2019-02-27 202 瀏覽
行到勁口渴 求其喺附近買杯嘢解下渴算🤷🏻‍♂️🤷🏼‍♀️飲過一杯黑糖奶之後就決定繼續試唔同地方🤙🏻點知一試就試到伏嘢😾🤛🏻叫左杯「花現黑糖愛珍珠」睇外貌都唔覺有咩問題😔一飲 黑糖味等於零😫😫HP覺得同喺七仔買盒鮮奶飲係無分別😑用既仍然都係明治4.3特濃牛奶但真係好失望 😓啲黑糖就算多返一倍都唔覺會令啲奶有返味🙄但係啲珍珠竟然係賣點🧐黑糖既味完全滲透左落珍珠度😌每一粒都好入味 所以係好食兼好𡁻既😋不過 點都無奶油買一杯野飲係為左食啲珍珠😕😕
行到勁口渴 求其喺附近買杯嘢解下渴算🤷🏻‍♂️🤷🏼‍♀️
飲過一杯黑糖奶之後就決定繼續試唔同地方🤙🏻
點知一試就試到伏嘢😾🤛🏻
叫左杯「花現黑糖愛珍珠」
睇外貌都唔覺有咩問題😔
黑糖既味完全滲透左落珍珠度😌
每一粒都好入味 所以係好食兼好𡁻既😋
不過 點都無奶油買一杯野飲係為左食啲珍珠😕😕
2019-02-20 105 瀏覽
今日同朋友放學後去咗太子逛一逛,經過呢間台式飲品店,原來又係一間台灣過江龍,當然要試一試,每人一杯,總共叫咗三杯。小柚柚茉莉綠茶幾乎啖啖都飲到西柚粒,而且西柚粒剝晒皮,非常細心。茶底非常香濃,普遍香港台式飲品店嘅飲品都非常甜,平時一定會係少甜,微甜等等,今次唔記得叫少甜,但甜度適中。花現黑糖愛珍珠嘅牛奶味非常濃郁,珍珠用黑糖炒過,煙韌之餘甜甜地。整體牛奶味最為深刻。琥珀歐蕾係由招牌烏龍同牛奶沖製而成。可以見到有漸層layer,入口唔會太膩,奶味非常純厚。電話冇電,不過好彩店舖有移動電源租借站,我先可以拍照打卡。花甜囍室位於嘅街道有起碼五六間台式飲品店,我間間都有飲過,但花甜囍室係最。

琥珀歐蕾

電話冇電,不過好彩店舖有移動電源租借站,我先可以拍照打卡。

2019-02-19
2019-02-19 56 瀏覽
✨🥤Originated from Taiwanese drink brand 花好月圓, 花甜囍室 Perfect Life has launched in Hong Kong! Appreciated their effort made in preparing the quality drinks. All their drinks are housemade without any preservatives 👍🏻☺️|Brown Sugar Pearls with Milk花現黑糖愛珍珠💰HKD30📝The drink was prepared with fresh milk and boiled pearls were only kept for 2 hours to maintain the quality. The sweetness is appropriate with pearls on the softer side. Suggest you to take a sip and have a try of the black sugar pearls first.
Brown Sugar Pearls with Milk
💰HKD30
📝The drink was prepared with fresh milk and boiled pearls were only kept for 2 hours to maintain the quality. The sweetness is appropriate with pearls on the softer side. Suggest you to take a sip and have a try of the black sugar pearls first. Stir it for a bit for more chewy pearls.
Grapefruit Jasmine Green Tea
💰HKD32
📝The drink was good and the taste of the jasmine tea was so refreshing. The skin of grapefruit was peeled off by hand and the juice was obtained, so the grapefruit didn't taste bitter but sweet. I picked less sweet for the drink and it was just right.
Plum Roselle
洛神了梅
💰HKD24
📝This would be a good choice if you don't prefer something fancy or if you are ladies, roselle is good for your skin.This drink is also housemade and concentrated with plum roselle.
2019-01-20
2019-02-16 47 瀏覽
前身好似係台中既花好月圓。-花現黑糖愛珍珠 $30🌕🌕🌕🌖🌑牛奶濃郁,一飲牛奶既黑糖味唔會太濃,飲落一啲都唔甜,可以飲到牛奶既原味,但珍珠仍然有黑糖味,甜甜地,而且煙韌有咬口。-小柚柚茉莉綠茶(少甜) $32🌕🌕🌕🌕🌑葡萄柚加綠茶點都好飲,飲到新鮮原料既味道,唔係用糖漿溝!飲品幾fresh,叫左少甜,甜度岩岩好,入面有柚子肉,帶酸但令成杯飲品更清爽。
前身好似係台中既花好月圓。
花現黑糖愛珍珠 $30
🌕🌕🌕🌖🌑

