2024-03-07 22 瀏覽
屯門出名就多美食,今日嚟到一間好靚嘅打卡火鍋餐廳🍴餐廳佈置得非常別致,好似皇宮咁華麗,好適合一大班人過嚟打卡位置亦好寬敞闊落🥰滋潤養顏雪蓮子桃膠椰子雞鍋$238湯底非常濃郁椰子味,而且會附上一碟雞比你自己放落去,雞肉鮮嫩可口😍,湯底仲好特別,落咗一啲雪蓮子同桃膠係一個養顏又好味嘅湯底薄切牛舌心$88牛舌薄得來非常有口感,一啖一口,而且牛味亦都很重芝士竹輪卷$58一咬開芝士,多到流出嚟😍,芝士🧀迷一定唔可以錯過!新鮮花甲王$128花甲非常之大粒,而且非常之鮮味,身為花甲愛好者嘅我,一個人都可以食晒一碟😇手打三色滑$138分別係蝦膠、墨魚膠和鯪魚膠每樣膠都非常之有特色😍,裏面都分別有*名*入邊嘅原材料,絕對冇偷工減料,而且食落非常之煙靭🥳脆鯇片$68魚片好大塊食脆卜卜,好好味,而且非常之新鮮可口🐟稻庭烏冬$28烏冬煙煙韌韌放落椰子雞煲入邊索晒啲湯汁非常之好味😋醬料$18 一位店員會攞九宮格過嚟俾你自己自行調製醬料🌸,非常之得意好玩,而且好有宮廷特色🤣花月宮屯門良德街8號珀御1樓101號舖

滋潤養顏雪蓮子桃膠椰子雞鍋$238

薄切牛舌心$88
牛舌薄得來非常有口感,一啖一口,而且牛味亦都很重

芝士竹輪卷$58
一咬開芝士,多到流出嚟😍,芝士🧀迷一定唔可以錯過!

新鮮花甲王$128

手打三色滑$138
分別係蝦膠、墨魚膠和鯪魚膠

脆鯇片$68
魚片好大塊食脆卜卜,好好味,而且非常之新鮮可口🐟

稻庭烏冬$28
烏冬煙煙韌韌放落椰子雞煲入邊索晒啲湯汁非常之好味😋

醬料$18 一位

花月宮
屯門良德街8號珀御1樓101號舖
2024-03-07 30 瀏覽
呢啲凍既天氣最岩打邊爐,揀左呢間係屯門良德街既花月官,見佢都幾多人食,口卑唔錯、火鍋配料靚👍🏻今日想食得健康啲,叫左個黑松露野菌鍋,入面啲雜菌勁多,鋪滿成個鍋,用雜菌黎熬既湯好香甜😙 靚牛·美國頂級封門柳,牛肉味香濃,軟身、油脂分布平均,口感味道都可以,份量都可以🫰🏻手打乾貝滑好味,入邊真係有元貝肉同元貝味,鮮甜彈牙🤟🏻又係黑松露、又係野菌,今次係餃子,皮薄餡靚,野菌配肉有口感,重黑松露香味芝士響鈴唔係度度有得食,入邊包住大大塊芝士,又幾惹味!呢個👌🏻我推薦大家試美國頂級封門柳$238手打乾貝滑$108黑松露野菌鍋$128芝士響鈴$78野菌黑松露餃子$58醬芥$36花月宮 (屯門)📍屯門良德街8號珀御1樓101號舖

