2012-05-25 8189 瀏覽
除了很小的時候我在北角住過幾年外, 兒時真的幾乎不過去香港島男友卻是在香港島住了差不多二十年, 某天經過這裡, 說他以前有去過英記就趁他考完試慶祝一下吧進去的時候, 看得出來是一家蠻有歷史的火鍋店, 桌椅都是舊舊的, 但當然, 都乾淨的啦餐前小吃有醃蘿蔔跟花生湯底想清淡一點, 捨棄麻辣鍋跟鴛鴦鍋, 點了牛坑腩蘿蔔湯底湯頭有蠻濃的牛的味道, 坑腩肉鬆化美味, 很不錯這裡的混醬要$10一位, 但他們的醬油味道不好, 很死鹹來這裡一!定!要!吃!牛!肉! 我很少吃到這麼新鮮的牛肉牛頸炙肉味很夠, 但就少了一點油香滑牛的調味很讚! 而且煮吃來真的是很嫩, 而且肉味是吃得到的鮮, 好好吃喔另一樣一定要吃的就是他們的自製丸類. 他們的丸類都是以鮮肉打出來的每一顆都能吃到其鮮味, 而且非常彈牙! 平常我不愛吃鯪魚肉的, 也覺得好吃牛白玉即是牛胸腹油, 不需要煮太久, 幾秒就可以吃的了質感爽身, 也有油香, 我知道佐敦的新明記跟尖沙咀的東來順有這一味, 也是好吃的一個火鍋料其他的配料有一般般啦, 來這裡真的不要錯過牛肉, 丸類跟牛白玉前前後後吃了四大碟牛肉, 所以最後呢...吃了$1000, 本來我是
就趁他考完試慶祝一下吧
餐前小吃有醃蘿蔔跟花生
湯底想清淡一點, 捨棄麻辣鍋跟鴛鴦鍋, 點了牛坑腩蘿蔔湯底
湯頭有蠻濃的牛的味道, 坑腩肉鬆化美味, 很不錯
這裡的混醬要$10一位, 但他們的醬油味道不好, 很死鹹
來這裡一!定!要!吃!牛!肉! 我很少吃到這麼新鮮的牛肉
牛頸炙肉味很夠, 但就少了一點油香
牛白玉即是牛胸腹油, 不需要煮太久, 幾秒就可以吃的了

前前後後吃了四大碟牛肉, 所以最後呢...吃了$1000, 本來我是說要請客的
結果男友還是幫我付了錢 ^^" 要找機會再請他吃頓好的
2012-02-21 5155 瀏覽
是年多前的冬至了,本人食評的堆積程度,簡直是有點兒誇張了,不過本人就是那麼懶,反正又沒有人吹交稿,這樣寫食評真寫意,所以有時候興趣就是興趣,正如喜歡唱歌也不用參加歌唱比賽,反正現在會欣賞的人都不多。話題真的是拉遠了,都是去談吃過癮一點,一行六人在凍冰冰的日子去吃火鍋,真的是窩心,還要選了吃早在Wish List中待了良久的英記,聽說此店的用料非常新鮮,而且肉丸類的火鍋料更是新鮮打製,真的是教人期待。此店雖然是在老區上環的老店,在一所較為舊的大廈之內,但至少環境光鮮魚缸內的海鮮活潑的在游,更有酒櫃讓人喝酒,而且六人坐到近乎八人的枱,至少坐得不迫狹,環境方面其實一點也不差。老式火鍋店就是老式,除了裝修之外,騙不到人的,就是送來的酸蘿蔔及涼菜,用白醋浸醃過的白蘿蔔、青瓜及甘筍爽脆可口,入口酸酸開胃而不死酸;另外的花生就普通得來夠脆口而又有鹹香,實在不錯。先來點火鍋湯底,家人不太能吃辣,但惹味而少辣沙嗲湯,也是一個不錯的選擇,而另外的湯底,就選了清熱的香茜皮蛋湯底,而它們也沒有令我們失望,沙嗲湯底的湯頭濃郁挺稠,味道香辣而帶花生香味,味道帶點複雜,真的很不錯。另外的香茜皮蛋湯底湯頭就是夠清甜,
店子雖老,但地方光鮮,也有生猛海鮮

