📍尖沙嘴復古風cafe‼️• 鮮甜沙白手工意粉😛 — 花華🌸•#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_cafe==============================花華係喺馬鞍山起家嘅小店,早前結業後喺尖沙嘴重新開業,餐廳走復古風,幾有feel好啱打卡😆—————————————————————⭐️Potato Gratin $98見好多人推介嘅薯批😛薯仔加埋煙肉、煎蛋、芝士幾有鹹香,但不至於人地講好驚豔啦~·⭐️Local Clams Pasta $158本地沙白意粉~蜆肉份量好多,大粒鮮甜~手工意粉闊身,好有咬口!🤪見過有其他人嘅review話覺得太硬,不過我同朋友就幾鍾意呢個口感~·⭐️Ricotta Cheese, Honey, Chilli, Bacon & Bread呢個味道好新奇!甜鹹辣集於一身,記住要全部item加埋一齊食🥰—————————————————————整體嚟講食物ok,但份量偏少性價比唔算高,男仔未必夠飽🤣—————————————————————賣相:3.5/5味道:3.9/5性價比:2.5/5推介度:3/5—————————————

#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_cafe
⭐️Potato Gratin $98

⭐️Local Clams Pasta $158

—————————————————————
整體嚟講食物ok,但份量偏少性價比唔算高,男仔未必夠飽🤣
賣相:3.5/5
味道:3.9/5
性價比:2.5/5
推介度:3/5
📍花華 @hana_coffeebread
2025-01-18 0 瀏覽
今日偶然路過這間小店,和朋友入店休息小坐。店裡復古氣氛濃郁,店主(我猜是)熱情歡迎我們入座,感覺一切恰到好處。店裡播放舒緩indie音樂,適合文藝人士。叫了英式鬆餅和提拉米蘇。鬆餅加熱之後奶香味濃郁,邊緣部分又是脆脆的,真的好久沒有吃到這麼好吃的鬆餅!!提拉米蘇加入了whisky,是真的可以嚐出whisky的味道,複雜且有回味,做得不錯。

2024-12-28 531 瀏覽
A true hidden gem in Tsim Sha Tsui😋 it was so hidden under the basement, don’t think I’d be able to find it if I wasn’t desperate for coffee lol🤣 As soon as I saw the pasta machine, I already knew I’m gonna love this place lol. So me and my friend ordered 2 pastas and a dessert. The clams pasta was so good. Not only the clams was so fresh and sweet, and the wine sauce isn’t overly winy, which is good for me, cos I’m allergic to alcohol but I heart the ravioli even more, really love the texture and the taste of the stuffing😋 love this Italian wonton so much. And I like how my lunch ended with a lovely warm piece of apple pie, this is probably one of the best pies I had in town😍
2024-12-06
  • Local  clams  pasta
  • River  prawns  n  pumpkin  ravioli
尖沙咀 │ ⌛️溫馨舒適復古小餐館🎞️👉🏻是 ig & threads 都很多人推薦的餐廳🤣就來試試~🎄環境昏暗 適合情侶或兩至三個人小聚⌛️WhatsApp預約很慢,等了兩天才回覆🌜也許預訂直接打電話俾較好!整體味道豐富,套餐有部份菜都用到紅酒 🍷 所以再選的話會想選白酒平衡一下✽ 𝟺 𝙲𝚘𝚞𝚛𝚜𝚎 𝚖𝚎𝚗𝚞 $𝟸𝟾𝟾 𝚙𝚙✽ 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 𝙶𝚛𝚊𝚝𝚒𝚗✽ 𝙳𝚞𝚝𝚌𝚑 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚊𝚔𝚎 𝚠 𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛 ✽ 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚎𝚝𝚝𝚊 𝚗 𝙶𝚘𝚛𝚐𝚘𝚗𝚣𝚘𝚕𝚊 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊🌟 𝚖𝚢 𝚙𝚒𝚌𝚔✽ 𝙲𝚑𝚞𝚗𝚔 𝚃𝚊𝚒𝚕 𝙵𝚕𝚊𝚙 𝚠/ 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝚗 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘 ✽ 𝚁𝚎𝚍 𝚆𝚒𝚗𝚎食物味道: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶性價比: 𝟽/𝟷𝟶打卡指數: 𝟽/𝟷𝟶價格: 約 $650💟位置不多 建議預約⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ 📌INFO花華 @hana_coffeebread 地址:尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S01A號舖營業時間:11:00-21:00 ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
尖沙咀 │ ⌛️溫馨舒適復古小餐館🎞️