手打乾貝滑好味,入邊真係有元貝肉同元貝味,鮮甜彈牙🤟🏻

美國頂級封門柳$238
手打乾貝滑$108
黑松露野菌鍋$128
芝士響鈴$78
野菌黑松露餃子$58
醬芥$36

花月宮 (屯門)
📍屯門良德街8號珀御1樓101號舖
2024-03-07 29 瀏覽
我今日放工後,專程約同好友去位於屯門良德街8號珀御1樓101號舖的花月宮食火煱。環境光猛闊落,卡位舒適。我點左黑松露野菌鍋$128,雙拼養生豆腐白肉湯鍋$40;牛將軍拼盤$188,花月宮海鮮拼盤$428,醬芥每位$18,要收加一服務費。黑松露野菌鍋是好獨特(黑松露的香氣帶著鮮菇味);養生豆腐白肉湯鍋好味(養生藥材拼豆腐及白肉)。牛將軍拼盤是新鮮黑柏葉、牛舌及牛胸爽。花月宮海鮮拼盤是鮮甜日本北寄貝(1隻)、日本大扇貝(2隻)、蘇格蘭聖子皇(2隻)、鮑魚(2隻)、生猛活蝦(4隻)及花甲皇。整體黎講係好高水平的新鮮食物(海鮮及牛肉),值得推介!

整體黎講係好高水平的新鮮食物(海鮮及牛肉),值得推介!
  • 美國頂級安格斯牛小排(小)
  • 香濃椰子雞煲鍋
  • 風花雪月餃子拼盤
  • 手打三色滑
  • 花月宮秘製雞煲
2024-03-06 47 瀏覽
難得平日放假 當然要找媽媽嘆茶吃點心 🫖我們喜歡到屯門珀御的【花月宮】環境舒服 裝潢簡約優雅 地方寬敞我們倆就點選了以下食物⭐️花月宮蝦餃皇⭐️XO醬炒蘿蔔糕⭐️山竹牛肉球⭐️鳳爪排骨飯蝦餃皇跟XO醬炒蘿蔔糕是必點項目質素很高 蝦餃比一般的點心為巨蝦肉彈牙有鮮味 我跟媽媽都大讚👍🏻👍🏻👍🏻蘿蔔糕煎得外脆內軟 富蘿蔔甜味 很考功夫牛肉球製得嫩滑帶彈牙 富牛味鳳爪排骨飯 排骨份量不俗 味道不會過濃 而且整體不會肥膩花月宮的茶市 吃得到食材用料的講究連揀選的香片茗茶都茶香噗鼻 口感順滑花月宮相對較清靜 是個茗茶好地方
難得平日放假 當然要找媽媽嘆茶吃點心 🫖

連揀選的香片茗茶都茶香噗鼻 口感順滑
花月宮相對較清靜 是個茗茶好地方

午餐
2024-03-02 32 瀏覽
氣溫急降相約朋友打邊爐,見到開飯喇評分比得幾高就去試下,但盡興而去失望而回😅火鍋必食一定系牛但價錢貴所以點了牛小排,都要$298/碟,但份量少,買相差,油脂分佈不均,又有筋,食落口感真一般,不抵食又點了手打墨魚丸,貨式完全跟超市急凍的無分別,可能還差,又細粒,一碟衹有4粒收$68,味道也是一般點了一碟北海道花豚卷,$I28衹有5-6片,薄得過份其餘咼筍,菜籃還可以,都夠新鮮其餘的食物都是一般,份量少,真的不抵食。服務員的態度全部是被動,不會主動來加湯或上茶惟一可讚是環境舒適寬敞,食完個身都唔會一陣味朋友話下次唔好預佢,價錢貴又唔飽😂
點了一碟北海道花豚卷,$I28衹有5-6片,薄得過份
其餘咼筍,菜籃還可以,都夠新鮮
其餘的食物都是一般,份量少,真的不抵食。
服務員的態度全部是被動,不會主動來加湯或上茶
惟一可讚是環境舒適寬敞,食完個身都唔會一陣味
朋友話下次唔好預佢,價錢貴又唔飽😂
又同朋友黎花月宮打邊爐啦 今次我地決定試下其他火鍋湯底😜🍀藥膳花雕花膠醉雞鍋花雕味道好香濃 入口嘅味道恰到好處☺️ 雞件要煮耐少少 要自己留意啲雞熟未 太耐就會韌架啦😉🍀美國頂級手切封門柳封門柳口感好有嚼勁 牛肉味香濃 每一啖嘅牛肉味都好濃厚🥰 一碟嘅份量好多 兩個人食都算多 好滿足😋🍀牛將軍拼盤牛舌厚薄適中 好有彈性好有咬口😝 牛胸爽夠彈牙 淥十幾秒就食得 根據個人喜好 仲可以配埋其他牛肉一齊食😚 牛柏葉大大片 好爽口好正🤪🍀爽脆珊瑚蚌珊瑚蚌嘅份量都多 兩個人食啱啱好 口感爽脆 同樣淥十幾秒就食得☺️🍀流心芝士墨魚丸小心啲芝士流出嚟焫親個嘴 墨魚丸新鮮彈牙 味道濃郁 加埋芝士一齊食更加入味😆
又同朋友黎花月宮打邊爐啦 今次我地決定試下其他火鍋湯底😜