老式火鍋店就是老式,先送來的酸蘿蔔及涼菜花生
香茜皮蛋湯底及沙嗲濃湯也出色
店家的火鍋湯底足有近廿款選擇
另外的香茜皮蛋湯底湯頭就是夠清甜,而且香茜下得夠多,每口湯也有其清香,加上皮蛋的香味,也是一個很不錯,而又經濟的選擇,吃火鍋除了火鍋料要靚之外,最重要也是個湯底,而英記在此方面也真的做得不錯,另外值得一提的是,店家的火鍋湯底足有近廿款選擇,相信一定有一款會合大家的口味。
豆腐熱騰騰又有豆味;生菜非常之新鮮
先來介紹點簡單的火鍋料,豆腐一客真的夠大堆頭,用的是豆品店的貨式,而不是百福的版本,坦然豆品店的貨式是不會如百福的滑,但基本上吃火鍋是不應該用蒸煮那一種的豆腐,店家這種基本的豆腐,煮久了也不散,入口時熱騰騰又有豆味。

生菜簡單的就是新鮮爽脆,菜底部近根的位置度得夠盡,而且沒有不新鮮的斑點,入口時更有點菜天然的甜味,少少的一碟菜,可知道店家的用心。
炸腐皮卷非常不錯;鵝腸就是夠肥美
炸腐皮卷現時很多店子也會叫它作響玲,但其實也不盡然,響玲是杭州人的小吃,而腐皮卷就除了都是用上同樣的原材料之外,基本上其實分別也很大,吃這個腐皮卷,本人在多所店子吃過也是失望的,最好的就只有自己在樹記買回家吃,要不東來居的也不算差,但個人認為此店的已經可以說是在其之後,腐皮稍嫌厚了一點,未能拿掐到數秒吸飽湯的風味,不過至少吃起來夠脆口而不帶油味,這已經是非常不錯。

很高興是夜有人陪小弟吃這一味鵝腸,一向除了是跟食友火鍋之外,外邊很少人吃夠極肥美的這一道,而是日的鵝腸真的是老店才會如此大膽,為何說是大膽呢?就是它夠肥,看那腸衣附着邪惡的肥膏,待它在滾燙的湯之中灼一灼後吃,鵝腸收縮但其肥膏半融的狀態下入口,滿口脂香而腸具一定彈性,美味!
此店的一大賣點就是它們的鮮打肉丸
四寶丸是此店的重點力作,因為此店純粹Sell的,就是它們的鮮打肉丸,這個四拼,分別有鯪魚肉丸、墨魚丸、牛肉丸及豬肉丸,四者都是鮮打而成,就是只有鮮打的,才有如此的口感,不敢說機器不能取替人手,而本人也未可以吃得出機打還是手打的分別,但很明顯的,就是料要夠鮮,即日鮮打才有如此美味。

如上所述,重點是要鮮打,而不是手打,鮮打的肉丸,四者都帶有其自身食材應有的肉味,如墨魚丸就有種海鮮的清甜味,鯪魚肉丸的鯪魚味很強很香,牛肉丸及豬肉丸也很有肉味,加上質地腍中有彈,吃起來帶咬口而結實,實在難得,十六粒收七十八元,一粒也不用五元,真的非常之划算。

由於此店的丸類真的棒,值得一而再,再而三的去吃,所以就一於再試試剛才四寶丸當中沒有的蝦丸,蝦丸一碟七十八元,但就只有十二粒,看來是貴了一點,但計及蝦的成本,這個價錢也是合理,但就算它如何好,最重要的就是它要好味才行,而這蝦丸的質地跟之前的丸類一樣,緊密結實而有彈性,吃起來有蝦的甜味,真的不錯。
四寶餃分別有水餃、魚皮餃、菜肉雲吞及韮菜餃
四寶餃分別有鳳城水餃、魚皮餃、菜肉雲吞及韮菜餃,全都是店家自製的貨式,鳳城水餃可說是皮薄餡靚,薄薄的水餃皮付內,包得滿滿的,是其之內大量的木耳,吃起來滿有爽口的感覺,除此之外,也有大量的豬肉、冬菇及蝦仁,豬肉肉味濃而夠油份,冬菇予人香味,而蝦仁跟木耳一樣的也爽口,令口感上有爽上加爽的感覺。