營業時間:11:00-21:00
⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
  • 𝙿𝚊𝚗𝚌𝚎𝚝𝚝𝚊 𝚗 𝙶𝚘𝚛𝚐𝚘𝚗𝚣𝚘𝚕𝚊 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊
2024-12-12 1730 瀏覽
我們於12/12(四)約中午🕛十二時左右到達餐廳,內裡已有幾枱客人,位置不多,我們被安排坐bar枱位置。而店員只有2位,人手比較短缺。有單點menu,有4 courses menu。感覺menu比較不適合素食者,全部都有肉/海鮮。我們單點了1個前菜,一個主菜。等了約半小時後,前菜才上。❶前菜:法式千層薯仔批($98):有煎蛋🍳、一片火腿、一片芝士🧀、半塊bagel🥯、薯仔批反而被以上的食物蓋過。「功高蓋主」😑,薯仔批比較細,味道反而不突出。前菜吃完10分鐘後,主菜才來。😳❷主菜:大頭蝦南瓜意大利雲吞($168):因為廚師表示蝦沒有饟在意大利雲吞內,所以我們叫了。大蝦🍤有3隻,意大利雲吞🥟約有5-7隻左右。南瓜意大利雲吞反而吃不出南瓜味,而意大利雲吞內有一些蔬菜粒 e.g. 薯仔粒,紅蘿蔔粒,但有點奇怪是蔬菜粒有些苦🙂‍↔️埋單要加一,沒有飲品,價錢比較貴,燈光比較暗,食物選擇較少,應該不會encore。PS 隔離枱叫飲品,等了15-20分鐘,感覺等到花兒也謝了😅
我們單點了1個前菜,一個主菜。
等了約半小時後,前菜才上。
前菜吃完10分鐘後,主菜才來。😳

法式千層薯仔批
大頭蝦南瓜意大利雲吞
2024-12-12
15 分鐘 (堂食)
‼️先 前 在 馬 鞍 山 的 高 質 手 工 意 粉‼️·① [ 香 蒜 大 尾 鱿 蕃 茄 手 工 意 粉 // 紅 酒 燉 牛 臉 頰 肉 手 工 意 粉 ]| 呢度嘅環境都好復古。゚( ゚இωஇ゚)゚。意粉都好好食,係比較特別嘅味道!不過份量就真係比較少,而且等咗好耐先上碟,我哋食完一碟再等一陣先有另一碟。不過質素的確係有。除咗意粉都有𝐩𝐚𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐬 |𓋪8.5/10•花華 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S01A號舖
‼️先 前 在 馬 鞍 山 的 高 質 手 工 意 粉‼️

| 呢度嘅環境都好復古。゚( ゚இωஇ゚)゚。
意粉都好好食,係比較特別嘅味道!
不過質素的確係有。
除咗意粉都有𝐩𝐚𝐬𝐭𝐫𝐢𝐞𝐬 |
𓋪8.5/10

花華 (尖沙咀)
花華價錢: $268per person/ +$28/ $68好味程度: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.3/5性價比🥢: 4/5 (4 course menu)回頭率😚: 3.7/5 (for their pastry!)-花華由以前係馬鞍山已經好想食,好彩執咗之後係尖沙咀開返!選址係重慶下面,店鋪空間就唔大,採用open kitchen的方式,難免會有d油煙感。裝修就vintage路線的,都ok。因為好少枱,想食記得book位。佢地分左2輪的😌 -✅✅Handmade focaccia. 估唔到頭盤嘅麵包都好好食,淡淡香草味,沾埋橄欖油,味道好香。麵包外脆內煙靭,厚實得來又帶d柔軟😬-✅✅Potato gratin. 千層薯批焗得好香,底部脆脆地,薯仔保留一片片嘅口感得來有少少軟度。上面有兩塊Parma Ham,仲有太陽蛋同芝士,鹹香的配搭襯薯仔好夾,好好食🤤芝士brie仲要係焗到少少軟!呢個招牌正!-✅✅Garlic and calms. 本地沙白冇沙新鮮,肉質正常飽滿。用白酒加蒜煮帶出佢地的鮮味,湯汁係可以飲的鮮🤩-🆗Tomato octopus pasta. 呢個
花華
價錢: $268per person/ +$28/ $68
好味程度: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.3/5
性價比🥢: 4/5 (4 course menu)

🆗Tomato octopus pasta. 呢個反而小失望。用好闊的意粉,但質地唔al dante,好薄,容易斷開,特別好快凍左之後😟 同埋番茄醬掛唔到汁,d八爪魚都好細粒。唯一好食係啲番茄仔同乾!