🍀藥膳花雕花膠醉雞鍋

🍀美國頂級手切封門柳

🍀牛將軍拼盤

🍀爽脆珊瑚蚌

🍀流心芝士墨魚丸
2024-02-29 24 瀏覽
呢排天氣凍番, 又係打邊爐的好時候! Happy Friday正好同朋友來到這家火鍋店, 貪佢選擇夠多! 冬瓜粒濃湯花膠雞 $298呢個湯底入面隻雞好多肉, 而且水滾即食,口感岩岩好! 冬瓜慢慢溶入雞湯, 湯底愈黎愈入味, 好滋味! 我過程中完全唔加湯, 怕整淡左本身雞湯的鮮味! 打完邊爐,最尾先食冬瓜, 夠晒淋身!手打鮮蝦丸(4粒) $58完全食得出新鮮彈牙!牛骨濃汁牛丸 $68咬落去噴晒汁, 好juicy! 日本北海道花豚豬卷 $128完全唔UN, 有豬味! 稻庭烏冬 $28口感滑溜,係靚野黎! 脆皮芝士腸 $48一食就知係金妹牌, 正!

冬瓜粒濃湯花膠雞 $298

手打鮮蝦丸(4粒) $58
完全食得出新鮮彈牙!

牛骨濃汁牛丸 $68
咬落去噴晒汁, 好juicy!

日本北海道花豚豬卷 $128
完全唔UN, 有豬味!

稻庭烏冬 $28
口感滑溜,係靚野黎!

脆皮芝士腸 $48
一食就知係金妹牌, 正!
2024-02-27 58 瀏覽
今日同家人再次去咗屯門嘅花月宮打邊爐,因為佢嘅湯底同食材都好新鮮好味道👅今次我地揀咗芫荽皮蛋嘅湯底,個湯底好香濃,有芫荽嘅清香同皮蛋嘅鹹香,一啖湯就令人食指大動😘我地叫咗流心芝士墨魚丸,爽口鮮蝦云吞,皇帝菜,手切頂級安格斯牛小排同蜂巢豆腐等等嘅食材。個流心芝士墨魚丸係我地嘅最愛,一咬落去就有芝士流出嚟,同墨魚丸嘅彈牙口感好搭配。鮮蝦云吞就有好多蝦肉,唔會有芡粉嘅感覺,皮薄餡足,好好味🤤皇帝菜就好鮮嫩,好適合打邊爐。手切頂級安格斯牛小排就好肥美,肉質好嫩滑,唔使煮太耐就可以食,好有咬口😋😋😋蜂巢豆腐好軟滑,吸收咗湯底嘅味道,好入味。我地食咗好飽好滿足,個服務態度都好好,上菜快,唔會等得太耐。呢間餐廳係我地嘅打邊爐首選,下次仲會再嚟嘅👍