小柚柚茉莉綠茶(少甜) $32
🌕🌕🌕🌕🌑
2019-02-13
2019-02-14 74 瀏覽
台式飲品,其實周街都係,黎黎去去都係個D珍珠奶茶呀,以家我地想飲就會搵間特別一D 既台式飲品鋪頭,原來花甜囍室係台中已經有7間分店。我地叫了一杯人氣之一既花現黑糖愛珍珠,店內每日都會新鮮煮黑珍珠,保持新鮮度,好Q彈,黑珍珠已經用黑糖煮過,所以沖既時候唔會另外再加糖,而且奶全選用優質的明治 4.3 特濃牛奶來作調味,整杯口感好滑,唔會好甜,甜度剛剛好。另外朋友亦叫了一杯小柚柚茉莉綠茶,亦都係人氣之選,杯內有一大片葡萄柚,每一啖都飲到葡萄柚果肉,飲落好清新。

2019-02-12 15 瀏覽
今日又試左另一間台灣過江龍,花甜囍室🌸🌸🥤🥤試左熱賣頭第一、二位嘅花現黑糖愛珍珠同小柚柚茉莉綠茶黑糖珍珠甜度適中,珍珠好有𡁻口🤤🤤,珍珠表面掛黑糖度高👍🏻呢一杯小柚柚茉莉💐綠茶,小柚柚其實係葡萄柚,飲落有淡淡嘅茉莉花香,配埋綠茶幾香架☺️,同黑糖珍珠係好大對比🤭,呢杯超解膩呀
今日又試左另一間台灣過江龍,花甜囍室🌸🌸🥤🥤
試左熱賣頭第一、二位嘅花現黑糖愛珍珠同小柚柚茉莉綠茶
黑糖珍珠甜度適中,珍珠好有𡁻口🤤🤤,珍珠表面掛黑糖度高👍🏻
2019-02-10
2019-02-08 34 瀏覽
太子茶飲店開嘅速度拍得住旺角,呢間主力sell即煮黑糖珍珠,不過我都係唔飲甜的,所以叫咗另一個熱門推介:琥珀歐蕾。琥珀歐蕾 $28呢個價錢實在是抵玩,但難飲的話都係浪費。琥珀烏龍係佢哋嘅五大茶底之一,烏龍味道夠濃郁突出,加咗奶都依然好出味,因為我飲熱同無糖,如果茶味唔夠其實好難飲,但佢個茶嘅比例同茶葉本身夠撐,而牛奶都用上明治牛奶,熱飲中都飲到滑嘅感覺,不過店員製作速度可以快返少少,無人都等近10 分鐘先有=-= 總括而言係可以encore的。

琥珀歐蕾 $28

琥珀歐蕾
總括而言係可以encore的。
2019-02-06 28 瀏覽
花甜囍室裝潢簡約,由於店鋪在聯合廣場轉角位,一整間鋪也十分搶眼,旁邊的水泥牆身更是打卡的必用位。花現黑糖相戀布丁最要讚的係d珍珠夠滑夠煙韌,杯黑糖珍珠鮮奶攞上手時d珍珠都仲係暖粒粒,證明夠新鮮,雖然甜度無得揀,但唔會太甜, 黑糖已經融入在珍珠裏面, 鮮奶也夠濃, 適量的冰塊可以減慢牛奶變壞的速度。布丁滑溜、柔軟,有濃郁的雞蛋香味, 與珍珠在一起非常夾啊。另外又試了好神系列洛神金鳳洛神即是洛神花 ,金鳳即是茶王。 整杯茶味道分了幾個層次 ,洛神花清香,甜中帶酸非常清新, 金鳳清茶茶底清香, 兩者混合起來為這暖洋洋的新年帶來生氣。冰露檸香冰露檸香喝起來味道非常不錯,甜甜酸酸得來又帶點冬瓜茶的微甘,冬瓜茶清爽,香甜止渴,檸香更為冬瓜茶帶來另一個層次呢!
花甜囍室裝潢簡約,由於店鋪在聯合廣場轉角位,
一整間鋪也十分搶眼,旁邊的水泥牆身更是打卡的必用位。