🆗AUS Rump cap served with mustard seed. 牛臀肉扒無指定幾成熟,但上到枱顏色都好紅潤,色澤唔錯。簡單調味配上芥末,食得出牛肉嘅味🤓但係因為有啲筋,同埋入面比較生,所以每一嚿都要咬好耐🫣

✅✅小山園抹茶。好濃的抹茶,微微草青味🍵仲有拉花的!飲落都好順滑,係底部有d茶粉粒。

✅Tiramisu. 都算幾好食!質地順滑,上面灑上朱古力碎,香味更突出,甜度同時高d。但因為佢的lady fingers都算濃酒味,所以苦甜苦甜。希望可以全部手指餅都一樣咁濕潤,而家某d位差啲。但整體係好食的tiramisu,2人剛剛好🤗再多d人就叫多杯啦!

小插曲係佢地唔記得左我book同confirm booking個陣都落左birthday plating… 一問之下隻碟竟然仲係雪櫃😢 如果想去慶生的朋友記得提提店員…
叫呢個4 course抵好多!因為碟頭偏組,適合兩個人嚟食,所以唔怕食唔晒😋一人叫一個意粉煮菜其實都等於嗰個餐嘅價錢。頭盤出色d!
🔹法式千層馬鈴薯批 $98Parma Ham同cream cheese好夾 面頭仲加左隻太陽蛋🍳加埋焗過嘅千層薯仔片口感不錯~🔹開心果水牛芝士手工意粉 $148手工意粉質地煙靭 個人好鍾意呢個質感😋食落去味道酸酸地幾開胃 感覺上好似檸檬香草咁所以即使有水牛芝士都唔會食落好漏~但開心果味就唔係好重啦 唔係好食得出🤣份量有啲少🤏🏻男仔食一定唔夠😹🔹Tiramisu $68Tiramisu手指餅不會太淋 咖啡味同酒味都幾濃郁~不過份量真係太少啦🥹🥹個人鍾意酒味再濃啲嘅tiramisu🤣如果酒味濃啲就perfect🤣✨值得一讚嘅係店員服務一級棒!態度非常之好🥰✅加一服務費
🔹法式千層馬鈴薯批 $98
Parma Ham同cream cheese好夾
面頭仲加左隻太陽蛋🍳
加埋焗過嘅千層薯仔片口感不錯~

🔹開心果水牛芝士手工意粉 $148
手工意粉質地煙靭 個人好鍾意呢個質感😋
食落去味道酸酸地幾開胃 感覺上好似檸檬香草咁
所以即使有水牛芝士都唔會食落好漏~
但開心果味就唔係好重啦 唔係好食得出🤣
份量有啲少🤏🏻男仔食一定唔夠😹

🔹Tiramisu $68
Tiramisu手指餅不會太淋
咖啡味同酒味都幾濃郁~
不過份量真係太少啦🥹🥹
個人鍾意酒味再濃啲嘅tiramisu🤣
如果酒味濃啲就perfect🤣

✨值得一讚嘅係店員服務一級棒!態度非常之好🥰

✅加一服務費
2024-10-20 1944 瀏覽
尤如穿越到60年代😇🌸花華咖啡店燈光昏暗,而內每個角落也會發現出店主的心思。燈光不足下,沒有拍出好照片,但並沒有影響我的心情💜和另一半來的話,在昏黃的燈光下看不清楚對方的面孔感覺應該幾好🥄Tiramisu 聽講是這裡signature dessert以cocktail 杯奉上,儀式感十足。顏色偏黃,入口超軟滑,芝士打得好細滑;呈現半流質;酒香撲鼻,啱曬我。另一缺點2-3 啖已經見底,計埋加一相對是貴既。🍰Pistachio butter cake 牛油味比重開心果味道不高,但有粒粒果仁口感幾好;質感實在,甜度適中,細細件剛剛好。☕️Cappuccino 比正常的細杯,拉花亦一般,果酸適中,正常水準。
尤如穿越到60年代😇
🌸花華

