2023-03-21 715 瀏覽
同好姊妹出去花墟買🪴💐,每次都會入去呢間Cafe買到攰嘅時候坐下Hea下,又可以欣賞🪴🎍🌵 Cafe除咗有咖啡☕️,仲有各式各樣嘅麵包🥐🥖🥨蛋糕🍰🧁
Cafe除咗有咖啡☕️,仲有各式各樣嘅麵包🥐🥖🥨蛋糕🍰🧁
2022-11-10
$100 (早餐)
2023-02-25 406 瀏覽
好鍾意花花草草,又鍾意咖啡,兩者合一 效果如何呢?!1- 環境先,位於一間花舖入面,插花真心好靚,但是,但是,他們的layout 令整個idea浪費左囉。舖頭前半段是賣花,後面角落才是小小咖啡店。前面光猛好靚,後面角落昏暗 無咩花同植物,感覺唔太舒服.. 2- 咖啡,好淡好淡3- 服務,零招呼,職員掛住傾計 總結:great idea , poor execution !
好鍾意花花草草,又鍾意咖啡,兩者合一 效果如何呢?!
舖頭前半段是賣花,後面角落才是小小咖啡店。
前面光猛好靚,後面角落昏暗 無咩花同植物,感覺唔太舒服..
2- 咖啡,好淡好淡
3- 服務,零招呼,職員掛住傾計
大家有行開花墟應該都知道有一間花店專賣日本種植花種, 而Cafe就隱藏喺花店之中,每次行過咖啡味道香氣撲鼻.座位不多,主要簡單買甜品🍰酥餅類及咖啡.四處佈滿植物🌱心情特別輕鬆~咖喱牛肉香酥$48店員會即時翻熱,熱辣辣♨️酥皮香脆.內裏咖喱牛肉餡料挺多,香料香濃日式草莓餡餅$78士多啤梨香甜好大粒🍰底部脆口餅底,吉士唔會太甜.忌廉幼滑不甜膩.Ice Latte $45奶份量剛好,咖啡味香濃,襯甜品啱晒~

咖喱牛肉香酥$48
日式草莓餡餅$78

Ice Latte $45
奶份量剛好,咖啡味香濃,襯甜品啱晒~

2023-02-07 258 瀏覽
今日到花墟又經過這間cafe 當然食下佢哋既蛋糕啦!香蕉太妃餡餅 $62/件(pc)Banoffee Pie好味指數 3/5 🍭🍭🍭🍬{望到整個蛋糕都係忌廉 即刻會諗 會唔會好膩 入口真係冇膩感 忌廉部分好有空氣感 微微既甜 配上底下既新鮮香蕉和香脆既餅底 感覺很不錯}蛋奶酥芝士蛋糕 $48/件(pc)Soufflé Cheese Cake好味指數 3/5 🍭🍭🍭{整體有微微既空氣咁 芝士味不算突出 甜度適中 感覺較普通既蛋糕}
今日到花墟又經過這間cafe 當然食下佢哋既蛋糕啦!

香蕉太妃餡餅 $62/件(pc)
Banoffee Pie
好味指數 3/5 🍭🍭🍭🍬

蛋奶酥芝士蛋糕 $48/件(pc)
Soufflé Cheese Cake
好味指數 3/5 🍭🍭🍭
逛完花墟 又去了花粉熱嘆個下午茶 ~~食件蛋糕嘆杯凍飲,即時爽哂 ~~儍媽 ...● Iced Passion Plum Tea 熱情果李子茶 (HK$40)● Japanese Fresh Strawberry Tart 日式草莓餡餅 (HK$78)餅底鬆化,吉士不太甜,仲有香滑不甜膩的忌廉配埋酸甜可口的士多啤梨,好治療的甜品,如果可以平番點就好喇 !!!儍爸又點番上次食過軟綿綿的梳乎厘芝士蛋糕 ...● Peach Orange Soda 蜜桃香橙梳打 (HK$46)● Souffle Cheese Cake 梳乎厘芝士蛋糕 (HK$48) ** 以上分享是以我的膚質、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
逛完花墟
又去了花粉熱嘆個下午茶 ~~
食件蛋糕嘆杯凍飲,即時爽哂 ~~
儍媽 ...

