花晨月夕

KUNO
2025-02-24 345 瀏覽
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 花晨月夕 💥 大隻仔今次介紹一間超高質既Omakase餐廳,師傅每道菜都介紹得好清晰而且好有禮貌,仲要價錢親民,擺盤又靚,份量好足夠,極之有驚喜,再加上師傅純熟嘅手法每一件壽司都好出色,難怪成為近期人氣打卡網紅店。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️加一服務費 ✅⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 花晨月夕 - Omakase Sun $1380🔥 先付先嚟第一道菜 先付,十分豐盛,而且擺盤好花心思好靚,用咗傳統日本裝飾點綴,打卡一流,店員話要逆時針順次序食用,黑豆蜜煮甜甜地、子蝦新鮮彈牙、秋刀魚生薑煮、合桃小女魚都好入味、仲有日式魚蛋同伊達卷、柑橘蜜煮就唔會太酸、最尾先食水雲。🔥 刺身三款將鮫鰈魚刺身捲起包住鮮蝦肉蓉加入紫蘇花再點上柚子醋一齊食,味道清新肉質彈牙。象拔蚌刺身爽口彈牙,味道好新鮮,可以配Wasabi豉油一齊食。金線鯛刺身魚皮先用火槍燒過,帶出焦香味,肉質超級嫩滑,入口即溶,完全冇根,好好食

大隻仔今次覓食嘅店舖就係

🔥 刺身三款
鮫鰈魚刺身

象拔蚌刺身

金線鯛刺身
魚皮先用火槍燒過,帶出焦香味,肉質超級嫩滑,入口即溶,完全冇根,好好食。

🔥 御料理
和牛壽喜燒,醬汁偏甜,和牛好大片,入口即溶好好食,仲有豆腐、大蔥、蒟蒻絲、草菇伴碟。
和牛壽喜燒

🔥 壽司九貫
第一件先嚟真鯛魚,加入檸檬皮,味道好清新。
第二件就係用火槍燒過帶出油份香味嘅靜岡縣地金目鯛。
之後就有肥美嘅帆立貝壽司同肉質結實既間八魚壽司
大隻仔必食推介 深海池魚,肉質鮮嫩肥美,加上柚子胡椒醬點綴,可以清新味蕾同減低魚腥味道。
深海池魚壽司

新鮮爽口彈牙活北寄貝,完全冇腥味,夠晒新鮮。
活北寄貝壽司

跟住就係2件吞拿魚壽司,用醬油漬過嘅赤身。同埋油份滿滿嘅大拖羅,大拖羅好好食,入口即溶,充滿油香。
大拖羅壽司

最後一件重頭戲壽司當然係海膽壽司
用上北海道根室 赤海膽壽司,最尾再噴上金粉,十分之矜貴。
師傅極之闊佬用成行海膽做一件壽司,海膽多到冇可能一啖就食得晒,滿口都係海膽,超級大滿足,加上用米做嘅淡雪鹽更加可以帶出海膽嘅鮮甜味。
北海道根室 赤海膽
北海道根室 赤海膽壽司

🔥 吸物
日本七味蜆麵豉湯,七味蜆細細粒但幾有鮮味。

🔥 甜品
最後食埋士多啤梨蜜瓜圓滿作結。
士多啤梨蜜瓜

北海道根室 赤海膽
北海道根室 赤海膽壽司
士多啤梨蜜瓜
2025-02-20 533 瀏覽
【花晨月夕】確實是最近值得推薦的日式餐廳食物質素 份量跟價錢都相當合理 師傅更用心製作食物與驚喜 令客人相當滿足這裡分別有3個Omakas 可選Flower $980 | Sun $1380 | Moon $1580今次我選了Omakase Sun先付⭐蜜煮黑豆 旨蝦 秋刀魚生薑煮 合桃小女子日式魚蛋 梅乾 金桔蜜煮 水雲 豐富且擺盤精緻 有新春元素看出店家的用心刺身三款⭐️膠蝶魚配甜蝦肉⭐北海道白象拔蚌⭐️北海道蟹肉拌蟹膏配海膽御料理⭐雪場蟹腳天婦羅|真丈天婦羅|松葉蟹天婦羅寿司九貫⭐️真鯛⭐️北海道網走喜知次⭐️帆立貝⭐️北海道間八魚⭐️靜岡縣白三文魚⭐️縞參⭐️高知中拖羅⭐️秋山水產赤海膽壽司 可謂每款都非常新鮮😋 且食材高質👍🏻北海道網走喜知次魚油味濃 帆立貝鮮甜靜岡縣白文魚喜歡其彈牙口感 魚味濃郁說到最驚喜當然是秋山水產赤海膽壽司 海膽份量師傅絕不吝嗇🤭 海膽鮮甜且味濃厚厚的一行海膽 加上雪鹽 客人手持壽司再由師傅噴上食用金箔 每口都很creamy😋吸物⭐️鱈場蟹腳清湯甜品⭐️赤肉蜜瓜併士多啤梨🍈🍓
【花晨月夕】確實是最近值得推薦的日式餐廳