菜肉雲吞及韮菜餃也不徨多讓,前者摺成元寶狀,其皮雖然比較厚,但就是勝在也軟滑而有麵粉香,入口時加上豐富的菜及肉,有豬肉香的同時也有菜甜,兩者比例勻稱;後者的皮來得薄一點,但同樣的都是夠滑,而且當中的韮菜餡非常之豐富,入口後滿口也是韮菜香,真的是不得了;最後要說的是魚皮餃,一向也認為夏銘記的是最棒的,而是日的魚皮餃雖然確是不夠魚肉的香味,但同樣入口韌中有彈性,豬肉餡軟腍又帶油香,其實也是非常難得的了。
手切本地肥牛很是不錯又抵吃;黑鬃豬普通了一點
是夜牛肉的代表有手切本地肥牛,不用一百元的牛肉,其碟頭也真的不少,牛肉片得厚薄適中,不會如外邊因為成本的問題,每每將牛肉切得太薄,那吃起來就感受不到其軟嫩的口感,也難以吃得出店家的牛肉的出品,以是日而言,牛肉的厚度剛好,口感味道俱好,牛肉入口有肉香,當中渗了湯的味道,跟沙嗲湯底就是最夾了。

相反日本黑鬃豬的份量,就比前者本地肥牛少得多了,肉每片也切得很很薄,所以入口軟嫩的同時,也可說成是近乎無物,但由於其脂肪含量也頗高的關係,所以入口時有陣豬油香,也還能感受到該豚肉的存在。
花膠貴得來沒特別;鯪魚釀豆腐卜有豆腐卜味及鯪魚味
奇怪的食材也點了一點,這一份花膠都可說是表表者了吧,魚肚真的就如去酒樓吃綿花雞之中的那塊綿花一樣,吃入口偏爽身而吸味,所以在湯煮久了來吃,吸了湯夠足味,以味道而言,其實都真不錯,但為了吃一口本身沒太多味的花膠,以八十八元來說,本人寧可不吃好了。

一碟鯪魚釀豆腐卜有非常之多粒,每粒也釀滿了鯪魚膠,豆卜吸飽了湯之後,熱騰騰的送入口,是既有豆腐卜的味道及鯪魚的香味,口感也是半軟半彈,個人認為真的不錯呢!
炸芋頭明顯不夠粉;烏冬又不見得彈牙煙韌
芋頭是飽肚之物,但也是吸味之物,在滿載肉類的精華湯底煮好一陣子之後,理論上芋頭吸飽了味後,滿以為入口時會有粉腍味濃的感覺,可惜事與願違,部份的炸芋頭明顯不夠粉,而且也太硬,煮極也不吸味。

也是如上所述,吃火鍋吃到尾聲,其湯底肉味濃厚,加個烏冬麵吃就真不錯,不過店家用的這一款外購烏冬麵,是粗身的讚歧版本,但同時又不見得彈牙煙韌,但只要不煮得過火,怎說也說不上是難吃了吧。
糯米飯很明顯是蒸熟的,但就是夠熱又夠香
吃了這麼多火鍋也還不夠,大家總覺得要下點飯下肚才行,見到人家的糯米飯有頗為對版,我們也不徨多讓,立時柯打了一個來吃,邊吃火鍋邊等,也很快有得吃了,糯米飯的碟頭不少,飯面舖上不少的蔥花及蛋絲,這糯米飯很明顯是蒸熟的,夠熱得來但就濕了一點,不過入口既香又黏糯,老抽味道夠濃而又平均,夾雜蔥花、腊味及蝦米的香味,也算挺有水準。