餅底鬆化,吉士不太甜,仲有香滑不甜膩的忌廉
儍爸又點番上次食過軟綿綿的梳乎厘芝士蛋糕 ...

2022-09-23
下午茶
  • 梳乎厘芝士蛋糕
  • 日式草莓餡餅
2022-10-18 260 瀏覽
早上和朋友買完🌹🌸🌺、之後想搵一個地方坐吓飲杯咖啡☕️之後我叫杯hot cafe latte,朋友叫了Baileys coffee 。我們都覺得杯咖啡正正常常,不是傳說中的不好飲
早上和朋友買完🌹🌸🌺、之後想搵一個地方坐吓飲杯咖啡☕️

2022-10-16 254 瀏覽
-🍮【蛋奶酥芝士蛋糕布丁】$52想試布丁蛋糕好耐! 今日係呢間cafe終於食到! Cheesecake + 布丁呢個組合又幾夾~兩者都好滑 cheesecake口感會比布丁實少少芝士味唔係好重 整體唔會太甜太漏~ 幾好味😋-🍵【Matcha Latte】$50抹茶呢杯比flat white大!拉花好靚!屬於甜抹茶 但抹茶味都夠濃 有少少回甘~我覺得幾唔錯~-☕️【Flat White】$42呢杯拉花都好靚~ 咖啡味幾重 好香~-✨推薦指數:9/10💰人均消費:~$70⏳等候時間:0mins (週末12:00)

🍮【蛋奶酥芝士蛋糕布丁】$52
想試布丁蛋糕好耐! 今日係呢間cafe終於食到!
Cheesecake + 布丁呢個組合又幾夾~
兩者都好滑 cheesecake口感會比布丁實少少
芝士味唔係好重 整體唔會太甜太漏~ 幾好味😋

🍵【Matcha Latte】$50
抹茶呢杯比flat white大!拉花好靚!
屬於甜抹茶 但抹茶味都夠濃 有少少回甘~
我覺得幾唔錯~

☕️【Flat White】$42
呢杯拉花都好靚~ 咖啡味幾重 好香~

✨推薦指數:9/10
💰人均消費:~$70
⏳等候時間:0mins (週末12:00)
2022-08-15 314 瀏覽
收到杯咖啡時,已經好奇,點解Coffee shop飲咖啡會冇拉花🤔就咁是旦到倒奶落去就算😳飲落去,熱咖啡只係微暖,好明顯啲奶冇加熱,冇打奶泡!我點嘅係Mocha,我完全飲唔到朱古力味,以為朱古力醬係杯底,我仲出櫃位要求要一支搞搞棒,點知,原來杯底真係冇朱古力醬!真係第一次試飲咁失敗嘅咖啡,超失望!
真係第一次試飲咁失敗嘅咖啡,超失望!
熱朱古力咖啡
2022-08-14
2022-07-18 370 瀏覽
尋尋覓覓之下發現花墟都有咖啡店💐,到訪時啱啱過完新年,比起辦年貨時人頭湧湧嘅場面,花墟又回復平靜。花店前半部分主要買日本進口花卉🎋,後半部份先係咖啡店。雖然座位比較少,但擺設充分融合植物同大自然嘅元素🐿,每個位置附近都會有花花草草。等左一陣先等到入面嘅二人位,因為得兩張枱先影到咁靚嘅土耳其風格磚牆🧿,而且坐耐啲都唔會趕人走,如果想傾偈/睇書,呢間Cafe都幾推薦😚!————————————————👅 鮮奶咖啡(熱$42)👍🏻 咖啡豆風味比較焦香,拉花亦都好細緻🌾,店員哥哥話Latte會大杯啲,果然兩個人share都okay👅 蛋奶酥芝士蛋糕($52)👍🏻同布甸燒一樣,上層係苦甜嘅焦糖布甸🍮,質地比較挺身先成形,下層芝士蛋糕偏濕潤,雲呢拿味香濃👅 宮崎巧克力石畳($52)👍🏻 問咗google大神,石畳應該係「石疊」日文🪨,因為係日本的確有呢款甜品伴手禮。樸素嘅外觀似一舊石塊,但一切開剖面就可以看見裡多層層次,次序係朱古力粉➡️ 朱古力殼➡️朱古力海綿蛋糕➡️朱古力慕絲➡️原味海綿蛋糕➡️鮮奶油,小心表面黑朱古粉令你打乞嗤呀,我會用其貌不揚嚟形容呢款甜品————————————————🚩總結:在花

