豆粉既diy笑來美餅一盒雖然唔知點解有咁既名稱~但個人認為~佢同食蒟弱既感覺差唔多~就係面層加左d粉~所以我覺得佢雪左好食d!但反而我落左黑糖漿之後好似冇就咁+黑豆粉咁好食!不過媽咪話45蚊一盒仔都幾貴~不如買勁多jelly好過!=.=
由於自己好中意食甜野~當然唔會唔喜愛黑糖既製品~
於是今日黎到呢度試下佢既笑來美餅~
其實店已經有得供人試食~
是日有黑豆/芝麻粉2款味提供試食~
而我揀黎揀去都未揀好要咩味
因為佢有黑豆粉.綠茶粉.可可粉.芝麻粉4種味揀
自己其實對芝麻"麻麻"~
可可粉又好似成日都有
綠茶都唔會係我杯"茶"
於是都係決定黑豆粉~少有而且食落感覺最好食~
佢有一小杯$22or一盒$45賣
而我又諗住同男友分享~
於是我選擇diy!
就係呢個時候
我發現原來黑豆粉一盒都有一隻係+了黑糖的~!
而且都係賣$45!咁我買黑糖+黑豆粉咪仲岩我心意?
好~終於買左!

黑糖+黑豆粉既diy笑來美餅一盒

• 黑豆粉笑來美餅
2009-03-01 15 瀏覽
經不住吉之島內的美食,我們從中環來到了鰂魚涌﹗試食了這裡的笑來美餅,覺得不錯,但又沒有特別衝動想買,反而想喝綠茶,就來了一杯,原來也有驚喜﹗只見店員很細心地為我弄這杯綠茶,而且在綠茶內加入笑來美餅。喝的時候覺得與珍珠奶茶有異曲同工之妙,都是令人喝飲品時增加了口感,那QQ的感覺真不錯。店員態度親切,值得光顧。
經不住吉之島內的美食,我們從中環來到了鰂魚涌﹗

店員態度親切,值得光顧。

2009-01-31 16 瀏覽
新年有人送左盒笑來美餅(黑豆粉)俾我,我梗係好開心啦!今日就自己DIY試食其實200g一D都唔多,當lunch我自己一個人都可以KO佢但係包黑豆粉就好多,食晒全個餅都仲綽綽有餘其實之前已經係Jusco店試食過,但係今次食覺得比試食版仲要黏,而且黑豆粉極多,食得有D狼狽好彩係屋企,如果係街就失禮死人喇~笑來美餅黏黏涼涼的,沒有糯米的滯同難消化,黏得黎好清新,甜都係屬於清甜,一D都唔漏,好好味呢!其實我個人覺得淨係個原味餅已經好好味,反而加左黑豆粉搶左佢的原味,有D浪費呢!雖然自己DIY幾得意,但係如果我下次想食都係買Puchi Warabi-Mochi ($22)算了,因為唔駛自己食咁多,仲可以有雪糕同紅豆,可以食到三種甜味,更適合我呢D貪心的人真係份唔錯的新年禮物呢!多謝晒

但係包黑豆粉就好多,食晒全個餅都仲綽綽有餘

好彩係屋企,如果係街就失禮死人喇~

真係份唔錯的新年禮物呢!多謝晒
好靚的內盒
DIY版
DIY版
當生活失意/關係觸礁既一剎那,有兩樣野,只要我肯食的話,應該都唔會死得去。一樣野叫做百福豆腐花(Cher~!!!!),另一樣野,就係佢@@"佢係芭蕉堂@康怡既笑來美餅。佢本身係Q感十足有少少清甜感覺,蘸落店家提供既四隻粉度,(個人覺得芝麻粉 + 綠茶粉最好=) 始終我愛濃味野*),+埋有位特別店員Special幫我走紅豆換兩溝Flavor既餅X雪糕*(記得叫雲呢拿呀,其他味的話雪糕蓋晒「粉」味唔好食的啦@@"),雖則未到食完感覺幸福,但至少食完之後感覺良好,Refresh左自己一下=)一盒廿蚊既得盒真係轉眼間食晒,睇黎真係買細盒,夏天夾自己買既雪糕,正

佢係芭蕉堂@康怡既笑來美餅。
佢本身係Q感十足有少少清甜感覺,蘸落店家提供既四隻粉度,
(個人覺得芝麻粉 + 綠茶粉最好=) 始終我愛濃味野*),

雖則未到食完感覺幸福,
但至少食完之後感覺良好,Refresh左自己一下=)

2009-01-21 15 瀏覽
好奈冇黎吉之島~裝修完完全唔認得~冇左foodcourt少左好多野食~只好買d壽司食~選擇埋依度既綠茶做飲品~叫左杯凍綠茶加雪糕~見到杯綠茶打得好靚好濃~加埋雪糕之後個感覺好濃滑~飲到底原來仲有d「笑來美餅」~嘩~如果以16蚊既價錢黎講又抵wo~好滿足呢~試左4種「笑來美餅」~我個人比較喜歡黃豆粉~比較能食出「笑來美餅」的原味~清清甜甜~好味~
好奈冇黎吉之島~
裝修完完全唔認得~
冇左foodcourt少左好多野食~
只好買d壽司食~
選擇埋依度既綠茶做飲品~
叫左杯凍綠茶加雪糕~
見到杯綠茶打得好靚好濃~
加埋雪糕之後個感覺好濃滑~
飲到底原來仲有d「笑來美餅」~
嘩~如果以16蚊既價錢黎講又抵wo~
好滿足呢~

試左4種「笑來美餅」~
我個人比較喜歡黃豆粉~
比較能食出「笑來美餅」的原味~
清清甜甜~好味~