是飲飽食醉的一夜,吃畢人暖烘烘,食物又有水準,在這個年頭,其實每位計二百多近三百這個價位,都仍可說得上是不算貴。
2010-12-19
此店的一大賣點就是它們的鮮打肉丸
四寶餃分別有水餃、魚皮餃、菜肉雲吞及韮菜餃
糯米飯很明顯是蒸熟的,但就是夠熱又夠香
2012-01-24 3872 瀏覽
年廿七放工,本來想去酒樓打邊爐,但好多酒樓嗰日唔做火煱,因為好多人BOOK枱食團年飯,無辦法,唯有轉去第2度食,醒起西營盤有間英記火鍋,聽講係老字號,決家去試下。入到去先知唔係任食,係逐碟野叫,見隔離枱都幾大碟,我地得2個人,總共只係叫左8樣野, 都已經食到好飽。美國肥牛 - 薄片,好味牛孖根 - 好大舊, 食落好"漏"下雞脾菇 - 冇乜特別米線 - 好滑唐蒿 - 菜一碟, 冇乜特別皇帝菜 - 第1次食, 有D似西洋菜牛白肉 - 又係第1次食, 好爽口, 不錯過橋九菜卷 - 問侍應呢樣係乜黎,佢話係炸既, 好好味架, 要半碟試下啦!我問咁點計數, 佢話收一半錢,我話OK,試下,的確係幾好食, 不過有D油 ($55一碟, 我地點半碟, 有4件, 明明話半價, 但收左$30)

美國肥牛 - 薄片,好味

牛孖根 - 好大舊, 食落好"漏"下

雞脾菇 - 冇乜特別
米線 - 好滑
唐蒿 - 菜一碟, 冇乜特別
皇帝菜 - 第1次食, 有D似西洋菜

牛白肉 - 又係第1次食, 好爽口, 不錯

唐蒿
牛孖根
美國肥牛
過橋九菜卷
牛白肉
皇帝菜
題外話/補充資料: 店內好多大枱,比較少好似我地咁2個人去食,每碟火鍋料都幾大碟,多D人去食,可以試多D款式
2012-01-20
唐蒿
牛孖根
美國肥牛
過橋九菜卷
牛白肉
皇帝菜
2011-02-16 2738 瀏覽
平時lunch, office附近都無乜選擇, 所以通常都係英記, 夠快靚正!!! 佢d點心整得幾好, 唔太多選擇, 但夠懷舊, 特別係佢d馬拉糕, 真係無乜邊間有個比!!! 同埋個午市點心套餐夠抵食, 有點心, 又有靚湯加粉麵飯!!!不過平時lunch time都見幾多人打邊爐, 一直都覺得幾搞笑, 想試, 但個一個鐘放飯, 唔夠盡興!!!

2011-02-15
2010-11-27 2419 瀏覽
因聽朋友介紹, 所以嚟試吓, 我哋兩個叫咗好多嘢食,黑柏葉 - 幾好象拔蚌仔 - 普通, 冇咩特別, 不試也罷四寶丸 - 必試美國筒蠔 - 太細隻, 唔夠肥美鱔片 - 太薄, 唔夠口感牛肉頸脊 - 不太新鮮 桂花蚌 - 唔抵食因份量太少, $88碟脆骨腩 - 抵食, 喜歡食魚的必試西洋菜 - 正白菜仔 - ok火鍋湯底 - 沙爹湯底唔錯
因聽朋友介紹, 所以嚟試吓, 我哋兩個叫咗好多嘢食,

黑柏葉 - 幾好
象拔蚌仔 - 普通, 冇咩特別, 不試也罷
四寶丸 - 必試
美國筒蠔 - 太細隻, 唔夠肥美
鱔片 - 太薄, 唔夠口感
牛肉頸脊 - 不太新鮮
桂花蚌 - 唔抵食因份量太少, $88碟
脆骨腩 - 抵食, 喜歡食魚的必試
西洋菜 - 正
白菜仔 - ok
火鍋湯底 - 沙爹湯底唔錯
2010-11-26
慶祝紀念
生日
  • 四寶丸
2010-11-05 2013 瀏覽
天氣凍左就想去打邊爐~打邊爐當然食我愛既海鮮同肥牛.我地9:00之後去有特價.我地2個人叫左好多野~ 有大花甲, 迷你象拔蚌, 美國oyster, 鮑魚仔, 墨魚滑, 牛脛脊 等等雖然全部都係特價, 但係所有食物都好新鮮~花甲 - 好大隻~迷你象拔蚌 - 好新鮮美國oyster - 又大隻又香鮑魚仔 - 仲識動墨魚滑 - 好彈牙牛脛脊 - 一般啦, 不過只係$48就照收貨~Service都好好, 不停有人加水, 上菜都好快~打邊爐首選~ 仲有代客泊車!
天氣凍左就想去打邊爐~
打邊爐當然食我愛既海鮮同肥牛.
我地9:00之後去有特價.
我地2個人叫左好多野~