————————————————
👅 鮮奶咖啡(熱$42)

👅 蛋奶酥芝士蛋糕($52)

👅 宮崎巧克力石畳($52)

🚩總結:在花花草草中品咖啡☕️
————————————————
🌟注意:不設加一服務費,咖啡店亦都冇Wi-Fi,俾你放低手機,享受生活

📍 花粉熱
地址:太子花墟道62-64號地下

🗺地區:#bem太子
📥分類:#bem咖啡店
💰人均消費:#bem51至100蚊
【2021 年 11 月】想買盆香草和蕃茄仔係屋企種吓 ...就前與儍爸去花墟逛了轉 ...行到成身汗梗係搵間 cafe 食件蛋糕咁杯咖啡Cafe Hay Fever 就隱藏在花墟的 Hay Fever 花店中 是花店也是 cafe但是單看店面完全唔知裡面有間咖啡店好耐冇嚟囉 !!!現在只得地下幾張枱,座位不多以前開埋樓上,樓上的大玻璃窗透著陽光好舒服 木系裝潢加上柔和溫暖的燈光和綠意盎然的小盆栽裝飾心情自然放鬆的感覺除了咖啡、花茶、果茶外,仲有蛋糕、鬆餅和批酥等輕食儍爸 ... Dirty〈HK$34〉+ Souffle Cheese Cake〈HK$48〉蛋糕櫃的蛋糕全部都好吸引本來話好飽的儍爸都忍唔住點了個梳乎厘芝士蛋糕質感好軟綿,芝士味不太濃,蛋糕上面有點焦糖醬入口甜甜地,好好食 ~~儍媽 ... Masala Chai 印度香料茶〈HK$54〉天氣太熱,平時愛嘆杯咖啡的儍媽就點了杯解渴的凍香料茶唔知係我講錯定係佢落錯單 ... 變了壼熱的香料茶 @@熱騰騰真係飲唔到 ...好彩佢比了一大杯冰可以泡杯冰凍的香料茶即使不加奶和糖,也不覺苦澀品嚐到茶和香料的味道,清爽又解渴一大壼約
【2021 年 11 月】

想買盆香草和蕃茄仔係屋企種吓 ...
就前與儍爸去花墟逛了轉 ...
行到成身汗梗係搵間 cafe 食件蛋糕咁杯咖啡
是花店也是 cafe
但是單看店面完全唔知裡面有間咖啡店
好耐冇嚟囉 !!!
現在只得地下幾張枱,座位不多
以前開埋樓上,樓上的大玻璃窗透著陽光好舒服

