2024-09-08 200 瀏覽
市面上茶飲店眾多,飲都要飲返比較特別的,今日路過黃埔必嘉街的一家茶飲店「茶久」,首先會俾佢門口大大塊招牌吸引,寫住現在大行其道的「鴨屎香」即代表茶葉嘅品種,繼而就係佢哋飲品特別口味和透明罐裝既賣相,實在令人忍唔住要買番杯🍹炎炎夏日,一邊行街,一邊飲番杯透心涼嘅飲品唔少得,最鍾意佢哋好似罐裝汽水嘅造型,拎得方便又唔會倒瀉,而且裏面嘅食材一目了然,睇見飲品啲顏色都會令人心花怒放,店家飲品種類超多僅有一款啱你口味🫶🩷芭樂爆檸冰茶+ 椰果這杯是期間限定做埋九月就冇㗎喇,梗係要把握機會買嚟飲吓,賣相誘人,透明樽身見到裏面有大量嘅芭樂肉,味道極香濃好似喺台灣食緊芭樂一樣,配上檸檬的酸香,再加埋椰果嘅煙靭口感,超好味嘅一杯飲品🍍菠蘿話梅爆檸冰茶 + 椰果菠蘿、話梅和檸檬三款都是我心頭好,飲落首先是菠蘿嘅香氣,繼而就是話梅、青檸的酸香,味道好清新之餘仲非常解渴,當然要加埋我最鍾意嘅煙靭椰果,整杯飲品真係超足料,味道好清新,好啱夏日炎炎嘅天氣飲📣而家做緊推廣遊戲「刮刮樂杯套」,中獎率高達6成👍獎品包括:✨任選免費飲品1杯✨$5即用現金券✨滿$50減$10

🩷芭樂爆檸冰茶+ 椰果

✨滿$50減$10
  • 菠蘿話梅爆檸冰茶
  • 芭樂爆檸冰茶
2024-07-28 364 瀏覽
🌱🧋【 茶 久 】 🍋 🍵⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄紅磡有冇高質嘅手打檸檬茶呢?位於必嘉街就有一間🌟 「茶久」所有嘅茶飲都係用原茶葉泡製,真材實料,我同朋友無不大讚,非常推介大家試吓🤩🍋芭樂爆檸冰茶(❄️加寒天波波)呢款係新推出嘅期間限定產品,只係做到9月🆕☀️ 選用新鮮粉心芭樂🩷💚 清爽嘅果香同檸檬味好夾,清新得來唔會太甜,非常消暑💦另外加$5要埋「寒天波波」,圓形嘅波波,質感似硬身啫喱,增加口感,真係好好飲,推薦😋🧋海鹽鴨屎香奶茶🍼呢款都係店內招牌🎖️用純牛奶調劑,所以質感輕盈絲滑,朋友話感覺飲完都唔會肥😂 佢特別鍾意加入海鹽後鹹鹹甜甜嘅味道,平衡得剛好🫶🏻依家惠顧,仲有「刮刮樂杯套」,中獎率高達6成❣️獎品包括:🎁任選免費飲品1杯🎁$5即用現金券🎁滿$50減$10⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄🍋芭樂爆檸冰茶($31)- 🩵寒天波波(+$5)🧋海鹽鴨屎香奶茶($29)⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄⋄📍地址:茶久 (紅磡)紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈B座地下L號舖
🌱🧋【 茶 久 】 🍋 🍵

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

🍋芭樂爆檸冰茶(❄️加寒天波波)

🧋海鹽鴨屎香奶茶🍼

依家惠顧,仲有「刮刮樂杯套」,中獎率高達6成❣️
獎品包括:
🎁任選免費飲品1杯
🎁$5即用現金券
🎁滿$50減$10

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

🍋芭樂爆檸冰茶($31)
- 🩵寒天波波(+$5)

🧋海鹽鴨屎香奶茶($29)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:茶久 (紅磡)
紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈B座地下L號舖