花現黑糖相戀布丁

適量的冰塊可以減慢牛奶變壞的速度。布丁滑溜、柔軟,
花現黑糖相戀布丁

有濃郁的雞蛋香味, 與珍珠在一起非常夾啊。

另外又試了好神系列

洛神金鳳

洛神花清香,甜中帶酸非常清新, 金鳳清茶茶底清香,
洛神金鳳

兩者混合起來為這暖洋洋的新年帶來生氣。

冰露檸香

冬瓜茶清爽,香甜止渴,檸香更為冬瓜茶帶來另一個層次呢!
2019-02-05 27 瀏覽
現在台式飲品已經開到更有一間在左緊,今日發現太子地鐵站附近都開了一間。這間花甜囍室原來在台中已有數間分店,台灣原店叫花好月圓,來到香港便改名為花甜囍室。餐牌上有多款飲品選擇,但知道在台灣他們是以黑糖鮮奶聞名,標榜店內即場煮珍珠,所以一定要試下,我要了一杯排行榜第一位的熱花現黑糖愛珍珠($32),標榜採用純明治4.3鮮奶,無額外加添奶精及奶粉,由於黑糖已煮進珍珠中,所以不需另外添加黑糖漿,並且飲用時不需搖晃。黑糖的味道已經完全浸入珍珠內,珍珠口感淋身,還帶有黑糖的甜香。溫馨提示: 這個好圓系列,甜度及冰塊量為固定比例,不能增多及減少,但飲落真的剛好,不會死甜。老公要的凍花現黑糖相戀布丁($34),其實跟我的愛珍珠差不多,只是多了布丁,QQ的珍珠再加上布丁淡淡的甜,令口感再多一層,因為他那杯是凍飲,杯上就可見到獨一無二的黑糖花紋,熱飲杯就沒有了。

2019-02-05
2019-01-30 36 瀏覽
見到行過就買咗一杯黑糖珍珠奶去試一試。奶味同黑糖嘅味道飲得出。。都OK唔會好甜。佢哋用嘅珍珠比平時嘅細粒。我唯一唔鍾意嘅係佢嘅珍珠比較林口。如果可以有彈口少少就好啦。會俾機會佢再試下其他飲品
見到行過就買咗一杯黑糖珍珠奶去試一試
外賣自取
2019-01-30 37 瀏覽
近排趕住辦年貨, 每日放工都要東奔西跑 油尖旺三個地方, 昨晚也是一樣吧, 真是累透了! 經過太子見到一間名叫花甜囍室, 一問店員之下知道這間是台灣過江龍, 對於我這個台式飲品控來說一定要試一試! 看見餐牌上有幾十款飲品, 令我花多眼亂的情況下, 我都是選擇熱銷排行榜 的花現黑糖愛珍珠$30,琥珀歐蕾$28。花現黑糖愛珍珠 ~ 珍珠質感偏林帶有少甜和比較軟身,用明治4.3特濃牛奶,令到飲品更加香滑, 飲品甜度適中,不會好像一些台式飲品只有死甜。琥珀歐蕾 ~ 烏龍與牛奶完美比例,烏龍茶不太濃烈,配合牛奶襯托出清新的味道。現在我們常常都可以見到很多台式飲品店, 但每一間都有自己獨特的風格,我們亦可以試到不同的口味, 真是很幸福!