木系裝潢加上柔和溫暖的燈光和綠意盎然的小盆栽裝飾
心情自然放鬆的感覺
除了咖啡、花茶、果茶外,仲有蛋糕、鬆餅和批酥等輕食

蛋糕櫃的蛋糕全部都好吸引
本來話好飽的儍爸都忍唔住點了個梳乎厘芝士蛋糕
質感好軟綿,芝士味不太濃,蛋糕上面有點焦糖醬
入口甜甜地,好好食 ~~

天氣太熱,平時愛嘆杯咖啡的儍媽
就點了杯解渴的凍香料茶
唔知係我講錯定係佢落錯單 ... 變了壼熱的香料茶 @@
熱騰騰真係飲唔到 ...
好彩佢比了一大杯冰可以泡杯冰凍的香料茶
即使不加奶和糖,也不覺苦澀
品嚐到茶和香料的味道,清爽又解渴
一大壼約有兩杯份量,飲完凍的仲可以嘆杯熱的
又幾好喎 ... 錯有錯著 ~~
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2021-11-06
下午茶
  • Souffle Cheese Cake
2022-05-19 368 瀏覽
今日去花墟睇花,順便再去花粉熱嘆咖啡,好耐冇去,點知樓上裝修緊,唯有坐樓下吧檯位置!估唔到平日都咁多人去花墟,想靜靜睇下書都有啲難!店員服務態度都好好,梳乎厘芝士蛋糕好好食呀!畀我幾啖就ko咗期待裝修完再次到訪,希望到時有洗手間可用!
期待裝修完再次到訪,希望到時有洗手間可用!
梳乎厘芝士蛋糕
梳乎厘芝士蛋糕
2022-04-09 446 瀏覽
#紀念還能肆無忌憚外出堂食的日子.隱身於花店的cafe,主打#輕食、#蛋糕和 #咖啡。點了 #chocolatetatami 和 #choclatebananacake ,蛋糕size不算太大,朱古力味適中,蛋糕整體甜度合理。.唯一缺點要自助搵位和行上行落。取餐後,如果坐上層要行樓梯,有少少步步驚心,所以有點飲品的建議坐下層,對住cafe。不過環境就上層較好,下層的餐桌就在花店旁,相對較嘈和人來人往。.值得再去指數 🌕🌕🌕🌑🌑(5🌕為滿分).人均消費 HK$40-50 | 自助服務 | 自行等位 | 無入座時限
#紀念還能肆無忌憚外出堂食的日子
值得再去指數 🌕🌕🌕🌑🌑(5🌕為滿分)
2022-02-12 388 瀏覽
週末去咗花墟揀花,俾我發現咗呢間Cafe😍一行入舖頭,首先見到唔同嘅植物。再行入少少,就會發現cafe 嘅位置。前鋪後Cafe嘅concept!!🌹 成個環境好舒服,過咗個悠閒嘅下午🐚有綠色嘅植物,仲有artistic嘅裝橫🌻甜品就揀左Chocolate Tatami🍫嘢飲就揀Honey lime ice tea🍯佢地仲有吾同嘅咖啡、茶同蛋糕。如果想同朋友hea吓chill吓,呢度係一個唔錯嘅選擇。
週末去咗花墟揀花,俾我發現咗呢間Cafe😍

有綠色嘅植物,仲有artistic嘅裝橫🌻

2021-12-01 559 瀏覽
太子花墟中唯一一間咖啡店,在花店內座位得幾個幾清靜,有一堆花草圍住你飲杯咖啡係幾寫意的😚杯橙酒咖啡犀利囉,酒味好濃,第一啖少少甜,之後每一啖真係似飲廿四味咁要慢慢飲,牛角包夠硬淨唔似食空氣👍🏻📍Orange liqueur & honey latte📍latte 📍Croissant食物:7.5/10抵食:7.5/10環境:7.5/10

📍Orange liqueur & honey latte
📍latte
📍Croissant

食物:7.5/10
抵食:7.5/10
環境:7.5/10
5 分鐘 (堂食)
2021-10-11 682 瀏覽
Appointment 與 Appointment 中間,有1小時時間,在逛花墟期間,突然想起這間特別風格的 cafe, 雖然只有半小時,都入內嘆一嘆。因為時間有限,沒有order食物,只叫了一杯Dirty. 咖啡味很濃,適合我,也適合半小時的空檔。因為外面是花店的緣故,喝咖啡的地方,裝飾雅致,被不同的植物包圍,感覺雨勢隔絕,置身於叢林當中。因為早上來,所以沒有太多人,感覺舒服平靜. 店員態度親切,感覺到他們對咖啡的熱情,喜歡他們叫客人自己清理餘下的杯碟,而店員不用走來走去,讓叢林的感覺更加恬靜。