2024-07-27
2024-09-29 49 瀏覽
路過黃埔必嘉街嘅”茶久”, 首見到寫住鴨屎香, 忍唔住要買番杯試下!茶久好似罐裝汽水嘅造型真係好吸眼球, 拎得方便又唔怕倒瀉, 仲要插飲管都冇遺和感, nice!推介鴨屎香檸檬茶, 整杯飲品超足料, 材料新鮮,味道好清新, 好啱宜家炎炎嘅天氣飲👍🏻另外有個新系列… 🍍!!! 我哋試咗菠蘿話梅爆檸冰茶, 一見到就覺得呢個配搭好特別, 菠蘿+話梅+檸檬加埋唔知會係咩味道? 就係好味😋 有菠蘿嘅香氣, 亦有話梅同青檸嘅酸香, 真係清新又解渴👏

2024-09-18 58 瀏覽
[🥤茶久].夏天行到邊都經常口渴成日都想飲廢水紅磡開咗間以檸檬茶為主打嘅飲品店主打七款不同嘅茶底用原茶葉去沖泡而成而且採用0️⃣卡糖更加突出茶嘅香氣.🌟 菠蘿話梅爆檸冰茶 (🧊)呢個超清新,啱晒夏天飲菠蘿嘅清香味加埋話梅同青檸嘅微酸Refreshing好飲得黎非常之解渴加埋馬蹄爆珠更加爽口.🌟 海鹽鴨屎香奶茶 (🔥)呢個真心特別海鹽加奶茶,原來咁matchyyyy海鹽鹹香味加奶茶甜味完美中和奶茶口感順滑,又飲到淡淡嘅茶香味.依家仲有刮刮樂杯套6成中獎率有任選免費一杯飲品有5蚊即用現金卷有滿$50-$10
[🥤茶久]
夏天行到邊都經常口渴
成日都想飲廢水
紅磡開咗間以檸檬茶為主打嘅飲品店
主打七款不同嘅茶底
用原茶葉去沖泡而成
而且採用0️⃣卡糖
更加突出茶嘅香氣
🌟 菠蘿話梅爆檸冰茶 (🧊)
呢個超清新,啱晒夏天飲
菠蘿嘅清香味加埋話梅同青檸嘅微酸
Refreshing好飲得黎非常之解渴
加埋馬蹄爆珠更加爽口
🌟 海鹽鴨屎香奶茶 (🔥)
呢個真心特別
海鹽加奶茶,原來咁matchyyyy
海鹽鹹香味加奶茶甜味完美中和
奶茶口感順滑,又飲到淡淡嘅茶香味
依家仲有刮刮樂杯套
6成中獎率
有任選免費一杯飲品
有5蚊即用現金卷
有滿$50-$10
2024-08-18 183 瀏覽
茶久今次要介紹喺紅磡一間茶飲店叫「茶久」,佢哋所有嘅茶飲都係用原茶葉泡製,咁啱我果日叫嘅芭樂爆檸冰茶嘅玻璃樽用哂,改為紙杯,證明呢杯芭樂爆檸冰茶極多人叫,連玻璃樽都用哂,真係好厲害!1.竹香觀音奶茶(加珍珠$5)$32(8.5/10)呢杯竹香觀音奶茶個竹香味好出,奶茶夠滑,至於甜度唔會好甜,佢哋係用蔗糖,珍珠要加$5,每粒珍珠都好煙韌,唔錯唔錯!2.芭樂爆檸冰茶$36(期間限定)(9/10)呢杯芭樂爆檸冰茶係期間限定,仲免費加配寒天波波,飲落勁大陣芭樂味溝檸檬茶味,芭樂皮果種苦澀味都有少少,連芭樂核都有埋,飲落小心咬到芭樂核,寒天波波都幾Q彈,整體嚟講都算大杯,幾好飲!2人總共價錢$68個人口味總評分:8.75/10@fini.tea地址:紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈B座地下L號舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#茶久 #茶飲店 #紅磡好去處 #紅磡美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic
茶久

1.竹香觀音奶茶(加珍珠$5)$32(8.5/10)

2.芭樂爆檸冰茶$36(期間限定)(9/10)