甜品
⭐️赤肉蜜瓜併士多啤梨🍈🍓

• 鱈魚白子
2025-02-16 551 瀏覽
特別節日要慶祝🪅嚟咗呢度食omakase,不論氣氛及打卡都非常滿意😍有3種唔同價錢選擇,我就揀咗呢個最打卡嘅✨Omakase Moon $1580🔸先付(前菜)(黑豆蜜煮、旨蝦、板魚蛋、伊蛋糕、秋刀魚、合桃小女魚、水雲)每款都各有特色,很開胃!擺盤好精緻,而且新年特別有祝福嘅裝飾😍第一款已經好打卡了!🔹刺身五款必拍片刺身之一!泡泡球🫧好靚🤗鯛魚配上北海道馬糞海膽好鮮味,加了鹹香魚子醬及食用花,整體十分華麗💗長崎縣小長井生蠔🦪口感清爽、味道清甜。鱈魚白子:燒香後口感好棉滑,配酸汁味道不錯。煙燻醬油漬鰤魚:口感類似吞拿魚,散發煙熏香味令味道更加提升!旁邊是茗荷,爽脆質地,淡淡日本生薑味。笠貝:放了玫瑰花及少許金粉閃令令做裝飾好靚😍口感爽脆,加了岩鹽及檸檬汁更加鮮味。🔸御科理天婦羅都唔馬虎,脆漿很薄炸得很香脆不油膩,仲有松葉蟹好大條😍🔹壽司十貫白三文魚:第一次食,魚肉更有香味,口感非常肥美!北海道赤海膽:師傅在我手上灑上金粉真係好靚😍海膽份量超多好滿足!其他壽司每款都好新鮮!真鯛、北海道網走喜知次、帆立貝、鹿兒島間八魚、深海池魚、鮟鱇魚肝、中拖羅、活北寄貝🔸甜品:蜜瓜配士多啤梨🔹吸物:松葉蟹

Omakase Moon $1580
🔸先付(前菜)

🔹刺身五款

長崎縣小長井生蠔🦪口感清爽、味道清甜。

鱈魚白子:燒香後口感好棉滑,配酸汁味道不錯。

🔸御科理

🔹壽司十貫
白三文魚:第一次食,魚肉更有香味,口感非常肥美!

其他壽司每款都好新鮮!

🔸甜品:蜜瓜配士多啤梨

🔹吸物:松葉蟹棒清湯

• 御料理
  • 北海道赤海膽
對上次食呢間已經半年前,記得食物精緻又好食,令人念念不忘。價錢不平所以趁慶祝生日終於可以再去!今次食Sun套餐$1380,包先付、三品、御料理、九貫、湯、甜品。🍥先付前菜大蝦鮮甜彈牙,梅子乾超好食,水雲酸酸甜甜好開胃,柚子蘿蔔同魚乾都幾好味。⭐刺身五款⭐🐟蟉蝶魚:口感豐富。🐟鰤魚:即係油甘魚,爽脆。🌊北海道馬糞海膽配三文魚籽好鍾意呢度既三文魚籽,自家醃製,不會咸!海膽就一向高質,好鮮甜。呢到菜係signature我最愛♥🐟鱈魚白子白子屬於貴食材,我第一次食,原來甘綿密柔滑,入口即融,不會腥。⭐澳洲大鮑魚鮑魚彈牙有咬口。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🦀松葉蟹天婦羅蟹脚超大隻好高質!真係啖啖肉好鮮甜!🍣九貫壽司🍣好大件真係食到一半已經好飽~靖魚同紅衫魚有驚喜,估不到幾得意,好有咬口。托羅肥美,帆立貝大粒軟綿綿。最正係海膽金箔手卷:非常豪華的手卷!鮮甜海膽爆棚,最後加金箔wow~視覺一流。🥣松葉蟹棒清湯有松葉蟹棒、金針菇、個湯好鮮甜,飽住都要飲曬。🍈🍓 蜜瓜草莓 蜜瓜入口即溶的感覺,作完美結尾,大滿足👍呢餐好豐富,大時大節值得來♥🥢花晨月夕 🌏尖沙咀赫德道2號金
🍥先付前菜
刺身五款⭐
🐟蟉蝶魚:口感豐富。
🐟鰤魚:即係油甘魚,爽脆。
🌊北海道馬糞海膽配三文魚籽
🐟鱈魚白子
⭐澳洲大鮑魚
鮑魚彈牙有咬口。
🦀松葉蟹天婦羅
蟹脚超大隻好高質!真係啖啖肉好鮮甜!
🍣九貫壽司🍣
好大件真係食到一半已經好飽~