[✨屯門花月宮•頂級封門柳必食推介🥘]#花月宮 #屯門 🌸黑松露野菌鍋 $128湯底有多種類嘅菌類,一滾起已經有陣好香嘅鮮菇味,配埋黑松露獨特嘅香氣,真係當湯飲埋都仲得啊💯🤩🌸美國頂級手切封門柳 $238今日嘅主角,唔係好多地方搵到嘅封門柳,亦即係牛嘅橫隔膜肌肉,肉質軟腍而且牛味濃郁,油花細緻均勻入口即化,超好味啊😋🌸花雕雞件 $88雞件好滑嫩,花雕嘅醉香味都好出色😋🌸脆皮芝士腸 $48打邊爐必備嘅芝士腸又點可以錯過🤩🌸重慶辣子雞肉餃(4粒) $58內餡係雞肉嘅手工製餃子🥟好足料好結實飽滿,比例岩岩好,辣得過癮😳🌸娃娃菜 $38 新鮮爽口,配搭埋呢個湯底就更加好味🫶🏻🌸水晶粉 $28口感Q中帶軟有咬口,吸收埋野菌湯嘅味道之後就更加完美😍🌸醬芥 $18位————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳有一個好古風嘅名,配搭埋有心思優雅嘅古典宮廷風裝潢,真係令人好難忘!座位好大好寬敞,食材新鮮仲有比較少見嘅頂級封門柳提供,真係火鍋店好去處🥰💞📍花月宮 (屯門)🏠屯門良德街8號珀御1樓101號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #
[✨屯門花月宮•頂級封門柳必食推介🥘]

#花月宮 #屯門

🌸黑松露野菌鍋 $128

🌸美國頂級手切封門柳 $238

🌸花雕雞件 $88
雞件好滑嫩,花雕嘅醉香味都好出色😋

🌸脆皮芝士腸 $48
打邊爐必備嘅芝士腸又點可以錯過🤩

🌸重慶辣子雞肉餃(4粒) $58

🌸娃娃菜 $38
新鮮爽口,配搭埋呢個湯底就更加好味🫶🏻

🌸水晶粉 $28
口感Q中帶軟有咬口,吸收埋野菌湯嘅味道之後就更加完美😍

🌸醬芥 $18位

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍花月宮 (屯門)
🏠屯門良德街8號珀御1樓101號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #屯門 #屯門美食 #屯門好去處 #屯門食好西 #屯門餐廳 #花月宮
2024-02-20 33 瀏覽
新年逗利是🧧點可以少左食好嘢~朋友帶我去到呢間花月宮打邊爐。一入門口就被啲😻喵喵裝飾吸引左,但又好多宮廷風裝修,中西合璧咁😝首先用QR Code落單,梗係揀左湯底先,而醬芥就$18/位。花月宮特色四格鍋 $268一次過可以試曬四個湯底:四川麻辣鍋、藥膳花雕花膠醉雞鍋、黑松露野菌鍋、蕃茄濃湯海鮮鍋。藥膳花雕花膠醉雞鍋:由滋補嘅藥材同花雕酒煲,先飲為敬;飲完湯就將雞同花膠倒曬落湯,雞肉肉質真係嫩滑。次選湯底一定係開胃的蕃茄濃湯海鮮鍋,配料一啲都唔孤寒,有墨魚、青口,蝦等海鮮配料。四川麻辣鍋果然係正宗麻辣,滑溜的鴨血超大塊,而豆腐索曬湯精華超過癮!黑松露野菌鍋洋溢黑松露味,仲有好多雜菇菌類。風花雪手打丸拼盤$168見到隔離台好多人點,我又唔執輸。共有六款手打丸:手打墨魚丸,流心芝士墨魚丸,手打鮮蝦丸,流沙黃金蝦丸,手打鮑魚丸同手打干貝丸,我最鍾意彈口鮮甜的手打鮮蝦丸。唔夠喉再點左稻庭烏冬($28)、香菇貢丸($48)、鴨血($58)同重慶辣子雞肉餃($58)