雖然全部都係特價, 但係所有食物都好新鮮~

花甲 - 好大隻~
迷你象拔蚌 - 好新鮮
美國oyster - 又大隻又香
鮑魚仔 - 仲識動
墨魚滑 - 好彈牙
牛脛脊 - 一般啦, 不過只係$48就照收貨~

Service都好好, 不停有人加水, 上菜都好快~

打邊爐首選~

仲有代客泊車!
2010-11-04
$245 (宵夜)
  • 海鮮
因為同屋企人慶祝生日,又好幾年好食, 所以再黎呢度囉..點知啲小菜既水準同以前食根本兩回事..我們叫咗個$1380既套餐.包括:1)碗仔翅: 算ok2) 上湯大蝦伊麵: 唔好食,啲麵好”林”好咸,啲汁好似茄汁既上湯 (以前喺呢度食龍蝦伊麵好好食架..真係超好味,依家呢碟嘢同以前果碟真係差好遠好遠..)3) 西蘭花珊瑚蚌帶子: 啲帶子好似擺咗好耐咁,好黃.. 啲西蘭花都好黃4) 草菇扖白菜: 碟菜好老,好苦5) 清蒸海斑: 最好食既一味餸6) 沙薑雞: 成碟雪雞, 好老好鞋...我們每人夾咗一嚿成碟好食,差!!!7) 炸曼頭/蒸曼頭各6個: 無難度既嘢..ok8) 炒飯: 可接受送糖水都唔知點解依家仲有咁多名人去, 究竟係佢們唔識食定係老闆留返啲靚嘢比佢們, 我們呢啲比啲最差既嘢我們食, 咁唔去都算, 無下次喇!
1)碗仔翅: 算ok
4) 草菇扖白菜: 碟菜好老,好苦

5) 清蒸海斑: 最好食既一味餸
7) 炸曼頭/蒸曼頭各6個: 無難度既嘢..ok
8) 炒飯: 可接受
糖水

2010-08-02
1 分鐘 (堂食)
當日天氣涼涼地,記得蔡灡介紹過,入去人煙鼎盛,待應說還有最後一張枱。生菜西洋菜$30,筒蠔$98,鱔片$78,本地肥牛$78,魚嘴併魚腩$45,響銅鈴$38(即炸腐皮卷,好香口)。看門口報紙介紹,日本豬鬆肉$78,一般,無特別; 而介紹牛白肉$78,白色,是牛胸前軟骨,爽口,鮮甜,最特別。樣樣都好新鮮,加上爐火夠猛,湯好大滾,可能包住鮮味;我們食唔停,一路食一路讚,比起之前食過的火煱,此處暫時是我的NO.1!

日本豬鬆肉
鱔片及牛白肉
2010-03-10
鱔片及牛白肉
2010-05-10 980 瀏覽
周末前夕放工後去了西區打波,想去鄰近球場的英記火鍋打邊爐,因為英記颇旺場,便在球場上OR網頁查訂枱電話,預先訂枱以免向隅。 不過於預訂時間到達,還要多等一會才能入座,侍應安排了一張近進口中枱,旁邊三張大枱都坐了些内地遊客,環境比較嘈雜一些,不利大家傾談吹水。 這裹是用氣喉將石油氣輸送到枱面上的爐頭,相較卡式爐和電磁爐的火力較猛及穩定。安頓好行裝及球拍後,先開爐叫了栗米红蘿蔔湯底,再慢幔細選鍋料,最後記得柯打了美國肥牛肉、鴕鳥肉、黑毛肚、四寳丸、四寳蔬、四寳餃、四寶菇、墨魚滑、脆鯇片及唐嵩菜等等未能一一盡錄,之後再要了一揸矛根竹蔗水及啤酒。 雖然今天没有要較高價的海鮮或進口和牛肉,但在英記就算一般的鍋料都好新鮮及有質素,而且選擇夠多,食物絕不會令人失望。不過一分錢一分貨,英記的價錢不算相宜,今日這麽多款食物的質素都令人滿意,五個人共花了七百多塊埋單,其實比一般任食火鍋貴不了多少,與稻香火鍋一般的消費百七元相比,更感英記較抵食及食物質素好,只是環境稍不及酒樓及太嘈雜。結論: 西區優質火鍋之選,各位食友但試無妨。