🥣松葉蟹棒清湯
有松葉蟹棒、金針菇、個湯好鮮甜,飽住都要飲曬。
🍈🍓 蜜瓜草莓
蜜瓜入口即溶的感覺,作完美結尾,大滿足👍

呢餐好豐富,大時大節值得來♥

🥢花晨月夕
🌏尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓
⭐️Omakase Moon Set/🔹先付🤍落花生 鹽焗銀杏 龍珠果等等🥜🤍三文魚籽水雲🤍姜煮秋刀魚🫚.🔹刺身五款🩵真鯛魚 海膽加魚子醬🐟海膽代替一般用的蝦 味道很鮮甜豐富還配上乾冰和氣泡 精緻又有儀式感🩵北海道螺肉 爽口新鮮🙌🏻🩵燒白子 燒後很香口魚的內臟 配上酸汁味道完全不腥 還保留到鮮味✅🩵毛蟹肉海膽卷選用北海道的毛蟹和海膽 蟹和海膽超鮮甜 好吃😋🩵秋刀魚 配薑蔥汁魚味濃還帶有魚脂的甘香.🔹御料理🤍銀鱈魚京燒配麵豉沙律醬 和栗子 蓮藕片 菇充滿魚脂香味但不膩 好吃.🔹寿司十貫🩵帆立貝壽司 青檸汁厚切帆立貝 🩵石雕魚配海膽 鮮甜味美🥰🩵日本長崎縣池魚 🩵地甲 鮮味十足🩵靜岡縣的地金目雕 油脂豐富 燒後更能帶出油脂香味🔥🩵絲魚 即是大油甘魚 配柚子胡椒醬 味道微辣 有口感😙🩵鯖魚棒 香燒鯖魚配上紫菜 富豐魚脂又有魚感 燒後更香 入口即化 正✨🩵吞拿魚赤身醬油 選用紅肉位置 脂肪較少 口感更豐富🩵大拖羅 大吞拿魚魚腩 豐富魚油脂 加上少許醬汁💦🩵海膽卷 加鹽和金箔 手拿滿滿海膽的卷物師傅在卷上灑上鹽和金箔豪華的配搭 看得滿足 吃得也滿足💯.吸い物🤍蜆肉麵豉湯.甜品🩵時令日本水果🍉/體驗
⭐️Omakase Moon Set
  • 生蠔
  • 刺身
  • 海膽手卷
6天前 0 瀏覽
好耐無食omakase,襯住放假去品嘗一下🥰🎌Omakase Dusk $588🎌刺身四品+壽司六貫+烏冬🔸前菜有粟米沙律、蟹肉茶碗蒸、麵豉湯🔸刺身🥢真鯛魚薄切肉味清淡,可加紫蘇花一齊食用,會較清新,配蔥花酸汁🦪日本長崎縣生蠔 - 小長井新鮮大隻🥢碎切池魚池魚碎加埋薑汁、芝麻、蔥花等,用紫菜包住食,口感好好,好鐘意😋🥢日本黑龍魚味道清甜無油鮨,燒香過較香口🔸壽司🍣帆立貝 清甜,師傅𠝹開幾刀,搽上豉油🍣富士山白身魚🍣左口魚+炙燒左口魚邊 🍣金目鯛 高質新鮮🍣中拖羅魚腩 油份十足,超正🍣北海道赤海膽 好多海膽,又新鮮又juicy🥢烏冬🔸甜品💚開心果雪糕好食,好有開心果味,不甜膩🚩花晨月夕 (尖沙咀) 花晨月夕Kuno📍尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓
好耐無食omakase,襯住放假去品嘗一下🥰