咖啡店燈光昏暗,而內每個角落也會發現出店主的心思。

燈光不足下,沒有拍出好照片,
但並沒有影響我的心情💜

和另一半來的話,在昏黃的燈光下
看不清楚對方的面孔感覺應該幾好

🥄Tiramisu

聽講是這裡signature dessert
以cocktail 杯奉上,儀式感十足。
另一缺點2-3 啖已經見底,計埋加一相對是貴既。

🍰Pistachio butter cake

牛油味比重

☕️Cappuccino

比正常的細杯,拉花亦一般,果酸適中,正常水準。
  • Tiramisu
2024-10-12 2024 瀏覽
呢度舖頭唔大, 簡約深色系既主調有種華登初上既感覺, 呢度有主食同甜品, 不過我地食左午餐, 所以今次淨係食左甜品同飲野😁 Pistachio Butter Cake🍰($38)滿滿既開心果碎包裹住蛋糕, 食落濃郁既開心果味一啲都唔甜, 加埋開心果碎既口感, 外脆內軟😌Tiramisu 🍫($68)酒味偏濃既Tiramisu 夠濕潤, 忌廉夠綿滑😋Coffee Beer ☕️($53)冇酒精既啡酒味道同平時飲開既Expresso Tonic 差唔多🙃Matcha 🍵($48)有漸層既抹茶拿鐵拉花好靚, 用抹茶粉灑係面做Finishing, 又靚又好飲😊呢度既感覺好Cozy, 睇住廚師慢慢令到手工墨汁意粉成形見到都想試, 有機會返黎試下鹹食先🤩

Pistachio Butter Cake🍰($38)

Tiramisu 🍫($68)
酒味偏濃既Tiramisu 夠濕潤, 忌廉夠綿滑😋

Coffee Beer ☕️($53)

Matcha 🍵($48)

2024-10-12
下午茶
2024-10-11 1464 瀏覽
俾佢個華麗裝修吸引咗 見到有酒吧枱幾chill咁💗好有復古嘅氣息☺️傳統意式卡邦尼手工意粉望落同食落去都好Creamy 配扁意粉係幾煙靭 但配菜就有少少咸咗啲 感覺好似豬手味日本福岡八女玉露呢杯有新鮮感 飲落又鮮海苔味 樣貌望落去好似champagne白酒咁 杯嘢真係幾surprise喎 可以值得試一試🫶🏼見到其他人食蛋糕好吸引!呢度嘅份量係迷你版,好啱打卡,但係如果你係大食啲嘅話可能就要叫多兩三份佢係open kitchen所以如果打卡嘅話就要記得就位置啦

傳統意式卡邦尼手工意粉

日本福岡八女玉露

2024-10-08 1490 瀏覽
原來重慶大廈隔離有一間有復古+溫馨氣氛嘅餐廳 主打手工意粉+pastry✿·͜·─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 Traditional Carbonara - 4 / 5 $128採用風乾豬面頰肉guanciale 別具風味 有別於一般嘅Carbonara👍🏻👍🏻ᡣ𐭩 Squid & Tomato Pasta - 4 / 5 $158 兩款手工意粉都做到Al dente 呢款意粉蕃茄味開胃得嚟有啲微辣 魷魚亦係我喺香港食過數一數二嘅爽口 食材好新鮮😍─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─呢間舖頭嘅裝潢同氣氛都係one of a kind🙏🏻🙏🏻 SUPER COZY🤎 當日見到隔籬枱有tiramisu慶祝生日都好吸引 下次去想試佢哋嘅嘢飲同埋pastry!!味道: 4 / 5價錢: $ 100-200 pp服務: 4 / 5 (適合慶祝🎂)環境: 4.5 / 5cp value: 4 / 5re-visit: yesss

─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─

─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─

味道: 4 / 5
價錢: $ 100-200 pp
服務: 4 / 5 (適合慶祝🎂)
環境: 4.5 / 5
cp value: 4 / 5
re-visit: yesss
2024-10-05 1742 瀏覽
看食評和社交媒體網站post介紹好像不錯,所以來試,但現在感覺只是廣告賣得好吧了,食物與服務都不好。。。食物方面:意粉 → 1分 (10分滿分)試了幾個意粉,醬汁不錯,但全都與他們的意粉並不夾,整體食起來很是失望,份量算是比較細。##意粉未熟可能細份都算好,如果份量多應該唔想食因為真的說不上好食,重點是有意粉未熟,講緊真係生的意粉的程度。甜品 tiramisu→ 5分 (10分滿分)酒味重,喜歡這種口味的人會喜歡,但都救不了這頓晚餐。全晚最好味應該是杯水,沒有水喉水味,最普通的一杯水已經是全晚最好。服務方面 → 0分 (10分滿分)整體用餐體驗相當惡劣→ 落單的店員完全不在狀態→ 餐牌只是裝飾,點甚麼沒甚麼→ 廚師態度惡劣店員好像不知自己在做甚麼,在外面等時已經遲了交枱未能準時進入,所先給我們餐牌選餐。終於入到去能落單時,點了幾款也說沒有,既然那麼多都沒有了,比個無用的餐牌我們選是怎麼了呢?都沒有後又拿出午餐的餐牌說有另一個,現在是在拍春日花花幼稚園叫魚蛋粉無魚蛋?然後問題又答不清,溝通很有問題,需要店員時會一直都找不到人,明明店面就那麼大但偏偏可以長時間完全沒有人理會,都沒有人何談服