花月宮特色四格鍋 $268

黑松露野菌鍋洋溢黑松露味,仲有好多雜菇菌類。

風花雪手打丸拼盤$168

2024-02-19 30 瀏覽
今日去開屯門行街,見到花月宮原來有做午市茶點,晚市佢嘅火鍋就食得多,茶點真係未試過而且個套餐仲幾抵幾吸引即刻去試吓鳳爪排骨飯鳳爪炆煮得夠腍夠入味,排骨都幾滑嫩再加上個飯做得夠乾身配搭上甜豉油飯味道感覺唔錯山竹牛肉球山竹牛肉球份量都幾足而且夠挺身彈牙而且牛肉味濃郁而且帶有少少芫荽嘅味道👍鮮蝦炸雲吞外皮炸得超酥脆而又保留到入面鮮蝦嘅水份唔會太乾流沙奶皇包咬落去超鬆軟軟糯嘅口感加上淡淡超濃郁奶黃流心流出嚟爆餡超滿足

鳳爪排骨飯

山竹牛肉球

鮮蝦炸雲吞
外皮炸得超酥脆而又保留到入面鮮蝦嘅水份唔會太乾

流沙奶皇包
2024-02-16 26 瀏覽
第二次去呢間屯門高質火鍋店,材料新鮮又裝修得靚☺️火鍋湯:杏汁豬肺湯底:杏汁超香濃,內有好多豬肺、豬肉。打完邊爐我仲飲埋個湯,真系好清甜又滋潤。豬肺仲洗得好乾淨。蘇格蘭聖子聖子有兩只,好大只,食落爽口又夠新鮮。我哋兩個人去食啱啱好。靚花膠女仕最愛,花膠夠大件,高質貨,放在湯內滾20分鐘已好淋,食落夠滑👍滑雞片雞肉又滑又新鮮,份量夠多,配埋我叫嘅杏汁豬肺湯底。好配合好甜。飲完夠滋補。風花雪月手打丸拼盤(12粒)呢個賣相超靚,有個好古式嘅display架,6款手打丸,有墨魚丸(夠爽)流心芝士墨魚丸、鮮蝦丸、流沙黃金蝦丸、鮑魚丸、干貝丸,款款手打丸都好新鮮彈牙,蝦丸有粒粒蝦肉,完全成得出真材實料👍總括來講,呢間火鍋店,值得我再幫襯,因為食材高質又夠新鮮。仲要好近我屋企。啱晒屯門街坊佢。
第二次去呢間屯門高質火鍋店,材料新鮮又裝修得靚☺️

火鍋湯:杏汁豬肺湯底:

蘇格蘭聖子

靚花膠

滑雞片

風花雪月手打丸拼盤(12粒)

趁天氣仲有啲涼涼地打下邊爐。屯門呢間花月宮係輕鐵站附近,最中意係有卡位坐得好舒服,餐廳打理得好乾淨。👉🏻芫茜皮蛋鍋新件食得多熱氣野,叫呢個鍋清清地下下火~好多芫茜可以當菜食,仲有好多皮蛋、粟米🌽馬蹄,好清甜,淥日本烏冬食一流。👉🏻美國安格斯手切牛小排切成蝴蝶刀嘅靚牛🤤大大碟兩個人好夠食。牛肉脂肪均勻又有牛味,淥到半熟最好食。👉🏻野菌黑松露餃黑松露味唔會太搶,皮薄餡靚。👉🏻芝士竹輪卷淥完要好小心食,因為芝士漿好熱,好好食。👉🏻鮮准山👉🏻酥炸魷魚鬚大大條魷魚🦑,點喼汁食唔停口。