🎌Omakase Dusk $588🎌
刺身四品+壽司六貫+烏冬

🔸前菜
有粟米沙律、蟹肉茶碗蒸、麵豉湯

🔸刺身
🥢真鯛魚薄切
肉味清淡,可加紫蘇花一齊食用,會較清新,配蔥花酸汁

🦪日本長崎縣生蠔 - 小長井
新鮮大隻

🥢碎切池魚

🥢日本黑龍魚
味道清甜無油鮨,燒香過較香口

🔸壽司
🍣帆立貝 清甜,師傅𠝹開幾刀,搽上豉油
🍣富士山白身魚
🍣左口魚+炙燒左口魚邊

🍣金目鯛 高質新鮮
🍣中拖羅魚腩 油份十足,超正
🍣北海道赤海膽 好多海膽,又新鮮又juicy

🥢烏冬

🔸甜品
💚開心果雪糕
好食,好有開心果味,不甜膩

🚩花晨月夕 (尖沙咀) 花晨月夕Kuno
📍尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓
  • 甜品
  • 中拖羅
  • 刺身
  • 海膽手卷
2025-03-04 0 瀏覽
今晚帶奴才爸去食omakase,朋友介紹呢度極具儀式感,所以我都好期待🥰 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝕨𝕖 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣𝕖𝕕゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃 我地揀咗Omakase Moon呢個set先付三點: 慈菇片 🍄‍🟫脆口得嚟帶淡淡甜味,作為開胃小食非常適合😋 金針帶子 🍥 帶子鮮甜爽口,金針菇增添口感,簡單得嚟又突出食材原味👍🏻 金桔•合桃•小女魚 🐟 金桔醬甜味清新開胃,合桃同小女魚脆卜卜,完美打開味蕾🥰 刺身五款: 鮫鰈魚薄切卷 - 北海道馬糞海膽 🐟薄切右口魚片包住濃郁海膽,黑魚籽鹹香,紫蘇花帶淡淡花香,配上竹炭鹽令口感層次豐富,鮮味爆棚🤤 長崎縣小長井生蠔 🦪 生蠔清甜爽口,海水味濃郁,食落好fresh,完全冇腥味😍 北海道螄魚 🐟 煙燻效果突出,油脂香濃,比平時食到嘅螄魚多咗份獨特香氣,好有驚喜🤩北海道粒貝 🐚 粒貝鮮甜彈牙,咬落爽脆,簡單調味已經足夠帶出鮮味😋 北海道毛蟹、蟹膏、馬糞海膽 🦀 毛蟹肉鮮甜,蟹膏濃郁,再加埋馬糞海膽,鮮味三重奏,食到停唔到口🤤 御料理:牛肉壽喜燒 🐃牛肉嫩滑,壽喜燒汁甜鹹適中,配埋蒟蒻麵同豆腐,食落好滿足😌

我地揀咗Omakase Moon呢個set

先付三點:
慈菇片 🍄‍🟫
脆口得嚟帶淡淡甜味,作為開胃小食非常適合😋

金針帶子 🍥
帶子鮮甜爽口,金針菇增添口感,簡單得嚟又突出食材原味👍🏻

金桔•合桃•小女魚 🐟
金桔醬甜味清新開胃,合桃同小女魚脆卜卜,完美打開味蕾🥰

刺身五款:
鮫鰈魚薄切卷 - 北海道馬糞海膽 🐟

長崎縣小長井生蠔 🦪
生蠔清甜爽口,海水味濃郁,食落好fresh,完全冇腥味😍

北海道螄魚 🐟

北海道粒貝 🐚
粒貝鮮甜彈牙,咬落爽脆,簡單調味已經足夠帶出鮮味😋

北海道毛蟹、蟹膏、馬糞海膽 🦀

御料理:牛肉壽喜燒 🐃
牛肉嫩滑,壽喜燒汁甜鹹適中,配埋蒟蒻麵同豆腐,食落好滿足😌

壽司十貫:

真鯛配柚子皮 🍣
真鯛魚肉鮮甜,柚子皮帶嚟清新感,食落好refreshing😋

鮫鰈魚裙邊 🐟
魚油豐富,入口即溶,裙邊部位特別香滑,食落好滿足🤤 出面少見鮫鰈魚即右口魚,比肉質左口魚更為柔軟嫩滑😍

北海道帶子 🍥
帶子鮮甜厚實,爽口嫩滑😍

鹿兒島間八 🐟
魚肉油脂豐富,口感嫩滑,食落好有滿足感😋

池魚 🐟
池魚肉質緊實,鮮味突出,食落清爽得嚟又帶淡淡魚油香👍🏻

活北寄貝 🐚
北寄貝鮮甜彈牙,咬落爽脆😋

北海道根室喜之次 🐟
喜之次油脂豐富,魚肉嫩滑,魚油香氣令人回味無窮🤤

赤身醬油漬配柚子胡椒 🍣
赤身魚肉鮮美,醬油漬帶嚟鹹香,柚子胡椒增添清新感,食落好有層次😍

高知縣中拖羅 🐟
中拖羅油脂豐富,入口即溶,魚油香氣濃郁,大滿足🤤

北海道赤海膽 🍣
赤海膽濃郁到化喺口,鮮味爆棚,食落好creamy,完全冇腥味,令人回味無窮😋

吸い物:七味蜆赤麵豉湯 🍲
湯底鮮甜,赤麵豉帶嚟獨特風味,飲完成個人都暖笠笠,好舒服🥰

甜品:蜜瓜🍈紅豆水羊羮🫘
蜜瓜清甜多汁,紅豆水羊羮口感滑溜,甜度適中,完美為呢餐畫上句號😌

𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚

果然係名不虛傳,滿滿儀式感完全滿足到情緒價值🥰師傅處理魚生方式雖然簡單但就更加可以食到魚生最本來嘅鮮味,奴才爸都食到好滿足,下次一定會再嚟🙌🏻

🤑 人均消費:~$1628
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:花晨月夕 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.lifestyle

#lifestyle #hklife #foodiegram #foodielife #hkblogger #hkinfluencer #hkkol #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #尖沙咀美食 #赫德道 #壽司 #間八 #馬糞海膽 #赤海膽 #拖羅 #廚師發辦 #omakase #花晨月夕

2025-03-03 0 瀏覽
今次同朋友慶祝生日,揀咗呢間儀式感滿滿嘅餐廳去食omakase😆 CP值極高😍又可以打卡💕♥ Omakase Sun Dinner Set $1380🔺前菜首先上咗前菜有慈菇片、柑桔蜜、合桃、金菇配帶子,食嘅次序要由淡至濃,味道層次豐富,酸酸甜甜好開胃。🔺 刺身三款蝶魚 質地爽口可以捲埋紫蘇葉花一齊食會更香海膽配三文魚子 馬糞海膽超鮮甜冇腥臭味,配上三文魚子鹹香絕配超愛😍黑鯥魚 輕輕炙燒過魚皮充滿油脂好香,肉質厚切又肥美🔺御料理和牛壽喜燒 和牛肉嫩滑而且味道濃郁,索哂壽喜燒醬汁配上蒟蒻麵,連湯都清埋🔺 壽司九貫花魚富士山白三文魚 十分罕有,油脂分佈均勻,肉質滑溜得嚟仲帶有一絲甜味~帶子 面頭加左竹炭鹽肉質厚實鮮甜池魚 肉質緊實又有彈性,鮮味突出,仲帶有一絲淡淡嘅甘味~象拔蚌 質地爽口,~蚌肉鮮甜漬赤身 用咗醬油醃製,好入味中拖羅 魚油豐富夠肥美北海道馬糞海膽 配淡雪鹽極鮮甜!仲有金粉襯托返💯😍😍🔺吸物蜆肉麵豉湯,蜆肉清甜熱湯暖暖胃🔺甜品北海道蜜瓜 加士多啤梨,大滿足

🔺前菜

🔺 刺身三款
蝶魚 質地爽口可以捲埋紫蘇葉花一齊食會更香
黑鯥魚 輕輕炙燒過魚皮充滿油脂好香,肉質厚切又肥美

🔺御料理

🔺 壽司九貫
花魚
帶子 面頭加左竹炭鹽肉質厚實鮮甜
池魚 肉質緊實又有彈性,鮮味突出,仲帶有一絲淡淡嘅甘味~
象拔蚌 質地爽口,~蚌肉鮮甜
漬赤身 用咗醬油醃製,好入味
中拖羅 魚油豐富夠肥美
北海道馬糞海膽 配淡雪鹽極鮮甜!仲有金粉襯托返💯😍😍

🔺吸物
蜆肉麵豉湯,蜆肉清甜熱湯暖暖胃

🔺甜品
北海道蜜瓜 加士多啤梨,大滿足

2025-03-02 0 瀏覽
🏠花晨月夕📍尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓✅ 以灰黑色為主調,神秘而高雅,環境闊落舒適且設有包廂 ✅ 主打高級日本料理餐廳OMAKASE ✅ 於料理加入仙氣、泡泡效果,滿足味覺及視覺享受 ✅ 新鮮的食材 X 根據季節變化更新的高質手握壽司 ✅ 貼心服務員,詳細介紹每道菜式,使人大開眼界共有三款OMAKASE:FLOWER $980;SUN $1380;MOON $1580 此次品嘗的是OMAKASE SUN 🌞🐈 先付 服務員很專業地介紹各項前菜,又貼心提醒應該食用順序,感覺很讚~~ 🫶🏻🫶🏻從來沒想過前菜也可以擺得這麼精緻!! 😍有鹹香脆口的炸慈菇片、還有鮮甜開胃的燒帶子和三文魚子🔥🐈 刺身三款膠蝶魚薄切薄切的膠蝶魚裹著剁碎的甜蝦肉 小小的卻滿滿甜蝦特有的鮮甜味、夾雜著一絲軟滑粘糯的感覺 一口咬下能感覺到鮮甜的滋味在嘴裏擴散❣️三文魚籽海膽杯 餐廳特別腌製的三文魚子,感覺特別的鮮甜😍輕輕一咬,甜甜的汁液在口中綻放 魚子上面還特別加入了柚子皮,可能因為這樣完全沒有甜膩的感覺~ 😋另外還有超好吃完全沒有腥味的海膽,入口即化,帶著濃郁的鮮甜氣息~😍😍🐈 壽司九貫 吃OMAKASE的壽司九貫
🏠花晨月夕
📍尖沙咀赫德道2號金麟商業中心2樓