2人總共價錢$68

個人口味總評分:8.75/10

@fini.tea

地址:紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈B座地下L號舖

#茶久 #茶飲店 #紅磡好去處 #紅磡美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-08-04 139 瀏覽
今日去咗紅磡探朋友, 諗住買啲嘢飲上去, 見到呢間台式飲品店~買左一杯菠蘿爆檸冰茶加椰果同一杯葡萄爆檸冰茶加雪梨凍凍! 佢嘅包裝係鐵汽水罐, 都幾特別! 菠蘿爆檸冰茶, 菠蘿味都幾出, 又唔會蓋過個茶底味, 仲有一絲絲嘅菠蘿肉添, 我地加左椰果好有咬口, 幾好飲! 成個感覺好清新, 好消暑, 夏天飲啱晒!葡萄爆檸冰茶, 都有濃濃嘅提子汁味, 雖然冇提子肉喺入邊但係都幾好飲, 唔會有藥水味~ 感覺好天然! 我哋加咗雪梨凍凍, 好似啫喱咁幾夾幾好飲!而家買嘢飲仲記得有刮刮樂杯套送!有機會可以任揀一杯免費飲品, 或者有$5即用現金卷, 同滿$50-$10添!

而家買嘢飲仲記得有刮刮樂杯套送!
2K
2024-07-27 126 瀏覽
【 🍂茶久🍂 】⋄⋄☀️夏日炎炎,最岩買杯手搖飲品消下暑😍茶久鄰近黃埔地鐵站附近,主打原葉茶底飲品,所有產品用上原茶葉去沖泡而成🍁店舖注重茶既本質,以及茶本身自然散發出既香氣🤤🤤而家買仲有刮刮卡送,中獎機會多過60%,有機會贏多一杯下次飲😋👍🏻⋄⋄====—====—====—====—✦ 菠蘿特飲系列 ✦🍍菠蘿話梅爆檸冰茶($36)配菠蘿凍凍❄️.原泡茶葉配上菠蘿果肉🍍消暑解渴 酸甜開胃 啖啖果肉 爽快清涼🧊⋄✦ 奶茶系列 ✦🍁🍼天香桂花奶茶($30)選用純牛奶調製的天香桂花奶茶,飲落散發淡淡桂花香味,清新好喝👍🏻😍👍🏻====—====—====—====—.📌店名:茶久 (紅磡)’📍地址:紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈B座地下L號
【 🍂茶久🍂 】

====—====—====—====—
✦ 菠蘿特飲系列 ✦
🍍菠蘿話梅爆檸冰茶($36)
配菠蘿凍凍❄️

原泡茶葉配上菠蘿果肉🍍
消暑解渴 酸甜開胃 啖啖果肉 爽快清涼🧊

✦ 奶茶系列 ✦
🍁🍼天香桂花奶茶($30)

====—====—====—====—
📌店名:茶久 (紅磡)’
📍地址:紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈B座地下L號
2024-07-27
2024-07-27 92 瀏覽
📍紅磡喺呢邊食飯,之後見到呢間,一於試一試佢。見到佢仲有好多特色推介。今次淨係試吓檸檬茶,同埋奶茶先。爆檸鴨屎香檸檬茶檸檬茶呢排咁Hit,一定要買返杯,等緊嗰陣時都見到好多人都有嗌呢杯。檸檬茶,檸檬味好出,茶味都好香,甜度同冰都啱啱好,茶唔會覺得好澀。海鹽鴨屎香奶茶勁鍾意呢杯,香港好少何就咁有海鹽奶茶。呢個感覺係冇奶蓋咁甜膩,但又飲到奶蓋嗰個海鹽香味。感覺冇咁邪惡,見到店員真係會落啲粉紅色岩鹽。每一啖都有海鹽嘅香味加奶茶嘅甜味。兩者原來可以咁夾。
📍紅磡

爆檸鴨屎香檸檬茶

海鹽鴨屎香奶茶

2024-07-16 148 瀏覽
太熱既天氣,有咩好食尼? 個腦當時只想飲杯冰凍既飲品chili 一chill 啦😘⋯⋯行經紅磡一帶,😂有一間店面好cute , 一定會打下卡既茶飲店舖。不知味到如何尼~(5⭐️最高)鴨屎香檸檬茶(5⭐️)近期好火的新款茶飲,鴨屎香。有陣陣的清涼的感覺。可以使喉嚨有一種清新而涼喉的感覺🥰。加上有新鮮青檸🍋‍🟩, 飲落真係份外滋味🤩葡萄爆檸茶(5⭐️)酸酸甜甜的感覺,葡萄🍇的鮮甜味,飲落真係好好開胃🤤。我特別鍾意比較少見的馬蹄爆珠😋。外觀上很像珍珠一樣😘, 飲落爽口彈牙🥰。 好特別🤩
不知味到如何尼~(5⭐️最高)