👉🏻芫茜皮蛋鍋

👉🏻美國安格斯手切牛小排

👉🏻野菌黑松露餃
黑松露味唔會太搶,皮薄餡靚。

👉🏻芝士竹輪卷
淥完要好小心食,因為芝士漿好熱,好好食。

👉🏻鮮准山

👉🏻酥炸魷魚鬚
大大條魷魚🦑,點喼汁食唔停口。

2024-02-09 44 瀏覽
同大部份香港人一樣,都好鍾意飲茶🫖,同新朋好友坐低慢慢嘆茶,同埋品嚐點心🥧!今次就嚟到一間喺屯門嘅酒樓。呢度坐得好舒服😌!.🦐花月宮蝦餃皇每一粒都超大粒,內餡有好多蝦,勁飽滿!而且夠熱,超正!.🔥XO醬炒蘿蔔糕一嚟就有好香嘅xo醬嘅香味!蘿蔔糕切成一粒粒剛剛好嘅正方形,好方便夾嚟一啖食落口。.🥯流沙奶皇包望落好吸引,食落奶黃餡好多,同外層比例剛剛好.🐥鳳爪排骨飯鳳爪同排骨嘅量好多,勁豐富!落埋豉油,成個飯超香,啲飯沾咗豉油、油香之後,勁好食!
🦐花月宮蝦餃皇
每一粒都超大粒,內餡有好多蝦,勁飽滿!而且夠熱,超正!
🔥XO醬炒蘿蔔糕
🥯流沙奶皇包
望落好吸引,食落奶黃餡好多,同外層比例剛剛好
🐥鳳爪排骨飯
2024-02-07
午餐
2024-02-08 23 瀏覽
只從上次食過「花月宮」的火鍋後,就覺得好像發掘了寶藏一樣。「花月宮」的特色湯底、用料新鮮、環境舒適、服務友善都是小編一再光顧的原因。今次還點了新湯底、新配料嚐嚐,當然又是超滿足的一餐。特色沙嗲鍋今次點了特色沙嗲鍋,店員一拎湯底上枱,小編就聞到濃濃的沙嗲香味,湯底附有吸湯一流的鴨血和蜂巢豆腐。鴨血不腥、質感嫰滑;蜂巢豆腐吸滿湯汁精華,一咬汁香四溢,沙嗲湯的辛香微辣、花生香甜,配搭蜂巢豆腐的豆香,真是一絕。蘇格蘭聖子(2隻)必點!! 新鮮彈牙、肉質鮮甜的聖子絕對要再吃。聖子就算是配搭濃郁的沙嗲湯底,鮮味亦不會被蓋過。水晶粉趁最後才食的水晶粉,吸收了所有食材的精華,實在太好味,一口粉、一啖湯絕對不容錯過!!!重慶辣子雞肉餃(4 粒)超驚喜的配料! 小編都食過幾次辣子雞肉餃,但都是調味不夠或餃子皮容易裂開,這裏的重慶辣子雞肉餃就不會,每個餃子都結實飽滿,雞肉餡鮮香麻辣,紅油湯汁鮮美。更值得一讚的是,我們即使忘記下了雞肉餃(煮了差不多二十分鐘),餃子皮依然煙韌不裂,大推。自家製脆炸響鈴響鈴香脆不膩,更令人意外的是自家製響鈴是新鮮即炸,熱騰騰的。這裏的響鈴還有一個食法,它配了一個甜酸醬,食客可以沾

今次還點了新湯底、新配料嚐嚐,當然又是超滿足的一餐。

特色沙嗲鍋

沙嗲鍋

蘇格蘭聖子(2隻)

水晶粉

重慶辣子雞肉餃(4 粒)

自家製脆炸響鈴
響鈴香脆不膩,更令人意外的是自家製響鈴是新鮮即炸,熱騰騰的。這裏的響鈴還有一個食法,它配了一個甜酸醬,食客可以沾一沾甜酸醬食,非常新穎。
響鈴

萵筍
碧綠爽脆,非常新鮮。

雞脾菇
鮮甜肉厚,口感彈牙,吸滿沙嗲湯,大推。

手切頂級安格斯牛小排
牛小排油花分布均勻,輕灼十秒,肉質已經鮮嫰多汁,牛脂甘甜肥美,肉味香濃。
牛小排

整體「花月宮」依然保持高水準,新鮮配料深得我心,湯底風味十足,小編絕對會再來和介紹更多人來吃,不許他們錯過這間寶藏店。

#屯門美食#尖沙咀美食#屯門#尖沙咀#foodie#hkfoodie#火鍋#香港必食#香港美食#香港网红打卡#香港美食探店#花月宮#moodzfoodie#moodzfoodz
2024-02-05
響鈴