✅ 以灰黑色為主調,神秘而高雅,環境闊落舒適且設有包廂
✅ 主打高級日本料理餐廳OMAKASE
✅ 於料理加入仙氣、泡泡效果,滿足味覺及視覺享受
✅ 新鮮的食材 X 根據季節變化更新的高質手握壽司
✅ 貼心服務員,詳細介紹每道菜式,使人大開眼界

共有三款OMAKASE:
此次品嘗的是OMAKASE SUN 🌞

🐈 先付
從來沒想過前菜也可以擺得這麼精緻!! 😍
有鹹香脆口的炸慈菇片、
還有鮮甜開胃的燒帶子和三文魚子🔥

🐈 刺身三款
膠蝶魚薄切
薄切的膠蝶魚裹著剁碎的甜蝦肉
小小的卻滿滿甜蝦特有的鮮甜味、
夾雜著一絲軟滑粘糯的感覺
一口咬下能感覺到鮮甜的滋味在嘴裏擴散❣️

三文魚籽海膽杯
餐廳特別腌製的三文魚子,感覺特別的鮮甜😍
輕輕一咬,甜甜的汁液在口中綻放

🐈 壽司九貫
吃OMAKASE的壽司九貫特別有驚喜! 🔥
特別調配的壽司飯配上超大的魚生
一次體會到不同魚種的鮮美與口感變化
壽司師傅在面前根據你的速度,精心製作
每一貫壽司都像是一件藝術品!!
其中不得不稱讚的是非常豪華的海膽手卷
師傅直接挖出一大塊海膽用紫菜包裹,遞到你的手上,直接實現海膽自由的滋味!!🤓

🐈 吸い物
蜆肉麵豉湯,超濃鬱,料很足~

🐈 甜品
鮮甜清爽的水果甜品,大滿足!! 🍓🍈🍇
2025-03-02 0 瀏覽
🪷花晨月夕 Omakase Moon $1580🌙(另有Flower $980/Sun $1380可供選擇)🌃餐廳位於商厦樓上,私密度高,設有包廂,平日客人亦有些,食材新鮮。💁🏻‍♀️餐點包括先付、刺身五款、御料理、壽司十貫、吸物甜品。🌟鯛魚片的肉質柔嫩滑順,散發著海洋的鮮甜味,裹上濃郁鹹鮮的海膽,隨後點綴上魚子醬,增添層次。紫蘇葉帶來清新的香氣,巧妙地減少了海味的腥氣。隨後,職員加入液態氮,氣球隨之形成、爆破,煙霧瀰漫,浪漫效果滿分。🌟長崎縣的小長井生蠔,大顆,非常鮮美滑順,有淡淡的海洋氣息。🌟鱈魚白子搭配柚子酸醬。柚子酸醬的清新酸甜感與微燒後棉滑的鱈魚白子奶油風味相得益彰。🌟醬油漬煙燻獅魚楠獅魚楠本身肉質肥美鮮嫩,醬油煙燻的鹹香,增添了獨特的深度和複雜性,讓人垂涎。🌟北海道馬糞海膽配三文魚籽海膽帶有自然的海洋甘甜,像奶油般細膩,完全不腥。三文魚籽的彈性增加了口感,鹹香與奶香交融,層次豐富。🌟壽喜燒牛肉大大片,經過薄切,微煮後保持了肉的嫩滑和多汁,吸收了醬汁後,讓每一口都充滿了濃郁的味道,鹹甜交織。麵條超有彈性,很好地吸附壽喜燒的醬汁,讓每一口都充滿了醬香和肉香。
🪷花晨月夕 Omakase Moon $1580🌙
(另有Flower $980/Sun $1380可供選擇)