鴨屎香檸檬茶(5⭐️)
鴨屎香檸檬茶

葡萄爆檸茶(5⭐️)

葡萄爆檸茶
✨芭樂爆檸冰茶(期間限定)新鮮粉心芭樂,果香滿滿,果肉酸甜適中,啖啖果肉感覺清新,入口芳香淡雅,茶底甘味又散岀獨特既檸香,非常refreshing ✨鴨屎香檸檬茶小店選用鴨屎香原茶葉,以保留茶葉天然既香氣。入口微帶微花果香,配上新鮮檸檬,酸甜與茶香交融,後韻回甘十足,交織著茶香與檸檬帶來既清新之中💥宜家惠顧還附送刮刮樂杯套,即擦即中獎!獎品更有惠顧減$5同免費自選飲品乙杯❤️@fini.tea茶久📍紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈B座地下L號舖

✨芭樂爆檸冰茶(期間限定)

✨鴨屎香檸檬茶

💥宜家惠顧還附送刮刮樂杯套,即擦即中獎!
獎品更有惠顧減$5同免費自選飲品乙杯❤️

@fini.tea
茶久
📍紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈B座地下L號舖

2024-07-13 74 瀏覽
最近香港都幾流行檸檬茶,咁啱今日喺紅磡見到呢間特別小小嘅嘢飲店🧋,仲有唔同口味嘅檸檬茶以及其他奶茶。今日熱熱地就即刻試一試檸檬茶,可以消暑解渴芭樂爆檸冰茶加寒天波波 $36估唔到檸檬茶🍋可以巧妙融合左芭樂的清爽口感,亦都帶左茶既香味同檸檬的清新,而家夏日炎熱嘅天氣,真係好爽,寒天波波好Q彈,不知不覺就飲晒全部葡萄爆檸檬茶加馬蹄爆珠 $35🍇葡萄味都好濃郁但又唔會好甜,同檸檬茶有幾夾,馬蹄爆珠真係好吸引,基本上冇乜地方有🤩咬開有甜甜嘅馬蹄汁,好過癮而家仲有刮刮樂杯套幾特別😂😂😂有啲新意,有機會刮多杯免費飲品、$5現金券等等茶久 (紅磡)紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈B座地下L號舖

芭樂爆檸冰茶加寒天波波 $36

葡萄爆檸檬茶加馬蹄爆珠 $35🍇

茶久 (紅磡)
紅磡必嘉街103-105號寶石戲院大廈B座地下L號舖
2024-06-22 71 瀏覽
在炎炎夏日里,漫步在街頭,總是會渴望一杯冰涼的飲品來解渴,但又擔心過於甜膩不健康。「茶久」提供了多種水果與不同茶葉搭配制成的水果茶,既健康又清新。「茶久」的茶葉種類繁多,包括鴨屎香、白桃紅、天仙茉莉、白芽鳥龍、竹香觀音及櫻花,每一種都有其獨特的風味和健康益處。我嘗試了他們期間限定的芭樂爆檸冰茶+冬天波波和廣受歡迎的菠蘿爆檸冰茶+雪梨凍凍。新鮮芭樂的香氣濃郁,與櫻花香茶的搭配讓人心情愉悅,十分清甜;而菠蘿的選擇則非常開胃,尤其是與茉莉花茶的結合,挺新穎的嘗試。這些飲品采用密封式包裝設計,即使是外帶也不必擔心會灑漏,非常方便。此外,店里目前還有刮刮樂杯套活動,中獎率高達60%,獎品包括免費一杯飲品,以及5元即用現金券,滿50減10的優惠,讓這個夏天的飲品體驗更加充滿樂趣。在「茶久」,每一口水果茶都是一次健康與美味的雙重享受。無論是為了解渴,還是為了尋找一份清新的心情,這里都是一個不錯的選擇。