食物方面:
意粉 → 1分 (10分滿分)

##意粉未熟

甜品 tiramisu→ 5分 (10分滿分)
酒味重,喜歡這種口味的人會喜歡,但都救不了這頓晚餐。

服務方面 → 0分 (10分滿分)
整體用餐體驗相當惡劣
→ 落單的店員完全不在狀態
→ 餐牌只是裝飾,點甚麼沒甚麼
廚師態度惡劣

然後問題又答不清,溝通很有問題,需要店員時會一直都找不到人,明明店面就那麼大但偏偏可以長時間完全沒有人理會,都沒有人何談服務呢?

來上菜的是大廚,態度奇差,如果不歡迎客人可以不要開門做生意,無必要用這副口面對著客人,感覺極差。

所以簡單來講就一個字,差。

總結:食物差,用餐體驗更差,這個價錢無必要來這種地方食,食屋企樓下茶記更開心。
2024-09-23 2343 瀏覽
我哋嗰日去食,其實都幾full 雖然佢唔係好多座位,不過都好多人食成個店舖嘅氛圍係比較昏暗,同埋偏復古紅色,但坐落個感覺係好舒服而今次我哋冇嗌到甜品食,呢個係有少少可惜聽聞呢度有甜品都非常之出色我哋嗌咗個蕃茄手工麵 佢個手工麵係真係幾好食個煙靭程度係幾特別 係有少少硬,但係幾好嘅口感我自己會滿意另外都嗌咗個細細地嘅火腿雞蛋薯蓉同埋哈密瓜火腿嘅前菜 啲哈密瓜真係超新鮮配埋鹹鹹鹹地嘅火腿呢一個配搭係100分 另外我哋都嗌咗Cocktail嚟飲 佢直接溝咗一杯俾我哋,請我哋飲 唔會太烈都好好飲好fruity嘅味道
2024-09-09 3176 瀏覽
其實呢間之前喺馬鞍山已經想試,但係地理位置對我黎講唔就腳,而家喺尖沙咀重開就要去試下🥹週末夜晚到訪幸運地唔駛等,細細間頂盡十五個位,但麻雀雖小,五臟俱全,包點、鹹點、甜點、有同無酒精飲品等應有盡有😳呢次主攻鹹點,本身仲想講選擇唔算多,離開時發現有一堆寫坐係門口塊鏡度,真係完美Miss左🥲▪️法式千層馬鈴薯批 (8/10)💲98呢道有少少似All Day咁,批面帶點焦香,薯仔片軟腍,間層有酸酸地既忌廉芝士,配上淡淡鹹香既Parma Ham、煎到脆邊既太陽蛋、柔軟既布里芝士、外脆內軟既自家製芝麻麵包,每一樣都好食無可挑剔🥖▪️辣蕃茄青口魷魚手工意粉 (7.5/10)💲148本身想食本地沙白,可惜當日未有供應,改左做呢款🦑青口魷魚新鮮,手工寬麵偏厚同埋硬身,辣辣地既蕃茄醬幾惹味,唔想浪費一點一滴,有多少少醬汁就更好🍅▪️Pistachio Cake(7/10)💲35想食Tiramisu但係賣曬🙂‍↕️轉叫細舊既三層蛋糕仔,鋪滿開心果碎粒,帶點粗糙既顆粒感,間層有啲薄滑既忌廉▪️Rosemary Lemonade (8/10)💲48 迷迭香同埋檸檬薑味梳打,感覺非常清爽🍋 ▪️Matcha (7/10)💲

▪️法式千層馬鈴薯批 (8/10)💲98
法式千層馬鈴薯批

▪️辣蕃茄青口魷魚手工意粉 (7.5/10)💲148
辣蕃茄青口魷魚手工意粉

▪️Pistachio Cake(7/10)💲35

Pistachio Cake

▪️Rosemary Lemonade (8/10)💲48

迷迭香同埋檸檬薑味梳打,感覺非常清爽🍋

▪️Matcha (7/10)💲53 (Iced)

抹茶同鮮奶分層明顯,一直攪拌先可以飲到合體,奶味比較重,底部亦有點粉粒🍵

🔎 整體評分(8/10)
法式千層馬鈴薯批
辣蕃茄青口魷魚手工意粉