🌟醬油漬煙燻獅魚楠

🌟北海道馬糞海膽配三文魚籽

🌟壽喜燒

• 先付
2025-03-01 0 瀏覽
今晚同朋友去咗試 Omakase,食材超新鮮,每道菜都充滿儀式感,真係值得一試!🥢先付慈菇片:清爽脆口,開胃佳品。金針帶子:鮮甜帶子配金針菇,簡單而驚艷。金桔小女魚:金桔醬清新提鮮,平衡得宜。🍣刺身鮫鰈魚薄切卷甜蝦蓉:滑溜彈牙,口感層次豐富。白象拔蚌青檸汁:清新脆口,無腥味,驚喜之作。三文魚子北海道馬糞海膽杯:鹹香濃郁,柚子皮添清新感。🍲 御料理牛肉壽喜燒 🥘嫩滑嘅牛肉浸滿甜鹹平衡嘅壽喜燒汁,配埋豆腐同蒟蒻麵,暖笠笠又滋味🍣壽司九貫推介 鮫蝶魚裙邊、北海道帶子、高知中拖羅,油脂豐富,入口即化,鮮甜無比。🍲吸い物七味蜆赤麵豉湯:湯底鮮甜,暖笠笠非常滿足。🍮甜品蜜瓜、紅豆水羊羮:清甜解膩,完美句號。整體感想食材新鮮,刀工精細,特別推介 中拖羅、海膽壽司,每道菜都令人回味無窮,期待下次再來!❤️
🥢先付
慈菇片:清爽脆口,開胃佳品。
金針帶子:鮮甜帶子配金針菇,簡單而驚艷。
金桔小女魚:金桔醬清新提鮮,平衡得宜。
🍣刺身
鮫鰈魚薄切卷甜蝦蓉:滑溜彈牙,口感層次豐富。
白象拔蚌青檸汁:清新脆口,無腥味,驚喜之作。
三文魚子北海道馬糞海膽杯:鹹香濃郁,柚子皮添清新感。
🍲 御料理
牛肉壽喜燒 🥘
🍣壽司九貫
🍲吸い物
七味蜆赤麵豉湯:湯底鮮甜,暖笠笠非常滿足。

🍮甜品
蜜瓜、紅豆水羊羮:清甜解膩,完美句號。
整體感想

✨Omakase moon 1580✨🌸先付水雲;合桃小女魚;旨蝦;季節漬物;梅酒啫喱呢個前菜真係要稱讚一下,好有心機👍每款 漬物都好好味,非常豐盛💕🌸刺身五款 ※ 巨型泡泡底下藏著薄切蟉蝶魚刺身包裹著海膽,魚子醬作點綴。可加搭紫蘇一併食用,為整體添上一分猶如薄荷般清涼的口感。再灑上黑炭鹽及噴上食用金粉,係一門視覺上嘅藝術品※ 粒貝;非常鮮味, 爽口彈牙※ 瀨尿蝦配自家醬油漬月見※ 北海道馬糞海膽配長腳蟹柳蟹膏※ 鱈魚白只;口感好Creamy🌸御料理 松葉蟹天婦羅,真丈aka 蝦丸🌸 壽司十貫真鯛魚 柚子梳子魚間八魚活帆立貝 檸檬汁依佐木魚北海道白象拔車海老aka花竹蝦地甲中拖羅北海道馬糞海膽 淡雪鹽 金箔🌸吸物松葉蟹湯 🌸甜品草莓配靜岡蜜瓜 每次食都有驚喜,無可挑剔🥇
✨Omakase moon 1580✨