結論: 西區優質火鍋之選,各位食友但試無妨。
栗米红蘿蔔湯底
四寳餃
黑毛肚
墨魚滑、鴕鳥肉
墨魚滑、鴕鳥肉、四寳餃
  • 美國肥牛肉,鴕鳥肉,黑毛肚,四寳丸,四寳蔬,四寳餃,四寶菇,墨魚丸
2009-03-04 565 瀏覽
日日坐車經過都冇機會試下...今次夜晚就黎試下啦...去到一出電梯就見到個飾櫃放左好多電單車的物品..吸引左我睇左陣...入到去見到係舊式茶樓...因為係夜深既關係...得返幾枱客...埸面有d冷清...我同朋友點左野食之後...先至發覺火鍋爐好特別...馬上影底左...望下周圍見到牆上有個架放左幾個舊火鍋爐...又係一個歷史...英記野食係一碟碟叫...價錢都ok...湯底重有好多選擇...幾好...叫左....雪花肥牛..白鱔片...牛柏葉...魚皮餃...墨魚滑..等等...雪花肥牛..白鱔片兩個都幾好味...魚皮餃..都ok..(平時覺得果層皮好難食)墨魚滑一般啦...比不上火井...但係湯底幾鍾意...有機會會再試...
日日坐車經過都冇機會試下...
今次夜晚就黎試下啦...

英記野食係一碟碟叫...價錢都ok...
湯底重有好多選擇...幾好...
墨魚滑一般啦...比不上火井...
但係湯底幾鍾意...
有機會會再試...
蘋果海底椰湯底
火鍋首選-雪花肥牛
白鱔片
2009-03-01
$200 (宵夜)
蘋果海底椰湯底
  • 各色各樣湯底
2009-01-02 162 瀏覽
因為一時興起想打邊爐,冇book到枱就黎左呢度,六點半上到去,已經話冇book枱就要最少等半個鐘,諗住半個鐘都ok,就等下啦!最後係等左成粒鐘先有得食.....叫左個澳門豬骨煲,一黎到即刻試下個湯,點知稀到阿媽都唔認得......(有骨氣個豬骨煲好好多),不過就幾多料既,勁多豬骨,又有雞腳、蘿蔔、粟米~四個人例牌叫左十碟野倒,d野食都冇乜特別,值得一提既係d牛,幾好食,尤其是有個牛頸脊.總括黎講,佢d野係偏淡味,連個豉油都淡過人.....岩d健康人仕同老人家食既~
2008-12-12 204 瀏覽
來過這裡幾次,這晚同一個朋友來二人火鍋,發現個鍋不同了,服務員說不斷改進吖嘛。後來我們發現水滾得好快,鍋裡的湯不能歇止地洶湧翻騰,食物也熟得特別快,使我吃得也特別趕。原來個火也改猛了,還是個鍋改良了?我們要了以下的食物:三文魚刺身 - 比起日本壽司店,這裡的當然不及新鮮啦;不過肉厚。四川麻辣湯底 - 不算很辣,最初有點兒失望,認為麻辣太小,不夠辣,後來發覺其實已經辣得剛剛好,否則會吃不下,不過味道不夠濃。本地吊蠔 - 大小適中,頗新鮮,一不小心把它遺留在水深火熱的鍋裡太久後,變得細小很多,還好未算變成蠔仔。魚雲 - 朋友摯愛。都好多肉。韭菜餃配水餃 - 水餃的蝦肉夠,幾爽。本地肥牛 - 不夠肥,牛肉不夠嫩,但未算奀。山根 - 本人火鍋摯愛。生力啤酒兩枝 - 我不太喜歡又凍又熱地吃飯,但想不到其他可以配火鍋的酒。清酒是不錯的,不過之後會好燥熱。為了配合湯滾的速度,我趕住食而飲得慢,所以竟然飲剩了。