• 芭樂爆檸冰茶
喺炎炎夏日入面,出街遊玩真係想搵杯清爽消暑飲品解渴😎今日同朋友經過紅磡見到有間新開嘅茶飲店好特別🌟門口有個好大個招牌,一望入去俾個「最強六茶表」吸引住👀佢地Menu有好多種熱門飲品,今次我地揀左呢2款飲品🍹。菠蘿爆檸冰茶配寒天波波🍍🍋呢杯飲品真係好適合夏天,菠蘿嘅香甜配埋檸檬嘅清新,一口飲落去,酸酸甜甜,好有層次感😋仲有寒天波波好口感Q彈,呢款飲品唔單止味道好,賣相亦都好靚,用嚟打卡一流📸葡萄爆檸冰茶配馬蹄爆珠🍇🍋呢杯就更加有驚喜!葡萄味濃郁得嚟唔會過甜,配埋檸檬嘅清新酸味,真係一流嘅搭配👌馬蹄爆珠咬落去有爽脆嘅口感,仲有陣陣清香,令到整杯飲品更有層次🤩葡萄同檸檬嘅結合,真係好出奇地match,飲落去清新而且甜蜜🍹佢地而家仲做緊特別嘅推廣,就係「刮刮樂杯套」啦🤩有6成嘅中獎機會,好高㗎🎉獎品包括有任選一杯免費飲品、5蚊即用現金卷同滿$50減$10優惠🎁有得飲住清涼嘅冰茶,仲有機會中獎,真係太開心😄
喺炎炎夏日入面,出街遊玩真係想搵杯清爽消暑飲品解渴😎
今日同朋友經過紅磡見到有間新開嘅茶飲店好特別🌟
門口有個好大個招牌,一望入去俾個「最強六茶表」吸引住👀
佢地Menu有好多種熱門飲品,今次我地揀左呢2款飲品🍹。

菠蘿爆檸冰茶配寒天波波🍍🍋

葡萄爆檸冰茶配馬蹄爆珠🍇🍋

佢地而家仲做緊特別嘅推廣,就係「刮刮樂杯套」啦🤩
有得飲住清涼嘅冰茶,仲有機會中獎,真係太開心😄
2024-06-15
10 分鐘 (外賣自取)
2024-06-14 55 瀏覽
紅磡又新開咗茶飲店!身為手搖控嘅我點可以唔第一時間試嚇呢!今次呢間茶久,主打手打檸檬茶,佢仲用咗好多唔同嘅水果同檸茶做配搭,非常創新!今次我就叫咗一杯檸茶同一杯奶茶試試:🥤葡萄爆檸冰茶-葡萄有加檸檬,夠曬開胃!酸酸甜甜,食飯前飲一杯啱曬!佢嘅葡萄柚同檸檬超香,果味好重,我今次叫半糖,啱啱好👍🏻 加埋寒天粒粒,口感十足🤗🥤天香桂花奶茶加珍珠-呢杯奶茶,奶味同桂花味都好突出,茶底唔算濃,如果鍾意飲奶奶嘅朋友仔,一定會鍾意!珍珠質感都唔錯,夠煙靭唔會太硬,好飲👍🏻而家佢仲做緊promotion,每晚一杯都送一張刮刮咭,極易中獎!由$5現金券到免費嘢飲都有,今次我就中咗兩張$5現金券,可以下次買嘢使用😋

今次我就叫咗一杯檸茶同一杯奶茶試試:

2024-04-11 127 瀏覽
✨蜜桃爆檸冰茶 - 馬蹄爆珠($34)馬蹄爆珠嘅份量唔少,同埋冇聽過馬蹄做配料 幾特別就想試下😳😳。呢杯茶我叫咗微甜(雖然我知呢間啲糖係0卡😂),微甜對我嚟講係剛剛好甜度👌🏻杯茶唔苦澀 易入口,清新嘅味道較為突出,而蜜桃Jam+青檸味係偏淡味🍋‍🟩
✨蜜桃爆檸冰茶 - 馬蹄爆珠($34)
蜜桃爆檸冰茶
2024-04-11