🌸先付
水雲;合桃小女魚;旨蝦;季節漬物;梅酒啫喱

🌸刺身五款
※ 粒貝;非常鮮味, 爽口彈牙
※ 瀨尿蝦配自家醬油漬月見
※ 北海道馬糞海膽配長腳蟹柳蟹膏
※ 鱈魚白只;口感好Creamy

🌸御料理
松葉蟹天婦羅,真丈aka 蝦丸

🌸 壽司十貫

🌸吸物
松葉蟹湯

🌸甜品
草莓配靜岡蜜瓜

每次食都有驚喜,無可挑剔🥇
2025-02-26 0 瀏覽
好耐未食過壽司,想搵一間質素高嘅廚師發板,原來尖沙咀酒吧街中有一間隱世嘅日式廚師發板。呢間餐廳走高檔路線,環境奢華而不浮誇。職員同廚師會迎接客人,感覺好舒服。餐廳座位唔多,專業既廚師希望同客人有交流。我哋兩個人,叫左 Sun 同 Moon 套餐,價錢分別係$1380 同$1580,大家可以試唔同嘅食物。餐廳賣嘅係客人嘅體驗,所以成餐飯好打卡,又學到食材本身嘅知識,體驗十分難忘!我哋今次就食咗唔同嘅時令菜式:前菜:慈菇脆片、灸燒帶子飛魚子、核桃刺身:厚切(玩特效)同薄切鯛魚、生蠔、海膽飛魚子、白子等壽司:9-10件,可灸燒,最出色係帶子、拖羅同海膽手捲,油脂感十足熱食料理:和牛壽喜燒,甜而不漏,和牛肥美香口。另外蜆肉麵豉湯,味道濃郁生果甜品:士多啤梨同蜜瓜,又新鮮又甜,作為完美嘅句號呢間餐廳廚師好用心製作,令人一試難忘,食完好幸福! 大家可多多支持香港嘅廚師發板!🍣花晨月夕赫德道2號金麟商業中心2樓

我哋今次就食咗唔同嘅時令菜式:
前菜:慈菇脆片、灸燒帶子飛魚子、核桃

刺身:厚切(玩特效)同薄切鯛魚、生蠔、海膽飛魚子、白子等

生果甜品:士多啤梨同蜜瓜,又新鮮又甜,作為完美嘅句號

🍣花晨月夕
赫德道2號金麟商業中心2樓

今日同朋友一齊嚟食呢間omakase,出左bonus 就食餐好!環境佈置都相當好,有足足15品,食到超級飽!我點左moon,朋友點左sun,薄切真鯛魚打卡之選❤️超靚!師傅加了液態氮會變成大泡泡,爆左之後好有仙氣。鯛魚非常鮮甜美味,帶小小柚子開胃,呢個要叫moon至有~炙燒鱈魚白子第一次食,口感綿滑,帶小小酒同辣味。睇住師傅握壽司,一邊食,成個過程好滿足!最愛大拖羅,入口即溶,好好味😋印象深刻係個帶子,師傅會幫帶子切花紋,食落去好鮮甜,難以忘記!同重頭戲 係北海道海膽卷,成個口都係海膽,超級正,口感好滑,完全冇任何腥味,師傅仲要比得超多!我朋友唔太愛食生魚,師傅都好好咁幫佢炙燒處理👍🏻超級好
我點左moon,朋友點左sun,

薄切真鯛魚
打卡之選❤️超靚!師傅加了液態氮
會變成大泡泡,爆左之後好有仙氣。
鯛魚非常鮮甜美味,帶小小柚子開胃,呢個要叫moon至有~

炙燒鱈魚白子
第一次食,口感綿滑,帶小小酒同辣味。

睇住師傅握壽司,一邊食,成個過程好滿足!
最愛大拖羅,入口即溶,好好味😋

我朋友唔太愛食生魚,師傅都好好咁幫佢炙燒處理👍🏻超級好

新年同朋友聚會梗要食餐好啦揀左尖沙咀嘅花晨月夕食omakase夜晚有三種價位 想食豪啲就揀左1580嘅師傅話呢款比較多打卡位 啱晒鍾意相機食先嘅我哋前菜已經好吸引喇 旨蝦爽彈鮮甜 仲有合桃小女魚 梅酒啫喱 同埋酸酸甜甜嘅水雲 好開胃鮫鰈魚+甜蝦+魚子醬 泡泡球爆開入面就係第一道刺身 好打卡呀白子 炙燒過帶點焦香 口感好creamy三文魚籽海膽杯 自家醃製三文魚籽口感特別爽脆池魚他他 肉質鮮甜爽口 用紫菜包住仲好食毛蟹肉+北海道海膽師傅好nice 話有咩特別想食嘅可以提出盡力安排即答勁愛海膽!所以刺身出現第2道海膽菜式😋毛蟹肉好鮮甜 加埋海膽真係無敵呀御料理係天婦羅雪場蟹 炸衣唔會太厚好酥脆蟹腿蟹鉗好鮮甜 蟹肉真丈口感特別壽司十貫分別係帆立貝|鹿兒島間八|靜岡富士山白三文魚北寄貝|深海池魚|鮫鰈魚鮟鱇魚肝|金目鯛|拖羅|北海道赤海膽 鮫鰈魚一次過食到刺身同炙燒魚邊嘅爽甜同油香鮟鱇魚肝用清酒蒸過配搭西瓜漬 嫩滑甘香最勁一定係北海道赤海膽 超厚超多鮮甜海膽上面再灑上淡雪鹽同金粉 味道同打卡程度再昇華最後仲有松葉蟹湯同日本時令生果作結 好滿足呀
新年同朋友聚會梗要食餐好啦
揀左尖沙咀嘅花晨月夕食omakase