魚雲 - 朋友摯愛。都好多肉。

韭菜餃配水餃 - 水餃的蝦肉夠,幾爽。

本地肥牛 - 不夠肥,牛肉不夠嫩,但未算奀。

山根 - 本人火鍋摯愛。

• 魚雲
2008-07-28 181 瀏覽
今朝o係犯左好多個大錯o既情況下同bb同mami 細佬黎呢度食飯~bb好好咁明明好嬲唔想同我講野都對我屋企人好好, 仲唔黑面~~我地今日食左魷魚鬚~ 牛柏葉, 咖哩魷魚, 牛肚, 炸兩, 春卷~~全部都okay啦~~ 全部大中小點都係11蚊咋~o係同區酒樓算最多野食可以揀~ 其實想叫埋個炸雞翼, 可惜太貴丫> < 22蚊呀~佢d野食叫完再黎都算幾慢, 等到d茶凍晒先有野食黎, 好彩mami心情靚...今餐食咩其實都冇胃口, 因為知bb唔開心, 好辛苦好累好熱, 仲要我攪想佢咁~ 食龍肉都冇味..> <o係度同bb講"對唔住我以後唔敢啦!!!!!!!!!!"
全部都okay啦~~ 全部大中小點都係11蚊咋~
o係同區酒樓算最多野食可以揀~
其實想叫埋個炸雞翼, 可惜太貴丫> < 22蚊呀~
仲要我攪想佢咁~ 食龍肉都冇味..> <
o係度同bb講"對唔住我以後唔敢啦!!!!!!!!!!
"

2008-02-28 92 瀏覽
周末前夕跟波友打波後,一行八人到波友推介在球揚附近有名的英記火鍋,門外的大水缸放滿各式海鮮,看來都很新鲜。入內發覺客人頗多,先到的波友巳在較入的位置找到一張大枱,環境方面枱舆枱之間距離較短,比較廹了一些,一坐下還未開爐在寒天之下都感到已感到一陣悶熱,通風系统實在有點不足。看見菜牌上連日本和牛和各式海鲜都有供應,可見這兒雖然環境一般,但都有供應較高價的窩料。我們要了一個蕃茄薯仔湯底及一個沙爹窩底;涮料方面我倨叫了以下多款:1. 手切本地肥牛2. 美國雪花肥牛3. 手切羊肉片4. 鮮螺片5. 四寶丸6. 象拔蚌片及肝7. 鯇魚腩及魚滑8 鲜墨魚9. 魚皮餃10.雲吞11.猪肉片11.多款蔬菜等等店内有酱料架給客人根據個人口味來混醬,各適其式,這裹的食物真的是質優味美,肉片全都帶有濃烈的天然肉鲜味,肉丸都是自家新鲜打製的,雖然質素很高,但價錢绝對不平宜,每人要俾二百多元落樓,都有點兒肉痛,但間中食一次也無妨。評級: 可以一試,質素有保証。

1. 手切本地肥牛
9. 魚皮餃
10.雲吞
11.猪肉片
11.多款蔬菜等等

店内有酱料架給客人根據個人口味來混醬,各適其式,

評級: 可以一試,質素有保証。
2008-02-25 81 瀏覽
上星期五去咗英記打邊爐,環境好街坊,通風系統唔太好,坐低食咗一陣就覺得焗,夏天真係唔好去添呀,焗病都似。8個人點咗3款牛肉,1款羊肉(我唔食牛、羊,唔知唔道好唔好);日本黑鬃豬,味道普通,同喺citysuper買的沒有兩樣,價錢都差唔多;鱔片幾好味又夠新鮮;四寶丸好新鮮,夠彈牙;蝦滑一樣好鮮味;反而螺片、象拔蚌、墨魚等海鮮就麻麻地,雲吞等餃類都較普通。

鱔片幾好味又夠新鮮;
四寶丸好新鮮,夠彈牙;
蝦滑一樣好鮮味;
反而螺片、象拔蚌、墨魚等海鮮就麻麻地,雲吞等餃類都較普通。