2019-01-29
$30 (宵夜)
2019-01-29 27 瀏覽
🍹✨台灣過江龍 花甜囍室✨黑糖珍奶停不了🥰每個月都有新開既茶飲店😂今次試下呢間旺角新開既花甜囍室原來同台灣ig幾紅既「花好月圓」係同一間出品😳-🥤花現黑糖愛珍珠($30)用左明治4.3特濃牛乳😍牛奶味好濃郁!🥛平時3.6已經覺得正珍珠加左黑糖 甜甜地好有咬口整體唔會好heavy 仲可以另加鮮奶油/布丁-🍹小柚柚苿莉綠茶🍵($32)飲落啖啖西柚粒 好足料加苿莉綠茶 茶底幾香今次冇叫少甜 甜度適中好小清新好fresh☺️
🍹
✨台灣過江龍 花甜囍室✨
黑糖珍奶停不了🥰
每個月都有新開既茶飲店😂
今次試下呢間旺角新開既花甜囍室
原來同台灣ig幾紅既「花好月圓」係同一間出品😳
🥤花現黑糖愛珍珠($30)
用左明治4.3特濃牛乳😍
牛奶味好濃郁!🥛平時3.6已經覺得正
珍珠加左黑糖 甜甜地好有咬口
整體唔會好heavy 仲可以另加鮮奶油/布丁
🍹小柚柚苿莉綠茶🍵($32)
飲落啖啖西柚粒 好足料
加苿莉綠茶 茶底幾香
今次冇叫少甜 甜度適中
好小清新好fresh☺️
2019-01-27 21 瀏覽
放工經過太子地鐵站見到新開了一間名字好好聽的茶飲專門店。行近睇餐牌,價錢合理,選擇幾多,所以決定買杯試下。花現黑糖珍珠系第一名,我揀左叧一款,即系花現黑糖相戀布丁,佢既糖度同凍度都是set好左了既,已經調配好,不能更改。等了幾分鐘,好快有得飲,飲落口中層次好豐富,感覺到奶昧濃郁,黑糖甜而不膩,珍珠好Q.同事要了杯金鳳檸香,佢講好爽口,飲左好醒神。而我又幫另一個同事買左外賣(小柚柚茉莉綠茶)外賣唔用㬵袋,十分環保,包裝好有趣,糸個紙扣,竟然十分堅固,拎去搭港鐵幾個站完全冇鬆過!

放工經過太子地鐵站見到新開了一間名字好好聽的茶飲專門店。

行近睇餐牌,價錢合理,選擇幾多,所以決定買杯試下。
同事要了杯金鳳檸香,佢講好爽口,飲左好醒神。

2019-01-23
5 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 花現黑糖相戀布丁
2019-01-26 30 瀏覽
最近係太子mtr附近開左幾間飲料既店舖,今次就黎朝聖一下呢間台灣過江龍首次既海外分店先!我就點左店舖主打既花現黑糖愛珍珠$30;啲珍珠偏冧同軟身,比較容易消化又唔會食完覺得飽同頂住個胃,杯嘢唔太甜,黑糖稍微少左dd,啲奶滑飲完又唔會痴住個口!而朋友就點左金鳳檸香$26;一飲以為好似普通既檸茶味道, 但㗳㗳吓最尾有陣好獨特嘅味,以為係鹹檸味,但應該係佢獨特嘅檸茶味,酸酸甜甜咁好開胃既感覺!而另外一位朋友就點左小柚柚茉莉綠茶$32;葡萄柚與綠茶相戀後既味道原來咁夾,好清新既 jasmine 綠茶味道,仲有葡萄柚肉好多汁又冇榨,酸酸甜甜衝擊了味蕾,很爽!👍😋 +++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
金鳳檸香
2019-01-25
金鳳檸香
2019-01-24 29 瀏覽
花甜囍室, 次次行完街都會路過. 地點實在太太太方便了. 喺聯合廣場地鋪, 人流超多. 但次次都唔洗點排就到, 人唔算多. 試過2,3次都無失望.佢地既好圓系列喺無得選甜度, 冰塊咁 . 我地最後一次係選左好圓系列入面既黑糖珍珠與明治4.3 特濃牛奶.店員好熱心咁, 每種都有介紹. 真係服務態度一流. 俾10個like佢! 原來佢地既珍珠係自己整, 然後用黑糖煮到佢好Q彈, 再直接加哩個特濃牛奶就完成. 甜度啱啱好. 成件事好match, 係好想即刻再encore 多杯… 但減緊肥都係share 一杯好了. 值得推薦!太好飲,所以唔記得左影相。總知你地認住佢地門口就得架喇

太好飲,所以唔記得左影相。總知你地認住佢地門口就得架喇